Trys pelėdos

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Trys pelėdos » 2013: DARBO KALENDORIUS: » PAKELIUI Į 75:(1939 - 2014) ...

PAKELIUI Į 75:(1939 - 2014) ...

Сообщений 81 страница 90 из 431

81

Kovas 2013

teka 06:23
leidžiasi 18:32
ilgumas 12.09

Priešpilnis
9 mėnulio diena

Šiandien -14°C / -5°C, debesuota
Rytoj -11°C / -8°C, debesuota

21
KETVIRTADIENIS

Mikalojus Nortautas Lingailė Benediktas Reda
Tarptautinė miego diena pasveikink
Tarptautinė rasinės diskriminacijos panaikinimo diena
Pasaulinė poezijos diena
Tarptautinė lėlininkų diena
Ranka ranką prausia
Avinas - Gyvatė- 80 / 12

0

82

Kovas 2013

teka 06:20
leidžiasi 18:34
ilgumas 12.14

Priešpilnis (pilnėja)
10 mėnulio diena

Šiandien -14°C / -9°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj -17°C / -5°C, giedra

22
PENKTADIENIS

Benvenutas Kotryna Gedgaudas Gedgaudė
Pasaulinė vandens diena
Sau į nosį nepabučiuosi
Avinas - Gyvatė - 81 / 12

-------------------------------------------------------------------------------------

Dienoraštis 
2013-03-22 06:18

Apie kelių gryčių Šklėrių miestą...
Pradedu  manyti, kad niekuomet tik čia manęs nebūna; tuo pat  metu būnu dar kažkur. Žmogaus dvasios pasireiškimai praplečia jo būties interpretaciją. Pradžioje  atrodęs nevykęs ciklo pasakojimų įvardijimas „ Akistatos prie popiežiaus Pranciškaus" dabar jau nemaištauja — prie popiežiaus įmanoma  būti nepaisant kur esi, Vatikane ar kelių gryčių Šklėrių mieste. Taip, taip, kelių gryčių Šklėrių mieste. Ir ne todėl, kad kaip pavadinsi — nepagadinsi, o todėl, kad ir į vieną gryčią įmanoma įkelti didelį pasaulį.
Keistos  mintys užgriuvo Beveik popiežių Pranciškų, bet...  argi kam jos kenkia?

0

83

Kovas 2013

teka 06:17
leidžiasi 18:35
ilgumas 12.18

Priešpilnis (pilnėja)
11 mėnulio diena

Šiandien -17°C / -5°C, mažai debesuota
Rytoj -15°C / -3°C, debesuota

23
ŠEŠTADIENIS
Galgintas Vismantė Alfonsas Akvilė Ūla
Pasaulinė meteorologijos diena pasveikink
Svetima lazda geriau kuprą išlygina
Avinas - Gyvatė -82 / 12

[5]
    Dar vis žvalgausi po „Kūrybingi“ svetainę, dar vis ne visai sugrįžęs. Kažkiek manęs čia, kažkiek kitur. Net pradedu galvoti, kad gal ir taip įmanoma žmogui gyventi. Kai partizanų dainoje:

Šiandieną čia, o ryt jau ten
    Per miškus, miškus...

Bet ne, tokiam gyvenimui toks įvaizdis netinka Neskubėdamas tiesiu ranką prie kepurės, neskubėdamas imu ją, neskubėdamas dedu ant galvos. Kažkodėl į akis nepatenka arba tik šmėsteli ankstesni pažįstami – Dalija Kiliesienė, Antanas Guzelis, Viktoras Žilinskas... Net ir Anos Aleksandravičienės nesigirdi.  Žinoma, netikiu, kad išnykę, bet žinau, kad su kai kuriais neteks čia pasisveikinti, — kad ir su Ragana ir, neduok Dieve, kad tokių būtų daug. O publikos svetainėje  dėl to nemažėja — vis apie 1000. Išeinančius keičia naujokai, o pasilikę irgi dažniausiai jauni: auga, keičiasi, vyriškėja – moteriškėja, tad kai užtrukęs sugrįžti, tai ir jų jau nepažįsti. Ot, ir Narcizas... Lyg tas, lyg ne, bet, žinoma, ne Noė, ne potvynio senis, sulaukęs 950 metų ir laukiantis mirties. Labiau panašus į žmogų, įsitaisiusi  gyventi Jėzaus Kristaus amžiuje. Jeigu ne jo kone nuolat rūkstanti pypkė, bandyčiau net išvaizdoje paieškoti panašumų į Dievo sūnų. Yra ir daugiau pas jį to, kas nekliudo rodyti, kaip į Jėzų, ir ypatingai tuomet, kai jį užpuola vaidybos pomėgis. Virtualioje erdvėje jis man neretai tokiu pasirodo. Žodžiu, iš jo protinga laukti visko ir jo charakteristikos labui bent mintyse padainuoti:

