Trys pelėdos

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Trys pelėdos » SCENARIJUS TRISPALVEI » Ruošiantis Lietuvos valstybės atkūrimo (2018, vasario 16 d) metinėms

Ruošiantis Lietuvos valstybės atkūrimo (2018, vasario 16 d) metinėms

Сообщений 181 страница 190 из 250

181

Vasaris 2016
Saulė teka 07:35, leidžiasi 17:32, d. ilgumas 09.57
Priešpilnis (pilnėja), 11 mėnulio diena

Šiandien 0°C / 1°C, Šlapdriba
Rytoj -1°C / 0°C, Šlapdriba

19
PENKTADIENIS

Konradas Šarūnas Nida Zuzana
Auksas kreivais keliais vaikštinėja
Vandenis (01.21-02.19) - Beždžionė - 50 / 07

11. Deive vadino

– Poe yra  talentas, Pranuci. Pavydžiu aš jai ir džiaugiuosi, kad galiu pavydėti. Smuikelis gi. Muzika gi. Kai tokiai jai pavydi, reikia  džiaugtis, –  tarė Pro, mįslingai nužvelgusi drimbantį mano stotą. Smagiai įkvėpė į krūtinę apšarmojusio ryto vėsos ir tuo pat iškvėpė tardama: – Laimingi esame, kad  ją turime.
    Keistas jausmas. Jis vis pasikartojantis. Nepaisant kokia proga, kokia nuotaiką  būtų, tačiau kai išgirstu sakant, „laimingi esam“, pasijuntu it pražiodintas giedoti lietuvninkų himną. Tą. Tikrą. Giedantį pagal Jurgio Zauerveino tekstą, pirmą kartą atspausdintą laikraštyje „Lietuviška Ceitunga“ :
   Joms abejoms – ir Poe, ir  Pro – toks mano įprotis nepaslaptins. Kartais susižvalgo, suderindamos savo pozicijas mano elgsenos pakoregavimui,  tačiau dažniausia  būna taip, kad man leidžiama pagiedoti bent dvi eilutes

Lietuvninkai mes esam gimę,
   Lietuvninkai mes turim būt.

Tai neatsitiko nuo nežinia kada.
    Ruošiantis kelionei karieta į praeitį, nė karto nebuvo pamanyta, kad  ją stabdysime prie  devyniolikto – dvidešimto amžių sankirtos ir pasuksime jos ratus atgal. Ryžtasi buvo nukeliauti gerokai toliau, giliau, nukeliauti į laiką, kurio Vinco  Kudirkos  „Tautiška giesmė“ neatsimenanti. Ir tuomet žybt galvoje: yra gi Mažosios Lietuvos himnas, kurio tekstas pažymėtas 1879 metų data.
   Smagu buvo ne tik jį išmokti, bet ir stengtis, kad neužsimirštų. Toks nuolatinis budėjimas prie Mažosios  Lietuvos himno, suformavo neįprastą,  keistoką, gal netikusį poreikį, bet vis dėlto  –  poreikį. Jis Ir dabar išlikęs. Ir Pro tikėjosi,  kad  per dvasią paragintas Jurgio Zauerveino ir kompozitoriaus Stasio Šimkaus,  parašiusio himnui muziką, nepralesiu geros  progos  užgiedoti, bet...
   – Laimingi esame, kad  ją  turime, – nuoširdžiai apie Poe pasakė Pro,  sukurdama gerą progą užgiedoti, bet himnas tylėjo. Tačiau tik  himnas, o burna – ne.
   – Laimingas, kad abi esate man kaip dukros, – truputį padelsęs atsiliepiau, specialiai vengdamas pelnytai pagirti Poe. Apie  Pro irgi nekalbėjau kaip kitais sykiais. Girdi, tu, Pro, kaip kasdienė duona esi. Nuo „Labą  rytą“ iki  „Labanakt“. Tai didi tiesa, tačiau šį kartą panūdau Pro (prozą) arčiau  priglausti prie Poe – „kad arčiau smuiko, arčiau muzikos, kad  neatrodytų per daug viena nuo kitos atitolusios dvasioje.
   Įtikinėti ar ką kitaip sakyti, neprireikė. Buvo gera, kad Savęsp pasaulyje yra laiko, kad ir su savimi pasikalbėtumei taip, kaip iš tikrųjų galėtų būti.   
   – Bent kiek pasirūpinau, kad daugiau mums prie paveikslo nereikėtų ateiti. Arba tik tuomet, jeigu panorėsim. Tačiau – kam, jeigu esi paveikslo gyventojas, jeigu, tarkim, ten, kaip Vilniaus Naujininkuose ar Balsiuose gyveni.
   – Gal užsimerkti, kad suprasčiau apie ką tu,  Pro?
   – Nereikia užsimerkti. Tačiau jeigu prisimintumei Pivašiūnų Švenčiausiąją, manau, kad praverstų.
   – Kalbi apie jos paveikslą ?
   – Taip. Kaip švietėsi.

