Trys pelėdos

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Trys pelėdos » TEBŪNIE KNYGA (1939 - 2019) » 1939 – 2019 ( jubilijiniai)

1939 – 2019 ( jubilijiniai)

Сообщений 91 страница 100 из 124

91

v

0

92

Vidinis
5.Tas mano AŠ: iš tikrųjų, Dieve, padėk...
-------------------------------------------------------------

Žiūriu  į žvirbliais aptūpusį krūmą ir, neatitraukdamas akių, galvoju, kaip jie atpažįsta vienas kitą. O atpažįsta gi, atpažįsta... Kažin, kaip jie mato mus, žmones? Galbūt, kaip mes juos? Visi jiems esame į vieną panašūs.
  Nesiimčiau sakyti, kad jų gyvenimas peržengia ribas, kurias mato, jaučia, žino žmogus. Tačiau numanau, kad ten, Savęsp (i), jie irgi turtingesni savimi, savo būtimi. Galbūt net vienas kitą vardais šaukia. Galbūt dalijasi pasapnuotais sapnais. Galbūt savas nuoskaudas ar sumanymus išsipasakoja, galbūt...  Taip, taip – galbūt, galbūt.  Beje, jau ir pats pradedu vis geriau įeiti į Savęsp gyvenimą. Ir– ką? Jis gyvas ir po užmerktų akių vokais. Ir krutantis, ir judantis, ir nuostabu, kad jautiesi, jog ten mirties nėra. Bet gal - ne, gal teisingiau taip tarti:  ten galima mirti, bet galima ir nemirti. Arba numirus galima vėl prisikelti. Žinoti, kaip tai atsitiko ir nežinoti. Atsiranda supratimas, kad toks žmogaus matymo, jo pajautų pasaulis galėtų būti sumontuotas pagal Dievą sumanymą, jo patirtį. Štai pasakė, kad sutvėrė žmogų pagal savo paveikslą ir todėl dabar žmogus pats, gal to net gerai  nesuvokdamas, savo pasaulį kuria pagal Dievo patirtį – elgiasi ar mokosi jame būti panašiai, kaip jis.
O žvirbliai, žvirbleliai, iš tiesų esame nebagai (vargšai, nelaimėliai). Regis, net neturime laiko pamąstyti, kaip iš toli ir nežinia iš kur einame, kad va, aptūpę alyvos krūmą lyg ir nenorime toliau matyti: o kaip gi  jie iki jo? Jau kuris laikas, kai atėjęs į parduotuvę įpratau nusipirkti pigesnį batoną žvirbliams palesinti. Ot, dabar jie ir aptūpę krūmą. Tikrai sotūs ir reikia manyti, kad laimingi.
  – O Pranas vis dėlto nedorėlis – vėl paėmęs jo knygelę paburbuliuoju panosėje. Palikti ją tokią, kokia ji paleista iš po jo plunksnos, jau man, pasakysiu, sąžinė neleidžia. Nesuvirškinta kaip reikėtų, neiškalbėta. Gaila, oi gaila, kad patingėjau pabūti knygelės bendraautoriu. Bent  jau neatrodytų tokia naivi. Tačiau jau ne paslaptis, kad Pranas, vos pradėjęs ją rašyti, nemelavo ir atvirai sakęs, kad už mane, Vidinį, jos rašyme darbuojasi mano kodas. Jis žinojo, kaip padaryti, kad pats įsilaužčiau į knygą ir kaip bendraautorius, ir kaip jos personažas. Dabar šis „kodas“ vis aiškiau atsiveria suvokimu, kad Pranucis specialiai paliko nemenką dalį knygos man parašyti. Gavus ją kaip palikimą, ne kur pasidėsi.  Ak, Pranai, Pranai, kur tu? Tačiau nemanyk, kad mūsų keliai jau nesusitiks.
  Praėjo nedaug laiko, kai supratau, kad gerokai perdedu savo pyktį. Jo dozė gerokai mažesnė, negu man pradžioje pasirodė. Dar truputį užtrukus, pajutau, kad toks darbas man darosi vis labiau patrauklesnis ir man smagu suvokti, kad nunyks Prano išleista knygelė
    „... tas mano AŠ
    (AŠAŠAI – 1) “
    Taip pat neatsiras jos vietoje ir kitas jo lyg netyčia parekomenduotas variantas:
    „... tas mano AŠ
  (AŠAŠAI – 2) “
  Nebus taip, nebus, nes abi keliais variantais pabandys susilieti į vieną gerokai didesnės apimties knygą „Tas mano AŠAŠAI“ arba, tarkim, „Tas mano SAVĘSP“. Ir labai  tikėtina, kad nei Pranas, nei aš jos savo rankose nepalaikysime. Tačiau dabar skaitau, kas jau parašyta ir nerangiai kilnodamas ištraukas, nelengvai suvokiu, kur jas padėti į būsimą knygą taip, kad neatrodytų lopiniais, montažais išmarginta. Norėtųsi, kad visas knygos tekstas nutekėtų kaip upeliukas, kalbėdamas, šnabždėdamas savo vandeniu, o žmogus, pamatęs jame savo atvaizdą, nebūtų šykštus jam palinkėti: [/i] Dieve, padėk  jam... [/i]
Dabar taikausi atsargiai į knygą  padėti Prano štai kokį užrašą:
  „Lyg atsvara aprimstančiai rudenio gamtai žmoguje labai jautriai sukruta, sujuda, sunerimsta jo vidinis pasaulis . Iš ten ateina nuojautos, o dažnos jų panūsta persitvarkyti į kūną ir realizuotis fiziniu gyvenimu. “
  Kur bepadedu šiuos du sakinius, vis pakimba, nesiderina, neišgirstu ką kalba upeliukas.
  Iš tikrųjų, Dieve, padėk...

