Trys pelėdos

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Trys pelėdos » Pakeliui į 75! (jubiliejų) » Įvadiniai užrašai: dar nearti...

Įvadiniai užrašai: dar nearti...

Сообщений 141 страница 150 из 184

141

Lapkritis 2012
  teka 08:04
leidžiasi 16:06
ilgumas 08.02

Priešpilnis (pilnėja)
10 mėnulio diena

Šiandien 4°C / 5°C, debesuota
Rytoj 4°C / 4°C, debesuota

23
PENKTADIENIS

Felicita Klemensas Kolumbanas Doviltas Liubartė Adelė Kolumbas Orestas

Lietuvos karių diena
Šv. Klemensas, Žvejų diena

Visiems dantų neuždarysi
Šaulys -  Drakonas - 328 / 47
                                    ************************************************************************

Eil. pakuždėti sau (XXIV)

Tyli mano pasaulis,
Užsiskleidęs savim
Net ir šuo, regis, ilsis sapne,
Pakojy susirangęs.
Pailsėki, Kandžiuk,
Aš šiandieną budžiu už tave.
Net jei vagys apvogs,
Bent šį kartą nubusi nekaltas...

2012-11-23 17:41

0

142

Lapkritis 2012
  teka 08:05
leidžiasi 16:05
ilgumas 08.00

Priešpilnis (pilnėja)
11 mėnulio diena

Šiandien 2°C / 4°C, debesuota
Rytoj 2°C / 5°C, debesuota

24
ŠEŠTADIENIS

Mantvinas Žybartė Gerardas

Nuo žmonių kalbų po puodu nepasislėpsi
Šaulys -  Drakonas - 329 / 47

Viktorui

Krutu dar. Kas kurią dieną nuvažiuoju troleibusu,  autobusu į sodą, tai dar prisieina ir pajudėti, ir sunkiau panešioti. Žodžiu, dar sarmata  būtų skųstis. Matau - aktyvus žmogus esi, tai mane nuoširdžiai džiugina, o dėl kritikos, tai tu, Viktorai, neteisus. Ten jos nėra. Tik yra tokia geravališka šypsenėlė. Ketinu su tavimi susitikti dažniau, girdėti kalbanti sakysim, per paveikslus, per skulptūrą, kitus tavo kūrybos  arsenale  sukauptus darbus... Ir todėl. manau, kad labai natūralu, jeigu, tarkim, tavo tašytus akmenis išgirsiu kalbant kitaip, negu pats juos girdi... Bet tai tik norai, o iš tikrųjų , ar bus taip, tai man  jau sunku liudyti pasižadėjimu. Taigi, būk drūtas ir, prašau, nemanyk, kad po mane trankosi kritikos kipšas. Priešingai- rašau tavo slapyvardį Medis tik norėdamas pasakyti, kad  man gera pabūti su juo. O susitikti, manau, galima daug kur. Net ir erdvėse, kurias galima įkelti, pavyzdžiui, į tetos Santos , ar Kęstučio, dar kieno akis. Žinoma, su sąlyga, jeigu nepykstama....
Iki.

0

143

Lapkritis 2012
  teka 08:07
leidžiasi 16:04
ilgumas 07.57

Priešpilnis (pilnėja)
11 mėnulio diena

Šiandien 2°C / 5°C, debesuota
Rytoj 2°C / 7°C, debesuota su pragiedruliais

25
SEKMADIENIS

Kotryna Santautas Germilė

Šv. Kotryna, Senbernių diena pasveikink
Tarptautinė kovos prieš moterų prievartą diena

Šaulys -  Drakonas -  330 / 47
Daryk su savo galva ir Dievo pagalba

Dienoraštis
2012-11-25 00:11
Užrašai iš laisves (Šeštoji palata)
Tik para. kai šeštoje palatoje. Bet lyg pradedu apsiprasti. Netgi kurti posmus, užrašydamas pirštu ant sienos. Net pagalvoju, kad gal šitaip galėčiau ir palatos įspūdžius ant jos rašyti.

Guliu.
Ir nesvarbu-
naktis? diena? -
Galvoj vis  aušta,
kol išaušta lig ausų...
O nuostabioji palata,
dievų palaiminta
vienintelė  paguoda  asilų...

Kažką daugiau kalbėti dar netinka,
gyventi neįpratęs laisvėje būties
kuomet ką bedarytum - Dievui reikalinga
Ir niekas už gerumą akmeniu nemes .
Ir man į lėkštę geras dėdė pakakot sumanė,
Ir džiaugėsi, kad toks dosnus...
Per subinę paplojau:-
- Ačiū, pone...
Dėkojau už gerumą gerumu.

Na va. Sakykim, kad tai kukli, bet vis dėlto pradžia. Kaimynas žiūri pro langą ir sako, kad jau sodai žydi. Kviečia pasižiūrėti, pavasariu pasidžiaugti. Eisiu, gal dar ir vyturį išgirsiu...

Tetos Santos akių erdvėje

Ne dailininkas, bet vis knieti paregėti, kaip jie ruošiasi geriausiam paveikslui. Gal todėl, jog tartum suvokiu, kad turiu savyje  sukaupęs nemaža eskizų. Jie išdarkyti, išmėtyti, bet verti pertvarkos ir vilties, kad surinkus, sudėjus juos į puokštę, gautųsi tai, ko netriukšmaudama, labai tyliai, bet kartu ir atkakliai ieško kūrybinė dvasia. Ji neretai nesugeba išlikti savyje ir, daugiau – mažiau patriukšmaudama, įvairiais būdais (per konkursus —irgi), išsiveržia į laisvesnes erdves.
  Gražiai perskaičiau Laukinės Obelies laiškelį, o ten ir taip:

Pranas tik plunksną miklina. Dar porą juodraštėlių paskrebins, o tada jau kaip pils į konkursą, kad lygių jam nebus!

Atsakiau.