Gal  ne  paveikslas,
Gal tik  mano akys
Bet švietėsi
                 Nuliūdusių paguoda –
Švenčiausia Marija iš Pivašiūnų.
Nesižegnojau,
              nes atrodė
Šviesa paveikslo ne todėl –
Tiek metų rėmuose 
Ir visą laiką tą pati!..
Ant rankų laiko savo sūnų
                            Jėzų  Kristų,
Vis supa jį mėnulio delčioje
Ir net sūnus neauga.
O reikia  juk kažką Marijai pasakyt..

Ir pasakiau,
        ištiesdamas rankas
                          į liūdintį paveikslą:
– Išeik iš jo, Marija. Atsigauk!..
Ir leisk man panešioti tavo sūnų.

Paveikslas švietėsi
Ir, regisi,
Kad mano žodžiai
Taip pat šviesos šešėlį numetė ant jo.

Susikaupiau ir reikia laukt...

– Tai va kokios tokelės. Smagu, kad jos nenuspėjamos. Dar smagu todėl, kad pavyko ateiti į „Frazes“ paveikslą neužmerkus akių. Ir anksčiau bandžiau, bet atsitikdavo, kad nemokėjau suprast; esu ar ne? Dabar gi sakau: buvau. Abejonių nėra. Ne tik kad priėmė. Paprašė, kad  ateitume  apsigyventi jame. Nemanau, kad dėl manęs. Nemanau, kad  dėl tavęs, Pranuci. Visi sakėsi, girdėję Poe „Karietą“  grojančią. Jos muziką dievino, o ją deive vadino. Kunigas Aleksandras Burba dievagojosi, kad  jis tokią karietą matęs. Girdi, ir vežėją pažįsta. Taigi Pranucis, prieš dvidešimt metų nešventinta karieta važiavęs ieškoti žmogaus širdies.
   – Ar jis ten labai įtakingas? – netyčia paklausiau.
   – Bandžiau suprasti, kas  ten  svarbus, svabesnis, svarbiausias, bet  nepavyko, – pasakė Pro.

0

182

Vasaris 2016
Saulė  teka 07:33, leidžiasi 17:34, d. ilgumas 10.01
Priešpilnis (pilnėja)
12 mėnulio diena

Šiandien -1°C / 1°C, sniegas
Rytoj -1°C / 1°C, Šlapdriba

20
ŠEŠTADIENIS

Leonas Visgintas Eitvydė Aidas
Savas šuo skaudžiau kanda
Žuvys (02.20-03.20) - Beždžionė - 51 / 07

