Sausis 2018
Saulė teka 07:27 leidžiasi 1į6:35, ilgumas 08.08
Jaunatis (pilnėja), 5 mėnulio diena
Šiandien -9°C / -6°C, debesuota
22
PIRMADIENIS
(Anastazas, Asta Nastė, Vincas) {Gaudentas Aušrius Skaistė Džiugas }
Su titnagu ant kelių
Atsiverčiu kalendorių. Kaip visuomet, kaip kasdien. Tačiau argi tai naujiena, jeigu jų tiek daug ir tai daugybei piliečių įprastas dalykas.
– Ir dar kokia naujiena! – dabar sakau. – Jeigu tokia svarbi ji nebūtų, argi apie ją kalbėčiau? Ir nekalbėjau, kol nedingtelėjo kažkas į Savęsp kaip Tunguskos meteoritas į taigą. Rašiau eilėraštį „Teka saulė“ ir mokėjau džiaugtis, kad gebu mąstyti:
Daug tylos. Net per daug.
O pasaulis skaidrus lig muselės sparnelio.
Negi reikia klausyti minties,
kad pavargęs esu,
nesulaukęs net šimto.
Ponai mano,
dėl to man liūdėti netenka,
tai, kas BUVO – manęs ne lašu neaplenkę –
susikrovė kaip Vilnius į mūrus
ir Savęsp erdvėje karalyste žibina.
Bet vis tiek dar norėčiau išbėgti,
dar daugiau parsisiųsti statybų į mūrus,
bent iki šimto .
Ligi šiol dar smagu atsiminti,
kaip prie Vieneto glaudžiasi Nulis,
kaip dievai jo bažnyčiose skamba,
kaip gražiai poteriauja altoriai.
O jeigu ne vienas, o – du?
Nebaigtas rašyti eilėraštis sustoja, plunksna lyg patekanti saulė pakyla aukščiau nuo popieriau. Man tai kaip paraginimas neskubėti, geriau įsiklausyti į žodžius ir tik tuomet pasiūlyti jiems būstą ant popieriaus. O iš viršaus stebi „Lietuvio kalendoriaus“ varduvininkai. Smagu, kad ten ir Vincas su Asta – tėtės ir dukros vardai. Irgi atrodo laukia, ką atsakysiu, pasiklausęs savęs: o jeigu ne vienas , o – du nuliai?
Bičiuli mielas, neprasitark.
kad per mažai to vieneto, tų nulių? –
išgirdau pasargaujančią Daliją.
Pakėliau kairę ranką dešine, paglosčiau anos rankos Mažylį ir neskubiai, atsargiai jį priglaudžiau prie delno, stengdamasi atkartoti veiksmą, kurį pirmą kartą atliktą 1949 metais.
– Dešimt,– pasakiau. Ir tai buvo tiesa. Su Mažyliu, dabar dažniau vadinamu Digitus Minimus, minėjau pirmą pragyventą dešimtmetį. Dar po dešimt metų tuo pačiu laiku užlenkiau antrą pirštą, Bevardį. Dar po dešimt – Didįjį. Per penkiasdešimt metų visi kairės rankos pirštai gavo po dešimt metų sukaupto laiko palikimą su visu kiekvieno jų dešimtmečiuose užgyventu turtu. Dešinės rankos Nykštys su Smiliumi jau irgi juo apdalyti. Prie pat delno prilenktas ir dešinės Didysis... Jau net neabejoju, kad tai pavyks padaryti, dar vienas dešimtmetis sukauptas ir jam paliktas, kaip palikimas. Tačiau tai nedidelė paguoda, nes dar reikės sukauti du dešimtmečius „palikimo“, kad nebūtų begėdiškai nuskriausti paskutinieji du – dešinės rankos Smilius ir Mažylis. Reikia prie Vieneto priglausti dar vieną nulį.
Gal todėl iš toli,
bet jau šiandien regiu,
kaip, į kalnus išėjusį, vejasi Jis.
panašus į šilinių Tamošių
pro šulinį į debesį įšokusiu...
... daug tylos. Net per daug.
o pasaulis skaidrus lig muselės sparnelio.
Teka saulė giliai iš Savęsp
per sapnus, per mintis ir žodžius,
o patekėjus, nusileisti negali...
– Ir ką žadi daryt? – išgirdau varduvininką Vincą
– Iš tikrųjų, – ką? – smalsavo ir varduvininkė Asta.
Ir girdžiu, kai, atrodytų, be jokių priežasčių įsiterpia Albinos Šiupienienės palinkėjimai karietai iš 1994 metų sausio.
„Radijo karieta“ – malonus ausiai skambesys, netikėtas akiai žavesys. Žiū, iš arčiau karieta – menkutė ir prasta.
Ar nesubyrės pasukusi į kelią?
