Trys pelėdos

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Trys pelėdos » 2013: DARBO KALENDORIUS: » PAKELIUI Į 75:(1939 - 2014) ...

PAKELIUI Į 75:(1939 - 2014) ...

Сообщений 271 страница 280 из 431

271

Kovas 2014
Saulė
teka 06:00
leidžiasi 18:49
ilgumas 12.49
Delčia (dylantis)
Delčia (dylantis)
29 mėnulio diena

Šiandien -2°C / 10°C, giedra
Rytoj 0°C / 10°C, giedra

30
SEKMADIENIS
Gvidonas Virmantas Meda Ferdinandas Anelė Nelė
Laikas persukamas vieną valandą į priekį
Basas pabėgiosi - saldžiau pamiegosi
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 89 / 13

Kovas 2014
Saulė
teka 06:57
leidžiasi 19:51
ilgumas 12.54
Jaunatis
Jaunatis
1 mėnulio diena

Šiandien 0°C / 5°C, debesuota
Rytoj -2°C / 5°C, debesuota su pragiedruliais

31
PIRMADIENIS

Benjaminas Ginas Gina Kornelija
Tyla - gera byla
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 90 / 14

0

272

Balandis 2014
Saulė
teka 06:55
leidžiasi 19:53
ilgumas 12.58
Jaunatis
Jaunatis
1 mėnulio diena

Šiandien -2°C / 5°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj -4°C / 6°C, debesuota su pragiedruliais

1
ANTRADIENIS

Hugonas Teodora Teodoras Rimgaudas Dainora
Juokų arba melagių diena
Pasaulinė paukščių diena
Savi dūmai akių negraužia, tik svetimi
Avinas (03.21-04.20) -  Arklys - 91 / 14

Aukščiau savo bambos neiššoksi, o kad norisi, tai ir be paraginimų aišku. Iš visų čia perskaitytų tekstų labiausiai mano pritarimo susilaukė... kaip jis? Taigi ilgaausiausio tekstai.
Manau, kad  jis dar žioptelės ir daugiau, nes  sprendžiant pagal ausų ilgį jam tai  priklauso. Ir ko gero pasakys: va, pažiūrėkite į  Adel. Lyg ir naujokė, bet... savo  kūryba, beje, realistine,   peršoko ne vieną fantastą, apie kuriuos čia taip gražiai visi  rodome

Balandis 2014
Saulė
teka 06:52
leidžiasi 19:55
ilgumas 13.03
Jaunatis
Jaunatis
2 mėnulio diena

Šiandien -3°C / 5°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj -3°C / 8°C, giedra

2
TREČIADIENIS

Pranciškus Jostautas Jostautė Pranas Elona
Tarptautinė vaikiškos knygos diena
Gerbk save, ir kiti tave gerbs
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 92 / 14

Balandis 2014
Saulė
teka 06:47
leidžiasi 19:59
ilgumas 13.12
Jaunatis (pilnėja)
Jaunatis (pilnėja)
4 mėnulio diena

Šiandien -2°C / 6°C, giedra
Rytoj -2°C / 8°C, giedra

4
PENKTADIENIS

Izidorius Algaudas Eglė Ambraziejus
Lankomiausio puslapio diena
Kito nemylėjęs, mylimas nebūsi
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 94 / 14

0

273

Balandis 2014
Saulė
teka 06:32
leidžiasi 20:10
ilgumas 13.38
Priešpilnis (pilnėja)
Priešpilnis (pilnėja)
10 mėnulio diena

Šiandien 2°C / 5°C, lietus
Rytoj 0°C / 9°C, debesuota su pragiedruliais

10
KETVIRTADIENIS

Apolonijus Mintautas Agna Margarita
Gražiau burkuosi - greičiau vanagui į nagus papulsi
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 100 / 15

DIRBTUVĖ
Nubudau
ir girdžiu,
kažkas nebaigia žodį kalbėti:
— Gal patylėkime dieną, gal kitą,
galbūt net mėnesį ar metus.
Esam labai kalbomis nusidėję
ir nemanykim, kad gelbės išpažintis.

Ir girdžiu,
kaip kitas jam sako:
— Gerai - negerai, bet jei būta,
jau ne ką padaryti gali.
Aš ir pats neretai išeinu į bažnyčias
ir nelieka ten laiko
poteriauti už tuos, kurie bus. 
Vien tik „amen“ ir „amen“,
vis po kapines, tarp jų kryžių
ir baugu, kad ne viską atminti gali.

Kas jie, du,
kurie šitaip čia šneka,
kaip ir aš dar, matyt, iš sapnų neišėję?
Šerkšno sniegas už sienų mažytės pirkeles...
O blausa akyse
Su miegu galynėjas,
bet žinau:
jeigu taip, tai įeisiu į dieną,
tik norėčiau, kad mano vienatvė,
išlikus kokia beyra,
nedejuotu manim.     
Skaitysiu po raidę
po žodį, po sakinį trumpą ar ilgą save
Ir manysiu: laimingas buvau,
laimingesnis esu,
laimingiausias dar būsiu.
Ir keista, kad tik neseniai sužinojau,
jog ir skruzdės neturi akių.   

II.
Kas pasakys,
kaip reikėtų skaityti save,
kad būtis neatrodytų baisiai paini?
Būna, kai ligi šiolei dar vis lopšyje
Supa laikas ir vieversys.
Bet nėra, kas pašauktų vardu,
Nes ir vardo nėra.

Netikite?
Ką gi! Ir aš
nelabai tuo tikiu.
bet dėl to vieversys neišnyksta.
Ten, už tolių toliausių,
už erdvių erdviausių
atkakli kaip kaip gyvybę įžiedus valia,
iš būties į nebūtį   
Žagsi vaikystė ----
Šaukdama į pradžią žmogaus. 

Ir dabar dar nemoku suvokti
Šitokia jos paskirtim...
Man pakakdavo ja
Pasitikti prie lopšio
Ir užaugti ar mirti glėby.
O  dabar?...
jau tik tiek man per maža
Ji į nebūti  žagsi kantriu laukimu.
Ten prasideda dar neregėtas peizažas —
Iš kurio į vaikystę einu
Ne kaip kūnas, i9deja  ar  mintis.
Gal greičiau, kas į nieką
įsiskverbia būt priežastim...

.
2014 balandžio 06  - 07.

Laikas dirba ir dirba —
Skaldo, tašo akmenis
Deda į tiltus, bažnyčias
Į daugiaaukščių miestų statytas
Ir žvyras, cementu pražilęs,
pagirdytas vandeniu
nepažįsta savęs.
Dirba laikas, Vidini
iščiulpdamas prakaitą tylų,
iš plieno, betono, žmogaus smegenų
ir sakau::
Nežinau, kodėl šiandie turėčiau čia būti
kai šią duiokle dievamsi atidavęs esu.

Pavargai mielas  drauge, ir tu,
bet akių paprašei neužspausti...

