Trys pelėdos

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Trys pelėdos » Pakeliui į 75! (jubiliejų) » Įvadiniai užrašai: dar nearti...

Įvadiniai užrašai: dar nearti...

Сообщений 91 страница 100 из 184

91

Verskis vilku, verskis  meška — vis tiek žvėris

Rugsėjis 2012
  teka 06:56
leidžiasi 19:29
ilgumas 12.33

Jaunatis
2 mėnulio diena

Šiandien 11°C / 19°C, giedra
Rytoj 13°C / 20°C, lietus

18
ANTRADIENIS

Juozapas Stanislovas Mingailas Galmantė Stefanija Stefa Elita
Mergelė - Drakonas - 262 / 38

Prie sąžinės prigludus

Ir būna taip  —
Kada prie sąžinės prigludęs,
Bijau savęs (netgi labai).
Dejuoja ant kupros kalnai,
Patvinsta prakaitas
Ir upeliukais plaukia raukšlių rievėmis,
Bet man smagu, kad mūšiuose dar nenukautas,
Dar pakeliu su pergalėm ir pralaimėjimais save,
O lauką mano, rugiena aukštai nupjautą,
Dar vis it plūgas aria Kasdiena.
Aš — praeitis.
Aš — dabartis.
Aš ta tikrovė,
Kurioj į ateitį atėjo būt kiti.
Jei tramplinu dar pavadintumėt mane,
Jaučiu, ištarčiau,
Kad ir mano ateitis šviesi

0

92

Darbas duoną duoda, tinginystė - bėdą
Rugsėjis 2012
  teka 06:58
leidžiasi 19:27
ilgumas 12.29

Jaunatis
3 mėnulio diena

Šiandien 15°C / 19°C, lietus
Rytoj 9°C / 19°C, lietus

19
TREČIADIENIS

Arnulfas Januarijus Girvinas Vytė Vilhelmina Vilė

Mergelė - Drakonas - 263 / 38

Lesinu raides...

Kaip skruzdės raidės — be akių.
Bet kiek šviesos pasauliui išnešioja,
Žinojimo galingo ir gražaus,
Kad Dievo viešpatijoje,
Nepaisant kur bebūtum tu —
Mes esame kartu.

Man reikia raidžių,
Reikia žodžių.
Net nuojautose, regis, nebylioj erdvėj,
Įsiterpia girdėjimai per tai —
Girdžiu, kaip kalbasi dievai,
O jiems suklusus, pradedu kalbėti aš...
Per tolius, kalnus, per girias,
Bet kažkodėl į saulės, į žvaigždynų pusę.

Kol dar esu, kol būsiu,
Jų šviesoje supu ir lesinu raidės
Dvasia ir kūnu.

