Trys pelėdos

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Trys pelėdos » 2013: DARBO KALENDORIUS: » PAKELIUI Į 75:(1939 - 2014) ...

PAKELIUI Į 75:(1939 - 2014) ...

Сообщений 291 страница 300 из 431

291

Birželis 2014
Saulė
teka 04:51
leidžiasi 21:43
ilgumas 16.52
Jaunatis (pilnėja)
Jaunatis (pilnėja)
4 mėnulio diena

Šiandien 12°C / 14°C, debesuota: ryte palijo, vidurdienis irgi apsiniaukęs

1
SEKMADIENIS

Justinas Jogaila Galindė Konradas Juvencijus
Tarptautinė vaikų gynimo diena
Vasaros pradžia
Tėvo diena
Kas save giria, tą kitas peikia
Dvyniai (05.23-06.21) - Arklys - 152 / 22

Tylėsiu   http://uploads.ru/t/J/h/D/JhDKH.gif
Už lango lyja.
Na, ir  kas?
Nejau eilėraštį rašysiu lietui?
Su juo ir rytas.
Akys vaikščioja po jo valdas.
Reikėtų daug jam gero pasakyti
Ir užsimiršusiam nuklyst į savo pradžią,
Paėmus sunką ranką:
-  Tėve, vesk!
Jau nesakau, kad man ko maža.
Užtenka visko, net per daug.
Net ir savos dalios, kaip tėvo,
Net  laiko, kai tavęs  nėra...

Pabūsiu, tylai atidavęs dieną,
Su tavo saujoje vaiko ranka.

2014-06-01 08:05

----------------------------------------------------------------------------------

Birželis 2014
Saulė
teka 04:50
leidžiasi 21:44
ilgumas 16.54
Jaunatis (pilnėja)
Jaunatis (pilnėja)
4 mėnulio diena

Šiandien 12°C / 19°C, smarkus lietus
Rytoj 16°C / 21°C, lietus

2
PIRMADIENIS

Erazmas Marcelinas Ąžuolas Auksė Eugenijus
Į dievo pagalbą tikėk, bet ir pats netingėk
Dvyniai (05.23-06.21) - Arklys - 153 / 23

Birželis 2014
Saulė
teka 04:49
leidžiasi 21:45
ilgumas 16.56
Jaunatis (pilnėja)
Jaunatis (pilnėja)
5 mėnulio diena

Šiandien 16°C / 21°C, lietus

http://uploads.ru/t/J/h/D/JhDKH.gif
3
ANTRADIENIS

Karolis Klotilda Tautkantas Dovilė
Sąjūdžio diena
Blogam ir danguje bloga, geram ir pekloje gera.
Dvyniai (05.23-06.21) - Arklys - 154 / 23

Birželis 2014
Saulė
teka 04:48
leidžiasi 21:46
ilgumas 16.58
Jaunatis (pilnėja)
Jaunatis (pilnėja)
6 mėnulio diena

Šiandien 14°C / 23°C, lietus

4
TREČIADIENIS

Pranciškus Dausprungas Deimena Kornelijus Vincentas Vincė Vincenta
Tarptautinė agresijos prieš vaikus diena
Dėl ilgo liežuvio ne vienam dantys išgriuvo
Dvyniai (05.23-06.21) - Arklys - 155 / 23

Birželis 2014
Saulė
teka 04:47
leidžiasi 21:48
ilgumas 17.01
Priešpilnis
Priešpilnis
7 mėnulio diena

Šiandien 16°C / 22°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 14°C / 23°C, debesuota su pragiedruliais

5
KETVIRTADIENIS

Bonifacas Vinfridas Kantautas Kantvydė Marcė
Pasaulinė aplinkos apsaugos diena
Iš sniego košės neišvirsi
Dvyniai (05.23-06.21) - Arklys - 156 / 23

Šapą po šapo    http://uploads.ru/t/J/h/D/JhDKH.gif

Žinau, jau nelauki,
Kad žodį jautresnį galėčiau sakyti.
Ir aš jo, beje, pasiilgau.
Bet būta ne sykį,
Kai griūvančios pilys
Griuvėsiais panūsta save prisiminti
Ir suskamba buvusių pokylių arfos.

Viena akimi 
Kitai akiai pamerkiu,
O lūpas sučiaupęs — į šypsnį įaudžiu.
Šapą po šapo,
Ką gražesnio suradęs
Į eilėraštį savo nešu
Ir būna, kad ūmai
Žiburėliais nusišviečia akys.

... o kai rudenio gervės vėl lėks į pietus,
Jas viliosiu šviesa iš griuvėsių pilių,
Grojančių
      buvusių
              pokylių
                      arfom ---

2014-06-05 18:33

Birželis 2014
Saulė
teka 04:46
leidžiasi 21:49
ilgumas 17.03
Priešpilnis
Priešpilnis
8 mėnulio diena

Šiandien 14°C / 23°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 15°C / 23°C, debesuota su pragiedruliais

6
PENKTADIENIS

Bogumilas Klaudijus Norbertas Tauras Mėta Paulina
Darbo nesišalinsi - vargas pasišalins
Dvyniai (05.23-06.21) - Arklys - 157 / 23

-------------------------------------------------------------------

Birželis 2014
Saulė
leidžiasi 21:50
ilgumas 17.04
Priešpilnis
Priešpilnis
9 mėnulio diena

Šiandien 15°C / 24°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 13°C / 22°C, giedra

7
ŠEŠTADIENIS

Robertas Ratautas Radvydė Lukrecija Roberta Svajūnas Svajūnė
Kas skaito, rašo – duonos neprašo
Dvyniai (05.23-06.21) - Arklys - 158 / 23

2. Suvokti save

Nepamenu, kad būčiau skundęsis gyvenimu traukinyje. Būti kitur ir kitaip, man, regis, nė karto nepasinorėjo. Po pasikalbėjimų su Vidiniu apie persikėlimą į jo tėviškę – taip pat ne. Ne todėl, kad ji nežinia kur tarp Žemės ir Dangaus. Ne todėl, kad bodėčiausi jos ieškoti, manydamas kad jau  visos „amerikos“ surastos ir tik išsišokėliai, tik nenuoramos, tik keistuoliai,  žiū, tai vienur, tai kitur, kur atrodytų jau viskas išneršta, sugeba atrasti nuostabos vertų dalykų ir taip verčia galvoti, kad net iš nieko Dievo pasaulyje tveriasi daiktai ir reiškiniai. Bet tai nereiškė, kad pripratintas prie gyvenimo  traukinyje, pasilikau nepaslankus savo protu ir nežinojau, kad normalių žmonių faktiškai nėra.
Tarp dienoraščio puslapiuose primėtytų išrašų, akis užkliudo ir toks:
   Iš esmės visiškai normalių žmonių nebūna. Kai kažkas garsaus  vokiečių psichiatro  Ernsto Krečmero paklausė: „Kas, anot  jūsų, yra normalus žmogus?“ šis parodė į kabineto kampe stovinčią spintą. Tiesiog „vidutiniokų “ keistenybės nėra tokios pastebimos, be to, jie nėra taip matomi kaip genijai ir įžymybės.
  Jau žinojau, kad žmogui tenka gyventi ne taip, kaip geriau ar blogiau, kaip norėtų, o taip, kaip reikia. Ir tai ne priežastis, kad kelias į Vidinio tėviškę nežinomas ir nesi tikras, kad jį surasi. Bet netgi ir suradus, kaip ten nusigauti? Daugiausia, ką turėjau, tai viziją, kad  pakeliui į  Dangų  kažkur yra materija (gal energija), sukaupta į  žmogaus delno pavidalą. Vaizdavausi  jį visaip, bet dažniau jis buvo atverstas plokščia puse, išraižytas giliomis rievėmis –  atrodė, kad toks palikimas yra kažkada tekėjusių upių paliktos ir užkonservuotos senvagės. Po Delno teritoriją pamėtytos  nuospaudos – jos aukštesnės, it kalnai  kalneliai, o gal  ir kalnai. Nesuvokiau, kaip aukštai Delnas pakeltas nuo Žemės ir gali būti, kad artėjant prie jo, jis vis didės, augs, plėsis ir galiausiai pasimatys kaip žemynas. Vizijose daiktai nebūna tapatūs: atsitinka, kad realybėje jie savo parametrais pranoksta jas, bet būna ir priešingai. Vizijose delną visuomet matydavau su išaugusiu ąžuolu ir senu gandralizdžiu, žaibų nutrenktoje jo viršūnėje. Tokia aplinkybė versdavo padūmoti, kad delno teritorija, artinantis prie jos, ne kažin kaip padidėtų, jeigu ąžuolai ir ten tokie,  kaip  Lietuvoje.. Kad ir tie, tūkstantmečiai, kaip Stelmužės, kaip Dionizo Poškaus  Bijotuose Baublys, užsiauginęs puspenkto metro skersmens kamieną ir taip paskatinęs žmogaus protą įrengti jame muziejų.
   Bet — ša! Apie tai mąstyt laiko dar bus. Labiau pradėjo rūpėti kiti dalykai, tarp kurių ir nenuovoka, kaip pasakyti Urtei apie užkritusį galvą užmanymą ir pasiryžti prašymui: Urte, dievų dukra, padėk mudviems su Vidiniu nusigauti TEN. Atrodytų, menkniekis, atrodytų, neduok dieve turėti didesnių rūpesčių, kaip tokie ir galima būti tikram, kad vaikų dėl to bus. Bet labiau pagalvojus  suvoki, kad reikalas gerokai keblesnis, negu atrodo. Regiu, kaip išgirdusi tokį prašymą, Urtė it stingsta, darosi nejudri. Paskui lėtai nuo akių nukelia akinukus, juos pavalo ir dar lėčiau sugrąžina atgal.
   — Ten? Tarp Žemės ir Dangaus? Kur tai yra, Pranuci?
  Ir ką pasakyti, ką? Bet mergina atkakli. Nepavargsta žiūrėti į senio akis ir man nepaprastai norisi, kad greičiau užsibaigtų toks pokalbis, bet  dar geriau būtų, kad Urtė iš mano akių  perskaitytų, jog nei Vidinis, nei aš nežinome, kur realybėje tai yra. Tik vizijose matome  žmogaus rankos delną, ant  kurio išaugęs ąžuolas, o Vidinis netgi  įsitikinęs, kad TEN yra jo tėviškė, ten  gimęs. Iš ten kažkada ir prie mano lopšio budėti atėjęs.
   Kitas dalykas, kuris pradėjo slėgti it reikalaudamas sau didesnės atidos, tai netikėtas, kaip šventųjų paveikslai nušvitęs supratimas, kad  kone nieko negaliu pasakyti apie savo būtį traukinyje. Vienas, kitas epizodas, bet tiek taip menka, kad priartėja prie nulio, kuomet netgi nežinai, kokie vėjai čia atpūtę, kada taip atsitikę ir kam reikėję. Kiek duonos suvalgyta, druskos sulaižyta, kiek vandens išgerta, kiek... Ir todėl, ar reikia Vidiniui stebėtis išgirdus, kad traukiniui vežti daromės per sunkūs?
   Stebėtis? O ne, ne. Tuo jis nesistebi; jis šį dalyką žino ir tyliai, neprasitardamas stebisi, kaip nesugebu  suprasti paprastutės, sakytum, nuogos tiesos. Va, būtent šį mintis, atkakliai sunkėsi į sąmonę, kad kiti reikalai pradėjo atrodyti ne taip svarbūs, kaip būtinumas suvokti save  traukinyje, o taip padarius, padėkoti jam už  suvalgytą duoną, druską, už išgertą vandenį.
   Nesmagu. Nuotaika niauri. Gal nemenka dalimi ir todėl, jog nedrįstu panašiai kaip į save parodyti ir į Vidinį, šitaip savo suvokimuose pasilikdamas  vienų vienas, kaip vilkas narve. Man atrodė, kad  Vidinio buvimo traukinyje priežastis yra aš — iki tol jis ne kartą bėgęs nuo manęs, o aš kvailai linkėjęs jam laimingo kelio, tačiau po pirmos žinios apie ištikusią —kad ir nedidelę mano nesėkmę — kuo skubiau pasistengdavo atsirasti šalia.
   Ar pabandydavau tokio elgesio motyvus suvokti  atidžiau?
   O taip, pasitaikydavo. Bet tai būta seniai. Mažiausiai prieš keletą metų arba bent prieš datą, kai dienoraštyje dialogo pavidalu atsirado  eiliuotas užrašas.

