Trys pelėdos

Èíôîðìàöèÿ î ïîëüçîâàòåëå

Ïðèâåò, Ãîñòü! Âîéäèòå èëè çàðåãèñòðèðóéòåñü.

Âû çäåñü » Trys pelėdos » 2013: DARBO KALENDORIUS: » PAKELIUI Į 75:(1939 - 2014) ...

PAKELIUI Į 75:(1939 - 2014) ...

Ñîîáùåíèé 71 ñòðàíèöà 80 èç 431

71

Kovas 2013

teka 06:50
leidžiasi 18:10
ilgumas 11.20

Delčia (dylantis)
27 mėnulio diena

Šiandien -13°C / -8°C, debesuota
Rytoj -11°C / -7°C, sniegas

10
SEKMADIENIS

Silvija Naubartas Butgailė Emilis Geraldas
40-ties paukščių diena
Savos kupros nė vienas nemato
Žuvys - Gyvatė - 69 / 10

5.  Tetos Santos skrynia

Būna ir taip, kuomet laiko daug, tačiau jo nesimato, sutelpa į trumpas akimirkas ir nesinori tikėti, kaip nepameluodami jį seikėja laikrodžiai. Jautriai atrodė ryto susitikimai karietos pasostėje ir neprisimenu, kad vienu metu joje tilptų tiek nemažai žmonių, kurie būtų taip reikalingi vieni kitiems. Bet kaip suspėti prie kiekvieno laiku ateiti, pasisveikinti, kažką pasakyti? Buvo nesmagu, kad dar neprieinu prie vienuolės  tetos Santos ir  gal dar nesmagiau, kad nekaip nustebau ją čia pamatęs. Buvo apsiglėbusį Šešiasdešimt Septintąją Biblijos knygą ir tai abejoms joms labai tiko – nereikėjo  bažnyčios, kad  jaustumeis kaip joje.  Pabandžius nueit pas jas, kelią pastojo Tomas Vaisieta, vaidindamas žiupsnelį, turėtą „Dženės“  karietoje prieš dvidešimt  metų:
     — Ten sustabdai karietą, priklaupi ant kelių prie upės ir iš rieškučių  atsigeri vandens, kuris iš čia jau nutekėjęs prieš 100 ar daugiau metų.
      Nestabtelėti, nematyti, neišgirsti buvo neįmanoma, nes tokia realybė, atėjusi po tiek metų, regisi, daro  didesnį įspūdį, negu fantazijos. Ypatingai  tiems, kas šią realybę patyrėme ir dabar tereikėjo  tik  atsiminti  ir šypsotis. O  aš net įeinu į vaidinimą.
     — Arba antai, Tomai, žmogus. Tu pats ne kartą stovėjai prie jo kapo su vėlinių degančia žvakute. O ten tas žmogus gyvena. Jis pasitinka karietą, pasikviečia nelauktus svečius į savo būstą, sodina prie vaišių stalo. Ir jam įdomu sužinoti, ar  jie iš toli? Iš kurio Lietuvos krašto jo svečiai?
     O Tomas vėl kaip tada, nepaisydamas, kad jo žodžiai krenta į kitą laiką, kitą dirvą, o žmonės,  kuriuo kalbina ir tie — ne tie: labiau sugrubę, nučiuožinėti laiko, primiršę rašyba dailyraščiu.
     — Mieli , ar jūs tam žmogui, žiūrėdami  į akis,  pasakytumėte  teisybę, kad atvažiavote iš tos Lietuvos, kur jau prezidentas Algirdas Brazauskas. Tik vaizduotis galime, kaip išsipūstų to žmogaus akys, išgirdus teisybę. Juk nepatikėtų, juk pamanytų, kad iš karietos išlipę žmonės, taigi yra pragaro  velniai. Žegnotų ranka, žegnotų kryžiumi, o paskui skubėtų pakviesti  kunigą, kad pašventintų piktų  dvasių apsėstus jo namus. 
     — Taip tada, Tomai, prieš dvidešimt. O dabar ir Brazausko nėra. Nebent pasiėmę kapą iš  Antakalnio kapinių  galėtume nuvežti. Bet kuo? Kai ir „Dženės“ nėra. Po penkerių – šešerių metų reikėtų jos žlugino  sukaktį prisiminti, bet kartu su dar atsimenančiais jos žlugimą.
     — Tai kad nedaug iš to naudos. Visi žino, kad žlugo, nėra, bet – bet kodėl ir kaip tai įvyko iki šiai dienai ne ką žinom. Sako, dingo kaip į vandenį. Bet po vandeniu ieškodami dar kažką  surandame, o „Dženės“  atveju – nedrąsu taip kalbėti.
     — Palaukit, palaukit, mielieji. Gerai, kad užsiminėm. Kažkas kažkur pasirodo — yra. Ot, ir  aš  netikėtai suradau išrašą iš vežėjo dienoraščio. Kaip, nuo kada  jis pas mane, ne ką galiu pasakyti, bet prašau: yra toks. Ir užrašas, beje, mano paties rašysena.  Vežėjau, ar tu, Vidini, sakau, paimkite ir savo akimis perskaitykite.
    Tomo popierėlyje buvo parašyta:

„Tomas nežinojo, kaip dreba kinkos vežėjo, abejojant, ar tikrai pagaliau atsirado žmogus, kuris pasakys: važiuojam. Buvo— nebuvo, rasim — nerasim , vis tiek važiuojam
    Tomas dar nežinojo, kad sėsis  į karietą, iš kurios reikės pasakoti ir apie  save.
   Jau daug nuomonių buvau girdėjęs dėl karietos ir ačiū, kad  dažniau nebuvo geros. Tačiau užsispyrusiai tikėjau: ateis  ta diena, ateis. Juk mato Dievas, kad  karieta važiuoja  ieškoti žmogaus širdies.
  Čia parašiau „karieta važiuoja“ ir tai teisybė todėl, kad jos važiavimas prasidėjo mintyse. Maža kibirkštėlė, maža šviesos ugnelė, o paskui – ugnis. Ji jau negalėjo užgęsti, kol iš galvos karieta išvažiuos į gyvenimą. Taip, taip, karieta iš galvos — į gyvenimą.“

