Trys pelėdos

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Trys pelėdos » SENOS PELĖDOS UŽRAŠAI- (20011- ji) » SENOS PELĖDOS UŽRAŠAI (2011-ji)

SENOS PELĖDOS UŽRAŠAI (2011-ji)

Сообщений 31 страница 40 из 64

31

2013-01-31 11:22

Pranas

Pranas 

Praėjo dvi dienos, kurų nemačiau... Užtat randu pilnus 74 ir pardažią į 75 Ačiū visiems, kas  šią liūdesnio valandėlę pabuvote bent raidėje kartu.

Rašyti komentarą

2013-01-28 11:04

Pranas

Pranas 

Perskaitęs laikraščio žinutės pavadiniamą Rekordinės eilės pamaniau, kad tikriausiai taip įvardintos Senamadžiaus eilės.. bet, deja, NE. Ten rašoma: Pasienio su Baltarusija kontrolės punktuose vakar vėl nusidriekė vilkikų eilės

Skaityti komentarus (4)

Rašyti komentarą

4 patiko

2013-01-28 06:59

Pranas

Pranas 

Žiūri žmonės sustoję —
Garvežys dūmina gatvę,
Ir nežino, mieli besarmačiai,
Kad keliauju į šventę.

Šnypščia, veržas putodamas garas,
Bet kelias
Iš po kojų neslysta..

Rašyti komentarą

2013-01-27 17:06

Pranas

Pranas 

Sekmadienis...
Jeigu ne atsitiktinai pasimaišęs kalendorius, ko gero, taip ir nebūčiau sužinojęs, kad  šiandien sekmadienis, kai jau galima ir perskaityti: 
  "Taip buvo padaryta dangus ir žemė, ir visas jų pagražinimas. Ir Dievas septintą dieną pabaigė savo darbą, kurį buvo padaręs; ir ilsėjosi septintą dieną po viso darbo, kurį buvo atlikęs. Ir jis palaimino septintąją dieną ir ją pašventimo..."

Rašyti komentarą

2013-01-26 19:05

Pranas

Pranas 

Važiavau į sodą ir pasinorėjo turtėti Vilniaus miesto ženkliuką, kurio fone būtų pušis.
Daug Vilniaus patalpinta giriose, kurių karalienė vis dėlto pušelė. Tai gal gražiausia miesto dalis. Bandžiau atsiminti nors vieną ženkliuką su jo fone  esančia pušimi ir neprisiminiau, kad  kur tokį matęs.

Rašyti komentarą

2013-01-26 07:04

Pranas

Pranas 

Pelėdos daugiau...

Pagalvojau, kad po poros  dienų, yra proga  pradėti rašyti dar vieną sapną, kuris, kaip ir daug  kitų, kaip – pagaliau – sapnui ir tinka, bus  užmirštas. Šį kartą  gal labiau autobiografinį.

- Tu kas?
- Aš vieversys.
Nors, sako, sausyje nebūna jų,
Tačiau ankstus kaip rytas
Į bundantį pasaulį atėjau.

Bet  apie ką  aš čia? Ne tik vyturių sausyje  nebūna,  bet ir rytai jo labai neankstūs . Jau  septinta valanda, o tamsu ir Vilnius su mano Naujininkais žiburius kūrena. Kita vertus, nesu tikras, ar tuomet buvo rytas. Juolab, kad pelėdos manyje daugiau negu vyturio.

Rašyti komentarą

2013-01-25 22:49

Pranas

Pranas 

Palieku dar vieną dieną. Nei šiokią, nei tokią, bet kaip ir anos - buvo ir nėra, kai nerūpi, kad būtų...

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

1 patiko

2013-01-25 10:18

Pranas

Pranas 

Atėjo harker...

Kuomet ESI, tai nedaug džiaugsmo, nes pats žinai ir kiti mato.  Ir jau kitaip dvasioje vaizdai susišiaušia pamačius ESANT, kai visi žino, kad tavęs nėra.
  Šiandien pusiaužiemis. Harker atėjo į „Rašyk“, kuomet jos nėra.
  (Žiūrėti Tetos_Santos dienoraštį)

Rašyti komentarą

2013-01-02 20:10

Pranas

Pranas 

Tik LABAS.
Bet iš tikrųjų tai labai daug.
Visa diena, o gal ir daug daug dienų...
Būkite laimingi!

Skaityti komentarus (2)

Rašyti komentarą

3 patiko

2012-12-18 13:32

Pranas

Pranas 

GERŲ ŠVENČIŲ VISIEMS linkiu ir iki susitikimo 2013!

Skaityti komentarus (3)

Rašyti komentarą

0

32

Pranas

Pranas 

Ne dėl žvaigždės, dėl - MOTERS

Skambutis.
Atidariau duris... Ten žmogus.
Žiūrim vienas į kitą.
Nepažįstu.
O paskui, ką besakyti. Padavė knygelę, Mano gimtinė —  Lukštiniai ir skaičiau užrašą:

Kur ežerai, kur ežerėliai,
Kur Aukštaitijos kalvų slėniai
  d. gerbiamiems  Karlonams
    Alfredas Ališauskas (parašas):
30  gruodžio  2011 metų Onutė iškeliavo pas Dievą.

2012m. 8  gruodžio
Širdingai dėkoju už atsiųstas knygutes..

Ką daugiau pasakyti. Bent jau šiandien – nieko.  Mačiau kaip verkia vyras savo moters. O aš, regis, jam padėjau...
Pažinojau Onutę. Išleidęs knygelę „Eilėraščio sėja“ ilgai ieškojau pamesto Onutės ir Alfredo Ališauskų adreso, o paskui išsiunčiau numanoma kryptimi, prašydamas paslaugos, kad jeigu kas šiuos žmones žino, tai kad bent praneštų man.
  Kažkas jiems perdavė knygeles. Ir štai susitinkame po 10 metų vienas kito negebėdami pažinti. Jis dar labiau  suvyriškėjęs, nei dienai neišleidęs ašaros iš akių. Ne dėl žvaigždės, o dėl MOTERS.

Rašyti komentarą

2012-12-06 12:30

Pranas

Pranas 

Jeigu man pavyktų daugiau parašyti tai, ką  dabar rašau proza, tai visus tuos gabalus sukiščiau po pavadinimu Nestabdyk šaltinio...  Koks iš tos košės žanras atsirastų, tai turbūt nė dzievulis nežino. Bandžiau į tokią kelionę paimti kai kuriuos lyg ir neblogus pažįstamus, bet jie atsargūs ir nepatikimi.
Dar pasiliksiu Senamadį, vis dar mėgstantį paskaityti senesnius  laikraščius, net ir žurnalą  "Aušrą", kuri į Didžiąją Lietuvą patekdavo knygnešių keliais.

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

2 patiko

2012-12-04 04:00

Pranas

Pranas 

Visą praėjusią dieną praleidau sode, žiūrėdamas į žiemą. Kai apsnigta ramybe ir šiltu sniegu, ji nuostami. Lyg žemai  žemai prie kojų obelys žydėtų...

Skaityti komentarus (3)

Rašyti komentarą

4 patiko

2012-12-01 08:03

Pranas

Pranas 

Gavau patarimą "Užrašus iš laisvės" pervardinti  "Užrašais iš Vilniaus dienos". Bent iki to laiko, kol ten su savo kompanija. Bet tai turbūt  būtų protinga ir todėl nunyktų spindėsys palatos Nr.6. Ir bendrai -ne taip kaip mūsų namuose...

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

2012-11-29 13:58

Pranas

Pranas 

Užrašai iš laisvės (Šeštoji palata)

Kažkaip pagalvojau, kad gal aš ne ŠEŠTOJE palatoje, o sugrįžęs beveik dviems mėnesiais atgal ir dabar vadovauju spalio 9 d. Ir, beje, visai nekeista- reikia dirbti ne pirštu rašant ant ligoninės sienos, o perskaityti:

1920m spalio 9 d. savo vyriausio vado maršalo Pilsudskio įsakymu lenkai  sulaužė vos spalio 7 d. Suvalkuose didžiųjų valstybių aukštų atstovų rūpesniu ir jų akivaizdoje pasirašytas lietuvių – lenkų  armijų ginklų paliaubas ir klastingai iš pasalų puolė nieko blogo nelaukiančius lietuvius ir ypatingai be tinkamos apsaugos paliktą ir vos vieno pulko saugomą Vilnių.
  Bet kodėl to nežinojau, kai dar nebuvau Šeštojoje? Kodėl nežinojau, kad Vilnius  švenčia  94 tokios sukakties metines?

Rašyti komentarą

2012-11-25 23:39

Pranas

Pranas 

Užrašai iš laisves (Šeštoji palata)

2. 
  Naujienų nemažai, bet suprantu, kad daug jų kartosis. Labiau rūpi informacija, sužinota iš Ikso – 2, kad jis daugiau protingas, negu asilas, o asilą  tik vaidina, jog nebūtu išvytas iš palatos Nr.6  Patarė užsiimti vaidyba ir net kažkam prikakoti į lėkštę.
  — Kaip tu man? Betgi galiu ir be vaidybos..
  — Matau pone, kad žiupsnelis proto dar užsilikęs. Tai gali pražudyti, prarandant šiltą vietelę. Ir dar — girdėkite, kaip kas vardina, kokiai kategorijai priskiria. Geriausia būti asilu. Tuomet galima nesibaiminti, kad būsite išspirtas lauk. 
  Guliu ligoninėj  man protas nutrauktas...
  —Kojos, — pasakau.
  — Žinau,— sako ir toliau traukia:   
  Ir liūdną jums laišką rašau.

Einu prie sienos, norėdamas pratęsti poezijos posmus, bet nedaug sugebu:   
  O nuostabioji palata,   
  Dėkoju, kad tokia esi, kad  būsi...
  Tik tiek. Tad dedu pirštą į burną ir apčiulpinėju čepsėdamas kaip žinduką. Esą, mąstau...

P.s: Linkėjimai Kandžiui. Pasiilgau. Sako, kad mudu labai panašūs. Nemanau. Jis protingesnis.

Rašyti komentarą

2012-11-25 00:11

Pranas

Pranas 

Užrašai iš laisves (Šeštoji palata)

Tik para. kai šeštoje palatoje. Bet lyg pradedu apsiprasti. Netgi kurti posmus, užrašydamas pirštu ant sienos. Net pagalvoju, kad gal šitaip galėčiau ir palatos įspūdžius ant jos rašyti.

Guliu.
Ir nesvarbu-
naktis? diena? -
Galvoj vis  aušta,
kol išaušta lig ausų...
O nuostabioji palata,
dievų palaiminta
vienintelė  paguoda  asilų...

Kažką daugiau kalbėti dar netinka,
gyventi neįpratęs laisvėje būties
kuomet ką bedarytum - Dievui reikalinga
Ir niekas už gerumą akmeniu nemes .
Ir man į lėkštę geras dėdė pakakot sumanė,
Ir džiaugėsi, kad toks dosnus...
Per subinę paplojau:-
- Ačiū, pone...
Dėkojau už gerumą gerumu.

Na va. Sakykim, kad tai kukli, bet vis dėlto pradžia. Kaimynas žiūri pro langą ir sako, kad jau sodai žydi. Kviečia pasižiūrėti, pavasariu pasidžiaugti. Eisiu, gal dar ir vyturį išgirsiu...

Rašyti komentarą

2012-11-23 21:20

Pranas

Pranas 

Begemotas užleido lovą palatoje nr.6 Ačiū. Tai va gulinėju ir suprantu, kad vargų dėl proto turėtume kur kas daugiau, jeigu ne ji, nuostabioji palata NR.6.

Rašyti komentarą

2012-11-23 08:39

Pranas

Pranas 

Atrodo, teks prisipažinti, kad vos įėjus į žmogų, pasiklydau jo akyse.
Erdvu. Daug  ko jose. Net ir alyvmedžių giraitė, kurios iki šiol nebuvau matęs...

Rašyti komentarą

2012-11-22 23:38

Pranas

Pranas 

Uždegiau žvakutę, kurios neturiu, bet ji šviečia ir neretai kiti pamato,  pasiteirauja, ar dar nemiegu.
Dar ne, bet netrukus ją užpūsiu.
Labanakt,gerų sapnų linkiu.

0

33

Pranas

Pranas 

Pargrįžau iš Balsių  sodų. Kažkaip keistai tuščia. Ne tik žalvarniai neaplankė, bet ir žvirblio nemačiau. Net pasakyti, kad tai sodas, regis - sarmata. Nėra žiedo, nėra žalio lapo, žolės, nėra  paukščio, bitės, nėra ir  sodo.
Aha, buvau užlipęs į palėpę. Šyptelėjau, bet nelinksmai. Paveikslai vaizduotėje kuriasi sunkiai. Net prie stalo  neprisėdau...

Skaityti komentarus (4)

Rašyti komentarą

3 patiko

2012-11-20 10:28

Pranas

Pranas 

Matau, kad Teta_Santa  uždegė žvakutę.
Ką tai galėtų reikšti?

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

2012-11-19 18:08

Pranas

Pranas 

Kažkur viršum smegenų "piešiasi" vaizdai, bet į smegenis jau neįsigeria...

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-11-19 14:13

Pranas

Pranas 

Pavargęs kaip gilus ruduo.
Ramybės prireikia ir žodžiui.
Po kojomis praslydę bėga,
Nesustodami keliai,
O man jau regisi,
Kad ir basly surasiu rojų.

Sustoju -
Ir kvėpuoti darosi lengviau...

Rašyti komentarą

2012-11-05 05:19

Pranas

Pranas 

Vakar darže, aptikęs didelius didelius  pėdsakus, pamaniau, kad  gal jie  begemoto. Atsitiktinumas ar ne, bet netrukus išgirdau jį linkint Vidiniui šilto rudens. Linkėjimai pildosi.
Kiti pėdsakai mažesni ir neaiškūs, be vilties įspėti, o, vadinasi, ir noro tai daryti.

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-10-30 23:08

Pranas

Pranas 

Ar reikia akcentuoti, jog čia esu ar buvau, jeigu labiau panašu, kad esu visur ir visuose laikuose. Tereikia tik prisiminti.

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

2 patiko

2012-10-28 11:35

Pranas

Pranas 

Geriausia jaučiuosi būdamas žmogumi.

Šiandien – antras rinkimų į Seimą turas. Pirmą kartą į juos nenueisiu. Apkarto iki gyvo kaulo ir kiekviena iš partijų ar judėjimų, ir teisėsauga, ir prezidentė, dar prieš rinkimus diplomatiškai paprašiusi už ką nebalsuoti. Velniop šitokią  muziką – juolab žinant, kad vagių nesumažės, o patys įžymiausi taip ir liks  besišypsantys  tokiai demokratijai.
Kiti gal papriekaištaus – ką? atsisveikini su savimi kaip pilietis?
Gal  dar ne. Tik tokiu būdu savo pilietiškumo nenoriu reikšti seimūnų šikinykuose. Vis dėlto geriausiai  jaučiuosi būdamas pirmiausia žmogumi.

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

2012-10-17 17:25

Pranas

Pranas 

Kvailių  daug, bet blogiausia , kad jų skaičiuje ir aš. Noriu tapti atomine jėgaine: noriu —šviečiu, noriu — sprogstu.

Skaityti komentarus (6)

Rašyti komentarą

5 patiko

2012-10-05 07:34

Pranas

Pranas 

Dėkui, Žmogau

Ne taip seniai  Rašyk erdvėje susitinku  su TOM KOM  POTU, bet ir kaip skaitytojas, ir kaip komentatorius, ir kaip Žmogus  susilaukė  didžios pagarbos. Apie kūrybą jo nekalbu;  kalbu  apie  kur kas sunkesnius  dalykus, savyje išugdytus.
Dėkui, Žmogau, kad  visuomet ateini padėti, kažką gero surasti ir pasakyti.

Skaityti komentarus (3)

Rašyti komentarą

4 patiko

2012-09-27 19:39

Pranas

Pranas 

Be Aivaro poezijos...

Nesmagu, kad pasiliekame  be  Aivaro poezijos. O kad nematau jo tarp administratorių — tiesiog džiaugiuosi. Tai  ne tik aukštesnio intelekto, bet ir proto nemenkas požymis. Geriau Diogenu būti statinėje, negu be savos šviesos mėnuliu danguje...

0

34

Pranas

Pranas 

Nesakyk - op!

Lyg jau laikas būtų iš čia išnykti, bet, pasirodo, kad ne taip paprasta. O maniau, kad norkotikais iki šiol neužsikrėtęs... Iš tikrųjų: nesakyk- op!

Skaityti komentarus (6)

Rašyti komentarą

2 patiko

2012-08-02 06:50

Pranas

Pranas 

Geriau nebus

Ne, Algirdo, Dalija neperskaičiau.
Galėčiau pasiteirauti, bet irgi neklausiu...
Bandau parašyti tau piktoką eilėraštį, kad tavo planas  sėkmingiau vyktų -  greičiau užmiršti vieni kitus, bet jovalas gaunasi. Gal todėl, kad to nežadu daryti.
Na, o komunistinę statybą tęsiu ir man ji, pasirodo, padeda. Kažkaip ramesnis pasidariau, bet ir prie jos būdamas nepateisinu tavo kūrinių išbraukimo.. Toks, pasak tavęs, susinaikinimas, man visiškai nesuprantamas.
Taigi gali pykti, gali ne, bet šitokio supratimo aš visai nežadu keisti, atsisakyti. Per tuos trejus tavo buvimo žž metus neblogai žinau, kad jie daug kam reikalingi. Man taip pat. 
Regis, dingtelėjo galvon mintis, vietoje eilėraščio įkelti šį laišką Rašyke. Gal taip ir padarysiu, jeigu  eilėraštis nenorės paklusti man.
Taigi būk, žinoma, kaip tau  geriau, bet tuomet netrukdyk  mums  būti, kaip  mums geriau - be bent kiek greitesnės užmaršties. Nemanau, kad savo mintimis toks vienišas.
O tas eilėraštis - šlamštas  buvo pradėtas taip:

Turbūt kepurės nenešioji,
Bet šį kartelį užsidėk ,
Prispauski prie galvos, kad nenupūstų vėjai
Ir... bėk.

Sakai, taip bus geriau.
Tačiau vienatvė, daktare, ne vaistas,
Atleisk, geriau nebus.