Iš dienos į naktį
Iš nakties į diena 
Pagal saulės orbita ir  atvirkščiai
Pasaulis sušyla
Tirpsta Arktika – Antarktika

Atsikėliau, nusiskutau barzdą, o atsisėdęs prie trinto- nutrinto, seno, panašaus į kaip tarybų valdžią stalo, parašiau: Manau,  anė  šukuot,i
Anė glostyti neverta
Poezija, kokia  ei – tokia ir būti
Atsisakau net kritikams paklusti,
Nes nesmagu save giedot ne savimi (kažkuo kitu
Kuomet  lig šiolei vis tikiu
Kuprotą  gal tik karstas  beišlygins.
Perskaičiau ir man gražu. Ir žinau net, kad to, kas man gražiausia, vargu  ar  dar  kas  pamatys. O kalbu aš  čia  apie du kartus pavartotą  žodeli „anė“. kurį mano „Dabartinės lietuvių kalbos žodynas“ jau nurašęs. Gerai, kad  dar  yra Didysis, o ten jis mano  ausims irgi gražiai  atrodo
Anė  girdėt  nenorėjo;
Aš nežinau  anė  ko, anė  kaip...
Jau  aš nepakeliu baltų rankelių, anė šilko  kasnųykėlio.
-------------------------------

Žiemos buvo tik tiek, kad  jau balandžio pradžioje negebėjau atsiominti, ar  ji, žiema, buvo. Iš Vilniaus  Naujininkų į Vilniaus į Balsius ištrūkdavau dažnai, o dienoraštyje jau  kovo 26 d. parašiau, kad, girdi, — ir vėl sodas lig vėlyvo rudens“. Tačiau, regis, labiau rūpėjo ne kaip save pasipuošti so, o, susisėmus visus  septyniasdešimt penkerius  metus, kiek beįmanoma, perskaityti save  taip kad bent sau  neatrodyčiau toks  kelmas, koks iš tikrųjų  esu. Pasižiūrėjęs į žvaigždes  matydavau, kad  jos taip pat žiūri į mane ir  net atrodo, kad  aš  joms labiau rūpiu, negu  man  jos. Lig  tol nemaž-ai visokių niekų prirašęs, užverčiau „ rašyk“ svetainėje eilėraštį manydamas, kad  gal nebūtų blogai, jeigu  jis jos  jos literatūroje  pasiliktų paskutinis. |tai, beje, eilėraštis, kurį perskaičiau  daugiau kartų negu  bet  kurį  kitą, nors  jų ten nemažai. 

Jeigu lašelyje Tiesos
ir savo atvaizdą matyčiau,
nepatikėčiau,
nors žinau —
rasa, pakibus ant žolės,
ryto pasaulį sutalpina.
Ir pirmą kartą nepažint širdis,
iš pasakos išnokusio siužeto.
( Neparikėčiau)
Man patiko šis  eilėraštis. Ir galbūt  patinka todėl, jog įsitikinęs , kad galiu  juo rodyti į save, kuomet  jau ir pats  sau neaiškus, kuomet pačiam dar reikia  pasiknaisioti po gyvenimą, kurį lyg ir  parašytas ir  vis dėlto  reikalingi kažkokie prieskoniai, kad  išnokęs  siužetas dar vis dirbtų, kad ir vienatvė senatvėje savo  poilsiui patalus  tšaisytųsi ir  galvą dėtų dėtų ant  akmens  ar  bent  ant  kumžčio
   — Vidini, kur  tu Gyvas  dar? Ar žinai  bent apie ką čia  mastau. Pūsk ragą, apdalingamas  viuo visas keturias pasaulio žalis.  Pūsk.l, žmogau.

0

274

http://sc.uploads.ru/t/zBmFn.jpg

Štai ir atėjo ta diena, kai netikėtai prisiminiau ir net bandžiau padainuoti:             
         Ką tik norit, tą darykit,
         tik kolchozan nevarykit...
   Tai senų laikų daina, kai Šklėrių kaimas nežinojo arba gal norėjo įsileisti į savo kalbą žodžio „kolūkis". O dėl Šklėrių sodžiaus, tai manau, kad turbūt nedaug kas išgirdęs šitaip ištrtą jo vardą,pakelia galvą aukščiau, apžvelgdamas  Marcinkonių - Gardino - Druskininkų - Merkinės apylinkes. Mat Lietuvoje yra lyg ir įspūdingesnio pažibėgimo Šklėriai, kurie įsitaisę pašonėje buvusios ir esančiosos Lietuvos sostinių — Trakų ir Vilniaus. O Šklėriai, į kuriuos rodau, jie atokiau, jie pakraštelyje Lietuvos. Ir šiuos Šklėrius dabar bejungia Vilniaus ٳ— Gardino geležinkelis.
   — Ko nutilai? Dainuok.
   — Tai kad jau ir tik perdaug, Vidini. Ir per metus, ir per kitus, ir per daug metų, kai ir tiek neprisiminiau. O dabar va,— pakalbėjau Vidiniui ir pats suklusau: — Kažin, kas  atsitiko, kad prireikė  atsiminti?
   — O gal dar pamiegok. Nors... — kiek luktelėjęs pasakė
   — Kas „nors“?
   — Gerai, kad nors nubudai. Bet gal dar pamiegok. Žinoma, sveiko žmogau miegu, o ne ligonio.
   — Vidini...
   — Nenormalūs mudu, Pranuci. Ir tu, ir aš. Abu nenormalūs. Net būtų stebuklas, jeigu pasakytum, kokia šiandien diena.
  — Šiandien? Stebuklas, kad manęs tokių dalykų klausi..
  — Ne, ne, aš neklausiu. Daugau negu trys menėsiai, kai bariesi, pykstiesi, džaiugiesi, verki, skrendi, kreti ir vis bundi bundi, tačiau vis laiko pritrūksta atsibusti.   
    — Gražių pasakų, Vidini, tavo galvoje pripaišyta, bet nemanau, kad tau kuo nors pagelbėtų balandžio vienuoliktoji. Man beje, regis, taip pat.
   Vienuoliktoji. Na taip, iš  tikrūju  taip. Bet  jeigu sumanei keltisd, tai paskubėkir  leisk  man pamieoti tuo savo  miegu.. O ne, niekuomet  nemaniau, kad  galėčiau išbūti toki  laiką. Niekuomet... Tai neįmanoma. Bemaž be  miego
  — Tu apie ką?
  — O Viešpatie, kur tu? Ar girdi? Jis štai dar klausia, apie ką aš, - sudejavo Vidinis, bet  kodėl jis taip, negebėjau suvokti, Prisikėlęs  ant  rankų, pasakiau:
— Tai neeilinė iena, Vidini. Aš tojau.- O puiki  ji ne  todėl, kad tai 101 šių metų  diena. Kur  kas prasmingaiu ją  atsiminti...svarpiau  per  ja  parodyt, kad tai  Tarptautinė koncentracijos stovyklų kalinių išlaisvinimo diena...

0

275

:flag:

Balandis 2014
Saulė
teka 06:30
leidžiasi 20:12
ilgumas 13.42
Priešpilnis (pilnėja)
Priešpilnis (pilnėja)
12 mėnulio diena

Šiandien 0°C / 9°C, mažai debesuota
Rytoj 4°C / 11°C, debesuota su pragiedruliais

11
PENKTADIENIS

Stanislovas Vykintas Daugailė Leonas
Tarptautinė koncentracijos stovyklų kalinių išlaisvinimo diena
Namai - pragarai, be namų - negerai
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 101 / 15

0

276

Balandis 2014
Saulė
teka 06:27
leidžiasi 20:14
ilgumas 13.47
Priešpilnis (pilnėja)
Priešpilnis (pilnėja)
12 mėnulio diena

Šiandien 4°C / 11°C, giedra
Rytoj 4°C / 11°C, giedra

12
ŠEŠTADIENIS

Julijus Zenonas Galmantas Jūratė Damijonas Julius
Tarptautinė aviacijos ir kosmonautikos diena
Nuo žmonių kalbų po puodu nepasislėpsi
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 102 / 15