— Toliau? Net ir data nepažymėta,— sugrąžinau  atgal apgeltusį raštą, suspėjęs pagalvoti, kad  nepaisant, kaip ilgai ieškot bet ko apie pirmąją  karietą,  o vis dėlto  nelauktai atsiranda nežinomi radiniai.
     — Datos galėję ir nebūti. Kita vertus, aš persirašiau,  nusirašiau tik tai, kas man buvo įdomu ar reikalinga. Kitą ką  nusirašyti man,  matyt, nebuvo reikalinga. Kaip ir data.
     — Taip, Tomai, žinau, kad buvo pradėtas rašyti toks  dienoraštis. Atviras, tikintis, kad kada nors ateityje padės  atsiminimams, o gal ir  atskirai knygelei atsirasti. Bet gi seniai pasakyta, kad viltis — kvailių  motina.
     — Gal taip nekalbėkime, be jos būtų nūdnu, neįdomu, — paprieštaravo Vaisieta, bet man knietėjo pasilabinti ir bent truputį šnektelėti su kitais, tačiau šį kartą Tomas  buvo atkaklesni, negu jį atsiminiau  karietoje iš ano laiko. Dabar jis netikėtai pasakė apie skolą man: — Pasiruošęs  sugrąžinti ją. Ir tuoj  pat, nedelsiant, - pažadėjo jis, o kažkas į rankas padavė  botagą.
     — Nesupratau, Tomai..
     — Gerai,  eik. Laiko turime. Numanau, beje,  kad ir proga  bus geresnė.
     — Kartais  labai  nedaug reikia žmogui, kad  jis būtų tikresnis, artimesnis savo vidinei  esmei, — kalbėjo Vidiniui teta  Santa, pirmą kartą  mane pamačiusi  su botagu rankoje: – Tinka. Labai netgi. Galgi net labiau negi  man šita skrynia.
    Tik dabar pamačiau visaip išgražintą skrynią, anksčiau žmonėse vadintą pastogine. Tačiau dėmesio ji netraukė – kažkada puošnūs jos raštai išblukę, aptrinti, dabar pasidarė it puiki maskuotė apkausčiusiai ją geležiai ir pakabintoms kelioms spynoms. Labiau regėjosi, kad  ji atlieka patogios sėdynės paskirtį  – kad ir dviese sėdėtum, o šonais vienas į kitą nereikia trintis.
     — Ar nenusitaikiusi, teta  Santa, pasostėje išsiugdyti celę.  Bet stop,— pakėliau akis į jos veidą: – Šį skrynia tavo?
     — Stebiesi, vežėjau? Aš irgi.
     — Joje  užrakinta tetos Santos knyga. Stipriai užrakinta,— pasakė Šešiasdešimt Septintoji.
     — Tokios prabangos „Dženės“ pasostės erdvėje neturėjome. Buvo pasostė  ir didžioji lemties  dovana — jos erdvė. Kodėl ją dabar reikia  atsiminti su apkaustyta geležimi skrynia ir spynomis?
     — Gal kad knygos toks vardas „ Užrakintos  moters svajos“,- vėl nelinksmai tarė Šešiasdešimt   Septintoji.
     Vėl  sužiurai  vienuolei į akis, o jos  gilios gilios,bet  jos peizažas  šį kartą neatrodė linksmas. Aprodė, ką viršum jo pakibęs debesis krapnoja  liūdesio lietutį. Neatrodė, kad  dėl to ištvintų Noė laikų potvynis, bet tikėtis greitos giedros irgi atrodė, kad neprotinga.
     — Tavo  akimis tai  skrynia. o aš  jaučiuosi  prie  jos prirakinta. Kaip vergė. Grandinės ant rankų, grandinės ant kojų. Atleisk, kad pasakysiu, kaip nereikia : Kristui prireikė nešti kryžių, o man  štai šitą skrynią.
     — Bet kaip taip atsitinka?
     — O kaip atsitiko su „Džene“? — paklausė Vidinis ir pasąmprotavo: —Raginami,  kiekviename žingsnyje raginami priimti priklausomybės dalią, bet  spardomės. Tačiau kitaip turbūt ir neįmanoma, jeigu nesiskundžiama proto stoka.
     — Prisėskim,  vežėjau,— lengvai prisilietė alkūnės tetą Santa :— Kaip ten bus, dar pamatysime, o  dabar tenka, kad ir  atsidusus, bet pasakyti, kaip yra: vis dėlto tai Radijo karieta.
     Nelabai  paisėme, kad  aplinkui mus jau speičiasi ir kiti sugarmėję į pasostę žmones, vieni turbūt žinodami, kiti norėdami  išgirsti apie „Dženę“, o Tomas Vaisieta, atsiradęs šalia, irgi:
    — Bėda, tikra bėda, kai  atsiranda  karieta. Prisimenu, dar „Dženėje“ apšilti  nespėjau , o tu  jau kiši nežinia kokį rašalą ir vis: dainuok, Tomai,  dainuok, Vaisieta. Ne todėl nedainavau, kad tingėjau. Tiesiog  negebėjau, bet, ačiū die,  greit išmokau. Ir dabar suprantu, kaip tai puiku. Net kažkodėl  atrodo, kad  geresnės progos jau nereikia, kad  įvykdyčiau tavo prašymą kad ir po dvidešimties metų, — pasakė Tomas ir neva it laikydamas rankose vadžias, o priešais save matydamas žirgą Igagą. Truktelėjo ir: — taip, yra  pasaulyje dalykų, kai nežinai, tikėti jais ar ne. 

Yra pasaulyje dalykų
Labai tikrų, bet  daug  ir – ne
Lyg atmintis apie jaunystę
Galvoj  girgždena  karieta

— Prisimenu, tuomet  spardžiaus ir priekaištavau, esą, palauk, palauk  žmogau. Ar supranti, ką  paistai: galvoj  girgždena karieta? Tuomet buvau tikras, kad nors nemažai  gyvenimo  matęs, bet patikėti, kad  gali būti tokia galva, na, negebėjau suprasti. Sakiau: patikėk, vežėjau, bet tokios galvos  dar neteko matyti. Prisimeni?
    — Atrodo, Tomai. Atsakiau, regis, taip: „na, kam taip? Štai ta galva. Tai vežėjo galva.  Ir aš galiu žegnotis, kad  joje  tikrai girgždena. O ir niekas kitas, tik ji, tik „Dženė“
— Niekas kitas, o tik karieta? Radijo? Ha, ha! Ką  gi, jeigu  girgždena, ta  aš neturiu teisės nepatikėti, Dabar daug  kam galvoje girgždena, - atsiliepė  anais žodžiai Tomas ir  pridūrė: - Kaip, beje, ir dabar.

Su pasaka išauga  vaikas
Ir  jo širdelėje gražu
Kad žvaigždės nekrenta, o laikos
Viršum naktelių ir aušrų

0

72

Kovas 2013
teka 06:48
leidžiasi 18:12
ilgumas 11.24

Delčia (dylantis)
28 mėnulio diena

Šiandien -10°C / -6°C, sniegas
Rytoj -10°C / -7°C, giedra

11
PIRMADIENIS

Konstantinas Gedimtas Vijolė Kostas

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena
Lenk medį kol jaunas
Žuvys - Gyvatė - 70 / 11

------------------------------------------------------------------------
Rašytojo Gudaičio kalba:

Be profesijų, akademinių vardų, pavardžių, kurias visi linksniuoja, Laimonas Noreika švelniai vardina Juos – savuosius ir Lietuvos: Justinas, Alfonsas, Albertas, Sigitas, Vytautai, Juozai, Meilė, Vanda, Jokūbas, Česlovas, Kazimierai (su Antanavičium ir monsinjoras Vasiliauskas), Raimundas, Eduardas, Julius – pašaukia visą mūsų literatūros, meno, kultūros, mokslo žiedą iš Sąjūdžio pradžios ir jo žaizdrui įsiplieskus. Šiandien daugybę tų žmonių ir patį kalbintoją, atskyrė nuo mūsų juoda banga. Tyliai pabūkime Jų žvilgsnio šviesoj su apsisprendimu tarnauti savo kraštui ir pajautimu, jog Tėvynės meilė pajautimu, jog tėvynės meilė prasideda ir nuo lietuvių kalbą išaukštinusio kanauninko Mikalojaus Daukšos, ir pėsčiomis į Vilnių iš žemaičių su raštų kraitele atkeliavusio Simono Daukanto.
Taurūs, pakylėti, romantiški idealai! Mus visus užbūrė gražus utopiškas tikslas: rodos, tik peržengsime „Rubikoną“, kitą dieną po valstybės atkūrimo prasidės rojaus ir aukso amžiaus epocha. Šituos burtus išsklaidė praaušęs rūstus rytas su aukomis, kivirčais, nesantarve, prieštaringa, sunkia valstybės kūrimo kasdienybe, su klaidomis – neišvengiamomis, padarytomis iš nepasirengimo valdžiai ir tyčia.
Kone milijonas palikusiųjų Lietuvą – be dešimtadalio laimingųjų atriektos riekės, kiti – su savo dramom, ilgesiu ir nuoskaudom, nepritapę, atstumti. Kone pirmaujanti pasaulyje savižudybėm šalis. Kraštas su turtingųjų prabanga ir nuskurdusiųjų neviltimi. Seniai bajoriją, aristokratus perspjovusiais ir degradacijos liūnuose besimurkdančiais, su visais – kaltais ir nekaltais, permaltais teismų ir vienų su kitom konkuruojančių slaptųjų tarnybų malūnais ir kol kas dar ne, bet jau esančiais pakeliui į teismus. Kaip čia ko nepamiršus juk visi mes lygiai Tėvynės sūnūs ir dukros.
Čia, šiuose rūmuose, po Sausio 13-osios, apgulty, karo sąlygom, kuklus Dokumentų skyriaus bendradarbis, mano studijų bičiulis, dzūkas nuo Kapčiamiesčio Algis Prapiestis naktimis redagavo Konstituciją: ar visi šio tauraus kalbos mylėtojo, patrioto kalbos lobių sidabru nugludinti jos principai šiandien persmelkę mūsų tikrovę? O jei neartimi, tai kodėl toks dailus parodomasis Konstitucijos egzaminas? Ir jei reikia tokio egzamino, tai gal klausimai turėtą būti kiti – labiausiai tiktų auditorijai iš valdžiusiųjų ir nuvaldžiusių šią valstybę. O prieš egzaminą perskaityti Maironio „Kai kam". Pagelbėtų geresniam vertinimo balui.
Čia, apžiūrinėjant valstybės paslaptį, pirmuosius lito banknotų eskizus, aš išgirdau, jog dabar to lito garbei mes skolinsimės, ir kuo daugiau skolinsimės, tuo mūsų valstybei, esą, bus geriau. Tą skolą iki paskutinio cento grąžins ne Vilnius, kuriam jau aišku, kad skola, net valstybės – ne rona, neužgis, o tie gražūs ištuštėję Lietuvos miesteliai, kuriuos taip įstabiai poetizuoja savo puikiame laidų cikle sąjūdietė Nijolė Baužytė, niekaip, kaip ir žymiausias mūsų dramaturgas sąjūdietis Kazys Saja už kūrybą scenai ar Donatas Banionis – negaunanti Nacionalinės premijos. Paskubėkime: Eugenija Pleškytė gyveno šalia mūsų be Lietuvos pilietybės ir pensijos.
Beje, kitos šalys irgi mums skolingos už išmokslintus aukštos kvalifikacijos žmones, gal kada bent kiek palengvins skolų naštą. Ne tokia gili vilkduobė atrodys.
Pirmą kartą savo istorijoje remiamės tvirtu susivienijusios Europos pažadu nepalikti mūsų vienų ištikus karo negandai. Gražiai, darbščiai Lietuvai to labai reikia. Juk visa, kuo šiandien galime didžiuotis jos dėka. Mūsų žmonių gerumo ir kantrybės dėka. Ir mįslės, iš kur vis dar randasi tas gerumas, dėka.
Ta Lietuva, kuri mūsų širdyse dabar ir iki paskutinio širdies tvinksnio, vis dėlto skiriasi nuo oficialios realybės, kuri formali, reglamentiška, bedvasė.
Ši formaliai pavyzdinės realybės šalis nuostabiai gražiai pirmininkaus Europos Sąjungai. Joje viską slepia gražios formuluotės, tarški, aptaki frazeologija vikriai apeinant esmę vis to įvaizdžio dėlei, ir niekas čia nepamiršta – irgi formaliai ir gražiai, net tokia smulkmė kaip kultūros projektai ir kaip gražiai pavaizduoti, kad bibliotekose neperkamos ir paskui neskaitomos knygos. Toje modernaus biurokratizmo viešpatijoje labai rūpinamasi žmogumi, kad valdžia būtų kuo arčiau jo, ir šis rūpestis įvelkamas į vis rafinuotesnį rūbą.
Žvelgi j šią formalaus biurokratizmo ir painaus – atseit demokratinio diletantizmo šalį, stebiesi ir niekaip negali sutikti, kad tai ir yra Lietuva, mūsų valstybė, ir kad mes sutinkame, jog tik tokia ji ir teturinti būti. Jei toks idealumas, tai kodėl tokie bjaurūs recidyvai regimi už tos popierinės harmonijos ir tviskesio? Pavaldumo tik pinigui ir turtingiesiems. Susiskaldymo ir pasiklydimo. Įtarumo ir pavydo. Nusivylimo ir susvetimėjimo. Besidarkančiųjų niekingumo ir gyvybės nuvertinimo. Vartotojiškumo „šventovių" ir galo su galu nesuduriančių. Formalus biurokratizmas suka nosį nuo šių reiškinių, nes „politinės kovos grožis" ir „dėsniai" šluote nušluos šias neigiamybes mums nuo kelio.
Pagal šią logiką sąžinės nėra (senamadiška, atgyvenusi), dorovę, moralę reikia palikti bažnyčiai, be to, jau kvatojomės susirietę iš tiesiai šviesiai iškloto pasakymo: kas – šio, o kas – ir „ne šio pasaulio dimensijos".
Štai ir išlenda lyg yla iš maišo šios formalios realybės esmė, nusipelniusi aukščiausio ordino, todėl dar iki garbingiausių svečių iš bendrų Europos namų sugužėjimo į Vilnių šią išmintį reikia iškalti ant kokio dailesnio fasado, o kreiviausiam labiausiai ir tiktų! Ir kuo gražesnius ditirambus giedoti demokratijai ir jos idealams, juk tik nuo formos o ne nuo geranoriškumo, humanizmo ir pakantos kitaip manančiam, ne nuo diskusijų kultūros, polemikos gilumo, intelektinės minties, įžvalgų drąsos priklauso demokratijos turinys ir esmė!
Žmogus, iškalęs dešimtį abėcėlinių demokratijos tiesų, yra pilietiška asmenybė, o prisitaikantis prie politinės konjunktūros, jaučiantis, iš kur vėjas pučia, ir sakantis, ką iš jo tikimasi išgirsti, yra kilni, perspektyvi asmenybė. Tiktai tam, kuris ieško tiesos ir kelių visuomenei, valstybei, išdrįsta plaukti prieš srovę, neploja katučių ir nejaučia ekstazės prieš korektiškumą derėtų užsičiaupti – juk jo mintys neatitinka etiketo ir taisyklės pasakant viską nepasakyti nieko. Patogumo, karjeros, rutinos ir, aišku, jo karališkosios niekšybės įvaizdžio vardan.
Šventai tikiu, jog mūsų Lietuva kitokia. Ir jos žmonės kitokie. Jie skiria grūdus nuo pelų, puikiai suvokia, kas tikra gyvenime, o kas apmeluota ir primesta. Jie nesilanksto, nekeliaklupsčiauja prieš vartotojiškumą, masinę kultūrą, žvaigždžių kultus, prieš niekalą, kurio tikslas demoralizuoti jaunimą, užkrėsti jį cinizmu ir pražudyti iliuzijų žabangose. Jie vertina žmogiškumą ir nesutinka su žmogaus paniekinimu, kurio tiek daug mūsų gyvenime, lig prakeiksmo daug.
Tikroji nacionalinė kultūra kelia dvasią, įprasmina jausmų grožį, nepataikauja ydoms ir silpnybėms, primityvumui, ugdo ir vienija, kūryba visados savitas kūrėjo santykis su žmogumi ir laiku. Tokia ir riba. Matykime ją. Ir žmonės, kurie pelnosi iš antikultūros, patyčių, chamizmo ir tamsumo. Jų pelnai priklausomi nuo mūsų požiūrio. Tebūna jis neigiamas jiems ir palankus kiekvienam daigui, kiekvienam žiedui kultūros dirvoje ar savai giesmei iš savo – kol kas dar neimplantuoto madingo snapo.
Išdrįskime ir pasvajokime: mūsų vienybės dėka vieną gražią dieną išnyksta visi angliški užrašai, vergiškas atsisakymas pozicijų, kurias mums testamentu paliko ankstesnės kartos, beždžioniškas moteriškų pavardžių iškraipymas (kažkodėl labiau sueuropėjusioje tradicijoje Donelaičiui nešovė galvon savo būres perkrikštyti Dočėm ,Slunkėm, Pelėdėm!), visos darkančios mūsų kalbą svetimybės, kurioms reikia jau nežinia pagal kokius principus sudarytų žodynų, juk tai mūsų kalbininkų žygdarbio dėka kadaise atsispyrėme ir apgynėme savo kalbos grynumą, kintančias normas patikėdami autoritetams ir jais pasikliovėme. Nebuvome „sieverno zapadnyj kraj", netapome „Lietuva be lietuvių“, netapsime ir šimtu angliškų žodžių snobaujančia, svetimvardžių pridaigstyta teritorija.
Lietuvių kalba – mūsų Nepriklausomybės politinė, dvasinė, kultūrinė siela, jos didžioji prasmė. Be harmoningo santykio su ja kaip ir be kultūros, sąžinės, gėdos – žmogus praranda savo kūrybines galias ir tampa instinktų vergu, o valstybė išsigimsta net su tobulais įstatymų brūzgynais ir moderniausiais gražbyliavimais. Pagarba savo kalbai nereiškia kitų kalbų niekinimo, atvirkščiai, tik išryškina jų svarbą, vietą ar nepagrįstas pretenzijas mūsų tautai, kuri visados buvo ir išliks tolerantiška kitoms Lietuvoje gyvenančioms tautoms.
Visų laukia tos pačios viliamės savaip demokratinės – dausos palei debesėlius žvaigždynus ir be Konstitucinio Teismo išaiškinimo – proga su bendraminčių sielom regėti, kaip nyksta lyg dūmas gaiviam ore formalus, reglamentinis, biurokratinis ūkas – ir vėl atgimstame. O dabar lai suskamba varpas, ir tepasigirsta aidas įkandin Laimono Noreikos balsui: išgirdome. Su švente, su pavasarišku atsinaujinimu, su mūsų brolybe išlikus sveikiems po reformų griūtimis, su viskuo, kas nežada skandalo ar sensacijos! Su švente juk pakol kas dar mūsų, ne kompiuterio klavišų serverių valioje mūsų Lietuvos likimas!
Kokios menkos mūsų aistros, menkučiai žodžiai, kaip menka viskas išrodo Tau, mūsų Tėvyne, ir kokia Tu atlaidi savo vaikams!

