Trys pelėdos

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Trys pelėdos » SCENARIJUS TRISPALVEI » Ruošiantis Lietuvos valstybės atkūrimo (2018, vasario 16 d) metinėms

Ruošiantis Lietuvos valstybės atkūrimo (2018, vasario 16 d) metinėms

Сообщений 71 страница 80 из 250

71

Lapkritis 2015
Saulė teka 07:21, leidžiasi 16:43, d. ilgumas 09.22
Pilnatis
20 mėnulio diena

Šiandien 6°C / 8°C, debesuota
Rytoj 4°C / 8°C, debesuota

2
PIRMADIENIS

Gedartas Gedilė Valentas Valys
Mirusiųjų atminimo diena, Vėlinės, Ilgės
Geriau paklausyt protingo žmogaus barimo, nekaip kvailo pagyrimo
Skorpionas (10.23-11.22) - Ožka - 306 / 45

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Iš „Kasdien“ (XI-02)
Šiandien daugiskaitos daugiau.
Aukščiausios žvakės, užpūstos šventųjų,
Ir pasiliko ten, kartu su Vakar.
Šiandien eiliniai renkasi,
Ugnelėmis kūrenasi,
Delnai įdiržę nuo darbų.
Ir aš prie jų.
Tiesa, ne visas dar;
Tik ta labai jau nemenka dalim
Apie kurią Seneka taręs:
Klystam laukdami  mirties ateityje;
didžioji jos dalis – praeityje,
prabėgusį gyvenimo tarpsnį
valdo mirtis.
------
– Oho! – nustebo Kurilavičius, –
Bičiulis artimiausias iš anų laikų.
– Seniai jau laukiame, – prišoko Juozas Baravykas.
– Tačiau sulaukėme, – į petį bakstelėjo Tomas Svirskas, –
Net netikėjau, kad galėčiau taip toli aplenkti –
Daugiau negu dešimtmečiu,
Tačiau labai skubėti iš tiesų nereikia.
Matau, dar uodega tave prilaiko.
Neprievartauki jos –
Gal metai, gal kiti
Ir būsi visas su mumis.

– O, ką matau!, –
Nelyg sparnus, ištiesusi rankas,
Į glėbį  įkrenta Dalia Tamulevičiūtė, –
– Ak, tau nepatinku, begėdi!
Dairais Trainavičiūtės?
Onute! – pašaukia lyg scenoje vadintų, –
Pranas atėjo
Pirmosios meilės apkabinti.

Ak, kaip norėtųsi,
Kad taip ne tik poezijoje mano.
Bet – ne! Gal – ne!
Tikrove, neblogesnė man esi.
Išskėtęs kryžiumi rankas
Dėkoju mirusiems,
Kad neužmirštate.
O brolis –  kur?
O tėtis – kur?
O motina...

Negesk, žvakute, neužgesk,
Eilėraščiu įžibinta prie sopančios širdies.

0

72

Lapkritis 2015
Saulė teka 07:23, leidžiasi 16:41, d. ilgumas 09.18
Pilnatis
21 mėnulio diena

Šiandien 5°C / 9°C, debesuota
Rytoj 3°C / 7°C, debesuota

3
ANTRADIENIS
Hubertas Martynas Silvija Vydmantas Norvainė
Šv. Hubertas, Medžiotojų diena pasveikink
Kepti karveliai į burną nelekia
Skorpionas (10.23-11.22) - Ožka - 307 / 45

-----------------------------------------------------------------------------

Iš „Kasdien“ (X1-03) http://s7.uploads.ru/t/c4o1q.jpg

Žiūriu į žvaigždę
Nupieštą ant popierėlio
Ir suprantu,
Kad netoli, kažkur šalia
Jau ir dangus nukrito.
Ramiai, negausdamas varpais,
Neataidėdamas stebuklu –
Kai sugebi, kai moki,
Nereikia dūkti velnias žino po kokias erdvės,
Svarbiausia popieriaus nestigti,
O jis kantrus  –
Ir dangų iškentės,
Net jei Kęstutis viešpačiu jo būtų.
-------------
P. s: Nedaug to juoko,
Kai tenka pasijuokti iš savęs,
Net vakarienė burnoje užšalo.
Tegu...

0

73

Lapkritis 2015
Saulė  teka 07:25, leidžiasi 16:39, d. ilgumas 09.14
Delčia (dyla)
22 mėnulio diena

Šiandien 3°C / 6°C, debesuota
Rytoj 5°C / 7°C, debesuota

4
TREČIADIENIS

Agrikola Karolis Modesta Vitalis Eibartas Vaidmina Vitalijus Vitalius
Greiti pažadai vėjais išlaksto
Skorpionas (10.23-11.22) - Ožka - 308 / 45

----------------------------------------------------------------------------------

Iš  „Kasdien“ (XI - 04) http://s6.uploads.ru/t/e17T6.jpg

Ir vėl pro langą įžvelgė diena,
bet nesmagi.
Lyg nusikaltęs būčiau,
kad ir per rudenį
į kaulus smelkiasi žiema.
Giria nuliūdusi,
iki vidurdienio apgubusi rūku.

Na ką gi? Tenka tarti:
Iki kito karto...
Grįžtu į miestą,
negalėdamas negrįžti,
tačiau ir ši kaltė  taip pat ne mano.
Kai kaulai surūdijo
ne pirmą kartą išgirstu –
sugirgžda taip
it tepalo nematę ratai.
Tačiau labai šventai tikiu –
pavasarį, kaip krosnį iškūrenęs,
kartu su moliu jos, su vyturiu
atgal parnešiu.

Dabar...  mažo namelio atveriu duris.
Atidarau kiemo vartus,
pajutęs zylę, lesančią iš  delno.
Ir kėkštas krypteli galva
it priekaištą sakytų...