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-07-02 21:42

Pranas

Pranas 

Išvykau į tylos valandėlę

Rašyti komentarą

2012-07-01 08:23

Pranas

Pranas 

Pakeliui į 75

10.
    Europos futbolas baigiasi.
Gera buvo paspardyti. O kai kada net įspyrti.
Liūdniau, kai pats gaudavau į kailį.
Nepykit, ispanai, šiandien būsiu italų rinktinėje.

Rašyti komentarą

2012-06-25 12:15

Pranas

Pranas 

Pakeliui į 75

9

Užverčiu puslapį su įrašu, kuris išsilaikė ilgą savaitę

Čia ar kitur, bet kažkur reikia numirt.
  Liūdnos dienos. Labai.
  Taigi šiandien jį užverčiau, pamatęs iš po Joninių nakties ateinantį Senamadžių su Gunta. Ką gi, paklausysiu, kokią giesmę pagiedos.
Aha, regiu, su dalgiu ant peties, panašiai kaip P. Širvys. Tad neliko abejonių, kad giedos Senamadžius.

Rašyti komentarą

2012-06-18 16:41

Pranas

Pranas 

Pakeliui į 75

Čia ar kitur, bet kažkur reikia numirt.
Lūdnos dienos.Labai.

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-06-14 09:11

Pranas

Pranas 

Pakeliui į 75

7.

Tylu  mano horizontuose, o tai reiškia, kad tingėjimo daugiausia. Galbūt ir todėl, kad nepasisekė padėti Olandijai. Bet futbolas dėl to nesibaigia, kas, beje, labai svarbu, nes jeigu man pasisektų ateiti  75-tuosius, tat labai įtikėtina, kad savo akimis, padedant  akiniams ir televizijai,  galėčiau pamatyti, kaip į kovas  dėl  pasaulio stipriausios  komandos pripažinimo sukyla geriausieji planetos futbolininkai.
Taigi 2014-aisisi...
  O šiandien deja, deja, net  ankstaus ryto gegutės neišgirdau. Šiemet Balsiuose daug, oi daug jos kūkavimų. Prisimenu, pernai ne sykį net pamanydavęs, kad gal pasitraukė kažkur toliau už miesto teritorijos...

Rašyti komentarą

2012-06-13 06:40

Pranas

Pranas 

Pakeliui į 75

6.

Nesmagu, bet „Negražios pelėdos“ rašymas dar vis nepajuda iš vietos. Gabrielius dėl to manęs nepagirtų, nes vis dėto tai jo parašyta: Linkiu, kad darbas būtų baigtas, kuo pats - net neabejoju. 
  Ech Gabrieliau! Kiek daug žmogaus dienoje dalykų, kuriuos tik pačiupinėjus laiko neužtektų, o aš kasdien po dvi valandas vien tik  futbolą „žaidžiu“. Dar rūpi Sigitos lemties reikalai. Ten irgi skauda.  Šį tą užrašinėdamas skaitau jos „ Pavėlavau“. Net  manau, kad  jį reikia atsinešti čia, kad tarp kitų dienos darbų neužsimestų.   

Ėjau kalbėt, bet ar girdėjai?
aš išsakiau tai,
ką norėjau.
Juk pūtė
vėjas
ten, kur aš stovėjau,
aplink šimtai tylų plazdėjo,
o aš kalbėjau,
man reikėjo..
...
Ėjau gedėt, bet verkti negalėjau.
juk aš žinau,
tu to norėjai,
ir pūtė
vėjas
ten, kur aš stovėjau,
aplink šimtai tylų ilsėjos,
kartu su jom
ir tu ilsėjais.
....
Tarp pirštų šildžiau paslaptis septynias tavo,
kol senos tuopos saulę užliūliavo,
kol geso gaisas paskutinis,
kol tirpo baltas ilgesys krūtinėj,
aš tartum rožinį kalbėjau:
švelnumas,
rūpestis,
ir meilė,
ranka, rykštelės niekad neturėjus,
teisingas žodis,
jei sunku – petys,
ir išmintis 
lyg švyturys,
dar šiandien
kelią rodąs.
....
Ėjau kalbėt, žinau, girdėjai.
Aš išsakiau
tiek, kiek gulėjo
neišsakytos meilės tau,
nes kažkada
skubėjau.
....

Trim lapkričiais
pavėlavau...
--------------------------

Klausi, ar ilgai dar sklaitysiu?
  Nežinau, Gabrieliau.  Pirmąjį jos "Atsiprašau", skaičiau gal dvi savaites  ar net ilgiau...

Rašyti komentarą

2012-06-12 18:58

Pranas

Pranas 

Pakeliui į 75

5. 

Ir vėl žvilgčioju į laikrodį.
  Kvailybė!
  Per visą  savo „trumputį“ gyvenimą gal du - tris, kartus buvau išbėgęs į futbolo aikštelę ir tiek pat kartų spyręs  į kamuolį, o dabar įsitikinęs, kad  ne viena komanda - jeigu  nori laimėti - negali apsieiti  be manęs. Taip buvo  su Rusija. Laimėjo. Taip buvo su  Ukraina. Laimėjo...  Taip šiandien  bus  su Čekija. Laimės.
  Labai norėčiau padėti Lenkijai, bet... моряки подруг не забывают

Rašyti komentarą

2012-06-12 07:00

Pranas

Pranas 

Pakeliui į 75

4.

Dėl vakar.
  Jis gerokai kitoks, negu pranašauta. O ir saulė pašvietė.
Bet man, atėjus prie užrašų, labiausiai reikėjo rudens. Vėlyvo. To, kuris po Visų šventų ir Vėlinių. Tikėjausi išgirsti kažką savo – nesavo ir, užrašęs, pridėti prie Harker eilėraščių. Tai būtų buvęs aštuntasis. Jie ten tokie, kad vienas iš Ž. Žolės  svetainės kūrėjų, paskaitęs priešpaskutinį „Harker (6)“ pasakė: 
  – Žmogus parašė įdomiai. Apie ką?
  Jam tarstelėjo:
  – Perskaitykit Harker eiles ir bus aišku apie ką rašoma.
  Anas atsiliepė:
  – Perskaičiau kas parašyta, ko dar.
  Ir štai priėjo trečiasis
  – Atleisk jam Viešpatie, jis /vėjas/ nežino ką daro..
  Aš, regis, irgi nevisai  suvokiu, ką darau, bet septyni „parašymai“  jau yra.  Bet svarbiau, kad nuo savęs  jie manęs  neatgraso. Tai gal ne taip svarbu, kai kiekvienas turime svarbesnių ir svarbiausių dalykų. Bet man miela, kad tie „ „užrašymai“  nuo savęs manęs  neatgraso. Todėl ir to rudens, to vėlyvojo,  apie kurį sakiau, reikia.   

Čia jau ne kapinės
Bet vėjas negesina jų –
Visų Šventų ir Vėlinių  švieselių..
Giliai, net po akių  vokais –
Jos dega , mainosi,
Pasiųsdamos į sielą peno...

Regis, kad taip (ar labai panašiai) atrodys „Harker (8)“ „užrašymo“  pradžia. Beje, jaučiu, kad turint jų daugiau, galima būtų talpinti po antrašte „Harker užrašymai“, šitaip patikinant, kad autorius nepretenduoja į aukštos prabos poeziją, bet ir nenusiteikęs mėtyti į šiukšlių dėžes.

30 perkėlimų

0

35

Pranas

Pranas 

Pakeliui į 75

3.

Prisiminiau sapną. Net du. Abu be didesnio ryškumo. Pirmame susitikau su generolu Pranu Petroniu. Lyg  iš Amerikos sugrįžęs.. Šiltas, geras, nuoširdus kupiškėnas buvo.  Beje, buvo. O gal ir – ne, gal ir dabar yra, nes juk ir pats įsitikinęs, net ir čia  spėjęs užrašyti, kad kiekvieno žmogaus mirtis TIK  įvykis pakeliui, nes jo kelionė, susitikus su ja, nesibaigia.
  Pr. Petronį esu sapnavęs ne vieną kartą. Net ir bandęs parašyti apie jį bet – kaip ir kitais neretais atvejais – irgi nesėkmingai. Bet iš tikrųjų,  ar galiu pasakyti, kad šis žmogus man miręs, jeigu jaučiu jį? Netgi suvokiu, kad reikia padėkoti likimui, jog teko jį pažinti, pabendrauti, dirbti po vienu stogu ir, atsiminus daug ką,  atsiprašyti... O jeigu dar tiesiau ir šviesiau, tai šis žmogus man arčiau dangaus, nesu, sakykim, kardinolas Audrys Juozas Bačkis.
  Keista?
  Bent man – NE.   
  Antras  sapnas toks, kad štai dabar net kilstelėjau pasižiūrėti iš savo Pastriekės  departamento pro pietinį langą viso jo kiemo būtį – su Vydmantu jau nemažai metų esame sodo kaimynai, nutolę  tik per tvorą, bet niekuomet neteko girdėti, kad jis žvejys.  Ir štai sapne matau, kai po nesėkmingo metimo, jo spiningo valas apvijo jį gausiomis vijomis, drūtai pririšdamas prie paežerės medžio.  Smagu, kad tai tik sapnas ir vis dėlto:
  - Vydmantai, jeigu tiki, kad sapnai pildosi, tai pasisaugok, nes besisaugantį ir Dievas saugo, - pašaukiu mintyse, o po kurio laiko, jau suradę Harker eilėraštį „Pavėlavau“, skaičiau:

Ėjau kalbėt, bet ar girdėjai?
aš išsakiau tai,
ką norėjau.
Juk pūtė
vėjas
ten, kur aš stovėjau,
aplink šimtai tylų plazdėjo,
o aš kalbėjau,
man reikėjo...

„ Močiutei. Vakar aplankiau pirmą kartą, trys vardo raidės ant antkapio. Dabar jau nebeapgaudinėsiu savęs, jau žinau“.

harker, 2007 m. lapkričio 3 d.

Rašyti komentarą

2012-06-11 05:46

Pranas

Pranas 

Pakeliui į 75

2.
    Jau vakar mintyse bariau save, kad negerai, jog pasidaviau „Rašyk“ dienoraščių įtaigom ir todėl mano dienoraštis atrodo ne taip, kokį norėčiau. Girdi, senatvė nuo to nepasidarė jaunesne, o prie jaunimo irgi nepritapau, ir net tikinėjau save (vakar), kad  nuo šiol, tai yra nuo birželio 10 d. dienoraštį rašysiu  pagal senovinį jo suvokimą.
  O naktį lijo. Turbūt, kaip suvokiu, ašaromis kroatams  pralaimėjusių  škotų futbolininkų ir sirgalių. Atrodo, kad lietaus nepritrūks ir dienai. Dabar jau po 04:00 val. Po pusvalandžio tekės saulė, bet tai padarys už debesų, kurie per visą Balsių dangų nepalikę nė vienos properšos jos  spinduliams švystelėti.
Dabar gi einu prie Harker eilėraščio „ Pavėlavau“, kurį pirmą kartą perskaitęs (2007 m.  lapkričio 6 d.) parašiau:
„Va, galvoju, kokia Lietuva savo atmintimi turėtų būti. Jautru, harker ir labai labai  nuoširdu. Labai."

Rašyti komentarą

2012-06-10 17:10

Pranas

Pranas 

Pakeliui į 75

Mintis neišsiplėtė, nes jau ir anksčiau manyta, kad  neblogai  būtų, jeigu sugebėčiau sukaupti  arčiau vienas kitos išmėtytus daiktus, kurie, nepaisant kokia bebūtų jų vertė,  bet jie mano ir todėl, manau, neteisinga paskandinti užmarštyje. Šiandieną ši mintis vėl  šmėstelėjo  ir aš  užrašiau:

PAKELIUI į 75
        (1939 – 2014)

O  netrukus  dienos varduvininkas Galindas šyptelėjo:
  – Nieko naujo po šią saulę, bet pirmyn, Pranuci.
  – Sakai, nieko  naujo? Tai kad  ne visai.
  – Ai, taip priimta sakyti. O kas tau užkliuvo mano žodžiuose?
  – Kai po dviejų metų, taigi savo jubiliejiniuose šiukšlinėsiu po birželio 10 d., tai akivaizdu, kad sekmadienio mišios nerūpės. Bus eilinė darbo diena- antradienis . Net ir saulė tekės minute vėliau. Leisis irgi ne kaip šiandien, o anksčiau ir dienos ilgumas  sumažės keliomis minutėmis.
  – Juoktis,  ar ką daryti?- atidžiai į veidą pažvelgė Galindas.
  – Sufleriai, kaip ir kuštukai, namus  gadina. Elkis, kaip patinka, o  mano reikalas užrašyti, ką  matau. Taip reikalauja  tema: Pakeliui į 75“.
  – Betgi iš kur toks įsitikinimas, kad tiek sulauksi?
  – Dėl to nesijaudinki, mielas varduvininke. Kiekvieno žmogaus mirtis irgi tik  pakeliui.
  – Tik?
  – Manau, kad TIK, nes žmogaus kelionė,  susitikus su ja, nesibaigia. 
  – Tai gal netrukdysiu, - užsidedamas ant  galvos lengvą kaip nosinaitė vasaros  kepurėlę, pasakė Galindas ir, padavęs ranką: – Laikykis,  Pranuci. Žinau, kad seni žmonės nerangūs ir net  mirti tingi...

Rašyti komentarą

2012-05-30 18:17

Pranas

Pranas 

Septyni metai ir viena diena...
Taip, mama, ir nuo motinų mirties datų laikas  greitai praeina.

Skaityti komentarus (2)

Rašyti komentarą

2012-05-27 06:37

Pranas

Pranas 

Autoriaus N. rašinėlis iš P raidės

Vyko konkursas, kurio esmė, lavinti lietuvių kalbą ir prisiminti
seniai nevartotus žodžius. Uždavinys: parašyti kūrinį, kurio visi
žodžiai prasidėtų viena raide. Čia vienas rašinys.

Prano penktadienis

Pasirodė pirmieji prabudusio pasaulio požymiai. Pakelėj prasiskleidė
pienės, prasikalė pušų pumpurai, pakvipo pakalnutės. Pasigirdo
praskrendančių paukščių plazdėjimas. Prasidėjo penktadienis.

Pabudo penkiasdešimtmetis Pranas - praeity puskarininkis, padėkom
pagerbtas, pagyrom paliaupsintas. Pasiraivė, pasirąžė, prasimerkė,
pasikasė praplikusį pakaušį, pasitaisė paklodę, pakišo pižamą po
pagalve. Paskui pasišokinėdamas puolė praustis. Pusryčiams paragavo
pyrago, pasiėmęs puoduką prisipylė pieno - pasigardžiuodamas pagėrė.
Po to paskaičiavo pinigus - pagalvojo pavažiuoti Pasvalin.
Pavaikštinės po pavasariu pakvipusį Pasvalį, pasigrožės.

Pusvalandį Pranui pagalvojus, pakeleivinga pana pasitaikė - pavėžino
Pasvalin. Pakely pas pusseserę Petrutę pasisvečiavo - pradžiugo
pensininkė Petrutė, pamačiusi pusbrolį Praną, parodė proanūkio
paveikslą, paplepėjo, pietumis pavaišino. Prisikirtęs pas Petrutę
pupelių pomidorų padažo (Petrutės penktadienio patiekalas), patraukė
Pranas pas pulkininką Povilą. Pasišnekučiavo, po pakvipusį pavasariu
parkelį pavaikštinėjo. Pulkininkas Povilas pavaišino poniškais
papirosais (poniški papirosai - pulkininko pasididžiavimas). Paskui
Pranas paprašė pulkininko Povilo pavėžėti prekyvietėn. Po prekyvietę
Pranas pavaikštinėjo, pasiderėjęs pirko parūkytą paršelį. Paršeliai
prekyvietėje penktadieniais pigiai pardavinėjami. Pas Petronėlę
pigiausiai. Pinigų Pranas pasiėmęs - palto plyšin pasikišęs.
Penkiasdešimt - paršeliui, penkiolikos pakako paplotėliui, pora
pasiliko paštetui. Prisipirko prisipirko...

Pavakary Pranas, pailsęs, pavargęs, parkeliavo. Padėjo prekes
priemenėj, peilį pagalando, paršelio pasipjaustė, paplotėlį padaže
padažė, paštetu patepė, paskui puodą pakaitė - pačepsėdamas
pavakarieniavo. Prisprogęs, pilvą prikišęs, plikę paglostęs, prigludo
prie pasvirusios pušelės, pasižvalgė po priaugusią piktžolių pievelę,
pamąstė pjauti priaugusias piktžoles - pikta pasidarė. Pabandė
piktžoles pamiršti. Pliūptelėjo praeities prisiminimai: pasvajojo,
prisiminė pirmąją pamiltą paną Pauliną, pirmąją pabučiuotą panelę
Patriciją - pirmiau parako Pranui pakako - pirmasis Pasvaly! Po
paraliais - praslinko penkiasdešimt... penkiasdešimt pavasarių
pergyventa...

Paseno Prano panos - poniom pasivadino. Pamiršo Praną, pamiršo
pirmuosius pabučiavimus, pirmuosius pažadus - papilkėjo penktadieniai,
paseno, pakumpo pats Pranas. Praeity pasiliko puskarininkio
perspektyviniai penkmečio planai. Parymojęs, pasvajojęs, prisiminęs
praeitį, pižama persirengė, padėjo praplikusį pakaušį prie pagalvio -
prisnūdo. Pasaulis pavakary pavargęs prisidėjo prie Prano poilsio.
Palinkėkime penkiasdešimtmečiui Pranui - praeity puskarininkiui,
padėkom pagerbtam, pagyrom paliaupsintam - poilsio.

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-05-09 07:31

Pranas

Pranas 

?????????????

Keisti dalykai, bet kuo senyn, tuo arčiau savo lopšio. Ir jo reikalai darosi reikšmingesni. O gal tai sukvailėjimo vienas iš aukštesnių požymių?

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-04-27 14:42

Pranas

Pranas 

Kai kam... (minint Maironį)

Daržininkai žino, kad kirminas, sugriaužęs augalo šaknis, nežino, kad jis pražūdė augalą. Jaučiasi sotus ir tuo džiaugiasi. Panašu, kad pas mus gi, Rašykuose, kirminai jaučiasi netgi galiūnais - jie ne tik sotūs, bet ir žino, kad pražūdo augalus.