0

73

Kovas 2013

teka 06:45
leidžiasi 18:14
ilgumas 11.29

Jaunatis
0 mėnulio diena

Šiandien -12°C / -6°C, trumpalaikis sniegas
Rytoj -13°C / -7°C, debesuota

12
ANTRADIENIS

Teofanas Galvirdas Darmantė
Geriau dorai mirti, negu nedorai gyventi
Žuvys - Gyvatė - 11 / 11

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Atsiminimų  štrichai

— Jaučiu, kad  norėtumei parašyti man skirtą eilėraštį. Nuojautos kartais klysta ir vyrai jomis rečiau pasitiki, bet aš tiesiog nenoriu tokia nuojauta nepatikėti.
     — Tau?  Eilėraštį? O! teta Santa, kad ir norėčiau, turbūt nedrįsčiau. Nekaip man baigiasi su eilėraščiais, kuriuos parašęs  kam nors skiriu. O jeigu tai darau gimtadienio proga,  geruoju  niekuomet nesibaigia.
     — Kodėl gimtadienio? Nebūtina. Va, sėdime abu ant  skrynios. Ar kuris galėjome žinoti, kad taip bus? Neatrodo. Tačiau man norisi palepinti žmogaus nuojautą. Jos kažkodėl apeinamos, o juk gali būti, kad jos, ypatingai poezijoje turi didžią vertę. Bet  jeigu manai, kad aš apie  tai dažnai pamanydavau, padūmodavau, tai  tikrai – ne. Sakyk, kam prireikė šioje geležimi  apkaustytoje skrynioje užrakinti mano svajones, o  man  prirakinti  prie jos.
     — Gal ir galima to paklausti, bet tik ne manęs. Pats atsiradęs pasakyčiau, jei žinočiau.   
     — Suprantu, jaučiu, gal net žinau, kaip labai  tau rūpi  „Dženė“. Jau tiek metų, kai be jos, o vis it prirakintas. Ir taip, matyt, išliks iki kryželio. To, kuris jau ant karsto padedamas. Net pagalvoju, kad gal šioje  skrynioje ir tavo godos.
     Pasukau veidu galvą į ją, girdėdamas jos sutirštėjusį kvėpavimą, bet ji savo galvą palenkė žemiau.
     — Ne, nežiūrėk į mano akis. Ten dabar drumzlina, krapnoja  lietus. Nežiūrėk. Jos apnuodys tavo nuotaiką.
     — Man jau pakanaka to džiaugsmo, kurį  patyriau iki šios  minutės. Jausenoje dar  vis jaučiuosi it būčiau „Dženės“ pasostėje. Tačiau žinau, kad mano daliai čia jau niekas  nepriklauso. Tai, kas  čia vyksta, irgi  be manęs, ko negalėčiau, beje, pasakyti apie  tave, teta Santa. Net apie Vidinį. Taip,teta Santa, esi teisi — tavo grandinės bus  sunkios. O  dėl  mano  godų, kad  gal  jos uždarytos skrynioje kartu  su tavo  svajonėmis, tai ne — svajonė  nera pastovus substratas ir  amžinybei nepriklauso. Jau negebėčiau antrą  kartą praeit  keliu, kuri išvaikščiojau po „Dženės“ žlugimo, realybėje jos  nikuomet nesutikės. Tik  įtaigose, vaizdiniuose, fantazijose, apsimetinėjimuose.
     — Ne, mielas vežėjau. Taip tik sakai. Iš tikrųju eisi, nors ir tiki,kad tai kasdien darosi vis labiau neįmanoma, bet argi tai  ne  turtas. Net jeigu ne tu, ne Vaisietas, o štai aš padainuosiu:

Širdis svajinga pasiilgo
Kelionės — pasakos gražios
Karieta seną pasikinkė,
Kur reiks liūdės, kur reiks dainuos.

— Voooo! —išgiedojo Tomas Vaisieta. Vo! Puiki daina. Ją per  mišias galima bažnyčioje vietoje giesmių dainuoti. O man   dabar net sarmata prisiminti kaip kračiausi jos teksto. Nagi, maniau, vežėjas  ir ... su lyrika. Botagu, vadžiomis  besirūpintų, o ne poezija.
     —Nori dainuoti, prašau,  dainuok. Bet netrukdyk, — pavijo Tomą į nuošalę teta Santa.— Geroms dainoms net ir Dievo ausys neužkimštos.

Jai nekalbėsiu, kad nereikia
Tikėt žvaigžde, tikėt svaja,
Tik apkabinsiu savo laiką
Ir tą, kurs buvo prieš mane.