... ne, ne. Šiandien dar – ne.
Tegu tai būna palikta rytojui.
Gal iki jo bent rašalas
ir nuo eilėraščio išdžius...
Aš suprantu, žinau –
Žiema... Ji ne tik man,
didvyriškas paukšteli.

0

74

Lapkritis 2015
Saulė teka 07:27, leidžiasi 16:37, d.ilgumas 09.10
Delčia (dyla)
23 mėnulio diena

Šiandien 4°C / 7°C, debesuota
Rytoj 3°C / 5°C, debesuota

5
KETVIRTADIENIS

Elžbieta Zacharijas Audangas Gedvydė Florijonas Elzė
Vaižgantas
Tarptautinė projektų valdymo diena
Klausyk ausimi, ne pilvu
Skorpionas (10.23-11.22)- - Ožka - 309 / 45

-----------------------------------------------------------------------
Iš  „Kasdien“ (XI - 05) http://s7.uploads.ru/t/ETbqy.jpg

Lengviau surasti adatą
netgi ir kupetoje šieno,
negu žmogaus  pasaulius paslėptus savy
Neįtikėtina, atrodytų.
Nepasigirsime, kad dideli mase.
Ir vis dėlto nesugebu įsivaizduoti,
kokios  platybės, erdvės  begalybei atiduotos.
Ir  sutelktos į paslaptis žmogaus.
Išmokta ir batus užmiršti,  vaikščiojant po jas,
nesižvalgyti bet kokio transporto.
Nelyg saldainis ar kitaip burnoj tirpsti ,
o  pažiūrėk – jau vėl kažkur esi.

Šiandieną žodyje įkritęs,
kur  poteriauja atmintį į šventę
šaltiniai susitelkę,
ir nekalbėkite,
net nemanykite, prašau,
kad tai atėję iš kitur,
kad tai ne man turtas.
Pakilo  titnagas iš gilumos
Ir uždegė akis žvaigždėti.
Na taip, mes, žmonės, nesam dideli mase
Betgi ne vien tik jai
ir erdvės begalybėje padovanotos.

0

75

Lapkritis 2015
Saulė teka 07:33,leidžiasi 16:32, d.lgumas 08.59
Delčia
26 mėnulio diena

Šiandien 4°C / 9°C, lietus
Rytoj 6°C / 7°C, trumpalaikis lietus

8
SEKMADIENIS

Severijonas Viktorinas Svirbutas Domantė Gotfridas Severinas
Europos sveikos mitybos diena pasveikink
Pasaulinė miestų planuotojų diena
Be tvarkos gyvensi - ne laiku pasensi
Skorpion
as (10.23-11.22) - Ožka - 312 / 45

Scenarijai Trispalvei (5)     http://s6.uploads.ru/t/l5FN1.gif

Pakviesti vėliavai iškelti                                                                                                                                                                                                                                     

Dar laikas nebuvo įdienojęs; vis laikėsi ryto erdvėje, o jis, rytas, puikus, šiltas. Gera su tokiu būti kur bebūtum, bet geriausia, išėjus iš patalpos ir atsikvėpus jo gaiva. Tačiau kaip išeiti? Jaučiausi kaip važiuojančiame traukinyje: reikia laukti, kol sustos. Noras suprantu, kad tai ne traukinys, o nedidelis sodo namelis su viršum vadinamosios svetainės įrengtu Pastogės,  kitaip dar – Pastriekės departamentu, kuris man buvo labiau reikalingas dvasiniam pagyvenimui. Turbūt todėl ten dažniau pasijausdavau atviroje erdvėje. Regėjosi, kad  normalu pasijausti ten, kur pasinorėdavo. Pastriekės departamento lentų pertvara ir sienos dvasiai nebuvo reikalingos. Todėl ten jausdavosi ne pagal jo (ir mano) fizinius išmatavimus. Užklydę svečiai, beje, irgi nesunkiai, neretai net to nepajautę, gebėdavo persitvarkyti iš materijos į dvasios būtis. Nusileidus gi žemyn į svetainę, poreikis materijai atsigaudavo, vėl atrodydavo smagiau kaukšėti plaktuku,  išėjus į lauką kapstytis žemėje ar karstytis po medžius, bet  smagiausia buvo, vedinam įvairiausių reikalų, ateiti  prie Balsių (Kryžiokų) ežero ir pagyventi kartu su ąžuolu. Tačiau, matyt, atėjo laikas, kuomet Pastriekės dvasia persismelkė į svetainę, kai joje vis dažniau atsitinka dalykų,  būdingu Pastriekės departamentui. Ir šit dabar atsitinka jau ir tai, kai neįmanoma  nesuklusti Balso ir  Audronės apraiškai, apeiti ant sienos  pakabintą paveikslo rėmą. Tačiau atsiranda ir  dar vienas  dalykas – atrodo, kad namelis juda, važiuoja, keliauja. Vis prisiversdavau pasakyti: dar ša, kol kas dar ša... dar  anksti apie  tai net ir  Leokadijai prasitarti. Nedrąsu. Ateis laikas ir reikalai geriau pasimatys. Ir ką? Ar neatėjo? O pojūtis  važiuojančio, vaikščiojančio ar  kaip  kitaip  judančio namelio irgi neišnyksta.
– Ką  pasakysi, Leo,– nieko nepaaiškindamas apie tokią  savijautą, tariu žmonai. Atsiliepė irgi klausinėdama
– O kodėl  sakai, kad  rėmas tuščias? Vaidenasi  man ar kaip? Jau ir žegnoju, kad jis būtų tuščias, bet... Visa ko senatvėje  tikėjausi, bet  kad  taip... Dievas, regisi,  nepanorėjo, kad  būtų kaip žmonėse priimta. Jau ir  kojas sunku  pakelti, o... .
– Kas – o? Važiuoji?
– Ir galvoje jau  ne taip. Ne taip. Dar skaudžiau, negu kojas kelti. Kojoms dar lazda gali pagelbėti, o galvai?– klausdama pasakė  ji ir timptelėjusi už rankogalio: – Prisėskim, – tačiau  prisėsti neskubėjo. Jai svarbiau buvo pasakyti, kad prieš aušrą  susapnavusi mano eilėraštį „Po užmerktų akių vokais.“
– Netgi neskaičiusi jo niekuomet, o žinojau, kad parašytas 2011 metų pradžioje. Ir netgi deklamavau:

Argi sakiau,
Kad aklas akimis
Kuomet  jas nunešu į naktį?
Kartu su žvaigždėmis užspaudžiu po vokais,
Net Paukščių takas
Ima skaudžiai nerimauti, –

padeklamavo ir, sužiurusi į akis:
– Betgi spėk arba bent  įsivaizduok, kam, kokiai publikai deklamavau. Ogi  raidėms, tavo trijulei A, B ir Jotui. Iš kur visa tai, a? Iš kur? Neskaitau  aš tavo poezijų ir tos raidės atrodė išmanas,  išmislas. Bet va regiu  kaip bažnyčioje ir smagu deklamuoti. Ir dabar dar  vis smagu atsiminti, kad taip būta:

Galbūt nemanė,
Kad yra dalia,
Kuri net šitokią galybę
Į nelaisvę ima.
O aš taip pat
Net  nežinau, deja –
Iš kur ten, po vokais, erdvė tokia,
Kad  net neskauda.   

– Sakei, einam prisėsti, tai gal ir padarykime taip? Prisėskim, –  Tačiau irgi neprisėdom, o netikėtai pasiskundžiau, parodydamas į savo lemties išdaigas. Šį kartą į ligą, kuriai atsiradus, apsikabindavau kaip mylimą moterį ir jos vardą tardavau ar rašydavau didžia raide: Amnezija. Ir niekas tuomet negalėdavo įtikinti, kad  tai liga, o ne  ji, mano meilė, kuriai galėjęs ir kojų pirštelius išbučiuoti. Dabar gi tariau:
– O, kad  ją perkūnėlis tą Amneziją patrankytų, kol dar ji  man netrenkė. Tuomet net ir tavęs neįtikinsi, kad  regiu ir pasakoju tai, kaip iš  tiesų  yra. Kaip kad  šiandien: Buvo Balsas su Audrone. Štai ant sienos paliktas paveikslų rėmas. Aš sakau tuščias, tu gi...                                                               
– Tai ne rėmas. Net ir ne paveikslas. Tai ekranas. Tai langas. Gal net durys, pravertos durys, už kurių, kaip ir eilėraštyje:

Gyvena žmonės, saulė,
Debesys ir lietūs,
Padangę brauko mėlyni žaibai -
Ir gieda vyturiai,
Surankioję giesmes poetų,
Jų daug,
Bet nedaugiau,
Negu reikėtų.

– Na va,  O jeigu aš taip pakalbėčiau, kaip  tu man dabar?.Tiesiai, drūtai pasakytum:iškvailėjo mano senis. Nemanau, kad  protingiau pasielgčiau ir aš, jeigu būčiau paliktas be žinios apie susitikimus su Balsu, be žinios apie šio rėmo ant sienos atsiradimą? Žodžiu, Leokadija, tau geriau pasisekė negu man, nors kaip žinoti. Kokia  bebūtų patirtis, ji iškentėta, išbūta ir  ne šiaip sau  už vieną muštą dešimt nemuštų duoda.
– Tačiau turbūt atminties praradimas ne tolygus proto praradimui?
– Turbūt. Tačiau, kaip žinai, mano atveju prireikė šeštos palatos paslaugų..
– Iš ten , regis, ir  eilėraštis, – pasakė žmona, nusiteikusi jį padeklamuoti iki  taško:

Po užmerktų akių vokais
Įsiveržia gyvenimas į sielą
Net  Paukščių takas –
Dieve, jam padėk! –
Ir ten it danguje išlieka.

– Valio! – pasigirdo šauksmas ir kelių porų delnų plojimai: – Valio! – O netrukus paminėti ir mudu su Leokadija.
– Dzieduli, regis, ir nežinojai, kokį talentą šalia savęs turi. Džiaukis, kad  dar  yra kaip  yra. Ir atsimink ne tik Balsą  ir Audrone, bet ir ką pakalbėję. Ir apie  titnagą, ir  apie... Bet ateik  čia, užsimerk  ir  ateik.
– Užsimerkti?
– Neužsimerkęs neateisi.
– O su kuo kalbu?Tu čia, išdykėle? Raidė B?.
– Raidė B,  bet  kodėl – išdykėlė?. Va,  vėliavą  reikia iškelti. Ar tai išdykavimas? Močiute, ir tu  užsimerk. Jeigu  ką, teks  ir vežėja būti.
Neprisimenu, kad  būčiau užsimerkęs, bet tikriausiai taip  įvyko, bes netrukus į akis sužiuro aplinka, kurią išjaučiau užrašinėdamas paskutiniuosius eilėraščius. Sakau „užrašinėdamas“, o ne kurdamas, posmuodamas, dar  kaip, Todėl nauja realybė darėsi labai paprasta ir suprantama. Netgi  nereikėjo kalbėti, kaip į šitą realybę patekome. O pirmiausia joje susitikome su raidžių  trijule. Ak, garžiai kažkada apie trijulę padainavo Paulius Širvys baltų viršelių  knygelėje...

Murzinų draugų trijulė,
Kartu kėlė, kartu gulė
Ir iš traktorių kabinų
Kartu dairėsi merginų.

