Truputį kitaip XVI
ProzaTruputį kitaip...
Veikėjai. Tie patys, t. y. Pranas ir aš
Mano pastangos apsimesti linksmu, net laimingu ir įšvirkšti gyvasties į Prano nuotaiką buvo bergždžios. Pasiliko, koks atvažiavo - atrodė, kad jam mieliau, neišlipus iš karietos, pasilikti įsėdėtoje vietoje ir ilgai nedelsus palikti Pasostės erdvę. Kiti žiūrėdami į mudu, ogi niekaip nepatikėtų, kad buvo laikas, kuomet buvome kartu. Netgi viena karieta važiavome, norėdami surasti ne tik Žmogaus širdį, bet taip pat nukakti kuo toliau į praeitį. Dabar sunkiai galėjau vaizduotis, kur karietoje atsirasdavo man vietos, kai joje visa pasostė užimta Pranu.
- Bėda man su tavimi, Pranai. Jeigu neišlipsi iš karietos, galėsiu kalbėti, kad didesnės bėdos neturėjau. Atrodo, bijai, kad neužimčiau tavo vietos.
- Duok Dieve, kad didesnių bėdų žmogus neturėtų. Tokios bėdos jo nesunaikins, - atsiliepė ir jau lipdamas nuo pasostės, - bet kad man čia nejauku - irgi teisybė. Jau sakiau, kad per tuos metus pasenai ir tokiu būti nenoriu, - šyptelėjo truputį pralinksmėdamas: - Manau, kad Dievas protingas ir nepasiųs tau minties keistis karietomis. Tai iš tikrųjų būtų nelaimė. Ligi šiol tegalėjau tik vaizduotis, kaip ji atrodo, o dabar matau... Iš tavęs, koks buvai anksčiau, tik vardas belikęs. O kur tu dabar toks, kaip anksčiau? Kur?
Deja, nežinojau, kur aš toks, koks buvau anksčiau. Bet greitai vėl galvoje pasimaišė išsilaikę ten žodžiai, kurių nepamirštu ir vis dažniau atvirai pasikartoju, lyg bijodams jų netekti, nors žinau, kad taip neatsitiks, nes po kiekvienos pragyventos dienos jų tiesa darosi aiškesne, nepaneigiama. Taip, Mintie, klysčiau ateityje laukdamas mirties, kuomet mano atžvilgiu, didžioji jos dalis jau praeityje. O ką ji daro su tąja mano mirusia dalimi, nesiseka suvokti, tačiau įsitikinę, kad be tos dalies negebėčiau būti ir toks, koks esu. Kai mirtis žmoguje palieka gyvastį, gal neteisinga ją taip vadinti MIRTIMI, bet kuomet susitikus po kažkiek metų, jau nesi atpažįstamas, belieka pripažinti, kad tas, kuri pažintų - MIRĖ. Jo nėra.
- Džiaugiuosi, Pranai, kad bent žinai, koks aš anksčiau, - pasakiau, - bet kad kiekvienas savyje nešiojame mirti, tai...
- Stop! - ryžtingai nutraukė mano žodžius Pranas. - Būtent šito aš ir bijausi. Tavo karietos erdvės manęs nestebina. Manau, kad jas suvokiu. Bet man reikia, kad ir aš būčiau suvoktas. Negi manai, kad tarp neįmanomų dalykų yra atsisakymas savyje nešioti mirtį? Ar supranti, ko klausiu?
- Sunkiai. Labai sunkiai, - prisipažinau, nepaisant kad mintyse nesunkiai nusipieščiau vaizdą, kuris visuomet toks, koks šiandien. Bet kuomet jis tas pat ir tas pats - kažin, ar jis gyvena. Ir Pranas, jeigu jis visuomet toks, kažin, ar jis gyvena? Ar tokio buvimo apmatai kažkuo neprimena mumijos, apie kurią su nuolaidomis charakteristikoje galima pasakyti - gyvas balzamuotas lavonas...