— Ačiū, teta Santa. Neretai šią dainą išgirstu, bet ji man ta, kuri reikalinga visam gyvenimui.
     — Mūsų laukia konferencij, neužmirškime poni,— išgirdau  Ypatą ir  tai man buvo naujie.
     —Taip, taip, mūsų dar laukia ir ir konferencija,— pasakė ir  teta Santa, atsikeldama nuo skrynios. — Bet skubėti nereikia,  suspėsime palengva,— pasakė it visiems, kas buvome arčiau  jos, o man dar pasamprotauta: —Šiek tiek mąsčiau, ar ji reikalinga, ar ne, bet joje  nors pasirodysime  vieni kitiems, ne iš tikrųjų, kai pamąstai tai regi,  kad kaip dainoje: „yra pasaulyje   dalykų / labai tikrų, bet daug  ir – ne“. Netikrų reikėtų  atsikratyti, nors... gal tik taip  atrodo, — pasakė teta  Santa, ir atsiminusi: — Bet , vežėjau, nesulaukiu pažado, kad parašysi man skirtą eilėraštį.
— Buvo toks laikas, teta Santa, kai turėdamas galvoje  eilėraštį, nežinodavau, ar jis mano, ar.... Vidinio. Dabar štai prisimenu šį laiką ir rimtai  mąstau, ar padoru žadėti neatsiklausius jo. Savijautoje daug kas it sugrįžę iš anų laikų. O kolektyviniai  eilėraščiai, kad ir dviejų autorių, jie vis dėlto  praranda  dovanos nuoširdumo skonį.
     — Neišsisukinėk, vežėjau...
     — Buvęs vežėjau... Būčiau dėkingas, jeigu galėtume apsieiti  be pažado. Bent  jau nepamenu, kad prieš 20 metų tai mane būtų rūpėję. Prisimenu, laikiau rankose Herbačiausko „Erškėčių vainiką“ ir..
     — Minutėlę, buvęs vežėjau... Minutėlę,— it gyvsidabris sujudo teta Santa, — Ką laikei rankose? Erškėčių vainiką?
     — Taip pavadinta Juozapo Albino Herbačiausko knygelė. Ne šiaip ją laikiau. Man vis buvo baisu, kad kas nors nepaklaustų, kodėl sumanęs karieta važiuoti į  praeitį.  Ko ten žadu ieškoti? Ir Tomui, beje, liudijau,kad toks klausimas man svarbiausias Taigi, ko ieškai,vežėjau. Širdies? Žmogaus širdies ? „Tik, prašau, nesijuok, Tomai ir nemanyki, kad senis išprotėjo.“
     — Jau tuomet save vadinai seniu?  Prieš  dvidešimt  metų?
     — Tomas  nesijuokė, Esą, pats žino, kad mūsų bandymas —  ne pirmas. Ir pradėjo it skaitydamas: „Tautos širdies vis ieškau ir ieškau. Gyvos meilės šaltinio skausmingai ieškau; nuo pat pradžios vargingo gyvenimo mano Tautos  širdies  vis ieškau ir iešau, bet niekur negaliu  jos atrasti. Ir taip einu per svietą ir, ir  svajoju, ir  svajoju  apie  Tautos širdi‘.
     — Sakai, kad taip  citavęs  Tomas  Vaisieta, bet girdžiu, kad ir pats kaip Vaisieta. Gal ne taup įspūdingai, artistiškai, bet  įtikinamai.
    — Ačiū. Teisybė, kaip ją bepasakytum, ji dėl to tokios savo savybės nepraranda, — pasakiau, pajausdamas, kad  krūtinėje pasidaro ankšta ir ten pritrūksta laisvesniam  kvėpavimui  oro. Priėjau prie nedidelio langelio ir atidariau jį į mieto erdvę  .
    Jautėme šaltuką. Išgirdome Konarskio gatvės ryto gyvastį — važiavo  automobiliai, po žmonių žingsniais aidėjo šaligatviai, tačiau ir automobilių, ir miestelėnų ne kažin kiek: buvo šeštadienis ir miestas dirbo labai sumažintais apsisukimais. Ši erdvė Vilniuje neblogai pažįstama, juolab, kad  šį kartą ir ji kaip prieš  dvidešimt metų, kartu su senuoju Radijo ir televizijos pastatu, kur trečiame aukšte pro 519 kabineto langą neretai pasižiūrėdavau, kaip tą valandą atrodantis miestas ar tikėdamasis išgirsti, kaip sužvengia žirgas Igaga.
     — Atsiminimai? — vienu žodžiu paklausė teta Santa.   
     Nežinau, kodėl taip,  bet jai:
     — Regis jau sakiau, kad neklausk dabar, neklausk rytoj ir  niekuomet  neklausk, ar neįgrysta būt vienam, kai manyje  tiek  daug  velnių ir trupinėlis Dievo.,...
     Atsiliepė tuoj pat:
     — Norėčiau kelią tau padovanot // išaustą iš švelnios žolės // su trupučiu aštrių ražienų. — Patylėjo, o paskui lyg  atsiprašinėdama: — Nežinau, kaip pavyko, bet  stengiausi, kad būtų kaip tada, kaip 1994 metų žiemą,  sausio 15 d. Labai  atsiprašau, jeigu kas ne taip, bet geriau padaryti neįstengiau. Supranti? Neįstengiau, vežėjau...
     — Buvęs vežėjau...
     — Sakau, kad geriau neįstengiau. O  „geriau“ reiškia, dar  arčiau priartėti prie būtos praeityje realybės. Ačiū Šešiasdešimt Septintai iš Biblijos. Ji daug padėjo, tačiau dar kažkas padeda, bet  - kas? Nekalbu apie Vidinį. Yra dar kažkas., Ir neleisk,  dieve, kad tai būtu  užrakinta  skrynioje kartu  su moters svajonėmis.
     Gerai prisiminiau, kaip apie šį laiką prieš  dvidešimt metų į „Dženės“ dienoraštį rašiau:
     „Važiuosim. Ne mes, tai kiti. Kol dar turime tikinčių žmonių, kad gėlė žydi ne sau, kad žvaigždė šviečia irgi ne  sau, tol šis pasaulis dar Dievo rankose. Ir todėl Radijo karieta  tegu bus it mažas gabalėlis  molio, iš kurio lipdant tai vieną  tai kitą žmogaus figūrėlę, staiga atsimintume dėl kokio Adomo Dievas kūrė pasaulį...“
     Pakalęs ranką, pamačiau joje botagą. Nedaug mąstęs  paleidau jį iš rankos už lango, nenorėdamas išgirsti, kad  jis atsitrenks į Konarskio gatvės Vilniuje grindini.
     — Labas, mielas Praneli. Dėkoju už tokį mielą sveikinimą, už tokius gražius žodžius.Pagydė mano sielą.Nuoširdus AČIŪ. Seniai  tai buvo, bet atsimenu.
     — Janina ,tu čia? Kaip čia atsiradusi...
     — Sunkiau tarti, kaip galima būtų neatsirasti,— pasakė  Janina ir atidžiai sužiuro į tetą Santą.

0

74

Kovas 2013

teka 06:43
leidžiasi 18:16
ilgumas 11.33

Jaunatis
1 mėnulio diena

Šiandien -10°C / -6°C, debesuota
Rytoj -10°C / -4°C, debesuota

13
TREČIADIENIS
Paulina Liutauras Vaidilė Kristina Teodora
Geriau dorai mirti, negu nedorai gyventi
Žuvys - Gyvatė - 72 / 11

-----------------------------------------------------------------2013-03-13 22:55

Beveik popiežius

Jaučiuosi beveik popiežiumi Prancišku. Ir pagal vardą, ir pagal metus.
Vadinasi?
Vadinasi, aukščiau galvą, Pranai. Dar visas gyvenimas prieš akis. Tik, žinoma, be moterų. Šventasis sostas neleidžia, net jeigu jautiesi "beveik popiežiumi Prancišku."
Tai viena  šios dienos  svarbi  naujiena, o kita, kad įkando geriausias  draugas, tačiau dėl to draugų atsisakyti ar keisti nežadu

0

75

Kovas 2013

teka 06:40
leidžiasi 18:18
ilgumas 11.38

Jaunatis
2 mėnulio diena

Šiandien -13°C / -4°C, debesuota
Rytoj -7°C / -5°C, sniegas

14
KETVIRTADIENIS

Matilda Darmantas Karigailė
pi diena
Kur du pešasi, trečias naudojasi
Žuvys - Gyvatė - 73 / 11

Naujasis popiežius Pranciškus – Argentinos kardinolas Jorge Bergogliopontifiku tapo 3 tūkstantmečio 13 metų 3 mėnesio 13 dieną
(643)

Šventajam Sostui vadovaus popiežius Jorge Bergoglio, buvęs Buenos Airių kardinolas, jėzuitas, Konklavoje nutarė Kardinolų kolegija. 266–uoju Katalikų Bažnyčios vadovu tapęs 76 metų Jorge Bergoglio trečiadienio vakarą pirmąjį popiežišką palaiminimą suteikė Šv. Petro aikštėje susirinkusiems maldininkams iš viso pa

0

76

Kovas 2013

teka 06:38
leidžiasi 18:20
ilgumas 11.42

Jaunatis
3 mėnulio diena

Šiandien -8°C / -5°C, debesuota
Rytoj -10°C / -3°C, giedra

15
PENKTADIENIS

Klemensas Lukrecija Tautas Tautgintė Lionginas Tautginė Raigardas
Europos vartotojų diena
Ir duris uždarius, laikas bėga
Žuvys - Gyvatė - 74 / 11

Eil. pakuždėti sau (LXXXI)

Kažkas suvirpa, kai girdžiu:
Tegu pasikuičia seni, tegu...
Jų laikas jau praėjęs, jau kitur,
O čia – dvasia mirtim gyvena.
Sugrįžta netgi iš kapų
Ir krebžda savimi,
Ir nesupranta, kad nereikia.
Ne taip retai jiems užperkam mišias,
Bet jie atkaklūs ir keisti.

Tuomet ir aš paskambinu varpais,
Kviečiu savus pareit į savo laiką.

Kažkas atsišaukia kapais,
Kažkas kelionėmis dar vis į dangų žengia...

0

77

Kovas 2013

teka 06:35
leidžiasi 18:22
ilgumas 11.47

Jaunatis (pilnėja)
4 mėnulio diena

Šiandien -7°C / -5°C, debesuota
Rytoj -7°C / -3°C, debesuota

16
ŠEŠTADIENIS

Julijonas Vaidotas Norvaldė Henrika Norvilė
Knygnešio diena
Be reikalo nesigirk ir kitų nepeik - papeiksi vieną, tave papeiks dešimtys
Žuvys - Gyvatė - 75 / 11

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Akistatos prie popiežiaus Pranciškaus I