Ačiū, Laukinuke...
  Nieko, kuo galėčiau būti įdomus, negebėsiu parašyti, tačiau tikiuosi, kad Viktoras Medis, piešdamas iš tetos Santos akių  alyvmedžių giraitę, nupieš netgi didesnius dalykus. Gal Alyvų kalną, ar dar kažką...

Kai rašiau, regėjosi, kad taip darau dangaus palieptas — sąžiningai, nes taip atsitikę, kad išgirdęs apie sudominusį konkursą, netrukus sutikau tetą Santą, o atsitiktinai žvilgterėjęs į jos akis, paregėjau pasaulį, kuriame atrodė tik dievai bežino, ko nėra. Yra ten ir alyvmedžių giraitė, yra  jose ir XX a. Yra, yra, yra... Ko panorėsi, tą surasi vienuolės akyse, bet Dieve, kaip visa tai iškelti ir bent saviems parodyti. Atrodė, kad tai tegali padaryti tik gabus dailininkas ir tuomet jau nesunkiai prisiminiau Viktorą: taip, jis galėtų, jis sugebėtų taip padaryti. Pašvietė sieloje ir įsitikinimas, jog  man pavyktų su Viktoru susitart dėl tokio darbo, tačiau laiškelio pabaiga atrodžiusi taip: Bet tai tik ketinimas, Obelėle. Tik.   

Priartėjo lapkričio 28 d., kai baigiasi terminas prozos konkurso tema Išdavystė su dviem personažais ir alyvmedžių giraite praėjusio amžiaus pradžioje. Kuo arčiau jo baigties, tuo jautriau suvokiu, kad taip užbaigto laiškučio sakinyje užkoduota išdavystė. Laiškelis viešas, todėl neabejoju, kad Viktoras žino mano ketinimą ir laukia,  kada jį pakviesiu tokiam darbui. Bet yra, deja, kaip atrodė negalėjo būti: man jau nesinori, kad kas vaikščiotų po tetos Santos akis, grioztų jų erdvę savimi, slampinėtų kur reikia - nereikia, fotografuotųsi ir kitus fotografuotų.  Atleisk, Viktorai, bet nenoriu. Ypatingai po to, kai teta Santa parašė:

Būnu tuo, kuo ieškai manyje...

Savo ranka parašė. Man. Net lakoniškai paaiškinusi, kuo ji galinti būti. Pavyzdžiui, viesulu, ramybe, tikėjimu, viltimi... Bet tai nedaug, palyginus su tuo, ką pajunti, suvoki, pamatai įėjęs į  jos akių erdvę. Konkrečiau pirštu į nieką neparodydamas, viešumai esu prasitaręs:

Atrodo, teks prisipažinti, kad vos įėjus į žmogų, pasiklydau jo akyse. Erdvu. Daug  ko jose. Net ir alyvmedžių giraitė, kurios iki tol nebuvau matęs...

Bet tai irgi nedaug.

Tikrai, Pranai, Jūs privalote parašyti, nes apie XX a. pradžią turėtumėte išmanyti daugiau nei mes visi.

— O Laukinuke, sakai, kad privalau parašyti? — kalbuosi savyje. — Apie ką konkrečiai? Beje, išmanyti apie XX a. pradžią, kai esu  Santos akių erdvėje daug pastangų nereikia — dairykis, matyk ir rašyk. Tas amžius irgi ten,  o štai ir du konkursui reikalingi personažai, Jis ir Ji. Pamatęs juos tuoj:
  — Tėti, — šaukiu jam. — Mama, — šaukiu  jai...
  Atsigręžia. Abu lyg išsigandę, pabaidyti. Tačiau ir man  ne visai sveika galvoje, nes tėčiui viso labo – keturiolika. Mama dar vėliau iš lopšio išlipusi ir susitalpinusi trijuose metukuose. Ar verta paisyti, kad galvoje kažkas ne taip? Sopa, skaudu, kad nepažįsta savo sūnaus.
  Išdavystė? Negi?
  O, kaip labai reikėtų, kad su dažais, drobe, molbertu atsirastų čia Viktoras. Gal tai nebūtų jo geriausias  paveikslas, bet man – žinoma, kad taip. Gal ir visai Karlonų giminei. Bet — stop. Gal dar ne vėlu? Gal dar galiu tikėtis ir Viktoro paramos? – šmėsteli mintis, bet tokiems dalykams jau pritrūksta proto energijos, pritrūksta valios prisukti ar atsukti kažkokius varžtelius, kad mokėčiau pasislinkti į šoną ar atatupstas sugrįžti atgal – sūnaus susitikimo vaizdas su tėvais buvo užburiantis. Štai keturiolikmetis paauglys (mano tėvas) glaudžia prie savęs trijų metų mergytę, mano motiną. Abiejų galvos suveltos, bet labiau berniuko, nes jo plaukai garbanoti, o mergytės lygūs ir linais nukritę ant krūtinės ir nugaros. Abejų akys žiūri į seną drimbą, į mane ir smalsu joms, baugu nežinant kaip toks senis ne iš jų sodžiaus čia atsiradęs. Netrukus keturiolikmetis grįžteli atgal ir toli per laukus, atsitrenkdamas į mišką, aidi:
    — Tėti, tavęs ieško. Ateik!
    — Mama, kur tu? Ateik! Pašaukia ir trimetė: — Ir tavęs ieško. Greičiau, mama, - ragina mergaitė, o skaudantis jų (Vinculio ir Steputės) sūnus Pranas, įaugęs į kone šimtametį senį ir ištiktas amo, jau ir žodžio negali ištarti.
    Atėjo. Abu. Žingsniai buvo negirdimi, kaip dvasios bažnyčioje. Feliksas priėjo per rankos padavimą, o Marcelė aiktelėjusi, sustojo toliau. Palikusi Vinculio globą mergutė pribėgo prie jos ir it voverė stryktelėjusi ant jos krūtinės, abejomis rankutėmis apsivijo motinos kaklą.
  —Tavęs, mama, ieško, - pašnabždėjo.
  — Ne, Stepute, ne, dukrele... Jis ieško tavęs. Esi  jo mama . Ir Vinculio ieško. Jis jo tėtis. Savo tėvų ieško mano anūkėlis, —nuleido dukra nuo rankų ir ištiesusi  jas man:
  — Betgi ir išaugai, Pranuli. Va-jai, va-jai.. Dzie, nors nepatikėk. Dar metai, kiti ir jau būčiau nepažinusi.
  — Rūkai? – paklausė, išsitraukdamas apmurzotą maišelį iš po virvutės, perjuosusios marškinius. Žvilgt į tabokinę, į marškinius, į kelnes... Ogi visas lininis mano dziedulis Feliksas, kaip ir bobulė Marcelė, nors dūstanti bet vis kalbanti, kalbanti, kalbanti:
  — Betgi ir išaugai, Pranuli. Va-jai, va-jai.. Dzie, nors nepatikėk.
  Buvo spalis. Lietuva mynė linus ir kanapes, sodino medelius ir kartu su rudenį  sujudusiomis dvasiomis nokino atmintį.
  ... šilta, erdvu pabūti tetos Santos akių erdvėje ir, surinkus į saują rankas, bučiuot jas, melstis jomis. skambinti bažnyčių varpais, budinti vienuolės aistrą ir, perplėšus jos drabužį, išlaisvinti įkalintą Moterį.

