Laikas atsiminti VI
ProzaDu Pranai
Veikėjai. Du Pranai ir Ypata.
Nepatirti reiškiniai, neturėti daiktai, kurie istoriškai ateina į žmonių gyvenimą ir savimi praturtina vėlesnius laikus, pradžioje, jiems tik pasirodžius, dažniausiai atrodo it stebuklai. Man čia parankiausia parodyti į kiną. Dabar niekam net netopteli mintis, kad jo atsiradimas irgi priminė stebuklą. Bet kuomet “stebuklų” sparčiai daugėja, kuomet žmogus nunešė savo pėdas net į mėnulį, tai jau net tokie dalykai neatrodo stebuklingi. Tačiau, vis dėlto neįsivaizduoju atklydusio į radijo karietą žmogaus, kuris galėtų suvokti, kad iš pažiūros menkutėje karietoje talpinasi galingos erdvės. Būtų tai kinas - kodėl gi ne? Ir, ko gero, sunku net ir mūsų skaitytojus įtikinti, kad tai - ne kinas.
Karieta karietoje?
Maža to, kad karietoje. Ji ten su visu gyvu peizažu ir realybe. Imi akmenį - paimsi, glostysi Igagą - paglostysi. Sveikinsiesi rankos paspaudimu su atvykusiais karieta - irgi pasisveikinsi. Tąkart, iš karietos išlipęs jos vežėjas, nedaug paisydamas, priėjo prie manęs ir tylėdamas padavė ranką.
- Pranas, - pasakė.
AŠ. Tu? Kaip tu čia?
PRANAS. Labas.
AŠ. Labas. Tik nuotraukose dar sutikdavau. Kaip čia atsiradai?
PRANAS. Negi nematei?
AŠ. Mačiau. Nepasikeitei. Nė trupučio. Koks buvai tada, toks dabar.
PRANAS. Maniau, kad rasiu tave išvaizdesnį. Sutikęs kitoje vietoje, gal būčiau nepriėjęs. Yra panašių žmonių. Būčiau priėmęs už panašų. Svetimas, nepažįstamas, bet šiek tiek panašus.
AŠ. Gerai, kad tave sutikau. Atėjo jau tas laikas, kai net užmirštu, kad kažkur esi.
Nagi, apsikabinkim, Prany. O važiuoji tu puikiai. Maniau, kad - kaput! Ir vis dėlto atsargiau, saugok save, kad va toks ir išliktumei. Ne jaunystė, bet vis dėlto. Akmenys dar, regisi, nesunkūs, jei nesunku upes perbristi.
PRANAS. Paliktas būti tokiu. Kažkas saugo, kad kitokiu nebūčiau. Užkonservuotas laike. Kartu su visu kinkiniu - ir Igaga, ir radijo karieta.
AŠ. Bet tai puiku!
PRANAS. Dabar, kai matau tave tokį, mielai pritariu: tai puiku. Savo daliai darausi dėkingesnis, negu tavo. Pasenai. Atleisk, kad be komplimentų atkeliavau.
AŠ. Ką jau čia! Jie ne ką man padėtų...
Tuokart prie mudviejų priėjo Ypata. Buvo prisisegęs muškietininko špagą, kuri, atrodo, po truputį, diena po dienos tempė, liesino ir lieknino jo kūną ir atsiminus, kaip jis atrodė pažinties pradžioje - darė gerokai atjaunėjusio pono įspūdį. Atrodė, kad laikas per jį teka priešinga kryptimi - iš seno lipdo vis jaunesnį. Buvo žvitresnis, o ir kalbos žodžiai sugriežtėjo, išnyko ankstesnis chaosas. Kalba, sakyčiau, kažkuo priminė bandymą surikiuoti netvarką į kareivišką rikiuotę. Greitai žvilgtelėjęs į vieną ir kitą, pasakė:
YPATA. Taigi susitikote. Po kiek metų, ponai? Regis, po dvidešimt? Atsiprašau - beveik po dvidešimt. Na, ir koks įspūdis?