Skaityti komentarus (2)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-04-18 18:42

Pranas

Pranas 

Patylėsiu truputį

Rašyti komentarą

2012-04-18 18:39

Pranas

Pranas 

*

Patilėsiu truputį

Rašyti komentarą

2012-04-18 05:17

Pranas

Pranas 

Atsiminimui ( pomirtiniam)

Beprotis su britva rankoje 
laba:)
kažin kas ten tam Pranui pasidarė?...toks ramus žmogus buvo... ar aš kažkokių preliudijų nežinau?

Gmitė 
Aš jo truputį bijau. Žinai, kaip su senais šunimis būna - visą gyvenimą duoną iš rankų ėdę apsižlibina ir pradeda kandžiotis. O va, pas kai kuriuos dantys vėluoja krist, tai visai bėda.

Skaityti komentarus (2)

Rašyti komentarą

0

36

2012-04-17 03:14

Pranas

Pranas 

Kiekvieną dieną lieku skolingas sau.
Tfu!

Rašyti komentarą

2012-04-13 10:13

Pranas

Pranas 

Dėkingas Panevėžio vyskupui

PANEVĖŽIO VYSKUPAS 
    Siunčia Jums, Gerbiamas Pranai Karlonai,
    Nuoširdžiausius sveikinimus iš Panevėžio

Labai maloniai nustebinote, atsiųsdamas  savo poezijos  knygelę.
Jau dabar taip tradiciškai retas beeiliuoja, ypač jaunieji. Niekada neveidmainiauju ir tiesiai sakau, kad tie „modernieji“ nemoka rašyti. Ir nerandu jų „kūryboje“ poezijos...
Svarbiausia, kad  tradicinė poezija kalba iš širdies į širdį. Joje ir poetas nori nenori turi būti atviras. Gal dabar daugelis bijosi to nuoširdumo, atvirumo. Todėl ir rašo be galo abstrakčiai, laisvomis eilėmis. Tad juk nereikia parodyti savo vidaus, savo pergyvenimų, savo ilgesio, savo liūdesio  dėl išnykusių tėviškių, nieko nereikia atverti. Ir dažnai mane apima jausmas, kad ten tuščiai parinkti žodžiai... Niekada man nekilo noras tokios "poezijos“ cituoti. Beje, nors daugelyje renginių dalyvauju, negirdėjau nė kitų cituojant...
O Jūsų tomelį pasidedu, panaudosiu, kai reikės ką nors poetiškai prabilti, pacituoti lyrinius jausmus. Man to kartas nuo karto prireikia. Turbūt dėl to neprieštarausite.
Dar tebėra velykinis laikas. Tad pridedu velykinius linkėjimus.
Tuo ir baigsiu, linkėdamas Jums Dievo palaimos, sveikatos. 

Jonas Kauneckas      (paraas)

Rašyti komentarą

2012-03-27 12:29

Pranas

Pranas 

Dingstu...

Dingstu su visa savo išmintimi  apie vyrus ir moteris. Bet džiaugiuosi, kad dar nepraradęs gėdos jausmo.
Nepykite, vyrai ir moterys, jeigu kas ne taip...

Skaityti komentarus (5)

Rašyti komentarą

5 patiko

2012-03-25 17:45

Pranas

Pranas 

registruoju:

kas į vyrus;
kas į moteris;
kas į piderasus - (dvigubos paskirties).Kaip kitkis Antuanas...

Skaityti komentarus (8)

Rašyti komentarą

6 patiko

2012-03-17 12:00

Pranas

Pranas 

Nepagarba skaitytojui

Kuomet beatsiverti "Rašyk", visuomet reiškinys tas pats: svečių daugiau negu saviškių, namiškių. O juk jie ir yra tikrieji skaitytojai. Kitų funkcijų jie čia neturi, tik skaito. Kodėl niekam nerūpi jų nuomonė? Kodėl toks nepaisymas savo kūrybos skaitytojui?
Ponai adminai, negi jums ne gėda?
Girdim, esą, čia juk  sektantų sambūris.
Bet tai juk irgi neteisybė. Dėl to dar reikia uždaryti įėjimus skaitytojui.
Todėl ir kviečiu - atsibuskime, nors pavėluotai, kai į kelnes  jau  senokai įsimovę...

Skaityti komentarus (4)

Rašyti komentarą

2012-03-10 17:47

Pranas

Pranas 

Kai galvoje tuščia, tai neprošal ir Erichą Mariją Remarką atsiminti:
     "Niekas taip nenuvargina kaip žmogaus noras įrodyti kitam, kad  jis protingas, ypač jeigu toks nėra."

Skaityti komentarus (3)

Rašyti komentarą

2 patiko

2012-03-05 09:41

Pranas

Pranas 

Turbūt niekas taip skaudžiai neluošina lietuvių kalbos, kaip jos žinovai. Jie ją žino, bet nemyli.

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

2 patiko

2012-02-29 20:53

Pranas

Pranas 

Negi nesuras?

Vapsva. Ji perkarusi, perkarusi...
Padūzgė, padūzgė, paskui nutūpė ant įžiebtos lempos abažūro.  O aš žiūriu, žiūriu ir štai nušvintu:
Taigi įvykis! Paskutinę žiemos parą susitinku su bitele. Tokiu metu ir širšę norisi vadinti  bitele. Džiaugiausi aš, džiaugėsi žmona. Sugavęs bitelę nunešiau į virtuvę, o ryte, suradusi ją ant lango stiklo, žmona padėjo ant palangės medaus“.
Negi nesuras?
Bent kol kas dar – ne.

Skaityti komentarus (4)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-02-27 18:16

Pranas

Pranas 

Nauji batai tarnavo ilgai - visą savaitę.
            Valdas iš Kauno

Skaityti komentarus (2)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-02-26 07:43

Pranas

Pranas 

1 geriau, negu 5

Vertinant kūrinį, (bent mano galva), kūrėjui 1 naudingiau, negu 5. Pirmasis kelia, antrasis žlugdo, naikina. Protingiausias vertinimas, padedantis būti lygsvaroje arba SAVIMI, manau, yra 3.

Skaityti komentarus (3)

0

37

Pranas

Pranas 

Kažin, kaip įsivardijusi...

Lietuvoje įregistruotos 39 partijos. Pastarosios - Lietuvos žmonių partijos - pirmininke išrinkta poetė Joana Šimanauskinė. Kažin, kaip įsivardijusi Rašykuose?

Skaityti komentarus (3)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-02-13 05:42

Pranas

Pranas 

Lauk, ateis Vilnelė

Ryte, dar saulei netekėjus, paskaičiau pluoštelį eilėraščių, dar kai ką, o perskaitęs Senamadžiaus "Išpažinį - 4" parašiau:
"Lauk, ateis Vilnelė.
Ir, beje, (kada ji ne pas mane atėjusi) mano galva, beveik visur teisi."

Skaityti komentarus (2)

Rašyti komentarą

2 patiko

2012-02-12 09:33

Pranas

Pranas 

Tik sau...

Iš pasižadėjimų košės neišvirsi. Net ir paskutinio baliaus nesuruoši.
Kažka reikia daryti.

Rašyti komentarą

2012-02-07 05:08

Pranas

Pranas 

Neįtikėtina, bet...čia Rašykai.

Čia man:
2012-02-06 14:26 Giuseppe Mossinni 
užpiso tas modernizmas bletj. parašykit ką nors gražaus bletj nx

Čia turbūt adminams ir web -ui:
Liūdnas mūs pavasaris,     
pamestas kelio vidury.   
Išmatom suteptas   
Heil Hitler!!!

Bet pasirinkimas  didesnis. Net ir su Trakų  pilimi ir  Vytauto b.
(Žiūrėti Giuseppe Mossinni dienoraštį ir bet ką suradę)

Skaityti komentarus (2)

Rašyti komentarą

2 patiko

2012-01-30 20:00

Pranas

Pranas 

Džiaugiuosi, kai matau, kad kas nors mane aplenkia.
Laimingas. kad tokių vis daugau ir daugiau. Seniai, nebandykime  trukdyti bėgantiems. Jie gi ir mus dar į ateitį tempia.

(pirma kalba įėjus į 74[- tuosius.

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

2012-01-30 14:48

Pranas

Pranas 

[b]Apie save [/i]
Buvau jaunas ir gražus. Toks ir esu. Tokiu ir pasiliksiu

P.s: AČiū, Diūdia,

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-01-29 21:45

Pranas

Pranas 

Atsiprašau visų, kuriuos tyčia netyčia  esu užgavęs.

Skaityti komentarus (2)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-01-21 06:04

Pranas

Pranas 

"Intelektualus - tai žmogus, kurio protas pats save stebi (A. Kamiu) Bet stebėti ir nieko nedaryti turbūt neužtenka. Tačiau šiaip ar taip man juo būti nepavyks.

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-01-20 10:40

Pranas

Pranas 

Poliklinikai patikau. Dabar jau reikės eiti, eiti ir eiti. O aš, kvailys, galvojau, kad niekam tikęs. Nebent Internacionalui su K. Binkiu ir Senamadžiumi pagiedoti. Bet, kaip vakar diena parodė, tai irgi pavojinga. Net internautams.

Rašyti komentarą

2012-01-19 07:48

Pranas

Pranas 

Sunki diena- išvarytas iš namų poliklinikoje ligų ieškoti.
Nieko nėra smagiau, kaip manyti, jog esi drūtas.
Kad ir žinant, jog  meluoji.
Ne kitiems gi, o sau.

Skaityti komentarus (3)

Rašyti komentarą

0

38

2012-01-18 12:40

Pranas

Pranas 

Skaitau per visą puslapį "Vakaro Žiniose"

.     visų lietuvių laikraštis

.         RESPUBLIKA

Ir pasirašau: atsiprašant, šūdas. Ar nereikėtų jai bent savęs  pačios atsiprašyti, kad dalį tiražo išleidžia netikrų llietuvių rusų kalba.

Rašyti komentarą

2012-01-17 08:36

Pranas

Pranas 

Vėl išgirdau galvoje dvi papūgas.
Gieda internacionalą.
Ką tai galėtų reikšti?

Skaityti komentarus (2)

Rašyti komentarą

2012-01-15 05:41

Pranas

Pranas 

Stebuklai nesibaigia.
Nespėjo šiaip ne taip atsirasti naujasis web-as, kaip ir vėl šaukinys iš admino Aurimo: ateikite, ypatingai karšinčiai. Dovanoju jums naują svetainę Žagt (http://www.ero.iliuzija.net,)
Džiaugiuosi, kad į ją užsirašiau pirmuoju numeriu.
Ačiū, Aurimaz.
Net klausimėlis – ar atsiras norinčių  pasilikti Rašykuose?
Pasirodė, kad ten kone visi erotomanai, smėlio dėžių kultūros darytojai.

Skaityti komentarus (2)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-01-14 08:28

Pranas

Pranas 

Manau, kad  nesu toks kavailas, sakydamas  kad begalybė gyvena  net ir keliolikoje  abėcėlės raidžių. O pažiūrėkime, kiek sutilpę joje įvairiausių vaizdų.  O kiek dar jų bus!
Žvaigždėtos padangės  abėcėlėje, bet  ir pragaro nemažiau...

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-01-13 06:05

Pranas

Pranas 

O! nemažai šiandien gimusiųjų, bet tik  mr. gipsą šiek tiek, nors  kam, kam , o man jį reikėtų pažinti geriau. Matyt, tik mudu čia ir težinom, kokia sakaudi  šį neva šventinė diena.
  - Su 73-čiuoju, mr. gipsai. Man greit irgi tiek pat. Saugok gipsą, žmogau, saugok, - palinkėjau ir žinau, kaip neprotinga manyti, kad tokia  statybinė medžiaga galėtų patikimiau remontuoti.
  " Bakstelėjau  pirštu į tekstą ir pabiro", - turbūt protingais žodžiais sako Omnia. Ir ką bepadėsi, jeigu iš tikrųjų jau žinai, kad omnia mea mecum porto

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

2012-01-12 07:01

Pranas

Pranas 

Neįtikėtina, bet...

Didžiausi pastarųjų mėnesių (ir net didesnio laiko) mane užgriuvę įvykiai Rašykuose, tai prisiminimų apie   Vilnelę vėl lyg savaiminis suaktyvėjimas ir vakarykštis netikėtas naujo „webmeisterio“ pasirodymas. Duok dangau, kad bent pamąstymai  apie juos taip greit neužsimirštų. Žinoma, ne mano valia.
Vis įdomesniu reiškiniu darosi Omnia mea, prieš mėnesį atsiradęs ‚“Rašyk“ administracijoje.
Negi gali būti, kad ir Rašykuose,  kas nors (apart kuolų kalimo)  vyktų? Neįtikėtina, bet...
Arvena dėl to pyksta. Aš ją  suprantu - išsaugoti Rašykus kaip sektą gal net sunkiau, negu man atrodo.

Skaityti komentarus (10)

Rašyti komentarą

2012-01-11 10:06

Pranas

Pranas 

Esu sena bet dar talpi šiukšlių dėžė – nemoku, negaliu , nenoriu išmest kad ir bet kokios knygos (beje, net ir laikraščio). Ir tai neretai teikia net džiaugsmo, pvz.:
„Daugų ežeras yra vienas giliausių ežerų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, jis yra  Alytaus apskrityje, šalia Daugų, netoli  geležinkelio, einančio iš Alytaus į Varėną.
A. Klimas. „Lietuvos Geografija“ , III -sis pataisytas ir  papildytas leidimas, 1927“

Skaityti komentarus (2)

Rašyti komentarą

1 patiko

2012-01-10 00:10

Pranas

Pranas 

Kur dingo Vilnelė?
Aš jos pasiilgau. Galite tikėti netikėti, bet tai - tiesa.

Skaityti komentarus (3)

Rašyti komentarą

3 patiko

2012-01-07 18:50

Pranas

Pranas 

Iki...

Sakau, iki kito karto, Stasiau. Dabar reikia pagalvoti, kaip tavo svetainėje būti, kažką padarant. Ne, ne, žvakės  neužpūsiu.

Rašyti komentarą

2011-12-20 20:15

Pranas

Pranas 

Labas, Stasiau

Suradau dar vieną rašinį apie tavo vienšnagę Šklėriuose, kurį dar ir pats, kaip Skurdukas, pakomentavai. Sakyk, kaip atrodanti poezija Anapilio kraštuose?

<a target=\\\\"_blank\\\\" href=\\\\"http://uploads.ru/?v=POBlQ.gif\\\\">[ img]http://uploads.ru/t/P/O/B/POBlQ.gif[/img]</a>

AČIŪ

Išgirsta žinia, kad Vinco ir Stefanijos Karlonų namuose Stasys Strugas lankęsis anksčiau, buvo labai netikėta. Net neatrodė, kad mane galima tuo įtikinti, bet argumentai buvo neeiliniai. Stasys laisvai deklamavo eilėraštį, išgirstą kažkada man sėdint su tėvu prie virtuvės stalo. Dabar, esą, galėtų susodinti taip, kaip aną kartą, tik- duok jam, dieve, dangų! - tėvo jau nėra. O aš irgi kažką kalbėdamas vaikščiojau šen ten ir atgal, zujau, ieškau spintelėse, stalčiuose, einu į kamarą -ruošiu stalą svečiui ir štai išmušė minutėlė, kai apžvelgęs:
- Tai va, kuo turiu, tuo vaišinu, Stasiau, - pasakiau, bet tuomet dingt: o kodėl čia, virtuvėje? Toks mielas, ilgai lauktas svečias, o lyg nenorėčiau įsileisti į šviesesnę, šventiškesnę namų erdvę. Su Vidiniu gyvendami, atrodo, kad mokėjome neprisišiukšlinti. Galbūt net fiziškai paslankesnis buvau aš, bet jo nuopelnų taip pat negalima neigti.
- O Vidinis? Kur Vidinis. Supykęs nugirdė, o dabar kažkur dingo. Bet negi taip sunku suprasti, kad "amerikonka" ne miškui vežioti. Ogi niekaip nesupranta. Aš jam ir taip, ir kitaip, o jis įsikibęs į nesąmones ir negaliu išmuši iš galvos. Esą, tik keturi rąstai. Beržiniai. Pamatams. Na, sakau, ženk greičiau prie savo mūzų, o miško ir statybos darbus palik tiems, kas juos išmano. Kur girdėjai, mielasis, kad kas beržus pamatams klotų. Ir dar kuomet jie tik nuo kelmo ir su žieve...
Aš irgi nežinojau, kur dingęs Vidinis.
- Šventoji, gal žinai kur dėdė Vidinis?
- Argi dėdė kada pasako, kur? - atsiliepė Šventoji ir: - O ponas Srugas niekuomet čia nebuvo. Ponas Strugas girtas miegojo tavo lovoje ant tavo pagalvės, dzieduli. Jis susapnavo tavo sapną.
Virtuvėje, matyt, nebuvo nei vienos musės, nei vieno uodo ar kito sparnuočio, nes jeigu jis ir mikroskopiškai mažo dydžio, vis tiek būtume girdėję. Tokia tyla pradėjo spengti.
- Kodėl tu šiandien tokia nerimta? - beveik nuliūdau.- Kas tau darosi? Ponas Strugas jau sakė, kad esi labai nemandagi, dabar, deja, ir aš priverstas taip pasakyt.
- Pone, jūs esate labai stiprus. Bet kaip sužinoti, ar teisingas? Ar galėtumei prisipažinti dzieduliui ir man, kad buvote girtas? - vėl Strugui Šventoji. Ir vėl tokia tyla, lyg laktumei nukritusios sprogti granatos. Bet sprogimo nebuvo, o iš tylos išslydo Strugo šnabždanti dejonė:
- O Dieve, ir tu negirdėk, ir neleisk, kad kiti girdėtų. Taip, Šventoji, buvau, girtas. O kad dziedulio lovoje miegojau ir ant jo pagalvės, tikrai nežinojau, kad jo lova, jo pagalvė. Tik dabar sužinau.
- Ačiū. Jūs, pone, atrodo, esate teisingas žmogus, - padėkojo Šventoji, o man: - Dzieduli, ponui Strugui taip pasakyti labai nelengva, nes jis Šakių rajono blaivininkų sąraše įrašytas pirmuoju numeriu.
- Sakiau gi, baik! Ir neieškok Valančiaus laikų, kurie tuoj pat paskui jį išėjo.
- Bet ji sako teisybę, - pakuždėdamas sakė milžinas Stasys Strugas: - O, Viešpatie, atleisk man. Aš jau žinau, kad man pas tave ne vieta. Atleisk. Pats suprantu ir todėl neateisiu, nevarginsiu savo prašymais, maldavimais. - dejavo, skundės, maldavo, prašė Stasys Strugas ir tuomet išgirdau Vidinį. Bent taip pamaniau, kad girdžiu jį. Bet tai nebuvo svarbu. Man atrodė, kad dabar aktualiausia atsiliepti į mielo žmogaus Stasio Strugo sielvartą:

AŠ (Pranas):
Kodėl manai, esą - baisu,
Jei Dievas nepriims ten, pas Save?
Juk ne pas dėdę Semą gyveni.
Nors suprantu,
O, Strugai, suprantu -
Arčiau Amerikos ji, Suvalkija,
Kur bent jau smėlis nepribers akių.
Bet pažiūrėk,
Ar negražu ir čia,
Kur smėlis suliula ir primena:
Ne, ne. O ne!
Ne Dzūkija, miškais smėlynuose apaugus,
O marios, vandenynas plaukia...