Ar rasis kam palabint vadeliotoją? Juk mes nebe tie – svetimi ir pikti, pavydūs ir įtarūs. Iš kur drąsumas Tamstos toks?..
Ar nesusigraudinsi kartais grįžęs: ieškojau Lietuvos – Lietuvos nebradau.
– Ak, Albina,– kalbu jai dabar, iš 2018 sausio. – Visko būta. Net manyta, kad karietos niekuomet nebuvo. Niekuomet. Tačiau skaudžiau buvo įtikėti, kad ji dingo taip, kad ir atmintis apie ją išnyko. Tačiau irgi, matyt, neriekia stebėtis. Juk daug kam ir Tunguskos meteorito nebuvo. Tačiau tai ne joks praradimas, o priešingai. Gal jie teisūs. Net jeigu ir neteisūs, taigi puiku, kad taip yra. Girdėk kaip tariami jų žodžiai:
... tąsyk sprogo iš žemės išsiveržęs metano dujų debesis. Žemę pervėrė juodoji skylė, įvyko termobranduolinė reakcija arba nukrito antimaterijos gabalas, o gal – ateivių laivas.
Argi, neįdomu, Albina. Ir kalbu taip, kad kažkas panašaus atsikimo ir su manimi. Pati žinai, kad ne vienerius metus iešojau karietos, kai ji buvo netgi arčiau negu greta, negu čia pat; buvo giliau. Man regis, kad tai panašu į Šklėrių Tamošių, pro šulinį į debesį įšokusiu. Bet atsiprašau. Gal jau ir pati primiršai, kokie tavo linkėjimai buvę.
– Manai? Tuomet prašau, pasitikslink.– vėl atsiliepė Albina iš 1994.
Dieve duok, kad būtumei lyg varpas, šaukiąs pakeleivį lipti karieton ir godas godoti.
Klausykis ir kalbėki. Iš širdies į širdį. Idant pajaustum žodžio gyvastį ir dvasią. Tiktai nelieskit dabarties žaizdų – galbūt greičiau užgis, Stiprybės Tamsta semkis praeity – nuo amžių per garbę didžiavyriai vedė ir gaivino tautą. Prikelkite mirusius, pažadinkit gyvus... Terauda dzūkeliai, dainuoja sūduviai, tegirias žemaičiai, kvatojas aukštaičiai...
Paėmiau titnagą ant kelių, paglosčiau ir iš karietos kelionių girdžiu:
Senis švilpčioja botagą
Timpsi vadeles
Dantyse pypkutė dega
Pusto liepsneles
Oi parvešim šimtą metų
Mūs šalelės mylimos,
Šimtą metų, šimtą metų –
Visą amžių Lietuvos..
– Tik? Tik tiek? – paklausė Šklėrių Bladukas, bet aš jo tuomet nepažinau. Jis, beje, ir atėjo į karietą, kad nebūtų pažintas.
_________________________________________-----------------------------------------
Vartotojas (-a): spika Sukurta: 2016-10-20 17:14:17 Graži ta tylos karalystė...Matau ir du nuliai, kaip dviračio ratai, bėga į tą karalystę vienas paskui kitą. Tik reikia truputi palaukti, tik dar vienas posūkis ...
Vartotojas (-a): daliuteisk Sukurta: 2016-10-20 12:13:57 Bičiuli mielas,
Neprasitark,
Kad per mažai to vieneto, tų nulių?
Gal ir mažoka,
Jeigu atskirai,
Draugėn sudėjus –
Pilnatis mėnulio
Tavam sode, kuris vardu Savęsp‘i,
Kur vaikšto išmintis romi,
Kur žodžių nebėra tuščių –
Jie sunkūs, kaip riešutai vėlyvą rudenį pribrendę,
Bet neslegia, o pakylėja.
Tyla!
Kokia skambi tyla!
Dienų triukšme ar ne tokios ilgėjais?
Ar ne tokių saulėtekių?
Moderatorius (-ė): Pakeleivis Sukurta: 2016-10-20 10:50:25 Nuoširdžiai – patiko ši Karalystė.
Šiek tiek susipažinus su kelione Savęsp, kur dalyvauja ir šilinių Tamošius, šulinys, debesėlis, metai (gi visas kūrybinis-filosofinis turtas apie tai), džiugu, kad lyg ir apie tą patį radosi dar kitoks rūmas.
Paprasta ir poetiška.
Nemeluosi - neparduosi
Vandenis (01.21-02.19) –Šuo – 02 / 04
3. Tylu, gilu...
Atrodė, pasakos nunyks,
O jeigu – ne,
žiūrėsiu iš toliau
joms netrukdydamas išreikšti mielą prasmę.
Ir štai regiu –ant mano delno tūpia vyturys.
Ir lizdą po šapelį krauna.
Žiema gi, vyturėli mažas.