Neiškart pamačiau Viktorą.
  — Atėjau padėti, Pranuci, - pasakė...

2012-11-25 12:13

0

144

Lapkritis 2012
  teka 08:09
leidžiasi 16:02
ilgumas 07.53

Priešpilnis (pilnėja)
12 mėnulio diena

Šiandien 1°C / 7°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 1°C / 4°C, lietus

26
PIRMADIENIS
Leonardas Dobilas Vygintė Silvestras Vygantė

Šv. Silvestras

Beieškodamas pyrago ir duonos neteksi
Šaulys -  Drakonas -  331 / 48

Eil. pakuždėti sau (XXV)

Jau nešaukiu tavo vardu, Tėvyne.
Kažkas sunyko žodžio turiny.
Vieni išeinam, kad negrįžtum,
Kiti laimingo kelio linkim
Ir, žinoma, gyvenimo sotaus,
Ir mirštam, mirštam, mirštam
Tenai ir čia.

Perkūnsargį įkėlęs kuo aukščiau,
Tikėjausi, apsaugosiu altorių –
Ne Dievas juk, ne Kristus ten;
Altoriuje – kalba gimtoji.

Nors sotūs, nors gražiausiai aprengti,
Bet mirštam net altoriuj...

Jau nešaukiu tavęs vardu, Tėvyne.
Kapų daugiau, negu kare -
Tenai, už baltijų, už jūrų gintarinių
Kaip žvakės sudega tavo kalba.

Negrįžkite, prašau, sudeginę ten gimtą kalbą,
Nebent kartu su ja
Tik urnomis ir pelenais...

Dienoraštis 
2012-11-25 23:39
Užrašai iš laisves (Šeštoji palata)
2. 
  Naujienų nemažai, bet suprantu, kad daug jų kartosis. Labiau rūpi informacija, sužinota iš Ikso – 2, kad jis daugiau protingas, negu asilas, o asilą  tik vaidina, jog nebūtu išvytas iš palatos Nr.6  Patarė užsiimti vaidyba ir net kažkam prikakoti į lėkštę.
  — Kaip tu man? Betgi galiu ir be vaidybos..
  — Matau pone, kad žiupsnelis proto dar užsilikęs. Tai gali pražudyti, prarandant šiltą vietelę. Ir dar — girdėkite, kaip kas vardina, kokiai kategorijai priskiria. Geriausia būti asilu. Tuomet galima nesibaiminti, kad būsite išspirtas lauk. 
  Guliu ligoninėj  man protas nutrauktas...
  —Kojos, — pasakau.
  — Žinau,— sako ir toliau traukia:   
  Ir liūdną jums laišką rašau.

Einu prie sienos, norėdamas pratęsti poezijos posmus, bet nedaug sugebu:   
  O nuostabioji palata,   
  Dėkoju, kad tokia esi, kad  būsi...
  Tik tiek. Tad dedu pirštą į burną ir apčiulpinėju čepsėdamas kaip žinduką. Esą, mąstau...

P.s: Linkėjimai Kandžiui. Pasiilgau. Sako, kad mudu labai panašūs. Nemanau. Jis protingesnis.

0

145

Lapkritis 2012
  teka 08:11
leidžiasi 16:01
ilgumas 07.50

Priešpilnis (pilnėja)
13 mėnulio diena

Šiandien 2°C / 5°C, lietus
Rytoj 5°C / 7°C, lietus

27
ANTRADIENIS

Maksimas Virgilijus Skomantas Girdvydė Virgis Girvydė

Šaulys -  Drakonas -  332 / 48
Gyvatė gelia skaudžiai, pikto žmogaus liežuvis - dar skaudžiau.

Eil. pakuždėti sau (XXVI)

Tu manęs, mano dukra, neklauski,
Kur ir kaip susitiksime vėl,
Bet į atmintį tavo įspraudžiu
Gerą nuojautą, kad
Ten, kur buvom,
Kur esam,
Dar būsim
Nepavargsime būti maži.

Aš nenoriu žvaigždės.
Man pakanka žvaigždutės
Vos prašvitus aukštai pakylėto paukštelio giesmės
Vyturėlis mažytis ten virpa
Ir lakštutė į saują mums tilps

Jau girdžiu,
Kad ir vakaras gieda kaip rytas.