Per  miškus, per žalius
    Šiandieną čia, o ryt jau ten, — 

Tačiau dėl to jo charakteryje neišnyksta ir reikšmingi pastovumo požymiai, kurie jam neleidžia nutekėti iš Narcizo į Pranucį ar tapti kažkuo kitu, kuo gal būt jis ir labai norėtų būti. Bent jau nemenkiau, kaip aš beveik popiežiumi Pranciškum. Nieko nedarydamas, na tiesiog  netyčia, net būdamas kitur štai ir „Kūrybingiems“ sugebėjo parašyti (įskaitant 4 nuotraukas)  apie pustrečio tūkstančio  kūrinių... Mačiau, kaip prieš pussavaitę – savaitę, sutikęs Narcizą,  svetainės vyriausiasis, kurį mintyse vadinu pulkininku Mariumi, pagarbiai paėmęs  jo ranką ir nebodamas tokiu pasipurtimu nukrėsti nuo savo krūtinės prisagstytų ordinų ir medalių, mielai, iki ašarų jam kalbėjo:
    — Džiugu, kad grįžote. Man tikrai bus malonu skaityti Jūsų kūrybą.
    — Pirmą kartą  girdžiu, kad  grįžau. Gal tik dairausi, tik renkuosi TAIP ar NE, — atsiliepia į pulkininko džiaugsmingą proveržį Narcizas.
    Bet stop, mielieji, regiu, kad netyčia išplėčiau savo raštus nepaisant, kad prižadėjęs nevarginti savo „paklodėmis“ skaitančio žmogaus, ir ypatingai, jeigu tas žmogus jaunas. Ir iš tikrųjų, kam skubėti, jeigu dar ir rytoj saulė tekės. Na, o jeigu kas tingi sulaukti, tai juk ne jos, saulės, reikalas. Tačiau iš tikrųjų kone  atviru tekstu piršiuosi Narcizui į bičiulystę. Ir jau atitraukęs ranką nuo ant galvos uždėtos  kepurės:
    — Klausei, Narcizai, apie Vidinį. Ir, regis, įsitikinęs, jog negali būti, kad jis čia nepasirodys. Tu teisu.  Būtinai pasirodys, bet tik klaustukas —kada? Gali šiandien. Net šią valandą. Tačiau gali ir vėliau, ar ir labai ilgai reiksią jo laukti.
    — Ar kas neįprasto atsitiko?
    — Kaip čia tau pasakius, žmogau? Mudu su Vidiniu jau į savo metus nei pajuokaudami, ne rimtai nerodome, tačiau sužinojus (ko aš jam, žinoma, nelinkiu), kad popiežius Pranciškus už mane vyresnis daugiau negu dvejais metais, jis, taigi Vidinis, ne tik apsidžiaugė, bet kažkodėl  patikėjo, kad ir jis gimę popiežiaus metais tais, taigi 1936. Netgi tų metų gruodžio 16d. Supranti? Sako, gal net toje pat  Argentinoje.  Supranti?
    — Nelabai, — gūžtelėjo pečiais Narcizas, lyg  laukdamas  mano paaiškinimų.
    —Ne ką galiu pasakyti, Narcizai, bet tikra, kad atminčiai išgirsti pasidarėm aštresni, aktualesni, imlesni jai išgirsti. Galbūt net ir tikroji priežastis, kodėl čia grįžtu, yra tai, kad čia daug  jaunimo, daug tų, kurie dar netoli savo lopšių. Beje, niekuomet netikėjau, kad pabūti arti savo lopšio yra tiesiog nuostabu.
    Ir tuomet  mano nuostabai Narcizas parskaitė eilėrašti, kuris man  pasirodė ir geras, ir reikalinga, kad gyvenimas „Kūrybingame“ šviesėtų...
Svetainė sukluso ir atrodė, kad šis žmogus muziejininkas. Štai sustabdė ekskursantus prie  lopšio ir kaip įžanga  tolesniam pasakojimui  deklamuoja:

Kai reikia žvelgt į praeitį toli
    Ir atsimint
    Iš kur Vidinis atsiradęs -
    Sugirgžda durys
    Ir lopšys
    Išeina vaikščioti po namą:
    Pirmyn – atgal,
    Pirmyn - atgal.
    — Poetas gal? — girdžiu man naują balsą.
    — Kad — ne!
    Net nežinau
    Su kuo jį valgo, geria

Sekmadienio varpų malda
    Garsiau už lūpas kalba,
    Bet šit į sielą pažvelgė dangus-
    Platybė begalybėje sutilpo:
    — Dar mažas,
    Bet esi žmogus
    Ir Dievas pasiuntė tau sargą. 

— O Dieve, dėkui tau,
    Bet man svarbu žinoti sargą vardą,
    Kad susirasčiau jį
    Vienintelį tarp angelų,
    Kuris štai dangumi
    Į mano lopšį kalba.

— O gal geriau kartu
    Nuo šiandien ir per amžius?..

— Norėčiau būti išdidžiu.
    Vien angelo man truputį per maža
    Jeigu galėtumei dar būt draugu,
    Prašau!
    Gaili kasdien ateiti pas mane.
    O jeigu ne, 
    Aš pats tave lankysiu.

Pirmyn – atgal,
    Pirmyn – atgal,
    Mažytės amplitudės supa lopšį.
    Galbūt bandysiu
    Šitą kelią jo
    Savo būtim kartoti.
    Na, o kol kas dar tik
    Pirrrrrmyn!
      (Iš „Pasivaikščiojimas -1“)

Ir tas Narcizo skaitymas lig šiol, lig  dabar... Pasibaigia ir vėl kaip nepavargstantis Tomo Edisono grafofonas. Taip noriu, taip girdžiu, taip man reikia... Taip, man smagu, kad su Vidiniu išlikę artimi nuo mano lopšio. Bet šit galvoje ir vėl krapšteli: o prie kieno lopšio aš ateisiu? Ar atėjau? Prie Narcizo? Šis jau irgi kalamas prie kryžiaus ir neretai panašiai kaip Kristus. Prie Senamadžiaus? Šis jau irgi ima už rankos savo bobulę ir nori paminklu jai būti. Išties, kad: per miškus, per žalius / šiandieną  čia, o ryt jau ten...Kažko ieškau, ko galėčiau dar įsitverti, bet, žinoma, tik galvoje ir tik iš ten dar atsiliepiu, bet irgi ne savimi:

Cit, neverki, jauna mergužėle,
    Aš pas tave greitai  sugrįšiu... 
(Paredaguota ir atkelta iš „Kūrybingi“)

0

84

Akistatos prie popiežiaus Pranciškaus (6)