12. Rankos, panešiojusios Jėzų

Paveikslo jau kitaip nevadinome, tik „Frazės“ vardu. Su daugtaškiu jos pradžioje, frazė nesikeitė*, tačiau gebėjo judėti, pozuodama ar prisiderindama prie vidujinio paveikslo turinio. Ten matėsi piliakalnis su jo aukštumoje augančiu beržu. Papėdė irgi nepalikta tuštumai –  vinguriavo keliai, takeliai, susimetę į šūsnis augo medžiai. Dar žemiau – ir tai man buvo labai įdomu – tekėjo išvaizdi upelė (Varėnė – ką?), toliau, už piliakalnio, įsiliedama į  upę (į Merkį –  ką?).  O jeigu taip, tai kaip  nepatikėti, kad Frazės paveiksle matau Senosios Varėnos peizažo fragmentą. Tačiau – ar tikrai?
    Tyliai buvo sutarta, kad neskubėsime apsigyventi paveiksle. Atrodytų, kaip čia taip? Kodėl taip neatsakingai priimami sprendimai? Aplink žiema, o pažiūrėkite, kas paveiksle. Ten – antai! – jau  dirva ruošiama sėjai, o kunigas Aleksandras Burba, beardamas piliakalnio viršūnę dėl apsėjimo grikių  labai nuvargo ir, atėjęs prie beržo, snustelėjęs sapnuoja Krivį. Ne vieną, ne.. Sapnuoja  kartu su visą piliakalnį apliestą rimtais  kariškais vyrais, kurių  viduryje  stovi  jis, senyvas  žmogus, vardu Krivė.

Poe, kaip įprasta, paėmė smuikelį ir  prisiglaudė prie jo muzikai.
   Taip, tai jis, nesunkiai pažimau Krivį, atėjusį į kunigo sapną.
  Mes visi mename, kaip šitoj vietoje mūsų brangios tėvynės Lietuvos gynėmės nuo savo priešų, kaip čia ne sykį aukodavome aukas savo dievams, kaip čia ne sykį drąsinau jus  nepasiduoti savo kraugeriams, kaip čia ne sykį buvau siustas  nuo  Krivė – Kriveitos iš  Romos pas  jus inant Jūsų dvasią stiprinčiau ir už Lietuvos liuosybę raginčiau Jus net galvas paguldyti. Teisybė, jūs manęs klausėte, todėl mes čia savą gyvastį pabaigėme, gindami tėvynę ir jos liuosybę. Užtai čia mumis ir po šiai dienai yra pavelyta nuo amžinojo Dievo kaip kada susirinkti ir pasižiūrėti, kas mūsų mylimoj tėvynėj šiandien darosi..

– Ten ir vėl, Poe, tave girdi.  Visi girdi. Tačiau ypatingai jautrus piliakalnis, kur ir tie, jį visą  „aplietę“, rimti kariški vyrai.– smuikui nutilus pasakė Pro. O patylėjusi ir vėl ji: – Ką jiems pasakysime, a? Tačiau jeigu manote, kad tai sapnas, prašau užsimerkite, kaip  tuomet, atėję į XVI a. Vilniaus Rūdininkų priemiestį. Jeigu gerai  beatsimenu, niekas nesakėme, kad sapnuojame.
    – Nesakėme, kad sapnuojame, Pro, – atsiliepė Poe. – Labai norėčiau, kad ir ten mus girdėtų. Labai noriu, kad greičiau su Stepono bažnyčia susigyventume. Įsivaizduoju, kaip miela, smagu būtų dvasioje, ją  panešiojus ant delno. Man jau dabar  gera, kai girdžiu ją žodyje kartu su smuiku vargonais grojančią, – neskubino kalbos  Poe,  bet ūmai it  kažką atsiminusi, sukluso, pasižiūrėjo į mane  ir paprašė parodyti delnus.  Ištiesiau rankos. Pro (proza) gi, supratusi, ką nori pasakyti Poe,  jas pataisė taip lyg atsargiai kažką  norėčiau jomis pakelti, tarė:
   – Tu teisi,  Poe. Sunku patikėti, kad šitos rankos nežiojo Jėzų  O nešiojo.  Kaip šventę. Kuomet jau ir kalbėti sunku pamanius, kad  taip negali būti ar kažkas nepatikės.

Jūs klausiate:
– O kas toliau,
Kai Pivašiūnų Marija
Nusišvietė ant sienos
                kabančiam paveiksle?

Ji sūnų padavė man į rankas.
Išėjo iš paveikslo rėmų
Ir buvome kambaryje trise.
O rėmuose lingavo
                        liūdinti delčia.
Pasakė Marija:
– Jau netikėjau, kad yra
Žmogus
         dar galintis
                     priglaust mane.
Kaip moterį,
Kaip motiną,
Nenupieštą,
o – gyvą.