Delsti nevuvo kaip. Akyse temo, o sunykę, susiglemžę kūno raumenys sirpo, putesi, stangrejo. Atrodė, neprireikė net  mažiausiu pastangų, kaf  iššokčisu iš  guolio ir apkaninęs Vinini kelčiau  ant ranku ir  sūpauįiau-  aukščiau, žemiau, bent  kaip. Akys  jo nebuvo uižmerktos, bet tokios ii it išdrožtos, be judesio.
   — Vidini!..
   Vidinis  tylejo, ir  tik  po kurio laiko, paųauktas  fal deimtą  ar kežkelintą  garma,  su šnabžgėko. Meėlyg  ji  ausš. Tačiua burna supulsavo  labai neskubiau ir  nebuvo  sunku, pasilelkus į patirtį išgirsti:
  Pamiegoti, Pramuci, noriu. Labai. Būtu gerai, kad  tavo  miegu...
  — Vigini,- neršiojau  ant rankų, nemokėdamas kalbėti kitokio žodžio: —  Vidini, Vidini... — O paskui neržinodamas, ką  dar  galėčiau padaryt, pakeliau  ji  aukįčiau širdies ir  lengavai pagauldžiau i ka tik palikta savo guoli.
   — Akių neušspausk, Pranuci. O jeigu dar ką  panorėtum ( ir  sugebėtuM),perskaityti,  tai siulyčiau „Mirusiųjų užrašus"
   — Vidini...
   Bičiulių bičiulis žiūrėjo į mane neujudančiomis  almis. „ Nežegnosiu, neržegnosiu,“— kuždėjau savyje ir apklostęs  ji lengva  drobine, dar  staklėnis paklodę, užriesiau jo kūną nuo kojų lki kaljo ir atatuspstas ėjau, nežinodamas į ką falėčiau  atsiremti. Apys  buvo ibesto į atgulusio Vidinio atviras akis ir nebuvo jįgų  ar ryžti,  atitrakyi  jas  ir apsižvalyti kaip kas  atrodo aplinkui.   
   — Draufa  neleimėje  pažinsi,— išgirdau pažystamu balsu pasakytus seniai man žinomą posaki, ir  vis dėlto yoks  jis buvo pirmą karta. Tuoj  pajaučiau, kaio ant netiesd užkrito  nesumki  ranka, pabarbeno piršta, o pažįstamas balsa, pakalbėjo:
  < Taigi, Labas  rytas, Pranuci. Nebijok, Prie mirčių jau ir aš pripratę, bet Vidinis nemirs. Jis puikiai žino, kad  kiekvieman  tra  reikalingas ir todėl jis negali, neuri teisės  mirti. Jeigu Diebui reikįtu mirtise, jis  jau  senai  būtų taver  Net  ir  mane  pasiėmęs. Bet  gi nepaiima, dar vis palieka. Jau  ir  aš  maniau, kad  neatsikersi, o...
   —  Junai, tu čia? Bert kur? Akys  šviesios, bet nematau...
   — Net ir  ne girtsa, Pranuci. Aš čia irgi atejau kaip dvasia.Tikslai, kaip trupučiukas dvasios. Bet  aš žinau, kaip aš  tavęs  nysuprantu, taip ir tu manės  nesuprasi. Va, Vidinio  Mirusiūjū užrašai". Prašę, kad jeigu atsitiktų tasip , kai šiandier, būtainai  ateičiau ir  juso perduočiau  tau.
   — Ačiū, Jonai.
   — Vadinki mane Jonu iš Griškamūdžio. Kaip kadaiosy, kol dar nebuvai užmigęs. Žinoma, jeigu  atsimeni ir nesunku.
   — Nesunku. Bet  až žinai, kodėl taip  vadfinau? Nors  niekomet to neklausei,bet įtariu, kad nežinai.
   — Nereikėjo, bet  kai užmigai, ne  vieną dien  tokia  mintis  muvo užėjusi, Kodėla taip vadinęs. Kodėl
   — todėl, kad  atėjus į  Grūkabūdi, ką  rasi,  ko nerai, o Joną  Bartkų — visuomet...
   — o kepuės, Pranuci, iki  šiol neįsigijau... Visas per šešesdeėimtie  smtų  žmagaus  gyvenimas be  kepurės...
   — užtat, mielas  žmogau,  su  Jalonskynės  gektarai... Ger  garaiua, kad  prie joki  pna  jos  nereikia  nukelti.
   — Taip nereikėtų kalbėti. Prie gerą žmogu  nukelti kepurę nemenkas  malonumas. Ateidavau čia ir prie taves.
   — Prie manęs,
   — Ne kasdien. Bet per sacaitę ar dvi, bent vieną karta  būtinai.Bet  kad  atsikesi, oi, ne, tikrai netikėjau.
   Stiprumas ramenyse  pradėjo  nykti, Apsižvaldiau paieškodamas, kur  galėčiau atsisėstis, net  nieko  neradęs, palenkiau  kojas ir sėgmėnimis nusileidau ant grindų.Suglaudžiau kojų pėdas ir regis pirmą karta pagalvojau, kiek  daug  kur  jos  mane išnežiojusios. Ir į Griškabūdį taip pat  atvedusios...t.. O tem jau, regis, eiti nereikėjo. Prisiminu, kad  susrojau  prei Valentino Gustainio kapo ir it papoteriavau jo patie sžodžiais: 
   „Neturėdami jokių perspektyvų gauti butą ir apsigyventi kur nors mieste, nutarėme prisiglausti
Griškabūdyje pas mano sesutę, kuri jau kelias dešimtis metų gyveno savo sename namelyje. Medinis
namelis dabar buvo visai sukrypęs. Sesuo neturėjo iš ko jį remontuoti. Bet ir čia atėjo pagalba.
Vietiniai meistrai, kuriuos anais laikais mažai tepažinojau – retai kada Griškabūdyje lankydavausi, vis
po Europos sostines skrybaudavau – pasisiūlė pusvelčiui suremontuoti tą namelį.

http://www.15min.lt/images/photos/616293/big/karalaite-ant-zirnio-5347e4e187c02.jpg

0

277

Balandis 2014
Saulė
teka 06:25
leidžiasi 20:16
ilgumas 13.51
Priešpilnis (pilnėja)
Priešpilnis (pilnėja)
13 mėnulio diena

Rytoj 3°C / 10°C, lietus

13
SEKMADIENIS

Martynas Mingaudas Algaudė Ida
Verbų (palmių) sekmadienis
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 103 / 15

— Velnias... Ir sumanyk taip: „Mirusiųjų užrašai“. Skaitei?
   — Pavartinėdamas. Viena frazė iš vienur, kita iš kitur.  O dėl pavadinimo, tai ne Vidinio kaltė, kad jie įvardinti, kaip     „ Mirusiųjų užrašai", Beje, pamatysi, kad jie be pradžios. Tait tai irgi ne jo kaltė, kadangi ne iš karto susivokta, jog numirėlis galėtų pasakoti dalykus, kurie tokie, kaip juose užrašyta. Manau, kad  dėl to Vidiniui ir prireikė manęs pasitarimui. Lig tol jau buvome lyg apmiršę.  Pasakė jis, ir  matydamas  atsisėdusi tokioje pozoje, pasiteirano:
   — O sakyk, Pranuci, ar seniai tokia poza praturtini gyvenimą.
   Žvilgtelėjau jam  tiesmuka į akis.
   — Nesupratai, ko klausiu? Atsiprašau, — pasakė Jonas iš Griškabūdžio, — galėjau ir  aiškaiu, bet ar ne I. Turgenevas  savo „Palatoje Nr. 6" pasakęs, esą, nederą trukdyti žmonėms eiti iš proto.
   Vėl pakėlęs  galva  susiradau  Jonom iš Griškabūdžio  akis. Žiūrėjau į jas ir laukiau.
   — Nieko taip herai iš šiū  užrašu neatsimeno, kaip ką  tik  atėjus, išgirstus tavo žodžiu. Gulejai  va, kaip dabar  Vidinis, o žodžai  atsimintni  kaip dufart du.