— Bet gal galėtum tuos savo pasakojimus — atsiminimus įvardinti kaip esė. Man asmeniška tai neturi reikšmės. Tarkim, kad  nesidomėjau, kur dingsta apybraiža ir nei jos pasigendu, nei ką.
    Narcizas jau ne pirmą kartą rodo į mano prozą, tačiau švelniai, kaip ir aną kartą,  pareiškęs, kad:
    — Bet kad nenorit į esė  pretenduot, tai sakysiu: dienoraščių rinkinys...
    Aš dar vis nesuprantu, jog Narcizas dar neišaugęs iš to laiko, kai žmogui labai svarbu pasirodyti, iš kokio amato duoną valgo, nors jo žodžiai užsilieka, nepaisant kad lyg tarp kitko, lyg pavėjui sakomi. Ot, kad ir: sumetus miltus, kiaušinius, pieną ir cukrų blynų neiškepsi. Reikia kažko truputį daugiau...
Šį kartą jis taip: 
    — Dabar daug kas kimba į esė manydami, kad tai padės  jų gebėjimams, talentui, bet galėtum pabandyti. Po metų, kitų, kai mūsų būties apraiškos nutols į praeitį, tikėtina, kad šie rašymai įgaus didesnę prasmę. Bent žingsneliu priartės prie supratimo, kad  intelektualiam žmogui reikalinga juos turėti.
    Kritikas, bet kažkaip nekritiškai, ne taip, kaip, sakysi, Kęstutis Tė — pamaniau mintyse, o žodžiais atsiliepiau.
    — Norėčiau, žinoma, mielas Narcizai, kad įkvėpėju man būtų M. de Montaigne, kuris man lyg į ausį: Čia labai nuoširdi knyga, skaitytojau. Iš pat pradžių įspėju, kad  nebuvau užsibrėžęs jokių kitų tikslų, išskyrus šeimyniškus ir asmeniškus. Visiškai negalvojau apie naudą tau ir šlovę sau. (De Montenis, tūkstantis penki  šimtai aštuoniasdešimtųjų kovo pirmoji)
    — Ką? Tu rašai knygą? — sukluso Narcizas, - O sako, kad Lietuvos žiemoje perkūnai nesitranko. Bet aš turbūt ne taip supratau?
    —Supratai gerai, tik aš negerai pasakiau, — ir pagreitinęs žingsnius: — Na, pirmyn, o tai yra pavojus, kad galim užmiršti, kur ir ko mudu išėjome.
    — Dėl nieko tokį vargą užsikrauti ant kupros, kai ir lazdą iš rankos slysta, o - cho – cho! — pasišnabždėjo panosėje. 
    Mudviejų kelias, kol atsiradome mažytėje kavinukėje, nenusibodo. Nereikėjo išeiti iš po „Kūrybingi“ svetainės pastogės. Jau anksčiau žinojau, kad ji kažkur yra ir kad atsiradusi tikintis iš jos veiklos svetainės poreikiams gauti didesnių - mažesnių finansų. Dabar gi iš Narcizo išgirdus, kad realizuoti poreikį „po klebonišką“ toli kulniuoti nereikės, net apsidžiaugiau. Negebėjau atsiminti, ar anksčiau joje buvęs, bet kai beveik visas tokio pobūdžio įstaigėles išlandžiojęs, tiesiog sunku patikėti, kad su šia kažkokiu būdu apsilenkiau.
    Nusileidus į pusrūsį, abejonės išnyko. Kažkas pasikeitė, bet daugiau to, kaip būta anksčiau. Net ir storas, sunkus, ąžuolinis stalas tas pats, tik  gal labiau apšliaužiotas rankogaliais, labiau nublizgintu viršumi.  Žodžiu, galėjau būti tikras, kad stalas iš anų laikų, kaip ir pulkininkas Marius. Viešpatie, kaip gera  glaustis net prie negyvo daikto, kad atmintyje nušvistų, įsidienotų, būtų gera. O pasitikusi muzika irgi kėlė  nuotaiką. Net ir dėl to, kad tai, ką girdžiu - girdėta. Ir, beje, labai neseniai, kad net atsimenu:

Linkiu tau viso pasaulio laimės,
    Kad niekada netrūktų meilės,
    Širdy skambėtų eilės,
    Gyvenimą globotų deivės!

— O! — aiktelėjo ir Narcizas. O aš:
    — Kas atsitiko, Narcizai?
    — Pakomentavęs šį Myliu Poezijos kūrinį, pasiūliau išimti... Ne, netgi  ne išimti, o ištrinti: šitą daiktą iš viso trinti kaip neatitinkantį minimalių kūrybinėse svetainėse publikuojamų tekstų kriterijų.
    — Tu taip pasakei?
    — Juodu ant balto.
    — Betgi tai nuostabu, Narcizai. Tu arba genijus, arba tau tiesiog dangus pasufleravo tokį sprendimą. Ar suvokia apie ką aš čia? Kas tą  lyriką beskaitom?  Na — kas?  Jau nekalbu apie prozą. Dažniausia: pats rašau – pats ir skaitau. O čia? Tiesiog šaunu! Tinkamesnės vietos gerai poezijai negali būti. Bet ar tu tikras, kad tai jos, Myliu Poezijos kūrinys?
    — Jos visus eilėraščius atsimenu. Jų čia keturi, ketvertas. Tuo, Pranuci, neabejoki.
    — Sakai, neabejok, bet... 

Kibina saulė ryto mintis.
    Kažkas slepiasi dar vis.
    Vis negali dar ištrūkti
    iš sapnų spalvingos būties.
    Labas rytas.

— Kodėl: „Labas rytas“?
    — „Labas vakaras“ Šv. Petro aikštėje susirinkusiai žmonių miniai pasakė popiežius Pranciškus, o aš kalbu, ką pasakiusi „Rašyk“ skaitytojams Rena Poezija. „Labas rytas“...
    — Neduok Die, jeigu čia vėl užsibūčiau iki ryto, — truputį graudokai  šyptelėjo Narcizas ir mudu, rankogaliais pavalę masyvų ąžuolinį stalą, susėdome priešpriešiais, atsiremdami į jį ant krūtinės sunertomis  rankomis.
    — Manai, kad Myliu Poezija ir Rena Poezija viena ta pati esybė?

2013-03-25

0

85

Kovas 2013

teka 06:12
leidžiasi 18:39
ilgumas 12.27

Priešpilnis (pilnėja)
13 mėnulio diena

Šiandien -8°C / -2°C, debesuota
Rytoj -9°C / -1°C, debesuota su pragiedruliais

25
PIRMADIENIS

Normantas Normantė
Blovieščiai, Gandro šventė
Apsireiškimas Šv. Mergelei Marijai
Tiesos maiše nepaslėpsi
Avinas - Gyvatė - 84 / 13

0

86

Kovas 2013
teka 06:10
leidžiasi 18:41
ilgumas 12.31

Pilnatis
14 mėnulio diena

Šiandien -11°C / -1°C, debesuota
Rytoj -11°C / 0°C, giedra

26
ANTRADIENIS

Feliksas Liudgaras Arbutas Vydmantė Emanuelis Teklė Laimis
Blogas paukštis, kuris savo lizdą teršia.
Avinas – Gyvatė - 85 / 13

-----------------------------------------------------------------

Ką? Tu tokia nuolanki? Juodvarnis po dangų skraido. Jo prie kryžiaus neprikalsi, todėl ir kranksi kaip reikia, kaip nereikia. Beje. taip kaip ir  aš, kaip dažnas iš mūsų.
O rašyk, giedok, dainuok, kranksėk tik taip, kaip tau geriausiai atrodo.
Prie kryžiaus  juodvarnio dar  niekas  nekalė, o aš jau  daug kartų  kaltas... Čia- irgi.
Būk!