AŠ. Tai čia jūsų, pone, mums mestelėta išdaiga?
YPATA. Išdaiga? Net neįsivaizduoji, kas gali atsitikti Ypatai už tokias jo išdaigas. Net ir špaga neapsaugotų.
AŠ. Ir vis dėlto...
YPATA. Ir vis dėlto dabar yra taip, kaip yra. Nuoširdžiai džiaugiuosi matydamas judu susitikus. Bet neužsižioplinkite, spoksodami vienas į kitą. Atidžiau pažiūrėkite į aną karietą ir palyginkite, kaip ji atrodanti dabar.
PRANAS. Ačiū už patarimą. Mudu dabar gi, anot jūsų, spoksodami vienas į kitą, matuojamės savais parametrais. Ką tik sakiau, kad džiaugiuosi svečiu ir jo gebėjimu išsilaikyti. Tikiuosi, kad jūs irgi pritariate tokiai svečio chatakteristikai.
YPATA. Tai dėsninga. Tačiau yra ir “bet”. Mano vienas pažįstamas iš antikos laikų, stebėdamasis sakė: “koks kvailys tas, kuris bijo mirties, toks pats ir tas, kuris bijo senatvės. Kaip senatvė ateina po jaunystės, taip mirtis ateina po senatvės.”
PRANAS. O tas, kuris taip sako, kažin ar ne kvailys?
YPATA. Gerai, ponai. Jeigu likimas leis, kada nors gal pratęsime šią kalbą, bet iki birželio tryliktosios penktadienio laiko nedaug... O po jos gali ir Ypatos nebūti.
AŠ. Ką pasakėte?
YPATA. Negaiškime laiko. Gerai? Einu atsiprašysiu poną Tomą, kad šitokiu va būdu įsiterpiau į jo scenarijų.
Tomo toli ieškoti nereikėjo, jo karžygiškai griausmingas balsas girdėjosi toli, tačiau žodžių daug nebuvo, o tik: “scenarijus ne tas... aiškiai ne tas”. Buvo įsitikinęs, kad jo scenarijus jau žlugęs, tačiau net neįtarė, kaip tai galėję atsitikti. Ypata, prilaikydamas dešine ranką špagą, skubėjo atsiprašyti, o nepraėjus ilgesniam laikui ūmai užstojo erdvę tyla, o paskui vėl Tomas:
- Tfu! Tfu! Tfu!. Kad tu išsimaudytumei šitoje upėje kartu su savo špaga. Velnias tu, o ne ponas Ypata.
O sako, jei namai ne lašiniais dengti,
Išėjus galima užtrukti - katės nesuės.
Bet slysta iš po kojų netgi žemė su keliais,
Tokiu iš TEN jau nelemta ateiti,
Iš ČIA į TEN nueiti irgi nevalia.
Peizažai keičiasi, bet rėmai laiko lieka,
Praleisdami gal tik istorijos tėkmes.
PRANAS. Apie ką tu čia?
AŠ. Tai ne aš. Tai Vidinis. Mes kartu su juo vienoje erdvėje. Pasostės. Kai tik parašo kokį nors eilėraštį, tuoj išgirstu ir aš. Kviečiame į svečius. Nepasididžiuok, Pranai.
PRANAS. O ką? Ar ponas Ypata serga paraskvidekatriofobija? Kodėl jam prireikė kalbėti apie birželio tryliktosios penktadienį?
Neatsakęs į mano pakvietimą, pasidomėjo bendravardis iš ką tik atvykusios karietos.
(bus daugiau)
· Pranas · 12-08-2008 11:51:41 · 0 komentarai · 665 Peržiūros · Spausdinti
Facebook shareDalintis
Komentarai
Komentarų dar neparašyta.
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.
Reitingai