Tu manęs, mano dukra, neklauski,
Kur ir kaip susitiksime vėl

2012-11-27 06:33

0

146

Lapkritis 2012
  teka 08:12
leidžiasi 16:00
ilgumas 07.48

Pilnatis
14 mėnulio diena

Šiandien 5°C / 6°C, debesuota
Rytoj 5°C / 6°C, debesuota

28
TREČIADIENIS

Jokūbas Steponas Rimgaudas Vakarė Rufas

Nemeluosi - neparduosi
Šaulys -  Drakonas - 333 / 48

Alyvmedžių sėja

(...) Žiūrėjau į Viktorą, girdėjau jo atėjau padėti, Pranuci, tačiau  nepamačius molberto, dažų, drobės, tuoj šmėstelėjo abejonė: kažin, ar atėjo kaip dailininkas? Kitokios profesijos žmogaus paramos man nereikėjo, o todėl ir Viktoras darėsi neįdomus. Netrukus, žinoma, stebėjausi, kaip galėję atsitikti, kad ir jo atsineštas kastuvas nepatraukė dėmesiu.
  — Na, taip, ačiū, Viktorai, — atsiliepiau į žinią, — dėkui, kad atėjai, tačiau nelabai suvokiu, kaip galima didelius paveikslus piešti be įrankių. Kaip ten? Ir geriausias  meistras be įnagių durnas.
  — Pilnos rankos sėjos, dzieduli. Vos kastuvą sutalpinau.  Sėsim, sodinsim. Pats matai, kad vienu ypu neapžiosim. Ir net nemanyk: menkas vyras, menkas ypas, — Mestelėjo kastuvą ir šis įsmigo arčiau manęs.
  Apžiūra jo buvo greita, bet pusėtinai kruopšti, perskaitant net kai kurias biografijos eilutes. Ne iš parduotuvės jis čia atneštas, nes apnešiotas ir supranti, kad ašmenimis į žemę smigęs ir metus, ir kitus. Kastuvo kotas kreivokas, gumbuotas. Suprask — kažkada atneštas iš miško ir nušlifuotas delnais.
  — Hm. Na taip, sėsim, sodinsim... Ak, Viktorai, būtum tik poetas, tiek to. Jie nepataisomai naivūs, betgi tau dievulis ne tik tai davė. Žinai gi, apie ką kalbu. O tu — sėsim, sodinsim. Gal alyvmedžių giraitę?
— Betgi, Viešpatie, iš kur žinai? — nustebo Viktoras, regis, ketinęs tokia žinia mane nustebinti. Apsidairė aplinkui, ieškodamas supratimo, iš kur tokią informaciją gavęs, tačiau akys už nieko neužkliūva. Aš irgi paseku jo pavyzdžiu: taip, ir mano akims tuščia, bet girdžiu, kaip teka, srūva, pulsuoja...  erdvė. Smarkiau, jautriau negu bet kada, o todėl ir priekaištai sau skaudesni, nes pažadai padėkoti jai kaip dievybei, vis neištesėti. Norėta, bandyta, neužmiršta taip padaryti, bet.. Kaip tai padaryti, a? Na kaip?
  Paimu Viktoro mestelėtą kastuvą, čiuožinėju delnais jo kotu... O, būčiau ekstrasensas, daug šventovių galėčiau atrasti žmoguje. Bet — stop. Kodėl tik šventovių? Ir ar reikia būti ekstrasensu, kad...
  — Sakyk,  Viktorai, ar daug šituo kastuvu iškastų duobių palikęs būti tuščias.
  — Tai kad taip nebūna. Taip negali  būti.
  — Viktorai, aptinku tavyje dar vieną talentą. Juokdario.
  — Betgi aš nejuokauju. Tuščios duobės neįmanoma iškasti.
  — Kaip neįmanoma! Juokdarys, Viktorai, esi. Tikras. Ne iš pasakų, ne iš anekdotų. Tikras, tikras, kokį štai  matau, — ir pagautas gero, linksmo ūpo šelmiškai pradėjau kasti. Iškasęs gal dešimtį kastuvų žemės vėl Viktorui, su šypsenėle stebėjusiam mano darbą: —  Va. Jeigu tokiu tempu bent pusvalandį paprakaitavus, didelė tuštuma atsivertų. Tokią galėtum net savo pikčiausiam priešui dovanoti. Neišsikapstytų.
  — Tai kad ir šį tavo duobutė netuščia. Ji irgi užimta erdve, — dar plačiau nusišvietė šypsena Viktoras, negalėjęs net įtarti, kad taip ištarti jo žodžiai iš naujo sujudins atmintį ir pašiaus priekaištus prieš mane. Ir iš tiesų —  vėl darėsi nesmagu, kad kažkodėl atsitinka taip, kad apie visą, ką tik sumanę, gebame pakalbėti, pasiginčyti, paplepėti, o apie erdves, jų būtį, įvairovę jų, lyg ir – ne. Nieko čia nėra, — sakom, nepamatę jose kokios nors esaties, —tuščia, — o tai reiškia, kad į Nieką paverčiame ir erdvę, kuri man panaši į dievybę. Jau netrumpas laikas, kai faktiškai nemoku įsivaizduoti, kaip be jos galėtų egzistuoti mums žinomas ir nežinoma materialusis pasaulis, materialioji Visata. Viskas, ką joje matome ar dar matysime gyvena erdvėse
  Bet ar visur ji ta pati, vienodų savybių, vienodų galimybių?
  — Gal prisėskim, Viktorai?, —