0

93

Daug  bėdos su savais  griekais, kam gi dar rūpintis svetmais niekais

Rugsėjis 2012
  teka 07:00
leidžiasi 19:24
ilgumas 12.24

Jaunatis (pilnėja)
4 mėnulio diena

Šiandien 10°C / 12°C, lietus
Rytoj 6°C / 13°C, debesuota

20
KETVIRTADIENIS

Fausta Kolumba Vainoras Tautgirdė Eustachijus Vainora

http://www.kulturologia.ru/files/enteria/julie-thompson/julie-thompson9.jpg

PAKELIUI   į   100

arbA

Kalnais užgriuvęs

7. Pasimatėm, pasikalbėjom

— Jeigu taip rūpi, nueik gi. Tik neužtruk. Kas be ko —  dėl sekundės, kitos, trečios nesiskūpink, nešykštauk. Žinoma, skaičiuodamas jas mūsų laiku, — pasakė kalnai (ar kalnuose?): — Ne gaila, betgi suvoki, kad ir čia darbeliai laukia...
   Nedelsiau ir po mirktelėjimo pasirodžiau Ten, žemai,  kur palikti mano gyvenimai. Sušmėsčiojo pažįstami vaizdai — pradžioje lyg mišku apaugę Šklėriai, bet greitai jie užsidengė migla, iš kurios tingiai, nepaskubėdami brėško, švietėsi Balsiai — pakraštėlis  Vilniaus su puikia giria ir jos ežerais, kurių mieliausias irgi įvardintas Balsiais, tačiau retsykiais dar pašaukiamas Kryžioku. Neiškart supratau, kodėl prireikė nusileisti nuo kalnų — tai šen, tai ten šiek tiek kažkur pabūdavau, paspoksodavau, kažką paniūniuodavau panosėje, tačiau galop  sustojau prie  aptverto tvorele  sodo vartelių, už kurių rudenio  vėsoje geltonavo nedidelis, bet vis dėlto šaunus namelis, kažkada tėtės  pastatytas Šklėriuose ir iš ten parvežtas čia. Truktelėjau  vartelius, bet jie užrakinti. Paklibinau stipriau:
   — Atidarykit!
   Pravėrę prieangio duris išėjo dienos varduvininkas Galindas.
   — Labas. Ko norėsite, pone? — pasisveikinęs paklausė.
   — Kaip  suprasti: „ko norėsiu?“ Jeigu ir nieko nenorėsiu, bet už savo sodo tvoros stovėti netinka. Labas, Galindai? Ar nepažįsti? Kai saulė tekėjo, dar šnektą mezgėme. Ar ne tu šaukei, Aū! Aūūū, Dzieduli, aūūū...
   —Tai aš, pone, šaukiau. Aš, Nikas. Užgriuvo jausmas,  kad esu kalnuose. Bet, prašom, ateikit, —atidarydamas vartelius pakvietė dienos varduvininkas, dar pasakydamas, kad, girdi, jis  nujaučia, jog mudu su dzieduliu pažįstami.
   Varteliai girgžtelėjo patikimai, draugiškai.
   — Prašom, prašom — užbėgdamas į priekį paslaugiai mynė kelią Nikas. Praėjome priemenę, po jos nedidukę virtuvę ir, įėję į vienintelį nameliuko kambarį, kilome į palėpę. Stebėjausi, koks lengvas ir kaip smagiai, tiesiog  negirdimais žingsniais lipu stačiais laiptais, kone  apmindžiodamas kulnis priekyje išbėgusiam Nikui. Neatrodė, kad pastebiu, ar rūpi, kodėl abu varduvininkai manęs nepažįsta. Ši, prie šiferines stogo dangos priglausta  patalpėlė išdidžiai buvo vadinama „Pastriekės departamentu“, nepaisant atkaklios lituanistų - kritikų  kritikos ir atkaklių mėginimų pervadinti ją į Pastogės  departamentą. Dienos šviesą gaudė du jo langai — šiaurinis ir pietinis. Nesidairydamas ir nežinia kodėl žegnodamasis nuėjau kelis  žingsnius, kur ant senos sofos, truputį parietęs  kojas, gulėjo mano kūnas. Uždėjau delną  ant kaktos. Dar karšta, gyva.
   — Kaip čia taip, Pranuci, a? — nesumodamas, ką daugiau pasakyti,  dar kartą persižegnojau,  bet atsiradęs tylėjimo laikas, buvo per ilgas, kad bendraučiau tik  su juo. Įbedžiau akis į Niką, bet anas irgi truktelėjo pečiais, leisdamas suprasti, kad tokio saulės patekėjimo jie su  Galindu nesitikėję, bet neatrodė, kad  dėl to jį kankintų liūdesys.
  — Jis dabar kalnuose, — pasakė Nikas.— Aš tikrai jaučiu, žinau, kad dziedulis kalnuose. Ir kai protarpiais kliedi, tai irgi  aiškiausiai vardindamas kalnus.
   — Tai kad — ne,—  paprieštaravo Galindas,—  kliedesyje dziedulis visuomet deklamuoja eilėraštį:

Štai čia...
     Tikriausiai čia
     Stovėjo jo skurdi lūšna —
     Kalnai aplinkui, kiek aprėpia akys, —
nesivaikydamas jokių pozų, paprastai, beveik kaip skaitydamas jo tekstą, padeklamavo Galindas ir tuoj pat   atsiprašė, kad tik kelias šias eilėraščio  eilutes įsiminęs. Paieškojęs akimis dienos bendravarduvininką dar pasiteiravo: — Gal tu, Nikai, daugiau sugebėsi padeklamuoti. Visai neblogas eilėraštis.
   —Ačiū, ponai, bet daugiau nereikia,— tariau abiems  dienos varduvininkams: — Dabar šis  eilėraštis paredaguotas ir prasideda  taip: 

Na taip, sakykim,  kad ne čia
          Stovėjo ta skurdi lūšna,
          Tačiau ir ten , kaip čia
          Kalnai, kalnai,
          Kiek Zaratustros akys mato.
          Kalnai ir ten, toliau,
          Bet tiek jau ir be jų pakakę,
          Kad įsiėstų savyje vienatvė,
          Tirpdydama atodūsius  žmogaus,
          Prie kelio aukšto virš galvos,
          Kuriuo kasdieną pateka, o vakarop
          Žemai į klonius  saulė  leidžias...