Laikas dirba ir dirba —
Skaldo, tašo akmenis
Deda į tiltus, bažnyčias
pagirdytas vandeniu
nepažįsta savęs.
Dirba laikas, Vidini
Ne šiap gi sakau:

Nutilai, o  Vidinis, va  kait  tu  dabar,  atsisėgo ir  sudėjės   susidėje  kojū pėdomis ir  rankų kelnai :

O visti, graž ši dalia
Sako, beribėk  edsvęj..
Kosmosas pl;ečias  daiktū būtimi...
O štai čia  jaučiu
Ir  jaučiau,  kaip  gyvybė  atejus  š  mirti
kalbasi  su  manimi, -

Bet apie  tai  jau čia parašya. Tik ogi niekaip nekaliu  suprasti - kokš dar  stebūkla  Dievas  siunčia š m9sų pasauli, arba , sakykim, į mane, Tave, į Vidinį. Ir aš jau dabar jaučiu,kad ir jis atsikels, Pranuci, kaip tu...
   — Spėju, kad tokio žmogaus miegui pakanka 7- 9 valandų  miego. Palaiksim, Gal ir  Vidinš išgirsi,
  — O kam laukti, Pranuci? Kam? Tai būtu beprotybe, - ūmai išgirstame į mano guoli paguldytą Vinini.— Prie žmogaus  reikia  budėti , kas  diena, kas  valansa, kas  minute.. Budėti ir  budėki, kad pajaustume, kaip viskas  ne taip jame, kaip būta vakar. Jonai, kada gi su armonika ateisi ir...
  Šiandiena  čia, o ryt jau ten
  Per girias, girias, žalias girias...
O jei gršžčiau  jaunas  nepražusvęs,
Tai tave , gražuoke paimsi

per  girias, - uždaidavo Jonas..
Per  žalias - asiliepiau  aš . Ir jau tryse, kartu su Vidiniu.
per  girias, giras,  giras  žalias....

Ir gyveno dėdė partizanas
Ir gyveno dėdė partizanas.
Jis valdovas plačiųjų miškų.
Per miškus, per balas,
Šiandieną čia - rytojaus ten,
Per girių girių girias.
Cit, neverki, jauna mergužėle, -
Aš iš miško greitai sugrįšiu.
Per miškus, per balas,
Per girių girių girias.
Jeigu grįšiu jaunas nepražuvęs,
Tai tave, gražuole, paimsiu.
Per miškus, per balas,
Per girių girių girias.
Ir gyvensim mes tada laimingai,
Greitai baigsis kova kruvina.
Per miškus, per balas,
Per girių girių girias.

0

278

Balandis 2014
Saulė teka 06:22, leidžiasi 20:18
Pilnatis
14 mėnulio diena

Šiandien 4°C / 10°C, lietus
Rytoj 5°C / 10°C, mažai debesuota

14
PIRMADIENIS

Liudvika Liuda Valerijonas Vaišvydė Visvaldas Justinas Luiza
Vogtu arkliu tik kalėjiman nuvažiuosi
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 104 / 16

Balandis 2014
Saulė
teka 06:20
leidžiasi 20:20
ilgumas 14.00
Pilnatis
Pilnatis
15 mėnulio diena

Šiandien 4°C / 9°C, debesuota
Rytoj 4°C / 9°C, mažai debesuota

15
ANTRADIENIS

Gema Vilnius Vaidotė Modestas Anastazijus Liudvina
Kultūros diena
Darbininkės rankelės juodos, bet širdelė balta
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 105 / 16

Balandis 2014
Saulė
teka 06:18
leidžiasi 20:22
ilgumas 14.04
Pilnatis
Pilnatis
16 mėnulio diena

Šiandien 2°C / 9°C, mažai debesuota
Rytoj -1°C / 10°C, mažai debesuota

[align=center]16
TREČIADIENIS

Benediktas Giedrius Algedė Kalikstas
Foursquare diena
Vargas draugus išblaško
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 106 / 16

[/align]

Balandis 2014
Saulė teka 06:30, leidžiasi 20:12
Priešpilnis (pilnėja)
12 mėnulio diena

Šiandien 0°C / 9°C, mažai debesuota
Rytoj 4°C / 11°C, debesuota su pragiedruliais

11
PENKTADIENIS
Stanislovas Vykintas Daugailė Leonas
Tarptautinė koncentracijos stovyklų kalinių išlaisvinimo diena
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 101 / 15

... tingiai, bet šį kartą pamaniau, kad gal laikas nubusti, tačiau toks paketinimas neatrodė nei skubus, nei aktualus. Galėjau dėl jo nesivarginti ir gyventi nesielvartaudamas, kad laikas eina praeina. O taip: eina jis, praeina, tačiau napasakytum, kad dingdamas kaip į balą. Jis margalspavis, pavydėtinai turtingas ir dosnus, nešykštintis save dovanoti, nepaisant, koks jis tuokart beesąs. Taigi tikras, be išbrauktų sakinių ar užtužuotų vaizdų ir be nusiteikimo ar pastangų, kažką patobulinti ar įterpti pavaikslais atneštais iš kitur – kito laiko, kitos vietos, kitokių likimų. O čia gyvenimas toks, kad atrodo, jpg kažkur pradingęs, gal net  specialiai išmestas pareikis nubusti. Bet nepaisnt  to, vis daržniau atsitikdavo, kai iš pasąmonės pakužtelėdavo: o gal? O gal nubusk? Juk irgi nepasikysi, kad ten nėra ką veikti. Va, ir Ukraina  jau be Krymo. Nubusk.
   Ir štai ta diena, kai apsisprendimas nubusti tapo praktiniu veiksmu. O kad toks procesas atrodytų prašmatniau, prisiminęs bandžiau padainuoti:             