          Tprūūū!, -, sustabdžiau, žirgą palvą
          Dailiai nulenkiau jai galvą,
          Reikia paplepėt
          Reikia paplepėt, —
šmaikštaudamas padainavo Viktoras beveik užmirštą,  bet kažkada populiarią dainelę, išėmęs iš teksto žodį pakalbėt ir jo vietoje įdėjęs paplepėt. Tačiau  tuoj pat: — Vėliau, Pranuci, vėliau ir pasėdėsim, ir pakalbėsim, ir paplepėsim, o dabar, — jau įsakmiu balsu prabilo  Viktoras, — į darbą, į sėją, — tačiau iš sėtuvėlės, paėmęs saują sėklų, vėl atlyžo, nusišvietė, šypsojosi. Bet štai tą neužmirštama valandėlė, kai praplėšęs erdvę plačiu sėjėjo mostu, bėrė pirmą sėjos saują. Paleista sėkla kaip peteliškės, kaip drugeliai pleveno, tūpė, vėl kilto ir skrido, ieškodama vietos, kur jai reikia būti. Ir negali neišgirsti, kaip:
... jos dieviškos, moters rankos. Jos tokios švelnios, tokios šiltos, tarsi šilkinės. Prisiliečia ir pasaulis nušvinta daug šviesesnėmis spalvomis. Jos, tarsi gyvybės vanduo, suteikia jėgų, pilnatvę, pasitikėjimą ir ramybę. Taip, taip... Jos, moters rankos, — aplink visur kaip bitės surinkusios iš daugelio žiedelių gausų medų dūzgė žodžiai, o sieloje kaip danguje  gera ir žvaigždėta.
    Viktoras perbraukė rankas per veidą, suspindusį prakaito lašeliais, ir džiaugėsi: gera sėkla. Nuostabiai gera. O kaip gera širdyje, kai supranti, kad sauja jau sėjoje.
  — Bet ar įsivaizduoji, kaip toli pasėjai? Stebuklas kaip toli! Iki ano amžiau pabaigos. Ar tai todėl, kad sėkla stebuklinga, ar stebuklingas sėdėjo mostas...
  — Jau skverbiasi į dirva, leidžia šakneles, gyvybe kruta.  Labai tikiu, kad šios sėjos užteks bent porai tūkstančių metų, — laimingiausiais žmogaus žodžiais kalba Viktoras ir kumštelėjęs man į pašonę: —  Semk iš sėtuvėlės ir berk, sėk, Pranuci. Ir tikėk, tikėk, kad išaugs alyvmedžių sodas.
  — Giraitė.
  — Na gerai, sėk giraitę, bet kad joje išaugtų  alyvmedžiai, kaip Getesmenės sode. Ten alyvmedžiai - senoliai jau suskaičiavę po du tūkstančius metų.
  Pasėmiau saują ir irgi kuo platesniu mostu pasėjau būsiančią alyvmedžių giraitę. Buvo smagu, kad ir man, kaip Viktorui, pavyko  nuberti į  XX a.  pradžią.  Vėl dūzgė bitulės, džiaugdamos iš daug gėlių žiedelių surinktu sunkiu medumi, vėl po sielą, ją meiliai kutendami, glaustėsi žodžiai, kad norėjos begėdiškai juos nusavinti, privatizuoti ir kartoti kaip savo:
  O, taip, reikia jų, moters rankų ir tada, kai nori pasijusti milžinu, galinčiu nugalėti bet kokias kliūtis. Pasigendi jų, motiniškai apglėbiančių, ir bent kelioms minutėms leidžiančių pabūti vaiku. Moters rankos — stebuklingos...
  Kai prisėdome pailsėti, buvo vakaras, bet saulė nesileido, o jos šviesa žvaigždžių negesino. Atrodė, ir dangaus šviesuliams rūpi pagelbėti mudviems su Viktoru pamatyti, kaip pasėti alyvmedžiai (būtent pasėti godžiai kabinasi, įsiterpdami į tėvų, senelių, prosenelių laiką ir jų gyvenimus — leidžia šakneles, alsuoja, auga, nors ir nesuvoki, kaip tokią sėją reikėtų tiksliau įvardinti. Dvasine?...
  — Pasėjom, teta Santa, —pirmą kartą išgirdau Viktorą ištariant jos vardą: — Ačiū, už sėklą ir pasitikėjimą.
  — Ką? Ar ji paliko mano namelio palėpę? Taigi teta Santa...
  — Baik, Pranuci. Niekuomet taip nekalbėk. Ten, kur atsiranda  moteris, išnyksta palėpės ir pasikelia rūmai, — atsiliepė Viktoras. Pasėdėjo, nuleido žemiau galvą ir tyliau dar taip: —Žinoma, išdavysčių ir rūmuose  nestokoja, betgi, Pranuci, mudu sėjome alyvmedžių giraitę be jų, ir sėjome vienuolės patikėta sėkla. Gali  būti, kad ji surinkta pakalnėje Alyvų kalno esančiame  Getesemanės sode.
  Iš  tetos Santos akių erdvės atrydo ašara, netrukus dar viena, gerokai didesnė ir palūkuriavusi nuvarvėjo ant pluoštelio užrašų, parjuostų lino juoste su įaustu užrašu: Užrakintos moters svajos.
    — Viktorai, pasakyk, kam reikalinga buvo atsinešti kastuvą?
    — Dėl akių... dėl žmonių akių, kad neatrodytume durni. Sakei gi, kad  ir geriausias  meistras be įnagių durnas.
2012-11-28 12:34

