Trys pelėdos

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Trys pelėdos » SCENARIJUS TRISPALVEI » Ruošiantis Lietuvos valstybės atkūrimo (2018, vasario 16 d) metinėms

Ruošiantis Lietuvos valstybės atkūrimo (2018, vasario 16 d) metinėms

Сообщений 171 страница 180 из 250

171

Vasaris 2016
Saulė teka 07:56, leidžiasi 17:11, d. ilgumas 09.15
Jaunatis
1 mėnulio diena

Šiandien 2°C / 7°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 3°C / 8°C, trumpalaikis lietus

9
ANTRADIENIS

Apolonija Marijus Joviltas Algė Erikas Polė Erika
Tarptautinė odontologų diena
Tarptautinė saugesnio interneto diena
Užgavėnės
Be muilo neišskalbsi, be kyšio - valdininko neįveiksi
Vandenis (01.21-02.19) - Beždžionė - 40 / 06

5. O  siela, atsiverk            http://s6.uploads.ru/t/3EHy1.jpg

Vėl  sustojau prie paveikslo su jame nupiešta fraze ir  jos daugtaškiu pradžioje, tačiau šį kartą  parūpo daugiau, parūpo ir paveikslo rėmas. Beje, matytas lyg.. Iki šiol jis man buvo nebuvo, ar bent neatrodė, kad reikėtų paisyti, nes akių nuo jo neleido atitraukti būtent frazė su jos daugtaškiu. Matyt, jaučiau, žinojau, kokias didelės  erdves žymi jis, kurios jau išvaikščiotos žmogaus, apgyvendintos juo. Taip manėsi. Dabar buvo gerokai kitaip. Paveikslo rėmas tarytum reiškė, kad nepaisant jog ši erdvė išvaikščiota, apgyvendinta žmogaus, tačiau tai nereiškia, kad tai leista sužinoti daugiau, negu apribota rėmais.

Čia priėjęs stabtelėjo Cieksas Žalbungis ir tarė:
   – Kai proza rodo į daugtaškį, nejučia pavirsta poezija. Per tūkstančius metų išvaikščiota...Mintis visą sielą užgriebia.
   – O rėmas? Kam jis čia reikalingas? – tarytum dėl manęs pasidomėjo Pro
   – Rėmas? Iš tikrųjų, kam jis čia reikalingas? Ir kodėl jo būtent tiek, o nei daugiau, nei mažiau? Įdomu, a? – sukluso Žalbungis. Žvilgtelėjo į mane ir pamanęs, kad jo nepažįstu, tuoj ir pats nusiteikė „nepažint“. Nusisuko pakalbiui su Pro (proza):

– Galima spėti, kad rėmas reiškia, ką ir patarlė: aukščiau savo bambos neperšoksi. Tik iki  tiek, iki rėmo. Tačiau tai  vėlgi mįslė.
   – O gal rėmas, kad neiškristų gimdyvė su naujagimiu, su  jo pirma kalba, o jos – pirma šypsena jam?
   – Manai? – sukluso Žalbungis. – Tačiau jeigu tik tiek, tai nebūtų didelis praradimas. Net  jeigu iš paveikslo iškristų ir priėmėja Kukauskienė. Arba ir Šimas su Marcele. Taigi gimdyvės tėvai.O sakau gi, kad pamačius  frazės paveikslą, mintis visą sielą užgriebia. Labiausiai  per daugtaškį.
   – Ačiū, pone, – padėkojo Pro Žalbungiui, sujudusiam išeiti ir keliančiam kepurę  ant galvos. Jam nuėjus pasiteiravo, kodėl nesipuoliau pasveikinti su man pažįstamu žmogumi.   

– Kas atsitiko, Pranuci? Ir pasisveikinti nepanorai. Anas  irgi?
   –  Kodėl Žalbungis – „ irgi“ nežinau. Ir, žinoma, netiesa, kad  aš  nepanorau. Tai rimtas vyras. Su  juo man šnekėti nepaprasta. Girdėjai, matei: stabtelėjo ir aiktelėjo. Tačiau  didingame reginyje ne tik gimdyvę su kūdikiu pamatė, bet ir   jos tėvus, o mano senelius, - pakalbėjau ir netikėtai pats  sau paraginau: – Rašyk, Pro, pabandysiu padiktuoti.
   – Va, va! Į knygą, taip?

Maudymasis pirmame vandenyje užčiaupė berniukui gerklę. Nutilo. It apsidžiaugė. Gal pasijuto grįžęs iš kur atėjo – į  motinos įsčias. Šlapia pala supo, spaudė jo kūnelį su išpūstu  raudonu pilvu. Senoji Kukauskienė, įgudusi tokiuose darbuose, šiepė bedantę burną ir pūtė iš jos nereikalingus žodžius . Dabar čia atėję ir Šimas, gimdyvės tėvas, mano senelis. Atgrubusiais pirštais suko į storą suktinę tabaką ir kuomet tai  buvo meistriškai padaryta, vieną, kitą, trečia kartą džirgšterėjo  skeltuvu per titnagą ir aitrus įsirusenančios pinties kvapas paliudijo jo pastangų sėkmę. Šimas neskubėjo glausti  suktinės prie įsirusenančios pinties. Atidžiai nužvelgė nurimusį  besimaudantį vandenyje anūką, pasižiūrėjo į gimdyvę ir  tik tada prisiminė, kokiam reikalui suktinė. Mėlini dūmai išvirto iš jo nosies šnervių, pražiotos burnos ir. pakilę palubėje, raitėsi, draikėsi  mįslingais  tvariniais.
   – Išeitum laikan, – pasakė Marcelė. Ji talkino priėmėjai, tačiau  ne kaip  vikriai. Pagimdžiusį būrelį vaikų, vis tik nedaug išmanė, ką reikia daryti, priimant į šį pasaulį naują žmogų.. Šimui ji antroji žmona.
   – Vyras. Tegu mokosi, – atsiliepė jai Šimas lygiu, ramiu balsu, kurs žino, ką daro ir kaip reikia  daryti, kad  būtų  padaryta gerai  Daugiau jam niekas neparodė dėmesio, Sėdėjo kertėje tylus, įdiržęs, traukė savo gamybos suktinę ir  atrodė  giliai nugrimzdęs į susimąstymą, nors iš  tikrųjų jo  galvoje  buvo tuščia  Buvo labai pavargęs ir šitaip  dabar  ilsėjos. Būti kitur, o ne čia, būti net  mintimis, jam  atrodė  neįmanoma.

– O kur tėtis?  Kur  tėvas, – tikriausiai norėjau pamatyti  ir  žinoti aš.
   Tėvo nebuvo.
  – Taip,  tėvo  nebuvo, – jau iš  kito amžiaus atsiliepia Pro. –  Buvo sekmadienis. Tūkstantis devynis  šimtai trisdešimt devintų metų sausio dvidešimt devinta diena. Ten, Šklėriuose.
   Priėjau prie  paveikslo. Lyg persižegnoti. Tačiau truputį pagalvojęs tariau.
   – Prie jo  nė karto  nepersižegnojau. Reikėtų, bet gal tegu  palaukia dar. Sunkus laukimas kaupia žmoguje jėgų.  Poe,  padėk  man apsieiti taip, kad ir  be žegnonės nebūtų  blogiau.
   – Pabandysiu, Pranuci, – iš  paveikslo atsiliepė Poe.

Aš nerašysiu tau eilėraščio, o mama.
Nes dega žvakė.
Per ašarą žiūriu
Ir šypsausi į kvailį,
Kuris pasakė:
Ji mirė. Jos nėra.

O siela mano, atsiverk!
O jūs, kurie taip sako,
Išeikite į viešumą,
Apstokite vartus, slenksčius, namus,
Kad ir kvailys galėtų sužinoti,
kad jis – kvailys...