0

93

https://www.facebook.com/
http://zaliazole.lt/
https://mail.google.com/mail/?pc=carous … va=1#inbox
chrome://bookmarks/

0

94

Ką pasakyti man,
kai po mirties dešimtmečiai praeina?
Nuneigti gal –
nebuvo jos, nėra
ir subtiliau, išmintingiau į reiškinį pažvelgti,
esą, taip kūnu rengiasi žmogaus dvasia.

Beje, ir taip ne kartą esu daręs.
Paveikslų atminty susikaupė daugiau.
Į savo žemę – Lietuvą – atėjus Marija
sūnelį pasupa bažnyčiomis ir vienuolynas.
Tačiau arčiausia man lig jųdviejų,
gimtų namų palubėje,
kamputyje paveikslu įspraustų...

Už jų akiraty
dangus pagražintas žvaigždynais.
o netoli, atrodytų, prie pat širdies,
įskaudintomis akimis regiu,  kaip...
(galbūt kamputyje, iš palubės)
kaip mano motina Stefanija (Stepa, Steputė)
Už savo sūnų meldžiasi.

Dabar jau po dešimtmečių
nuo jos mirties...

2.

Nurimo  net  laukimas,
o kas toliau dar bus
Tačiau kiti  pasako: švaru, ramu
ir nieko, ką atsiminti reik nebuvo
Tai tik fantazijos atytis  atspinrys,
Iįtirpęs  po  pasaulį  vastosi

Pats tark, pats pasakyk
ar ne juokinga būtų,
jeigu Stefanija (Stepa, Steputė)
į šitokį peizažą nepakliūtų.
(Jei nepatinka žodis „nepakliūtų“,
ištark - „neįsitrintų“

Aš ne dėl to ši raštai  atidžiai  kuriu
kad, Dieve  gink, nebūtų, kaip yra
Yra  švenčiausioji mergelė Marija
Su Jezumi  ant savo  ranku
ir  mane  palaiko
tokia  ji  mano  ir  visų

Man  ir pačiam tokie  regėjimai  netina ž
Pakeidžiu  dintiž  Dievem  jei  visur

Kur  panaręs  ją  sutiksi...
Naujaug nesuboki  i ar  nematai
Aš  matima  regiu
Kamputyje
Ir  palubėj
O Jęėzaus   motinai  ir  ja,
Pasaulį  atidavęs  visa....
Nepyk,  švenčiausiso,
Šitų   namų kamputyje,  Šveęiausioji  ir,  ša...
Ir  inkvizizijos, prašau
Nekviesk  į  mano  dvasia
I

0

95

Ant lapelio  užrašyta:
Sausis. 2019
Saulė teka 08:42, leidžiasi 16:02, d. ilgumas 7.20
Delčia, 25 mėnulio diena