Stasys Strugas jau žinojo, kad manyje kažkas - gal smegenys, gal jų žievė, gal kokia menka vienintelė ląstelė, gal molekulė, apčiuopiama tik mikroskopu, o gal tuštumėlė, palikta žinant, kad gera vieta tuščia nebūna, gal dar kokia kita subtilybė - sugebėdavo priimti ir išlaikyti Vidinio perduodamas mūzas. Prozos tekstai beveik neateidavo, jie tik retkarčiais, kaip pasiklydę ir neturėdami vietos prisiglausti kitur. Jau mano metuose kalba irgi lėtėja, burna žiojasi lėčiau, bet nuostaba kartais išnyra iš kažkur ir aplinkui darosi šviesiau. Taip atsitiko ir dabar. Ano, šnabždančio Stasio lyg nebuvo. Jo vietoje atsirado scena su aktoriumi. Aš ir dabar droviuosi ištarti jo vardą ir pavardę, kad kas nepasakytų, jog taip negali būti.

JIS ( Strugas):
O ne, Pranuci, nebaisu,
Jei Dievas nepriims ten, pas save.
Jau senokai žinau -
Dangus man ne vieta.
Ne rojuj būsiu, mielas drauge
O pragare.
Galbūt todėl
Ir po Dzūkiją paklajot panorau,
Kad iš arti matyčiau jį.
Ir pirmas įspūdis atrodo neprastai -
Prie vartų švntas Petras čia nestovi
Vos prieini ir pasitinka
Šklėrių Karlonai.
Yra ir pragare kam pasitikti svečią.
Todėl išgirskit:
- AČIŪ

- Ką čia, Stasiau, paistai
- Negi paistau? Tokios bjaurasties tegaili tik prie pragaro vartų išgerti. O ar ne aš ją gėriau? Ar ne čia? Net dabar, kai ten, viduje, atlėgsta, kai jau kutena gerklę poezija ir jaučiuosi taip, kad vėl galėčiau užkurti "amerikonką" ir padulkinti šilinių vieškelių smėlį. Tik dabar, beje, suprantu, kaip įdomu pavažinėti po praeitį. Ir tokie keliai, sakyčiau, jau irgi praeitis. Tik čia jos daugiau, negu Suvalkijoj. Ypatingai šitame, šilinių krašte daugiau.
· Pranas · 18-11-2009 21:35:15 · 2 komentarai · 388 Peržiūros · 

#1 | Skurdukas · 20-11-2009 01:11:20 
Jo, o kas jam belieka, gerinasi Šventąjai, kad nešimpuotų...
Eilių per čės Strugas nemėgo, matyt jau baisi gėda prispaudė, kad visas paraudęs deklamavo.
Oi Strugai, Strugai, važiuok namo nesivalkiojąs, tai dar pradėsi girtis, kad Kazachstano stepes globojai, ar ką ten darei???
Kai pageria diedas ir pradeda pasakoti savo nuotykius....

0

39

Pranas

Pranas 

Labas, Stasiau

9.

O! aš ir nežinojau, kad tavo svetinės lankytojai neretai atnešdavo tau padovanoti pamokymų. Niekuomet anksčiau ir nesistengdavau pasižiūrėt kas  kur – užtekdavo sutikti tave ir to pakakdavo. Dabar lyg ir pasižadėjau perskaityti tai , kas leista, o kai ką panoro turėti arčiau savęs, taigi ir šiuos surankiotus kitur ir tau padovanotus Marijos patarimus:

GYVENIMO TIESOS

Kad žodžiai nesiskirtų nuo darbų, reikia tylėti ir nieko nedaryti.
Jei tave jau trečią dieną darbe lenkia miegas, tai vadinasi šiandien TREČIADIENIS.
Jei žmogus tiksliai žino, ko nori, vadinasi jis arba labai daug žino, arba labai mažai nori.
Sąžinė – tai plonas balselis, prašantis nedaryti to, ką ką tik padarei.
Susitaikyk su tuo, kad vos tik prisėdi padirbėti, tuoj kas nors ir pažadina.
Jei atsirado noras dirbti, palauk – praeis.
Niekad neprasidėk su kiaule. Abu išsiterliosit, ir kiaulė liks patenkinta.
Šviesa sklinda greičiau, nei garsas. Todėl kai kurie žmonės atrodo tikri šviesuoliai, kol neprasižioja.
Aš ketinu gyventi amžinai. Kol kas neblogai einasi.
Teoriškai nėra skirtumo tarp teorijos ir praktikos, bet praktiškai – pasitaiko.
Pasakyk man, ko nori, ir aš pasakysiu, kaip be to apsieiti.
Mėgstu galutinius darbų užbaigimo terminus. Jie taip smagiai švilpia pralėkdami !
Kuo dažniau šypsokis. Žmonės iškart ims spėlioti, ką turi omenyje.
Nesistenk būti nepakeičiamas: jei tavęs nepakeis, tai negalės ir paaukštinti.
Kiekvienas darbas vertas, kad jį atliktų kas nors kitas.
Darbas mane užburia......galiu ištisas valandas sėdėti ir žiūrėti į jį.
Man ne 40......man 18 plius 22 metai patirties.
Patirtis - tai toks daiktas, kuris atsiranda iškart po to, kai buvo reikalingas...
Nemėgstu sėdėti be darbo. Be darbo aš mėgstu gulėti.
Kas moka – daro, kas nemoka daryti – moko, kas nemoka mokyti – vadovauja.
Sociologiniai tyrimai rodo, kad jei į bet kurią sociologinę apklausą įtrauksite atsakymo variantą „Eik š... !", tai 87% respondentų pasirinks būtent šį atsakymą.
Jei jums užtenka pinigų, vadinasi trūksta vaizduotės.
Išminuotojas klysta dukart. Pirmą kartą – pasirinkdamas profesiją.
Jei pabandytume sukurti tylų, pigų, kompaktišką, elektros neeikvojantį dulkių siurblį, neturintį tokių nepatogių dalių, kaip laidai ir oro žarnos, išeitų paprasčiausia šluota.
Ne piniguose laimė. Laimė - kai jie nesibaigia.
Kad ir kiek su viršininku ginčysies, dirbti vis tiek reiks tau.
Visi žmonės kilo iš beždžionių, tik kinai iš triušių.
Pasirodo visi dinozaurai buvo vienodi, tik archeologai jų griaučius skirtingai surinkdavo.
Jei nerandi išėjimo, išeik pro įėjimą.
Jei nerandi išeities iš padėties, pakeisk padėtį !

Rašyti komentarą

2011-12-05 07:04

Pranas

Pranas 

Labas, Stasiau

8.

Jau kelios dienos, kai nuotaika  drumzlinesnė negu rudeniu prasidėjusi žiema. Ė, velnias! kai nėra  geros nuotaikos, tai ir žmogaus  buvimas netikęs – gyveni ir nejauti, koks tai turtingas užsiėmimas GYVENTI. Na, bet nuotaikos gerais norais, regis, neįmanoma pataisyti. Argi ne taip, Stasiau? Tu šią nuotaiką irgi neretai patirdavai . O čia užrašau dar vieną kūrinėlį, kuriame susitinku su Strugu. Tiesa, jis dar pagiriojasi, dar miega, bet jau darosi gaila, kad pritrūko ryžto parašyti daugiau, tačiau manyti, kad gal dar parašysiu, irgi nebūtų sąžininga. Kai jau nežinai ar gali  sugebėti, tai ir žadėti neverta, tačiau šį dedu į dienoraštį žinodamas, kad tai dar nepaskutinis. Ir taip: .

PILNOS AKYS VARNŲ

Po vidudienio beržiniai pamatai buvo padėti vietoje ankstesnių, kurie prieš daugiau kaip dvidešimt metų, (1985.10.12) su visu nediduku namuku (antstatu) iškeliavo į Vilniaus Balsius. Didelio vargo sudėlioti juos taip nebuvo - klojome lyg netyčia, atrodytų, labai nepaisydami, bet sugulė lyg pagal komandą ir nebuvo smulkmenos, kuri atrodytų kitaip. Atsisėdau ant storesnio kamieno, kojos rankos apsunko, širdis - irgi. Buvo liūdna suprasti, kad ir čia būta to laiko, kuomet ir pastatų pamatai iškeliauja, nepalikdami jokių žymių. Ir, Dzievuliau tu mano, kaip gera, kad yra varnas Golius, paliepęs ir padėjęs senio lazdos galu nubrėžti buvusių pamatų brėžinį. Dabar jie va kokie! - sunkiai nugulę, baltuojantys savo šviesa ir suprantu, kad šis reginys jau niekuomet iš atminties nedings.
- Ateik, Goliau, - paprašiau tyliai, bet žinojau, kad jis išgirs ir tikėjau, kad atskridęs, nutūps ant peties ir viršugalviu prisiglaus prie veido. Bet ne, atskridęs irgi nutūpė šalia ant rąsto. Atsargiai pakaleno minkštą žievę ir, pakreipęs galvą, sužiuro viena akimi į veidą.
- Štai kaip atrodo mūsų reikalai, Goliau. Ačiū tau. Žinosiu, kad yra nepadarytų darbų.
- Daug nepadarytų darbų yra,- atsiliepė ir, pakėlęs sparną, neskubėdamas suko aplink save ratą it parodydamas, kad - antai! - tik žiūrėk, kiek tų darbų daug. Ir tėvulio sodintas, pavargęs nuo senatvės sodas. Argi galima jį užmiršti, paliekant vaismedžius negenėtus? Žolė išgulusi, nurudusi, šaukte prašosi dalgio. Net ir kiemo tvoros pradeda klibėti. Negalima taip arti prie sodybos ir miško prisileist. Ir grėbliui pavaikščioti, darant tvarką, taip pat labai reikalinga... Ė, ką čia ir bekalbėti ar rodyti? Gaspadoriaus reikia. Šeimininko reikia...
- Tu teisus, Goliau. Reikia. Ir ne tokio, kaip aš ar Vidinis. O kur jį, tą gaspadorių, surasti? Čia ne Suvalkija. Ten, sako, dar dar... Bet ir tos žemės žmones burokais vadina.
- Runkuliais, - pataisė varnas.
- Tegu runkuliais... Bet tie runkuliai "amerikonkom" važinėja. Matai, kokius milžinus išaugina.
Abu su Vidiniu po pažastimi pasidėjo, panešiojo. Tokiam ir čėrkos negaila, - nesakydamas vardo ir pavardės kalbėjau apie lovoje miegantį Stasį Strugą. - Pamiegos, išsipagirios ir vėl drebins žemę. Seniai buvau sutikęs, be pakvietimo atvažiuoti neužmiršo. Ir kelią surado.
- Pagal Varno žvaigždyną.
- Ką pasakei?
- Ponui Strugui nupiešiau savo žvaigždyną ir parodžiau, kaip reikia pagal jį orientuotis kelionėse. Kai moki ir žinai, tai labai paprasta.
- Žinoma, žinoma. Kai moki, kai žinai. Bet kaip sužinoti? Kaip išmokti? Ir įdomu, iš kur poną Strugą žinai? Pradedu suprasti, kad ne šiaip grasino, kad nušaus.
- Ne tik mane, bet ir Joną. Gal mudu pagąsdinti iš tikrųjų verta, bet nušauti nedrįs, nes jam pasakėme, kad žinome moterį, turinčią daug turtų. Galėtų visą miestą pastatyti.
- Tfu! Melagiai! Negi? Negaliu patikėti. Juk abu judu man kaip tiesos etalonai.
- Melagiai ar ne melagiai, dar neaišku, o kad ponas Strugas su savo "amerikonka" pasirodė anksčiau negu sutarta, žinoma, nelabai smagu. Kelią surado, o žodžio laikyti nemoka.
- Ar negalėtum žmogiškai, aiškiai, suprantamai? Tai ne matematika. Bet jau ir ją neblogai kremti.
- Kol kas, Pranuci, aiškiau nereikia. Argi ne taip sakote, kad, girdi ateis laikas, bus ir vaikas. Tas laikas dar neatėjo. O dabar svarbu įspėti Joną, kad neskubėtų pasirodyti. Yra dalykų, kuomet pavėluoti protingiau, negu atsirasti sutartu laiku.
- Nesigink, bičiuli. Esi girtas arba durnaropės prilesęs. Ar žinai, kas ji, durnaropė? Ir ką ji daro? Tai blogiau negu Jančiaus samanė.
- Dabar man reikia skristi. Reikia įspėti Joną. Nes jeigu Stasys pamatys jį atvažiuojant Šyvuke savo brikelėje, oi, tikrai nežinau, kas tuomet. Po to, žinoma, galima būtų juoktis, bet ar kas norės žinant, kad burna palikusi be dantų. Aš greit sugrįšiu, o jeigu Stasys atsikeltų greičiau, paprašykite, kad pažiūrėtų į šulinį. Ten jis turėtų pamatyti tai, ko, galbūt reikia mums visiems...
Golius šoktelėjo kartą, kitą ir, klestelėjęs sparnais, pakilo į kiemo dangų. Bet šį kartą jam labiau reikėjo aukšto skrydžio, todėl pakilo aukščiau negu buvome įpratę jį matyti. Beveik nieko nemokėdamas suprasti iš jo kabos, įdėmiai sekiau jo skrydį ir man atrodė, kad visas dangus prisipildo varnomis.
- Vidini, kur tu? Ar matai, kokia begalybė varnų? Pilnos akys! O Viešpatie, kas čia vyksta!
Vidinis nepasirodė, bet vienatvei nebuvau paliktas. Į atmintį įslinko sapnas. Pasijutau lyg vėl sėdėčiau su tėvu prie seno stalo. Kaip sapne. Ir vėl jis klausė:
- Tai kaip darom? Taip, sūnau, kaip aš sakau, ar sudūmosi geriau? Tu paganytum karvutę, o aš gi... Kas žino, gal tai bus paskutinis namas, kuri statysiu. Neduok Dzieve, kad taip nebūtų, bet kuomet jis ką sumano, jo neperkalbėsi.
- Bet paskum vėl reikės ardyti.
- Tai jau pasakėlė, o ne darbas. Rąstą po rąsto į mašiną ir - važiuok. Kur tu ten? Į Balsius? Po mėnesio kito jau galėsi būti ten su namu.
Žinau, kad reikia pasakyti, jog jau seniai ten, greitai sukaks trisdešimt metų, tačiau tylėti lengviau. Akys pildosi varnomis, o burna irgi netuščia, bet tylėti lengviau...

Skurdukas:( Stasys Venskaitis -aut.)
Perskaičiau atsidėjęs. Vaizdingi apmąstymai, apie gyvenimą - skolon... O gal taip ir bus? Jeigu tikėti protinguoju varnu, tai Strugas žada įnešti naujo vėjo maišą...

Rašyti komentarą

2011-12-02 14:12

Pranas

Pranas 

Labas, Stasiau

7.

Ar nepamanei jau, kad vėl dingau ilgesniam laikui. Šį kartą dar vis tupinėju vietoje – dar vis gyvenu sode, žiūriu pro langą į žiemos laiką, bet pačios žiemos nematyti- ir nešalta, ir sniego nė kruopos. Vis tas pats gražiai užtrukęs ruduo. Įėjęs į tavo svetainę, kaip ir anksčiau surandu dar prieš Vėlines uždegtą žvakę ir pradedu galvoti, kad Vėlinių žvakės neprivalo būti liūdnos, suašarojusiomis akimis ar apniaukta širdimi. Regis, jau rašiau, kad tokią pačią uždegiau ir man skirtoje erdvėje. Beje, atrodo, kad jos gesinti irgi nesinori. Net pagalvoju, kad tai, ko gero, labai tinkanti vieta parašyti savo atsiminimams. Ar taip bus, ogi Dzievulis žino, bet tokia pogunda jau krebžda. Gal būt taip ir todėl, kad šioje erdvėje su tau uždegta žvake, jaučiu gan reikšmingą paspirtį. Gal geriau apie tai negalvoti, tačiau mano laikas jau ne tas, kad jį galima būtų tampyti kaip gumą. Reikia ryžtis: taip arba- ne. Na, o dabar kai kas iš tavo (o ir mūsų) būtų nebūtų nutikimų Šklėriuose.