5. O  siela, atsiverk

Vėl  sustojau prie paveikslo su jame nupiešta fraze ir  jos daugtaškiu pradžioje, tačiau šį kartą  parūpo daugiau, parūpo ir paveikslo rėmas. Beje, matytas lyg.. Iki šiol jis man buvo nebuvo, ar bent neatrodė, kad reikėtų paisyti, nes akių nuo jo neleido atitraukti būtent frazė su jos daugtaškiu. Matyt, jaučiau, žinojau, kokias didelės  erdves žymi jis, kurios jau išvaikščiotos žmogaus, apgyvendintos juo. Taip manėsi. Dabar buvo gerokai kitaip. Paveikslo rėmas tarytum reiškė, kad nepaisant jog ši erdvė išvaikščiota, apgyvendinta žmogaus, tačiau tai nereiškia, kad tai leista sužinoti daugiau, negu apribota rėmais.

Čia priėjęs stabtelėjo Cieksas Žalbungis ir tarė:
   – Kai proza rodo į daugtaškį, nejučia pavirsta poezija. Per tūkstančius metų išvaikščiota...Mintis visą sielą užgriebia.
   – O rėmas? Kam jis čia reikalingas? – tarytum dėl manęs pasidomėjo Pro
   – Rėmas? Iš tikrųjų, kam jis čia reikalingas? Ir kodėl jo būtent tiek, o nei daugiau, nei mažiau? Įdomu, a? – sukluso Žalbungis. Žvilgtelėjo į mane ir pamanęs, kad jo nepažįstu, tuoj ir pats nusiteikė „nepažint“. Nusisuko pakalbiui su Pro (proza):

– Galima spėti, kad rėmas reiškia, ką ir patarlė: aukščiau savo bambos neperšoksi. Tik iki  tiek, iki rėmo. Tačiau tai  vėlgi mįslė.
   – O gal rėmas, kad neiškristų gimdyvė su naujagimiu, su  jo pirma kalba, o jos – pirma šypsena jam?
   – Manai? – sukluso Žalbungis. – Tačiau jeigu tik tiek, tai nebūtų didelis praradimas. Net  jeigu iš paveikslo iškristų ir priėmėja Kukauskienė. Arba ir Šimas su Marcele. Taigi gimdyvės tėvai.O sakau gi, kad pamačius  frazės paveikslą, mintis visą sielą užgriebia. Labiausiai  per daugtaškį.
   – Ačiū, pone, – padėkojo Pro Žalbungiui, sujudusiam išeiti ir keliančiam kepurę  ant galvos. Jam nuėjus pasiteiravo, kodėl nesipuoliau pasveikinti su man pažįstamu žmogumi.   

– Kas atsitiko, Pranuci? Ir pasisveikinti nepanorai. Anas  irgi?
   –  Kodėl Žalbungis – „ irgi“ nežinau. Ir, žinoma, netiesa, kad  aš  nepanorau. Tai rimtas vyras. Su  juo man šnekėti nepaprasta. Girdėjai, matei: stabtelėjo ir aiktelėjo. Tačiau  didingame reginyje ne tik gimdyvę su kūdikiu pamatė, bet ir   jos tėvus, o mano senelius, - pakalbėjau ir netikėtai pats  sau paraginau: – Rašyk, Pro, pabandysiu padiktuoti.
   – Va, va! Į knygą, taip?

Maudymasis pirmame vandenyje užčiaupė berniukui gerklę. Nutilo. It apsidžiaugė. Gal pasijuto grįžęs iš kur atėjo – į  motinos įsčias. Šlapia pala supo, spaudė jo kūnelį su išpūstu  raudonu pilvu. Senoji Kukauskienė, įgudusi tokiuose darbuose, šiepė bedantę burną ir pūtė iš jos nereikalingus žodžius . Dabar čia atėję ir Šimas, gimdyvės tėvas, mano senelis. Atgrubusiais pirštais suko į storą suktinę tabaką ir kuomet tai  buvo meistriškai padaryta, vieną, kitą, trečia kartą džirgšterėjo  skeltuvu per titnagą ir aitrus įsirusenančios pinties kvapas paliudijo jo pastangų sėkmę. Šimas neskubėjo glausti  suktinės prie įsirusenančios pinties. Atidžiai nužvelgė nurimusį  besimaudantį vandenyje anūką, pasižiūrėjo į gimdyvę ir  tik tada prisiminė, kokiam reikalui suktinė. Mėlini dūmai išvirto iš jo nosies šnervių, pražiotos burnos ir. pakilę palubėje, raitėsi, draikėsi  mįslingais  tvariniais.
   – Išeitum laikan, – pasakė Marcelė. Ji talkino priėmėjai, tačiau  ne kaip  vikriai. Pagimdžiusį būrelį vaikų, vis tik nedaug išmanė, ką reikia daryti, priimant į šį pasaulį naują žmogų.. Šimui ji antroji žmona.
   – Vyras. Tegu mokosi, – atsiliepė jai Šimas lygiu, ramiu balsu, kurs žino, ką daro ir kaip reikia  daryti, kad  būtų  padaryta gerai  Daugiau jam niekas neparodė dėmesio, Sėdėjo kertėje tylus, įdiržęs, traukė savo gamybos suktinę ir  atrodė  giliai nugrimzdęs į susimąstymą, nors iš  tikrųjų jo  galvoje  buvo tuščia  Buvo labai pavargęs ir šitaip  dabar  ilsėjos. Būti kitur, o ne čia, būti net  mintimis, jam  atrodė  neįmanoma.

– O kur tėtis?  Kur  tėvas, – tikriausiai norėjau pamatyti  ir  žinoti aš.
   Tėvo nebuvo.
  – Taip,  tėvo  nebuvo, – jau iš  kito amžiaus atsiliepia Pro. –  Buvo sekmadienis. Tūkstantis devynis  šimtai trisdešimt devintų metų sausio dvidešimt devinta diena. Ten, Šklėriuose.
   Priėjau prie  paveikslo. Lyg persižegnoti. Tačiau truputį pagalvojęs tariau.
   – Prie jo  nė karto  nepersižegnojau. Reikėtų, bet gal tegu  palaukia dar. Sunkus laukimas kaupia žmoguje jėgų.  Poe,  padėk  man apsieiti taip, kad ir  be žegnonės nebūtų  blogiau.
   – Pabandysiu, Pranuci, – iš  paveikslo atsiliepė Poe.

Aš nerašysiu tau eilėraščio, o mama.
Nes dega žvakė.
Per ašarą žiūriu
Ir šypsausi į kvailį,
Kuris pasakė:
Ji mirė. Jos nėra.

O siela mano, atsiverk!
O jūs, kurie taip sako,
Išeikite į viešumą,
Apstokite vartus, slenksčius, namus,
Kad ir kvailys galėtų sužinoti,
kad jis – kvailys...

0

172

Vasaris 2016
Saulė teka 07:54, leidžiasi 17:13, d. ilgumas 09.19
Jaunatis - 2 mėnulio diena

Šiandien 4°C / 9°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 0°C / 5°C, sniegas

10
TREČIADIENIS

Skolastika Girvydas Vydgailė Gabrielius Elvyra Skolė
Pelenų diena
Su melu toli nenuvažiuosi
Vandenis (01.21-02.19) - Beždžionė - 41 / 06

0

173

Vasaris 2016
Saulė teka 07:52, leidžiasi 17:15, d. ilgumas 09.23
Jaunatis
3 mėnulio diena

Šiandien 0°C / 5°C, Šlapdriba
Rytoj 0°C / 2°C, Šlapdriba

11
KETVIRTADIENIS

Teodora Algirdas Algirdė Adolfas Liucijus Evelina
Pasaulinė ligonių diena
Europos skubios pagalbos telefono numerio 112 diena
Į akis taip, už akių - kitaip
Vandenis (01.21-02.19) – Beždžionė - 42 / 06

Informuojame, kad blokuota vartotoja Emvilkee ir visi jos klonai.
Ši svetainė žmonėms, kurie mano, kad yra tobuli ir kimba prie visų, kas mano kitaip, tikrai neturi ką duoti.