Tai mano vaikystės laikų daina, kai Šklėrių kaimas nežinojo arba gal nenorėjo įsileisti į savo kalbą žodžio „kolūkis". Beje, dėl Šklėrių sodžiaus... Manau, kad turbūt nedaug kas, išgirdęs šitaip ištartą jo vardą, pakelia galvą aukščiau, apžvelgdamas bent Marcinkonių - Gardino - Druskininkų - Merkinės apylinkes. Mat Lietuvoje yra lyg ir įspūdingesnio pažibėjimo Šklėriai. Tie, įspūdingesni, įsitaisę pašonėje buvusios ir esančios Lietuvos sostinių — Trakų ir Vilniaus. O šie Šklėriai, į kuriuos rodau, jie atokiau, jie pakraštėlyje Lietuvos. Ir šiuos Šklėrius dabar bejungia Vilniaus — Gardino geležinkelis. 
   — Ko nutilai? Dainuok.
   — Vidini, tu čia? Ir tu panorėjai nubusti? O dėl dainavimo,  tai neprisimenu, kad tiek  daug būčiau dainavęs, kai vienas.
   — Ir kai negirtas.
— Nežinau, kodėl tokie priekaištai.
   — Reikėję dar ilgiau pamiegoti,—pasakė Vidinis ir lyg aiktelėjo: — Nepadėk jam, aukščiausias. Jis pataluose, o aš su vaško žvakele. Jis jau prisiminimus dainuoja, o aš vos ant kojų laikausi. 
   — Kas atsitiko, Vidini? — nemokėjau suprasti tokios bičiulio šnekos.
   — Girdi, aukščiausiasis. Kas atsitiko? — klausia. O gal  dar pamiegokm,-
Iš to pačio dainų teksto?
— Deja, taip,  \pranuci.kai r tiek neprisiminiau. O dabar va,— pakalbėjau Vidiniui ir pats suklusau: — Kažin, kas  atsitiko, kad prireikė  atsiminti?
   — O gal dar pamiegok. Nors... — kiek luktelėjęs pasakė
   — Kas „nors“?
   — Gerai, kad nors nubudai. Bet gal dar pamiegok. Žinoma, sveiko žmogau miegu, o ne ligonio.
   — Vidini...
   — Nenormalūs mudu, Pranuci. Ir tu, ir aš. Abu nenormalūs. Net būtų stebuklas, jeigu pasakytum, kokia šiandien diena.
  — Šiandien? Stebuklas, kad manęs tokių dalykų klausi..
  — Ne, ne, aš neklausiu. Daugau negu trys menėsiai, kai bariesi, pykstiesi, džiaugiesi, verki, skrendi, kreti ir vis bundi bundi, tačiau vis laiko pritrūksta atsibusti.   
    — Gražių pasakų, Vidini, tavo galvoje pripaišyta, bet nemanau, kad tau kuo nors pagelbėtų balandžio vienuoliktoji. Man beje, regis, taip pat.
   Vienuoliktoji. Na taip, iš  tikrūju  taip. Bet  jeigu sumanei keltisd, tai paskubėkir  leisk  man pamieoti tuo savo  miegu.. O ne, niekuomet  nemaniau, kad  galėčiau išbūti toki  laiką. Niekuomet... Tai neįmanoma. Bemaž be  miego
  — Tu apie ką?
  — O Viešpatie, kur tu? Ar girdi? Jis štai dar klausia, apie ką aš, - sudejavo Vidinis, bet  kodėl jis taip, negebėjau suvokti, Prisikėlęs  ant  rankų, pasakiau:
— Tai neeilinė dena, Vidini. Aš tojau.- O puiki  ji ne  todėl, kad tai 101 šių metų  diena. Kur  kas prasmingaiu ją  atsiminti...svarpiau  per  ja  parodyt, kad tai  Tarptautinė koncentracijos stovyklų kalinių išlaisvinimo diena...

Iš kur, keleivi?
Nuovargis, atrodo, slegia
It šimtas pūdų druskos ant kupros
Ir dulkinas nuo kojų iki plikės galvoje
Išsuk iš kelio,
Laiką sugaištą tau poilsis gražins
Kur vyrai taurę kelia
Tikrai  prie  jos neklysdamas  žinai
Iš kur ir  kas esi
Tikiuosi, kad  girdėjau ką kalbu
Bet savo elgsenoj — valdovas tu.

Taip taręs,
Ir nelaukęs
Ką pasakysiu jam
Šauklys pasuko į neilgą kelią 
Kur dvaro pastatas baltais langais
Žiūrėjau laukdamas, kad atsigręžtų
Ir atkakliau pakviestų;
— Keleivi nepažįstamas, ateik

Negrįžtelėjo.
Bet nustojo šunys loti
Ir sužinojau: durų neužsklęs.
Balti dvarai dar vis pakelėse sustoja,
Kai šitaip sunkiai druską reikia žmogui nešt.
Štai ir dabar...
Boluoja  vėliava iškėlęs
Bet... stop —
O jeigu tai vien tik iliuzija,
Ar jos šešėlis?
Bet vis dėlto, jeigu ir taip
Nėra  man laiko  netikėti,
Kad negalėtų būti ir geriau. 
Eilėraščiais skaitau,
kai kada , užkanęs prosa
kaip vaikas  dyvijuosi iki šiol
Kad iki šiolei neišmokęs
Išgirsti Dievą iš savęs...

Balandis 2014
Saulė
teka 06:27
leidžiasi 20:14
ilgumas 13.47
Priešpilnis (pilnėja)
Priešpilnis (pilnėja)
12 mėnulio diena

Rytoj 4°C / 11°C, giedra

12
ŠEŠTADIENIS
Julijus Zenonas Galmantas Jūratė Damijonas Julius
Tarptautinė aviacijos ir kosmonautikos diena
Nuo žmonių kalbų po puodu nepasislėpsi
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 102 / 15

Delsti nevuvo kaip. Akyse temo, o sunykę, susiglemžę kūno raumenys sirpo, putesi, stangrejo. Atrodė, neprireikė net  mažiausiu pastangų, kaf  iššokčisu iš  guolio ir apkaninęs Vinini kelčiau  ant ranku ir  sūpauįiau-  aukščiau, žemiau, bent  kaip. Akys  jo nebuvo uižmerktos, bet tokios ii it išdrožtos, be judesio.
   — Vidini!..
   Vidinis  tylejo, ir  tik  po kurio laiko, paųauktas  fal deimtą  ar kežkelintą  garma,  su šnabžgėko. Meėlyg  ji  ausš. Tačiua burna supulsavo  labai neskubiau ir  nebuvo  sunku, pasilelkus į patirtį išgirsti:
  Pamiegoti, Pramuci, noriu. Labai. Būtu gerai, kad  tavo  miegu...
  — Vigini,- neršiojau  ant rankų, nemokėdamas kalbėti kitokio žodžio: —  Vidini, Vidini... — O paskui neržinodamas, ką  dar  galėčiau padaryt, pakeliau  ji  aukįčiau širdies ir  lengavai pagauldžiau i ka tik palikta savo guoli.
   — Akių neušspausk, Pranuci. O jeigu dar ką  panorėtum ( ir  sugebėtuM),perskaityti,  tai siulyčiau „Mirusiųjų užrašus"
   — Vidini...
   Bičiulių bičiulis žiūrėjo į mane neujudančiomis  almis. „ Nežegnosiu, neržegnosiu,“— kuždėjau savyje ir apklostęs  ji lengva  drobine, dar  staklėnis paklodę, užriesiau jo kūną nuo kojų lki kaljo ir atatuspstas ėjau, nežinodamas į ką falėčiau  atsiremti. Apys  buvo ibesto į atgulusio Vidinio atviras akis ir nebuvo jįgų  ar ryžti,  atitrakyi  jas  ir apsižvalyti kaip kas  atrodo aplinkui.   
   — Draufa  neleimėje  pažinsi,— išgirdau pažystamu balsu pasakytus seniai man žinomą posaki, ir  vis dėlto yoks  jis buvo pirmą karta. Tuoj  pajaučiau, kaio ant netiesd užkrito  nesumki  ranka, pabarbeno piršta, o pažįstamas balsa, pakalbėjo:
  < Taigi, Labas  rytas, Pranuci. Nebijok, Prie mirčių jau ir aš pripratę, bet Vidinis nemirs. Jis puikiai žino, kad  kiekvieman  tra  reikalingas ir todėl jis negali, neuri teisės  mirti. Jeigu Diebui reikįtu mirtise, jis  jau  senai  būtų taver  Net  ir  mane  pasiėmęs. Bet  gi nepaiima, dar vis palieka. Jau  ir  aš  maniau, kad  neatsikersi, o...
   —  Junai, tu čia? Bert kur? Akys  šviesios, bet nematau...
   — Net ir  ne girtsa, Pranuci. Aš čia irgi atejau kaip dvasia.Tikslai, kaip trupučiukas dvasios. Bet  aš žinau, kaip aš  tavęs  nysuprantu, taip ir tu manės  nesuprasi. Va, Vidinio  Mirusiūjū užrašai". Prašę, kad jeigu atsitiktų tasip , kai šiandier, būtainai  ateičiau ir  juso perduočiau  tau.
   — Ačiū, Jonai.
   — Vadinki mane Jonu iš Griškamūdžio. Kaip kadaiosy, kol dar nebuvai užmigęs. Žinoma, jeigu  atsimeni ir nesunku.
   — Nesunku. Bet  až žinai, kodėl taip  vadfinau? Nors  niekomet to neklausei,bet įtariu, kad nežinai.
   — Nereikėjo, bet  kai užmigai, ne  vieną dien  tokia  mintis  muvo užėjusi, Kodėla taip vadinęs. Kodėl
   — todėl, kad  atėjus į  Grūkabūdi, ką  rasi,  ko nerai, o Joną  Bartkų — visuomet...
   — o kepuės, Pranuci, iki  šiol neįsigijau... Visas per šešesdeėimtie  smtų  žmagaus  gyvenimas be  kepurės...
   — užtat, mielas  žmogau,  su  Jalonskynės  gektarai... Ger  garaiua, kad  prie joki  pna  jos  nereikia  nukelti.
   — Taip nereikėtų kalbėti. Prie gerą žmogu  nukelti kepurę nemenkas  malonumas. Ateidavau čia ir prie taves.
   — Prie manęs,
   — Ne kasdien. Bet per sacaitę ar dvi, bent vieną karta  būtinai.Bet  kad  atsikesi, oi, ne, tikrai netikėjau.
   Stiprumas ramenyse  pradėjo  nykti, Apsižvaldiau paieškodamas, kur  galėčiau atsisėstis, net  nieko  neradęs, palenkiau  kojas ir sėgmėnimis nusileidau ant grindų.Suglaudžiau kojų pėdas ir regis pirmą karta pagalvojau, kiek  daug  kur  jos  mane išnežiojusios. Ir į Griškabūdį taip pat  atvedusios...t.. O tem jau, regis, eiti nereikėjo. Prisiminu, kad  susrojau  prei Valentino Gustainio kapo ir it papoteriavau jo patie sžodžiais: 
   „Neturėdami jokių perspektyvų gauti butą ir apsigyventi kur nors mieste, nutarėme prisiglausti
Griškabūdyje pas mano sesutę, kuri jau kelias dešimtis metų gyveno savo sename namelyje. Medinis
namelis dabar buvo visai sukrypęs. Sesuo neturėjo iš ko jį remontuoti. Bet ir čia atėjo pagalba.
Vietiniai meistrai, kuriuos anais laikais mažai tepažinojau – retai kada Griškabūdyje lankydavausi, vis
po Europos sostines skrybaudavau – pasisiūlė pusvelčiui suremontuoti tą namelį.