Buvo trečiadienis, kovo 13 d.,
kai neabejingai, bet gan lengva ranka „Rašyk“ dienoraštyje įvardijau ketinamą parašyti  žinutę. Labiau sau, negu kitiems, nors dienoraštis atviras.
Beveik popiežius...
Teko palaukti, bet paskui taip:
„Jaučiuosi beveik popiežiumi Prancišku. Ir pagal vardą, ir pagal metus.
Vadinasi?
Vadinasi, aukščiau galvą, Pranai. Dar visas gyvenimas prieš akis. Tik, žinoma, be moterų. Šventasis sostas neleidžia, net jeigu jautiesi“ beveik popiežiumi Prancišku.
Aš čia, regis, darau rašybos klaidą, linksniuodamas Pranciškaus vardą ir turbūt kalbininkai papriekaištautų, kodėl gi parašiau „jaučiuosi beveik popiežiumi Prancišku“, o ne „popiežiumi Pranciškumi“. Tai gal ir todėl, kad niekas manęs taip dažnai nešaukdavo, kaip tėtis: Pranciškau, Pranciškau... Kartais dar pašaukdavo motina, nors iš tiesų esu pakrikštytas netgi ne Prano, o Franišeko vardu. Bet taip atsitiko, kad visi namuose tai sužinojome jau man išaugus į piemenį ir išėjus mokslų į Šklėrių pradinę mokyklą.
Parašęs tą žinutę, šyptelėjau pamanęs: te paskaitę ją kas nors irgi šyptelės ir klaviatūrą prisitraukiau svarbesniam darbui. Ir smagu, kad besišypsančių atsirado. Va, Onytė:
„Tai jau dar aukščiau galvū ir cik tep visadu il laikyc. Cik kažne ar možnės pas savū kadu spaviedzies priaic, ba gi tuoi Velykos, o tų griekų pas mani jau tep prisrinky... O jei tas prietelius inkando, tai jau krikščioniškai jumim dar raikia cik kitū žandų atsukc, gal kitan nekųs“.
Atsiliepė juodvarnis: „Nežinau, kaip dabar kreiptis, Jūsų ekscelencija. Tai gal – draugas – į Vatikaną nenori?“
Pasveikino Baiba: „Smagu matyti „naują popiežių“.
Atsakydamas net lyg pažadėjau, kad gal pasimelsiu:
„Ačiū, Baiba.
Bet tikslumo dėlei reikalingas BEVEIK. Beveik popiežius Pranciškus
Sėkmės Tau geriausios linkiu, o jeigu pasiseks geriau išmokti poterius, tai dar papoteriausiu“.
Miela, kai žmonės moka juokauti. Bet, žinoma, tarp juokaujančių pasitaiko ir  kitokių, kurie ir elgiasi pagal priežodį: kuo pats kvepiu, tuo ir kitą tepiu. Jiems nusispjauti, kad tas kitas ne išvietė ir jo kvepalais nesikvepina.
Bet kodėl taip ilgai čia nebuvęs vėl atsirandu?
O, ne. Ne todėl, kad užimčiau išlaisvintą Raganos vietą. Aš ją turbūt mylėjau, myliu, jeigu viešai rašiau ir nesibijau pakartoti net dabar, kai kasdien vis arčiau popiežiaus Pranciškaus. Štai skaitykit, bet nepavydėkit:
Jeigu atvirai, tai išmetimo vertas ir aš pats. Retai tepasirodau, o kažkodėl ir netraukia.
Jeigu toks buvimas trukdo, prašau - išmeskite. Šie kūriniai, kurie čia – jie kažkur dar yra, o dalis – atsispausdinti. Vis ruošiausi įkelti didesnį kūrinį, gal paskutinį, bet lyg ir nesuspėju, žinant, beje, kad niekas jų ir neskaitys.
Kalbu apie prozą.
Taigi, nemanau, kad Ragana blogesnė už mane.

Gal neįtikėtina, bet ir man sunku pasakyti, ką čia, sugrįžęs į „Kūrybingus“ veiksiu. Bet turbūt neišnyks nuojauta, kad rašau paskutinę knygą. Apie ką? Galbūt apie tas, kurias bandžiau parašyti anksčiau. Ir atrodo, kad ją labai prasminga  būtų įvardinti taip: „Akistatos prie popiežiaus Pranciškaus I.“

· Pranas · 16-03-2013 22:39:10 · 4 komentarai · 40 Peržiūros ·
Dalintis

Komentarai
#1 | new_ballsas · 16-03-2013 22:54:59 
Mielas gerbiamas beveik Popiežiau, už kitus kūrybingus negaliu kalbėti, bet mano akyse jūs tikrai tikrai nesate blogesnis už Raganą. Jūs nesate baubas, dėl kurio iš svetainės traukiasi nariai... Net ir labai parastam kūriniui mokate kultūringai, švelniai išsakyti neigiamą nuomonę, neužgaudamas autoriaus. Ne visiems tai duota...
#2 | Narcizas · 17-03-2013 12:43:53 
Kad jau Pranas grįžinėja, teks ir man mėgint, nors ir be knygos grįžšiu, bet piktybiškai pieštuką pagalandęs, "kūrinių" kraujo ištroškęs, raganos sostą užimt pasiruošęs.

Džiugu, kad galvojate grįšti, manau, tikrai bus malonu skaityti jūsų kūryba.
Redaguoti | Trinti #3 | Pranas · 17-03-2013 13:26:28 
Kad malonu bus, tai nelabai tikiu, jeigu, kaip rašo Narcizas "kūrinių" kraujo ištroškęs", bet žiūriu į kaminą ir nekantriai laukiu juodo dūmelio, kuris reikš, kad Narcizas pasodintas į Raganos vietą.
Brrrr! Šiurpas krečia.
#4 | Narcizas · 17-03-2013 14:13:47 
Dūmų lai baidosi bitės. Na ir vienas kitas kūrinys, ne vietoj pasipainiojęs.
*********************************************************************************

Kovas 2013

teka 06:33
leidžiasi 18:24
ilgumas 11.51

Jaunatis (pilnėja)
5 mėnulio diena

Šiandien -13°C / -3°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj -15°C / -5°C, giedra

17
SEKMADIENIS

Gerda Patrikas Gentvila Varūna Gertrūda Gendvilas Vita
Žuvis ir svečias trečią dieną dvokia
Žuvys - Gyvatė - 76 / 11

---------------------------------------------------------------------------------------
Akistatos prie popiežiaus Pranciškaus (2)

Anąkart (vakar) parašiau: buvo trečiadienis, kovo 13 d.,
bet ne tik tiek: kartu tai buvo ir trečiojo tūkstantmečio 13 metų diena, kai ant Siksto koplyčios kamino nusileido baltas kiras it panoręs pranešti, kad  greitai pro jį pakils baltas dūmas reiškiantis, kad konklavos kardinolai išrinko naują pontifiką, beje, jau 266-jį, ir vis dėlto pirmą, pasirinkusį Pranciškaus vardą.
     Taip, būtent toks jo pasirinkimas mane ir verčia atidžiau įsižiūrėti į naują popiežių: tik dvejais metais, 1 mėnesiu ir 13 dienų jis aplenkė mano gimimą. Kam tai svarbu, kam - ne, o aš, kaip kad sakiau, ne šiaip sau save įtariu esantį „beveik popiežiumi Prancišku“. Truputį liūdna, kad būtent naujo popiežiaus atsiradimo proga skaudžiai įkando geriausias draugas, mano šunelis, jau kone dešimt metų nešiojamas ant rankų. Bet diena tokia, kad ir skausme būdamas, atvirai pasižadėjau, jog dėl to draugų atsakyti ar keisti nežadu. Ot, ir Onytė parašiusi: O jei tas prietelius inkando, tai jau krikščioniškai jumim dar raikia cik kitū žandų atsukc, gal kitan nekųs.
Bet dabar, regis darau netgi daugiau: rodau į šių savo raštų pavadinimą. Nelengva buvo ryžtis taip juos įvardinti: „Akistatos prie popiežiaus  Pranciškaus I.“ Netgi kartais krusteli mintis, ar ne todėl ir geriausias draugas šuo skaudžiai krimstelėjo, pajautęs kokiems ketinimams  nusiteikęs?
- Akistatos? - jau klausia: - Kodėl būtent prie popiežiaus Pranciškaus I?
Blogas kareivis, kuris nenori būti generolu, - atsiliepiu mintyse. Bet, matyt, ir katalikas už kareivį ne geresnis, jeigu nenori būti Romos popiežiumi. Man gi, regis, pats dangus mestelėjo tokį geidimą, bet jeigu aukščiau ir nekilstelsiu jo, o taip ir pasiliksiu „beveik popiežiaus Pranciškaus“ lygmenyje, suprantu, kad pykti nereikėtų. Kol yra popiežius Pranciškus, aplenkęs gimimu karietos vežėją Praną (dokumentuose - Františeką), būtų begėdiška save išleisti į pensiją ir manyti, kad skardžiausios dainos sudainuotas. Man dabar smagu jausti, kad tokį supratimą galingai saugos išpūstas Siksto koplyčios kamino baltas dūmas su prieš tai ant jo nutūpusiu baltu kiru.
- O gal vis dėlto Poetė teisi, parodžiusi į tave kaip suvaikėjusį? - išgirstu Marių Ballsą. 
- Apie ką tu? - paklausiau, bet atsiminęs: - Aaa... Bet tuomet tau pasakysiu dar vieną dalyką, būtent: niekuomet arba labai retai skaitydavai save buvusį. O dabar kažkodėl atsiranda nors tai daryti ir atėjęs čia susiradau pirmą savo kūrinėlį.
Matau, kaip raukia kaktą Marius, bet deduosi, kad nematau. Ir sakau:
- Pavasaris, Mariau. Jeigu, kas ir ne taip, vis tiek šypsokis, džiaukis. Net ir todėl, kad komentatorių taip trūksta. Argi galėčiau kad ir jį savąjį parodyti, kaip... Na, supranti: per 700 skaitytojų sulaukė ir... ir... ir... - neapsisuko liežuvis pagirti.
- Greičiau, kad tie skaitytojai atsiverčia ir užverčia, - neparodė optimizmo Marius. Bet laukti, kol jis ryšis drausminti, nesinorėjo. Pasižiūrėjau į savo pirmiausiąjį ir jis prilipo prie gerklės. O laikas? Ak, nemažai nuo tos datos jo nutekėję: 2007 metai. Vasaris. 23 d.