Padeklamavau laukdamas, ką pasakys Galindas ir Nikas. Neatrodė, kad abu būtų pasirengę  patylėti, tačiau  juos aplenkė mano kūnas. Akys jo buvo užmerktos, tačiau atrodė, kad  jų vyzdžiai per vokus sublizgo tiesiai į  mano veidą.
   — Atsisveikinti atėjai, — pasakė.
   — Pranuci... — teištariau tik tiek ir amas užgulė gerklę.
   — Ačiū, – padėkojo kūnas.
   — Ačiū? Už ką gi, Pranuci, dėkoji?
   — Už tai, Pranuci, dėkoju, kad dar vardą bendrą palieki. O kad mane ketini pasėti pelenais, tai įdomu. Kažkodėl manoma, kad pelenai neauga. Ak, kokia didi neteisybė. Gal niekas taip greitai neužauga, kaip pelenai. Auga per medį, auga per javą, per žolę... Ir tik per ugnį, per ugnį ateina  vėl būti pelenais.  Tai akivaizdu, Pranuci,— lėtai, vos lemendamas žodžius, bet aiškiai kaip du kart du kalbėjo mano  kūnas ir buvome laimingi, kad abu taip jautriai sutelpame viename  varde — Pranas. Anksčiau to net nepastebėdavome, nepagalvodavome. Net ir tuomet, kai rašiau  sumanytos knygos pavadinimą „Pakeliui į 100, arba Klanais užgriuvęs“ O dabar?  Bet paklausykim:
   —Tau turbūt nelengva su manimi kalbėt... Nepaisant, kaip įvardinta esybė, nepaisant, kur ji bebūtų, tačiau jį  visuomet užimta reikalas. Ot, pažiūrėk į saulę, pažiūrėk į mėnuli, į žvaigždę ar pelenais iškrentantį meteoritą... Visi  jie darbe. Visi. Net ir po to, kai per ugnį atsiranda pelenai.
Ar pagalvojai kiek pelenų, sakysime, yra tavo gražiausioje gėlėje?
— Turbūt  norėjai pasakyti, kiek ten daugiau ar  mažiau puvėsio? – neiškentė dienos varduvininkas Nikas.
   — Tai irgi gerai, tai didi gyvybei paslauga. Kaip ir pelenai,— neatmerkdamas akių pasakė mano  kūnas ir nepaisydama  kaip ilgai – neilgai kalbės, tęsė:
   — O kalnus, Pranuci, parnešk į Šklėrius. Tuščia ten. Na, sakykim,  beveik  tuščia. Pasėtas pelenais, tikėk,  mylėsiu  juos ir auginsiu. Manau, kad ir kalnams  trąša nepakenks.
O žegnot save ar mane ,ir bet kokią gyvastį bet kokioje jos  būsenoje, nebūtina, Pranuci.
    Vėl pridėjau  ranką prie savo kūno kaktos. Kakta , kaip ir anksčiau, karščiavo, o aš, kaip,  beje, ir dienos varduvininkai, nežinojau ką veikti, bet tuoj pat sugrįžti į kalnus  neatrodė reikalinga. Tos dvi, trys ir kelios kalnų sekundės  čia atrodė kitaip — jos manęs atgal į kalnus  neskubino.
   — Gerai, Pranuci, tu ilsėkis. Aš dar pabūsiu su tavimi. Pabūsim  kartu. Labai prašau: karščiuok, kliedėk, ką nori  daryk, bet dar pabūkim. Kartu pabūkim... Ei, papūgos,— pašaukiau, — negirdžiu, kur  jūs?
   — Mes prie juodosios dėžės. Va, paklausyk, dzieduli. Gieda.