Žinome, kad mažiau susipažinusiems su situacija gali būti bandoma įteigti, kad mes netoleruojame kritikos svetainės ar administracijos atžvilgiu ir su ja neva buvo susidorota už tai, kad pastaruoju metu kūrė viena po kitos diskusijų temas, kuriose bandė pastebėti jai kliūnančius dalykus. Užtikriname, kad priežastis kita. Rašyk.lt administracija nebijo konstruktyvios kritikos, laukia Jūsų idėjų, kas galėtų būti geriau. Dar labiau laukia ne tik pastabų, bet ir aktyvios veiklos, kiekvieno iš Jūsų įsitraukimo į šios erdvės augimą geriausiomis prasmėmis.

Emvilkee ne kartą buvo įspėta už taisyklių pažeidinėjimus, bet nesiliovė. Tos pastaruoju metu kuriamos diskusijos būdavo tik priedanga provokacijoms ir konfliktams. Visose jos pasiūlytose temose vartotoja bandė ne tiek diskutuoti, kiek toliau tęsti nuolatinius asmeninius nesutarimus, ne kartą išsakė mintį, kad kitur žolė žalesnė, kad ji čia tik renka medžiagą savo knygai prieš mus, kad jos kūryba yra verta geriausių balų ir panašiai.

Šioje svetainėje svarbi pagarba vienas kitam ir aplinkai, taisyklėms.
Kadangi mums svarbu, kad čia tilptų visi, kas nori dalintis savo kūrybą, mes visa širdimi stengiamės sukurti vienodas sąlygas. Konkursai, mūšiai, diskusijos, dvikovos visuomet apgalvojamos taip, kad nebūtų pamiršta nei viena grupė. Kiekvienas iš Jūsų galite siūlyti, organizuoti, dalyvauti. Jeigu kliūna konkursas, galite surinkti savo komisiją, pasiūlyti savo temą ir mes mielai padėsime su techniniais dalykais.

Ir visgi jeigu kuris nors jungiasi tik tam, kad skleistų čia neapykantą, provokuotų ir rinktų medžiagą, kokie mes visi blogi, tai primename, kad yra kitų erdvių, kur galite skelbti savo kūrybą.

Dėkui už supratimą.

klimbingupthewalls 
sutinku su jumis – nesat nuovoki. rašote po paaiškinimo tekstu.
klimbingupthewalls 
sutinku su jumis - nesat nuovoki. ntarą: GerasBlogas

Poliarinė Žuvėdra 
Nesu itin nuovoki, tai gal paaiškintumėte: ar čia buvo vieša egzekucija, siekiant pademonstruot, kad visiems gręsia tas pats, jeigu išdrįsite garsiai reikšti savo nuomonę, o ypač jeigu ji nesutaps su jūsiške? Na tokiu atveju bravo, dabar manau jau niekas nieko nebekritikuos, visi viskuo patenkinti, problemų nebėra – gražu... :(

kaimyno gyvulys 
suprantam

Svoloč 
Kokia įdomi diskusija išsivystė, nelyginant koks obeliskas, paminklas išėjusiai, išvarytai kankinei.
Iš esmės norėtųsi, kad čia dominuotų kūrybos aptarimai, o ne socialiniai tinklai ir feisbukinės klišės. Bet yra kaip yra.

klimbingupthewalls 
mes neprivalom būti iš viso, jeigu suprantat, ką noriu pasakyti
Laukinė Obelis 
Visai pritariu tam, ką pasakė tictakas - būtent todėl ir manau, kad tai reikėtų adresuoti ne man, o kai kam kitam. Kažkodėl kai kurie elgiasi taip, tarytum galvotų, kad po saule mums visiems vietos yra per mažai.
_žillis_ 
tictakui: taip, literatūra kinta, kaip ir visi menai, tik nenusivažiuojantys į beprasmybę, užpakalį, ar dar giliau...kurie deja, čia ypač vertinami ir iškelti kritikų.O jų beliko tik keli(trys), o kur kiti ? Tyli, nes nenori vertinti ir komentuoti šiandienos kūrybos...trijų žodžių su raide Skite
tictac_it 
Nemanau kad veidmainystė - jog svetainė tolerantiška visiems. Taip, teoriškai absoliuti demokratija yra neįmanoma - jokia čia paslaptis :) Bet vienintelis svetainės (ir daugumos vartotojų) netolerantiškumas - netoleruoti piktybiškai netolerantiškų - rašiniams, nuomonėms, komentarams. O dėl viso kito - visada bus iliuzijų kad reikia "kitaip", kad tai avangardas :), kad klasika jau mirusi. Ir bus minčių kad tikroji kultūra tik iš klasikos atėjus, kad reikia ja mėgautis interpretuojant ir tobulinant. Šiaip abu teiginiai nei teisingi nei neteisingi :) Tiesiog būna nusisekusios mišrainės ir nelabai . Gal aš kiek per grubiai, bet suprantamai gal :). Laukinei Obeliai - juk puikiai suvokiate, kad lietuviškai literatūrai pretenduoti kaip originalia pasauliniame kontekste - mažų mažiausiai naivu :). Ir iš karto sau paprieštarausiu - jau vien tuo kad lietuviška literatūra egzistuoja (vis dar :))  - tai jau ir yra originalumas . :D
_žillis_ 
Kopetėlės, nebėra webo, nebėra taip, kai buvo Vilnelė, buvo kitaip, dabar - chaosas, vaidiname tik demokratiją, o absoliučios demokratijos tokios nėra ir niekada  nebus, reikia stipraus webo šluotražio...taip yra visame gyvenime, jeigu norime išsilaikyti stiprūs.
klimbingupthewalls 
ne visų administratorių nuomonė sutampa ir kiekvienas ją turim asmeninę, kaip bet kuris iš jūsų taip pat, bet kai webmasteris sako, kad svetainė visiems, jis nebežiūri į tai, ką galvoja kiekvienas iš mūsų, o turi mintyse pačią svetainės koncepciją, idėją ir jos politiką. ar aiškiau?
Laukinė Obelis 
Emos filosofija man visada atrodė keista, ir stebėjausi, kad kai kurie ją toleruoja. Kita vertus, tai ne mano bėdos, išmokau ją apeiti ir man tai gyvenimo negadino.
Tačiau kai kurie apeiti nemoka - tiems sunkiau. Gal mums visiems reikėtų būtent to pasimokyti, nesakau, kad šiuo, Emos atveju, bet jei ateity atsirastų kažkas panašaus.

Kita vertus, iš savo pusės galiu pasakyti, kai administracija sako, jog ši svetainė visiems ir visaip mąstantiems, tai yra gana nemaža veidmainystė. Taip, savo poste webas rašo: "Šioje svetainėje svarbi pagarba vienas kitam ir aplinkai, taisyklėms. (...) mums svarbu, kad čia tilptų visi, kas nori dalintis savo kūrybą (...)" O aš turiu pavyzdžių, kai vartotojai parašo štai taip: "Nesu tikra, ar rasykuose jai vieta. Rasykai skirti jaunai, gaiviai, maistaujanciai, mastanciai ir svarbiausia ORIGINALIAI prozai." - o administratorius, užuot vartotoją vienaip ar kitaip pristabdęs, tokius pasisakymus dar ir atvirai paremia. Tai jau labai daug pasako apie tų, kurie kuria šios svetainės rėmus, požiūrį. Niekada nebėgau skųstis ir skųsti, manau, tegul kalba kas ką nori, bet tada ir nesakykite, kad esate tokie jau atviri viskam ir visada. kite
Kailas Spenseris 
Kitą kartą iškart blokuokit, kam laukti tiek metų.
Kita vertus, turbūt būtų buvę nuobodu mums.
Ziužiu 
Ema tobula mano mamos kopija. Todėl jaučiuos kaip namie šalia Emos.

Rašykite geras emocijas, po paraliais! Artėja Valentino diena.
omnia 
Ant šių energijos upių būtų galima statyti užtvankas ir apšviešti ištisus miestus.