Nupūs abu su mano delnu
Ir lizdui tavo suneštais šapais.
Negi manai, kad šiam,
po mirtį braidančiam pasauliui,
galėtume padėti užmačia kilnia?
.
Atsiremiu į švento Stepono bažnyčią
Ir nežinau, kaip akmenis į žmogų sviedžia ,
Kaip Jėzus Kristus kalamas prie kryžiaus
Kaip dvi papūgos galvoje
„Internacionalą“ gieda.
Tylu, gilu.. Net nežinau
ar pasakų tokiam peizažui reikia.
Te bus ramybė tau ir tavo lizdui, vyturėli mažas.
nutūpusiam ant delno žiemoje,
pavasariu darbymetį atnešusiam.
Tylu, gilu... Atrodė, pasakos nunyks,
O jeigu – ne,
žiūrėsiu iš toliau
joms netrukdydamas išreikšti priedermę laimingą.
Ir štai regiu – ant mano delno tupia vyturys
ir šapą po šapelį lizdą krauna..
Žiema gi, vyturėli mažas,
Nupūs abu su mano delnu
ir lizdui tavo suneštais šapais.
Negi manai, kad šiam,
.
Atsiremiu į švento Stepono bažnyčią
ir užmirštu, kaip akmenis į žmogų sviedžia,
kaip Jėzus Kristus kalamas prie kryžiaus,
kaip dvi papūgos mano galvoje
„Internacionalą“ gieda.
Tylu, gilu. Net nežinau,
ar pasakos tokiam peizažui reikia.
Tebus ramybė tau ir tavo lizdui, vyturėli mažas.
nutūpusiam ant delno žiemoje,
pavasariu darbymetį atnešusiam.
Pelėda 2016-10-22 19:10:09
KomentaraiVartotojas (-a): nei_sis_nei_tas Sukurta: 2016-10-23 14:12:16 Negi manai, kad šiam,
Tikriausiai, kad pasauliui, riedančiam žemyn, nepavyktų padėti. Tačiau niekada nereikia prarasti vilties.
Pasakos visada buvo reikalingos. Padeda gyventi ir išgyventi.
Kūrinys man patiko.
Vartotojas (-a): daliuteisk Sukurta: 2016-10-23 01:52:24 Reikia, oi kaip reikia pasakos su gera pabaiga!Vartotojas (-a): Vasara7 Sukurta: 2016-10-22 21:19:21 kažkas savitai tikro, gyvo, trapaus
4. Nepatikėk
Nepatikėk, jei tau sakysiu – laisvas.
o mano žodis – net daugiau
Tu man kaip veidrodis, kaip pažymys, Žmogau,
k a i p p a t s a t r o d a u s a u.
Todėl ir laisvės iki tiek turiu
kiek leidžia išvaizdus tavo paveikslas
be tesės neišmokti jo
Ne taip svarbu, kas jį sukūrė tokį –
dievai? gamta? ar erdvėje įkeltas Žodis?
Esi mūza, bažnyčia man,
esi M. K. Čiurlionis
su laiškais Sofijai,
su palinkėjimais paveiksluose
į Žmogų kaip į Viešpatį ateiti.
KomentaraiVartotojas (-a): nei_sis_nei_tas Sukurta: 2016-10-23 21:18:12 Žmogus, gyvenantis civilizuotame pasaulyje, niekada nebūna absoliučiai laisvas. Jį sieja ne visada matomos gijos su vienais ar kitais žmonėmis, kurias ne taip jau lengva ir nutraukti.
Labai gražus ir ilgesingas pamąstymas, skirtas Mūzai.
artotojas (-a): Vasara7 Sukurta: 2016-10-23 17:13:02 prasminga, išmintinga, gilu
5. Dar neskubu
Dar neskubu,
nors ūkauja, kad paskutinis,
nes suprantu, kad jis asmeniškas,
kad jis tik dėl manęs.
Dangaus keliuos ir traukiniai kaip sielos:
jeigu meluoja – niekas nesupras.
Man gera nuojautoj šitoj išlikti,
miglotai suvokiant, kad ir be traukinio į ateitį einu.
Kelionėje pasiimu varpelį – sapną
ir melo truputį, kaip druskos
rupiai duonai pabarstyti
Paskambinsiu iš ten
su duona truputį paskaninta druska,
kad atmintis atimintis nubudusi
prie durų užvertų ateitų,
ant vartų užkeltų parimtų...
Moderatorius (-ė): Pakeleivis Sukurta: 2016-10-24 14:29:30 Asmeninė žinutė, gauta iš ten. Ir bus tokia kam nors siųsta nuvykus.
Dabar traukinio švilpukas (o gal paskutinio vagono bilietėlis?) ir nuojauta, kad turbūt prasmingiausia yra kelionė...
Būties apžvalga iš esamybės stotelės