0

87

Kovas 2013

teka 06:07
leidžiasi 18:43
ilgumas 12.36

Pilnatis
15 mėnulio diena

Šiandien -8°C / -1°C, giedra
Rytoj -13°C / 0°C, debesuota su pragiedruliais

27
TREČIADIENIS

Nikodemas Rupertas Alkmenas Rūta Aleksandras Lidija
Tarptautinė teatro diena
Ir sienos turi ausis, o naktis akis
Avinas - Gyvatė - 86 / 13

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eil. pakuždėti sau (LXXXIV)

Geriau gal netikėti, kad sugrįšiu.
Žiūriu į kelią — kur jo pabaiga?
Kalneliais, kloniais, vingiais kaip upelis bėga
Ir kalbasi su žingsniais, su lazda.
Jau nesunku suprasti šitą aukštą šneką —
Lėta, ne prievartai ar išgąsčiui skirta.
Pakelėje parodo akmenį – galiu prisėsti,
Parodo medį, pievą ir rečiau
Dangaus mažytį gabalėlį —
Net saulės šviesą surenku pro akinius
Ir iš akių...

Geriau gal netikėti, kad sugrįšiu,
Nes jeigu atvirai – o kur?
Kur žingsnis nužengtas – Esu.
Kur  baksteliu lazda – taip pat Esu.
Net ten, kur dar reikės ateiti,
Bažnyčios užtrenkia duris: Esu...
Ir iš tiesų,
Kam aušinti jas skersvėjais,
Jeigu mukelę, išdrožtą savim,
Kaip atilsį ramybėje nešu.

0

88

Kovas 2013

teka 06:05
leidžiasi 18:45
ilgumas 12.40

Pilnatis
16 mėnulio diena

Šiandien -13°C / -1°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj -11°C / -2°C, debesuota

28
KETVIRTADIENIS

Filemonas Sikstas Rimkantas Girmantė Odeta
Geriau be naudos, kad tik niekas neraudos
Avinas - Gyvatė - 87 / 13

Akistatos: Dievuliukas brungus mano...

Tokių pusrūsių (ar rūsių) įstaigose, į kurią atėjome su Narcizu, dienos šviesos nebūna arba labai nedaug, bet ten jos niekas ir nepasigendam. Beje, net nepasidomime, kodėl nepasigendam? Aš irgi prie šio reiškinio analizės suskatau būdamas jau žilo plauko brandoje, nesąmoningai pastebėjęs, kad taip sukurtoje erdvėje raiškiau prasiveržia žmogaus šviesa. Ir gal ne tik ji. Neprotinga lyginti šią šviesą su dienos šviesa, tačiau žinai, supranti, kad abi atlieka tartum tapačias funkcija, taigi — šviečia, bet kiekviena kitaip: pirmoji, pripildydama akis ir išryškindama esamų daiktavardžių kontūrus, antroji suvirpa Savęsp, aiškesne prasme — manyje, tavyje ir, ko gero, visur, kas esame įkalinti kontūruose: miela, kad po užpakaliais patikimai pakištas suolas, gera, kad štai yra stalas, ant kurio galime sukloti rankas... Iš kontūrų sutverta visa aplinka ir todėl smagu žinoti, kad yra tokia kavinukė, bet, žinoma, raiškiausiai įsimena žmonės. Matyt, nebūčiau labai baramas, jeigu ir į juos žvelgčiau, kaip kontūrus – per juos susipažįstame, atpažįstame, suėję jaučiamės geriau ar blogiau, laisviau ar suvaržyti, su jais fotografuojamės ir nekantriai laukiame, kada išvysime tą šviesą, kuri iš Savęsp, iš žmogaus. Ano, kito, trečio... Stebėdamas matai, suvoki, kaip jų šviesos susitinka, apsiuostinėja, įsibedžia vienos į kitas, maišosi, nusidažydamos naujais atspalviais, įsimintinais deriniais... Įdomu stebėti, net atsiminti įdomu it būtum sugrįžęs iš grožio karalienės konkurso. Suvokiu, kad būtent savo, t. y. asmenine šviesa žmogus labiausiai išsiskiria. Girdite? Rodau į kiekvieną iš gentainių publikos, sugužėjusios  į pusrūsių (ar rūsių) kavines ir, o dieve, kaip nereikia toli keliaut, kad pajaustumei, kiek daug visa ko čia pat, aplinkui tave, yra.
    — Filoooosoooo... — rikteliu mintyse, bet ji, taigi tokia filosofija tik dabar, užrašant būtas, patirtas apraiškas ir net nežinant, kam to galėtų prireikti. Bet man vėlgi, nepaisant to, malonu manyti, kad gal būtent aš dabar pirmą kartą klausiu: begalybe, kur tu? Ir nustebęs regiu ją esančią čia pat, Žmogaus dvasios visatoje, esančią Savęsp.
    Taip, tuoj pat, vos įėjęs, pažinau šią kavinukę ir norėjosi, kad ir jai neatrodyčiau svetimas. Na ir kas, kad nekalbu apie žmonės, na ir kas, kad ją priimu, kaip apystatos visumą; sieloje šilta, judru, norisi būti geresniam, gražesniam, išeiti iš Savęsp didesniu — mažesniu šviesas kiekiu, nuo kurios kitiems nereikėtų merktis ir dangstyti akis šešėliais.
    — Matai, Narcizai, kaip atsitinka. Juk neatrodo, kad mudu specialiai čia atėjome po klebonišką išlenkti. Visai neatrodo, ar ne? Bet ji mums reikalinga kaip... kaip mišioms švenčiausio sakramento pakylėjimas. Be Kristaus kūno, be jo kraujo neapsieinama. Gerkite, valgykite, nes taip mano kūnas, mano kraujas... Tačiau mudu gal išgerkime geros trauktinės. Pavyzdžiui, Čepkelių...
    — Ką gi, išgerkim Čepkelių, – neprieštaravo Narcizas ir pažvelgęs per prietemą į veidą: — Ar ne šių kraštų ir pats bebūsi? O kad geriau suvokčiau apie  kokį kraštą kalba, tai padeklamavo:

Ir nejučia jau gailesčio krūtinė.
    Galbūt todėl, kad suprantu gerai —
    Tai aš ją išdaviau, savo gimtinę:
    Man — Vilnius, o raistai Čepkelių jai.

