Vasaris 2014
Saulė
teka 08:09
leidžiasi 16:57
ilgumas 08.48
Jaunatis
Jaunatis
2 mėnulio diena
Šiandien -8°C / -6°C, debesuota
Rytoj -9°C / -4°C, debesuota su pragiedruliais
2
SEKMADIENIS
Rytys Vandenė Valdemaras Kandidas Rytis Valdonė Valdas Orintas Orinta
Grabnyčios, Perkūno diena
Kristaus Paaukojimo šventė pasveikink
Būk girtinas, bet nesigirk
Vandenis (01.21-02.19) - Arklys - 33 / 05
Vasaris 2014
Saulė
teka 08:08
leidžiasi 16:59
ilgumas 08.51
Jaunatis
Jaunatis
3 mėnulio diena
Šiandien -9°C / -4°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj -11°C / -2°C, giedra
3
PIRMADIENIS
Oskaras Blažiejus Radvilas Radvilė Blažys Asta
Šv. Blažiejus, Linų diena
Kur du pešasi, trečias naudojasi
Vandenis (01.21-02.19) - Arklys - 34 / 06
Lionia Iljičiuks
Lionia Iljičiuks
Drauge, ilgėtis jaunystės, pirmos meilės, pirmo sekso, pirmo automobilio - normalu ir sveikintina. Žinau, kad netgi Sibire jaunystę praleidę žmonės visai šviesiai atsimena tas dienas. Tiesiog kitaip neįmanoma - jaunystė, kad ir kokia sunki, vis tiek išlieka atmintyje kaip aukso amžius. Bet visai kas kita teigti, kad anais laikais buvo geriau, buvo daugiau teisybės ir panašias nesąmones.
2014-02-03 21:54
Šnekorius
Kaip sekėsi poliklinikoje? O dzūkelą mano šiandien krapštė. ILgai krapštė, o dėl ko tas ritmas stringa taip ir nerado. Nežinau ką dabar darys. TIkriausiai ryt išleis namo. Tai baugina, Kardiograma juk bloga ir širdis jau kartą operuota. Dabr dėl šiukšlių dėžės. Pranai, tai gal šiek tiek aktualu man, bet niekam daugiau, o ir literatūriniu požiūriu ten nieko near. Nulis. Ir parašyta per 15 minučių.
2014-02-03
Vasaris 2014
Saulė
teka 08:06
leidžiasi 17:01
ilgumas 08.55
Jaunatis (pilnėja)
Jaunatis (pilnėja)
4 mėnulio diena
Šiandien -13°C / -5°C, giedra
Rytoj -13°C / -2°C, giedra
4
ANTRADIENIS
Andriejus Vydmantas Arvilė Joana Andrius Vidmantas
Kur beeisi, visur save rasi
Vandenis (01.21-02.19) - Arklys - 35 / 06
omnia
Labas rytas, Pranai. Išleidome pirmąjį almanacho numerį, kartu ir nusistovėjo tradicijos (taisyklės). Ar norėtumei prisijungti?
2014-02-04 05:38
Pranas
Ačiū, Omnia. Jau mačiau.
Linkiu sėkmės, o man jau ten ne vieta. Po save dar kapstausi, bet irgi nelengvai.
Stengiuosi būti protingas ir nebijoti vertinti savo galimybių
Taigi, dar kartą - sėkmės. Bet kad ir kaip sektųsi, tikra, kad bus žymiai geriau, negu nieko nedaryti.
2014-02-04 05:54
KVU*: „Šiųdzien vargiai galėtau šitep prabilc“ (X
Kuomet ilgai ruošiesi kelionei, atrodo, kad įspūdis, jai atsiradus, turėtų būti gerokai apglamžytas, apipešiotas, tačiau šį karta taip nebuvo — net ir gausiau pasikartojantys žodžiai, linkėjimai turėjo savo skonį, atrodė taip, kad nuodėmė juos užmiršti ir nepasilikti atminčiai kiek įmanoma ilgesniam laikui. Ir buvo labai svarbu atsiminti ne tik ką matai ar girdi aplink save, bet ir susitelkti savyje, išgirstat dvasios pajautas. Kaip suprantu, jos visuomet žmoguje giliau ir dėl smulkmenų nesiteikia pakilti į paviršių. Man irgi buvo svarbu, kuo dažniau pašvilpauti botagu, niekuomet jo nenuleidžiant ant Ygagos nugaros. Jis man kaip savasties ženklas, kaip pase vardas ir pavardė, parodantys į mano asmenį: karietoje esu vežėjas, vienintelis toks ir botagas mano rankose yra ryžtingiausias ženklas. Kartais net keistai atrodydavo, kad jis galėtų atlikti ir žąsies plunksnos vaidmenį, ypatingai juo užrašant blogiau geriau eiliuotus tekstus. Net atrodė, kad juo pasikliaunu geriau negu magnetofonu. Tačiau šiam prietaisui darbo irgi nestokojo. Dabar jis užrašinėjo prabilusią Albiną Šiupienienę:
- Radijo karieta!