Norėjome būti geresni

Nebuvo laiko parimti savyje kaip mūkelei prie kelio ir pagalvoti, kas vyksta. Atrodytų, iš anksto žinota, kad nepaisant  kaip, kokiu būdu, bet ši diena mus nubogins į Balsius ir dienoraštyje paliksiu pagrindinį dienos parašą: SODO SEZONAS PRASIDĖJO. Iki vakaro dar toli, bet jau dienoraščiui parašų susikaupė netikėtai daug ir nelengva spręsti, kas svarbiau - ar nuvykti į Balsius, ar sąžiningai atlikti netikėtai užgriuvusius darbus ištuštėjusiame Karlonų vienkiemyje. Kažkodėl neabejojau, kad svarbiau pargabenti rąstus ir sudėti juos kaip pamatus. Nemaniau, netikėjau, nesvajojau, kad ant jų būtų klojami nauji sienojai ir atsirastų nežinia kokios paskirties statinys. Tačiau nepaisant  to, pamatų paklojimo darbas pasirodė beesąs prasmingiausias. Nemaniau, kad dienoraštyje galėtų atsirasti svarbesnis dienos parašas.
- Sakyk, Vidini, gal bent numanai, kas čia vyksta? Anos dienos tokios tylios, be didesnio triukšmo. Nebent    koks sapnas į miegą įgriūdavo. O šiandien? Taip net susapnuoti nelengva.
- Kažin, ar nesugebėtum užkurti Strugo "amerikonkos"? - negirdėjo manęs Vidinis.
- Kaip suprasti - "užkurti"?
- Juk nepaliksime vakarykščio darbo prie kelmų. Žmogus, ačiū dzievuliui, miega. Ir tegu. O mums reikalingas motoras.
Ir be tokio paaiškinimo suvokiau, kodėl Vidiniui panūdo "užkurti" Stasio Strugo "amerikonką". Po mano smegenis irgi krebždėjo ši mintis, bet Vidinis buvo ryžtingesnis. Tai retas dalykas, bet šį kartą jo ryžtui teikiau pirmumą - atsarga pasitraukė į šalį, o ryžtas, aplenkęs manąjį, rodė ką, kaip reikia padaryti, laisva valia prisiimant atsakomybę. Darbas ne be nuodėmės, bet kai nežinai, kad galima jį padaryti kitaip, imi į pašinų prisagstytas rankas kirvį ir eini į mišką kirsti malkų. Bet savigrauža dėl to neatlėgsta, vis klausia, vis jai rūpi, kaip atrodysime patys sau? Stasį Strugą lyg specialiai nugirdėme, patys ne stikliuko neišgėrę, o paskui, net pirštinių neužsimovę, grabaliojomės apie jo "amerikonką" - daiktą brangų, reikalingą, mestelėjusi į aukštesnę visuomenę, kuomet jau neriesdamas nosies, gali apžvelgti gyvenimą iš aukščiau.
O, savigrauža! neapkenčiu tavęs. Ir kažkodėl įsitikinęs, kad ne į kiekvienus namus sugebi įeiti. Bet vis dėlto - būk! Kad ir nemylima, bet būk. Bent jau po mano ir Vidinio padange. Būk!
Vidinis tylėjo, nors jaučiau, kad girdi, supranta, jog doros mūsų sumanyme nėra, bet kartu žinojau, kad ketinimo jis neatsisako. Vis dažniau žiūrėjo į namo kraigą ir jam, kaip, beje, ir man norėjosi, kad nuo ten išsižiotų, kranktelėtų, padrąsintų varnas Golius.
- O kam „kurti“? Nereikia „kurti“, - buvo įsitikinusi Šventoji. - "Amerikonka" nesunki. Į kalniuką lengva pastumti, o atgal į pakalnę su beržais pati be motoro parvažiuos.
Susižvalgėme su Vidiniu. O varnas Golius irgi:
- Kvarkt, kvark! Reikia art, art!
- Girdi?
- Važiuojam! - ryžtingai, nesižvalgydamas po žvaigždynus pasakė Vidinis.
Nuėjęs prie Stasio apklosčiau, padėjau giliau po galva pagalvę. Sapnuok, mielas žmogau, ir manyk, kad mes taip elgiamės ne be aukščiausiojo valios. Ir netrukus "amerikonka", paklususi mūsų raumenų jėgai, grakščiai ir lengvai pajudėjo iš kiemo į mišku apaugusi kalniuką. Nedaug to kelio ir gal protingiausia būtų nueiti patylėjus, net nieko negalvojant, bet, deja, žmogui visuomet norisi būti geresniu, protingesniu, teisingesniu negu yra. Su Vidiniu irgi nenorėjome būti niekšeliais ir stengėmės nueiti tą kalią ieškodami pasiteisinimų. Iš Savęspi kėlėme visas galybes ir gyvastis norėdami, kad būtume jų išgirsti.
- Pailsės, pamiegos, išsipagirios ir gerą darbą padarys, - kaip į maldą dėjo žodžius Vidinis.
- Ir vis dėlto, kas su mumis pasidarė? Negi iš tikrųjų tokie esam?
- Ne iš karto gi taip! Ne iš karto čiupt už jo "amerikonkos" ir į mišką rąstšams parsivežti. Oi, neiškart! Jis net girėti apie tai nenorėjo. Prašiau, vadinau jį Dievo mums siųstu angelu. O jis lyg be ausų. Kalbu apie ausis, nes nepasakysi, kad žmogus gali būti be širdies.
- O kaip jis su Goliu elgėsi, a? Matyt, net ir geriausiam žmogui velnias sugeba koją pakišti. Girdi, ne varnas, o velnias. Sakiau, negalima, Stasiau, taip. Geriausią, ištikimiausią Šklėrių paukštį apšauki velniu. Visi šilai jį pažįsta, gerbia, myli. Ne, Stasiau, taip negalima. Be Goliaus visas šilinių kraštas atrodytų kaip miręs. Be atminties. Nepyk, bet manyti, kad Golius prastesnis už "amerikonką" - didi nuodėmė, - gyriausi ką sakęs - nesakęs. O ar reikėjo sakyti, kuomet visą laiką buvome kartu? Tačiau, matyt, ir mudu su Vidiniu reikėjo kažkam stumti panašiai, kaip su juo į kalniuką stūmėme "amerikonką". Ir kažkodėl tokia mūza nesibaigia; kalias baigiasi greičiau, bet dar jo pabaigoje vis tik suspėjome pasakyti
-  Iš tikrųjų, kai velnias net protingam žmogui koją pakiša, perkalbėti jo neįmanoma, pasakiau. O Vidinis:
-  Taip ir su Stasium atsitiko. Argi pasakysi, kad kvailas? Dzievuli, saugok. Bet, esą, kalbėk, Vidini, ką nori, kas ant liežuvio užkritę. O jis, gudrutis, mat, tikrai varną nuo velnio moka skirti. Kažin, ką pasakys, kai sužinos, jog net vandens nemokėjo skirti nuo Jančiaus samanės?.
"Amerikonką" pasukome iš keliuko ir sustojome prie beržų. Skubėjome ir laiką tausojome kaip karo metais druską. O perkūneli, ne taip lengva pakrauti. "Amerikonka" trumputė, o rąstai kelissyk ilgesni.

Rašyti komentarą

2011-11-30 10:58

Pranas

Pranas 

Labas, Stasiau

6.

Įsijaučiau ir net atrodo, kad jau iki Anapilio arčiau negu iki tavo šalelės Šakių lygumose. Per trumpą laiką rašau šeštą  laišką, bet, matyt, tokia sparta todėl, kad surandu jau parašytų dalykų. Tačiau žiūriu gi, kad ir jie neretai nusišviečia lyg juos pirmą kartą būčiau atvertęs. Juk niekuomet, Stasiau, ogi niekuomet nesame realybėje  susitikę  akis į akį. O juolab gurkšnoje Jančiaus  samanę. Kita vertus, net ir raštu liudijai:
  “Mano ligos labai bjaurios, tai be vaistų nebūnu nei dienos, o cukraligės ir širdies vaistai su šnapseliu nesiderina, gali iškart sustoti širdis, todėl jau daug metelių nei į burną“
  Tai sakyk, koks velnias mane prikusijo parašyti tai, ko nebuvo. Tyli? Ar turbūt galvoji, kad visiškai nukvaišau? Net jeigum ir taip galvotum, tai žinok, tu, Stasiau, ne pirmas. O šiandieną prisiminimui  siunčiu nutikimą iš tavo viešnagės Šklėriuose

Prireikė Jančiaus krupniko 

Istorija tokia, kad nors netikėk ja, tačiau kaip nepatikėsi, jeigu iš visur tik tegirdi, esą, ko tik žmogaus gyvenime nepasitaiko! Ir dabar jaučiu, kaip plunksna pasunkėja rankose, bandant atkurti to ryto įvykius.
- Stasiau, tau bloga? Tfu! Tfu! Nusispjauk! O žegnotis nereikia. Tai varnas Golius. Nuostabiausias šio krašto paukštis. Net nežinau, ar kur kitur toks gali būti. Ne velnias, Stasiau. Tikrai ne velnias.
- Vandens. Duokite vandens. Šalto. Iš šulinio, - dar vis neatsipeikėja netikėtas svečias.
- Iš kitur jo negausi. Tik iš šulinio, Stasiau...
- Nepadės, - pasakė Vidinis ir, palįsdamas po Strugo dešinės rankos pažastimi: - Imk iš kitos pusės. Tegu pagulės. Veskime į lovą. Kažkas neįtikėtino, kažkas ne taip, bet regim. Gal kelionėje dulkių prisikvėpavo. Bet iš kur jos? Dar nepakilę.
Po tokio galingo vyro pažastimi lįsti nereikėjo. Prieini prie jo ir atrodo, kad jau palindęs. Nesiginčydamas paklusau Vidinio patarimui ir, prilipus jam prie Strugo vieno šono, man - prie kito, sunkiai kėlėme ant kojų, kvailai patikėję, kad galime padėti jam kelyje į lovą.
- Protingiau lovą prie dėdės Strugo atnešti, o ne dėdę Strugą prie lovos, - nestokojo išminties Šventoji. Bet ir jos neprireikė. Milžinas įsitvėrė rankomis į "amerikonką," užvirto ją sunkiu kūnu, kone traiškydamas mane ir Vidinį, pavojingai atsiradusius po jo pažastimis.
- Vandens, - paprašė vėl, bet man įtikinamiau atrodė Vidinio nuojauta, kad vanduo nepadės. Atėjęs į pirkią, atsidariau seną tėvo rankų darbo spintelę. Iš tamsiausio, tolimiausio jo kampučio ištraukiau Jančiaus samanės buteliuką. Tą patį, tik keliais gurkšniais sumažėjusį, kurį kadaise į Vilnių atvežė Stasys. Pats nesuvokiu, kaip pavyko taip ilgai išlaikyti, tačiau labiau panašu, kad išlaikė jį didesnė negu mano valia, kuri, matyt, žinojo, kad tokia diena ateis ir Jančiaus samanę reikia palaikyti būtent jai.
Grįžau atgal:
- Sakyk, Stasiau, kaip laikosi Jančius. Gyvas? Sveikas? Drūtas?
- Ot žmonės! Negi suvalkietis negali susikalbėti su dzūkais? Prašau gurkšnelio vandens, o jie man į ausis kiša kažkokį Jančių. Te jis eina pas varną ant kraigo. Ne skilandžio gi prašau.
- Girdim, Stasiau, ko prašai. Bet ir savo protą turime, - pasakė Vidinis ir, paėmęs iš manęs stiklinę, padavė Strugui: - Gal dabar susikalbėsime. Ir, beje dėl rąstų parvežimo - taip pat. Nieko blogo tavo "amerikonkai" neatsitiks.
- Nu va! Argi sunku? - paėmė stiklinę Strugas ir išgėrė . Prarydamas. Vienu gurkšniu.. Ir tikrai kaip vandenėlį. Negi galėjo taip būti, pamaniau, negi vietoje Jančiaus samanės kažkas pripylė vandens?
- Nu va! Argi sunku buvo? - beveik pakartojo ką tik sakytus žodžius. - Gal stiklinės mažoka, bet ačiū. Turėtų padėti.
- Gal dar?
- Gal. - Ir sugavęs ant kraigo akimis varną Golių: - Tai ko nekranki? Krank! Pasakok, kaip apmovei mane, pragaro vaike. Sakau, kad nušausiu, jeigu man nesugrąžinsi Šyvukės. Ė, kur mano šautuvas? - pradėjo kuistis po "amerikonkos" šonkaulius: - Abu nušausiu. Ir tave, juodaodį, ir baltaodį Joną. Nemanykite, kad gali būti kitaip. - Ir paduodamas man tuščią stiklinę: - Iš tikrųjų, įpilk dar, brolau. Ir klausyk, ką pasakysiu.
Įpilti nebuvo sunku, o klausyti vis sunkiau ir sunkiau. Bet mintyse dėkojau dzievuliui, kad iš butelio pilasi tikra Jančiaus samanė. Pasakojo daug. Net vaizdžiai. Veidai išraudonavo. Akyse įšoko kipšiukai. Esą, šautuvo dar neturi, bet šaudyti išmokęs, persekiodamas merginas. Girdi, dievas davęs taiklią akį ir Šakiuose jos tai gerai žino. Pamačiusios bėga it jas vaikytųsi su šakėmis.
- Palauk, Stasiau, palauk. Kalbi taip lyg ne vandenį, o Jančiaus samanę gėrei.
- Dažniau sakau - Jančiaus krupnikas. Bet geras buvo, a? Prisimeni? Specialiai tau vežiau. Sakiau, Jančiau, man reikia ypatingos. Pranelį užfundyti. Reikia tokios, kad svilintų. Ne mažiau kaip 70 laipsnių. Prisimeni? - pakrypo į atsiminimus Stasys, o aš lūpomis glamonėjau šypseną. Jis tyli, nesako, kad išgėrė ne vandenį. Aš tyliu, nesakau, kad tai Jančiaus krupnikas.
- Tokie dalykai neužsimiršta, Stasiau.
- Sunkiai jį laikiau, kol į Vilnių nuvežiau. Atsuku kamštuką. Manau, gerklei paplauti įsipilsiu. Betgi, velnias, kaip negražu. Pauostau, pauostau. Rugine duonele kvepia. Tik seilė nutįsta iki pat batų nosių. Ir vėl užsuku. Nežinau, ar kada tokią buvau gėręs, bet žinau, kad jau niekuomet daugiau, deja, neteks tokios išgerti. Net Dzūkijoje - ne. O Jančius! Žirgas, o ne žmogus. Klausei, kaip gyvena? Kaip visi. Kas vagia. Ir gražiai vagia. Pagal valdžios įstatymus vagia - tas ir gyvena gražiai. O Jančius? Palauk, apie ką aš čia?
- O aš maniau, kad dar padėsi mums parvežti rąstus. Net apsidžiaugiau pamatęs, kad jų pusėn žvilgčioji.
- Varškė! Varškė! - sukrankė varnas. - Parveš! Parveš!..
- Patylėk, o tai tikrai nušausiu, - jau sunkiai lyg rąstą kėlė Stasys liežuvį. Galva krito žemyn ir pakelti ją buvo vis sunkiau. Pagaliau supratęs, kad protingiausia jos neerzinti, paliko ją nuleistą ant "amerikonkos" griaučių.
- Nelieskim jo. Einam, atnešim lovą. Tai geriausia, ką mes dabar galime padaryti, - pasakė Vidinis, prisiminęs Šventosios patarimą.
-----
#1 | Skurdukas •(Strugas –aut.)
Na va, pradėjau skaityti ir nustėrau... Jau ant tiek pažįstamos vietovės ir vardai, kad pradėjau čiupinėtis savo ausis. Ne, tikrai nemiegu - reiškia ir nesapnuoju.
Tu mane,Pranculi, matyt kiaurai išlandžiojai, kad taip viską žinai, o man plyšta pilvas iš juoko, bijau, kad tik bamba neatsirištų...

Rašyti komentarą

2011-11-29 10:09

Pranas

Pranas 

Labas, Stasiau

5

Praeina žiupsnelis laiko ir - kaip girdi, - vėl sveikinuosi su tavimi. Kiti jau bara, esą, nedrumsk  ramybės  geram ir sunkiam Stasiui. Esą, geriems būti nelaimių žmonėms paprastai pritrūksta laiko, bet štai Stasius sugebėdavo – ir pamokymais, ir giesmelėm, ir rašiniais, ir...
- Ir, žinoma, savo svetaine,- atsiliepiu mintyse, iš kur, regis, ir dabar išgirstu jį dainuojant:

Nei aš esu durnas,
nei aš esu aklas,
bet pravipo lūpa
ir ištyso kaklas.

Bet net kai Stasio lūpa būdavo pravipusi, jis tuščiai laiko negaišdavo. Prisimenu, kad ir tuomet lūpa buvo pravėpta, bet jo pamokomi žodžiai buvo aiškūs ir teisingi.

"Pabandysiu  apšviesti Pelėdos (mano slapyvardis - aut.) protą. Juk nuo senų senovės, kai dar varlės basos vaikštinėjo, mane vadino Muntu Obelieniumi ir mano prisiminimuose tai atspindi. Dar buvau Joska. Visai be pavardės, bet man taip patiko. Dar galima pavadinti Runkuliu. Ne Runkeliu, o RUNKULIU, NES PAS MUS JIE TAIP TARMIŠKAI VADINASI. Žinoma, ir įdomiau, ir pavardė daug sakanti. Pavyzdžiui:"Nagi tas kaimo runkulis - Joska." Taigi neišradinėkiva dviračio, jis jau senai važiuoja
- Gerai jau, gerai,- sakau jam, - runkuli Joska. O jis jau vėl į poeziją  metasi.

Senai skraido Pelėda,
uokso neberanda.
nieko nebeėda,
tik lengvai užkanda.

Taip, Stasiau, taip- seniai jau skraido Pelėda. Tačiau jau sparnai irgi nebe tie. Tačiau džiaugsmas nedingsta. Džiaugiuosi, kad galiu atsiminti ir dar parašyti bent tiek, kiek parašau.

Lauk!