Palikus karietą ir paėjus keletą žingsnių Pasostės erdvė sumažėjo, priimdama ankstesnį jos būvį. Bereikėjo tik slenksčio ir durų, kad pajustume įėjimo į patalpą pojūtį... Čia visi daiktai sugrąžinti ir išdėstyti, kaip buvę, ir bendrauti darėsi patogiau... Etažerės lentynėlėje pasidėjau Prano dienoraščio sąsiuvinius, o greta jos juodąjį lagaminą.
- Garbė Jėzui Kristui. Čia jau galima ir pasisveikinti, būnant kataliku, - pasakė ir paragino tęsti pradėtą pašnekesį, - Sakai, kad sunku suvokti, ko klausiau? Negi?
- Per amžių amžius. Amen, - paskubėjau atsakyti į katalikišką pasveikinimą ir tęsdamas šneką: - Suprantu, kad kalbi apie žmogaus nemirtį. Va, esu toks ir būsiu toks. Juk taip?
- Ne visiškai taip. Kad būčiau toks, man reikėjo apie penkiasdešimt metų mirti savyje nežioti ir priimti jos darbų pasekmes. Bet štai atėjo diena ir aš tariu: stop. Dabar jau aš noriu būti toks, koks esu ir taip jau visada.
- Štai kaip! - nustebau, - ir, regisi, kad tau tai pasisekė. Be jokių abejonių, esi toks, kokį prisimenu prieš tuos metus. Neįtikėtina, bet mirtis tave paliko. Taip ir knieti pasakyti - Amžinasis Pranas, jo karieta ir žirgas Igaga.
- Beveik, - pasakė Pranas ir atsiduso būtent tuo pat metu, kai išgirdau Vidinį, telepatijos būdu atsiuntusį:
Giedok, širdie!
Tiek daug kapų aplink...
Ir užmiršties ne ką mažiau.
Nereikia į aukštybę keltis,
Kažkur skrajot padebesiais,
Kad paregėtume save žmogaus dalioj -
Atsiverčiu eilutę vieną, kitą
Neparašytų knygų ir giesmių
Ir it danguj žvaigždutė
Ašara
akyse
žiba - - -
Giedok, širdie, per ašarą.
Ji ne akmuo,
Kurį užantyje gali nešioti -
Nuo pat Adomo ir Ievos
Pagal paveikslą Dievo
Būti žmogumi
Deja, dar vis nemokam.
Giedok, širdie.
Abi jūs... oi, kokios mažytės,
Lakštingala ir tu.
- Jis tave taip dažnai kankina? - paklausė Pranas, supratęs, kad mano smegenis drumsčia Vidinio poezija.
- Blogiausia, kad tai daro lyg tyčia, kuomet nenoriu ar nepatogu girdėti. Kartais pamanau, kad ketina mane net į savo mirtį pasiimti. Nemaniau, kad tai būtų blogiausias dalykas, kol neišgirdau, kad galima kažkaip sustabdyti savyje mirtį.
- Galima. Tuo įsitikinęs. Ir man atrodo, kad toks eksperimentas vyksta. Manau, kad ir mūsų karietos yra to eksperimento dalis. Kartu su jų ekipažais, žinoma. Ir ne tik...
Pakėliau akis į Praną ir laukiau, ką jis dar pasakys.
· Pranas · 19-09-2008 15:48:43 · 1 Komentaras · 646 Peržiūros · Spausdinti
Facebook shareDalintis
Komentarai
#1 | Gedi · 23-09-2008 00:34:18
Na, pirmiausia atsiprasau, kad uztrukau su kurinelio perskaitymu. Bet geriau veliau, nei niekada. Smile Na, idomiai susiskaite mirties savyje nesiojimo teorija. Ir man vis dar imponuoja tas asmenybes susidvejinimas ar susitrejinimas. Smile Tai va, keliu akis as i ekrana ir laukiu, ka cia pasakys vel Pranas Smile
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.