Malonus ausiai skambesys, netikėtas akiai žavesys.
Žiūriu iš arčiau: TAIP, karieta —
Menkutė ir prasta.
Ar nesubyrės, pasukusi į kelią?
Ar rasis kam palabinti vadeliotoją? Juk mes nebe tie – svetimi ir pikti, pavydūs ir įtarūs. Iš kur drąsumas tamstos toks?..
Ar nesusigraudinsi kartais grįžęs: ieškojau Lietuvos — Lietuvos nebradau.
Botagas ore nustojo švilpčioti. Savaime. Prisiglaudžiau botkotį prie šono. Suklusau.
Daug atėjusių į karietos palydėtuves matyti, geriau mažiau pažįstami. Su kai kuriais jų ne kartą sveikintasi, būta įvairaus plauko kompanijose, ne vieną netgi asmeniškai prašiau, kad, atėję į palydėtuves nepagailėtų geresnio žodžio. Į šitaip parinktą kompaniją pateko ir Albina Šiupienienė. Net nenumaniau, kad po septynerių metų, jos sudarytoje knygoje PER ŽODŽIO GYVASTĮ IR DVASIĄ, parašys:
1994 01 15 simboliškai atkėliau Vilniaus vartus. „Noriu, kad „Radijo karietų“ išlaistum iš Vilniaus, -pasprašė Pranas Karlonas, — Kap lietuvė Mocina, lietuvė moteris. “ Sumetiau teksų, turincį neišbarcytos „Aidijos“ dvasios ir palaimintų doc. A. Pupkio. Šiųdzien vargiai galėtau šitep prabilc. Ne aš viena tokia.
Pažinojau ją, net nebuvo sunku paprašyti tokios paslaugos ir dvejonių, kad ji atsisakytų, kad neateitų į karietos palydėtuves, žinoma, nebuvo. Netgi nedrąsiai tikėjau, jog ateis ne viena, o su visu Vilniaus dzūkų pulkuciu ir bus išgirsta:
Ar būsi mažas, vai ar dzidzulis,
Iš tolo macysis, kad tu dzūkulis.
O netrukus pamatęs Marytę Liugienę, kurią žinojau iš ankstesnio liko, kai ji dar Zalanskaitė, supratau, kad ir tokia viltis pildosi — pulkucis giedos:
Tep graudžiai giedam, tep meiliai žiūrom,
Viskuom psidalinam, kų pacys turim.
Tačiau kai kalba Albina Šiupienienė, paprastai kitokio judėjimo dvasioje nebūna. Ir buvo labai natūralu, kad sustojo iki šiol pėstute kanopulėmis į plento asfaltą ciksėjęs karietos žirgas Ygaga. Ir nebūčiau pykęs, jeigu ir magnetofonas būtų sustojęs užrašinėti jos kalbą.
Dieve duok, kad būtumei lyg varpas, šaukiąs pakeleivį lipti karieton ir godas godoti.
Klausykis ir kalbėki. Iš širdies į širdį. Idant pajustum žodžio gyvastį ir dvasią. Tiktai nelieskite dabarties žaizdų — galbūt greičiau užgis. Stiprybės Tamsta semkis praeity — nuo amžių per garbę didžiavyriai vedė ir gaivino tautą. Prikelkite mirusius, pažadinkit gyvus. Terauda dzūkeliai, dainuoja sūduviai, tegirias žemaičiai, kvatojas aukštaičiai...
Tikėkime — ateis diena: nušvis dangus, ištirps ledai, pakils aukštai sušilus Lietuva. Ir vėlei meilė artimo tarp mūsų bus gyva.