Žinau, net rožinio nebeturi,
Malda nevargina Tau lūpų,
Bet štai bažnyčia suskamba širdyj
Ir niekas ten - net nusidėjėliai -
Neklūpo.
Gražu šventiems,
             sužvarbusiems
                             skausme, 
Bažnyčioje
                išdidų
                           žmogų
                                  pamatyti
Ir patikėt,
Kad vėl sugrįš į žemę iš dangaus
Ir bus palaiminti,
Bus priimti
           be rožinio,
                      be „Tėve mūsų“.
Su duona ir druska
Su vandeniu ir vynu.

Paveikslą su delčia
                tau atminimui dovanoju.
Jeigu turi kavos,
Išgerčiau su tavim mielai.
Na. o ir sūnui
                  Jėzui Kristui
Gal kas skanesnio burnai atsiras...

Kava pakvipo kambarys
Ir džiaugsmas sklendė -
Atėjo Marija.
Atėjo jos sūnus.
Atėjo į namus Nuliūdusiųjų šventė.
-----------------
*{... iš pro vokais užmerktas akis matė (Stefanija) savo pirmagimį ir tyliai jam šypsojosi}

0

183

Vasaris 2016
Saulė teka 07:31, leidžiasi 17:36 d. ilgumas 10.05
Priešpilnis (pilnėja),
13 mėnulio diena

Šiandien 0°C / 1°C, Šlapdriba
Rytoj 0°C / 2°C, trumpalaikis lietus

21
SEKMADIENIS
Eleonora Kęstutis Žemyna Feliksas
Tarptautinė gimtosios kalbos diena pasveikink
Tarptautinė gido diena
Asilo galvą beturėdamas, bet gražiai bekalbėdamas visiems patiksi ir dar protingas liksi.
Žuvys (02.20-03.20) – Beždžionė - 52 / 07

Lig žvaigždėtos begalybės

Laikau rankose tuos keliolika puslapių, kurie jau atspausdinti, o prieš akis – nemenka knyga. Kad ji bus? Ir ar bus? Dalis tekstų, sutalpintų šiuose „keliolikoje“, parašyta anksčiau. Kai kurių jau lyg nebuvę. Užsimiršę. Mintys nerimsta, šlavinėja, šlaistosi it prožektoriai karo metais, ieškantys Vilniaus danguje lėktuvų. Toli toks Vilnius, bet prisimenu. Gal ir apie tai reikėtų, bet kuomet  ir pradėto perdaug, tai...
   – Tarkim, kad nesu Kindzulis, bet štai priėjau ir klausiu: o kas toliau?
   – Toliau, Kindzuli, neparašyti knygos lapai. Tik ryt, tik  būsimasis laikas parodys, kaip kas juose atrodo. Tačiau tai netrukdys  tau klausti: o kas toliau?.Beje, pone, iš kokio krašto esate?
   – Dzūko neatpažįsti?
   – Dzūkijos kraštas irgi vertas žemėlapio. Kad ir ant  piliakalnio sustotum, o jo akimis  neapvaikščiosi. Kaip ir žmogaus. Nepaisant kad jis dzūkas
   – Kaip ir žmogaus. Matai jį,  bet tik kažkiek. Taip, esi teisus – Dzūkijai pažinti gal pakaktų žemėlapio, karietos, o štai žmogui...
   –  Buvo ir karieta, bet  nepadėjo, – netyčia įsišnekėjau kaip su geriausiu pažįstamu, o anas irgi nebuvo tylenis.
   – Suglumino mudu tas Savęsp. Pasiklydom. Nešioja kaip vėjas lapelį. Nei žinai, kada nusileisi, ne žinai, kada vėl pakels pustomą. Ir visgi:

Meldžiu, Savęspi,
Nepradinki toliuos praeities!
Lukštenkis iš savęs, jei molio neužtenka –
Iš supratimo ir pasaulio  dieviškos būties,
Kuri  įkritusi  į žmogų.