Akys ištvino, išvirsdamos obuoliais iš orbitų, burna prasižiojo, bet taip ir neištariau tų kelių žodžių, kad girdi, tai jau senokai lipdytas eilėraštis. Pritrūko laiko nusistebėti: betgi ir atmintis tavo, Narcizai! nes iš po uždangos triukšmingai išniro moters ir kaip taukuotu samčiu vienam, kitam į kaktas, kad smegenyse atsirastų reikalinga atmintis.

Kad parbrisiu aš į Čepkelius,
Tai nurinksiu liūdesio bruknes visas.
Pranas virs čiobrelių arbatikę...
Ar priimsi bobą drūtą į svečius,
Nuo Neries žalių krantų,
Tą tindiriušką Anuškikę?
Znoką duok - varau ant keturių,
Kad neliūdna būt ten mano Pranui.
Žiguliuką pirdalą kuriu,
Gal datrauks iki tavęs, jei ne...
Čepkelius kaip auselę pamatysiu,
Dievuliukai brungus mano.

Triukšmo daug, bet triukšmauja  ji viena, net ir už tuos, kurių čia nėra. Betgi tai ji, Ana, ir todėl galima būtų nesistebėti, bet taip nesigauna. 
    — Kad tave kur!... — atžagariai palikdama butelį ant stalo ir prie jo pažerdama metalu šarvotus stikliukus: — Tai ką, Pranuci? Ar panašu, kad jei Muhamedas neateina pas kalną, tai kalnas ateina pas Muhamedą. Man regis, kad ne: Muhamedas pas kalną atsirado.
    — Ana, iš kur tu čia? Ko jau ko, o tavęs kavinėje sutikti nesitikėjau.
    — Manęs visur reikia tikėtis. Net islamo religijoje. Esu vulkanas ir dėl tos priežasties galiu kalnu būti ten, kur jo niekas net nematęs, galiu ateiti juo ten, kur jo niekas nelaukia. Va išgirdau, kad Čepkelių pasiilgai, tai šit į butelį juos suvariau ir... prašau. Ko dar pageidausite, ponai?
    — Tu čia kaip padavėja?
    — Kad ir labai norėtum, bet blusos pjautynėms te susiranda kitą bambą. Aš čia, balų žmogau, savininkė. Sau tarnaitė, ponia, karalienė. O kad pro mano rankeles visokie darbai praeina, tai todėl, kad to prašau Dievą, kuris mielai dovanoja man palankiausią likimą. O pulkininkui štai, špyga jam! Išmetė iš „Kūrybingų“ bet Anuška — keliaujanti Anuška. Ji uola, ant kurios bet kokią bažnyčią statyk. Anuška – vulkanas, lygiausioje vietoje Himalajus pakels. Ji poetė. Tikra. Taigi ji Po E Tė. Taip ir vadinkite mane, balų žmonės, — kone vienu iškalbėjimu kaip iš kulkosvaidžio išpyškino Ana, o atsikvėpusi beveik ramiai: — Tai ką prie Čepkelinės? Klausiu, užkandą kokią malonėsite? Bet, et! Ar verta klausti? — mostelėjo ranka, krestelėjo galva,  sumirksėjo  akimis: —  Papjaustysiu kumpio, paraikysiu duonos... Neužspringsite gi, — pasakė ir kaip atėjusi, taip ir dingusi: tik šmurkšt ir ji vėl kažkur už užuolaidos. Bet - ne, paskubėjome taip pamanyti: kitą akimirką užuolaida prasiskleidė ir Ana, pagavusi akimis, Narcizą, taip:
    — O tu, kritike, giedok, giedok, bet ne nuo pabaigos ir ne kaip papuolė, o nuo pradžios. Supranti? Irgi mat profesija! Ištraukia iš konteksto žodį, du ar sakinuką, gal ant posmą ir zyzia. Lyg šitaip būtų bičių medaus avilys užteptas ir jis  dėl to išnyktų. Taigi nuo pradžios, kritike, taip, kaip Pranucio parašyta:

Nesutariu su savimi ir – baigta.
    Išmėtytas po pakampes visas.
    Išnyksta manyje garbingas laikas —
    Pavasaris, o vaikštau po žiemas.

Ir, regisi, užantyje pats Dievas
    Nešioja akmenis gimtinei trenkt.
    Kaip šiaurę vienkiemį apklojęs sniegas,
    Nėra kam būti, augti ir gyvent.

Galbūt reikėtų pasakyt: Čepkeliai...
    Bet pasaka pradingsta, kai regi,
    Kaip dūmai kaminų į dangų kelias,
    Kaip skudurai pavargę ir reti.

—Tęsk, tęsk... Cituok, kritike, — paragino Ana, bet tuoj  išmetė dar vieną eilėraščio posmą:

Tylu aplink. Ar vakaras, ar švinta.
    Šauki ir netiki, kad kas ateis.
    Čepkeliai atslenka į kaimą gimtą
    Su uogomis, uogautojais, raistais...

Pagaliau dingo. Ten, už užuolaidos. Minutė,  kita. Dar minutė. Narcizas išsitraukė pypkę, išsikrapštė tabakinę.
    — Tai, sakai, Pranuci, nori turėti savo Narcizą. Nupiešti jį, kaip kadaise Astę. Įdomu, įdomu, — ir rodydamas akimis į užuolaidą, už kurios dingo Ana, beveik pakuždėdamas: — Įdomu, kas ją nupiešė?