Kada rašau, tikiu – skaitys!
Ir pamanau – supras mane.
Te šneka, džiaugias sakinys
Dar vis gyvenančia kalba.

Tų vieškelių dabar tiek daug – 
Daugiau išeina nei sugrįžta.
Ir aš išeisiu – lauk, ne lauk,
Tik nemanyk, kad pas mamytę...

Dievulis žino, kaip ten bus –
Galbūt pavirsiu akmenėliu.
O gal toks mielas ir gražus
Gyvensiu atminimais Šklėrių.

O kai rašau, tikiu: skaitys!
Ir pamanau – supras mane.
Bet ar nemiršta sakinys
Net ir eilėraštyj manam?

- Manau, kad nesumanysi dar kažką perskaityti, - atsikvėpęs kaip traukinis, pajudėdamas iš vietos, teištarė Marius: — Gal ir gerai, kad sumanęs pritapti prie popiežiaus bent lygmenyje „beveik popiežius Pranciškus“, bet įdomu, kad žmogus, parašęs savo  šedevrą, palieka ir užmiršta, kad toks buvęs. O štai maldą, kad ir „Tėve Mūsų“, mala ir mala. Ir kažkodėl nesudyla, neišsipusto miltais.
- Lauki Narcizo?
- Kaip nelauksi?
- Tu išties manai, Mariau, kad moku melstis, moku „Tėve  mūsų...“ ar „Sveika, Marija...“?

· Pranas · 17-03-2013 18:16:36 · 4 komentarai · 28 Peržiūros ·
Dalintis

Komentarai
#1 | new_ballsas · 17-03-2013 18:26:21 
Nekrikščioniškai nuskambės, bet mano nuomone, nebūtina mokėti "Tėve mūsų", jeigu visais darbais ir žodžiais esi geras artimam savo, jei visi darbai - iš geros valios, o ne iš savanaudiškumo, jei klausai savo sąžinės (jei ji yra), o ne piniginės turinio šlamėjimo.

Nors ir nesimeldžiu, bet "Tėve mūsų" ir "Sveika, Marija" moku. Dėl visa ko...
#2 | Narcizas · 19-03-2013 20:26:08 
Aš irgi moku, ir dar porą poterių pamenu. Ką paskaitęs pamenu gerai, kas sakyta prieš penkias minutęs, su kastuvu neatkasu.

Gerai, kai galima atsiminti pirmąjį kūrinį, aš dar sąvojo nepradėjau.
Redaguoti | Trinti #3 | Pranas · 19-03-2013 20:34:56 
O tu, mielas brolau, neskubėk atsiminti. Aš kai ką priminsiu, ko "neatsimeni ar nenori"atsiminti. Pajaučiau, kad mane suprasi, tai ir rašau tai, ką esi "užmiršęs". Žodžiu, rizikuoju, bet tikiuosi, kad suprasi ir nebūsi piktas.
#4 | Narcizas · 19-03-2013 20:37:43 
Atmenu, sumetus miltus, kiaušinius, pieną ir cukrų blynų neiškepsi.
Reikia kažko truputį daugiau. Kai žinosiu - bus pradžia.

0

78

Kovas 2013

teka 06:30
leidžiasi 18:26
ilgumas 11.56

Jaunatis (pilnėja)
6 mėnulio diena

Šiandien -15°C / -7°C, mažai debesuota
Rytoj -14°C / -6°C, sniegas

18
PIRMADIENIS

Kirilas Eimutis Eimutė Anzelmas Sibilė
Raudonos nosies diena
Bėda be dantų, o žmogų suvalgo
Žuvys - Gyvatė - 77 / 12

Akistatos prie popiežiaus Pranciškaus (3)

Žvilgt į tuščią lapą...
    Liūdna. Kažkoks tingulys smegenyse. Ir ranka nesitiesia prie  klaviatūros. O juk sumanęs neatsipalaiduoti. Tiesa, jau supėjau parašyti tokį...  mano  galva, vertą pamąstymų eilėraštuką. 83 iš ciklo „Eil. pakuždėti sau. “

To, tik savęs,
Nedaug teturim,
O visa kita – mano ir visų.

O gal man truputį persiorientuoti? Gal šiuos užrašus ženklinti, kaip esė? O! Viešpatie, esė... Ar nors vieną esu parašęs? Ar bent bandęs parašyti? Bet kaip ten bebūtių, o palaiminimas kiekvienam užmojui reikalingas.
    Žvilgt Vatikano kryptimi it norėdamas apsispręsti. Dabar ten, galima sakyti, du popiežiai:  Pranciškus I ir Benediktas XVI. Žinau, kad greitu laiku laukiamas jųdviejų susitikimas. Dieve, Dieve, kokie dideli tavo reikalai, kad, regis, nebloga būtų tokius, kaip mano, užmiršti. Bet tikrai sakau, kad juos irgi apglėbti nelengva, o apeiti dar sunkiau. Bet vis dėlto pasiryžtu nekvaršinti jais galvos ir leidžiuosi į savo pradžią: 1939 metai. Sausis. 29 diena. Sekmadienis.
    Nuosava smegeninė bejėgė sušelpti atsiminimais iš to laiko. Tačiau man tai ne bėda. Jais vis dar sušelpia Vidinis, kuris, pasak jo paties, sūpavęs mano lopšį. Esą, nebuvo naujas. Supintas iš pušies šaknų ir pakabintas prie kablio, įkalto lubų balkyje.
    Apsižvalgau, bet Vidinio nesurandu. Vakar nebuvo, dar anksčiau nebuvo... Kur dingo? Liūdna prie atsiminimų raštų, kai esi paliktas vienas. Girdi, paliktas  todėl, kad netrukdytų. darbo.
    Toks čia darbas. Rašyk, ką žinai.  Ir, žinoma, gerai, jeigu nepatingi žvilgtelėt į kitus panašaus užsiėmimo raštininkus. Kad ir į augurimą, bet pagerbdamas jį kaip  Žmogų, net ir slapyvardyje įsitaisiusį, rodysiu  į jį didžia raide – Augurimas.

Į tas dienas taip maga nukeliauti,
Įbrist  į tavo vandenį, Nevėži,
Ir kaip vaikystė kojas nusiplauti...