– Tu, Vidini? O,  Viešpatie! Kaip čia? Iš kur? Bet gi  būna; vilką minim –  vilkas čia, – pašokęs ant kojų, pasišoviau apkabinti seną, mielą nuo vaikystės laikų, netgi nuo jos lopšio užsilikusį bičiulį ir išdaigininką, o tiksliau – keistuolį...
   – Ne, ne! Ne aš čia. Aš tik tavo, Pranuci, atmintis apie jį, Vidinį. Tik. Girdžiu ir aš, kaip Poe groja, tačiau man panoro pamatyti ir jos smuiką.
   – Taip, –.nuleidau sėdynę ant kėdės, – taip, o aš  pamaniau, kad jeigu vilką minim, tai ir vilkas – čia. Bet  taip neatsitiko.
    – Atsiprašau.
    – Nėra reikalo  atsiprašinėti, – piktokai tariau. – Še, skaityk ir sužinok. Knygai parengta apie pusšimtis puslapių, o Vidinis nė karto nepaminėtas. Tai ar ne paršelis, a? Taip besielgiant nesunku ir už knygos pasilikti. Lyg neegzistuotų.
    – Taip, taip. Ar ne paršelis, a? – linksmai atsiliepė Pro ir dar smarkiau įniko reikšti priekaištus: – Ir paršeliui turėtų būti sarmata, kad taip atsitinka.
   – Tu manai, kad aš tyčia? – atsigodėjau, ką  kalbu , – Kerštaudamas? Betgi po šimts  pypkių, kur jis dingęs?. Na, kur?  Nuo lopšio su juo kartu. Ir tai faktas.
   – Tiek, atrodo, ir tereikėjo, kad knygoje apsireikštų Vidinis, –- nepametė geros nuotaikos Pro. Ir argi  priekaištausi, jeigu taip ne laiku, tokioje  senatvėje sumanyta rašyti – montuoti knygą.
   Taigi, dėmesio! dar  vienas knygos montažas atliktas ir Vidinis nukelia kepurę  jį pasitinkantiems.   
   – Sakyk, Pranuci, kaip tas Savęsp pas mudu atsirado? Plaukioju lyg miglose. Jokios atminties. Lyg ne tave, o mane būtų ištikusi amnezija, – prisėsdamas prie palangės paklausė Vidinis ir kilstelėjęs akis į mano akis:–  Savęsp  pradedu vadint šalimi. Kaip ir tu. Irgi nelinksniuodamas. Vis dėlto tai ypatinga šalis – visuose linksniuose tik Savęsp.
     Susitikusios akys tyliai nusišypsojo.
    – Ai, Vidini, – mostelėjau ranka. - Aš nesėkmes galiu priskirti mane ištikusios amnezijos ligai. Tau sunkiau.
    – Sunkiau?
    – Sunkiau, bičiuli. Apie mane bent galima pasakyti:Pranucis, sirgo. Liga visiškai neišgydoma, todėl bent truputį visuomet esu ligonis. Apie tave taip nepasakysi.
     Laukiau, kaip jis atsilieps, bet Vidinis  žinojo, kad palaukęs trupučiuką ir neišgirdęs jo atsiliepiant, vėl tęsiu pasakojimą pradėta linkme. Per tą laiką sugebu labiau susikaupti ir pabandyti atsiminti. Jaučiu, kad tokios pastangos pastaruoju metu darosi vis sėkmingesnėmis. Turbūt todėl, kad senatvė geriau atsimena praeitį ir jai ten įdomiau, kadangi ji ten – jaunatvės apraiškose ir apie tokią paliegusią net pagalvoti nenori.
   – Nežinau, Vidini, kada tai atsitiko, bet Savęsp(i) vardą išgirdau vienąkart atsivertęs lietuvių kalbos žodyną. Ko man ten prireikė, net nežinau, bet atsimenu, kad akis užkliudė eilutė su įrašu: savęsp(i) prv. psn. prie savęs,  į save. Neabejok tuo, ką čia cituoju. Į šią eilutę žodyne daug kartų žiūrėjau. Net sapnuose ją matydavau.
    – Manau, kad  supratai, jog tas savęsp reiškia prieveiksmį. Dargi pasenusį, – pasiteiravo .
    – Tačiau aš nepatikėjau, kad tai prieveiksmis. Suvokiau, kad tai klaida, kad šį prieveiksmį reikia rašyti didžia raide ir priskirti prie daiktavardžių. Galbūt tai reiškia net didžiausios šalies pavadinimą. Kol kas ją vadinu šalimi, bet nenustebčiau, jeigu kas Savęsp įvardintų, sakykime, planeta, pasauliu, galbūt kosmosu.
   –Taip, taip,  skaičiau  iš „Eilėraščio sėjos“–  išgirdau  Vidinį ir tai, ką jis ten skaitęs apie Savęsp:

Tiek daug  surinkusi
Ir nieko nepraradus ,
Žmogaus  būty kaip amžinybė
Dvasingai spindi, virpa
Ta šalis didi –
Nuo lopšio, kryžiaus
Lig žvaigždėtos begalybės.. Pelėda

0

184

Vasaris 2016
Saulė teka 07:28, leidžiasi 17:38, d. ilgumas 10.10
Pilnatis, 14 mėnulio diena

Šiandien 0°C / 3°C, Šlapdriba
Rytoj -2°C / 3°C, trumpalaikis lietus

22
PIRMADIENIS

Darvydas Gintautė Elvinas Margarita
Nusikaltimų aukų rėmimo diena
Be pavydo meilė - kaip valgis be druskos
Žuvys (02.20-03.20)- Beždžionė _ 53 / 08

0

185

Vasaris 2016
Saulė teka 07:26 leidžiasi 17:40, d. ilgumas 10.14,
Pilnatis
15 mėnulio diena

Šiandien -2°C / 3°C, trumpalaikis lietus
Rytoj -1°C / 2°C, sniegas

23
ANTRADIENIS

Gantautas Butvilė Severinas Romana Roma
Nori netekt draugų - paskolink pinigų
Žuvys (02.20-03.20) – Beždžionė - 54 / 08

0

186

1

0

187

2

0

188

Vasaris 2016
Saulė teka 07:19, leidžiasi 17:46, d.ilgumas 10.27
Pilnatis,
18 mėnulio diena

Šiandien -3°C / 2°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj -2°C / 2°C, debesuota

26
PENKTADIENIS

Aleksandras Jogintas Aurimė Izabelė Sandra Alius
Kad ir menkas lizdelis, svarbu geras paukštelis
Žuvys (02.20-03.20) - Beždžionė - 57 / 08

(004) išeina tėviškės

Paliko beržas. Vienišas.
Dar krūmai tie keli pabirę
Išeina tėviškės
Palieka dar prisiminimai...
Tiesiog ant lauko, dūmams jau išdriskus
Ir pamatams nurimus po žole
Dar vis žiema ištirpsta čia  greičiau
Dar  vis girdžiu išėjusius negrįžti..

Ar skauda beržui? Nežinau.
Dar kartais paukštis supasi ant jo nutūpęs
Ir mano žodis lūpose
Nurimsta be dainos..

Ar  bus kas  mišiomis
Už paskutinį beržą pagiedos?

0

189

Vasaris 2016
Saulė teka 07:17, leidžiasi 17:48, d. ilgumas 10.31
Pilnatis
19 mėnulio diena

Šiandien -2°C / 3°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj -1°C / 1°C, sniegas

27
ŠEŠTADIENIS

Gabrielius Ginvilas Skirmantė Fortunatas Livija Mandravas Mandravė
Maža piktybė didele pavirsta
Žuvys (02.20-03.20) - Beždžionė - 58 / 08

0

190

Vasaris 2016
Saulė teka 07:14, leidžiasi 17:50, d. ilgumas 10.36
Pilnatis
20 mėnulio diena

Šiandien -2°C / -1°C, sniegas
Rytoj -2°C / 1°C, debesuota

28
SEKMADIENIS

Osvaldas Romanas Vilgardas Žygimantė Romas
Kas buvo - pražuvo
Žuvys (02.20-03.20) - Beždžionė - 59 / 08

0

Вы здесь » Trys pelėdos » SCENARIJUS TRISPALVEI » Ruošiantis Lietuvos valstybės atkūrimo (2018, vasario 16 d) metinėms