Balandis 2014
Saulė
teka 06:25
leidžiasi 20:16
ilgumas 13.51
Priešpilnis (pilnėja)
Priešpilnis (pilnėja)
13 mėnulio diena

Rytoj 3°C / 10°C, lietus

13
SEKMADIENIS
Martynas Mingaudas Algaudė Ida
Verbų (palmių) sekmadienis
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 103 / 15

— Velnias... Ir sumanyk taip: „Mirusiųjų užrašai“. Skaitei?
   — Pavartinėdamas. Viena frazė iš vienur, kita iš kitur.  O dėl pavadinimo, tai ne Vidinio kaltė, kad jie įvardinti, kaip     „ Mirusiųjų užrašai", Beje, pamatysi, kad jie be pradžios. Tait tai irgi ne jo kaltė, kadangi ne iš karto susivokta, jog numirėlis galėtų pasakoti dalykus, kurie tokie, kaip juose užrašyta. Manau, kad  dėl to Vidiniui ir prireikė manęs pasitarimui. Lig tol jau buvome lyg apmiršę.  Pasakė jis, ir  matydamas  atsisėdusi tokioje pozoje, pasiteirano:
   — O sakyk, Pranuci, ar seniai tokia poza praturtini gyvenimą.
   Žvilgtelėjau jam  tiesmuka į akis.
   — Nesupratai, ko klausiu? Atsiprašau, — pasakė Jonas iš Griškabūdžio, — galėjau ir  aiškaiu, bet ar ne I. Turgenevas  savo „Palatoje Nr. 6" pasakęs, esą, nederą trukdyti žmonėms eiti iš proto.
   Vėl pakėlęs  galva  susiradau  Jonom iš Griškabūdžio  akis. Žiūrėjau į jas ir laukiau.
   — Nieko taip herai iš šiū  užrašu neatsimeno, kaip ką  tik  atėjus, išgirstus tavo žodžiu. Gulejai  va, kaip dabar  Vidinis, o žodžai  atsimintni  kaip dufart du.

Laikas dirba ir dirba —
Skaldo, tašo akmenis
Deda į tiltus, bažnyčias
pagirdytas vandeniu
nepažįsta savęs.
Dirba laikas, Vidini
Ne šiap gi sakau:

Nutilai, o  Vidinis, va  kait  tu  dabar,  atsisėgo ir  sudėjės   susidėje  kojū pėdomis ir  rankų kelnai :

O visti, graž ši dalia
Sako, beribėk  edsvęj..
Kosmosas pl;ečias  daiktū būtimi...
O štai čia  jaučiu
Ir  jaučiau,  kaip  gyvybė  atejus  š  mirti
kalbasi  su  manimi, -

Bet apie  tai  jau čia parašya. Tik ogi niekaip nekaliu  suprasti - kokš dar  stebūkla  Dievas  siunčia š m9sų pasauli, arba , sakykim, į mane, Tave, į Vidinį. Ir aš jau dabar jaučiu,kad ir jis atsikels, Pranuci, kaip tu...
   — Spėju, kad tokio žmogaus miegui pakanka 7- 9 valandų  miego. Palaiksim, Gal ir  Vidinš išgirsi,
  — O kam laukti, Pranuci? Kam? Tai būtu beprotybe, - ūmai išgirstame į mano guoli paguldytą Vinini.— Prie žmogaus  reikia  budėti , kas  diena, kas  valansa, kas  minute.. Budėti ir  budėki, kad pajaustume, kaip viskas  ne taip jame, kaip būta vakar. Jonai, kada gi su armonika ateisi ir...
  Šiandiena  čia, o ryt jau ten
  Per girias, girias, žalias girias...
O jei gršžčiau  jaunas  nepražusvęs,
Tai tave , gražuoke paimsi

per girias, - uždaidavo Jonas..
Per  žalias - asiliepiau  aš . Ir jau tryse, kartu su Vidiniu.
per  girias, giras,  giras  žalias....

Ir gyveno dėdė partizanas
Ir gyveno dėdė partizanas.
Jis valdovas plačiųjų miškų.
Per miškus, per balas,
Per girių girių girias.
Cit, neverki, jauna mergužėle, -
Aš iš miško greitai sugrįšiu.
Per miškus, per balas,
Per girių girių girias.
Jeigu grįšiu jaunas nepražuvęs,
Tai tave, gražuole, paimsiu.
Per miškus, per balas,
Per girių girių girias.
Ir gyvensim mes tada laimingai,
Greitai baigsis kova kruvina.
Per miškus, per balas,
Per girių girių girias.

Nubudau
ir girdžiu,
kažkas nebaigia žodį kalbėti:
— Gal patylėkime dieną, gal kitą,
galbūt net mėnesį ar metus.
Esam labai kalbomis nusidėję
ir nemanykim, kad gelbės išpažintis.

