Rugpjūtis 2014
Saulė
teka 06:01
leidžiasi 20:43
ilgumas 14.42
Delčia
Delčia
24 mėnulio diena
Šiandien 12°C / 20°C, mažai debesuota
Rytoj 10°C / 20°C, mažai debesuota
20
TREČIADIENIS
Bernardas Tolvinas Neringa Nemunas
Ar taip dėsi asilui kepurę, ar kitaip - vis tiek ausys matyti
Liūtas (07.23-08.22) - Arklys - 232 / 34
Paprasta ir aišku
Tik neapsunk, poezija,
nuo rašto, žodžio, nuo minties.
Tik neišnok į akmenį
kai įniršiu pasotintas esu;
išlik net ir tuomet
kaip iš miglų išėjęs angelas,
kad ir nelinksmas,
gal netgi be sparnų.
Man likimuose tiek velniavos, kad neišsrėbsiu.
Juolab, kai sotus — neįmanoma perdaug.
Maniau, kad ją kaip nors prauliavosiu,
bet šit regiu — ir baliams pavargau.
O švystelėjus tavo jautriai šviesai,
pasitempiu ir išeinu priimti žirgo:
sudunda kanopulės į ausis, į atmintį, į lūkesčius geriausius
ir sieloje išaušta primiršti veidai.
Neklausia jie manęs, kas naujo mano kaime,
neklausiu jų, ar žada į namus pareiti.
Tik neapsunk, poezija,
kai viskas šitaip paprasta ir aišku.
2014-08-20 18:33
Fragmentai laiko ir savęs (3)
Santrauka:
Bokso ringuose nokdaunas trunka 10 sekundžių. Pas mane jos ištęstos, bet nuo nokauto skiria nedidelis laiko trupinėlis. Manau, kad žmogaus lemtyje tokių trupinėlių pribarstyta daug, Bet turbūt tai ne svarbiausia, apie ką čia parašiau. .
Nokdaunas
— Kažkas tave saugo, Pranuci. Bet kas? Ir kodėl? Kam toks reikalingas? – pasakė Vidinis, pauzėse tarp žodžių susmaigstęs tris klaustukus.
Neklausiau, kodėl jis taip. Būna, kad svarbesnių dalykų jo neklausiu, o čia — netikėlio netikęs nutikimas: prieš Jonines, nukritęs nuo kopėčių, pasikabinau ant tvoros geležinių strypų kaip šašlykas. Kaimynai neiškart pajėgė nukabinti per 100 kilogramų Pranucį, bet medicinos greitosios pagalbos automobilį jų pagalba aplenkė.
Truputį pameluodamas ir nutylėdamas apie it ietimi pervertos kojos blauzdą su išdraskytais jos mėsgaliais, trečioje dienoje parašiau:
Kai girtas būni —
ir eilėraštis girtas.
Daug kraujo praliejau ant sodo gėlių,
tačiau nė viena taip gražiai nežydėjo,
kaip kaktą praskėlęs akmuo...
— Och, kokia stipri mintelė.
— Superinis.
— Čia tai gerai.
— Stipru.
— Nuo šio teksto kaip gerai gavus į galvą pasidarė saldu. Ačiū. — perskaičiusi atsiliepė „Rašyk“ svetainės publika ir atsitiko taip, kad kūrinys buvo priimtas į savaitės geriausių septintuką.
O prie tvoros buvo ir Vidinis. Vienintelis, kuris, padėjęs ranką ant Biblijos, galėjęs liudyti mano gyvenimo nutikimus, kuomet — panašiai kaip šį kartą — ir Abraomas ten karietą pasiųsdavęs. Gerai pažindamas jos vežėją, Vidinis kilstelėjo ranką, girdi: labas, prietėliau, bet neskubėk. Panašu, kad vėl išsilaižys.