2012-12-03 11:51 Lengvai 
Alyvmedžių giraitė – yra.

Išdavystė – neradau.

XXa. Pradžia – sąlyginai, bet yra.

2 personažai – yra.

Vietomis kūrinys labai patiko, bet vietomis – pernelyg painu. Nesupratau, kas ta teta Santa ir ar tikrai jos reikėjo tekste. Ir ką ji darė palėpėje? Patiko įsivaizduojama alyvmedžių giraitė ir jos sėja per visą amžių – įdomiai interpretuotos sąlygos. Ne visur supratau, apie ką kalbasi du veikėjai.
3,4

2012-12-02 23:02 Teta_Santa 
stovėsiu toje alyvmedžių giraitėje... taip, tebūnie tai - tik dalis didelės, ošiančios girios... Sveikinu, Praneli.
Įvertinkite komentarą:Geras
Blogas Blogas komentaras Rodyti?
2012-12-02 16:54 Marquise 
Apie vertinimo metodiką galite paskaityti mano dienoraštyje.

Tema: išdavystė – (-0,5) kažkokia užuomina, tačiau tikrai ne kaip pagrindinė tema.
Personažai: du – išpildyta
Veiksmo vieta: alyvmedžių giraitė – išpildyta   
Laikas: (1900 – 1920) metai – (-0,5) vėlgi, paminėjimas prabėgomis 

Jūsų galimų gauti balų maksimumas: 4

Kiti pastebėjimai/ pastabos/ komentarai:
Daugiausiai galvos skausmo sukilęs kūrinys iš visų konkursinių. Aš jį ir taip permąsčiau, ir kitaip.
Technika: skaitydama užkliuvau už kelių gramatinių ir stiliaus klaidų, vietomis šokinėja veiksmo laikas (pvz.: „Apsidairė aplinkui, ieškodamas supratimo, iš kur tokią informaciją gavęs, tačiau akys už nieko neužkliūva.“). Dar nesupratau, ką reiškia ženklas "(...)" kūrinio pradžioje.
Man taip ir liko neaiškus santykis tarp vyrų, užuomina apie paveikslus pradžioje tarsi pakibus pati sau, mintys šokinėja, dėstymas nenuoseklus.
Ir šiaip kūrinys labiau tiktų susitaikymo, o ne išdavystės temai.

Jūsų darbo galutinis vertinimas: 2

02012-12-01 22:01 tictac
4,1

Gerosiomis lietuviškos prozos tradicijomis parašytas kūrinėlis , taip ir sukasi ant liežuvio pasakyti "baltušiškai" :) - truputis išminties, lengvos ironijos, ir gal būtų suprantamas ne tik puslapio skaitytojams :) - ir alyvmedžiai - metaforiškai

2012-11-30 17:16 Pranas 
Sakykim, kad esi teisus, Jonai. Tačiau konkurso tema išplėtė sumanymą ir todėl sakau, kad esu laimėjusiųjų skaičiuje. Beje, nemanau, kad nors vienas čia galėtų pralaimėti. Taigi sveikinu visus 24 laimėtojus, o  dvidešimt penktą, taigi save - irgi.

2012-11-30 16:43 Šnekorius 
Perskaičiau įdėmiai. Pranas ištikimas savo prozos stiliui. ASkaitytojas bandomas įvesti į dvasingesnį, kilnesnį ir tikrai labai brandų emocinį pasaulį. Ar pavyks jam mežinau. Jaunimui tai gali būti per sudėtinga. Ir dar štai kasd, Pranuci. Tavo kūrinio herojai labai suprantami svetainės, o ypač Tavo kūrinių skaitytojui, tačiau ar jie būtų suprantami jei šis kūrinys būtų pateiktas kaip atskiras darbas kokiame nors žurnale? Abejoju. Tięsą sakant šis darbas man labiau atrodo kaip didesnio kūrinio ištrauka,bet ne kaip vientisas darbas. ŽInoma, čia tik grynai mano delitantiška nuomonė. LInkiu sėkmiaus.

2012-11-29 23:33 Marquise 
Jeigu kartais teks pro šalį važiuot,
Prašom aplankyt - nepasididžiuot.
Užu stalo pasodinsiu, ožkos sūriu pavaišinsiu,
Vaikai padainuos, vaikai padainuos.

Čia šiaip - lyrinis nukrypimas :)
2012-11-28 16:46 bibliotekininke 
Ech, tos visagalės moters rankos, stebuklingosios..

2012-11-28 16:14 Teta_Santa 
palaimintos akys, matančios
palaimintos rankos, sėjančios

Atrišk juostą, Praneli...
2012-11-28 16:02 Pranas 
Armona, kas visiems žinoma, jūs, manau, irgi nerašote. Ir tikriausiai nerašysite, arba rašysite, matydama reiškinį savaip....
Linkiu kad ne tik šventosios dvasios, bet ir vertintojai jums  būtų palankūs.
Manau, kad nusipelnote.

2012-11-28 15:30 Armona 
Visgi ir dvasines seklas pradejo seti vienuoliai vyrai - tarp Kristaus apastalu nebuvo ne vienos moters

2012-11-28 14:31 Pranas 
Ne, jūs turbūt nenugirdote, Armona, arba tos vienuolio sėklos nekantrai trokštate ir tai suprantama. Bet aš vis dėlto kalbu apie dvasinę sėją.
Linkiu greito norų išipildymo...

2012-11-28 14:21 Armona 
kažkaip nepavyko užbaigti, kompas maištauja, atsiprašau, turėjo būti: tik sėkla ne vienuolės, o vienuolio patikėta.

2012-11-28 14:19 Armona 
honore patris sui, tik sėkla

2012-11-28 14:19 Armona 
honore patris sui, tik sėkla
Konkursas

0

147

Lapkritis 2012
  teka 08:14
leidžiasi 15:59
ilgumas 07.45

Pilnatis
15 mėnulio diena

Šiandien 5°C / 6°C, debesuota
Rytoj 1°C / 7°C, Šlapdriba

29
KETVIRTADIENIS
Saturninas Daujotas Butvydė Saturnas

Tarptautinė solidarumo su Palestinos tauta diena
Draugo diena

Aklas aklą netoli tenuves
Šaulys - Drakonas - 334 / 48

Eil. pakiždėti sau (XXVII)

Jau sau kitaip nebepadėsiu -.
Net ir eilėraštyj išbluko spalvos.

It mažas  paveikslėlis, krutantis prie kojų,
O apie šviesmečius  galvoju,
Matau save, įkritusį į begalybę
Ir vieškelį, užkėlus ant  pečių kaip dalgį,
Pareinantį namo.