Sustok, Eilėrašti,
Nebūki traukinys,
Vienodai dunksantis į pakraštį pasaulio.
Štai ji, pirma diena:
Žiema,
Vandenis vaikšto po žvaigždyną
Ir pirmą kartą akyse
Švieselės žiba.

Kada tai?
Nežinau, bičiuli mielas.
Savim jau saulę pridengiu ir suprantu —
Dabar nakties jose daugiau.
Pasaulis gūžiasi,
Ir Dievas jau netoks.
Net užmirštu,
Išėjęs į negrįžtamą kelionę,
Gimtais namais
Nuplauti širdį ir rankas.

Nebūk man traukinys, Eilėrašti,
Sustok!

Šį kartą  žodį sustok ištariau pikčiau, negu pirmą kartą ir tai, matyt, suerzino Eilėraštį. Tačiau man reikšmingiau buvo, kad jis apsireiškė ne dvasioje, ne smegenyse, jausmuose; Eilėraštis pasirodė akims: aš jį mačiau. Galėjau ištiesti ranką ir patapšnoti jam per petį, ar paduoti šukas ir paprašyti, kad jis pasišukuotų galvą, kuri man panašėjo į Šklėrių raistą. Pereiti jį nuo rytinio iki vakarinio pakraščio reikėję kantrybės, ištvermės ir, žinoma, bet šiek tiek beprotystės.  Ėjau pro jį, šitokį skersą, ir kartą, ir kitą, ir būdavo baugiai reikšminga (gal didvyriška) kartu su krūmais pasisupti raisto kemsynais, o neretai iki bambos dribti į surūdijusio vandens properšas. Žinojau, kad  Eilėraštis išmiglos, išnyks, gal po trumpesnio - ilgesnio laiko jo užimta  vieta pasiliks tuščia, bet svarbiausias dyvas būtinai išliks;  jis negalėjo išnykti ir neišnyksta atmintyje – regiu, atsimenu ir kai pajaučiu, kad  susitikimai su juo neatsitiktiniai, kad reikia jį prisiminti, rašau jo vardą didžiąja raide: Eilėraštis.  Būna, kai jis it myma, be jokios kalbos, bet tą  kartą  į mano prašymą sustoti,  atrėžė: 

Taip visuomet —
Kai kelyje,
Kai sankirtose bėgių dunda ratai:
— Sustok, Eilėrašti!
Mat, užmiršau kažką.
Bet kol, žmogau, yra galva,
Užmiršti neturėtum.
Juolab, jog net manai,
Kad ši galva poeto.
Tegu nedidelio.
Tegu tik vietinės reikšmės,
Bet vis dėlto burnoj netuščia —
Putoja žodžiai it alus
Ir kelia girtuoklėlių triukšmą.
Ką užmiršai, sakyk!
O gal skaudu, kad žodis nenuplautas?
Kad širdį ėda maudulys?
Tas jausmas greitai dings.
Ramus keliauki į pasaulio kraštą,
Dėkodamas, kad veža traukinys.
Nebent pro langą
Mesk žodelį  „amen“,
Jog nemanytumei,
Kad galima sugrįžt.

Paskutinieji jo žodžiai krestelėjo taip, kad  bejėgiškai, verkšlendamas, net nesuspėjęs pračiaupti burnos:

Tu —ką?
Išties traukinyje esu?
O mama! mama! maaaam...