Rašyti komentarą

2011-11-27 20:45

Pranas

Pranas 

Labas, Stasiau

4.
    Nepyk, bet be didesnio polėkio ATEINU čia. Kad ir kaip spardausi, bet vis dėlto per toli esi, kad ir vėl kaip TADA. Žinau, kad ir TADA, daug kas nebuvo taip, kaip norėjosi - atsiradę keli kūrinėliai apie tavo atvykimą į mano gimtuosius Šklėrius, greitai buvo palikti sau, matyt, tikintis, kad ateis geresni laikai prisėsti prie jų ir pratęsti rašymus. Deja, taip neatsitiko... Bet dabar juos perskaitęs vis dėlto džiaugiuosi, kad ir šie keli atsiradę. Netaisau jų - palieku, kokius  surandu ir vėl tikėdamas, kad gal dar ateis laikas, kai jie atgis manyje poreikiu stuktelėti senio lazda ir įsiklausyti, kokie  garsai iš to sklinda. O dabar   

RYTO SIURPRIZAI

Supratau, kad Vidinis jau spėjo Stasiui pasakyti, kokiais rūpesčiais mus užims ši balandžio diena. Buvo smagu, kad svečias vis dažniau žvilgteli šiaurės pusėje, kur vakar vėlai, jau užkritus tamsai ir sužibus dangui, paruošėme keturis beržinius rąstus.
Šiandien jau, regis, nebūčiau galėjęs paaiškinti, kodėl būtent beržinius. Bet dabar tai nebuvo svarbu - reikėjo pasirūpinti, kaip juos pargabenti ir užkloti jais žemėje lazda nubrėžto kvadrato 6x6 kraštines.
- O Vidinis mane paliko, - išgirdau knygos - segtuvo skundą.
- Jeigu užmiršo, kaltinkime jo senatvę, Šventoji. O gal pamanė, kad taip geriau.
- Bet aš nesugebu užrašyti, ką jiedu kalba.
- Ne būtina mudviems žinoti, ką jie kalba.
- Tai dar neaišku, ar nebūtina. Bent jau atminimams, istorijai viskas būtina. O jeigu ko jai nereikės, pati atmes. Ne vežimas, kad ką kaip padėjai, taip ir užsilieka.
- Pakaks filosofijų. Eime. - Ir, pasiėmęs Šventąją, išnirome pro lauko duris, o po minutės sveikinomės ir kalbėjome:
- Sapnuoju daug, bet kad tave, Stasiau, kada nors susapnuočiau, ogi - ne. Net tavo Šyvukę į karietą kinkęs, o tavęs niekaip net sapnuose nepavyksta prisišaukti. Augi, storėji. Todėl, matyt, sapnuotis laiko neturi.
- Augu, storėju, bet laiko dar užtenka. Sako, dar ir mirčiai jo užteks, bet te ją sau pekla pasilaiko. Žinai gi, kad į dangų mudviems nepatekti. Kaip čia yra, jau geriau nebus. Stenkimės ir būkim čia.
- Ko gero, teisus esi. Na, o ratus gerus turi. Gražu, net pavydu matyti. O kaip laikosi Šyvutė?
Mačiau, kaip sutriko Stasys, išgirdęs klausiant apie Šyvutę. Atsargiai nuleido ranką ir pradėjo glostyti „amerikonką.“ Tokia mašina man nebuvo regėta. Nedidukė, bet kažkodėl išspinduliuojanti stiprią energiją. Net pamaniau, kad vis tik gera, kad prie žmogaus priglunda tokie stiprūs ir reikalingi jam daiktai. Mano ranka irgi nusileido ant „amerikonkos“ ir pradėjo glostyti.
- Nėra Šyvukės, - netikėtai pasakė Šventoji. - Nėra.
Stasys krūptelėjo, o ranka dar energingiau pradėjo slidinėti plieniniais „amerikonkos“ griaučiais.
- Kas tu? – akimis dėbtelėjo į knygą - segtuvą. – Irgi, matyt, „amerikonka“, ar gal net japonė. Iš ten dabar geriausi technikos atradimai ateina.
- Ne, Stasiau, ne. Mūsų Šventoji iš kitokių sferų. Net ir pajuokauti, paišdykauti moka. Būna, kad ir nusišneka. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia.
- Nėra Šyvukės. Užtat, dzieduli, ją ir sapnuoji, kad kinkai į karietą. Pas šitą dėdę jos nėra.
Užstojo nejauki tyla. Norėjosi, kad ji išsisklaidytų, bet įsiterpti ir sudarkyti ją, kažkodėl nebuvo drąsos. Ji užtruko ilgiau, negu buvo suprasta, kad Šventoji pasakė teisybę. Ir net neatrodė reikalinga paklausti, iš kur ją ji žinanti. Pro smegenis praslydo dar netolimi vaizdai ir man atrodė, kad matau Stasį besirūpinantį savo kelione į Vilnių. Esą, tegu Pranucis žino, tegu mato, kad dar strainom kumelaitėm važinėju. Nerimo širdyje daug, betgi nesu ištižėlis. Ne iš tų, kurie į klyną „siusiuką“ daro.
Dabar Stasys buvo peržliaugtas, persunktas tokia nuotaika, kad atrodė, jog mato besiartinančią paskutinę valandą savo gyvenime, po kurios jau tik Dievas težino kas ir kaip atsitinka su žmogumi.
- Taip, teisi jūsų Šventoji. Ji nemeluoja. Nei bričkelės, nei Šyvutės, nei kamanų, nei...
- Užtat daug pinigų, - vėl konstatavo Šventoji.
- Pinigų? Pinigų niekuomet daug nebūna. Bet kodėl vadiniesi Šventąja, o tokia begėdė, neišsiauklėjusi. Beveik akiplėša.
- Aš žinau, kad jums gaila Šyvutės. Todėl nenoriu, kad tokie dalykai užsimirštų. Kai mane ponas Ypata padovanojo dzieduliui ir Vidiniui, man irgi buvo labai nesmagu.
- Bet aš Šyvutės nepadovanojau.
- Todėl Šyvutei dar labiau nesmagu...
Vėl griaužianti sąžinę tyla ir pasimetimas, kuomet nežinai, ką kaip padaryti, kad būtų geriau ir jaukiau.
- Visus pinigus atgal atiduočiau ir dar tiek pridėčiau, kad tik ji sugrįžtų, - pasakė Stasys. O po minutėlės man. - Prisimeni, Pranuci - visas Vilnius vienu renginiu kovo 11-ją atšventė, pamatęs tokį reginį. Ir tai manęs nestebino. Ruošiausi kelionei kantriai - ploviau brikelį, suradęs varpelius, kaip pas mus sako, šorus, blizginau juos dantų pasta, kad blizgėtų kaip šunelio kiaušinėliai... Betgi atsimeni. Ir tu, ir va Vidinis. Bet ne veltui sakoma, kad apsilankius Dievui greitai jo pėdomis atseka velnias. Taip ir man atsitiko.
Tylėdami laukėme išgirsti, apie kokį velnią pasakys Strugas, bet jis nusekė dzievulio pėdomis.
- Kaip dabar atsimenu. Privažiavus arčiau Vilniaus, prie kamanų pririšau šorus. Vėl sėdęs brikan, atleidau vadeles na ir.. sužaibavo iš po Šyvutės kanopulių žiežiurbėlės. Skėlėsi kaip žaibai. Tu žinai, Pranuci, kad nemoku dainuoti, o dainavau gal net geriau kaip Eduardas Kaniava ar Virginijus Noreika...
Į Vilnių, į Vilnių
Į pasakų šalį...
Ten kur teka Neris!!!, -
uždainavo Strugas, pagautas dieviško atsiminimo, o tuo metu niekieno nepamatytas ant namo kraigo nutūpė varnas Golius ir lyg pritardamas dainiui sukrankė:
- Varškė! Varškė! Atsiprašau, kad vėluoju, bet ne be pateisinamų priežasčių.
- Velnias, - baldamas kaip kreida sušnabždėjo Strugas ir jo ranka, pakilusi žegnoti, pakibo it pirštais prilipdyta prie kaktos: - Velnias, - pasakė vėl, - ir žegnotis užmiršau. - O nuo namo kreigo Golius irgi:
- Mano varrrgas! Mano varrrgas!...
---------
# | Skurdukas (Strugas -aut.)
Hmm, kaupiu varnui varrrškę, jis man patinka, pavaišinsiu...
Pranuciui krupniko pačėdysiu, bus dar balius, oi bus...

Šį kartą tiek, Stasiau.
Būk drūtas!

Rašyti komentarą

2011-11-26 08:39

Pranas

Pranas 

Labas, Stasiau

3.

Buvau nuėjęs į tavo svetainę pasisveikinti, bet šį kartą žinodamas, kad ten bus daugiau šviesios, kadangi jau anksčiau nunešiau į man skirtą vietą uždegtą žvakę, nepaisydamas kad jau senokai po Visų Šventų ir Vėlių. Jaučiu, kad  žvakės šviesa jau manęs nevargina ir joje padaugėjo atminties apie mirusius kaip gyvus. Būna net ir taip, kai jos šviesoje pamatau gyvus kaip mirusius ir šis reiškinys intensyvėja - ir mintyse, ir  matymuose. Na, o šį kartą ten palikau ir savo kūrinėlį, kuriame  minimas kaip Strugas. Ketinu ir  kitus savo kūrinius, kuriuose kažkaip "veikia" Stasys, nunešti ten, tik, žinoma, dabar net ir pats  nežinau, kiek jų yra visur išsimėčiusių. Toks ketinimas atsirado ne be Fartūnos, Joanos ir  ir Vinijos . Pradedu tikėti, kad  moterys  net ir pomirtinei atminčiai ištikimesnės negu vyrai. Bet, žinoma, Stasiau, tu tai nusipelnai, irgi nepaleisdavai jų iš savo kūrinių. Na, o nuo pradžios iki taško ten parašyta taip:

Turbūt  vis lauki, kada  kreipdamasis pasakysiu, - Stasy..., bet labai nesitikėk. Abu esame gramatikai prasikaltę, bet tik todėl, kad norime, jog ištardami žodį, daugiau muzikos išgautume.
Nežinau, ar tau labai rūpi, kokias dabar reikalais užsiėmęs, bet žinok, kad jau ir diena, ir  kita, o aš landžioju po tavo sukurtą ir truputį net nedemokratiškai pavadintą  svetainę  „UŽDARAS LAISVŲ DISKUSIJŲ IR KŪRYBOS FORUMAS“ ir išgirstu galvoje, kad galbūt nenusikalsčiau etikai, jeigu atneščiau čia tuos kūrinėlius, kuriuose  miniu  tave.  O pirmasis, kuris pasitaikė, tai  štai šis, iš ciklo ‚“TADA, kai buvom“

SAPNAS SU POEZIJA   

Ilgai neužmigau, bet vienas nebuvau. Atrodė, kad namai dar vis pilni gyvenimo. O naktis - tik akimirka, kad, aukštai keldamas krūtinę, galėtumei giliau įkvėpti, o paskui vėl reikšmingai kilti į ryto prieblandą ir padėti jam pakelti šviesą. O kai užmigau, tai irgi neatrodė, kad miegu.
- Tai kaip darom? Taip, sūnau, kaip aš sakau, ar sudūmosi geriau?
Trūkteliu pečiais, esą, dar neapsisprendęs.
- Man atrodo, kad protingiau nesugalvosi. Miškas čia pat, lentpjūvė Kabeliuose, irgi beveik panosėje - tik netingėk apsisukti ir tuščias laikas nebus. O jeigu manai, kad tau reikalingas geresnis meistras, tai... Nežinau artimesnio kaimo, kur nebūtų mano pastatyta po kelis namus. Tikrai nežinau. Ir niekas nežino, nes tokių sodžių be mano statybų nėra. Glaudžiuosi prie devintos dešimties, bet dar sveikai kosėju. Be skreplių.
Sapnas nenori, kad jausčiau, jog sapnuoju. Ir todėl kaip TADA, sėdime virtuvėje prie plataus, nelengvo, jau prieš daugiau kaip šimtmetį sumeistravote stalo. Tėvas, padėjęs rankų alkūnes ant jo viršaus, suglaustais delnais prilaiko smakrą.
- Tu paganytum karvutę, o aš gi... Kas žino, gal tai bus paskutinis namas, kuri statysiu. Neduok Dzieve, kad taip būtų, bet kuomet jis ką sumano, jo neperkalbėsi.
- Bet paskum vėl reikės ardyti.
- Tai jau pasakėlė, o ne darbas. Rąstą po rąsto į mašiną ir važiuok. Kur tu ten? Į Kryžiokus? Po mėnesio kito jau galėsi būti ten su namu. Jau dabar galėtum ten pamatus jam kloti, rūsį įrengti. Kol dar esu sveikas, kol va toks, galėčiau smagiai padirbėti. Svarbiausia pradėti.
Be garso atskrido varnas Golius ir, nutūpęs ant palangės:
- Negi, Vincai, tavo žodžius girdžiu? Išvežti pastatytą namą iš savo kiemo! Ar žinai, ką tai reiškia. Tai ne svirnas, kuris buvo išvežtas kolūkiui "Kelias į socializmą". Nei svirno, nei socializmo. Bet, Vincai, aš netgi ne apie tai. Tu klausyk ir įsidėmėk apie ką kalbėsim. - Ir jau kreipdamasis į mane: - Sakyk, kas atsitiko, kad nesugebi priimti Vidinio poezijos? Ar irgi smegenys užspringo? Ji gal čia apie tą dieną, kai reikės tą namą išvežti. Ir negudrauk kalbėdamas, kad jeigu namo dar nėra, negali būti ir poezijos apie jį su jo laiku.
Ar girdi ką tau kalbu?- piktokai klausė Golius. Bet tuoj pražiojo storą snapą taip, kad atrodė matau, kaip iš jo išskrenda natos ir išnešioja po virtuvės erdvę:

Galvoj tuštoka
Ir širdy skurdu -
Neišprašau geresnio žodžio.
Galbūt todėl, kad ir diena
It ašara, išridus iš akių,
Per veidą nučiuožė -
Net nežinia
Kur dingsta ji,
Koks jos likimas.

- Sakau, nedūmyk akių sakydamas, kad Vidinis kalba apie tai, ko dar nėra. Poezijos tiesa dažniau priklauso ateičiai. Šiandien ji atrodo iš piršto išlaužta, o ryt, poryt jau, žiūrėk, skiedras drožia - meistrauja, - nerimo varnas ir aš žinojau, kad tokio piktoko ar net pikto jo nebuvau matęs. Net norėjosi, kad jo nebūtų tačiau kitaip manė sapnas, leisdamas Goliui vėl prasižioti, o man matyti, kaip iš ten išskrenda natos ir prakalba žodžiai, eilutės, posmai.
- Girdi? Atsimeni?
- Stengiuosi, - ir, matyt, norėdamas, kad jis manimi tikėtų, pakartojau išgirstą fragmentą:

O aš va sėdžiu ir mąstau,
Kad ar nebūtų protingiau
Maldaknygėje rasti maldą?
Nes jau ir jos, deja,
Užgeso atmintyj -
Neatmenu net "Tėve mūsų".
Bet ne todėl,
Kad buvome prie rusų -
Užgeso jos, kuomet laisvi...

Ir išgirdau, kaip netikėti kažkas sukiauksėjo, sulojo, sučiaudėjo taip piktai lyg kulkosvaidis tratintų šviną, jo salvėmis vaikydamasis po erdvę varno ir mano deklamacijas. Išvirtau iš lovos kone griūdamas. "Tfu! tfu! tfu! Koks velnias sapną subjaurojo, - pagalvojau. - Kažin su kuomi kuo nepasidalinau?" Vidinis jau buvo pasikėlęs ir jo patalpoje nebuvo, o už lango lengvai, lyg meiliai papliauškindamas per mylimos moters užpakaliuką, nerimo neįprastos išvaizdos motoras.
- Kas tai galėtų būti, a? - atsargiai žvilgterėjau pro langą, o pamatęs galingo vyro figūrą lyg nuplikintas karštu vandeniu moviausi kelnes, niekaip nesugebėdamas kojomis pataikyti į jų klešnes.
Strugas? Negi? Taip, tai jis su savo amerikonka. Aną kartą su Šyvute, o dabar štai ką įsitaisęs... Gyvena, moka gyventi žmonės, o ypatingai kuomet jie suvalkiečiai.
Buvo balandžio antroji...

• #1 |Skurdukas (Strugas- aut.)
Nusižvengiau ir aš kaip Šyvutė...Man tai įdomu. Kitiems matyt nėra laiko skaityti, geriau rašyti.

Rašyti komentarą

2011-11-24 09:00

Pranas

Pranas 

Labas, Stasiau

2

Kai pirmą kartą parašiau  tau po mirties, maniau, kad gal dažniau prisėsiu rašyti, bet taip neatsitinka. Tai šen, tai ten, o prie tavęs ateiti lyg ir pritrūksta laiko ar net noro. Ir vis dėlto mintyse vis dažniau tave aptinku, o atėjęs į svetainę vis tikiuosi, kad gal bus jaukiau. Tiesa, ne pirmas ją aplankiau ir, pavyzdžiui, Joana, parašė:

"Sveiki, visuomet grįžusi į namus užsuku čia, bet dabar taip nyku ir liūdna. Už lango lietus ir vėjas, tyliai barbendami į langą byra vėjo blaškomi lapai, stiklu rieda didelės rudens ašaros, graudu, norisi pravirkti. Ieškau pati  nežinau ko, kaip trūksta išėjusio žmogaus, jo minčių, jo žodžių."[/i]

Atsiliepusi Fortūna taip

"O sako, kad nepakeičiamų nėra. NETIESA! Štai žmogaus neliko ir jau neskamba darbo kambarys nuo mūsų šurmulio ir ginčų, viskas merdėja, širdys neramios, kažko trūksta, ilgu, nesuprantama... Nežinau, ar norėtų Stasys, kad jo forumas, jo praminti takai užželtų žole, kad gyvenimas sustotų? Tikriausiai, kad ne! Tad kol turim galimybę, saugodami jo atminimą, neleiskim forumui pasidengt dulkėmis"

Paskaitau ir tyliu. Paskaitau ir vėl tyliau O Joana:
    -Na štai ir pabirom, kaip žydo bitės, kažin ar susirinksime?
    Aš irgi, Stasiau, abejopju: kažin, ar susirinksim, bet štai mintyse  atminties apie tave padaugėjo ir pamąstų apie žmogaus lemtis taip pat.
    Kaip tau ten, sekasi. Aš tau persiunčiu, regis, tavo paties surinktaS MINTIS. Čia jos mums teikė linksmybės, bet gal ir ten ne kitokie gyvena...
Tinginys - tai žmogus, kuris neapsimeta, kad dirba.
Per pusę tik užpakalis dalinasi.
Meilė padeda užmušti laiką, laikas padeda užmušti meilę.
Pirmiausia pamiršti vardus, paskui veidus, tada užmiršti užsisegti užtrauktuką, o galiausiai - ir jį atsisegti...
Jei žmona iš tiesų būtų ko nors verta, ir Dievas ją turėtų.
Vedybos suteikia galimybę dviese spręsti problemas, kurių niekada neturėtum vienas.
Pagyrūnai tik lygumose kalnus verčia.
Jei kompiuterininkas darbo metu tik žaidžia žaidimus ir nieko daugiau neveikia, vadinasi, arba jis gauna didelį atlyginimą ir neturi ką veikti, arba gauna juokingą atlyginimą ir darbu yra užverstas iki ausų.
Kai moteris ieško kultūringo pašnekovo, dažniausiai ji turi omeny tik vieną kriterijų - kad jos nepertrauktų.
Kuo geresnis visureigis, tuo toliau tenka ieškoti traktoriaus.
Nežinai - tylėk. Žinai - nutylėk.

Tai tie šįsyk, Stasy Venskaiti...
Ramybės tau, nors asmeniškai netikiu, kad ji ten tau reikalinga.