Arba užsiimti kūryba.

Ema tobula mano mamos kopija. Todėl jaučiuos kaip namie šalia Emos.

Rašykite geras emocijas, po paraliais! Artėja Valentino diena.
omnia 
Ant šių energijos upių būtų galima statyti užtvankas ir apšviešti ištisus miestus.

Arba užsiimti kūryba.

kaimyno gyvulys 
o kuo tau trukdė?
kaimyno gyvulys 
mano šeimininkas blogas
uja labai
Karolis Pamišėlis 
todėl, kad tu gyvulys. toks tokiam netrukdo.

kaimyno gyvulys 
netrukdė man
Karolis Pamišėlis 
pagaliau išmušė rašykų nepriklausomybės diena.

Erla 
Liaudiškai kalbant Emavilkė užkniso su rašinėjimais, kuriuose daugybė klaidų. Savo brangų laiką galės skirt fizkultūrai, jogai, irklentėms.
Čia ne aš 
Aha, galvos lekia - užpakaliai pasilieka :):):)

Čia ne aš 
Kaip čia yra? Provokatorius provokatorių smerkia??? Palaikyti reikėtų, juk ir kiti ne pirštu penimi...

wri deactivated 
Taiklus jo Webenybės komentaras ir blokas. Taisykles pažeidė daug kas, suprantama, visiems pasitaiko - bet nuolatinis trolinimas ir provokavimas, nuolatinis reikalavimas "RAŠYKITIA MAN TYK PENKIATUS EHEHEH" - visiškai nuoširdus, įasmenintas - manau to nusipelnė. high5
Čia ne aš 
Ne ji viena "raupsuotoji". Yra ir daugiau dar "macnesnių", bet jie nepastebimi, nes žaidžia galingesniųjų lygoje. Tai va tokia žvirblio nuomonė ir asmeninis patyrimas. Likusieji džiaukitės, erdvės daugiau... Tik ar nuo to  svetainės veidas taps švaresnis?

O klonai, manau, visai netoleruotini (nebent atvirai pasisakytų savo giminystę, o tai komentuoti baisu, kad kokiai garsenybei ant uodegos neužmintum).

KrisoHarė 
Pažanga iš administracijos pusės. Nors Ema nesikabinėjo prie kiekvieno. Pagalvokime dabar, kodėl? O jeigu destruktyvus žmogus įsipina, plinta socialinis vėžys... Aš apie klonus nesuprantu. O tai jeigu būčiau dar viena KrisoHarė- Doli, tai aš ir eilėraščių turiu dvigubai parašyt?:)) Tai yra produktyvumo ženklas. Tiesiog žmogus - gausa. Atrodo šiuo metu, kad negresia....
Trantslliukatoriuts Agu Kitkits 
Ats nepuvau ant jots tsupykęts...Aitsku kada norts turpūt etsu puvęts, tikriautsiai, jau net nepepamenu, pet dapar ne, nepuvau...Aitsku galima puvo į ją papratsciautsiai nekreipti dėmetsio dėl tų vitsų nutsipaitsymų ir nieko vitsai netakyti, netsakinėti ir panatsiai, pet...matyt mets netsugepėjom taip...norts puvo ir tokių, kurie taip protingai elgėtsi...ats tai tikrai ne its tų, pet dapar tikrai nepuvau tsupykęts, tik takiau vitską ką galvoju, pet pe pykcio...gal kiek pitskutėlį tik puvau tsutsierzinęts vienu momentu...Pet apie knygą ats nieko nezinojau...tia man naujiena, jeigu pūciau zinojęts, gal ir pūciau tsupykęts...nezinau...Ir nezinau ar taip geriau, kaip atsitiko dapar, taciau kitiemts atėjutsiemts patskutiniu metu man patsirodė, kad gal tsiek tiek ir paitsų tų rietenų...pamenu, kai ats atėjau tia tsutsikomplektavęts Zemei, tada man irgi lapai keitstai vitskats atrodė...nets ir tada, o o o kiek jau tseniai, irgi vitskats panatsiai puvo...jots tsu Ana vitsada kalpėdavo apie kazkokiuts tamoktsluts...pet patskui pradedi apejoti taits zmonėmits, kuriemts vitsada vits negerai...Nezinau, man net trupuciuką gaila, pet gal taip puts geriau ir jai, nets vits tiek, ats netikiu, kad ji pati dėl tsito nepritsinervuodavo vitsaip ir tada vitsokiots ligots...jots tik paatstrėja...ir tsiaip ats manau, kad tie, kurie niekada nepergalvoja tsavo veiktsmų kai pradeda tsirgti, tai tserga ir toliau...vitsada reikia pergalvoti, net jei tsutsergi tsloga...ats irgi kartaits nepagalvoju, pet kai vits nepatsveiktstu kazko, tada greitai pradedu kaip norts taitsytits, nets tada tsuprantu, kad, norts ir atrodau pats tsau tokts lapai gerutits, pet, vadinatsi, kazko tai nematau ir nepatsetpiu ir tada, kad ir netsuprantu ką plogai, vits tiek pradedu tstengtits ir tada patsveiktstu, tstepuklingai tietsiog...Na va, ats irgi patitakiau tsiuo klautsimu, ir dar turiu tsriupytėts, lętsiu, dapar gal dar trupuciuką itsipiltsiu, pa.
Svoloč 
Iš  tikro  galiu  pritarti, kad net  manęs didžiojo  burnotojo prieš  valdžią, beveik niekada nelietė likimo  (webo) pirštas, tad  drąsiai  galima reikštis visiems idiotams, bet gerb Vilkų motina, matyt, perdaug išpjovė ėriukų, kad būtų galima jos nemedžioti. Sveikinu webą su taikiu šūviu ir labai tikiuosi, kad kitas nebūsiu aš.

Tom Kom Potas 
velnias, nespėjau rimtai su Ema susipešti, kažin ar bepateksiu į tą garsiąją knygą "apie rašyką" ):
Meškiukas 
Dar neteko man būti tokiam piktdžiugiškai patenkintam :D nu, bet dabar jau tik sulaukit jos knygos, visiems šakės, visų nuodėmės, susitarimai, slapti susitikimai, būreliai "Mes prieš emvilkę" bus atskleisti :(
tictac_it 
Pagaliau ... jau keletą metų galvojau - kad tai, ką daro Em... šitoje svetainėje - yra beprotybė ir destrukcija ... taip. Bet manau, kad šitas ne pats gražiausias pavyzdys nesutrukdys svetainės vartotojams būti tokiems kokie esate - mylintiems, piktiems, nepakantiems ir visokiems kitokiems. Būkite laisvi - ir neribokite laisvės kitiems :) pa (net ne kitskis net)

kaimyno gyvulys 
o gal judu išsidulkinkit
su drugeliais
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas
2016-02-09 22:08

wri doixushyphua 
neigei ką pasakiau, pacitavus nebeneigi. bent tiek :) ne - nekursčiau.
kažką suprasiu? gal ir suprasiu, kitą vertus, tu toli gražu nebe jaunas, bet nesupratai :(
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas
2016-02-09 22:05

_žillis_ 
ir pats kurstei, wride, nesantaiką susidėjęs su draugeliais, juk buvo, nepaneigsi ir prieš mane ir prieš kitus. Esi jaunas, pasitaisysi...su metais suprasi, kad čia - ne pagrindas gyvenimui ir ne esmė...
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas
2016-02-09 22:01

Trantslliukatoriuts Agu Kitkits 
Pykčiai visada buvo...Todėl reikia liautis pykus. Kadangi kito neįmanoma priversti liautis pykus, tai reikia tai pradėti daryti pačiam...taip, nes tai logiškiausia, nes tas, kas nesielgia logiškai - elgiasi kvailai.
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas
2016-02-09 21:48

wri doixushyphua 
jei, tamsta, ginate narį, kuris kurstė nesantaiką bei provokavo (ir mane išprovokuoti ne kartą yra pavykę), darykite tai be melo, nes pačio reputacija...
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas
2016-02-09 21:44

wri doixushyphua 
archyvuota juk. gana meluot. cit. iš archyvo: "pavadinčiau "žydrų drugelių"klubas"; "<...>kodėl skyrė kuolą, viskas, laukiu, negrasinu, bet jei nebus to, paviešinsiu plačiai spaudoj."
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas
2016-02-09 21:39