Bet tai tuomet, prieš trejus metus, ką patikimai liudija dienoraštyje palikta data: 2011-02-01. Ar galėjau tada pamanyti, kad man jos prireiks. Kita vertus, turbūt net nepagalvota, kad įmanoma užmiršti išvykimo į kelionę datą, kuri ryžtingai kitokia. Bet gali būti, kad tuomet  net nesuvokta, kad kelionė būtent tokia. Ir vis tik jau netenka abejoti, kad jeigu ir ne tų metų vasario pirmą dieną, Eilėraščio palydėtas, atėjau į traukinį, tai jokiu būdu ne vėliau. Prieš porą dienų, būtent sausio 29 d., atskaičiavęs 72, kalendorius pradėjo dėlioti  dar vienus mano gyvenimo metus. Tai neypatingai geras laikas, nes po didesnių švenčių, deja, man visuomet nelengva atsigauti ir gali būti, kad dar neblaivia galva, kažkokiu būdu pasitelkęs palydovu Eilėraštį, išėjau prie geležinkelio laukti traukinio.
  „Tai šit tokios tokelės, — tariu pats sau, nepakildamas nuo kupė suolo, — kad ir kaip savo metus bekilnotai, o faktas akivaizdus, kad jau ketvirti metai, kai esu traukinio keleivis. Įsimink, Pranuci, įsimink: ketvirti, kad juos dzievulis  gražiai prisimintų“.
   Po minutėlės ir vėl pats sau:
   „ Dzievulis, žinoma, atsimins, o pats? Ką galėčiau pasakyti apie tokį savo gyvenimo gabalą  traukinyje?“
   Iš rankų išslydęs dienoraštis nukrito ant grindų, tačiau pasilenkt jo pakelti  atrodė per sunku. O tai padaręs, užverčiau jį, ir viršeliais spustelėjęs jo puslapius, padėjau  ant  staliuko. Tačiau  dėl to galvoje nenušvito, tačiau ir taip buvo aišku, kad apie trijų metų gyvenimą traukinyje nedaug tegaliu pasakyti. Bet ar tai priežastis be atodairos paremti Vidinio pastangas ir skubėti persikraustyti ant  Delno, esančio kažkur tarp Žemės ir Dangaus, kur auga ąžuolas su žaibų nutrenkta  viršūne ir įkeltu joje senu gandralizdžiu. Ar verta? Bent jau -  ar  verta  skubėti? Juolab, kad pradeda  sparnus sklęst ir pamąstymas, jog dezertyravimas iš  traukinio, kai jame jau tiek laiko praleista, vis tik yra nešvarus poelgis.
   Neiškart pamačiau, kad pakeliant nuo grindų dienoraštį, iš  jo išslydo Urtės laiškutis su nupieštais keturiais paukštukais.
    „Ar bent nutuoki, Urte, kokie rūpesčiai užpuolė Pranucį. Ech, nepyk, kad neduodu ramybės. Bet yra taip, kaip yra“ , — pakalbėjau mintimis, kartu atsimindamas Vidinio įtarimą, kad gali būti, jog ir traukinys yra išvažiavęs ne be Urtės valios. Pasakė netgi  ryžtingiau: „Labai įtariu, ar tik mūsų traukinys ne iš Urtės rankų“.
   — Gal pasiutai? — tariau
   — Pasakiau, kad įtariu. Bent kol kas, — atsiliepė ir nebuvo sunku numanyti, kad apie tai  jis pamąstydavęs neretai. Dabar pasirodė, kad į tuos pačius spąstus pakliūnu ir aš. Žinoma, tuo atvirai patikėti neįmanoma, bet  kuomet pasilieki su savimi, kuomet atsimeni, kad Viešpaties keliai nežinomai, tai nedaug pastangų reikia, kad tokioje jo dalioje paregėtum ir šventuosius su nežinomais jų keliais. O tarp jų ir Urtę. Tai kas, kad nesinori tuo patikėti, bet  nepaisant to, nesugebi pasilikti kategoriškas ir neigti tai, kas žmogaus protui  neįtikėtina. Įdomu (bent  man) ir tai, kad, neretai matydamas laiško lape Urtės  nupieštą mergaitės atvaizdą, netyčia , nepastebimai pradėjau ją vadinti Urtės vardu, o dabar  jau negebu apsispręsti, kuri iš jų tikresnė — ar  anoji, kuri piešė, ar šita, kuri  nupiešta. Bet tokioje neapibrėžtoje būsenoje,  regisi, kad ne aš vienas, nes štai galiu perskaityti, ką parašiusi Urtė - piešėja:
   Įdomu , kaip taip būna: aš galiu tylėti, o mano piešiniai tarsi atskiros būtybės ima su  kažkuo, net nepažįstamais, šnekėtis ir va... 
   Ir va piešėja pajaučia, kad kaip tokia, kaip Urtė Šegždavičiūtė ji yra tik dalis Urtės, kuri piešiniais išsivaikščiojusi po pasaulį. Ech, ką jie ten  ir kaip šneka, kaip sugeba su pasauliu susišnekėti?
   Ir ūmai matau, kai nuo nupieštos Urtės rankų pašoko  vienas iš keturių nupieštų paukštukų ir  nustriksėjo prie pasisveikinimo: Labas, Pranai, o paskui šoktelėjo žemyn į laiško pirmosios eilutės pradžią, prie  žodelio Dar. Stabtelėjo ir tuoj it žvirbliukas nušokavo pirmosiomis laiško eilutėmis taip, kad jas labai nesunkiai  galėjau perskaityti net  be akinių.
    Dar tokio didelio laiško, kiek pamenu, gyvenime negavusi. Kol kas dar tik nedrąsiai varčiau, nes visada saugau „panirimo“ akimirkas. Bet galbūt ne svarbesnę „misiją“ atlikote tiesiog  šitaip pasielgdamas — dalindamasis. Būtent tokie  veiksmai vis atbudina žmogų ir sušildo daug labiau nei radiatorius, ar keturios kojines ant kiekvienos kojos — būtent su tokiu skaičiumi jų ir  esu.
  Tiek nustriksėjęs laiško eilutėmis, paukštukas  sugrįžo atgal, kur buvo  nupieštas. Aš gi, netikėdamas savo akimis, pašaukiau:
    — Vidini, man vaidenasi!.
   Neiškart, o gal net negreitai, vietoje  pašaukto Vidinio, vėl išgirdau Eilėraštį:

Nešauk!
Žinau, kad riksmas ima,
Bet suprantu, kad jo dar bus.
Kelionė tolima,
Bet aiški kaip dangus žvaigždėtas.
Mokėk ir gerklėje
Pasergėti save,
Ir nemanyk,
Kad man tave smagu lydėti,
Tačiau kažkam reikėjo -
Ir... prašau —
Žvalgaus po tavo pirmą dieną.
Ne kaip atrodanti, deja,
Bet traukinys
Iš Šklėrių išvažiavo,
Todėl ir vaizdas kaip tada:
Žiema.
Vandenis vaikšto po žvaigždyną,
O nežinia
Baltesnė negu sniegas
Pusnynais kaip kalnais
Patvoriuose išaugęs. 
   „Apie ką  jis? Į kurią dieną rodo? Į tą, kuri pirma traukinyje ar tą, kuri pirma lopšyje?“ — negebėjau suvokti, bet nesiaiškindamas pasistengiau padėkoti:

Eilėrašti, kaip gera, kad tu čia.
Ką be tavęs daryčiau?
O vis maniau, kad gal ne tu,
O varnas Golius ar Vidinis
Lydės mane.
Sakyk, kuriais gi metais atsitiko,
Kai atvažiavo laukti traukinys?
Dabar vasaris.
Dar įšalęs,
Bet jau plasnoja vyturys,
Keliaudamas į  gimtą šalį.
Nejau manai, kad traukinys,
Kaip vyturys
Atgal sugrįžt negali?

Eilėraštis:
Dar pakalbėsim apie tai.
Dabar gi lipk į lopšį, mielas vyre,
Ir būki toj žiemoj tikru.
O traukinys?..
Vagoną po vagono
Praeisim kaip kadaise ejomm per metus---
Mokėkim būti, kuo privalom,
Kad ne vien traukiniui
Tačiau ir mums būtų gerai.
-----------------------------

Ir pamačiau,
Kai mano „amen“
Nukrito užu lango
Sniego pusnyje.
Einu į lopšį -
Gal ir vėl kažkas pasups
Ir traukinys sustojęs ūktelės:
— Aūūūū! Tau sekasi, Pranuci...

0

292

Birželis 2014
Saulė
teka 04:45
leidžiasi 21:51
ilgumas 17.06
Priešpilnis (pilnėja)
Priešpilnis (pilnėja)
10 mėnulio diena

Šiandien 13°C / 22°C, giedra
Rytoj 13°C / 23°C, mažai debesuota

8
SEKMADIENIS

Medardas Merūnas Eigintė
Pasaulinė vandenynų diena
Prie tamsos - daugiau drąsos
Dvyniai (05.23-06.21) - Arklys - 159 / 23

Apie eilėraštį http://uploads.ru/t/J/h/D/JhDKH.gif

Netiesa, kad: eilėraštis — aš.
Bet tiesa, kad dažniausia taip manom.
Jeigu paukščiui labai neskaudėtų,
neskaudėtų ir man.

Net į medį ėjau daugel kartų
ir vyniojausi ten — apie šerdį —
tarytum žaltys.
Be poezijos vargiai galėjęs va taip pagyventi,
o dabar taip medėti,
kaip moka smėlėtų šilinių pušis.

Dar mažiukas išmokau į ją atsiremti.
Ten, prie jos,
ir akmuo man iškrito iš rankų.
Pirmas žingsnis į dangų
irgi — lipant pušin.
Net motina taip nepakėlė aukštai.

O kai prireikė eiti  į savo namus,
juos  išskobus iš delno
kaip Kristų iš medžio,
užgiedojo Eilėraštis,
užgiedojai ir Tu,
o paskui jį abudu
Ant rankų išsupom...

Panašus į tave,
į mane trupučiuką
ir į visą pasaulį taip pat.

2014-06-08 06:46

Birželis 2014
Saulė
teka 04:44
leidžiasi 21:52
ilgumas 17.08
Priešpilnis (pilnėja)
Priešpilnis (pilnėja)
11 mėnulio diena

Šiandien 13°C / 22°C, mažai debesuota
Rytoj 15°C / 23°C, giedra

9
PIRMADIENIS

Efremas Felicijonas Gintas Gintė Felicijus Vitalija
Pirkta meilė greit atvėsta
Dvyniai (05.23-06.21) - Arklys - 160 / 24

Vanduo I

Vėl minutė,
o gal net daugiau,
kai, plienu apsikaustęs,
į Barenco jūrą grimztu
ir peizažas galvoj, kaip tada:
O pušele, tarei, kad sulauksi.
Tavimi kaip šventove tikiu
ir sakau, kad pareisiu.

... parėjau, pražilau,
bet ir vėl atgalio išeinu.
Kartais mažai minutei,
kartais – ilgiau,
kur, kapų nepalikę,
palikdavom mirtį.

O tu, Barenco jūra,
iš visų man mieliausia esi,
te užmiršti tavęs neapleidžia dievai.

Sužinojau tenai,
kaip ramybė ištirpsta,
išsivaikščiojus venų krauju,
kai už plieno - galinga mirtis,
bet šiapus, per centimetrą, kitą
ir netgi mažiau,
plaka laivo širdis.
Tartum staklėm į ją
ląstele įsiaudžiau ir aš –--
išgyvensim...

O sugrįžęs
Tave  apkabinsiu, pušie, kad sulaukei.

O tu, Barenco jūra,
nuostabioji, šventoji, gera...
Nesupyk, jog ilgai netikėjau,
kad sugrįžusį šauksi atgal,
kur, kai būna diena, tai diena ir diena,
o kaip būna naktis, tai naktis ir naktis...