Tačiau  ten  situacija kitokia, ten visi trys vyrai, o  čia – dvi moterys ir  vienas  vyras, Ir pirmoji, žinoma, žodį tarė raidė B,
– Prisimeni, dzieduli, kaip  tau  Balsas taręs: rikiuok visus, ką turi savo raštuose. Visus iki vieno. Iki paskutinio. Mirusių šituose scenarijuose neturėtų būti. O kaip juos rikiuotum, dzieduli, jeigu  be  vėliavos,  a? Tačiau  ji  jau yra ir reikia ją iškelti.
Pelėda 2015-11-08 22:22:07

0

76

Lapkritis 2015
Saulė teka 07:35, leidžiasi 16:30, ilgumas 08.55
Delčia (dylantis)
27 mėnulio diena

Šiandien 6°C / 7°C, trumpalaikis lietus
Rytoj 6°C / 10°C, debesuota su pragiedruliais

9
PIRMADIENIS

Aurelijus Paulina Dargintas Skirtautė Teodoras Estela
Prie pilno visi draugai, prie tuščio - nė vienas
Skorpionas (10.23-11.22) - Ožka - 313 / 46

Scenarijai Trispalvei (6)       http://s6.uploads.ru/t/l5FN1.gif

0

77

Lapkritis 2015
Saulė teka 07:37, leidžiasi 16:28, d.ilgumas 08.51
Delčia (dylantis)
28 mėnulio diena

Šiandien 6°C / 9°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 6°C / 10°C, debesuota su pragiedruliais

10
ANTRADIENIS

Andriejus Leonas Vaišviltas Gelvydė Andrius Evelina
Pasaulinė mokslo diena taikai ir vystymuisi
Bėda be dantų, o žmogų suvalgo
Skorpionas (10.23-11.22) - Ožka - 314 / 46

0

78

Lapkritis 2015
Saulė teka 07:39, leidžiasi 16:26, di lgumas 08.47
Jaunatis
0 mėnulio diena

Šiandien 5°C / 11°C, debesuota su pragiedruliais
Rytoj 6°C / 10°C, lietus

11
TREČIADIENIS

Martynas Vygintas Milvydė Anastazija Nastė
Šv. Martynas, paskutinė rudens šventė
Širdis ne avelė - šieno nepaduosi
Skorpionas (10.23-11.22)– Ožka - 315 / 46

6. Himnas su prieskoniais

– Dzieduli,– tarė B,– giedosime himną, bet kitaip. Giedosime  jį kaip dar niekas negiedojęs. Su prieskoniais. Nagi,  Jotai, sakeisi, kad atsakomybę asmeniškai prisiimi. Taigi prašom, pradėk. Mūsų  tiek, kiek prognozavom
– Be tavęs, šarka, regis, kad... o taip, mes jau neapsieitume. Ir dziedulis su močiute kaip mat suprato, kad giedosime himną, kelsime vėliavą. Taip, taip, kelsime radijo karietos vėliavą. Nors ji išskalbta, išlyginta, tačiau  neapsigausi; matosi, kad ne  nauja..bet ne nauja. Nežinau, kaip  ilgai ji su  karieta  buvo, tačiau numanau, kad tai pasakys, kas geriau žino. Pirštai gi, žinoma, nerodysiu Tikėkim, kad  atsiras ir tokių – jei ne šiandien, tai vėliau, bet sakau, reikia  manyti, kad  atsiras., Ypatingai turint mintyse publiką apie kurią kalbėjo Balsas.
– Jau sakiau ir apie publiką. Prašau nesikartoti. Ji gi visi iki  vieno, iki paskutinio, kurie dziedulio raštuose užrašyti. Ir paakcentavau, kad  mirusių Trispalvės scenarijuose neturėtų  būti.
– Nespirgėk, mieloji. Pakentėk, – sudraudė ją raidė B.
– Tegu spirga, – kaip dažniausia pakantus pasiliko Jotas –. Manau, kad  repeticija tam ir reikalinga, kad vėliau nebūtų gėdos. O prie vėliavos apturėti sarmatą, oho kaip nekaip atrodo. Neduok Dieve! Ypatingai, kai  su ja susiruošęs praeiti  visą atkurtos valstybės laikmetį
– Dzieduli, tai visas  šimtas metų. Iki pat  2018  vasario vidurio.
– Ir vis tik nespirgėk, – vėl paprašė raidė A.
– Atrodytų, kad laiko iki vasario šešioliktosios nemažai, bet  taip tik  atrodo. Darbo daugiau negu gal suvokiame. Štai  kad ir dėl  prieskonių, apie kuriuos kalbėjo B. Kas bepasakys ar  jie pasiteisins, ar išsikvėps po pirmo bandymo arba kad ir po kelių ar po keliolikos.
Jotas pakalbėjo ramiai. Be emocijų. Lyg sau. Tačiau  dabar, užlošęs galvą į viršų ir  akimis  nučiuožęs vėliavos stiebu;
–:Nepyk, Dzievuli, jeigu  kas ne  taip, bet ir nuolankusnebūk. , Taip jau lenta, kad vėliavą reikia  kelti  karietos vežėjui. Ir taip  jau sumanyta, kad ją reikia  kelti  kitaip.
–  Neskubėk,  Jotai, neskubėk. Kad ir repeticija, o mūsų  senoliams reikia  žinoti, kad ir tarėmės, ir kalbėjome, ir apkalbėjome, kaip kelsime vėliavą, kai  įšvis  atkurtos  valstybės šimtmetis. Atrodytų, kad paprastai ir nieko naujo nereikėtų laukti, jeigu girdi, ir žodžio iš dainos  neišmesi. Tai  ką  bekalbėti apie  himną. Berti  išmetam iš dainos ne tik žodžius, žodžius bet ir  posmus. Netgi ir dainas numarinam , o kartais ir sušaudom. Ir turbūt, pagal nuopelnus...
– Ne,  ne,  dabar  apie  tai –  neverta. Tokiems  dalykams dar laiko  bus.  O  dabar,  dėmesio... Dzieduli, prašom  prie stiebu. Ir  jus, močiute, ir  tu.
   Stiebas  buvo čia pat. Tačiau  jo lyg ir  neregėjau, nes į akis išvietė vėliavos  šilkas.. Prisiliečiau  prie  jo, ir regis atgijo visa atmintis, Rytas iš ryto ėjome  prie jos , kad laimingai  suplevėsuotų  viršum karietos, Vakarais irgi  ėjome, kad  nepasiliktų naktyje. Karietos vėliavą laikėme tik saulės šviesoje – kėlėm jai patekant, nuleisdavome, jai leidžiantis. Ir taip diena iš dienos iki ...
– Dzieduli, tau  bloga, -  prišoko  raidė  B.
– Prisiminiau. Kodėl tik dabar, a?
–Tačiau prisiminti nebūna vėlu. Juk nebūna, a?
– Atsimindavo ir vėliavą,– pirmą kartą  prabilo
Leokadija, – Ir rašė. Nemažai rašė, Betgi žinote, kaip būna tokiuose metuose. Užmiršta žmogus pats save ir nežino kokią dieną  gyvena. O aš va, regis, pradedu  žinoti, ką  jis rašė Viešpatie, kaip čia taip?  Na taip, pradedu žinoti. Iš kur, a?  Aš tikrai nežinau iš kur. Gal Vidinis?– ne ką galėjusi pasakyti Leokadija  apie  atsiradusi savyje gebėjimą.
– Ką jis, taigi  Vidinis? – suklusau
– Ką – jis?  Ką – jis? Turėtum geriau  žinoti, „ką jis“. Va, paklausyk –- pasakė  žmona ir išgirdome, kai neįprastai pasigirsta jos deklamacija:

Te bus pagarbinta dabar ir visada...
Ir jeigu taip iš tikro bus,
Su vėliava išliksime
Gyvensime  jos dvasioje
Ir kur  - ar ČIA, ar TEN - bebūtume,
Save išbūsim tautoje.
Net nesvarbu, kokia lemtis ištiktų mus.
Svarbu, kad trispalvė
Į širdis audeklu tautos
Giedotų atmintį giesme Kudirkos.

– Stop, stop! – netikėtai vikriai pašoko Jotas tildyti žmonos, o jai nutilus vėlgi nelauktai pasigirdo Vinco Kudirkos Tautinė giesmė. – Vėliavą,  dzieduli, kelk vėliavą, – karščiavo Jotas matydamas, kaip nedarniai prasidėjo pirmoji vėliavos kitaip pakėlimo repeticija. Dar nebuvau pajudinęs vėliavos kilti stiebu, kai pirmasis posmas pasibaigė, giesmė nutruko, užtat  stiebu kilo jos šilkas.
– Ne, ne. Taip nereikia, pavėlavom. Vėliavą tik himnu giedant kelsime. Tik. Nutyla himnas ir, vadinasi, vėliava sustoja, nepaisant  kaip aukštai – žemai pakelta. Tai jos kraujas Atsiprašau, – pakalbėjo Jotas ir patikino, kad nors ir  nesmagu, kad taip  atsitiko, bet gi būna blogiau: O tu, močiute, nuostabi.  Bravo tau! Bravo, – pagyrė Leokadiją. Nenustebčiau ąiau, paregėjęs  tave  kaip vežnyčioja ir su vedelėmis  rankose, ir su botagu..
  Tačiau tai, ką  girdėjote tik  kradžia.
– Ir palikime  ją kaip pradžia iki pirmo himno posmo, o toliau orientuojame pagal ji.  Himnui giedant  dirba  tik dzieduli, laipindamas  veliava į  viršu, O  visi  kiti , kai  giedančios statulos, netgi be didesnių emocijų. Supratai B,0-  šyptelėjo  išdykėlei  Jotas
– Aš ir dabar kaip statula, padėjusi dešinę ranką ant kairės  pusės  krūtinės.
– Tuomet viskas  aišku. Net ir  man, – dar plačiau  šyptelėjo  Jotas
  Man irgi pasirodė, kad aišku, bet nsavo kaltės neišsižadėjau, Dėl  mano neapdairumo , išgirdus  himna, vėliava suvėlino kilimą. Tai turėjo būti  aišku  ir  be paaiškinimu. Ne  vaikėzas  koks., b tačiau  vis  dėlto Jotui pasakiau.
– Nors  mirktelėk, kad ir  statula  būdamas
Raidė A, kažką pakuždėjusi prisiglaudė prie  Leokadijos.
– Ką  gi, kaip sakoma, atsikvėpę plačiai krūtine, gal pradeda.Tu, močiu
Tu  močiute, čia vi pirmiausioji, ceremonialo  prima. Nagi,  šelmės  mums..
  Šikart tyla regėjosi  gilesne  negu  pirmą  karat ir, baigus deklamuoti anksčiau deklamuota teksta ir pasigirdus  himnui, pradėjo stiebu  kiti ir vėkiana Sklandžiai, lengvai, paklusdami Vincui Kudirkai. 
    Lietuva,  tėvyne  mūsų,
    Tu didvyrių žeme,
     Iš praeities tavo sūnūs
     Te stiprybę semia

Bet  va giesme  nutilo, veliav  sustojo ir girdėjau Leokadiją:

Taip, taip, kad  atmintį giedotų,
Beje, labai nelengvą.
Nelaukime – jos vėjai mums jau nepaoš,
Lengviau pakels Puntuko akmenį,
Napoleonas  į Paryžių 
šv. Onos  bažnyčią nusineš..
O Dieve, siųsk mums aukštą ryžtą
Surinkti atmintį kaip Bibliją 
Į sunkią kaip žemelė knygą,
Pašventinta giesme Vinco Kudirkos
Ir vienąkart  pragydusia himnu.
Tik nesakykite, prašau, kad gal ne taip kalbu
Einu į atgimimą didelės valstybės
Su savo okeanas ir žvaigždynais
Su Kristumi ant kryžiaus
Su dar skaudžiau nei Peterburgo
( San Peterburgo0 prikaltu lietuvišku žogžiu.
Einu pre iįštakų valstybės arkurtos
Iš pilko vyturio aušroj,
Iš jo giesmės spalvų,
Iš žemės trupinėlio.