_žillis_ 
prie Vilnelės iš vis tu dar nebuvai, wride, vėl sapalioji ir kalbi nesąmones ko nežinai ir juodini ko nėra, išsiblaivėk...
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas
2016-02-09 21:37

kaimyno gyvulys 
da pošla
daway varom visi iš čia
klimb pailsėjo tegu
dirba dabar
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas
2016-02-09 21:28

Ziužiu 
Gal iš meilės atsiranda pykčiai. Iš trūkumo ar neišsipildymo, čiūr
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas (1)
2016-02-09 20:58

kaimyno gyvulys 
blem užmiršau "čiur" pasakyti
čiūr ant savęs pasisakei
va
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas
2016-02-09 20:57

kaimyno gyvulys 
ant savęs pasisakei
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas
2016-02-09 20:50

wri doixushyphua 
pritariu, esi kvailelis.
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas
2016-02-09 19:57

kaimyno gyvulys 
dar palaikinau kad esi kvailelis
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas
2016-02-09 19:56

kaimyno gyvulys 
o ką žydrieji
žilį myli?
Įvertinkite komentarą:
GerasBlogas
2016-02-09 19:53

wri doixushyphua 
anksčiau, prie vilnelės, pas webmasterį buvo žilio žinutės, kaip jis (cit.) "paskelbs spaudoje, kad rašyke "žydrieji" jį kuolina".
melasmelasmelas

wri doixushyphua 
" juk puikiai suvokiate, kad lietuviškai literatūrai pretenduoti kaip originalia pasauliniame kontekste - mažų mažiausiai naivu :)" vertimas: "aš esu kažkiek kvailelis, taip :)"

0

174

Vasaris 2016
Saulė teka 07:50, leidžiasi 17:17, d. ilgumas 09.27
Jaunatis (pilnėja)
4 mėnulio diena

Šiandien -1°C / 1°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj -1°C / 3°C, Šlapdriba

12
PENKTADIENIS

Benediktas Reginaldas Mantminas Deimantė Eulalija Deimantas
Dieną naktį nemigsi - vis tiek visiem neįtiksi
Vandenis (01.21-02.19) - Beždžionė – 43 / 06

6. VIETA SUSITIKIMAMS – delnas http://s7.uploads.ru/t/dAOrP.jpg

Užsimiršta. Daug kas. Netgi laikas. Tačiau ir tai dar galima kentėti. Užsimiršta netgi draugai. Net tie, pirmieji. Iš vaikystės. O kai švysteli atminties valandėlė, kai išnyksta užmarštis ir  įsišviečia  veidai, nors daužk galva į sieną – taip negražu, taip  gėda  Tačiau ką bepadarysi, kad yra kaip yra. Tik kažkodėl neužsimiršta pasiteisinti: ne vilkas, į mišką nepabėgsiu.

O jeigu vilkas? Ką?  Bėgtum?
   Kita vertus, nors ne vilkas, o neretai parodoma, kaip į vilką.
   Ir dar. Betgi yra dalykų, kurie neužsimiršę, nors, regis,  atėję iš  laikų, kai dar nebuvau Vandenio įkeltas į lopšį. Nesidomiu, neseku, kaip dažnai apie tai pagalvoju, kodėl taip  ir ar reikia, tačiau dabar gi, žiū, kad tokio darbelio būta. Ir ne taip mažai. Poe atsargiai paširdėje krusteli ir aš prisimenu.

Pakalbinu save,
o tai nelengvas darbas
kai nežinai, kas aktelės į tavo žodį.
Gal medis? Upė? Ežeras ar kalnas?
Gal Vytautas Didysis? Dar kažkas?

Čia netikėtai priėjo Kindzulis ir tarė, o  aš:
   – Ech, vis tik priėjo...
   Reikia nereikia, tačiau priėjo. Gal todėl, kad knietėjo atsiminti jį. Įdomus. Pirmiausia gal, kad neprašytas ateina ir neprašytas būtinai taria  žodį. Jaim  tai svarbiausia. Bent anuomet, kai „Šluota“ – satyros ir humoro žurnalas –  gyvenęs „aukso amžių. Iš ten ir atmintis išlikus. Suprantu, kad jai būtų gera, jeigu nenuorama kažkaip pasirodytų ir „Kelionėse po Savęsp.“ Aš jo irgi nesibodžiu ir suprantu, kad pavykus tokiai užmačiai knyga netgi nemenkai palengvėtų, bet kartu suvokiu, kad Kindzulis yra Kindzulis. Nedrąsu pašaukti: kur esi? Ateik, Kindzuli.  Tačiau kažkas iš  jo manierų lyg savaime prisijaukinta mano poelgiuose. Ir tai  labai akivaizdu, kai neminėdamas Kindzulio, sakau:
Čia  priėjo. Cieksas Žalbungis
Čia priėjo Tom Kom  Potas
Čia  priėjo Pakeleivis...
Čia priėjo ...

Nelengva užmatyti, kokia nemenka pažįstamų ir draugų eilutė – bent  mano mintyse, matytuose – laukia atėjimo į knygą. Tačiau štai koks paradoksas: šitaip surikiuoti į eilę artimus žmones ir miela, ir nesunku, tačiau prisiėjus ištarti vardą, pavardę, netgi slapyvardį, tuoj pasijunti taip, lyg ant burnos kažkas spyną kabintų. Delsti  negalima, o burna jau  užrakinta. Ir kaip gera, kad  tuokart pasirodo  Kindzulis. Jis čia ir už Petrą, ir už Antaną, už visus tuos, su kuriais –  nepaisant  kad jie  į eilutę surikiuoti – vis dėlto neatsargu, nepatikima, neprotinga išeiti žvalgybai į priešo užnugarį. Ir štai tuomet,  kaip ir šį kartą, iškentęs pirmo  posmo deklamavimą, priėjo Kindzulis ir taria:
   – Suprantamas toks patosas, bet kažkaip ir ironiškai galima žvilgtelėti. Kam čia Vytautą Didįjį kibinti.
   Taigi,  kam? – pagalvojau – tačiau jam ko, Kindzuliui, čia reikia? Lyg  pats savyje negelėtų sutilpti. Negi taip skurdu ten, kad ir iki Vytauto Didžiojo nematyti? – tačiau  tai nesutrukdė įsijausti į eilėraščio tekstą, kuris savo  pavadinimu „ Vieta susitikimams – delnas“, rodė, kad  jo supratimui  reikalinga erdvė. Netgi didesnė negu iki Vytauto.

Visaip gali girdėdamas spėlioti
ir nesakytumei, kad negarbinga klysti,
kai tokioje Savęsp erdvėj
marga būtis turtingai sulapojus
daiktais ir reiškiniais,
esmėm visokio plauko
lig nemokėjimo suprasti
kaip gali šitaip būti,
kaip yra.

Stabtelėjau  laukdamas, kaip pakomentuos Kindzulis, tačiau tai, kas man buvo svarbu, kas atrodė turėtų būti kiekvienam svarbu, jam nebuvo reikalinga. Vėliau sužinojau, kad  patiko, pasak  jo: tokios universalios  vietelės, kaip „visokio plauko“ esmės. Girdėjau, kaip paširdėje  atsikvėpė Poe, kaip  kažką  nepatenkinta burbtelėjo Pro. Aš irgi  tikėjausi  išgirsti  įvardinat  priežastį: kaip  gali  būti  šitaip,  kaip yra. Toks rūpestis, regis, ir eilėraščiu nedviprasmiškai išreikštas.