2014-06-09 07:30

Birželis 2014
Saulė
leidžiasi 21:53
ilgumas 17.09
Priešpilnis (pilnėja)
Priešpilnis (pilnėja)
12 mėnulio diena

Šiandien 14°C / 23°C, giedra
Rytoj 14°C / 23°C, giedra

10
ANTRADIENIS

Diana Liutgarda Pelagija Galindas Vingailė Margarita
Sunku nešti, gaila numesti
Dvyniai (05.23-06.21) - Arklys - 161 / 24

0

293

Birželis 2014
Saulė
teka 04:41
leidžiasi 21:59
ilgumas 17.18
Delčia (dyla)
Delčia (dyla)
23 mėnulio diena

Šiandien 13°C / 18°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 10°C / 16°C, debesuota su pragiedruliais

20
PENKTADIENIS

Florentina Silverijus Žadvainas Žintautė Nandas
Pasaulinė pabėgėlių diena
Atradęs siūlą, rasi ir kamuolį.
Dvyniai (05.23-06.21) - Arklys - 171 / 25

-----------------------------------------------

Pranas 
Labas, Jonai.
Nepyk, kad nesveikinau  su Joninėmis. Buvau užsikoręs  ant  tvoros. Nukėlė tik greitoji..

Pranas 
Ko tyli?
Aš juk rimtai. Šiemet Jonines pradėjau 10 dienų anksčiau. Beje, pasekdamas praėjusių metų Marytės pavyzdžiu.  Kai išeini paparčio žiedo ieškoti  10 d. anksčiau būtinai jį surandi.
Na, tiek  to...
2014-06-20 21:46

Šnekorius 
Nieko sau :) Nežinau net kaip reaguoti, verkti ar juoktis. Tikri čiūdai. O švęsti tai žinoma niekados ne per anksti. JOninės - nedarbo diena, taiga tada reikia ne gerti o ilsėtis. O dėl greitosios, tai čia TU juokauji ar rimtai?
2014-06-20 22:36

Pranas 
Nekokie  juokai, brolau.
Buvo ir greitoji. Nors  vaikštau, bet svarbiausias  dalykas  nueiti į polikliniką.
Et, Jonai, paduok  alaus. Gal bus smagiau..
2014-06-20 22:42

Šnekorius 
Brolau, laikykis. O kas dėl alaus, tai šiandien dzūkutė kažkokio birzgalo (alus su apelsinų skoniu) parnešė. Na, tai ant tiek prastas tas gėralas, kad draugui siūlyti būtų griekas.
2014-06-20 22:46

Fragmentai laiko ir savęs (1

Šaukei?
O gal tik taip atrodo.
Jau nedrąsu spėlionėmis manyti
Ir klausti nedrąsu
Iš kur ir kas esi.
Balsai — bažnyčiomis, varpais,
Balsai — žole ir vandeniu,
Balsai — vaikais ir seniais,
Neištesėtų pažadų šlove,
Balsai — gimtų kraštų Čepkeliais
Užlieja kurstančias ausis.
Balsai,  balsai...
O noriu — ar girdi? —
Oi, noriu sužinoti
Iš kur ir kas esi.

Visi už vieną —
Būna šitaip,  būna
Ir vienas už visus — taip pat.
Te laimina tokį kilnumą Dievas,
Tačiau man reikia kitko:
Pabūti savyje su kiekvienu,
Kas įterpė į sielą
Bent lašą draugo, priešo ir bet ko... 
Nereikia man nė daug, nė maža,
Vien tik akistatos,
Atsiminimais iškalbant vardus,
Gyvenimo  padovanotus.

Šaukei?
Jeigu dar ne — pašauk.
Norėčiau bent vaizdais matyti
Net jei jie prieblandos pilni.
Galbūt tuomet iš judesio pažinčiau
Ir pats jau atsiminčiau, kas esi.

2014-06-20 20:19
------------------------------------------------------------------------

Birželis 2014
Saulė
ilgumas 17.18
Delčia (dyla)
Delčia (dyla)
23 mėnulio diena

Šiandien 10°C / 16°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 11°C / 15°C, lietus

21
ŠEŠTADIENIS

Aloyzas Galminas Vasarė Alicija
Sava duona gardesnė už svetimus pyragus
Dvyniai (05.23-06.21) - Arklys - 172 / 25

Fragmentai laiko ir savęs (2

... ir išgirdau, kaip pašaukė:
— Štai aš.
Apsidairau. Ir vėl:
— Aukščiau,
Viršum galvos žiūrėk.

Ir ką gi?
Lubose skylė,
Per lentą, įstrigus į balkį.
Kažkas it išeiti norėjęs pro ją,
Bet... balkis sustabdė.
Ir tyli skylė kaip užgesus žaizda.
Kiaurymė juoda tartum šašas.
Ką pasakyti panoro ji man?
Kokia atmintis jos tuštybėje slapias?
Bet dieve, ne tai man šį kartą svarbu,
Nes, regis, sulaukęs, ko laukiau —
Iš  tuščio save  atsiminti imu
Ir aušta į lopšį gimtinės peizažas,
Į žodį – jau pats padūmoti einu.

Giliai įsiėdus į balkį skylė
Man priminė kablį,
Lopšiams pakabinti.
Ant stogo kalenę vaikystės gandrai,
Gimtą kraštą apleido seniai
O tie, kas paliko, tai vėlgi bedarbiai.
Ir visgi labai nuostabu,
Kad tuštybė tokia, kaip skylė
Neša šitokią laikmečių naštą.

Ak, mažyte dalele erdvės,
Į balkį kabliu įsodinta,
Na, sakyki, kodėl negalėčiau tikėti,
Kad kažkur tavyje
Žydi angelas  mano
Paparčio žiedu.

Tegu būna blogiau
Negu sakant, kad šitaip nebūna.

Į eilėraštį melstis einu,
Kad savęs netausotų vien lyrai.

2014-06-21 17:06

0

294

Birželis 2014
Saulė
leidžiasi 22:00
ilgumas 17.19
Delčia
24 mėnulio diena

Šiandien 10°C / 14°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 8°C / 14°C, mažai debesuota

22
SEKMADIENIS

Paulinas Tomas Kaributas Laima Inocentas
Vasaros saulėgrįža
Į kito širdį neįlįsi
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 173 / 25

Fragmentai laiko ir savęs (3

Ateina laikas, kai žinai —
Paveikslo nenupieši,
Nebent eskizą, metmenis,
Iš rūko kylančius į drobę,
Nebent jo vizijas,
Kurioms subręsti reikia metų,
Kol jis, paveikslas, bus.

Nors lig lubų man neaukštai,
O ir lazda iš rankų neiškritus,
Bet kaip suprasti, kaip,
Kai iš padangės jų
Aukšta žvaigždė sušvinta.
Įkaista balkyje įstrigusi skylė.
Atrodo, atsiminti net nenoriu,
Kad savo lūpomis dar neseniai
Kalbėjau:
— Žmonės,
Tai jis gi, vąšas, lopšiui pakabinti,
Įsiterpė savim giliai į siją,
Kad išsuptų, palepintų šilų Dzūkiją,
Kol dar bedantė ji, kol lopšyje.
Tai jis, kablys, paliko šitą skylę,
Bet — ša: kaip  atsitiko taip,
Kad tapusi žvaigžde?
Ją pirmą kartą šitokią matau.
Kaip  atsitiko: lubos žemos,
O žvaigždė aukšta, aukšta.

Labai tikiu, kad Trys karaliai
Ją virš Betliejaus matė kažkada,
Bet vėlgi – stop: jau ir karaliai čia,
Kreida ant durų staktos pasirašę.

Suvilgau lūpas žodžiais ir tariu:
— Išminčiai, po šita žvaigžde
Ne vienas Kristus gimė;
Po šia žvaigžde ir aš gimiau.
Stefanija jos vardas, mano motinas.
O Šklėrių sodžius — abiejų gimtinė.
Jos vyro, mano tėtės Vinco — irgi.

2014-06-22 17:24

Birželis 2014
Saulė
teka 04:42
ilgumas 17.18
Delčia
Delčia
26 mėnulio diena

Šiandien 8°C / 16°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 8°C / 16°C, debesuota su pragiedruliais

23
PIRMADIENIS

Agripina Arvydas Vaida Zenonas Vanda Vaidas Ligita Rūtilė Ligitas
Birželio sukilimo diena
Tarptautinė olimpinė diena
Prie pilno visi draugai, prie tuščio - nė vienas
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 174 / 26

Fragmentai laiko ir savęs (4

Būta ne kartą,
Kai žvaigždę sutikęs,
Palikdavau tykiai keliauti ją sau,
Maniau taip, kad tykiai...
Tuomet nežinojau,
Kad niekas taip skaudžiai savęsp nerimauja
Kaip žvaigždės, kaip Visata..
Dabar jau tikiu, kad gal Dievas — labiau.
Bet rūpestis mano šiandieną jau kitas;
Karaliai – išminčiai atėjo į pirkią,
Kreida pasirašę ant durų staktos.

— O, kaip erdvu! — pirmas tarė: —
Garbė tau, garbė, Visagali,
Kad ir mažoj pirkelėj
Nelyg Visatos atskala — žvaigždė.
Neveltui ėjom ilgą kelią.
Te neišnyksta jos šviesa.

— Kai, Kasparai, jau po tavęs kalbu,
Nedaug beliko pasakyti:
Aš, Melchioras, laiminu pirkelės žvaigždę
Tegu užgyja lubose skylė
Ir atmintis nemoka pailsėti
Skambėk, aukštoji!
Dievas su tavim...