Solo:
Ji ieško uosdama kaip šuo,
Tačiau kitų neklausia kelio.
Ir atvažiavo karieta
Parvežt dangun į balių.

Choras:
Dzingul dzingul — kojomis į priekį.
Dzingul dzingul — ačiū už gėles.
Neliūdėk, mergaite sengalvėle,
Saugoki darželį,
Būk ištikima.

Solo:
Kai nusipelniau kiek geriau
Trispalvėj Lietuvoj gyventi,
Bažnyčia pasiuntė mišias —
Kviečiu visus į šventę.

Choras:
Dzingul dzingul— kojomis į priekį
Dzingul dzingul — ačiū už gėles
Veža baliun Dievo avinėlį
Kryžium padabinta
Aukso karieta.

Žiūrėjau į savo kūno veidą ir jaučiau, kaip po jo ramiai  sučiauptas  lūpas bėgioja šypsena. Aš irgi buvau laimingas, kad nepatingėjau ateiti— pasimatėm, pakalbėjom ir gali būti, kad kai ką parsinešiu į kalnus...

2012-09-20 10:21:56

Pelėda

P Aibutis Parašė komentarų: 101 2012-09-20 12:20:34 
Neskubėk, išėjęs į kalnus negalėsi rašyti.Malonu jus skaityti.

0

94

Blogi draugai ir gerą iš kelio išveda

Rugsėjis 2012
  teka 07:02
leidžiasi 19:21
ilgumas 12.19

Jaunatis (pilnėja)
5 mėnulio diena

Šiandien 6°C / 13°C, debesuota
Rytoj 5°C / 14°C, debesuota

21
PENKTADIENIS

Matas Mantvilas Viskintė

Tarptautinė taikos diena
Bobų vasara
Šv. Matas, Alutinis pasveikink

Mergelė -  Drakonas - 265 / 38

Beje, n dėl  Bobų vasaros.. Man  ji prasideda  nuo spalio 4d.

GLP (Aivaras Veiksnys)
Tai  buvo paskutinis mano tekstas čia

2012-09-20 19:09 Pranas 
Manau,kad sprendimas bent neblogas. Aš irgi priėmiau sprendimą: neieškoti gerų poetų, te jie ieško gerų skaitytojų, jeigu jiems nereikia tokių kaip aš ir geresnių, kurie čia, šioje svetainėje esame. Šiandieną, netęsėdamas pažado, pasilikau  lūšnelėje, nenuėjęs į Mokytojų namus, kur geri poetai skaito poeziją.
Atsiprašau, Aivarai, kad manęs nesupratai. Man ir dabar rūpi surasti ir melstis Žmogaus bažnyčioje. Deja, deja..

0

95

Arklį pažinsi iš dantų, žmogų - iš kalbų

Rugsėjis 2012
  teka 07:03
leidžiasi 19:19
ilgumas 12.16

Jaunatis (pilnėja)
6 mėnulio diena

Šiandien 6°C / 14°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 8°C / 13°C, lietus

22
ŠEŠTADIENIS

Mauricijus Tomas Tarvinas Virmantė

Baltų vienybės diena
Rudens lygė (lygiadienis)
Tarptautinė diena be automobilio
Šiaulių miesto gimimo diena
Mergelė -  Drakonas - 266 / 38

Darykit ką norit...

Iš namų niekada neišėjęs,
O sugrįžt niekuomet neįstengiu.

Sėja laikas mane.
Aš namus savo sėju,
Bet sėja jau nedygsta.

Tai ką norit darykit,
Ar net nesupraskit manęs.
Aš vis tiek ir nedygusią sėją girdžiu:
Kala mano kalveliai — geniaii,
Virš balų klykia pempės,
Tėvo plūgas rūdija seniai,
O savo, deja, niekuomet neturėjau...