Į kalnus kopėme, kad žiburį įkeltume,
budėjom švyturiais, laivams padėdami,
žvaigždynais danguose žibėjome.
išplaukusiems į vandenynus
koordinates brėždami...

Ir šit atsimenu, Poe,
kai tu, paėmus ranką,
atgniaužus saują ir ištiesinus pirštus
tarei džiugi, tarytumei atradusi Ameriką:
žiūrėk, matyk, žinok,
kokia vieta puiki
susitikimams tavo delnas.

Ir pasiliko iki šiolei atgniaužta
ji, dešinė ranka,
kuomet ir saulė, kilstelėjusi iš vakarų,
žiūriu, atgal per delną
vėl į dieną teka.
Šviesu ir naktyje,
šviesiau kaip sausio tryliktoji.

– Pamąstyti ir susimąstyti yra  ko, – pasakė jaunas, dar vos  į 77 metus įėjęs ir gerai mūsų mieste žinomas poetas, kurio pavardę atsimenu pagal savo motinos vardą Stefanija, Stefa,  Steputė
   – Sakau gi, - atsiliepė Kindzulis, – kam čia Vytautą Didįjį kibinti "šviesiosios" sausio 13 atžvilgiu. O ir saulė iš vakarų nedaug geresnė nei iš rytų, – atsiminė, kaip daugybos lentelę.
   –  Ar manai, kad stengiuosi atsiminti, ką sakei? Jog man  tai  labai  miela? Betgi suprantu, kad  ir Kindzuliai, pakėlę po stikliuką, po jo pakelia ir po kitą, ir po trečią. Kodėl turėčiau pykti, kaip ką  jie mato mano poezijoje. Todėl ir saulę  mato tik taip, kaip išmokę. Poezijoje gi  yra  ir to, ko danguje nesurasi. Ir ta  pati saulė vieniems iš rytų į vakarus keliauja, kitiems iš  vakarų į rytus, O aš  pasidžiaugiu, kad siela kilstelėta. Ji it ištrukusi iš senatvės sąstingio.
  .. kuomet ir saulė, kilstelėjusi iš vakarų,
žiūriu, atgal per delną
vėl į dieną teka.

Эх ты, удаль молодецкая!
   Эх ты, девичья краса! –
   atsiliepė kaip iš natų nuo delno Kindzulis, – ir balsas jo tirštas, sodrus, turtingas kaip Dainava.

0

175

Vasaris 2016
Saulė teka 07:48, leidžiasi 17:19
ilgumas 09.31, Jaunatis (pilnėja), 5 mėnulio diena

Šiandien -2°C / 2°C, Šlapdriba
Rytoj 0°C / 0°C, Šlapdriba

13
ŠEŠTADIENIS

Kotryna Algaudas Ugnė Benignas
Pasaulinė radijo diena
Širdis ne avelė - šieno nepaduosi
Vandenis (01.21-02.19)- Beždžionė - 44 / 06

7. Dvigubos egzisten. būsenojehttp://s7.uploads.ru/t/7usbO.jpg

Nebūna dienos, kad neateičiau  prie paveikslo su  daugtaškiu  frazės pradžioje {... iš pro vokais  užmerktas  akis matė (Stefanija) savo pirmagimį ir  tyliai jam šypsojosi} Beje, atsiprašau, kad gal per dažnai ją užrašinėju, bet man negera būtų spėlioti, kad yra bent vienas skaitytojas, jos nematęs, neperskatęs savo akimis. Tai labai rimta priežastis, kodėl taip elgiuosi. Kita  priežastis, kad suabejojau, nesu tikras, kas pas katrą  ateiname –  frazės paveikslas pas mane ar aš pas  paveikslą?  O Poe?  O Pro?  Kas pas ką?

Net nežinau, kaip žodį tarti.
Jis irgi jau pavargęs ir nespėja su laiku,
tačiau Poe (poezija) ir Pro (proza),
jeigu ir pyksta, dar vaidinti nesiliauja,
esą, tikėk, su tavimi, senoli,
jau įprasta ir, kaip kadais karietoje, 
nenuobodu.

Kaip būsena, kaip išsiliejusi Savęsp,
surankioju žodelį po žodelio
ir neretai kaip sopulys ir už kitus
žinau, regiu, tikiu, dairausi...

– Beardamas piliakalnio viršūnę dėl apsėjimo grikių, labai nuvargau, todėl po beržu atsiguliau pailsėti,– išgirstu  pažįstamą balsą ir jaučiu, net  žinau, kad  man būtų geriau, jeigu jo nepažinčiau, tačiau deja, deja... Frazės paveikslo vidus subangavo, jo rėmas sujudo, išsitempė kaip guma ir suprantu, kad ir aš kažkur Čia. Ir ne tik. Esu ir Ten,  už dvidešimties  metų. Esu dvigubos egzistencijos būsenoje: Čia – kaip paveikslo dalis, ten – kaip atminties lašelis.
   ... Buvo 1994 metų sausio vidurys, kai pirmą kartą  išgirdau šį balsą, dabar pasakojantį apie nuovargį ir ariamą piliakalnio viršūnę „dėl apsėjimo grikių“
   – Labas
   – Sveikas, – nepakeldamas auščiau galvos atsiliepiu kažko krapštydamasis karietos pasostėje, tačiau ilgiau krapštytis neprikeikė
    – Karieta nepašventinta. O kam reikia –  ar ne? Jeigu dar sovietmetis joje.
    Atsitiesiau, atsilošiau. Priešais stovėjo kunigas ir balto metalo masyvus kryželis ties paširdžiais gulė ant juodos jo sutanos. Nesiruošiau teisintis. Persižegnojau it panūdęs parodyti, kad bent tiek iš kataliko prievolių nesu užmiršęs. O kad užmiršau pasirūpinti karietą pašventinti – akivaizdu.  Ruošos kelionei  darbymetis buvęs toks sunkus, kad ir  javapjūtei jo neprilyginsi. Tačiau kaip jam tai pasakyti? O  pagaliau  ar verta? Kokia  jam  bėda  dėl to? Tačiau pasirodė, kad ir  kunigui labiau rūpėjo paguosti, padrąsini negu pašventinti.   
    – Nereik abejoti, kad karieta negebės atvažiuoti net ir iki  amžiaus pradžios. Tuo net vaikai neabejotų, o tu, ach, –-  papaikdamas  pasakė kunigas, tačiau mano nuotaika pasitaisė..
   – Vaikai tikrai nesuabejotų, o aš… Matote gi, kaip toli nuo jų. Jau ir atsiminti ne taip lengva tokiu buvus. Dabar gi raudonuoju, kad užmiršau pasirūpinti karietą pašventinti.
   Kunigas lyg negirdėjo mano kalbos ir jam buvo svarbu, kad nesuabejočiau  kelionės į praeitį  sėkme.
   – Betgi tai visai menkas  dalykas tokia kelionė  Man,  gerbiamas vežėjau, su Šliūpu prisiėję ne tokius dalykus patirti Gal tekę  girdėti. Šliūpas. Jonas Šliūpas.
   Truktelėjau pečiais, esą, atsiprašau, bet...
    – Taip, taip, – pakinkavo galva kunigas, – visą laiką taip: vežėjas esu ir todėl, girdi, ar  būtina žinoti kas yra Jonas  Šliūpas, kas yra Aleksandras  Burba, kas yra  kas. O vis tik prisieis  žinoti, vežėjau. Reikės žinoti.
   – Ar kas atsitiko, jeigu ne paslaptis? – sužiurau kunigui į akis. Jis jų nenusuko, tačiau balso intonacija pasikeitė,  nusispalvino liūdesiu, melancholija.
   – Aš stengiausi, vargau, rašiau, kad žmonės žinotų, o ką  girdžiu? Ogi girdžiu, kai man vežėjas sako, kad  tai gal  paslaptis. Beje, vežėjau, kaip tu suvoki kunigus? Galbūt kaip Šliūpas, kad visi kunigai – niekai. O aš, taigi aš, Aleksandras Burba, sakau, kad  tokia  neapkanta ir netolerancija yra žymė silpno proto, kuri pritinka  tik tamsiam fanatikui, o ne apsišvietusiam žmogui.
   – Jeigu apie mane,  tai kaip iš bažnyčias, kaip iš  Dievo  burnos pasakyta. Nesu apsišvietęs žmogus. Apie kitus vežėjus ne man kalbėti. Va, keikiamės tai tikrai užtikrintai: kaip vežėjai, – pasakiau kunigui Aleksandrui Burbai prieš dvidešimt metų ir neabejoju, kad dabar  jį vėl girdžiu.