O trečias vėl:
— Jei ne stebuklas čia — tai kas?
Bent nemanykit, kad galėčiau nepagirt tiesos:
Aš, Baltazaras, pritariu girdėtiems žodžiams,
Tačiau te ir savi  išlieka:
Nors ne Betliejus Šklėrių sodžius,
Bet Kristaus irgi daug..
Šį kartą patalą aš savimi paklosiu
Kad  nepavargt naktelė nuo šviesos.

Jis juodaodis, Baltazaras,
Tad  supratau, kodėl taip taręs,
Ir pats atsiliepiau:
— O Dieve, Dieve, kaip gražu.

2014-06-23 19:36

0

295

Birželis 2014
Saulė
ilgumas 17.18
Delčia
Delčia
26 mėnulio diena

Šiandien 8°C / 16°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 8°C / 16°C, debesuota su pragiedruliais

24
ANTRADIENIS

Jonas Eivilitas Eivilitė Eiviltas Janina
Joninės (Rasos)
Be tvarkos gyvensi - ne laiku pasensi
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 175 / 26

------------------------------------------------------------------

Birželis 2014
Saulė
ilgumas 17.18
Delčia (dylantis)
Delčia (dylantis)
27 mėnulio diena

Šiandien 9°C / 16°C, mažai debesuota
Rytoj 10°C / 18°C, debesuota

[align=center]25
TREČIADIENIS

Vilhelmas Geistautas Geistautė Baniutė Vilius Geisvyda Geisvydas
Pasikelsi kaip erelis - nusileisi kaip žvirblelis
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 176 / 26

[/align]

Birželis 2014
Saulė
teka 04:43
ilgumas 17.17
Delčia (dylantis)
Delčia (dylantis)
28 mėnulio diena

Šiandien 8°C / 17°C, debesuota
Rytoj 9°C / 17°C, debesuota su pragiedruliais

26
KETVIRTADIENIS

Paulius Jaunutis Virgilijus Povilas Jaunius Viltautė
Tarptautinė kovos su narkomanija diena
Tarptautinė diena prievartos aukoms paremti
Aklas ir ant lygaus kelio suklumpa
Vėžys (06.22-07.22)  - Arklys - 177 / 26

Fragmentai laiko ir savęs (6

Net nežinau,
Ar geba išmintis pasikalbėti su žvaigžde. http://uploads.ru/t/J/h/D/JhDKH.gif
Bet kaip žinosi, jeigu iki šiol
Pakakdavo ją pamatyt aukštai
Ir vėl žemai nuleisti galvą.
Taip įprasta, taip gera —
Žaliuoja sodai, pievos, miškas...
Visas pasaulis, regisi, atėjęs būti tau,
Net ir eilėraštis kaip džiaugsmas
Apkabina lūpas ir žiodo jas.

Bet  jeigu taip, tai ar žemai
Galva po kasdienybę dairos?
Ir iš tiesų, kur kas yra
Visur dzievulio būta.
Ir suprantu ūmai,
Kodėl taip nedažnai
Savo akim po aukštą dangų vaikštau.

Pasilenkiu prie žemės kuo arčiau
Ir jau ne saujomis,
Jau siela ją, kaip atgailą semiu.
Net skauda, kad taip aiškiai suprantu:
O Dieve, juk ir aš išaugęs ant žvaigždės.
Kodėl tylėjai ir  kodėl tyli?
Net išmintis užmiršo prasižioti,
Kad pakraštėlis Lietuvos
Taip pat žvaigždės dalis.
Ir net vanduo šulinyje,
Ir net akmuo ant kelio
Ir nesvarbu, kur būtų kas —
Tai vis žvaigždės būties lašai... 
Ne Žemę plūgas aria,
Ne lopeta ją kasa.
Taip tik atrodo, o išties —
Tai Žvaigždę plūgas aria,
Tai lopeta ją kasa.
O Žemė — vardas dieviškai gražus,
Bet ne esmė.

Galbūt todėl ir pirkioje
Išminčiai panorėjo pasibūti,
Kur kažkada ant kablio suposi lopšys,
Ir jiems  turbūt labai parūpę,
Kodėl žmonių gyvenimais
Gesimame žvaigždes.

2014-06-26 08:59

Birželis 2014
Saulė
teka 04:43
ilgumas 17.17
Jaunatis
Jaunatis
29 mėnulio diena

Šiandien 9°C / 17°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 9°C / 18°C, debesuota

27
PENKTADIENIS

Ema Kirilas Vladislovas Gediminas Norgailė Vladas
Tarptautinė žvejų diena
Nėra namų be dūmų
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 178 / 26

Fragmentai laiko ir savęs (7

Vidurvasaris jau nekils aukščiau
Ir bėdavoja žmonės, kad ir vėl neradę žiedo.
Paparčių daug – paežerės, miškai jais dosnūs,
Bet anė vieno, kad žydėtų.
Atrodytų, įkrisk į jų būtovę ir galvok,
Kad gal jų žiedas pats esu.
Bet — ne. Lengviau sakyti: neradau,
O Jonines palikti skoloje.

Ir aš ne išimtis,
Ir aš tiek daugel metų
Nepavargau matyt, kaip sudega laužai,
Kaip pustosi ir aušta pelenai
Kaip skaudžiai po truputį, po žiupsnelį
Sugrįžta į ugniavietes žolė.
Ak tu, kantrybe, tu – kupranugari,
Prašysiu Žodžio, kad tau būtų geras,
Kad išmaldai nebūtu abuojus
Galbūt ir man padėsi dar apželti 
Ir klyktelėti gerve rudeniui
Iš Šklėrių pirkių palubių.
Nedaug paliko jų, labai nedaug,
Nors kai žinai,
Kad pelenai taip pat žvaigždės dalis,
Ar verta guostis ir gesintis savimi.
Kaip kad ugniavietės — žole
Kaip tuščias laukas — arimu 
Kaip paukščiais giedantis dangus — tyla.
O būna — ugnį užgesinam ugnimi,
Tačiau  esmė išlieka ta  pati:
Žvaigždė dėl to nenyksta.
Tegu  — kitaip, tegu — visaip,
Tačiau ligi lašelio savyje...

O, regisi, jau užtrunku –
It tyčia  neskubu giliau mišką.
Man gera būt šilinių žmogumi,
Ir tai, kad šitaip, kaip yra,
Man teikia paspirtį neužsimiršti
Ir nuo žemų lubų aukšta šviesa 
Nesibodi atgal — jau kaip žvaigždė —
Į tolimą vaikystę grįžti.
Jau nesakau, kad buvo ir... nėra.
Kaip ir ugniavietės — gesinasi žole.
2014-06-27 04:47

Birželis 2014
Saulė
ilgumas 17.16
Jaunatis
Jaunatis
1 mėnulio diena

Šiandien 8°C / 19°C, debesuota
Rytoj 14°C / 22°C, debesuota

28
ŠEŠTADIENIS

Irenėjus Tulgedas Gaudrė
Bėda vedus, bėda nevedus
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 179 / 26

Fragmentai laiko ir savęs (8

— Pramerk akis,
Nes sapnuose visaip nutinka,
Net ir žvaigždė užgęsta it nebuvus,
Garsiau už varpą skambina liežuvis,
O varnas Golius it Čiurlionis
groja „Mišką“, —

Vėl užgulė kažkas balsu ausis,
Kažkam ir vėl labai parūpę
Išsaugoti kaip šventą raštą,
Kaip Jėzų, kryžiumi prikaltą,
Vėjais šukuotą
Smėliu papustytą
Sunkaus vargelio ašarą – šilų Dzūkiją,
Neleidžiant sužinoti jai,
Kaip džiūgauja šviesa,
Kai Dievas ir žmogus drauge
Su šaknimis į žemę lig dangaus.

Kalbėk,
Net  jeigu pragaras esi, 
Ką nori man sakyk, nežinomasis.
Akis pramerksiu
Bet pasakoj, pabuvusi siela,
Aukštų  pagundų neapleis.
Jei ne kalnais, tai bent savim
Jos ateitį čia paauginsiu.
Na taip, aš žodžių ne savų
Gan nemažai pririnkęs,
Bet pasakyta irgi be manęs —
Tai tik todėl, kad rūpi kuo geriau
Išreikšti save patį 

Joninės gesta, kaip kasmet
O virš laužaviečių  - apkutę debesys
Ir prunkščia atgrasiai lietus,
Bet man nereikia šitokio peizažo,
Nereikia pakartojimų,
kuriuos beveik per šimtą metų
Savy įaugusius turiu
Nereikia, Goliau, ištikimas paukštį,
Įaugęs į šilus krauju.
Juo nenutyla grot M. K. Čiurlionis
Ir gera man, kad tokiai atminčiai
Net  pameluoti savyje nemoku..
Bažnyčių daug, bet ši, kur Žmoguje,
Lig šiolei man švenčiausia.