Tiktai prašau, nešaukite kas  matot,
Tai matmenys  dar vieno sapno

0

148

Lapkritis 2012
  teka 08:16
leidžiasi 15:59
ilgumas 07.43

Pilnatis
17 mėnulio diena

Šiandien 1°C / 8°C, debesuota
Rytoj 0°C / 2°C, sniegas

30
PENKTADIENIS
Andriejus Saugardas Dovainė Andrius Saugirdas Saugirdė

Šv. Andriejus, Saulės grįžtuvių laukimo pradžia pasveikink
Mažosios Lietuvos diena
Advento pradžia

Iš delno plauko neišrausi
Šaulys -  Drakonas - 335 / 48

0

149

Gruodis 2012
  teka 08:17
leidžiasi 15:58
ilgumas 07.41

Pilnatis
17 mėnulio diena

Šiandien 0°C / 2°C, sniegas
Rytoj -4°C / 0°C, giedra

1
ŠEŠTADIENIS
Aleksandras Eligijus Natalija Butigeidas Algmina

Pasaulinė AIDS diena

Bernas mėgsta mergą kaip vaikai žirnius - anksti žalius nuraškė ir nebereikia
Šaulys - Drakonas - 336 / 48

**********************************************************************************

Laikui neskubant...

Ne, laikas čia neskuba... Kai po Visų Šventųjų, po Vėlinių sugrįžau atgal į Palėpės apartamentą, kai atverčiau „Lietuvio kalendoriuje“ spalio 9 – osios dieną taip ir pasilikę, nors žemiau, po apartamento grindimis, kur įsikūręs kambarėlis su mažyte  virtuvėle, ten gyvenama pagal popiežiaus Grigaliau XIII reformuotą Julijau Cezario kalendorių. Patingėjus pašaukti, patrepsi kojomis į grindis ir išgirsti iš po jų klausiant  — ko reikia? ar kas negero atsitikę? Ten blynus virtuvėlėje kepa ir tvarkas kambarėlyje daro Leokadija – Marija. Ten vis  skubama, ten jau ateita į gruodžio mėnesį ir deginamos prieškalėdinės žvakutės, o čia kaip patekėjo saulutė 06: 37, taip ir dabar ne kažin kiek koptelėjo aukščiau, o iki 17: 57, kai ji leisis, dar toli toli, dar ne kartą reikės šluostyti dulkes nuo jos kalendorinio lapelio su užrašu:

VILNIAUS DIENA. 1919m. Lietuva atgavo 1920 m. lenkų okupuotą Vilnių ir Vilniaus kraštą. Vilnija 19  metų kentė lenkų aneksiją ir brutalų lenkinimą.

—Dabar jau ne tik nuo jo, - taria Vidinis, paimdamas į rankas  užrašų, senų dokumentų, laikraščių iškarpų aplanką ir jį pašluostinėdamas megztinio rankove.
  — O taip, dabar  jau ne tik, - suprantu apie ką prašneko jis, o būtent:  negebėdami daugiau talpinti įrašų kalendoriaus  lapelyje, pradėjome  juo sandėliuoti į aplanką, kuris po trupučiuką storėja, pučias. Pirmoji į jį nukeliavo „Debiutantė“, kurią vieni paskaitome kaip esė, kiti kaip netikusią rašliavą, dar kiti, kaip būsimos knygos pradžią ar kuriuos tai pradinius jos puslapius. Buvo bjauru suvokti, kad pernelyg  greitai užmiršome Harker, net neatsiminę atminčiai uždegti Vėlinių žvakutę. Ryžausi papasakoti apie tai judriau nepakrutėdamas.
    Atgal, atgal, atgal... Be jokių pasiteisinimų — atgal, atgal atatupsta grįžtame į būtą laiką, pradžioje net  neapsisprendę, kur sustosime, tačiau suprantame, žinojome, kad  prieš save reikia turėti laiką, kuriame  suaktyvėja dvasių gyvenimas. Dėl tos priežastie  pamanyta, kad mums neverta pasilikti net Simajudo dienoje. Atgal, atgal, atgal, vis giliau, giliau į praeitį, kol atėjome į spalio 9 d. Tai nebuvo specialus, planuotas pasirinkimas. Atrodė, kad atsitiktinai ją pasirinkę. Sakau, atsitiktinai, nors dabar jau šitame aplanke yra įdėtas ir  Sacred Plame laiškutis, kad atsitiktinumų nebūna. Vidinis pripažino, kad, esą, ponas sako – ponas žino, ir nepaskubėdamas ant aplanko užrašė ne taip, kaip anksčiau tekdavo: proletarai visų šaliu, vienykite! , parašė, kaip tarė ponas Sacred Plame:

Atsitiktinumų gyvenime nebūna, Pranai

Ir tai geriau padeda, negu galima numanyti nepatyrus to. Patikėjau ir aš, kad neatsitiktinai sugrįžome, kad neatsitiktinai sustojome spalio 9 d. kuri irgi neatsitiktinai įvardyta Vilniaus diena ir neatsitiktinai „ Lietuvio kalendoriuje“ šalia spaustuvinio įrašo: I939 m. Lietuva atgavo Vilnių ir Vilniaus kraštą, atsirado ir  mano: o aš dar ir tėvą.   
  Bet  jeigu taip, jeigu tai, kas iki šiol atrodė, kaip atsitiktinumas, nors iš tikrųjų jis mūsų gyvenime  neegzistuoja, tai,  tai... Tai išeitų, —girdžiu, kaip viršugalvyje pradeda tvinksėti, pulsuoti, kuždėti, — tai, tai  ir teta Santa čia pasirodžiusi neatsitiktinai. Neatsitiktinai atsimenu ir jos:

Vėl viskas negerai:
          ne taip sakau,
          ne taip darau,
          ne taip net pagalvoju.
          O juk ištardama tau „TAIP“,
          tikėjausi papult į rojų...