Argi aš būčiau taip  aukštai pakilęs
jeigu  ne tu, ištikimojo Pro?
Nepaprastas piliakalnis
ir beržas, ošiantis ant jo,
ir Aleksandras, kunigas Burba
artoju tapęs.
O Dieve, leiski pasapnuot už jį..

– Man užsnūdus pasirodo  visas  piliakalnis apliestas rimtais  kariškais  vyrais, kurių  viduryje stovi senyvas žmogus, vardu Krivė

Sapnuoju, Aleksandrai Burba, už tave.
Nebežinau, kada tai buvo,
tačiau, kad šiandien tu esi šalia,
sapnuoti man nereikia.
Galbūt todėl, kad daug ir nereikėję.
Tik tiek, kad įsiminčiau,
kaip Savęsp šaly
nelyg Žmogaus buty gyvename.

Akimirka, neužsimiršk...
visur tave žadu turėti,
kad ir mirty, ir ateityj
nepasiliktum išbarstyti,
nepasijaustum svetimi

0

176

Vasaris 2016
Saulė teka 07:46, leidžiasi 17:21, d.ilgumas 09.35
Jaunatis (pilnėja)
6 mėnulio diena

Šiandien 0°C / 1°C, sniegas
Rytoj 0°C / 3°C, trumpalaikis lietus

14
SEKMADIENIS

Kirilas Valentinas Saulius Saulė Liliana Lijana Valius
Šv. Valentinas, Įsimylėjėlių diena
Aklas ir ant lygaus kelio suklumpa
Vandenis (01.21-02.19) - Beždžionė - 45 / 06

Stefanija, Stefa, Steputė http://s3.uploads.ru/t/I2wi0.jpg

– Jeigu ir paveikslai triukšmauja, kas galit pasakyti,  kas ji (ir – kur) ramybė? – pakalbėjau savyje.
   – Kaip  tau, Pranuc, paprasčiau paaiškinti, – sukluso Pro(za), panorusi patalkininkauti – Įėjus pasidairyti po Savęsp, tos ramybės laukti  tikrai nereikėtų. Daug to, kas čia plika akimi atrodo nepaprasta, neįmanoma, ten gi – nieko, kas galėtų stebinti. „Frazės“ paveikslo patriukšmavimai tai tik jo  dvasios apsireiškimas: girdi, Esu. Ne pirmą kartą  matome  juos patriukšmaujant. Ot, prisimink kaip atsitikę su Pivašiūnų Šv. Marijos – nuliūdusiųjų paguodos  paveikslu.

Atsiminiau.

– Taigi ieškoti ramybės dvasioje neprotinga. Paveikslai nusišviečia ir aptemsta. Jie – bažnyčiose ir turguose, muziejuose ir vagių  kolekcijose. Kas žino, kokia dalia ištiks  „Frazės“ paveikslą. Tačiau svarbiausia, kad jis dirba. Ir todėl nesunku nujausti kad triukšmo bus.

Čia priėjo Irena Sėliukaitė ir tarė:
   Visa  Lietuva – ir  ne tik ji – taip pat ir senosios jos istorinės  žemės slepia savo gelmėse tautos praeitį. Visur yra praėję mūsų  protėviai, kurių dvasia šiandien galbūt sklinda tiktai biolaukais energija iš pilkapių ir piliakalnių. Tartum ir stipresni nuo jų nusileidžiame. O kiek dar daug  nepažintų, nežinomų likimų netgi dvidešimtojo amžiaus  tragedijomis žymėtų. Ir todėl nepaprastai jautriai per šią žemę eiti reikia, įsiklausant į  kiekvieną  krustelėjimą, prikelti tai, ką dar šiandien atmintis  gali padaryti  Daugybė tokių vietų, jog net nejaučiame, kad ant  kapo stovime...

Taip, tai  tiesa – pamaniau – ir aną  kartą,  kuris prieš dvidešimt metų, nesuvokiau, kaip kunigas Aleksandras Burba atsiradęs jau į pirmą  kelionę išvažiavusioje karietoje, tačiau minutėlė, kita ir  štai  koks jo pasakojimas.

– Šliūpas gyveno Amerikoje. Aš – Lietuvoje. Jis barė kunigus. Aš – bedievius. Na ir kuriam iš mudviejų tikėti? Kaip žmogui  atsirinkti, kurio idėjos brangintinos, tikros, o kurio iš tikrųjų – niekai. Tiesa, vežėjau, mus teko pasirinkti  kitą  kryptį. Štai tu važiuoji į praėjusius  laikus, nes gi su Jonu skridome  į ateinančius.
   – Mums labai nepakeliui, –  prisimenu,  tuomet  pasakiau kunigui
   – Džiaugiesi, – šyptelėjo Aleksandras Burba. Ir šit po dvidešimt metų mums  ir vėl lemta susitikti.   Kaip Aleksandro Diumos  muškietininkams, Tačiau vėlgi dėmesio, kad ir aš neužmirščiau.
  – Taigi skridome į ateinančius laikus,  Beje, užmiršau pasakyti, kad  tuo pačiu metu Šliūpą Amerikoje, o mane Lietuvoje  užhipnozavo. Na ir susitikome kaip dvasios

Va  tiek  man  pakako, kad suprasčiau, kaip į keliaujančią  karietą iš nežinia kur atsigavo  kunigas Aleksandras Burba.

Mano gyvenime pirma diena,
kai šyptelėjęs  pagalvojau –
Nesąmonė,  bet ji tokia
Kai ir vidurnaktyje žibina šviesas –
Šviesu, šviesiu  ir  nesvarbu
kad po sekundės, po minutės
užtemdys ją, užslinkę debesys
ar į akis kas akmenį įmes

– Tik pajutau:  pakilau ir skrendu Po trumpos valandėlės ogi  žiūriu, kad priešais  mane  išniro  kokia  tai esybė
   – Sveiks  drūts, vienžemieti,
   – Sveikas  drūts.– atsiliepiau supratęs,  kad  tai Šliūpas. Na ir pradėjo  jis padebesiuose girti platinamas idėjas, iš kurių  laukė išganymo. Aš, žinoma, peikiau, nes  netikėjau jomis ir laukiau tik prapulties  Va, toks  triulšmelis. Ką daryti? Nesantaika, taip sakant, jau dangaus erdvėje. Ir tuomet...  Ar  žinote, kas tuomet?
– Tai kad ne

Nusijuokė giliu juoku,
bet juoktis šitaip man nesinorėjo.

O pasilabinti su tuo,
kas šitaip juoktis moka?

Poe, išgirsk,
ant delno
iš toli kažkas atėjo.
Ir nemanau, kad poilsiui
prie plakančios krūtinėje širdies .

– Ne poilsiui atėjo
Jam  Bažnyčios reikia.
Išgirdo šaukiantį vardu.
Dabar jis akmenis statybai renka.

– Tu ką?

– Tai šventas Steponas, užmėtytas akmenimis.
Prašei, kad jo bažnyčia
peržegnočiau tavo ryžtą
Žegnoju.,
Net ir Steponu žegnoju,
atėjusiu į talką jos statybai.

– Šliūpas ir sako: ilgaskverni, skriskime į glūmas artėjančių amžių. Ten aš  tau praktiškai įrodysiu, kad mano idėjos gyvybingos, kad jos žmogaus ir visos žmonijos išganymas...