0

96

Kokiu saiku sekėsi, tokiu bus ir tau atseikėta

Rugsėjis 2012
  teka 07:05
leidžiasi 19:16
ilgumas 12.11

Priešpilnis
7 mėnulio diena

Šiandien 9°C / 12°C, lietus
Rytoj 10°C / 13°C, mažai debesuota

23
SEKMADIENIS

Linas Teklė Galintas Galintė Lina Linė

Lietuvos žydų genocido diena
Svarstyklės  - Drakonas - 267 / 38

http://www.kulturologia.ru/files/enteria/julie-thompson/julie-thompson9.jpg

PAKELIUI   į   100

arbA

Kalnais užgriuvęs

Atsiminimai  per dėžę - 8

— Tau, dabar dzieduli geriau, kai tu nuo savo kūno atskirtas, —versdamas „Lietuvio kalendorių“ išgirdau Nadeždą.
   — Geriau? Kodėl manai, kad  geriau?
   — Jis iš tikrųjų negražus. Teisus  esi taip sakęs, kad tokio ne gaila. Galima  trąšoms, pelenams  tokį...
   — Kvailė tu, Nadežda, užtat ir papūga. Nors dabar nepradėkite  giedoti „Internacionalą“ Įspėk, Eženą.   
   — Manęs įspėti nereikia. Aš puikiai girdžiu,— atsiliepė  jis. —O rodant į mūsų proto, tai, dzieduli, nereikėtų  užmiršti, kas galvoje  surado „juodąją dėžę. Ne Albertas Einšteinas.
   — Dvi dėžes, — neiškentė pasigirti ir Nadežda.
   — Na taip, dvi. Bet viena  dar neveikia, o šį kaip archyvas. Įrašai, įrašai, įrašai... Ir atsiminti nereikia. Paspaudi spaustuką ir kalba  ar gieda. Ir aš ten užrašytas, — pasakė Eženas ir, matyt,  kaip sakė taip padarė,  spustelėjo mygtuką, nes išgirdau tai , ką  buvau girdėjęs  aną rudenį, kai apie anas surastas  galvoje  dėžės dar niekas nieko nežinojome. Dabar  viena, paklususi meistraujančiam Eženui, jau  dirba ir girdžiu:
Pirmyn, vergai nužemintieji,
Išalkusi minia, pirmyn! –
     Ir, išlaikydama nuostabų pakartojimo tikslumą, kaip ir aną rudenį, pertraukusi dainavimą, žodis į žodį kaip tuomet:
    – Jau kiek nemažai laiko, kai laisvėję, o jos nejaučiu. Ar ne todėl, kad kiek beatsimenu, vis būdavom supančiotos, pririštos.
      – Kiek beatsimeni? Ir aš taip, kiek beatsimenu. Bet tam žmogeliui kažkas galvoje pasimaišė. Tik žagt – atkirpo tavo raištį. Dar sykį žagt – atkirpo  mano... Esą, skriskit, papūgėlės! Laisvos! O kur? Kai nežinai kur skristi, netoli  nuskrisi.
     – Taigi, taigi! Kai težinai tik kas per sprindį nuo snapo, toli nenuskrisi.
                       Pirmyn , vergai, nužemintieji...
    — Jau giedojai. Ir apie išalkusią minią taip pat. Bet vis tiek smagu, kad  mes laisvos papūgos. O kiek nedaug pastangų reikėjo mūsų laisvei atgauti! Priėjo, čirkšt — nukirpo, čirkšt dar kartą — ir abi laisvos.
    Mestelėjau žvilgsnį į ant sofos gulinti mano kūną
O galvoje  kaip ir ruporo: 
          Pasaulį  seną išardysim,
          Iš pačių pamatų ir tuo
          Naujai pasaulį atstatysim, –
  — Tegu. Nedrausk, — atsiliepė  kūnas. Tada buvo ruduo ir mes nebuvome  atskirti, kaip dabar: tu sau, kalnams,  aš sau, pelenų sėjai. Tai rezultatas  vieno padalyto iš dviejų. Sakyčiau, neblogas — esam du po vieną.
   O papūgėlės irgi klausėsi stebuklo — praėjusio  rudenio  įrašą, sklindantį iš jų aptiktos smegenyse  „juodos  dėžės“. Tik negreit sužinosiu, kiek daug  smalsumo ir atkaklaus darbo reikėjo, krapštinėjant radinį, kol pagaliau pasisekė vieną prakalbinti ir didžiulei savo nuostabai išgirsti save.
   — Kaip netoli per daug metų iki laisvės būta! Tereikėjo ateiti jam ir čirkšt — žagt, čirkšt — žagt. Bet  pagalvojus liūdna, kad lankytojai, mokantys pinigus, nepamatys mūsų. Niekam iki tol nerūpėjo, ar mes pririštos — nepririštos, bet visų akims mielos buvome. Sakyk, ar reikalinga tokia laisvė, kai atėję žmonės negalės pasidžiaugti tavimi — manimi? Negalės, nes ten jau  mūsų nėra.
  Tą rudenį dar vis negebėjau atskirti, kuri konkrečiai iš jų dainuoja, kuri kalba, todėl neatrodė, kad prasminga pavadinti jas vardais. Bet  praleistas  su jomis laikas jau daug ką  keitė — vien iš krepštelėjimo žinau, kur Nadežda, kur Eženas.
   — Gal pakaks. Išjunkite tą ruporą.
— Betgi įdomu, dzieduli. Va, ir apie mano mokslus, — atsišaukė Nadežda, o iš „juodosios dėžės“ jau  taip:

— Aš, regis, moku skaityti.
   — Moki skaityti!?
     „ Kai trisdešimties metų Zaratustra sulaukė, paliko tėviškę jis
savo ir ežerą gimtinės ir pasitraukė sau į kalnus“.
   — O, tikrai! Moki skaityti. Kažin, o kur mes atsiradę?
   — Kaip suprantu, kažkur Vilniaus pakraštyje. Netoli ežero. Šaukia Balsių vardu, bet yra pašaukiančiu jį Kryžioku.
      – Taip! Taip! Bet ša! Paklausykim, kaip dziedulis rašo. Tai bus didelis, didelis kūrinys, nors jis to dar nežino. Bus didelis, kad  o – cho – cho!
   — Nežino, ką rašo?
   — Ko stebiesi? Kodėl jam reikėtų žinoti?
   — Kaip suprasti — kodėl?
   — Rašo, ką girdi, ką mato. Ir tik tiek.
   — Pagyvensim — pamatysim ar „tik tiek“. O „Internacionalą“ giedoti irgi išmoksim, – pasižadėjo Eženas.
   Atsiminiau, kad  būtent  dėl nemenkų pastangų išmokti  „Internacionalą“ šią papūgą pavadinau prancūzų poeto monarchisto Eženo Potjė, parašiusio jo tekstą, vardu,  o kitai papūgai vardą padovanojo Krupskaja, Vladimiro Lenino žmona. Net nežinau  kodėl toks ūpas atsiradęs ją šitaip „krikštyti“, bet taip padaryta stengiantis ją pagirti, visiškai negalvojant apie jos revoliucinę veiklą, juolab mano galvoje.
   —Nedrausk. Tegu, — dar kartą paprašė ant senos sofos gulintis mano kūnas, — Jos daug teisybės pasako. Tai šiais laikais retas dalykas. Nežinau, kaip kalnuose, bet čia... Išvaikščiojom, išvažinėjome  skersai išilgai mūsų Lietuvėlę ir ypatingais  jos šilinių kraštą. Ir kad  negražus esu, taip pat  teisybė. Ir tu, Pranuci, šitai netgi geriau žinai negu  aš. Per tave  tai dabar žino ir kalnai.
   Kurį laiką  tylėjau, gerai  suvokdamas apie ką čia, netaupydamas laiko,  taip lėtai kalba mano kūnas.  Priėjęs pataisiau lengvą užklotą ir pats atsisėdau šalia.
— Taip, Pranuci, nesi gražus. Ir tai teisybė. Kalnams meluoti turbūt neįmanoma. O kad  būtent  aš ten taip pasakiau, net atsižadėdamas tavęs, tai niekšinga. Ir šį dalyką  jau tu geriau žinai, negu aš. Betgi negi tuo pasaka baigta?
   —O buvo taip,— pasakė Eženas smarkiau sukrebždėdamas. Pasimanė, kad rengiasi paspausti  mygtuką, kad išgirsčiau dar neataušusius  atsižadėjimo žodžius, esą, <i>kai gyvatei oda nereikalinga, ji iš jos išsineria.</i>
   — Nereikia,  Eženai, jau kone piktai pasakiau papūgai. Tai būtų bjauriausias dalykas, ką iki šiol  iš tavęs  esu girdėjęs.
   —Iš manęs? Persižegnok, dzieduli. Ir atsiprašyk, jeigu gerbi kalnus ir nenori juos apteršti tokia neteisybe. Arba bent į „Lietuvio dienoraštį“ užrašyk.
   —Tai kad ten, tose dėžėse, regis, visas dienoraštis užrašytas. Ar verta perrašinėti  dalykus ir gaišti laiką?— nepatingėjo atsiliepti  mano kūnas, o truputį pailsėjęs tęsė: — Ar begalėtume  atsiminti, kas  kur kaip, tačiau pasirodo, kad tveriant žmogų pasirūpinta, jog jis nuo lopšio save , o per save ir kitus  atsimintų,—Ir paprašė krapštelėti dar ką nors dėžėje.
  — Ar nuo lopšio viskas joje  surašyta, dar nežinau, bet va, paklausykite, — paslaugiai atsiliepė Eženas ir Pastriekės  departamentas prisipildė prieš dvidešimt  metų kalbėtais žodžiais, kai aš ir mano kūnas dar kartu, dar viename, neatsiskyrę kas sau, o esame karietos vežėjas su kuriuo kelionėje ir Tomas Vaisieta:
  <b>Tomas:</b> Pasakyk vežėjau, kodėl tokia kelionė? Kaip tu ją supranti? Ko joje ieškosi.
<b>Vežėjas:</b> Šis klausimas, Tomai,  man  svarbiausias. Ir pats savęs  ne kartą  klausiau: ko ieškosi vežėjau? Ir  visuomet  atsakau Širdies... žmogaus širdies Tik prašau, nesijuokite. Nesakykite, kad  senis išprotėjo..
<b>Tomas:</b> Aš nesijuokiu. Aš  juk pats  žinau, kad tai ne pirmas  bandymas. Juolab dabar nesijuokiu, kai skaitau  Herbačiausko  knygelę
<b>Pranas:</b> Tikriausiai kalbate  apie  „Erškėčių vainiką“.
<b>Tomas:</b> Taip, apie  „Erškėčių vainiką“. Joje taip sako: <i>Tautos širdies vis ieškau ir ieškau... Gyvos meilės šaltinio skausmingai ieškau: nuo pat pradžios  vargingo  gyvenimo mano Tautos  širdies vis ieškau ir ieškau, bet  niekur negaliu jos atrasti. Ir taip einu per svietą ir, ir  svajoju, ir svajoju apie Tautos širdį</i>