— Teta Santa? — buvau akimirkai patikėjęs, kad tai ji taip kuždėsiu padeklamavusi. Grįžtelėjau atgal. Ir nors  jos akimis  nesugavau, tačiau ir  nematydamas tariau lyg esančiai:
  — Buvau pamanęs, kad išvykai.  Jau po sėjos... po alyvmedžių giraitės sėjos. Gal dar nežinai, kad  su Viktoru pasėjome alyvmedžių giraitę. Tavo sėklomis...
  Ir tuomet pirmą kartą  išgirdau, kaip linksmai  nusikvatojimo, sukosėjo moteris, (teta Santa?) kaip tarė ir tuoj pat juoku gesino žodžius, kurių negebėjau suprasti. (teta Santa?) Gal todėl, kad ir  ji jau žinojo, ką žinau aš (teta Santa?): kad yra žmonių, kurie žinią apie pasėtą alyvmedžių giraitę sutiko, pasakyčiau, net piktai, o kai kas išvis netiki, kad giraitė pasėta, nes pasak jų, teta Santa neturėjusi sėklų. Ir nieko nekeičia tai, kad teta Santa vienuolė. Pakanka žinoti, kad  ji  moteris ir... kam niekus pliurpti apie jos sėklų sėją. Abu su Viktoru esate melagiai ir  turgus baigtas. Ot, jeigu  sėkla  būtų dovanojęs  vyras, kad ir vienuolis, tai, žinia, galima manyti, kad sėja jos tikra, o  Dievui padedant, ir alyvmedžių giraitė išaugs.
  — Juokis, moterie, bet pamąstydama, ar rytoj  nereikės verkti, —kažką iš folkloro bandau atsiminti, ir suprantu, net įsitikinęs, kad taip juokiasi ne ji, o kažkas iš nepatikėjusių sėjos sėkla. Na, ir bala jos nematė! Te juokiasi. Gerai juokiasi ne tie, kas juokiasi pirmi. Vis dėlto gera, kad į sėją atėjau iš Vilniaus dienos, kai popiežiaus Grigaliaus XIII kalendorius savo laiką paslinko gerokai į priekį. 
  Pabeldžiu kojomis į Palėpės apartamento grindis.
  — Leokadija Marija, žvilgterėk, ką pas tave rodo Grigalius?

Grigalius rodė lapkričio 28d. Galima tik stebėkis, kiek  jau nemenkai sutaupėme laiko, pasilikdami būti vienoje, būtent Vilniaus dienoje. Atsitiktinai, beje. Taip bent manyta, kol ponas Sacred Plame ryžtingai nepatikino, kad atsitiktinumų gyvenime nebūna. Ši mintis tuoj pasidarė darbingesnė už kitas ir kas tik jautresnio beatsitinka, tiesiog impulsyviai panūstame apžiūrėti, kaip tai atrodydavo, kuomet daugybę reiškinių priskirdavome ATSITIKTINUMUI. Jau pastebėjome, kad ir aplankas su užrašu „Atsitiktinumų gyvenime nebūna, Pranai“ pasidarė darbingesnis, reikalingesnis, naudingas saviems samprotavimams ir – net keista – kone atradimams. Man jau buvo nemalonu matyti „Lietuvio kalendoriuje“ spalio 9 d. spaustuvinį įrašą: VILNIAUS DIENA. I939 m. Lietuva atgavo Vilnių ir Vilniaus kraštą Ir jau nesuprantama, ar ši diena taip įvardinta todėl,  kad Lietuva atgavo Vilnių, ar kad jį prarado. Tuomet irgi buvo spalio 9 d. Ir 19 metų buvo  minima žinant: 
  1920m spalio 9 d. savo vyriausio vado maršalo Pilsudskio įsakymu lenkai  sulaužė vos spalio 7 d. Suvalkuose didžiųjų valstybių aukštų atstovų rūpesniu ir jų akivaizdoje pasirašytas lietuvių – lenkų  armijų ginklų paliaubas ir klastingai iš pasalų puolė nieko  blogo nelaukiančius  lietuvius  ir ypatingai be tinkamos apsaugos  paliktą ir vos vieno pulko saugomą Vilnių.
  Dar tyliu, dar niekam neprasitariu, kokie regėjimai atsiranda, kai kilnoju, vartalioju, skaitinėju aplanko užrašus, bet dažniausia būna gera, net linksma, kai  nuo jų kas nors atitraukia. Kaip kad toks skambutis.
  — Acha, klausau. Vėl turbūt rūpi alyvmedžių giraitė. Tikrai užaugs. Ir medžiai, sulaukę senolių amžiaus, skaičiuos po du tūkstančius metų. Kaip Alyvų kalno papėdėje, kaip Getesemanės sode — įtikinėjau mielą, gražią pašnekovę, pažinęs ir matydamas ją telefono ekrane.
  — Gali atsitikti, kad taip ir bus, bet tuomet jūs pasėjote  ne vienuolės, o vienuolio... Girdit? Pasėjote vienuolio  sėklą. Tai irgi aišku, kaip du kart du.
    — Nagi dar kartelį sakau: arba jūs negirdite, arba tos vienuolio sėklos nekantriai pati trokštate, kas, beje, labai suprantama. Bet mums rūpėjo dvasinė... Girdi? Rūpėjo  dvasinė sėkla, dvasinė sėja. Ir mums pasisekė. Ja gavome. Manu, kad teta Santa jums apie tai pati pasakys.  Ji net ir šypsotis sugeba, kai skauda. Svarbu, kad  nereikia mokėti.
    — Ir aš sugebu šypsotis, bet ne vienuolėms. Visgi ir dvasines sėklas pradėjo sėti vienuoliai vyrai. Tarp Kristaus apaštalų nebuvo nė vienos moters.
  Užverčiau aplanką, nes prie telefono  buvo įdomiau. Prie jo  buvo moteris...

2012-12-01 01:54

0

150

Gruodis 2012
  teka 08:19
leidžiasi 15:57
ilgumas 07.38

Pilnatis
18 mėnulio diena

Šiandien -3°C / -2°C, debesuota
Rytoj -5°C / -2°C, debesuota

2
SEKMADIENIS

Liucijus Svirgailas Milmantė Aurelija Paulina

Tarptautinė vergovės panaikinimo diena
Šaulys -  Drakonas - 337 / 48
Be kantrybės nėr galybės

0

Вы здесь » Trys pelėdos » Pakeliui į 75! (jubiliejų) » Įvadiniai užrašai: dar nearti...