Šalie, o didele šalie, Savęsp,
iš kur tu ir kada,
atėjusi į mano būtį?
Galbūt dabar išties
Ją naršo motinos ranka,
Stefanija, Stefa,  Steputė...

0

177

Vasaris 2016
Saulė teka 07:44, leidžiasi 17:24, d. ilgumas 09.40
Priešpilnis
7 mėnulio diena

Šiandien -2°C / 3°C, Šlapdriba
Rytoj -6°C / -1°C, debesuota

15
PIRMADIENIS

Faustinas Jordanas Zygfridas Girdenis Girdenė Jovita Jurgina Jurgita Vytis
Tarptautinė vėžiu sergančių vaikų diena
Baloj gulėjęs sausas nebūsi
Vandenis (01.21-02.19) - Beždžionė - 46 / 07

0

178

Vasaris 2016
Saulė teka 07:42, leidžiasi 17:26, d. ilgumas 09.44
Priešpilnis, 8 mėnulio diena

Šiandien -5°C / 1°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj -5°C / -2°C, giedra

16
ANTRADIENIS

Julijona Julijonas Tautvydė
Lietuvos Valstybės atkūrimo diena
Nuo žmonių kalbų po puodu nepasislėpsi
Vandenis (01.21-02.19) – Beždžionė – 47 / 07

0

179

Vasaris 2016
Saulė teka 07:40, leidžiasi 17:28, d. ilgumas 09.48
Priešpilnis, 9 mėnulio diena

Šiandien -5°C / -1°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj -3°C / 1°C, debesuota

17
TREČIADIENIS

Aleksas Vaišvilas Viltė Donatas Donata
Nuogas gimei, nuogas ir mirsi
Vandenis (01.21-02.19) - Beždžionė - 48 / 07

0

180

Vasaris 2016
Saulė teka 07:37, leidžiasi 17:30, d. ilgumas 09.53
Priešpilnis (pilnėja)
Priešpilnis (pilnėja)
10 mėnulio diena

Šiandien -2°C / 1°C, Šlapdriba
Rytoj 0°C / 2°C, sniegas

18
KETVIRTADIENIS

Bernadeta Simeonas Lengvenis Gendrė Simas
Nori netekt draugų - paskolink pinigų
Vandenis (01.21-02.19) - Beždžionė -  49 / 07

10. Dėkojame, kad išgirdai

Savęsp nebuvo ramu. Net tuomet, kai nutilo Poe smuikelis, jos pagrota muzika nenutilo. Liejosi, šypsojos, glaudėsi prie upelio ir čiurleno, kilo į dangų, ieškodama vyturio, tačiau  jo nesuradusi ir sužinojusi, kad Lietuvos žiemos danguje jo nebūna, pati virpėjo, šildėsi mintimi apie  pavasarį ir jai buvo nuostabu žinoti, kad ji galėjusi tokia atsirasti, prigludus smuikeliui prie Poe krūtinės, o dabar, atitrūkusi nuo jo, gyvena, yra, skamba po visą Savęsp.
   Ir dar kaip skamba!  Tik kaip tai iškalbėti, kuomet viskas prasidėjo  tuoj pat. Poe pasakyti žodžiai irgi kaip muzika: sumąsčiau pagroti karietą. Atrodytų, protinga buvo paklausti,  ar  bent supranta  ji, Poe, ką  tai  reiškia? Tačiau ne tik proto stokojo paklausti, bet ir laiko nebuvo, nes Poe smuiko muzika aplenkė mane. Be įkalbinėjimų kartu su savimi nešiojo po Savęsp erdvę, jog regėjosi, kad kaip kadais  kunigas  Burba, taip dabar aš galiu  pasakyti: užhipnotizavo. Tik pajutau: pakilau ir  skrendu. Taip, taip „pakilaiu ir skrendu“, tačiau danguje man nebuvo ką veikti. Labiau reikėjo  karietos. Tad  leidausi iš dangaus į tūkstantį devynių šimtų devyniasdešimt  ketvirtų metų sausio 15 dieną, kur laikrodžiams rodant 10 val. 30 min,  pirmą kartą išvažiavo  Radijo karieta.

Stebis, stebis Nemunėliai
Kas gi čia yra?
Trepsi žirgo kanopulės
Girgžda karieta.
   – Oi, parvešim šimtą metų
     Mūs šalelės mylimos,
     Šimtą metų, šimtą metų –
     Visą amžių Lietuvos.

Ir po visą šalį žmonės sukruto ieškoti popieriaus ir rašalo. Rašė laiškus, džiaugėsi, nerimo. Balti balandžiai nešė jų laiškus į karietą. O tas, pirmasis, su V. ir B. Baranauskų vardų (Vandos ir  Broniaus) inicialais buvo iš Utenos.

Paukštis  – į dangų,
   Žodis  – į širdį, –
   pasveikinimą nuo poeto Justino Marcinkevičiaus perdavė Vanda, o  Bronius:
   Ačiū. Tikėsime, kad tai ne paskutinė kelionė. Šiuo neramiu  laiku, kada  tiek daug neapykantos, bjaurių šūkių, kaltinimų  vieni kitiems, oi kaip reikalinga sielai atgaiva. Tai pamokymas, ką mes, visi Lietuvos žmonės, turime suprasti, kas pas mus  gera ir  ko privalome siekti. Norėtųsi, kad į šią karietą  priimtumėte pavežioti t visus kilnios širdies, geranoriškus  mūsų  kultūros ir švietimo veikėjus, istorijos žinovus ir paprastą kaimietį.

Senis švilpina botagą,
Timpsi vadeles
Dantyse pypkutė dega,
Pusto ugneles
     –  Oi, parvešim šimtą  metų, –

nesiliogvė įtikinėti priedainis. Tada. Žiemoje. Prieš daugiau negu dvidešimt metų, kuomet ir spauda  rašė:
  Keistokai  atrodo, kai viduržiemyje žmogus kinko karietą. Dar  keisčiau girdėti, kai tas žmogus sako, kad, girdi, susiruošė ieškoti Žmogaus širdies, kad ieškos tol, kol  ją  suras, jeigu tektų nuvažiuoti į šio amžiaus pradžią ar net toliau.  Karieta  menkutė, o ant  vieno jos rato stipino užrašas: „ tikime  ir  abejojame, abejojame ir tikime.
   Ne, žmogeli! Su tokia  karieta, jeigu  ta širdį ir surasi, tai  pamesi. Ir todėl dar keisčiau joje matyti aktorių Tomą Vaisietą...

Taip tada. Prieš dvidešimt metų O dabar, daugiau negu po  dvidešimties?
   Pavargau, beieškodamas jos sudužusios, bet tikėdamas, kad ir iš šipulio nebūtų negalima tokios atgaivinti.

Trepsi  žirgo kanopulės
Girgžda  karieta.
Ar, vežėjau, pasigėrei
Ar širdis jauna?
   – Oi  parvešim....

– Ak,  Poe, Poe, gal ir nenujauti, kaip iš naujo suskaudo siela. Kuo ji, tą  šimtą metų, pavežioti? Kuo? – atsidustu akimis įsiskverbęs į „Frazės“ paveikslą.
   – Vežėjau, girdim, kad nenudangintai Vandos ir  Broniaus  Baranauskų laiško. Tikėtina, kad gal ir  rato stipiną su jo  užrašu surasi, – išgirdau iš paveikslo atsiliepiant į  mano skundą..
  – Paieškosime ir stipino,– už mane atsakė Pro ir, pakėlusi it  nosinaitę popieriaus lapelį, mojavo juo ir vėlgi kaip prieš dvidešimtmetį  tą sausio penkioliktąją:
-- Sveiki  gyvi! Dėkojame, kad išgirdai, Lietuva.

0

Вы здесь » Trys pelėdos » SCENARIJUS TRISPALVEI » Ruošiantis Lietuvos valstybės atkūrimo (2018, vasario 16 d) metinėms