Rašyti komentarą

2011-11-20 15:51

Pranas

Pranas 

Labas, Stasiau

1

Labas, Stasiau.
Net pats nepatikėjau, kad taip galiu, kuomet ir dulkių tiek nemažai tavo kabinete nusėdę, ir žvakė uždegta, bet va ( girdi juk?) - Labas, Stasiau.
Nemanyk, kad girtas ar praradęs atmintį.
Atėjau tiesiog pratęsti mūsų gyvenimus.
Manau, kad galima  nusikratyti mirties iluzijų ir bent  ilgesnį - trumpesnį laiką pasilikti gyvenime.
Ko tyli, Vomai, Skurdukai, Strugai?
O paskutinis  mano eilėraštis jau irgi senokai rašytas.

Nedaug reikėjo –
Vietoje širdies
Įkelti šerdį
Ir žiūriu – pušim išaugau.
Ji ten, kur kažkada
Vidur mažyčio, vėjų išpustyto lauko
Lyg būrė ateitį –
Čia miškas bus.

(...) Nelengva grįžt iš miško vėl į lauką,
Betgi šakotoje  žmogaus būtyj
Stebuklų nemažiau nei daug.

O miškas, išverstas kelmais,
Kol kas dar be sapnų atsimena save.

Taigi, iki  kito karto, Stasiau.
.

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

1 patiko

2011-11-19 18:29

Pranas

Pranas 

Sustabdė sonetu (8)

Snoro banko nacionalizavimas, regis, perima į dienotvarkę didžiausias įtampas. Pedofilai, Drąsiaus atsinaujinanti byla su informatoriumi prisigūžia, aiktelėjus žmonėms, vieną kitą litą belaikantiems bankuose. Snoro nacionalizavimas parodė į visus bankus ir niekas į juos jau nežvelgia su garantijomis: visiems atrodo manyti teisingiau, kad,  esą, vagys visur ir didžiausi Lietuvoje turtai vis dėlto vienaip ar kitaip įgyti korupcijos būdu.
    Dar vis sode, dar vis atsiverčiu ir savo rašymus, kuri atsiradę skaitant Šekspyrą.  Šis, aštuntasis, irgi eina į poilsį su manimi. Daugiau vienas kito neegzaminuosime.

(8)
Pagrodamas savim
Bandau išgauti muziką kilnesnę
Ir sąskambiuose  ataidėjusių aistrų
Prakalbint užsilikusį poetą,
Tačiau išties atrodo taip -
Žemelės kelmu nesuarsi.
Užspringsta žodis gerklėje
Ir tyloje jau net Šekspyras neprabyla.
Jam reikia, kad bent veidrody
Manos jaunystės bruožus pamatytų,
O jau tada:

„Jei pakartoti jų nebus tau lemta,
Nuskriausi savo grožį nekaltai
Paniekindamas moterį ir gamta“.

Aušrinė ar Vakarė?
Na, sakyk,
Katra iš jųdviejų gražesnė?
Žinau, broleli, kad nesi kvailys -
Tai ta pati dangaus žvaigždelė.
O jeigu dar galėtum prisimint -
Tai vyturys ne tik ryte
Į dangų savo giesmę kelia!

O Viljamai, kiekkart sakiau -
Palik ramybėje mane!
Žinau,
Kad manimi į publiką nešioji savo sonetus,
Bet kaip man pasakyti, kad abu
Ištikimai dar vis tarnaujame dvasingai lyrai?
O išsišokėliai?
Jų buvo daug.
Ir bus daugiau...
Dainuokime, giedokime, Šekspyrai:

„Tu savo bruožus veidrodyj matai.
Jei pakartoti jų nebus tau lemta,
Nuskriausi savo grožį nekaltai
Paniekindamas  moterį ir gamtą.“

Ir štai mano dėmesį patraukusi min  informacija:
"vakar perskaičiau apie 300 rašyk.lt poezijos kūrinių. iš kurių radau apie dešimt neblogų eilučių/metaforų ir du neblogus pakankamai gražius eilėraščius. manau buvo verta."

BAIBA 
daug radai...nejuokauju

Skaitydamas tuos  tris šimtus min perskaitė ir  mano "Be sapnų", kuolais paramstyta;

Nedaug reikėjo –
Vietoje širdies
Įkelti šerdį
Ir žiūriu – pušim išaugau.
Ji ten, kur kažkada
Vidur mažyčio, vėjų išpustyto lauko
Lyg būrė ateitį –
Čia miškas bus.

(...) Nelengva grįžt iš miško vėl į lauką,
Betgi šakotoje  žmogaus būtyj
Stebuklų nemažiau nei daug.

O miškas, išverstas kelmais,
Dar be sapnų atsimena save.

min 
išminties čia yra. gal daugumai nepatinka išsakymo stilius. nežinau. bet 4.

Tai tiek...

0

40

Pranas 

Sustabdė sonetu (7)

Dangus giedras ir saulė žemai. O ryte sulėkė prie lesalo  įprastoji publika - pulkelis žvirblių, zylės, pora varnų, žalvarnis, o šį kartą ir šarka. Baikšti, atsargi, bet vis dėlto smalsi. Seniai ją čia buvau matęs.
  Dar sode, bet nuojauta tokia, kad jau reikės grįžti į Naujininkus.
Dedu ramybei į dienoraštį 7-ąjį iš ciklo „Sustabdė sonetu“  ir einu pataukšėti plaktuku, pasmuikuoti pjūklu.

b](7)[/b]
Palik mane.
Į delną pinigą dedu –
Mokėk išgaut geresnį žodį.
O šie, įstrigę pašinu aštriu,
Ramybės net mintim neduoda:
"Atvės su metais kraujas tavyje."

Atvėso, Viljamai, atvėso...
Žiema jau palenkė pečius
Ir sieloje jausmai aprimę,
Bet kaip bebūtų patikėti nedrąsu –
Ten Grunvaldas gražina savo vyrus.
Ir gera, kad sutikti juos galiu
Į senio lazdą įsispyręs.
Išnyksta rūškanų dienų vienatvė.
Jos vietoje užgieda angelai.
Gyvybė it lazda
Į gerą žemę įbesta
Iš naujo netikėtai sužaliuoja.

Išties, laimingi metų neskaičiuoja!
Va toks dabar esu -
Bent  išmone gimtosios žemės darbininkas. 
Ir nekalbėki, Viljamai, kad kam neįdomu
Matyti kaip lazda žaliuoja.

Šiandien pagaliu susigundžiau - neįvardindamas viso kūrinio, atidaviau pirmą jo fragmentėlį. Jeigu nenumirsiu, tai irsiuosi toliau, bandydamas jį redaguoti, tobulinti, bet neatsisakydamas, sakyčiau, neįprastos mišrainės, kurioje realybė ir fantazija. Atsiliepė Omnia mea, bet pašauktas „pareigos“. Tai sakau todėl, kad anksčiau jam nerūpėjau. Ir kam, jeigu  jis dar tuomet  ne adminas ar oficialusis kritikas.
Susirašinėjimas su juo man pasirodė reikalingas, sąžiningas.

omnia mea 
Jei kuris skaitytojas mano, kad tai yra savarankiškas tekstas, tai jis klysta ir yra tik per kelis gūglio spragtelėjimus nuo teisybės:

tomas vaisieta radijo karieta

Paieška Apie 191 rezult. (0,24 sek.)

Todėl visiškai akivaizdu, kad norint įvertinti tikrą šio teksto prasmę/grožį/vietą lietuvių literatūroje, būtina susipažinti su kontekstu (Pranas šiek tiek (?)  kankina savo skaitytojus?).

Be konteksto tai raštingas, tačiau nepakankamai poetiškas ir giliamintiškas sakinių kratinys (skaudama širdimi palieku jį be balų).

Pranas:
Dėkui. O širdį, Omnia, saugoti reikia...

omnia mea 
Pranai, vertinimas reikalingas ne tik pačiam autoriui, bet ir kitiems rašykams (jis priverčia juos susimąstyti apie tekstą ir kriterijus).
Kokį balą skirtumėt, jei galėtumėt vertinti pats?

Pranas 
Omnia, aš dar kai ko nesupratau. Ot kalbi apie savarankišką- nesavarankišką kūrinį. Ką tai reiškia? Ar kad negerai, kad šis kūrinys (ar kitas koks)  buvo patalpintas "Žalioje Žolėje". Dauguma mano rašliavos ir ten, ir čia. Kaip ir daugelio kitų. Neretai kūrinėliai skiriasi, norint kažkaip patobulinti (pagal savo išgalę). Dabar gi sumanęs antrą kartą per savo  smegenis (pirmą kartą juos parodant RAŠYKAMS) perleisti "raštus" iš "TEISYBĖS  VISI  BIJOSI", tikintis kažkokių nuomonių ar patarimų, kaip galima būtų geriau padaryti. Va šito tikiuosi, nes ir čia yra žmonių, į kurių nuomonės įsiklausau ir būnu jiems  dėkingas.
Na, o  klausi, kaip aš vertinčiau savo, tai jau seniai seniai neparašęs kitokio vertinimo, kaip 5. Ir visai  nesvarbu, ar kūrinių autoriai man bičiuliai, ar netgi nusitekę priešiškai ir ar man kūrinys  patikęs ar - ne. Vertinimas kūriniui (ir jo autoriui) nepagelbės, o štai išreikšta nuomonė, komentaras, jeigu jis to vertas- žinoma.
Sveikatos! Būk!
2011-11-16 12:15

omnia mea 
Pranai, ŽŽ nėra problema (ką tik pasitikrinau taisyklėse), bet kalbėjau ne apie tai.

Įtariu, kad paskutinis tavo tekstas nėra savarankiškas kūrinys, tarsi jis būtų kažkokio platesnio projekto (heppeningo, radiospektaklio, viešos akcijos ar dar ko nors) dalis.

Jei taip nėra, tuomet tekstas velniškai „neaiškus“, nesuprantamas, nepanašus į prozą, kaip epinio žanro kūrinį. Gal aš klystu, ir perskaitęs penkeriopai didesnį fragmentą pakeisčiau savo nuomonę, bet kol to padaryti negaliu, jausmas būtent toks.

Pranas 
Kūrinys iš tikrųjų pradėtas ne nuo pradžios, bet po prištaringų pamąstymų pasielgiau va taip.
Stiprybės ugdant talentus!
Iki. Einu į rūsį vinių kalti. Ne kakta, žinoma. Taigi, man lengviau. Jeigu kaulai negirgždėtų, galėčiau dar ženytis.

Rašyti komentarą

2011-11-11 23:28

Pranas

Pranas 

Sustabdė sonetu (6)

Lauke lyg nešalta, o kūno masėje net žvarboka. Į senį net ir šiluma ateina kitaip, o atėjusi  nesilaiko - langai atidaryti ir skersvėjai, skersvėjai... Bet va toks eilėraštis, kad  prie jo sarmata taip kalbėti

6
Žinau, ko nori klausti, bet neklausk.
Diena tokia, kad man nerūpi,
Ar kas iš būto žavesio belikę.
Paglostau paminklus tautos savy
Ir atmintį, kurią turiu.
Štai plynė ta, o Viljamai Šekspyrai,
Kur „Žalgiris“ kadaise liejo kraują -
Reikėjo pergalės
Ir net savęs nepagailėta: 
- Mirtie, atkąski mūsų tiek, kiek reikia
Ir dink ir čia, pajutusi sotumą.
Jogaila rožinį pakėlęs laiko,
O Vytautas atšiaurų kalaviją.
Sakyki, prie kurio glaudiesi?
Ir rodyki, kaip tikrą savo sūnų:
“Pažvelk, štai mano atžala jauna,
Geriausio žilo plauko puošmena,
Gyva jaunystės mano dalelytė“.
Aš nesakau, kad linksma man,
Palikus pergalę, į dangų žengti,
Bet prieinu prie Vytauto
Ir pirmą kartą jam sakau:
- Didysis.
O atsigręžęs padėkoju tam,
Kas mirtiną man kirto smūgį -
Pasaulyje reti stebuklai,
Kai netgi nežinai,
Kad nemirtingas.
Bet - stop! Aš, regis, paklydau savy
Ir tavo priekaištų jau neišvengsiu.
Žiūrėki, Viljamai, į mano blėstančias akis:
Kiek džiaugsmo ten!
Kiek nuostabos gražiausios!
Nėra gražuolės tos,
Kurios glėby
Tu šitiek palaimos sulauktum.
Tai kam tau klaust,
“Kur mano žavesio likučiai šiandien“?   

Dar vis sode. Kartais su kirviu, kartais su plaktuku ar kastuvu. Bet šiandien ir po Jeruzalę pasivaikščiojau apie porą valandų.
    Kūrybos dalykai nelabai lenda į galvą. Jau kuris laikas kai pasirodau tik Ž.Žolėje. Šiandien ten padaviau „Scenarijaus vingriuose“ XI sceną. Nežinau, kas iš šio kūrinio gausis, bet pavadinimą  jau dabar reikia keisti, turbūt į „ Būties vingriuose“. Tai todėl, kad lyg ir ketinu šiuo kūriniu savotiškai „prašliaužti“ per atsiminimus. Bet vienas  dalykas- ketinti, žadėti, o kitas - daryti ir bent šį tą iš žadėto padaryti. Juo labiau, kad žinai, jog niekam to nereikia. Tai tiesiog tingus , bet vis dėlto malonumas sau pačiam.
Šiandien  kaip lietus klausdamas parašė:
Pelėdos personažas Pelėda. Jūsų herojai nesikeičia jau ilgą laiką. Tai labai įdomu - ar gyvenat su jais? Ta prasme, viduje?
Visi šitie raštai jau pensininko laikų. Anksčiau jie man nerūpėjo. Kaip, beje, ir aš pats sau kartu su kitais savo personažais.

Skaityti komentarus (2)

Rašyti komentarą

1 patiko

2011-11-09 09:31

Pranas

Pranas 

Sustabdė sonetu (5)

Parašiau dar prieš metus, bet dabar pasikeitęs iki neatpažinimo. Manau, gera prasme. Bet tai nereiškia, kad gerai atrodo. Na, o šiandien, kaip ir  ankstesnėmis dienomis, „mano dienos kaip šventė“, taigi  su plaktuku rūsyje.   

(5)
Yra vaizduotėje gyvenimai kiti.
Net ir saviškis ten kitoks -
Sustoję traukiniai,
Lėktuvai nuo dangaus nukritę,
O ir gagarinai negimę dar.
Užtat šuoliuoja Vytauto žirgai,
Ir taškos jūroje, kuri,
Lig šiolei nesumenkus širdyje,
Skanduoja vis:
- O Lietuva, Juodoji aš!

Ir man šiandieną
Lyg į širdį  –  ietim –
Kodėl nebūt su Vytautu kartu?

Išėjęs ieškau jo kariaunoje  poetų
Ir štai Šekspyras stabdo sonetu:

<i>„Kai raukšlėse tau bus jaunystė dingus
Ir penkiasdešimt rūškanų žiemų
Prislėgs pečiau tau, - kam bus įdomu
Žiūrėt į grožio skarmalus niekingus ?“</i>

O Viljamai, ar nematai?
Tiek jau seniai sukakę ir nevark
Pamokslais nedėkingais barti.
Kai mūšyje
Net ir senatvėje numirt nesarmata -
Per širdį kraujas upeliukais  teka.
Ateik ir pažiūrėk į mano kapą -
Seniai kažkur išnykęs,
O yra.

Kai po mintis likimai klaidžioja žmonių
Jau netikiu, kad raukšlėse jaunystė dingsta -
Ir mano sąžinė rami-
Pavargęs kalavijas, rūdimis aptekęs,
O akyse - įkritęs  kapas.

O Viljamai, dar palaikyk sonetą,
Ir man juk negražu
„Žiūrėt į grožio skarmalus niekingus“
Užgesę šimtmečiai dar vis žirgus balnoja
Ir jūra, nesumenkus širdyje,
Skanduoja vis:
- O Lietuva, Juodoji  aš...

Ar tu, mergišiau, netiki, kad taip? 
Esą, poetai velniažin ką sumanyti gali -
Sakau- ateik ir pažiūrėk į mano kapą -
Seniai kažkur išnykęs,
O yra.

Nemoka vyčiai grįžt namo,
Kai kalavijai rūdimis aptekę.

Na, o kad būtų smagiau, , pasiimu į dienoraštį  atminčiai  - gal jau  ne  savo atminčiai - ir šimtametį dienmedį:

Pranas 
Oi, dienmedi, sveikinu su 1oo. Iki susitikimo su manimi skundimo institucijoje, buvai gerokai jaunesnis. Tai gal sugrįžki į patį save, o kvailių, jaunas žmogau, visokio amžiaus yra.
Sėkmės tau!

dienmedis 
KLAUSYK PENSININKE< TU GAL UŽDUSK VIENĄ KARTĄ. KIEK GALI GAIDŽIU GIEDOTI???
PELĖSIAIS PRASMIRDĘS IR TOLIAU JAIS SMIRDĖK, IR NEŠOKINĖK MAN Į AKIS. VSIO.
2011-11-06 18:50

Pranas 
Tiesa akis bado.
Tai suprantama. Bet todėl ji tiesa.
O tau linkiu ne smirdėti, bet augti, stiebtis, kur šviesiau ir bent save gerbti. O paskui- gal ir kitiems 
išmoksi pagarbos. Pirkti juk jos nereikia. O laiko dar yra.
Būk!
2011-11-06 19:06

dienmedis 
bet tu ir durnas žiūru, smegenų vingiai seklūs, smegenų skysčio daugiau nei įprasta, mūsuose tai vadinama tiesiog atrofija. juk aiškai pasakiau, kad man visiškai px, kokia jūsų nuomonė, ir pagarbos, šioje erdvėje tikrai nebus.
2011-11-06 19:10

Pranas 
Dar ko!
Jis, mat, kažką dar nutuokia  apie pagarbą.
Baik, šimtameti, kvailioti. Ir bėk pas webą ką nors įskųsti.
2011-11-06 19:18

dienmedis 
pagarbos aš niekada nejaučiau ir nejausiu. o tamsta, jei to per savo smegenų atrofiją nesupranti - tai jau ne mano bėdos, eikit pas neurologus - tegul gydo. Nepatinka neurologai? Eikit pas psichiatrus. Reikia lovos? Galiu parūpint vienutę su durim be rankenų ir sienom be langų.