Širdis svajinga  pasiilgo
               Kelionės pasakos gražios, —
nelauktai uždainavęs  į įrašą įsiterpė mano kūnas ir iš po jo užmerktų akių gilia raukšle išsirito ašara, labiau panaši į nedidelį akmenėlį.

Kad neišskristų vyturiai...

O mano žeme!
Ne tik po kojom tu;
Taip pat ir mano sieloje esi.
Štai ir dabar dainuojame kartu,
Kad neišskristų vyturiai toli,
Kad kregždės lizduose vaikus perėtų
Ir virš galvos žvaigždė Žmogaus
Motulės raštais ateitį numegztų
Keliais, takeliais Lietuvos...

Todėl jau šiandien nesakau: tai  aš,
Sakau: tai tu.
O jeigu tavo lūpos irgi taip kalbės,
Tai gal net nelabai svarbu.
Kur kas bebūtume,
Nes visuomet kartu.
.
Tad  prašome drąsiau taures pakelti
Už tavo — mano — mūsų žemę,
Už mus visus...
Aš nesakau: tai aš,
Sakau, tai tu
Išmokei atsikvėpt laiminga ateitim
Kai ir žiemoj pragysta vyturiai,
O kregždės, nepalikdamos lizdų,
Aukštai augina Lietuvą — tėvynę..

2012-09-23 16:21
Konkursas

2012-09-24 18:33 Pranas 
Tai kad be taurės savęs  neįsivaizduoju. Tiesa, būna, kai gurkšteliu ir iš butelio.O aš čia juk nuo savęs rašau. Ir, beje, jau dainuodamas...
Įvertinkite komentarą:Geras (1)

2012-09-24 09:25 Svoloč 
Jau tas taurių kilnojimas pernelyg pas mus dažnas.

2012-09-24 08:06 juozupukas 
Argi ne per daug drąsiai visuminė visuomenė ir dainose, ir mintyse, ir pasislėpę, kartu su seimūnukais kilnoja taurę vardan Lietuvos? Nes be jos, tikriausiai, neteksime tautos?