Ir girdžiu,
kaip kitas jam sako:
— Gerai - negerai, bet jei būta,
jau ne ką padaryti gali.
Aš ir pats neretai išeinu į bažnyčias
ir nelieka ten laiko
poteriauti už tuos, kurie bus. 
Vien tik „amen“ ir „amen“,
vis po kapines, tarp jų kryžių
ir baugu, kad ne viską atminti gali.

Kas jie, du,
kurie šitaip čia šneka,
kaip ir aš dar, matyt, iš sapnų neišėję?
Šerkšno sniegas už sienų mažytės pirkeles...
O blausa akyse
Su miegu galynėjas,
bet žinau:
jeigu taip, tai įeisiu į dieną,
tik norėčiau, kad mano vienatvė,
išlikus kokia beyra,
nedejuotu manim.     
Skaitysiu po raidę
po žodį, po sakinį trumpą ar ilgą save
Ir manysiu: laimingas buvau,
laimingesnis esu,
laimingiausias dar būsiu.
Ir keista, kad tik neseniai sužinojau,
jog ir skruzdės neturi akių.   

II.
Kas pasakys,
kaip reikėtų skaityti save,
kad būtis neatrodytų baisiai paini?
Būna, kai ligi šiolei dar vis lopšyje
Supa laikas ir vieversys.
Bet nėra, kas pašauktų vardu,
Nes ir vardo nėra.

Netikite?
Ką gi! Ir aš
nelabai tuo tikiu.
bet dėl to vieversys neišnyksta.
Ten, už tolių toliausių,
už erdvių erdviausių
atkakli kaip kaip gyvybę įžiedus valia,
iš būties į nebūtį   
Žagsi vaikystė ----
Šaukdama į pradžią žmogaus. 

Ir dabar dar nemoku suvokti
Šitokia jos paskirtim...
Man pakakdavo ja
Pasitikti prie lopšio
Ir užaugti ar mirti glėby.
O  dabar?...
jau tik tiek man per maža
Ji į nebūti  žagsi kantriu laukimu.
Ten prasideda dar neregėtas peizažas —
Iš kurio į vaikystę einu
Ne kaip kūnas, i9deja  ar  mintis.
Gal  greičiau, kas į nieką
įsiskverbia būt priežastim...

.
2014 balandžio 06  - 07.

Laikas dirba ir dirba —
Skaldo, tašo akmenis
Deda į tiltus, bažnyčias
Ir žvyras, pražilęs cementu
Ir pagirdytas vandeniu
Nepažįsta savęs.
Dirba laikas,
Iščiulpdamas prakaitą tylų,
Iš plieno, betono, žmogaus smegenų
Iš dienos į naktį
Iš nakties į diena 
Pagal saulės orbita ir  atvirkščiai
Pasaulis sušyla
Tirpsta Arktika – Antarktika

Atsikėliau, nusiskutau barzdą, o atsisėdęs prie trinto- nutrinto, seno, panašaus į kaip tarybų valdžią stalo, parašiau: Manau,  anė  šukuot,i
Anė glostyti neverta
Poezija, kokia  ei – tokia ir būti
Atsisakau net kritikams paklusti,
Nes nesmagu save giedot ne savimi (kažkuo kitu
Kuomet  lig šiolei vis tikiu
Kuprotą  gal tik karstas  beišlygins.
Perskaičiau ir man gražu. Ir žinau net, kad to, kas man gražiausia, vargu  ar  dar  kas  pamatys. O kalbu aš  čia  apie du kartus pavartotą  žodeli „anė“. kurį mano „Dabartinės lietuvių kalbos žodynas“ jau nurašęs. Gerai, kad  dar  yra Didysis, o ten jis mano  ausims irgi gražiai  atrodo
Anė  girdėt  nenorėjo;
Aš nežinau  anė  ko, anė  kaip...
Jau  aš nepakeliu baltų rankelių, anė šilko  kasnųykėlio.
-------------------------------

Žiemos buvo tik tiek, kad  jau balandžio pradžioje negebėjau atsiominti, ar  ji, žiema, buvo. Iš Vilniaus  Naujininkų į Vilniaus į Balsius ištrūkdavau dažnai, o dienoraštyje jau  kovo 26 d. parašiau, kad, girdi, — ir vėl sodas lig vėlyvo rudens“. Tačiau, regis, labiau rūpėjo ne kaip save pasipuošti so, o, susisėmus visus  septyniasdešimt penkerius  metus, kiek beįmanoma, perskaityti save  taip kad bent sau  neatrodyčiau toks  kelmas, koks iš tikrųjų  esu. Pasižiūrėjęs į žvaigždes  matydavau, kad  jos taip pat žiūri į mane ir  net atrodo, kad  aš  joms labiau rūpiu, negu  man  jos. Lig  tol nemaž-ai visokių niekų prirašęs, užverčiau „ rašyk“ svetainėje eilėraštį manydamas, kad  gal nebūtų blogai, jeigu  jis jos  jos literatūroje  pasiliktų paskutinis. |tai, beje, eilėraštis, kurį perskaičiau  daugiau kartų negu  bet  kurį  kitą, nors  jų ten nemažai. 

Jeigu lašelyje Tiesos
ir savo atvaizdą matyčiau,
nepatikėčiau,
nors žinau —
rasa, pakibus ant žolės,
ryto pasaulį sutalpina.
Ir pirmą kartą nepažint širdis,
iš pasakos išnokusio siužeto.
( Neparikėčiau)
Man patiko šis  eilėraštis. Ir galbūt  patinka todėl, jog įsitikinęs , kad galiu  juo rodyti į save, kuomet  jau ir pats  sau neaiškus, kuomet pačiam dar reikia  pasiknaisioti po gyvenimą, kurį lyg ir  parašytas ir  vis dėlto  reikalingi kažkokie prieskoniai, kad  išnokęs  siužetas dar vis dirbtų, kad ir vienatvė senatvėje savo  poilsiui patalus  tšaisytųsi ir  galvą dėtų dėtų ant  akmens  ar  bent  ant  kumžčio
   — Vidini, kur  tu Gyvas  dar? Ar žinai  bent apie ką čia  mastau. Pūsk ragą, apdalingamas  viuo visas keturias pasaulio žalis.  Pūsk.l, žmogau.

0

279

Balandis 2014
Saulė
teka 06:15
leidžiasi 20:23
ilgumas 14.08
Pilnatis
Pilnatis
18 mėnulio diena

Šiandien -2°C / 10°C, mažai debesuota
Rytoj 1°C / 14°C, debesuota su pragiedruliais

17
KETVIRTADIENIS

Anicetas Dravenis Skaidra Robertas
Lietuvos energetikų diena pasveikink
Pasaulinė hemofilijos diena
Kad ir šuns būdoj, kad tik savoj
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 107 / 16

... tingiai, bet šį kartą pamaniau, kad gal laikas nubusti, tačiau toks paketinimas neatrodė nei skubus, nei aktualus. Galėjau dėl jo nesivarginti ir gyventi nesielvartaudamas, kad laikas eina praeina. O taip: eina jis, praeina, tačiau napasakytum, kad dingdamas kaip į balą. Jis margalspavis, pavydėtinai turtingas ir dosnus, nešykštintis save dovanoti, nepaisant, koks jis tuokart beesąs. Taigi tikras, be išbrauktų sakinių ar užtušuotų vaizdų, be nusiteikimo ar pastangų pasitobulinti pasiskolintais pavaikslais iš kitur – kito laiko, kitos vietos, kitokių likimų. Gyvenimas jame toks, kad atrodo, jpg kažkur pradingęs, ar  gal net  specialiai išmestas pareikis nubusti. Bet nepaisnt  to, vis daržniau atsitikdavo, kai iš pasąmonės pakužtelėdavo: o gal? O gal nubusk? Juk irgi nepasikysi, kad nubudus nebus ką
veikti. Va, ir Ukraina  jau be Sevastopolio, be Krymo. Nubusk.
    Ir štai ta diena, kai apsisprendimas nubusti tapo praktiniu veiksmu. O kad toks procesas atrodytų prašmatniau, prisiminęs bandžiau padainuoti:             