Pranas 
Nelaimingas esi.
Užjaučiu, šimtameti.

dienmedis 
kiek gi galima kartoti - nelįsk į akis. nustok atrašinėti. Sėdi sau ir sėdėk gaidžiu giedodamas. stfu
2011-11-07 18:10

Pranas 
Aš nelendu. Aš tik atsimenu ir stebiuosi, kaip pats savęs bijaisi. O pagal profesiją man nenuobodu stebėti žmones.

Rašyti komentarą

2011-11-07 06:03

Pranas

Pranas 

Sustabdė sonetu (4)

Rytas. Įeinu į naują  dieną, bet toks  apniukęs, pavargęs lyg  grįžęs iš Čepkelių balų. Sapnavau, kad rinkau spanguoles, o jų tokia gausybė ir taip gražiai sunokę, kad nors verk. Nevalgiau, tai gal verkti nereikės, bet jos man kažką pranašauja. Na, o poilsiui į dienoraštį dedu dar vieną „Iš kur šykštumas toks?"

Tave skaityti vis kitaip išmokstu,
Todėl ir lyros nededu į šalį
Ir šiandien kaip tada girdžiu;
Esą, susižavėjęs savimi.
Nedorėlis esu.
Tuščiai  eikvoju grožio lobį.

O leisk man persižegnot tavimi.
Tu jau šaly, kuri manęs dar laukia,
Tai paprašyki ją: te užtrenkia duris!
Man tos būties tikrai nereikia.

Kuomet dangun negieda vieversys,
Girdžiu, kaip patvorį apspitę, žvirbliai čirškia
Ir te nedrįsta čia užklyst šaulys.

Man gera atsikvėpt net į mažytį nieką
Ir kaip bažnyčioje, priklaupus prie altoriaus,
Pagarbint gyvastį vien tik todėl, kad ji yra.

Išbrauki iš soneto savo eilutes:
“Tu, kaip šykštuolis, viską  pasiglemžęs,
Patsai save skriaudi, skriaudi kitus.“

Štai plunksna, popierius ir rašalas ant stalo,
Naktis, pilna akimirkų džiugių
Kai nieko kito, o tik judu du,
Gražiai žiūrėdamas jai į akis rašyk -
Gražuole mano,
Pagailėkim Prano,
Nelyg šešėlis vaikščioja ir meldžiasi tavim,
Ne su manim -
Su juo pabūk šitoj naktyj...

Tyli?
Kodėl, o Viljamai Šekspyrai?
Iš kur šykštumas tavo toks, brolau?
Kodėl net mintyse netopteli,
Jog tavo Lyrai
Su manimi gal būtų net geriau?

Skaityti komentarus (1)

Rašyti komentarą

2011-11-05 22:13

Pranas

Pranas 

Sustabdė sonetu (3)

Diena baigiasi. Nedaug beliko iki vidurnakčio, o po jo jau – lapkričio šeštoji. Graži rudens diena. Tiesiog nuostabi. O iš viso jau pragyventa 26579
    Daug? Patylėsiu. O į ramybės  dienoraštį įnešu trečią kūrinėlį iš ciklo „Sustabdė sonetu“, ("Su Šekspyru“)

3
Sakai, jog meilės priešas?
Kad grobiu turtus jos?

O Viešpatie, atleiski jam,
Net jeigu jis Šekspyras!

Ne kaip atrodai, Viljamai, ne kaip,
Va šitaip į mane parodęs,
Ir nešdamas netikrą žinią,
Kad „savyje vien sau jėgų“ semiu..

Tau vis dar regisi,
Kad Dievas mylinčių nebaudžia,
Kad upės gali vandenis išspraust krantais,
Bet lūpose jau miršta mano paskutiniai žodžiai,
Atodūsiais dejuodami, kad tos,
Kurios gražiausios -
Nebučiuotos lieka.

Todėl kaip vyrui vyras į akis sakau -
Užuolankom nevaikščiokim,
Į tikslą tiesiai šaukim...
Tiek daug mylėjęs, o, deja,
Nėra prie ko širdies priglausti,
Kai žvaigždės jau sukrito Nemune.

Dejuok, širdie, ir paskutiniais žodžiais,
Minėdama gražuoles, liekančias kitiems.
O tu man, Viljamai, truputį  nusibodęs:
“Nenešk,- girdi,- į karstą dovanos retos,
Kurią gavai iš motinos gamtos!„.

Skaityti komentarus (2)

Rašyti komentarą

1 patiko

2011-11-04 04:08

Pranas

Pranas 

Sustabdė sonetu (2)

Žinau, kaip žydi rožė.
Ir likimus ne kartą jos stebėjau.
Taip pat ir tą, apie kurį sakai:

„Nuo rudenio šalnos nuvyto...
Bet greit kita jos vietoj suliepsnos.“

Negreit, o Viljamai, negreit.
Tik po žiemos.
Bet ir po jos,
Dar nemenkai palaukus.
Ir nežinau, beje,
Ar gera jai toj vietoj augti,
Kur įžūliai pasiautėjo mirtis.

Tačiau geriau, atrodo, žemėje nėra.
Kur koją mink –
Daugsyk kažkas jau mirė čia anksčiau.
Ir nesvarbu, ar šalnoje, ar kaip kitaip,
Ar būdama rože, ar gyvastim kita.

Net nežinau,
Kiek dar užtruksi pas mane, 
O beproti Šekspyrai mielas,
Ir Salomėja Nėris meldės kaip šventam
Manydama, jog tu esi poetų Dievas,
Kai žodyje – dangaus šviesa,
O ir tiesa, kuri
Kaip dukart du kad – keturi.

Tačiau dabar – lig kito karto vėl,
Šventovėje eilučių tavo.
Man miela pamąstyti apie tai,
Kaip visa kur gražiai su mirtimi gyvenam.
Paglostau šalnoje ir aš
Poezijos raides kelias, 
O paramstyti sijomis namai
Tavo vardu vėl atgimimą rašo.

#1 | Aloyzas Surgailis 2 · 03-11-2011 13:24:31 
Gerai su Šekspyru šekspyriškai. Tik dėl kirčiavimo rašyčiau: Ar būdama rože bei Ir Salomėja meldės kaip šventam. Beje, upė - Neris, o mūsų poetės pseudonimas - Nėris. Sėkmės!
#2 | Pranas · 03-11-2011 14:12:18 
Tai jau taip, Nėris. Ačiū.

P.s arba tik sau Čia jau pataisyta. Taigi, į dienoraštį kaip ramybę.

Rašyti komentarą

2011-11-03 06:17

Pranas

Pranas 

Sustabdė sonetu

(1)

Užstrigo mano laikas.
Net nežinau,
Kuomet va šitaip – ką daryti?
Šekspyras mesteli sonetą:
- Paskaityk!
Ir išgirstu,
Kaip iš toli toli:
„Iš gero medžio laukiam atžalos... “

Bet, mielas,
Atsibusk ir rodyk į save,
Tą atžalą, pakeldamas  į dieną.
Norėčiau prisiglaust prie jos,
Bet kažkodėl nesurandu.
Sudunda vienas, kitas būgnas,
Kažką užbliauna šaukt triūba -
Nejau tai tavo atžalą?

O juk atsimenu -
Net ir tuomet,
Kai tavo žvakė buvo uždegta,
Dar vis, manei, o Viljamai  - ne tu,
O Dievas miršta.

Įstrigusiam laike perdaug pavojų.
Ir šitokia mintis labai gyva,
Tačiau truputį kiek kitaip galvoju:
Poetas tarsi žemė
Paima, kas sutelpa į sėją
Ir sugrąžina  šimteriop daugiau.

Ar daug iš tų,
Kuriuos žinau,
Su manimi va taip suvokti geba?
------------

#1 | Aloyzas Surgailis 2 • 02-11-2011 15:29:20
Kai kur apgalvok laužymą eilutėmis, kad būtų parankiau skaitytojui. Geros baltosios eilės.

#2 | Pranas • 03-11-2011 06:37:25
Kartais, Aloyzai, ir aš jaučiu, kad galėtų būti geriau. Šiandien ir vėl sapnavau kažkokį apdegusį, remontuojamą teatrą. Gerai dar, kad gali remontas padėti.
Būk drūtas

P.s arba tik sau Aloyzas dar nežino, kad šis eilėraštis jau remontuotas ir čia jį palieku ramybėje.

Rašyti komentarą

2011-10-12 20:19

Pranas

Pranas 

Lietuvių kalba

Apie ją rašo "The New York Times"dienraštis.  Vertimas iš anglų kalbos

Theodore S. Thurston

Lietuvių kalba, kokia sena ji bebūtų, pasižymi nuostabia struktūra,
tobulesne už sanskritą ir graikų kalbą, žodingesnė negu lotynų kalba
ir nepalyginamai įmantresnė, negu bet kuri iš paminėtų trijų.  Ir vis
dėlto lietuvių kalba turi su visomis trimis kalbomis didesnį
giminingumą, negu kad gamta būtų būtų galėjusi sukurti, ne tik
veiksmažodžių šaknyse, bet ir taip pat ir gramatinės struktūros
formose bei žodžių morfologinėj konstrukcijoj.  Toks aiškus
giminingumas, kad bet koks filologas gali matyti labai aiškiai, kad
sanskritas, graikų ir lotyno kalbos turėjo išssivystyti  iš bendro
šaltinio - lietuvių kalbos.

Dėl panašios priežasties galima daryti prielaidą, kad heruliai,
rugiai, gotai, senprūsiai, latviai ir jų kalbos buvo tos pačios
kilmės, nes jie buvo senovės lietuviai.

Mokslininkai yra pripažinę lietuvius primityvios arijų kultūros ir
civilizacijos atstovais. Įžymūs filologai sutinka, kad lietuvių kalba
yra ne tik seniausia kalba pasaulyje šiandien, bet ir arijų pripažinta
kaip jų kalbų šaltinis prieš pastebint sanskrito evoliuciją.  Lietuvių
kalbos senumas ir jos gramatinė struktūra priskiria ją tam pačiam
laikotarpiui kaip ir seniausias sanskritas - 2000m. pr.m.e. arba dar
anksčiau.

Lietuvių kalba yra arijų prokalbė ir žymiems kalbininkams buvo
žinoma, kad ji buvo šnekamoji - nerašytinė kalba, vartojama Europoje
daugelį šimtmečių.  Tačiau naujausi lingvistiniai tyrinėjimai aię

aiškiai įrodo, kad lietuvių kalba buvo rašoma netgi prieš
krikščionybės erą, nors kaip seniai prieš krikščionybės erą  yra sunku
nustatyti. Bet remiantis ligvistiniais įrodymais ir senoviniais
raštais Indijoj ir Persijoj, galima manyti, kad lietuvių kalba buvo
rašoma net 1000 metų prieš Kristaus gimimą.

Turtingiausias lietuvių kultūros paveldas yra jų kalba, kuri yra
vienas iš didžiausių žmonijos pasiekimų.  Ji pralenkia visas kitas
Europos kalbas savo antikiškumu, garsų grynumu ir savo nuostabia
gramatine struktūra.  Galima aiškiai matyti aukščiausiai išvystytos
gramatikos ir iš natūralių ir gražių jų kalbos garsų, kad lietuviai iš
tiesų turėjo kūrybingumo genijų labai ankstyvoje mūsų civilizacijos
eroje. Lietuvių kalbos balsių sistema yra labiausiai antikinė savo
stiliumi.  Ji yra senesnė, negu sanskritas, latvių, graikų ir lotynų
kalbos čia išdėstyta tvarka.

Lingvistinės paleontologijos duomenimis yra tiesa, kad iš visų
kalbų tik lietuvių kalba išlaikė primityviosios arijų šnekamasios
kalbos grynumą nuo to tolimo antikinio laikotarpio iki šių dienų.
Daugelis antikinių kalbų seniai išnyko iš žmonijos istorijos, tačiau
lietuvių kalba yra kaip antikinis balto marmuro paminklas, kuris
tebestovi  neapneštas laiko dulkėmis po daugelio šimtmečių ilgaamžės
žmonijos istorijos.

Lietuvių kalbos morfologija aiškiai mums atskleidžia daug
neišaiškintų senovės civilizacijos istorinių paslapčių, žymiai
išplečia lingvistikos mokslo horizontus ir praplečia žmonijos žinias
apie jos dar neatskleistą praeitį.  Atradimas lietuvių kalbos
stebėtino panašumo su avesta (senąja persų kalba) ir su sanskritu
akivaizdžiai atvėrė naujus horizontus lingvistikos mokslo srityje,
remiantis lyginamosios morfologijos išvadomis.  Dar daugiau, lietuvių
kalbos morfologija įtikinamai įrodo, kad valdančioji klasė arva
senovės hititų ( Hittite-Gititis) valdovai turėjo pavardes, panašias į
lietuvių.  Žymus anglų mokslininkas Robert G. Latham buvo absoliučiai
teisus, kai jis pareiškė: "Pačioje kalboje glūdi daugiau, negu bet
kuriuose jos kūriniuose..."

Šiandien pasaulis būtų daug turtingesnis kultūros atžvilgiu, jei
Lietuva abūtų nepriklausoma, kadangi lietuvių tauta atstovauja ne tik
arijų prokalbės civilizacijai ir kultūrai, bet taip pat turi
didžiausią brangenybę pasaulyje - savo senovinę gražią kalbą.

Lietuvių kalba išaukštinta dėl jos antikiškumo bei grožio ir dėl
jos didelės reikšmės lyginamsios filologijos mokslui ne tik žinomų
kalbininkų, bet ir didžiausio iš visų filosopų - ImanuelioKanto.
Sekančios fragmentinės citatos iš garsių kalbotyros  mokslininkų darbų
parodys lietuvių kalbos vertingumą ir svarbą pasaulio kultūrai.
Benjamin W. Dwight savo knygoje Modernioji filologija (Modern
Philology) labai stipriai pabrėžia didžiulę lietuvių kalbos reikšmę
kalbotyros mokslui.  Jis taip sako apie lietuvių kalbą:

"Iš visų Europos kalbų lietuvių kalba turi didžiausią skaičių
maloninių ir mažybinių žodžių, daugiau, negu ispanų ar italų kalbos,
netgi rusų, ir jie gali būti dauginami be galo, pridedant juos prie
veiksmažodžių ir prieveiksmių, lygiai kaip prie būdvardžių ir
daiktavardžių.  Jeigu tautos vertė, imant visą žmoniją, būtų matuojama
kalbos grožiu, tai lietuvių tauta  turėtų užimti  pirmą vietą Europos
tautų tarpe".

Įžymus anglų lingvistas Isaac Taylor savo knygoje Arijų kilmė (The
Origins of the Aryans) pareiškia labai įdomų ir svarbų komentarą apie
lietuvių kalbą.  Jis teigia, kad arijų civilizacija turėjo būti
lietuvių gyenamose vietose.  Jis komentuoja taip:"Galima spėlioti,
kad, jeigu turėtume lietuvių literatūros iš to laikotarpio, kaip
seniausia indų literatūra, galėtume su didesniu tikrumu teigti, kad
arijų kalbos lopšys turėjo būti lietuvių apgyventoje teritorijoje".

Anot žinomo anglų mokslininko Robert G. Latham, lietuvių kalba
turi daugiau giminingumo su sanskrito kalba, negu bet kokia kita, gyva
ar mirusia, kalba pasaulyje.  Savo knygoje Aprašomi etnoligija
(Descriptive Ethology) jis taip išsireiškia apie lietuvių kalbą: "Be
abejonės sanskrito giminingumas su lietuvių kalba yra didesnis, negu
bet kokia kita kalba šioje Žemėje".

Lietuvių kalbos svarbumą taip pat pripažino naujųjų laikų didžiausias
filosofas Immanuel Kant (1724-1804), kuris buvo gimęs Rytprūsiuose
(Prussian Lithuania) ir gerai mokėjo lietuvių kalbą.  Savo
Lietuvių-vokiečių kalbų žodyno (Lithuanian and German Dictionary)
pratarmėje jis rašė, kad lietuvių kalba nusipelno būti valstybės
apsaugoma.  Jo komentaras apie lietuvių kalbą turi didelę istorinę
reikšmę, nes jis yra autoritentingas ir patikimas. Jis buvo ne tik
filosofas, bet ir kalbininkas.  Jis taip komentuoja apie lietuvių
kalbą:  "Ištikrųjų, jokia kita pasaulio kalba nėra gavusi tiek aukštų
pagyrimų kaip lietuvių kalba.  Lietuvių tautai buvo priskirta didelė
garbė už sukūrimą, detalių išdailinimą ir vartojimą aukščiausiai
išvystos žmogiškos kalbos su savita gražia ir aiškia fonologija. Be
to, pagal lyginamąją kalbotyrą, lietuvių kalba yra labiausiai
kvalifikuota atstovauti pirmykštei arijų civilizacijai ir kultūrai".

Skaityti komentarus (3)

Rašyti komentarą

2 patiko

2011-10-09 21:01

Pranas

Pranas 

Pagiedojo juozupukas

Nėr ko cia verkauc
Del tū meškuciū
Žmonės prapuola šimtais
Ar ras Mėnuly,
Kas tū dzievuly,
Kurs tokiū veiklū atlais?

Kaimas gyvuoja,
Šunės dar loja,
Graina armoška garsi,
Kas kad nebliauna
Karvės Majaukoj,
Ty ir žmonių nerasi...

Keiciasi valdzios,
Keicias seniūnai,
Keicias Dzūkija placi
Cik nesiūbuoja
Tep kap prieš vajnū
Kalni ruguciai staci

Rašyti komentarą

2011-10-04 14:14

Pranas

Pranas 

Neliūdėk!

Neliūdėk!
Pirmyn, kareivi.
Šie laikai tokie,
Kad negali be žygių apsieiti!

Pabudino naktis sapnais.
Po žirgo kojom dulksta kelias.
Dar vakar niekam tikęs senis,
O šiandien pilyse karalių
It viesulas: kas mano – mano!.

Tai atsiliepk!
Priglusk prie lango, akimis priimk,
Ir nemanyk, kad gali būt kažkas narsiau –
Aukštas pilis iš sapno pasiėmęs,
Kartu su nekaltybe dovanoju tau –

Senule, neliūdėk, kad medicinos užrakintas...

Rašyti komentarą

0

Вы здесь » Trys pelėdos » SENOS PELĖDOS UŽRAŠAI- (20011- ji) » SENOS PELĖDOS UŽRAŠAI (2011-ji)