2012-09-23 22:22 Le Hawk 
Nebe ta jau Lietuva, deja. Bet kol Pranas taip moka ją pavaizduoti, vis dar yra vilties.

0

97

Daktaras lauikia, kad  sirgtų, o kunigas, kad mirtų

Rugsėjis 2012
  teka 07:07
leidžiasi 19:14
ilgumas 12.07

Priešpilnis
8 mėnulio diena

Šiandien 9°C / 12°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 8°C / 13°C, debesuota

24
PIRMADIENIS

Gerardas Gedvinas Gedvinė
Svarstyklės =  Drakonas -  268 / 39

0

98

Ne tas meistras, kur pradeda, bet tas, kur pabaigia

Rugsėjis 2012
  teka 07:09
leidžiasi 19:11
ilgumas 12.02

Priešpilnis (pilnėja)
10 mėnulio diena

Šiandien 5°C / 14°C, debesuota
Rytoj 12°C / 18°C, debesuota su pragiedruliais

25
ANTRADIENIS

Kleopas Vladislovas Vaigintas Ramvydė Aurelija

Svarstyklės -  Drakonas - 269 / 39

klimbingupthewalls 
neskubėkit, pabūkit dar sode. truputį pavydžiu jums to. būkit sveikas ir linksmas ir dar labai ilgai.
smagu jus visuomet čia matyt
2012-09-25 02:07

Pranas 
Ačiū, Ūla.  Dar krutu. Dar  vis sode ir labai tingiu  sugrįžti į daugiabutį. Bet, deja, reikės.
O dėl  miego, tai  atėjo, matyt, toks laikas, kai ir vaikščiodamas sugebu  pamiegoti...
Pas  tave, kaip  suprantu, viskas labai neblogai.
Žinoma, linkiu kad dar  būtų geriau.

klimbingupthewalls 
nesimiega? kaip sveikas esat?
2012-09-25 01:46

Pranas 
Man, Ūla, irgi gera jausti, kad  čia esi, Kažkaip arčiau  gimtinės pasijaučiu, - savo šilinių dzūkų, arba, sakykim, Ūlos krašte.
Sėkmės geriausios linkiu

0

99

Iki pusės dar nenuėjo ir jau namo parėjo

Rugsėjis 2012
  teka 07:11
leidžiasi 19:09
ilgumas 11.58

Priešpilnis (pilnėja)
10 mėnulio diena

Šiandien 12°C / 18°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 14°C / 22°C, debesuota

26
TREČIADIENIS
Damijonas Vydenis Gražina Kipras Justina Justė

Europos kalbų diena
Svarstyklės -  Drakonas -  270 / 39

0

100

http://s1.uploads.ru/gM5wP.jpg

Patikėk, iš tiesų yra taip, kaip rašau: dalį laiko iš mūsų išplėšia, dalį atima, dalis dingsta savaime. Tačiau gėdingiausia švaistyti  ji per savo apsileidimą...

Rugsėjis 2012
  teka 07:13
leidžiasi 19:06
ilgumas 11.53

Priešpilnis (pilnėja)
11 mėnulio diena

Šiandien 14°C / 21°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 12°C / 21°C, debesuota su pragiedruliais

27
KETVIRTADIENIS

Vincentas Kovaldas Daugilė Damijonas Adalbertas

Pasaulinė turizmo diena
Lietuvos socialinių darbuotojų diena
Svarstyklės-  Drakonas - 271 / 39

Pabūkime, Serioža

Ūmai ir vėl jaučiu,
Giliai į vandenis išėjęs,
Ir vėl laivai povandeniniai siunčia tiesą —
Žinau, tos suspaustos erdvės tarp plieno
Negaliu tikėtis,
Bet sielą degina atsiminimai.
Ir nors ten melo niekada nebuvo,
Dabar jis man įsiperša į burną —
Užmerktomis akim,
Apsikabinęs vandenynų tolius,
Paglostau mirtį
Su nesugrįžusiais iš jos
Ir Viešpačiui aukštam dėkoju,
Kad nerandu Seriožos  Baravojaus ten.

Pabūkime, Serioža, pagyvenkim,
O melas net ir šitą mano bjaurastį
Kaip laivas vandenyną iškentės...

0

Вы здесь » Trys pelėdos » Pakeliui į 75! (jubiliejų) » Įvadiniai užrašai: dar nearti...