Ir vėl pragydo himnas. Nesakyčiau, kad galingai, bet choru, bet sutelktai ir kartais pasijausdavau kad pats savęs negirdžiu  giedančio, Ir  vėliava sliuogė stiebu vis aukščiau ir aukščiau.
    Tegu Tavo vaikai eina
    Vien takais dorybės
    Tegu dirba Tavo naudai
    Ir žmonių gėrybei

– Dabar tau, Leo, žodis. Te tau Vidinis padeda. Minėjo tave. Gal iš  tikršju tu  jai ir teiki informacijas- pa dumojau  mintysepagalvojau.
Paddėjoa, Ir  kaip  man  pasirodė, netgi  puikiai. Kaip  kad ir Jotas verinės..

Liūdėkime,
Bet nesupykime,
Jeigu taip žodį žodin pagiedoję,
Ūmai  išgirstume,
Kažką atėjus į save
Ir pamatytume, kaip ranką ištiesia
Lyg ubagaujantis duonos prašytų.
Atrodytų, tiek daug  darbų jau padaryta,
O duonos burnai ne gana.
Sunku tikėti, kad tokia ranka
Ir vėliavą pakels aukščiau
Negu jai reikia.
O juk, – ar  girdite?  –
Giesmė dėl to nespringsta.

Tegu saulė Lietuvoj
tamsumas prašalina
ir šviesa, ir tiesa
Mūs žingsnius telydi

Ir vis dėlto telydi, o ne lydi,
Į ateitį vis kalbame aukštus žodžius
Dar atmintim  reikės ir tiltus grįsti.
O į karietą, titnagą įkėlus,
Jos šviesą išnešioti  angelais.

Tegu meilė Lietuvos
        Dega  mūsų  širdyse,
        Vardan  tos Lietuvos
        Vienybė težydi

Nelauk katučių, kada šitaip baigiam himną
Ir vieversiui už giesmę jo
Delnais nepadėkojam.
Tegu mano petys kaip raidės žodyje
Prisiglaudžia tau  prie peties
Ir Lietuvą su Griunvaldu dainuoja.

Pirmadienis.
Jis žino, tiki, kad išaušo į rytojų.
O aš? o tu? o ir kiekvienas?
                            2018 metų sausio 1-ji

0

79

Lapkritis 2015
Saulė teka 07:41, leidžiasi 16:24. d. ilgumas 08.43
Jaunatis
0 mėnulio diena

Šiandien 7°C / 10°C, lietus
Rytoj 5°C / 6°C, debesuota

12
KETVIRTADIENIS

Juozapotas Teodoras Ašmantas Alvilė Kristina Renata Kristinas
Ožio diena
Pasaulinė kokybės diena
Gyvenimas be žmonos - kaip daržas be tvoros
Skorpionas (10.23-11.22) - Ožka - 316 / 46