Tad sės karieton ir važiuok. Kur mūrai dideli ir ponai garsūs, kur pirkios mažos ir žmoneliai gražūs. Tavęs tikrai ten laukia. Tenai — Tautos likimas.
Palydėsiu aš Tamstą pro Vilniaus vartus, lauknešėlį kelionei įdėsiu poeto (E. Mieželaičo) žodžius:
Esu daina. Einu aš į lietuvio namus,
Kur dega šiltas židinys.
Čia kraujo upės, ašaros čia sruvo
Bet neužgeso protėvių ugnis.
Esu daina. Aš amžina ugnis.
Ir neužges lietuvio židinys...
Dieve padėk. Laimingos Jums kelionės!
Galima buvo laukti Vilniaus dzūkų pulkucio dainos. Jau ir Ypagą, sodriai keletą kartų suprunkštęs, pradėjo orią kelionę lik Vilniaus vartų, tačiau savyje išgirdau kategorišką Marytės Liugienės pareiškimą:
— Ne, ne, kol karieta nepašventinta, tai neįmanoma.
— Negi? — pašokau kaip vapsvos įgeltas ir vos neiškrisdamas nuo karietos pasostės: — Negi, Maryte, iš tikrųjų nusprendei taip, kaip savyje girdžiu? Negi?
-------------------------------
* Karietos vežėjo užrašai
Vasaris 2014
Saulė teka 08:04, leidžiasi 17:03, ilgumas 08.59
Jaunatis (pilnėja)
Jaunatis (pilnėja)
5 mėnulio diena
Šiandien -13°C / -5°C, giedra
Rytoj -8°C / -2°C, debesuota
5
TREČIADIENIS
Agota Gaudvinas Birutė
Šv. Agota, Duonos diena
Gimti sunku, mirti - dar sunkiau
Vandenis (01.21-02.19) - Arklys - 36 / 06
Kadagys
Jūsų draugas Šnekorius žinokite ne kaip atrodo persekiodamas mane neigiama prasme. Ir šaukiasi sau nelaimę. Tikrai nenoriu būti blogas pranašas, bet jei jis nesiliaus. Tikrai jam gali atsitikti kažkas baisaus.
2014-02-05 06:1
Pranas
Man draugų Jūs nerinkite.
Aš Jums irgi — ne.
o Jūs jau daug kam čia įgrisote, man - irgi.
Kur nepažiūrėk, visur Kadagio pilna ir vis jam negerai ir negerai.
Jeigu kuris čia ir pakvailiojame, tai vis dėlto surandam ir laiko, ir proto, kad nusiramintum.
To ir Jums linkiu.
Kadagys
Aš jums jų ir nerenku, tikrai galvojau kad jūs esate geranoriškas žmogus mano atžvilgiu matyt klydau. Gal kada ir buvome apsipykę, bet tikrai jūsų nuoširdžiai atsiprašiau. O dėl Šnekoriaus jam noriu tik gero, nors ir nesu jo draugas.
2014-02-05 06:52
Ar neprakeikčiau?
Žinau: sustoti nevalia,
tačiau galbūt, o Laike,
galėtumei aplenkt mane,
kaip paveiksliuką, rėmuose įkeltą,
kad net po šimtmečių ilgų
išlikčiau, koks dabar esu,
gyvastyje sukurtas.
Ar supranti, ką tau kalbu?
Su duona rankoje, kurią turiu,
su vandeniu ąsotyje, kurį geriu,
sotus dangaus šviesa,
akių regėjimais,
su mintimis, atmintimi...
Kaip tu manai –
ar neprakeikčiau tokioje lemty savęs,
nepažymėto mirtimi?
Ar nepavargtų duona rankoje,
vanduo — ąsotyje,
jeigu kaip konservuotas senis rėmuose
ir niekuomet — ne kaip kiti?
-------------------------------------------------------------------
s Ne ta Lapė pet apu...
Dar vienats piktats. Pratsau - jau popa nepegali nė tsavo nuomonėts pareiktsti...ptp.
2014-02-05 11:45
Kitkits Ne ta Lapė pet apu viename atmenyje
Kitkits Ne ta Lapė pet apu...
O tai ką, jei jau rašai romanus, tai tada išeina, rašykuose dalyvauti negali? Turi pradėti rašyti kažką tai trumpesnio m?
2014-02-05 11:07
Kitkits Ne ta Lapė pet apu viename atmenyje
Kitkits Ne ta Lapė pet apu...