0

296

Birželis 2014
Saulė
ilgumas 17.16
Jaunatis
Jaunatis
2 mėnulio diena

Šiandien 14°C / 22°C, debesuota
Rytoj 18°C / 23°C, smarkus lietus

29
SEKMADIENIS

Paulius Petras Mantigirdas Gedrimė Benita Povilas
Šv. Petras ir Povilas pasveikink
Lietuvos pasieniečių 
Dviem ponam iš karto nepatarnausi
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 180 / 26

Fragmentai laiko ir savęs (9

Jūs sakote - tremtis, išeivija...
Jūs sakot – buvo karas.
Šitos dalios lig šiol yra
Ir nesvarbu, kas šaudo ką,
Kas karia.
Bet čia, gimtų namų palubėje,
Kur kažkada įstrigo balkyje kablys,
Kur užsikoręs suposi ant jo lopšys,
Gyvena Feliksas – mano senelis.
Ir keista, net baugu,
Kad iki šiol sakydavau – gyveno.
Nenoriu peikt savęs dėl to,
Nors mano moksluose jau pasakyta:
Kas buvo – pasilieka būti,
Jei durys uždarytos sandariai.

Su juo, su Feliksu,
prie varlėm kurkiančios balos,
Ūso vardu vadintos,
Atėjo būti Karlonai...
Nepyk, seneli, ir neguosk manęs
Aš  suprantu -  ne šiaip čia Trys karaliai
Ilgu, neklystančiu keliu
Iš tolimos šalies keliavo.

Kupranugariai ilsisi apirusiame patvory, 
Palikę pėdsakus ateiti į Betliejų
Ir pamatyt, kaip atkakliai
Tik gimęs kūdikis
Žiemos saulėgrįžą, saulelę kelia.
Kuri mažu, it gaidžio žingsneliu
Aukštai į Jonines išeina,
Ir Trys karaliai iš paskos...

Jūs sakote – tremtis, išeivija...
Jūs sakot — buvo karas.
Regiu, kaip kablį į lubas
Mano senelis kala
Ir pirmą kartą supasi lopšys.
Įkėlė vieną, antrą kūdikį,
Vėliau ir kitą, ir ketvirtą,
Bet pirmas numirė,
Paskui dar vienas
Įkėlus šeštą, - jau numirę keturi.

Kiek angelų iš vieno lopšio!
Kiek atminties, skaudžios kaip karas!

Birželis 2014
Saulė
teka 04:45
ilgumas 17.14
Jaunatis
Jaunatis
2 mėnulio diena

Šiandien 18°C / 23°C, smarkus lietus
Rytoj 17°C / 23°C, smarkus lietus

30
PIRMADIENIS

Otonas Otas Tautginas Novilė Emilija Liucina Adelė
Vogtu arkliu tik kalėjiman nuvažiuosi
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 181 / 27

Fragmentai laiko ir savęs (10

Ko nutilai, o Goliau varnai, krankt ant stogo?
Ir aš skaudus
Tartum išpampusi votis.
Norėčiau atsimint netekusius dėdes,
Beje, netekusius dar supant juos lopšy,
Kai iki jo man dar toli.
Tai buvo vyrai keturi,
Tačiau  net man dabar bevardžiai.
Gal būt todėl vardų ir angelai neturi,
Juos panardinę užmaršty.
Bet vis dėlto,
Išmokęs lopšį supt vėliau
Sukuos atgal aplinkui žemės ašį:
Kodėl man nepasupti jų
Sugrįžusių atgal į Ten
Kur motina Karolina
Nuo rankų kėlė juos į lopšį.

Senele mano, nedažnai
Aš ištariu taip aukštą vardą.
Net atmintis apauga samana –
Tas laikas toks,
Kad dar ir pats norėdavau nukrist į tavo sterblę.
Atsimenu nelyg šešėlį pilką,
Nukritusi ant gulto papečky, 
O Karolina, motina šešių sūnų,
Šaknie, įaugti Karlonams į žemę.
Išliko du.
Vienas arčiau prie Dievo,
Divu ir Divuliu vadintas;
Jis mano krikšto tėvas.
O kitas – Vincas,
Vos tik ant kojų pasikėliau,
Nustebo žmonės, kaip labai į tėtę panašus.
O Goliau varnai, krank,
Tyla mums nepadės.
Aukšta šalis — šilinių dzūkų kraštas
Ir jos kapai aukšti
Po smėlį kaip po dangų vaikšto.

2014-06-30 06:26

0

297

l
Liepa 2014
Saulė
ilgumas 17.13
Jaunatis
Jaunatis
3 mėnulio diena

Šiandien 15°C / 21°C, smarkus lietus
Rytoj 11°C / 19°C, debesuota su pragiedruliais

1
ANTRADIENIS

Julijus Tautrimas Liepa Julius
tarptautinė architektų diena pasveikink
Geriau būt paprastu žmogum, nei kiaule
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 182 / 27

Fragmentai laiko ir savęs (11

Tiksena laikrodis,
Tačiau visai neskauda.
Anapus šito laiko — kitas bus.
Išmokau jau ir nebūtį paverst į būtį
Įeit į mirtį gyvas ir žvalus.
Ir jeigu kam norėsis mane peikti
Galbūt veltui neaušinkit burnų.
Kai ir šventieji telkiasi į žodį,
Nelengva pasirodyti kvailiu.
Pakako tarti: Feliksas, Karolina, 
Atėjus prie balos, Ūsu ją pavadinti.
Ir kilsteli dangus viršum galvos
Šakas išskėtęs, Vakarais – Rytais
Apglėbia miškas.
Man nelabai svarbu,
Kas kaip dainuoja čia;
Mieliausia, kad dainuoja ---
Kad neišsenka šulinių vanduo,
Dejonės irgi neišsenka...
O, koks turtingas čia žmogus!
Matai, girdi... ir gesta raidės klaviatūroje –
Geriau neparašysi.

Betgi rašau.
Betgi net nežadu šį užmojį palikti,
Gal naiviai, bet tikėdamas —
Ateis jis tyčia ar netyčia
Ir, skambtelėjęs savimi,
Įkris į mano žodį.
Proza gi, susiliejus su giesme
Jau neatrodys, kad proza.

Tiksena laikrodis,
O man visai neskauda,
Bet ne todėl, kad užu šito laiko – kitas  bus.
Aš įeinu į mirtį ir matau —
Pasaulis didelis ir mano ten (jau – ten),
Gesinasi užmarštimi.
Pasupsiu jį, ant rankų kelsiu
Ir pagyvensiu... mirtyje.

2014-07-01 05:42
--------------------------------------------

Liepa 2014
Saulė
ilgumas 17.13
Jaunatis (pilnėja)
Jaunatis (pilnėja)
4 mėnulio diena

Šiandien 12°C / 19°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 11°C / 19°C, trumpalaikis lietus

2
TREČIADIENIS

Martinijonas Jotvingas Gantautė Marijonas Martys
Brangi žuvis nenardo visų akivaizdoje
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 183 / 27

Fragmentai laiko ir savęs (12

Dar nebaigiu kalbėti, ką paketinau
negarsiai, tyliai, lyg ir sau.
Ne ten dar, ne po mirtį aš dairaus;
dar vis dairausi savyje
ir kaip dienos šviesoj
vėl Feliksą, senelį išgirstu:

— Palauk.
Skubėt, manau, tiktai neverta,
dar metai, dar kiti
ir skambtelės varpai: Dievulis šaukia,
tuomet ir susitiksime
kaip kad sakai – anapus laiko.
Nors nežinau, iš kur toks vaizdinys.
Tai lyg tas pats lyg tarčiau - 
anoj pusėj Dievo,
kuomet žinai ar bent tiki,
kad jis visur...
Ir aš, beje, į mirusius ėjau,
net  paskutinėj maldoje
dar vis prašydamas,
kad duotų duonos,
tos kasdieninės, nuo kurios
ir dantys ištrupėjo.

Taip nereikėjo.
Ir šitame laike
svarbu pajaust save
ir tokį, ir kitokį, ir visokį,
lig begalybės, lig paskutinio reiškinio,
įstrigusio į margaspalvę būtį
materija, dvasia, gal dar kažkuo. 
Ne aritmetika skaičiuok, kiek ko Esatyje yra;
skaičiuoki savimi, kiek jau pabuvęs kuo
suvokdamas, kad tai ne pabaiga –
ir vėl, ir vėl reikėsią būti dar kažkuo
kaip kad dabar Žmogus esi.

Ech, Pranai, nemanyk, kad išmintis,
įšokusi į tavo, mano, o  juolab
į besikuriančios Visatos esmę.
Dažniau ir ji – kepurė ant  galvos,
kai regisi, kad užsidėjęs ja,
esi aukštesnis.
... pritilo Feliksas, bet neišnyko.