2013-03-28 05:55

0

89

Kovas 2013

teka 06:02
leidžiasi 18:47
ilgumas 12.45

Pilnatis
17 mėnulio diena

Šiandien -10°C / -3°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj -5°C / 2°C, sniegas

29
PENKTADIENIS

Narcizas Almantė Bertoldas Manvydas

Lietuvos įstojimo į NATO diena
Geriau paklausyt protingo žmogaus barimo, nekaip kvailo pagyrimo
Avinas - Gyvatė - 88 / 13

Akistatos: savijautos apraiškos

Anos šviesa vaikštinėjo po nedidelę, bet jaukią kavinukės patalpą. Ji visur, kaip  tvenkinyje vanduo. Buvau tikras, kad ir kaip bandytume su Narcizu savo kalbą įslaptinti, kad ir kaip bekuždėtum, paslapties neliks, vos ją ištarius. Šia prasme kavinukė labai šiuolaikinė. Todėl kuždėsiu paklaustas, kas ją, Aną, nupiešė, atsakiau suvaidintu kuždesiu taip, kad jis laisva  ausimi būtu girdimas anapus medžiaginės uždangos. Senių  protas į smegenis dažniau įsigauna ne iš knygų, formulių, o būtent iš asmeninės patirties. Buvau tikras, kad šitaip girdėdama mano šnektą Ana nepasirodys. Kuisis, dirbs, vaidins, keldama triukšmelį ir mėgindama sukurti įspūdį, kad ji ten užsiėmusi darbais, kurie patys patys tokie, kad niekas kitas jai neberūpi. Ir iš tiesų, netrukus šurmulys anapus užuolaidos gerokai padidėjo ir tegalėjau tik vaizduotis kaip tiso ištiso kavinukės savininkės ausys, kad mudu su Narcizu išgirstų kuo geriau.
    — Manau, Narcizai, kad Aną nupiešė čigonas. Gal dar anais pro – pro – probočių, arba, sakyki, Čiudros laikasi. Bet nebejoju, kad piešė ją čigonas. Galbūt net pats Čiudra.
    — Ša, šššaa... Tyliau, tyliau,  ššššššššššš, — pridėdamas  prie lūpų pirštą siuntė pavojaus signalą Narcizas, bet man regėjosi, kad mano manevras tikslus. Būtent taip tikėjausi sukaupti daugiau laiko tik mudviejų pabuvimui. Negalvojau apie tai, kad toks pabuvimas ne ką duoda:  kad ir dviese šiapus užuolaidos, tačiau atviri, permatomi, fotografuojami,  be galimybės pasikalbėti be liudininku. Bet netikėtai iniciatyvą ryžtingai perėmė Narcizas.
    — Atleisk, Pranuci. Suprantu, kad čia tau daugiau patįstamų, negu tikėjausi.  Atidėkime pasimatymą kitam kartui, - pasakė pilna burna, o truputį užtrukęs ir lyg pamąstydamas: — Nors... nors ... ne Ana juk rūpi. Net ne tai, kas ją piešė. Pasakok, kaip atrodęs Astės piešinys. Kol mudu tik du manykim, kad suspėsi.
    — Apie ką tu? —  dabar jau aš pritildžiau balsą.
    — Apie Astę. Tą, kurią sakei, kad esi nupiešęs. Ir kažkur pradaigojęs.
    — Aš? Pradaiginęs Astę. Žinok, žmogau, ką kalbi. Pradaigojęs?  Aš?
    — Žiūrėjai, žiūrėjai į kažką, kaip, pavyzdžiui, dabar į mane ir galvojai: o kodėl gi nenupiešti? Turėsiu sau nupieštą merginą. Tarnaitę turėsiu. Ramu, gražu. O, ačiū die, ir pas panas vaikščioti nereikės, nes vis tiek senio nepriima, — net akimis nepamirksėdamas kalbėjo Narcizas: — Manęs, kaip Astės nepradanginsi. Ir niekas nepradangins. Taigi, jeigu pasiryžtumei nupiešti, tai verta atsiminti, ką čia kalbu. Oi verta! o dabar  prašau, piešk...
    — Jėzaus Kristaus  metų, o dar vis kvailys.
    — Ar manai, kad tokį prie kryžiau  bus lengviau  prikalti?
    Tuomet net nepamaniau, kad ir Narcizas geba vaidinti ir dar taip vykusiai, kad  pajutau, kaip į mano veidą subėga kraujas — darosi  alsu. Pralapojau ant krūtinės baltinius ir tiesiog instinkto padiktuotas, atidariau butelį. Pykčio proveržis pradėjo slūgti. Bet reikšmingiau tai, kad lig tol niekada to nebandęs ėmiausi rizikos mintinai perskaityti nemenka prozos kūrinėlį. Sakau, apie tai net negalvojau, bet, kita  vertus, turbūt nebūtų buvę bloga, jeigu toks bandymas jau po vienos kitos pastraipos būtų patyręs fiasko.
        Novelė parašyta 2007 metų lapkričio 1 d. Matyt dėl tos priežasties ji taip ir pavadinta: „Visų Šventųjų naktį. ” Ją skaičiau daug kartų, bet tai todėl, jog esu įtikėjęs, kad vieną kartą, nepaisant kur Astė bebūtų, ji būtinai mane išgirs ir atsilieps. O ką girdžiu iš Narcizo?  Pradanginau Astę... Žegnokis pats, Narcizai, kol dar neperžegnotas.
    Suvokęs, kokiam veiksmui ruošiuosi, Narcizas pratarė:   
    — Jeigu skaitysi, tai kad visi girdėtų. Ir Ana.
    — Ana neturi laiko, —  regis, užsimiršusi atsišaukė iš už užuolaidos kavinės savininke. Apie ką judu ten tauzijate, Anai neįdomu. Te skaito garsiau. Anos ausų dramblys dar neapmindžiojo.
    Prisimerkiau. Paskui dar labiau. Ir dar, kad  bent miglotu kontūru į stipriai vokais aptemptas akis sugrįžtu Astė. Tą, būtent tą 