O, koks netikėtumas! Pasirodo ir Narcizas prie jo teksto parimęs. Kažką šnabžda lūpomis, bet ne taip lengva suprausti – o ką gi? Gal net todėl, kad ne Narcizai, o Roma, o Vatikanas su jos popiežiais mano galvoje. Bet kai jauti gerą žmogų arti, kuris savo gerumą, kaip išrišimą aukoja nuodėmingam Eilėraščiui, tuomet ir pamanai, kad mūsų fantazijose lyg užmiršta ar specialiai manoma, kad žmogaus gerumas gali pakenkti išsilaisvinimui nuo tamsos karalystės. Nedažnai šitokia minis galvoje nusėda, bet šįkart štai, prašau... Ir net pagalvoju, kad  gal Vidinis nukulniavęs pas Senamadžių, o su juo dabar kartu guodžia geriausią Metų kritiką  Tictac. Nemanyčiau, kad tikram vyrui tai galėtų padėti, bet... et, tictac, tictac, į tokius dalykus spjauk kuo toliau, kad ir ant vieno kito sijono nuspjautum... 
— Labas vakaras, — sakau Narcizui kasdienybėje daug kartų sakytais žodžiais, kuriuos popiežius Pranciškus ištarė jo laukiančiai Šv. Petro aikštėje publikai ir visam pasauliui.
— Labas vakaras, — atsako Narcizas. Regis, pajautė, kad nors žodžiai tai tie, kasdieniai, ir vis tik ištarti taip pirmą kartą.
— O Marius, taigi „Kūrybingų“ bosas kietas vyrukas. Arba, sakykim, kytras. Esą, bedievis, bet pasirodo, kad dėl viso pikto išmokęs ir „Tėve  mūsų“ ir „Sveika,  Mariją. “  Ne, ne šiaip sau, ne dėl „viso pikto“... Oi, Pranuci, ne  dėl  viso pikto!. Ir dar teks tau pamatyti, kad jis atsiras geresnėse pozicijose negu tavo beveik popiežius  Pranciškus.
-- Manai?
— Beveik žinau.
—Tai gal po klebonišką tą progą, Narcizai? A? Kad galvose pašviesėtų... 
(Paredagavus atkelta iš „Kūrybingi“)

2013-03-21 17:29

Komentarai
#1 | Narcizas · 19-03-2013 20:32:06 
Niekad neatsisakau

O aš prie savo pypkės (skamba labiau namudiškai nei kaljanas) galvoju apie šito dienoraščio prigimtį. Įdomus, sakyčiau, ciklas, bet kad nenorit į ese pretenduot, tai sakysiu dienoraščių rinkinys. kasat jūs kažką, kasat vis giliau, neskubėdamas. Tai ir aš neskubėsiu, palauksiu, parūkysiu, paskaitysiu.
Kažkodėl nesitiki, kad tamstos Vidinis pabėgo.

0

79

Kovas 2013

teka 06:28
leidžiasi 18:28
ilgumas 12.00

Priešpilnis
7 mėnulio diena

Šiandien -13°C / -6°C, debesuota
Rytoj -7°C / -5°C, debesuota

19
ANTRADIENIS

Juozapas Vilys Vilė Juozas
Šv. Juozapas, Pempės šventė
Kliento diena
Draugų prie stikliuko niekada netrūksta
Žuvys - Gyvatė - 78 / 12

Akistatos prie popiežiaus Pranciškaus (3)

Žvilgt į tuščią lapą...
    Liūdna. Kažkoks tingulys smegenyse. Ir ranka nesitiesia prie  klaviatūros. O juk sumanęs neatsipalaiduoti. Tiesa, jau supėjau parašyti tokį...  mano  galva, vertą pamąstymų eilėraštuką. 83 iš ciklo „Eil. pakuždėti sau. “

To, tik savęs,
Nedaug teturim,
O visa kita – mano ir visų.

O gal man truputį persiorientuoti? Gal šiuos užrašus ženklinti, kaip esė? O! Viešpatie, esė... Ar nors vieną esu parašęs? Ar bent bandęs parašyti? Bet kaip ten bebūtių, o palaiminimas kiekvienam užmojui reikalingas.
    Žvilgt Vatikano kryptimi it norėdamas apsispręsti. Dabar ten, galima sakyti, du popiežiai:  Pranciškus I ir Benediktas XVI. Žinau, kad greitu laiku laukiamas jųdviejų susitikimas. Dieve, Dieve, kokie dideli tavo reikalai, kad, regis, nebloga būtų tokius, kaip mano, užmiršti. Bet tikrai sakau, kad juos irgi apglėbti nelengva, o apeiti dar sunkiau. Bet vis dėlto pasiryžtu nekvaršinti jais galvos ir leidžiuosi į savo pradžią: 1939 metai. Sausis. 29 diena. Sekmadienis.
    Nuosava smegeninė bejėgė sušelpti atsiminimais iš to laiko. Tačiau man tai ne bėda. Jais vis dar sušelpia Vidinis, kuris, pasak jo paties, sūpavęs mano lopšį. Esą, nebuvo naujas. Supintas iš pušies šaknų ir pakabintas prie kablio, įkalto lubų balkyje.
    Apsižvalgau, bet Vidinio nesurandu. Vakar nebuvo, dar anksčiau nebuvo... Kur dingo? Liūdna prie atsiminimų raštų, kai esi paliktas vienas. Girdi, paliktas  todėl, kad netrukdytų. darbo.
    Toks čia darbas. Rašyk, ką žinai.  Ir, žinoma, gerai, jeigu nepatingi žvilgtelėt į kitus panašaus užsiėmimo raštininkus. Kad ir į augurimą, bet pagerbdamas jį kaip  Žmogų, net ir slapyvardyje įsitaisiusį, rodysiu  į jį didžia raide – Augurimas.

Į tas dienas taip maga nukeliauti,
Įbrist  į tavo vandenį, Nevėži,
Ir kaip vaikystė kojas nusiplauti...

O, koks netikėtumas! Pasirodo ir Narcizas prie jo teksto parimęs. Kažką šnabžda lūpomis, bet ne taip lengva suprausti – o ką gi? Gal net todėl, kad ne Narcizai, o Roma, o Vatikanas su jos popiežiais mano galvoje. Bet kai jauti gerą žmogų arti, kuris savo gerumą, kaip išrišimą aukoja nuodėmingam Eilėraščiui, tuomet ir pamanai, kad mūsų fantazijose lyg užmiršta ar specialiai manoma, kad žmogaus gerumas gali pakenkti išsilaisvinimui nuo tamsos karalystės. Nedažnai šitokia minis galvoje nusėda, bet šįkart štai, prašau... Ir net pagalvoju, kad  gal Vidinis nukulniavęs pas Senamadžių, o su juo dabar kartu guodžia geriausią Metų kritiką  Tictac. Nemanyčiau, kad tikram vyrui tai galėtų padėti, bet... et, tictac, tictac, į tokius dalykus spjauk kuo toliau, kad ir ant vieno kito sijono nuspjautum... 
— Labas vakaras, — sakau Narcizui kasdienybėje daug kartų sakytais žodžiais, kuriuos popiežius Pranciškus ištarė jo laukiančiai Šv. Petro aikštėje publikai ir visam pasauliui.
— Labas vakaras, — atsako Narcizas. Regis, pajautė, kad nors žodžiai tai tie, kasdieniai, ir vis tik ištarti taip pirmą kartą.
— O Marius, taigi „Kūrybingų“ bosas kietas vyrukas. Arba, sakykim, kytras. Esą, bedievis, bet pasirodo, kad dėl viso pikto išmokęs ir „Tėve  mūsų“ ir „Sveika,  Mariją. “  Ne, ne šiaip sau, ne dėl „viso pikto“... Oi, Pranuci, ne  dėl  viso pikto!. Ir dar teks tau pamatyti, kad jis atsiras geresnėse pozicijose negu tavo beveik popiežius  Pranciškus.
-- Manai?
— Beveik žinau.
—Tai gal po klebonišką tą progą, Narcizai? A? Kad galvose pašviesėtų... 
(Paredagavus atkelta iš „Kūrybingi“)

2013-03-21 17:29

Komentarai
#1 | Narcizas · 19-03-2013 20:32:06 
Niekad neatsisakau

O aš prie savo pypkės (skamba labiau namudiškai nei kaljanas) galvoju apie šito dienoraščio prigimtį. Įdomus, sakyčiau, ciklas, bet kad nenorit į ese pretenduot, tai sakysiu dienoraščių rinkinys. kasat jūs kažką, kasat vis giliau, neskubėdamas. Tai ir aš neskubėsiu, palauksiu, parūkysiu, paskaitysiu.
Kažkodėl nesitiki, kad tamstos Vidinis pabėgo.

0

80

Kovas 2013

teka 06:25
leidžiasi 18:30
ilgumas 12.05

Priešpilnis
8 mėnulio diena

Šiandien -7°C / -5°C, debesuota
Rytoj -7°C / -3°C, debesuota

20
TREČIADIENIS

Žygimantas Tautvilė Filomenas Irmgarda Irma Irmantas
Žemės diena
Pavasario lygiadienis
Geram visi geri, blogam - visi blogi
Žuvys - Gyvatė -79 / 12

0

Âû çäåñü » Trys pelėdos » 2013: DARBO KALENDORIUS: » PAKELIUI Į 75:(1939 - 2014) ...