Scenarijai Trispalvei  http://s6.uploads.ru/t/l5FN1.gif

6. Repeticija su himno prieskoniais

Atsiradus mudviems su Leokadija anapus paveikslo rėmo, bent kiek didesnio sambrūzdžio nebuvo, Atėjome ten, atrodė, kaip suplanuoti tokio buvimo, pasiruošę jam. Net ir be jautresnių pasisveikinimų:
   – Dzieduli, giedosime himną, bet kitaip. Giedosime jį kaip dar niekas negiedojęs. Su prieskoniais.– smagiai pasakė raidė B ir skubino Jotą: –  Nagi, mielas ponuli, sakeisi, kad atsakomybę asmeniškai prisiimi. Taigi prašom, pradėk. Mūsų tiek, kiek prognozavom. Visi
   – Be tavęs, šarka, regis, kad... o taip, mes jau be tavęs neapsieitume. O koks stebėtinas informatyvumas kalbos!–  ironizavo Jotas, – Močiutė su dzieduliu kaip mat suprato, kad giedosime himną, kelsime vėliavą. Taip, taip, kelsime radijo karietos vėliavą. Nors ji išskalbta, išlyginta, tačiau akys neapsigauna – matosi, kad ne nauja. Ir tai labai gerai. Argi ne? Ir šitai jau sakau neperdėtai, neironizuodamas. Ateikit,  ateikit.  Arčiau, arčiau ateikit,– kvietė Leokadiją ir  mane prie stiebo Jotas, kur buvo pakilimui paruošta vėliava.
   Karietos? – lyg pagalvojau, bet  mąstymui laiko nebuvo. Paširdžiuose it bitė  įgėlė. Neskaudėjo. Įgėlė ir medumi patepė, darėsi saldu. O Jotas buvo ramus ir netilo:
   – Nežinau, kaip  ilgai vėliava su  karieta  buvo, tačiau numanau, kad tai pasakys, kas geriau žino. Pirštais gi, žinoma, nerodysiu. Tikėkim, kad atsiras ir tokių – jei ne šiandien, tai vėliau, bet sakau, reikia manyti, kad atsiras. Ypatingai turint mintyse publiką apie kurią kalbėjo Balsas.
   – Jau sakiau ir apie publiką. Prašau nesikartoti, – neiškentė B,– O ji nemenka, ji gi: visi iki vieno, iki paskutinio, kurie dziedulio raštuose užrašyti. Ir paakcentavau, kad mirusių Trispalvės scenarijuose neturėtų  būti.
   – Nespirgėk, mieloji. Pakentėk, – sudraudė ją raidė A.
   – Tegu spirga, – kaip dažniausia pakantus pasiliko Jotas –. Manau, jog repeticijos reikalingos, kad vėliau nebūtų gėdos. O prie vėliavos apturėti sarmatą oho kaip nekaip atrodo. Neduok Dieve! Ypatingai, kai su ja susiruošęs praeiti  visą atkurtos valstybės laikmetį
   – Dzieduli, tai visas šimtas metų. Iki pat  2018 vasario vidurio.
   – Ir vis tik nespirgėk, – vėl paprašė raidė A.
   – Atrodytų, kad laiko iki ano vasario šešioliktosios nemažai, bet  taip tik  atrodo. Darbo daugiau negu gal suvokiame. Štai kad ir dėl  prieskonių, apie kuriuos kalbėjo B. Kas bepasakys, ar jie pasiteisins, ar išsikvėps po pirmo bandymo arba kad ir po kelių ar po keliolikos valandų, dienų, savaičių, mėnesių.
   Jotas pakalbėjo ramiai. Be emocijų. Lyg sau. Tačiau dabar, užlošęs galvą į viršų ir akimis nučiuožęs vėliavos stiebu; jau kitaip:
   –:Nepyk, dzievuli, jeigu kas ne taip, bet ir nuolankus nebūk. Taip jau lemta, kad vėliavą reikia kelti karietos vežėjui. Ir taip  jau sumanyta, kad ją reikia kelti kitaip.
   Ir šit dabar, lyg bandydama paaiškinti būtent Leokadijai ir  man, kokiu tikslu čia atsiradę, į paramą Jotui paskubėjo raidė A.    ,
   – Neskubėk, Jotai, pas dzievulį. Neskubėk. Kad ir repeticija, o mūsų senoliams reikia  žinoti, kad ir tarėmės, ir kalbėjome, ir apkalbėjome, kaip kelsime karietos vėliavą, kai įšvis atkurtos valstybės šimtmetis. Atrodytų, kad tai žinoma, todėl paprasta ir nieko naujo nereikėtų iš tokio ceremonialo laukti. Girdi, iš dainos žodžio neišmesi. Tai ką  bekalbėti apie himną? Betgi išmetam iš dainos ne tik žodį, žodžius, bet ir posmus. Būna, kad ir dainas numarinam, sušaudom. Ir turbūt pagal nuopelnus...
   – Ne, ne, dabar išsamiau apie  tai kalbėti neverta. Tokiems  dalykams dar laiko  bus. O dabar dėmesio... Dzieduli, prašom  prie stiebo. Ir tu, močiute, irgi. Prie stiebo.
   Stiebas  buvo čia pat. Tačiau jo lyg ir neregėjau, nes akyse įsišvietęs visą laiką laikėsi vėliavos šilkas. Prisiliečiau prie jo ir, regis, atgijo visa atmintis. Rytas iš ryto ėjome  prie jos, kad laimingai suplevėsuotų viršum karietos. Vakarais irgi ėjome, kad  nepasiliktų naktyje. Karietos vėliavą laikėme tik saulės šviesoje – kėlėm ją patekant saulei, nuleisdavome jai leidžiantis. Ir taip diena iš dienos iki ...
   – Dzieduli, tau bloga? – prišoko raidė B.
   – Prisiminiau. Tačiau kodėl tik dabar, a?
   –Tačiau prisiminti nebūna vėlu. Juk nebūna, a?
   – Atsimindavo ir vėliavą, atsimindavo, – pirmą kartą prabilo Leokadija, – Ir rašė. Nemažai rašė, Betgi žinote, kaip būna tokiuose metuose. Užmiršta žmogus pats save ir nežino kokią dieną  gyvena. O aš va, regis, pradedu  žinoti, ką  jis rašė Viešpatie, kaip čia taip?  Na taip, pradedu žinoti. Iš kur, a? Tikrai nežinau iš kur. Gal Vidinis? – ne ką galėjusi pasakyti Leokadija  apie atsiradusį savyje gebėjimą.
   – Ką jis, taigi Vidinis? – suklusau
   – Ką – jis?  Ką – jis? Turėtum geriau  žinoti ką jis. Va, paklausyk –- pasakė žmona ir išgirdome neįprastą jos deklamaciją.:

Te bus pagarbinta dabar ir visada...
Ir jeigu taip iš tikro bus,
Su vėliava išliksime,
Gyvensime jos dvasioje
Ir kur – ar ČIA, ar TEN bebūtume,
Surasim esančius tautoj.
Net nesvarbu, kokia lemtis ištiktų mus.
Svarbu, kad trispalvė
Į širdis audeklu tautos
Giedotų atmintį giesme Kudirkos.