VISŲ ŠVENTŲJŲ NAKTĮ

- Matai?
    - Ką?
    - Ką! Ką! Klausiu, ar matei tą pypliuką. Sakyčiau, tėvo sūnus.   
    Žiema. Šalta. O jis arčiau jo, negu motinos, - pasakė Astė ir atsidususi: - Žmonės pamato, išgirsta, o mudu iš Savęsp neišeinam. Tu tik pažiūrėk! - ragino.
    - Taigi matai, kad žiūriu.
    Nuotrauka sena. Prieškario laikų. Joje gili žiema su baltai baltai apšerkšnijusiais medžiais. Visoje nuotraukoje dvi spalvos - juoda ir balta. Ir jokios kitos. Senos nuotraukos nemėgsta būti spalvingomis. Ir aš jau buvau girdėjęs, kaip Karolina:
    - Dieve, kokios gražios tos senos nuotraukos. Ir žmonės tokie išdidūs! Kodėl dabar viskas taip supaprastinta ir suprastinta? Kodėl?
    - Gražus žiemos vaizdas. Vien tvora  ko verta! Nekalbu jau apie šiltus žmones prie jos. Patinka nespalvotos nuotraukos, - pritarė jai Klevas.
    Bandžiau atsiminti kitas nuomones ar įspūdžius, paliktus žiūrovų parašais prie senos nuotraukos. Nemanau, kad tai nebuvo sunkus  darbas, tačiau sieloje vėl išgirdau Astę.
    - Man labai gera piešti. Tačiau kai piešiu iš nuotraukos, tiesiog  stulbinančiai gera piešti.
    Su Aste mudu susipažinome irgi kažkaip neįprastai. Jau seniai jaučiau, kad kažkur šalia, visai netoli manęs, ar net manyje (Savęspi) gyvena Astė. Ypatingai šis jausmas pasireikšdavo, kuomet mėgindavau išpoteriauti iš savęs kuriamo eilėraščio eilutę ar posmelį Taip atsitiko ir Visų Šventųjų naktį.
    - Vėl tu čia, Aste? - pirmą kartą pavadinau ją vardu.
    - Ha, ha, ha! – skardžiai, laimingai nusijuokė moters balsas: - Taip ir žinojau, kad būtinai įspėsi mano vardą. Taip, mano vardas Astė. O dabar...
    Suklusau, užspaudęs kvėpavimą, ir laukiau, kas „dabar“. Tylos pauzė dusino, smaugė ir vis dėlto išgirdau Astės tylų kaip šnabždesį prašymą: - Nupiešk, dzieduli, mane.
    - Negi nežinai, kad nemoku piešti?
    - Kokią nupieši, tokia ir ateisiu pas tave. Labai prašau: nupiešk...
    Ši valanda dar visai artima, tačiau deja, deja, ne ką galiu pasakyti, iš kur atsirado drąsos imtis tokios užduoties, kuomet padoresne rašysena nesugebu parašyti net žodžio. Rašysena tokia, kad apsaugok nuo jos net ir mano priešus. Manau, kad vis dvasinė Astė pati įdavė rankoje pieštuką ir paklojo prieš nosį popieriaus lapą. Tą patį, ant kurio  jau buvau parašęs išpoteriaujamo eilėraščio penkias eilutes.

Mano tiesa nedidelė -
    Gyventi reikia žmoniškai ir.. tik.
    Kaip aš tavim,
    Tu manimi tikėk,
    Būk sąžiningas mintyse ir žody.

Lape eilutės užėmė nedaug vietos, atsirasti piešiniui netrukdė, bet regėjosi, kad tuščias lapas jam geriau pritiks, tačiau kitaip kažkodėl manė Astė ir jos įtaiga buvo stipri; teko priglusti pieštuko smaigalį prie popieriaus lapo: vietoje galvos atsirado apskritimėlis, kurioje talpinau akis, lūpas, nosį. Viršutinę apskritimo dalį „ pabrūkšniavau“ plaukais. Aš ir pats, septynių dešimties metų senis, nenorėčiau turėti tokios  galvos ir man buvo neįsivaizduojama, kaip tai gali iškęsti Astė. Ryžtingai padėjau pieštuką:
    - Ne, Aste. Negaliu. Nemoku piešti. Nepyk...
    - Skauda! - sudejavo nupieštomis lūpomis.
    - Bet...
    - Skauda, baik darbą, dzieduli.
    Žagtelėjau iš nuostabos, nes nebuvo abejonės, kad piešinyje atsirado gyvybė: Astės dvasinis buvimas mano nuojautose perėjo į gyvenimą. Kaip visas piešinėlis buvo baigtas, Astė pastatyta ant kojų, susiėmiau rankomis už galvos ir paprašiau:
    - Prašau, meldžiu, tik neik prie veidrodžio.
    - Viskas labai gerai. Net geriau, negu tikėjausi. Kaip ten sakoma? Dievas davė burną, duos ir duonos, - ramiai pasakė ir nuėjusi iš popieriaus lapo savo negražiomis, bet saldžiomis, laimingomis lūpomis pakštelėjo į apšepusį žandikaulį: - Manau, kad mano padėtis geresnė, negu Ievos, sukurtos iš šonkaulio. Moteriai svarbu atsirasti, o paskui ji kuria pati save. Pamatysi, kad ir Astė sugebės pasirūpinti savimi - laimingai pasakė ir padavusi piešiniu ištuštėjusį popieriaus lapą:
    - Rašyk, dzieduli.
    - Ką rašyti?
    - Ką pradėjai. Eilėraštį rašyk.
    - Manai, kad kažką dar sugebu sukurti?
    - Ką sukūrei mane piešdamas, nedingo. Aš tau padėsiu atsiminti.

Jeigu žmogus - išpirks jis savo kaltę
    Gėda, išpažintim, netgi krauju.
    Tai vyriška.
    Nors nieko nuostabaus
    Nors nieko, kas dar kiek aukščiau iškeltų
    Garbingą paskirtį žmogaus.