Tai mano vaikystės laikų daina, kai Šklėrių kaimas nežinojo arba gal nenorėjo įsileisti į savo kalbą žodžio „kolūkis". Beje, dėl Šklėrių sodžiaus... Manau, kad turbūt nedaug kas, išgirdęs ištartą jo vardą, pakelia galvą aukščiau, apžvelgdamas bent Marcinkonių — Druskininkų — Merkinės apylinkes. Mat Lietuvoje yra lyg ir įspūdingesnio pažibėjimo Šklėriai. Tie, įspūdingesni, įsitaisę pašonėje buvusios ir esančios Lietuvos sostinių — Trakų ir Vilniaus. O šie Šklėriai, į kuriuos rodau, jie atokiau, jie pakraštėlyje Lietuvos. Ir šiuos Šklėrius jungia Vilniaus — Gardino geležinkelis. Tačiau ruože nuo Marcinkonių iki Baltarusijos sienos jis irgi apmiręs. Susikaupė pluoštelis metų, kai juo nenuvažiavo nei veinas  traukinys.   
   — Ko nutilai? Dainuok!
   — Vidini, tu čia? — neiškart atsiliepiau.— Ir tu panorėjai nubusti?
   — Reikėję dar ilgiau pamiegoti,—pasakė Vidinis ir lyg aiktelėjo: — Nepadėk jam, aukščiausias. Jis pataluose, o aš su vaško žvakele. Jis jau prisiminimus dainuoja, o aš vos ant kojų laikausi. 
   — Kas atsitiko,  — nemokėjau suprasti tokios bičiulio šnekos.
   — Girdi, aukščiausiasis? Klausia, kas atsitiko? Aš irgi noriu žinoti: iš tikrųjų, kas atsitiko, kad žmogus net numirti nemoka. Kas?
   — Dabar? Numirti? Nekvailiok, Vidini. Kai prasidėjo tikras gyvenimas, mirtį šauki. Tai nekrikščioniška.  Neužsiiminėki absurdais,— priekaištingai pasakiau.

0

280

Balandis 2014
Saulė
teka 06:13
leidžiasi 20:25
ilgumas 14.12
Pilnatis
Pilnatis
18 mėnulio diena

Šiandien 1°C / 14°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 8°C / 16°C, giedra

18
PENKTADIENIS

Apolonijus Eitvilas Girmantė
Tarptautinė paminklų apsaugos diena pasveikink
Pasaulinė radijo mėgėjų diena
Avinas (03.21-04.20) - Arklys - 108 / 16

... tingiai, bet šį kartą pamaniau, kad gal laikas nubusti, tačiau toks paketinimas neatrodė nei skubus, nei aktualus. Galėjau dėl jo nesivarginti ir gyventi nesielvartaudamas, kad laikas eina praeina. O taip: eina jis, praeina, tačiau napasakytum, kad dingdamas kaip į balą. Jis margalspavis, pavydėtinai turtingas ir dosnus, nešykštintis save dovanoti, nepaisant, koks jis tuokart beesąs. Taigi tikras, be išbrauktų sakinių ar užtušuotų vaizdų, be nusiteikimo ar pastangų pasitobulinti pasiskolintais pavaikslais iš kitur – kito laiko, kitos vietos, kitokių likimų. Gyvenimas jame toks, kad atrodo, jog kažkur pradingęs, ar  gal net  specialiai išmestas pareikis nubusti. Bet nepaisnt to, vis daržniau atsitikdavo, kai iš pasąmonės pakužtelėdavo: o gal? O gal nubusk? Juk irgi nepasikysi, kad nubudus nebus ką veikti. Va, ir Ukraina  jau be Sevastopolio, be Krymo. Nubusk.
    Ir štai ta diena, kai apsisprendimas nubusti tampa praktiniu veiksmu. Baltas dvaras pasidarė baltesnis, o neaukštoje įkalnėje visuomet ramus, pagarbia ramybe apgaubtas flygelis atrodė lyg truputį sunerimęs. Nedidelis žvirblių pulkelis kilo — tūpė, kilo — tūpė ir jų trukšmas buvo didžiausias visoje namažo dvaro teritorijoje. Tai nebuvo įprasta, bet natūralu, nes šį kartą jie nesuranda įprastos kasdienybės, graitai atsiradusios, kai išėjęs į  kelionę ir sutikęs Šauklį, buvau pakviestas poilsiui. Neatrodė, kad jam labai rūpėjęs, bet tai nesutrukdė pasinaudoti jo kvietimu, kuris įsirašė  atmintyje, kaip į magnitafono juostelę.   

Iš kur, keleivi?
Nuovargis, atrodo, slegia
it šimtas pūdų druskos ant kupros
ir dulkinas nuo kojų iki plikės galvoje.
Išsuk iš kelio,
laiką sugaištą tau poilsis gražins,
kur vyrai vyną aukso taurėm kelia,
tikrai prie jų, jau nesuklysdamas žinai,
iš kur ir kas esi.
Tikiuosi, kad girdi, ką tau kalbu,
Bet savo elgsenoj — valdovas tu.

Po kurio laiko, pirmą kartą išklausęs atmintyje įrašą, mielai nustebau, suvokęs, kad ir man aktualu kai kuriuos dalykus užrašyti labiau poetine kalba. Žodį labiau, beje, čia rašau parūpindamas vietos  supratimui, kad nesu nenusitaikęs į poezijos kalbą. Poetine kalba man prastesnę, žemiškesne, su  dantimis  burnoje, lazda  rankoje,  su žemiška atspara  po kojomis, kuri neatsižana prozos,tsr .9s.para a - poetinę kalba, , kad  man čia  užrašau, apsiautęs ji tą man suvokta  prasme, kad netu palikus prozą, atsiminti labiau poetine kalbą.  apsilietinuosšird dabar išgirstu Dabar i

Taip taręs,
Ir nelaukęs
Ką pasakysiu jam
Šauklys pasuko į neilgą kelią 
Kur dvaro pastatas baltais langais
Žiūrėjau laukdamas, kad atsigręžtų
Ir atkakliau pakviestų;
— Keleivi nepažįstamas, ateik

Negrįžtelėjo.
Bet nustojo šunys loti
Ir sužinojau: durų neužsklęs.
Balti dvarai dar vis pakelėse sustoja,
Kai šitaip sunkiai druską reikia žmogui nešt.
Štai ir dabar...
Boluoja  vėliava iškėlęs
Bet... stop —
O jeigu tai vien tik iliuzija,
Ar jos šešėlis?
Bet vis dėlto, jeigu ir taip
Nėra  man laiko  netikėti,
Kad negalėtų būti ir geriau. 
Eilėraščiais skaitau,
kai kada , užkanęs prosa
kaip vaikas  dyvijuosi iki šiol
Kad iki šiolei neišmokęs
Išgirsti Dievą iš savęs...

0

Вы здесь » Trys pelėdos » 2013: DARBO KALENDORIUS: » PAKELIUI Į 75:(1939 - 2014) ...