Gegužė 2015
Saulė
teka 05:12
leidžiasi 21:20
ilgumas 16.08
Delčia (dylantis)
Delčia (dylantis)
28 mėnulio diena
Šiandien 4°C / 12°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 4°C / 11°C, trumpalaikis lietus
17
SEKMADIENIS
Paskalis Virkantas Gailė Bazilė
Pasaulio informacinės visuomenės diena
Tarptautinė diena prieš homofobiją
Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena
Tarptautinė mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena
Ir šventieji puodus sudaužo
Jautis (04.21-05.22) - Ožka- 137 / 20
save skaityti nepaprastai sunku ir pagalvoju, kad šitas darbas netgi nepradėtas, nors jau viešai sakęs, girdi, SKAITAU SAVE. Ir iš tikrųjų taip tikėta. Štai ir aplankalas įvardintas tokiu, tarkim, sumanytos knygos pavadinimu, bet tai tik paskaitinėjimai. Tik. Lest iš vienur, lest iš kitur, iš kitų vietų lest, lest, lest, o kad taip, kaip abėcėlėje nuo A iki Ž, taip nepavyksta. Vidinis jau suspėjo leptelti:
– Melagis esi, Pranuci. Bet ar naujiena? Kiek beatsimenu taip. Taigi nuo lopšio.
– Dzingul dzingul ačiū už gėles, - atsiliepiau eilute iš dainos posmo, bet nepiktai, mintyse pripažindamas, kad jis teisus. Šį kartą Vidinio nebuvo, tačiau ne taip, kad visiškai. Kuomet vaikšto kaip dvasia, vaikšto po atmintį, paperši, paskaudina krūtinėje, kur nuo jo bepasidėsi? O po pusiaudienio laiką Palėpės departamente trepsi keli laikrodžiai, bet laikas dėl to nesidaro greitesnis, nors jie atvežti iš Kinijos. Įsiklausiau į juos, bet neiškart suvokiau, kad jie šitaip. Atrodė, kad taip kažko kuičiasi Vidinis.
„Eik, Vidini,- paraginau mintyse. –Eik. O tavo kepurė, kaip mano tėvo. Labai panaši. Dėk ją ant galvos ir eik. Tik anos, jau nėra, kaip ir jo paties“.
O laikrodžiai trepsėjo: nė –ra? nė-ra?..
Eik, Vidini, eik. Jis ten. Tuomet gruodis, bet be sniego. Kaip dabar sušalęs gegužės vidurys – gegutei pakukuoti. Ir tėvas laukė gimtadienio. Nedaug beliko iki jo. Kelių dienų, o jau tuomet...
– Tuomet jau devyniasdešimt ketveri. Taip, tuomet jau tiek Bet ar tiek yra daug? Beje, o tau?
– Man?
Mintys plaukiojo, klajojo, kamuoliavosi, pasiekdamos Kiniją ir tolimesnius kraštus. Greitas žmogus, kai užmiršęs fizinį save, persimeta į dvasinę būtį. Persimeti į išgrynintą dvasioje AŠ. Ir nėra prasmės aiškintis, kuris pas kurį svečiuose: aš pas Vidinį, ar jis pas mane. O gal abu – ir Vidinis, ir aš - pas tėvą? Nepaisant, kad dabar jis Gardine.
Ak, rupūžke, šit lestelėjęs vėl atverčiu kitą puslapį, kur
irgi juodai ant balto mano ranka parašyta;
Ramu. Tylu.
Todėl manau,
Kad galim pakalbėti -
Aš neužaugau Lenkijai, tačiau
Mano varde ir
Lietuvos juk negirdėti.
Man sako -
Kur gimiau,
Ten Lietuvos nebuvo.
Tiktai vietovardžiai tyri
Kaip dzūkų kopų smėlis -
Darželiai,
Margionys,
Kabeliai...
O Šklėriai
Kryžius kėlė kuo aukščiau,
Kad pamatytų Musteika,
Ir Marcinkonys,
Ir net visi raistai Čepkelių.
Dzievuliau mano,
Varge mano,
Nuo čia lig Gardino
Kaip lig kalėjimo netoli.
Tai ten ir mano gimtą dieną
Sutiko tėvas - kalinys.
– Ar vėl sapnuoji? Vėl karietą?- išgirstu žmoną. Ji žemiau, po Palėpės departamento grindimis, tačiau susikalbame. Geriausias girdimumas kai ji, užlošusi į viršų veidą kalba žiūrėdama į lubas, o aš – žiūrėdamas žemyn, į grindis. Atrodytų, tas pats daiktas, ta pati pertvara, ir vis dėlto iš vienokio matymo tai vadinama grindimis, iš kito – lubomis.
– Tai kad ne, žiburėli. Skaitau save.