UŽRAŠAI KITAIP (7)
7. Savas  kraujas

- Gal nori pasupti tėtį?
- Tėtį? Ką reiškia - pasupti?
- Negi kurčias? Ir kaip kitaip jį tokį galima pasupti? - pastorėjo balsas, tardamas žodį „ tokį“.
- Klausiate, ar noriu pasupti tėtį? Jis gi... Nėra  jo.
- Jis dabar lopšyje.
- Nėra tėtės. Jau šešeri metai ir visas gruodis, kai nėra. Dabar Ten. Palaidotas Šklėrių kapinėse. Jau ir motina Ten, - pasakiau, bet balsas toks, kad pats savęs nepažinau. Gal todėl tokiame pasimetime visai nerūpi, su kuo kalbuosi. O kad nekurčias, tai tikrai - ne. Girdžiu gerai, bet nesuprantu, kaip galima klausti tokių dalykų. Tačiau nežinia nyko su vis labiau tamsoje besišviečiančiu slenksčiu. Supratau, kad kalba ant slenksčio sėdinčioji ir - Viešpatie! - ką pasakyti?..
- Jūs labai pavargusi. Atleiskite, - pasakiau jai ir, užmiršęs nakties ramybę: - Vidini, kur tu? - pašaukiau savo priešą ir draugą.
- Mes visi labai pavargę. Tegu jis pailsi. Mokėkime vieni kitus pasaugoti, - jaukiai pasakė ant slenksčio sėdinčioji ir, regis, pirmą kartą pabijojau ją pavadinti anksčiau šauktais vardais. Net ir motinos...
- Iš tikrųjų, - pritariau, - poilsio, švenčių dienų daug, o nuovargio, gyvenant Savyje, nemažėja, -tačiau pasakydamas tiek žinojau, kad  beveik nieko nepasakiau. Praėjusių Kalėdų švenčių dienų jausmus taip skaudžiai sugėlė, kad, atrodo, galiu prie jų fiziškai prisiliesti kaip prie kulkomis suvarpytos sienos. O šiandiena vėl šventė – prasidėjo Naujieji. Vėl reikia džiaugtis, linkėti gerų metų ir įsileisti kitų gerus palinkėjimus. Bet ar kas pagalvojo, kad, ko gero, daugiausia veidmainystės yra būtent šventiniuose palinkėjimuose.
- Kniaukia? - išgirdau lyg kačiuką.
- Verkia, - tuoj nutils. Geras tavo tėtis - paverkia, paunkščia, bet ir vėl, žiūrėk, miega, - išgirdau gerus žodžius. Ir, leidus suprasti, kas jais pasakyta, vėl: - Nenori ateiti iš ten. Taip dabar dažnai būna. O kiti keturi jo broliai vis dėlto sugrįžo atgal. Vienas Divulis užsiliko.
-O, kad  suprasčiau, ką  jūs kalbate. Be Vidinio, kaip be rankų . Gal jis man galėtų padėti.
- Darbo užteks visiems.
- Taip. Kas  ji  mėgsta, taigi  darbą, jo visuomet užtenka, - patuščiažodžiavau  fraze. Tačiau gal neteisinga tokių dalykų kratytis manant, kad  gyvenimą aplink  save galima apveržti kaip kelnes, sujsiuosiant jas diržu. Man toks tuščiažodžiavimas dažnai būna reikalingas kaip alkanam duona- mintis per  frazes  skverbiasi  giliau į dalykų esmes ir jausmai  glaistosi ruošdamiesi  pasiimti  naują įspūdį ar  aplinkybę.
Pažvelgiau verksmo  pusėn. Akys  ar apsiprato, ar tamsuma praretėjo Atsirado  jau permatoma prieblanda, kurioje  matosi jos apgaubti daiktai
- Tavo tėčiui savaitė ir trys  dienos. Į Naujuosius įėjo kaip jubiliatas -  sukaks dešimt dienų. Dar nepakrikštyta, bet  vardą  turi. - Vincukas. Ateik. Pasupsi, - pakvietė sėdinčioji.
- Bet kad jau supa.
- Tai  jo brolis Divulis. Tavo krikšto tėvas. Jis vyriausias. Kiti keturi broliukai numirė..
- Sakėte, mano krikšto tėvas? Divas? Vadindavau ji tota.
- Taip, tavo  krikštatėvis. Šaunu, kad pažįsti, o juk irgi vaikis, režisieriau. Išnešti tokius vaizdus iš Savęs ne kiekvienam pavyksta. Bandyk, gal tau  pasiseks. Aš irgi džiaugsiuosi, galėjusi padėti. O jeigu Vidinis  pyktų, kad čia atnešiau  nedidelį savo gyvenimo  kampeliuką, nepaisyk jo, Jis irgi dažnai nežino ką daro.
- Tai dabar šis, kaip sakote, “ kampeliukas“ ir liks čia?
- Jeigu mokėsi gyventi Savyje, tai  žinoma, kad liks. Galėtum vadinti jį Felikso ir Karolinos kiemu. Karlonai.
- Fuj. Dar ko!  Bet atsiprašau -  sakykit, ar mūsų dialogus galėčiau pasiūlyti vaidinimams  scenose..
- Ak, Pranuci, Pranuci, - linksmiau  atsiduso Pirkaitienė - Namų Slenkstis –Motina ir tą, kurios vardas dar  neištartas. Galbūt, Lietuva, bet apie tai užsimenu  tyliai, pats bijodamas savo lūpų, taip tariančiu jos vardą. Ir jau kitu, pažemintu balsu: - Nagi ateik, pasupsi tėtį. Tik pasiimki kiškio pyrago. Krikštatėvis norės dovanų.. Ak, kaip gerai, kad vaikai moka džiaugtis pasakomis ir iš jų rankų priimti širdžiai brangiausias dovanas.
Ir atpjovusi storą riekę duonos padavė man.
- Aš galėčiau  daugiau, - pasakiau.
- Nereikia daugiau. Čia daugiau niekuomet nebūna, - pasakė sėdinčioji ant slenksčio: - Nieko, o nieko, žmogau, daugiau  negu turėta prie 100 metų..
Eiti nereikėjo, Įkišau nosį į apibaltę tamsą. Apsidairiau.
Neaiškioje šviesoje pamačiau iš žilvičio vytelių nupintą ir ant lubų balkio pakabinta lopšį. Prie lopšio pririštos virvutės kilpa, o murziukas berniukas, uždėjęs koją, lengvai sūpavo apmuturiuotą skudurais kūdikį. Sunku  buvo pasakyti, ką  jis laiko lūputėse. Turbūt reikėtų sakyti, kad žinduką. Bet jeigu kas mano, kad galėjau nustebti, tai šitaip neatsitiko. Man labiau atrodė, kad matau kino kadrą. Jis ne toks judrus, kaip kino ekrane, bet tai neatrodė kitokio pasaulio reiškiniu. Skirtumas tik tas, kad galėjome į šį kadrą įeiti, kvėpuoti nedidelės pirkios prarūgusiais kvapais ir laikyti nosis toliau  nuo lopšio.
- Va, krikštasūnis, Divuk,  atnešė tau kiškio pyrago.
Vaikas sužiuro į mane smalsiomis akutėmis ir  nežinojau, ką jam pasakyti. Ištiesiau riekę duonos-  kiškio pyrago ir jis baikščiai priėmęs, prisiglaudė prie sumurzintų marškinių..
- O aš jau greitai piemuo būsiu, - pasidžiaugė.
- O ką čia supi? - paklausiau.
- Jis dar mažas.  Dar nebus piemuo, - pasakė supaujantis lopšį Divulis – ir jau pats  paklausė, ar daug mačiau kiškių. 
-Man ir mana sakė, kad kiškai manęs laukia. Kartu su jais pyragus kepsiu ir visi valgysim. Ir  broliukui duosim..
- Geras tu berniukas, krikšto sūnau. Ir vardas gražus. Kaip Dievulio, - skaudžiai  lūpos dėliojo žodžius, bet kitaip elgėsi  mano tėtis- pamuistė balta, bet sumurzinta kepuraite uždėta galvutę ir, susiraukęs it vyža, iššiepė bedantę burnikę, išspjaudamas iš jos čiulpinį... Jis buvo greitesnis - suskubo pirma  pasisveikinti su savo sūnumi, negu aš su juo, savo tėčiu...
- Ocho! koks rėksnys dešimties dienų jubiliatas.
- Sveikinas. Savas kraujas. Pažįsta, - pasakė Pirkaitienė - Namų slenkstis- Motina ir ta, kurios vardo dar neištariu...

2007-01-01 08:45

pieva yra Jeržio 
Šita dalis kitokia. Joje daugiau turinio. Todėl didesnė paveika.

Si bilė Sibire 
Gaila, kad pradėjau nuo šios dalies. Bet, kita vertus, taip gal net ir geriau - netikėtų prasmių atrandu nežinodama to, kas buvo prieš tai.
Geras stilius, pasakojimas ir, kaip jau sakiau, gilios įžvalgos.

roco alu 
klaidas galima ištaisyt.

Raistė Minkevičienė 
Man patiko. Smagu skaityti. Švelnu. Tik rašybos ir skyrybos klaidelės truputį akis bado...bet tai smulkmena. Sėkmės.

http://vilnius.3bb.ru/
http://klriai.mybb.ru

Fragmentai laiko ir savęs (14

Nuėjo Feliksas į tylą ,
Žinojo, ir tyla už jį kalbės,
Proza  ir sintaksė kalbės.
Žinojo, kad ir man  kitaip reikėtų pamąstyti,
Vis atkakliau įeinančiam į gyvą mirtį,
Į atmainą  kitoniškos  būties.
Žinau, beje, kaip lengva net save  užmiršti,
bet  pasirodo — atsiminti nesunkiau.
O tu šalie, Savęsp šalie keistoji –
Nelyg erdvė bekraštė ir žvaigždėta
Atsikvepi ir išgirsti —
krūtinė vandenynu subanguoja.
Kaip šitokiu tikėti savimi?
Man reikia laiko, amžinybės reikia,
Kad išpažinčiau šias tiesas raide
Kad  nebijočiau Dievo Žodyje  akis atmerkti:
Tikiu — ar girdite? —  tikiu
iš Žodžio  sukurtu pasauliu.
Tikiu Žmogum į Dievą panašiu.
Tikiu, kad esame kaip jis: dabar ir visada.  Tikiu, kad  ir Mirtis – atokvėpio  minutė
Žvaigždės mikro dalis, ištirpusios žvake. Maža  ugnelė, regisi, labai maža,
O jos liepsna lig Žemės  išdega
Kol dvasioje atsiveria šalis Savęsp
Tai jau kitaip
Ir dukart  du — daugiau nei keturi.
Jausmų pasaulyje materija išnyksta
Ir laisvė neprišiukšlinta daiktais. 