Žinojau, kad ir dabar Vidinis irgi neatėjo guosti, bet nemaniau, kad jam rūpėtų tokie dalykai, kaip kas mane saugo ar nesaugo. Ar reikalingas esu kam? Ne sykį ir jam kalbėjęs, kad sulaukus 75, žmogus baigia jam asmeniškai skirta misiją ir tuomet — jeigu pasilieka būti šiapus — jam tenka pagyventi už tuos, kurie tokio amžiaus nesulaukė. Pradžioje taip tik leptelėdavau arba, tarkime, pajuokaudavau. Sakydavau taip tik todėl, kad regėjosi, jog taip smagiau, šauniau. Žodžiu, nepamąstydavau, kad jeigu tai tiesa, o dangau! kokia tai didi atsakomybė kad ir savaitę ar mažiau pagyventi už kitą. Neįsivaizduoju, kad kas iš Ievos ir Adomo palikuonių laisva valia imtųsi tokios misijos. Nežinau, ar iš tiesų taip yra, kaip juokais pakalbėdavau, bet kad taip gali būti — kodėl ne? Manau, kad kiekvieno žmogaus dalioje daugiau to, kas privalu padaryti pagal jo prigimtinį kodą, kurį — bent kol kas — geriausiai sugeba perskaityti sapnai. Ir tikra, kad pats per save įtikėjau, kad gyvenimai kitų žmonių sąskaita yra užrašyti Aukščiausiojo išmonių knygose. Todėl nereikėtų nustebti, jeigu apie tokią esatį būtų išgirsta, kad ir per Dievo žodžio aiškintojus. Tačiau asmeniškai man ir jie nereikalingi — per save pažinau, per save tikiu.
— Smagu buvo matyti atėjus prie tvoros. Ačiū. Betgi matai, kaip viskas nesėkmingai. Vėl Abraomo karieta sugrįžo tuščia. Atsiprašau. O guosti nebandyk, nes yra kur kas blogesnių dalykų. Aš pradedu rašyti knygą.
Buvau įsitikinęs, kad ši žinia Vidiniui kaip nokdaunas. Prieš kurį laiką jau esu skelbęs jam tokią naujieną: pradedu rašyti knygą. Ir gerai atsimenu, kaip ją sutiko.
— Ar tu? Pradedi?— skausmingai atsiduso Vidinis. Neprisiminiau kada jį tokį nelaimingą matęs. Atrodė negali atgauti amo, atrodė pasiliks invalidas. O man darėsi pikta, kad taip niekingai elgiasi bičiulis, su kurio kartu nuo lopšio. Pakėliau balsą ir kartojau:— Pradedu. Užsirašyk ant kaktos: Pradedu, pradedu...
— Kakta, nosis... Ar nematai? Visas kūnas išrašytas, visi jo organai. Būk geras, Pranuci. Labai prašau. Asmeniškai parūpinsiu dangaus karalystę, tik susimildamas nerašyk. Štai lova. Aš ją tau paklosiu ir eik miegoti.
Veiksmas — kaip šį kartą, taip aną — vyko netoli Balsių (Kryžiokų) ežero 5 arų sode. Tik tuomet buvo gilus ruduo. Priešžiemis. Pasiilgęs vienumos trankiausi per visą Vilnių į šį rojaus kampelį, kad tik niekas man ir niekam aš nekliūčiau. Betgi, Dieve mano, yra šiame pasaulyje Vidinis: meldė, nerimo, prašė manęs nepradėti rašyti knygos, kas reiškė, jog jis netiki, kad galėčiau padaryti užsimotą darbą. Betgi tokie pažadai ne pirmą sykį, tačiau tokio įnirtingos pasipriešinimo nepasitaikė. Todėl buvau įsitikinęs, kad atsiradus tokiia progia, Vidinis pasirūpins priminimu. Vėl kibs į akis, vėl pyks, bars, vėl klaus, kelintą sykį toks toks dvasios kilstelėjimas, kam jis toks reikalingas, jeigu nė viena knyga neparašyta.
Ir štai jau, kaip įtariau, blogiausia žinia Vidiniui pasakyta, o jis nė krust.
— Ko tyli? Negi negirdėjai, ką sakiau. Rašysiu knygą.
— Atėjo laikas savimi pasirūpint. Nepyk,— ramiai paprašė Vidinis. — Reikalingas krikšto tėvas. Bet va, regiu, kad vienakojis. Bent kol kas, kol išsilaižysi, tokio man nereikia.
Ko tikėjausi, nesulaukiau. Atrodė, kad Vidiniui mano raštai nerūpi. Nors iš tikrųjų, jie ne tik mano. Daugiau, mažiau, o kartais juose kone visas Vidinis. Bet dabar jau nesuvokiau, ką jis kalba: Vidiniui reikalingas Krikšto tėvas? Asmeniškai, ar kaip čia? O krikšto motina? Ji reikalinga?