Jeigu, kas mano, kad tikiu tuo, ką čia rašau, tai netiesa. Tačiau taip pat gerai žinau, kad negalėjau nerašyti, ką parašiau, o tai taip pat tiesa. Todėl liudiju, kad 2007 metų lapkričio 1 d., taigi Visų Šventų vidurnaktyje pirmą kartą susitikau su Aste, kuri iš dvasios, sakykim, iš dangaus nužengė į žemę,  piešinyje įkvėpė gyvybę ir, kaip dabar suprantu, pasiryžusi  pagyventi kartu su mumis.  Noriu tik pasakyti, kad nuojauta, jog kažkas tą naktį atsitiks, vis dėlto buvo, bet viešinti apie tai nebuvo drąsu - vienintelis, kam apie tai parašiau, yra Sodininkas. Mano žinutė, kaip suprantu, ji suintrigavo, nes dar tą naktį parašė: 
    „Jau pusvalandis po 24 val. nakties, tad būsiu lakoniškas: nuoširdžiai dėkoju už mielą ir intriguojančią, net paslaptingą žinutę„
    Net nepastebėjau, kai Visų Šventųjų nakties dovaną, taigi nužengėlę iš Dvasios (ar iš Dangaus) pradėjau vadinti vardu: ASTĖ ir džiaugiuosi, kai mane pavadina d z i e d u l i u. Nesakau, kad kyla bent didesnis  noras ją priskirti prie Šventųjų, tačiau įdomu, kad Astės apsireiškimas įvyko prie tos senos 1939 metų nuotraukos, kurią daug kas iš  mūsų  matėme, o ne kurie pasidžiaugėme palikdami prie jos savo parašus. Nėra  garantijų, kad ne be to atsirado toks tapsmas – „ir žodis tapo kūnu“
    Va, ką apie tai parašę poetai;
GIEDRĖ: (...) baltas laimės švytėjimas... ir tokia ramybė...
RADASTA: Žavi sena nuotrauka, iš kurios anų laikų gera dvasia sklinda.
IEVA: Istorinė foto. Kaip įdomu
SAULAŽIEDĖ: Senos nuotraukos žavios dėl savo spalvų gamos. Arba tą įspūdį sustiprina mano sentimentai.  Man ši labai graži. Išskirtina. Ir juodi žmonių siluetai apsnigtame miške. Ir nuotraukos kamputy matosi tas dalykėlis, kuriuo lipindavo fotoalbumuose. Nežinau, nė kaip vadinasi.
    Truputį atsipeikėjęs dar kartą einu prie tiek šurmulio sieloje sukėlusios nuotraukos. Einu, sakyčiau, atidesnis, net gal išmokęs geriau perskaityti, bet svarbiausia - geriau įsižiūrėti į nuotraukos viduryje bestovintį man svarbiausią asmenį, būtent  į penktus metus įaugusį pypliuką, dabar vadinama SODININKU. Šalia jo ten tėtis, motina, krikštamotė, o aplink (ir visur!) sniegas, tvora, medžiai, tyla ir 1939  metai. 
    - Aste, - pašaukiau Visų Šventųjų nakties dovaną, - pati, matai, kaip viskas čia puiku. Tiesiog nuostabu! Bet kokia negraži tu. Slėpkis! Nesirodyk! Niekam nekalbėk, kad tu tokia per mano nemokėjimą piešti. Turėtum juk žinoti, kad mano sieloje esi visai kitokia. Tu ten  princesė, karalaitė, širdžių valdovė. Ir nėra žemėje to, kuris tavęs tokios nemylėtų..
    - Dzieduli, galėtum perskaityti ir Taurijos  parašą. Ten, prie nuotraukos, ji taip: “Viskas čia nuostabu... O už kelių metų ... prakeikto karo pradžia. Ar jautė tokią nelaimę širdys? – lengvai iš  atminties ištraukė Taurijos parašą Astė, ir lyg pasidžiaugdama; – O kokie gražūs žmonės išaugo. Išaugo būdami tiesiog  pragare...
2007-11-01

—  Jau viskas?  Jau viskas?  Baigta?
    Su Narcizu nepamatėme kaip prie mūsų tyli kaip kvėpavimo dvelksmas atsirado Ana. Sėdėjo beveik šalia prie Narcizo ant sunkaus ąžuolinio suolo ir, užkėlusi rankas ant stalo, laikė į jų delnus padėtą galvą. Tos Anos, kuri čia prieš valandėle, nebuvo.  Taip ir neišėjo iš už  nuleistos  užuolaidos . Taip, anoji Ana buvo užsiėmusi. Labai užsiėmusi. Ši neatpažįstamai  kitokia:
    — Suprantu, Pranuci, kad Astė nebuvo panaši į mano dukra? O, Viešpatie, kiek jau daug žvakių sudegė. Ir Visų Šventųjų, ir Vėlinių naktimis – dienomis, ir... ir... Girdit? —  sukluso Ana. —  Girdit? Tyliau, ššššššš...  Dar tyliau:
      Raidė skuba, virsta lopšine mažytei,
      Tarsi medis prisiglaust vijokliui...

2013-03-29 15:08

0

90

Kovas 2013

teka 06:00
leidžiasi 18:49
ilgumas 12.49

Pilnatis
18 mėnulio diena

Šiandien -5°C / 2°C, sniegas
Rytoj -2°C / 1°C, debesuota

30
ŠEŠTADIENIS

Gvidonas Virmantas Meda Ferdinandas Anelė Nelė
Ne visų dantims peles gaudyti
Avinas - Gyvatė - 89 / 13

Eil. pakuždėti sau (LXXXV)

Tyliu.
Tiktai mintis nelyg širdis
Tuk – tuk, tuk – tuk... Vis plaka.
Kartais lėčiau ir sunkiai
Kaip traukinys pūškuodamas į kalną. 
Bet būna — ji lengva, greita
Tartum padangę karpanti kregždė.
Tai pašaukiu šviesa:
— Pasauli, gyvenu!...
Jei kryžiai kur yra,
Tai jie labai toli.

Tačiau norėtųsi,
Kad pojūčiuose kaip kely,
Nueičiau nepavargdamas į tikslą
Su vyturiu pavasario širdy
Surasdamas ir Tau Žmogaus bažnyčią,
Kad jau abu
Pašauktume kartu:
— Radau!
Ne ne! Ne Dievą,
Kaip Dievą pats save radau...

0

Вы здесь » Trys pelėdos » 2013: DARBO KALENDORIUS: » PAKELIUI Į 75:(1939 - 2014) ...