– Stop, stop! – netikėtai vikriai pašoko Jotas tildyti Leo, o jai nutilus vėlgi  nelauktai pasigirdo Vinco Kudirkos Tautinė giesmė. – Vėliavą,  dzieduli, kelk vėliavą, – karščiavo Jotas matydamas, kaip nedarniai prasidėjo vėliavos kitaip pakėlimo pirma repeticija. Dar nebuvau pajudinęs vėliavos kilti stiebu, kai pirmasis posmas pasibaigė, giesmė nutruko, užtat  stiebu kilo jos šilkas.
   – Ne, ne. Taip nereikia, pavėlavom. Vėliavą tik himnui giedant kelsime. Tik. Nutyla himnas ir, vadinasi, vėliava sustoja, nepaisant kaip aukštai – žemai pakelta. Tai jos kraujas. Atsiprašau, kad paskubėjom – pakalbėjo Jotas ir patikino, kad nors ir  nesmagu, kad taip  atsitiko, bet gi būna blogiau:– O tu, močiute, nuostabi. Bravo tau! Bravo, – pagyrė Leokadiją. – Nenustebčiau paregėjęs tave su vadelėmis ir botagu rankose.
   – Tačiau tai, ką  girdėjote yra tik pradžia, – nebežinodama kaip elgtis, atsiliepė.
   – Ir palikime ją kaip pradžią iki pirmo himno posmo, o toliau orientuokimės pagal jį. Himnui giedant dirba tik dziedulis, laipindamas vėliava į viršų, O visi kiti kaip giedančios statulos, netgi be didesnių emocijų. Supratai B? – šyptelėjo išdykėlei  Jotas
   – Aš ir dabar kaip statula, padėjusi dešinę ranką ant kairės pusės krūtinės.
   – Tuomet viskas aišku. Net ir man, – dar plačiau šyptelėjo Jotas.
  Man irgi pasirodė, kad „viskas aišku“, bet savo kaltės neišsižadėjau. Dėl mano neapdairumo išgirdus himną, vėliava suvėlino kilimą. Tai turėjo būti aišku ir be išankstinių  paaiškinimų. Ne vaikėzas koks, tačiau  vis dėlto Jotui pasakiau:.
– Nors mirktelėk, kad ir statula būdamas.
Raidė A, kažką pakuždėjusi, prisiglaudė prie Leokadijos. O Jotas tarė:
   – Ką  gi, kaip sakoma, atsikvėpę plačiai krūtine, gal pradedam. Tu, močiute, čia  pirmiausioji, ceremonialo prima. Nagi sėkmės  mums. Te antras kartas nemeluoja..
  Šį kartą regėjosi, kad tyla gilesnė. Leokadijai pakartojus deklamaciją, pasigirdo himnas, nesuvėlavus pradėjo stiebu kiti vėliava, sklandžiai, bet lengvai paklusdama Vincui Kudirkai.

Lietuva,  tėvyne  mūsų,
     Tu didvyrių žeme,
     Iš praeities tavo sūnūs
     Te stiprybę semia

Tačiau va, posmui pasibaigus,  giesmė  nutilo, vėliava liovėsi sliuogusi ir visi  girdėjome Leo:

Taip, taip, kad atmintį giedotų,
Beje, labai nelengvą.
Nelaukime – jos vėjai mums jau nepaoš,
Lengviau pakels Puntuko akmenį,
Napoleonas  į Paryžių 
Šv. Onos bažnyčią nusineš...
O Dieve, siųsk mums aukštą ryžtą
Surinkti atmintį kaip Bibliją 
Į lengvą kaip žemelė knygą,
Pašventinta giesme Vinco Kudirkos
Ir vienąkart pragydusia himnu.
Tik nesakykite, prašau, kad gal ne taip kalbu –
Einu į atgimimą didelės valstybės,
Su savo okeanas ir žvaigždynais,
Su Kristumi ant kryžiaus
Su Peterburgo prikalta lietuviška knyga.
Einu prie ištakų valstybės atkurtos,
Iš pilko vyturio aušroj,
Iš jo giesmės spalvų,
Iš žemės trupinėlio.

Ir vėl pragydo himnas. Nesakyčiau, kad galingai, bet choru, bet sutelktai ir kartais pasijausdavau, kad pats savęs negirdžiu  giedančio. O vėliava sliuogė stiebu vis aukščiau ir aukščiau.

Tegu Tavo vaikai eina
    Vien takais dorybės
    Tegu dirba Tavo naudai
    Ir žmonių gėrybei

Dabar tau, Leo, žodis. Te tau Vidinis padeda. Minėjai jį. Gal iš  tikrųjų jis tau teikia informacijas, – padūmojau galvoje .
   Padėjo. Ir kaip man  pasirodė, netgi  puikiai. Kaip  kad ir Jotas vertino.

Liūdėkime,
Bet nesupykime,
Jeigu taip žodį žodin pagiedoję,
Ūmai  išgirstume,
Kažką atėjus į save
Ir pamatytume, kaip ranką ištiesia
Lyg ubagaujantis duonos prašytų.
Atrodytų, tiek daug  darbų jau padaryta,
O duonos burnai ne gana.
Sunku tikėti, kad tokia ranka
Ir vėliavą pakels aukščiau
Negu jai reikia.
O juk, – ar  girdite?  –
Giesmė dėl to nespringsta.

Tegu saulė Lietuvoj
    Tamsumas prašalina
     Ir šviesa, ir tiesa
     Mūs žingsnius telydi

Ir vis dėlto telydi, o ne lydi,
Į ateitį vis kalbame aukštus žodžius
Dar atmintim reikės ir tiltus grįsti,
O į karietą, titnagą įkėlus,
Jos šviesą išnešioti  angelais.

Tegu meilė Lietuvos
    Dega  mūsų  širdyse,
    Vardan  tos Lietuvos
    Vienybė težydi

Nelauk katučių, kada šitaip baigiam himną
Ir vieversiui už giesmę jo
Delnais nepadėkojam.
Tegu mano petys kaip raidės žodyje
Prisiglaudžia tau  prie peties
Ir Lietuvą su Griunvaldu dainuoja.

Pirmadienis.
Jis žino, tiki, kad išaušo į rytojų.
O aš? o tu? o ir kiekvienas?
                            2018 metų vasario 16- ji Pelėda 2015-11-12 06:38:52

Отредактировано Pranas (2015-11-12 13:47:14)

0

80

Lapkritis 2015
Saulė teka 07:43 leidžiasi 16:22, d. ilgumas 08.39
Jaunatis
1 mėnulio diena

Šiandien 6°C / 8°C, debesuota
Rytoj 3°C / 5°C, trumpalaikis lietus

13
PENKTADIENIS

Norvydas Eirimė Arkadijus
Penktadienis, 13-oji diena
Verslo diena
Bičiulį nelaimėje pažinsi
Skorpionas (10.23-11.22) -Ožka - 317 / 46

0

Вы здесь » Trys pelėdos » SCENARIJUS TRISPALVEI » Ruošiantis Lietuvos valstybės atkūrimo (2018, vasario 16 d) metinėms