Man  nesunku ištart, parodžius į save: 
— O kliedi, Pranai, kliedi, —
Nes, kaip žinia,
Šeštoji palata tuščia nebūna.

0

298

Liepa 2014
Saulė
teka 04:50
leidžiasi 21:57
ilgumas 17.07
Priešpilnis
Priešpilnis
9 mėnulio diena

Šiandien 17°C / 25°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 18°C / 26°C, giedra

6
SEKMADIENIS

Marija Nervydas Ginvilė Dominyka Domė Mindaugas Nervilė Nervilas Nerilė Nerilis
Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena
Tarptautinė bučinių diena pasveikink
Klausyk ausimi, ne pilvu
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys -187 / 27

Liepa 2014
Saulė
teka 04:51
leidžiasi 21:56
ilgumas 17.05
Priešpilnis (pilnėja)
Priešpilnis (pilnėja)
10 mėnulio diena

Šiandien 17°C / 26°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 17°C / 25°C, debesuota su pragiedruliais

7
PIRMADIENIS

Sangailas Vilgailė Estera Astijus Elita Sangaudas
Balsas iš burnos kaip žvirblis iš tarbos - išskrido, nepagausi
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 188 / 28

Liepa 2014
Saulė
teka 04:52
leidžiasi 21:55
ilgumas 17.03
Priešpilnis (pilnėja)
Priešpilnis (pilnėja)
11 mėnulio diena

Šiandien 17°C / 26°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 17°C / 25°C, debesuota su pragiedruliais

8
ANTRADIENIS

Vaitautas Valmantė Arnoldas Elžbieta Elzė Virginija Virga
Tarptautinė alergijos diena
Tinginys ir nosį krapštydamas pirštą nusilaužia
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 189 / 28

Liepa 2014
Saulė
teka 04:54
leidžiasi 21:54
ilgumas 17.00
Priešpilnis (pilnėja)
Priešpilnis (pilnėja)
13 mėnulio diena

Šiandien 16°C / 24°C, mažai debesuota
Rytoj 15°C / 22°C, debesuota su pragiedruliais

10
KETVIRTADIENIS

Amalija Prudencija Rufina Gilvainas Eirimė
7 broliai miegantys
Cukrum gyvenimo nepasaldinsi
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 191 / 28

Liepa 2014
Saulė
teka 04:55
leidžiasi 21:53
ilgumas 16.58
Pilnatis
Pilnatis
14 mėnulio diena

Šiandien 14°C / 18°C, debesuota
Rytoj 16°C / 26°C, lietus

11
PENKTADIENIS

Benediktas Vilmantas Šarūnė Pijus Kipras
Pasaulio gyventojų diena
Sau - niekai, kitam - griekai
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 192 / 28

Liepa 2014
Saulė
teka 04:56
leidžiasi 21:52
ilgumas 16.56
Pilnatis
Pilnatis
15 mėnulio diena

Šiandien 14°C / 23°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 18°C / 23°C, debesuota su pragiedruliais

12
ŠEŠTADIENIS

Bonifacas Brunonas Sigisbertas Margiris Vyliaudė Izabelė Sigitas
Be saulės - ne vasara, be meilės - ne gyvenimas
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 193 / 28

Fragmentai laiko ir savęs (21

Kalbės ir bars,
ir vėl kartos, kaip visąlaik žinota,
kad nedėkinga rodyti į dūmus;
greičiau dangus nukrisiąs ant bažnyčių,
bet neįmanoma ten glusti
prie šviesios minties
kai ir dujokaukėse oro trūksta

Na taip, 
be oro net ugnis nedegtų,
bet mąstančiam kaip visada,
ir esant jam
dažnai pritrūksta laiko
užkonservuot Ypatą savyje —
te būna, tegul bus,
gal kam prireiks?
Bet jei ir – ne,
tai super tai,
ką galime sukurti Čia ar Ten

Gyvena ateitim žmogus
ir jo dvasia, kaip savas kraujas
prasiveržia į priekį,
jo dabartį aplenkdama.
O Feliksas rūkyti taip išmoko,
kad konservuot Ypatos jam nereik.

Šį kartą pats jam padaviau
atplėštą skiautę užrašų:
— Dzieduli Feliksai, žinau,
kaip nekilnu prašyti
va šitą popierėlį surūkyti
su mano rašalu ir savo tabaku.
Tikiu tavim ir Dievas mato,
kokie peizažai puikūs, drobės, raštai
tavo  valia iš dūmų išpūsti,
bet norsi išgirsti man Vidinį,
gal iš paveikslo, gal kitaip...
Tegu dievai jam nepavydi,
aš, aišku, irgi — ne,
nors neretai abu į karą kimbam
ir draskomės  kaip katės
vienas kitą kurdami.
Gal baigsis šitas kasdienybių karas
ir ateitis daug paprastesnė bus.
O užrašų skiautelėje rašau:

— Kas jis, tas Vidinis? Velnias? Dievas? — išsprūdo iš burnos, o nerimas nepraeina, taika neateina. Regisi, kad kažkur netoli laukia maištaujančių atsiminimų metas. Taigi, dar laukia, o jau dabar jaučiuosi, kaip prie sunkaus darbo. Ir vis dėlto prasideda... Būk  sveikas, pirmasis epizode scenoje. Turiu  mintyse  kėdės paveikslą. Turbūt nemeluoja  skliausteliuose paliktas sakinys: (Veiksmas prasideda ir tęsis kol suspėsiu parašyti šį scenos kūrinį)
  Na, o Vidinio, kas jus bebūtų — ar Dievas, ar Velnias — niekam neatiduosiu. Ir te nei jį kas  bando kalti prie kryžiaus, nei manęs, nes jau taip yra, kad jis kala mane, o aš jį.

2014-07-12 08:47
Šiukšlių Dėžė

0

299

Liepa 2014
Saulė
teka 04:57
leidžiasi 21:51
ilgumas 16.54
Pilnatis
Pilnatis
16 mėnulio diena

Šiandien 13°C / 24°C, giedra
Rytoj 17°C / 25°C, trumpalaikis lietus

13
SEKMADIENIS

Eugenijus Henrikas Arvilas Arvilė Anakletas Anys
Aklas ir ant lygaus kelio suklumpa
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 194 / 28

0

300

Liepa 2014
Saulė
teka 04:59
leidžiasi 21:50
ilgumas 16.51
Pilnatis
Pilnatis
17 mėnulio diena

Šiandien 13°C / 24°C, giedra
Rytoj 17°C / 25°C, trumpalaikis lietus

14
PIRMADIENIS

Kamilas Vydas Eigilė Libertas
Kur pušis išaugo, ten ji ir graži
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - - 195 / 29

Liepa 2014
Saulė
teka 05:00
leidžiasi 21:49
ilgumas 16.49
Pilnatis
Pilnatis
17 mėnulio diena

Šiandien 17°C / 25°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 17°C / 25°C, giedra

15
ANTRADIENIS

Bonaventūras Mantas Gerimantė Henrikas Rozalija Rožė Herkus
Žalgirio mūšio diena
Kiaulės akis turėdamas visur įlįsi
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 196 / 29

Liepa 2014
Saulė
teka 05:03
leidžiasi 21:46
ilgumas 16.43
Pilnatis
Pilnatis
20 mėnulio diena

Šiandien 16°C / 25°C, giedra
Rytoj 17°C / 24°C, mažai debesuota

17
KETVIRTADIENIS

Aleksas Magdalena Darius Girėnas Vaiga
Pasaulio lietuvių vienybės diena pasveikink
Dariaus ir Girėno žuvimo diena
Darbas duoną duoda, tinginystė - bėdą
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys - 198 / 29

Liepa 2014
Saulė
teka 05:04
leidžiasi 21:45
ilgumas 16.41
Pilnatis
Pilnatis
21 mėnulio diena

Šiandien 15°C / 22°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 16°C / 23°C, giedra

18
PENKTADIENIS

Arnoldas Fridrikas Tautvilas Eimantė Kamilis Ervinas
pasveikink
Tarptautinė aludarių diena
Už teisybę nakvynės negausi
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys -199 / 29

Liepa 2014
Saulė
teka 05:06
leidžiasi 21:44
ilgumas 16.38
Pilnatis
Pilnatis
21 mėnulio diena

Šiandien 16°C / 23°C, giedra
Rytoj 15°C / 23°C, giedra

19
ŠEŠTADIENIS

Aurėja Galigantas Mantigailė Vincentas Auksė Vincas
Ant savo kiemo šuva ir vilko nebijo
Vėžys (06.22-07.22) - Arklys -  200 / 29

0

Вы здесь » Trys pelėdos » 2013: DARBO KALENDORIUS: » PAKELIUI Į 75:(1939 - 2014) ...