Tyliu ir matau tik jį, tik Vidinį. Regiu, kai nužengęs reikalingus kelis žingsnius sustoja prie lango, atsiremia petimi į jo staktą, siurbdamas į akis dieną, kai viršum Vilniaus Balsių saulė teka 04:42, o leidžiasi 21:15. Tai birželio 15 – ji, sekmadienis, kai paroje šviesos pustrečio karto daugiau negu tamsos, kuri mėnulio pilnatyje net neakina.
— Ir vis dėlto, Vidini, pradedu...
— O aš gimdau, Pranuci. Ir jau vardus žinau. Visi trys sūnūs: Idinis, Dinis ir Inis.
Laukiau, kada nokautą patirs Vidinis. Dabar gi pats pasijutau šoko būsenoje, kai atrodė, jog tų 10 sekundžių pritrūks, kad vėl atsistočiau ant kojų. Bet neskaudėjo. Atsiminiau save, kaip dabar Vidinis stovintį prie lango ir žvalgantis po žvaigždėmis aptekusį vėlyvo rudenio dangų Atrodė, tik dėl jų žmogus turėtum būti laimingas ir trenktis nežinia kur, kad tik gavus pasižiūrėti kaip jos atrodo: mažos ir dar mažesnės. Ir lengva vaizduotis, kiek daug jų reikėtų nužerti, kad susirinktų pilna sauja Mėnulio pjautuvas ryškus, bet įdomiau įsižiūrėjęs gali pamatyti pilnaties obuolį. Tik nežinia kodėl jis mažesnis, sutilpęs į pjautuvo išlanką.
— Vienas, du, trysi, — skaičiuoja sekundės.
— Štai kur knyga. Tik skaityk. Nuo kurios vietos pradėsi, vis tiek aišku, kad tai Dievo parašyta. Jo raštas. Nemoku suprasti žmogaus, kuris po tokiu dangumi užkniubęs skaito kad ir Justiną Marcinkevičių. Tai Dievo knyga, o gal Jis Pats
— Keturi, penki, šeši...
— Mielas žmogau, po tokiu dangumi nuodėmė ginčytis. Sakau, tai Dievo knyga. O gal Jis Pats. O ką, Pranuci, surasime tavo knygoje? Dar kartą geriau - blogiau pavaizduotą gyvenimą, kurį mes patys ir gyvename. Prašau tavęs: nepradėk, nerašyk. Ir būsime geriausias draugas iki karsto lentos.
— Septyni, aštuoni, devyni...
— Jeigu pradėsi rašyti knygą, tikrai mirsiu. O jeigu dėl mano mirties neapkaltins tavęs prokurorai, nubaus Dievas. Bausmės už mano gyvybę neišvengsi.— lepinosi kalbėjimu Vidinis
— Stop! Iki nokauto pritrūko vienos sekundės. Jis jau mąsto, supranta. Ką gi, op!
Taip, aš jau vėl mąsčiau, bet nokdaune surankioti atsiminimai neatrodė niekingi. O viena sekundė pasirodė irgi didis lobis; ji suspėjo išsigelbėti nuo nokauto.
Tik neapsunk, Vidini,
nuo rašto, žodžio, nuo minties.
Tik neišnok į akmenį
kai įniršiu pasotintas esu;
išlik net ir tuomet
kaip iš miglų išėjęs angelas,
kad ir nelinksmas,
gal netgi be sparnų.
Mano likimuose tiek velniavos, kad neišsrėbsiu.
Juolab, kai sotus — neįmanoma perdaug.
Maniau, kad ją kaip nors prauliavosiu,
bet šit regiu — ir baliams pavargau.
O švystelėjus tavo kantriai šviesai,
pasitempiu ir išeinu priimti žirgo:
sudunda kanopulės į ausis, į atmintį, į lūkesčius geriausius
ir sieloje išaušta primiršti veidai.
Neklausia jie manęs, kas naujo mano kaime,
neklausiu jų, ar žada į namus pareiti.
Tik neapsunkime, Vidiini,
kai viskas šitaip paprasta ir aišku. Pelėda 2014-08-21 16:01:47