O tai kaip jūs įsivaizduojate viso romano čia papublikavimo galimybę? Tik viską iš karto, nes kitaip jau šimtosios dalies vertinimas?
O tai kaip tada visi kiti, kurie, kad ir ne, sakysim, romanus, bet vis tiek ne vienos dalies kūrinius publikuoja ir juos tai jau vertiname visai jau taip patenkinti. kad ir Janikė pavyzdžiui, nes - argi skaitytųsi gerai visas iš karto toks didžiulis gabalas? Gal jums ir taip, bet man atrodo, bent jau man asmeniškai, tai ekrane geriau dalimis. romanai ištisai gerai skaitosi tik knygose. paprastose, normaliuose, apčiuopiamose, ant stalo, suoliuko pasidedamose ir net į lovą pasiguldomose knygose, va. O ekrane skaityti didžiulius gabalus...šiek tiek beskonis reikalas, dalis skonio tada tikrai prarandama, į tai neįpinsi aplink siaučiančios vasaros ir drugelių plazdėjimo, ar žiemos baltumo. Tik iki skausmo išpūstus, įpialintus į ekraną vyzdžius.
O priedo dar, visai normalu yra pasitikrinti romaną dalimis, nes jame gali būti ir superinių gabalų, vertu Nobelio (), ir nuvėsusių, lėkštų dalykų, kurių geriau tame romane nebūtų...Visai normalu, kad publikuojant dalimis, jos ir bus atitinkamai įvertinamos ir žmogus, jei norės, galės dar ką nors keisti ar tobulinti:)
o tas jūsų...onaizmas atsiprašant...nu atsiprašant, tai jis visai čia ne laiku ir ne vietoje buvo...prie literatūros...pošlai kažkaip nuskambėjo, ir iš viso - geriau tokių dalykų nevartoti iš viso,...nebent jau jūs taip megėjas...taip sakant...vis į tokias lankas nuvažiuoti. Be to čia yra ir moterų, kurioms nelabai malonu tai perskaityti. nors, aišku, ir ne joms skirta, bet...ką jau padarysi:D, vieša erdvė yra vieša, akys užkliūna. ir žinot, kartais visokie lionių lia lia lia visai nieko prašvilpia, nes žinai iš ko girdi,...čia kaip su keiksmažodžiais - gali tarp jų visą dieną prabūti ir nė neišgirsti, bet kai išgirsti iš kokio nors...oraus žmogaus sakykim, tai taip...ilgam, sakykim pritrenkia,...kažkaip taip. nu žinokit kažkaip taip:D
Čia buvo tik mano nuomonė ir trigrašis neprašytas, todėl...
2014-02-05 11:01
Vasaris 2014
Saulė
teka 08:02
leidžiasi 17:05
ilgumas 09.03
Jaunatis (pilnėja)
Jaunatis (pilnėja)
6 mėnulio diena
Šiandien -7°C / -3°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj -7°C / 2°C, debesuota
6
KETVIRTADIENIS
Darata Paulius Alkis Žyvilė Titas Povilas Živilė Urtė Oksana
Prausk neprausęs varną, vis tiek ji juoda
Vandenis (01.21-02.19) - Arklys - 37 / 06
Jos vardas — Sesė
Į pagrabą jau nesuspėsiu.
O vietoj žvakės — ašarą degu.
Kalė esi
ir kryžiaus tau nereikia,
nereikia užsakyt bažnyčiose mišių.
Net priimta sakyt: p a l a i d o j o k a i p š u n į.
Bet būki garas ir žinoki – kur?
Ir ar tikrai jo kaulai žemėje atgulę?
Neišnešioti po miškus vilkų?
O Dieve, teisk
ir Vatikaną su manim kartu,
kad šuniui poterių kalbėti neišmokom.
Dar niekuomet taip kruopščiai savyje bažnyčios nestačiau
Ir taip aukštai nekėliau kryžiaus širdyje.
kaip valandoj mirties, ištikusios tave,
O Labradoro kale, o Sesele.
Nors po mirties aplokime visus,
kas šitą aukštą darbą peiktų.
Tikiu, labai tikiu,
kad susitiksime kažkur
ir šv. Petras atrakins vartus
pareinantiems atgal į būtą savo dangų.
2014-02-06 08:14
Vasaris 2014
Saulė
teka 08:00