1
ANTRADIENIS

Į anų (2019)  metų pirmosios dienos dangų pradėjau dėbčioti iš toli, atrodytų, atsitiktinai ir  nesuvokdamas, kad jis man ne šiaip sau reikalingas. Gali būti, kad tai atsitiko jau bent prieš aštuoniasdešimt metų, kuomet ir pats  neišmaniau, kad pasaulyje sudūmota laiką matuoti kalendoriais. Prisimenu, kad prisilietęs prie svetimo lopšio, netyčia pasigedau: kažin, o kur mano lopšys? Kada ir kas juo supo mane?
– Puiku, vyruk, kad tai tau parūpo. Pagaliau. – lyg man pasakė audimo staklėse įsisėdusi moteris. Nekaip atsimenu, kaip ji atrodžiusi, tačiau jos balsas pridusęs. Taip tarusi, nepakėlusi jo, per petį atsigręžė atgal ir vėlgi tarė kitai moteriai, sukančiai verpimo ratelį: – Įsimink, Poe, gal pravers. Vidinis pradeda ieškoti  savęs..
– Kas jis, Vidinis? – pasiteiravau mintyse
– Va, va. kaipgi apie nesurastą pasakysi, kas jis. Ieškosim. Svarbu jausti, žinoti, kad jis yra. O ir pats, vyruk,  ieškok. Ir šiandien, ir rytoj, ir visą gyvenimą.
– Ir ne tik lopšyje, juolab svetimame ieškok savęs, Vidini. Ne tik, – sustabdžiusi ratelį, atsiliepė verpėja, pavadinta Poe. – Jeigu nepasiektų prie jo kojomis ateiti, kinkyk ar balnok žirgą, jeigu ir žirgas neįstengtų prijoti, skrisk paukšiu, įsigudrink būti pasaka, mįsle, legenda... 
– Va, va, – vėl atsiliepė iš staklių pirmoji, – čia daug smėlio. Pilk ir pilk į kalną, kad ir pats arčiau  žvaigždžių pasikeltum ir žmogaus gyvenimą  kilstelėtum. Ė, Vidini, Vidini, kur tu? Kitas dar pasako, kad esi kaip dvasia ir sugebi įsikurti žmoguje. Pasupk jį ir stebėk. Tai labai nedykas darbas išsupti, išnešioti žmogų. Pasupk, išnešiok. Ir, žinoma,  neužmiršk, ką  tau sako  Pro ir  Poe...
„Ką tau sako Pro ir Poe, - krustelėjo galvoje.  Gal ne  taip, kaip atsimena dabar po ilgų dešimtmečių, tačiau  aplinkybės klostėsi taip, kad ir Amnezija prisieina tuoj  pat atsiminti ir pasižadėti, kad ji bus prisiminta kaip  puošni ir įtaigi dama. Pranas apie ją rašė, bet net  neužsiminęs, kad pirmumo teisė jį  ją nemažai malkų  priskaldė mudviejų santykiuose. Labai  tikiu, kad ne  dėl kokių  kitokių  priežasčių, o tiesiog  palikęs šį darbą padaryti man.
– Taigi, kantrybės, Vy, kantrybės Vidini, – tariu pats  sau ir suvokiu, kad reikia priglusti prie popiežiaus   Grigaliaus XIII kalendoriaus,  bakstelėti taškeliu į 1939 metų sausio 1 dieną, ir pasižadėti:  va, nuo čia prasideda mano raštai. Tai darau dėl kelių priežasčių.
Pirmoji te bus, kad tais metais prisiliečiau prie Prano lopšio. Jis gimė vėliau, jau po Vandenio ženklu, bet  būtent jis įtikino, kad esu gimęs, kad ir ankstesniais  metais, bet būtinai sausio 1-ją, nes tai geriausias laikas gimimui. Ir dabar atsiranda toks vaizdelis. Prano – gimimo metai. Sausio mėnuo –mudviejų su juo,  o gimimo diena – mano. 
– O kodėl  manai,  kad sausio 1-ji geriausiai  tinka  gimimui, –neužmiršau jo paklausti.
  – Ne manau,  o žinau. Tačiau neskubėk. Tau  kai  kurių  įrodymų pateiksiu, – pažadėjo. Ir iš tiesų, netrukus dovanų gavau tokį jo eilėraštį.   

I.1
               Be vėjo plevėsuoji man.
Na taip, šiandieną vėliavos diena,
Bet...  o! trispalve,
Maištauja mintys galvoje –
Juk man ir naktimis dienoji,
Net ir tada,
Kai dar manęs nedaug,
O tėvas pro kalėjimų grotas
          Ir Vilniuje, ir Gardine
          Į Lietuvą kaip Dievą ėjo,
          Pakelėmis  paglostydamas nokstančius rugius.
          Gera tu man, gera,
          Ir skaudanti, kaip Lietuvos buvimas
          Ties praraja...

P. s:
     Žinoma,  norėčiau  mieliau, įtaigiau parašyti, bet ilgiau rauginti , dailinti ar kitaip  gerinti, jau mano amžiuje neprotinga. Pakeliu rankas  o jos, nepasiekusios lubų, nusileidžia atgal.  O Vidinis šypsosi: aukščiau  bambos Pranuci, neiššoksi.  O va žmoną jos gimtadienio proga, galėtumei pasveikinti.
   — Nepavark, tėvulių gražiai išauginta,— sakau jai.

0

96

Vidinis

7. Tas mano AŠ: o sako, kad stebuklų nebūna. Antai, Golius su degtinės buteliu!

Jaučiu, girdžiu, atsimenu kiekvieną žodį, bet iš kur tai, kieno jie? Atmintyje miglojasi ir tik vėliau apniukusioje erdvėje neskuba  įsišviesdamas įsiterpti žmogaus siluetas: galva žila, panosėje trumpai pakirpti ūsiukai, švarkas atlapotas ir matosi spalvotais kvadratais „išrašyti“ baltiniai, o ant kaklo  – palaidai, nevaržomai užrištas žalias, lengvas šalikas. Dar vis neatpažįstu, bet girdžiu:
  – To turbūt neišmoksi, net jei labai norėsi, bet jei trūksta kelių  varžtelių, tai gali bandyti  rašyti.
  Ak, atsiminiau. Tai pasakų kūrėjas Kęstutis Kasparavičius. Būtent  taip  išgirstu, taip matau jį, atsakantį į klausimėlį: kas įkvepia rašyti pasakas? Ir pasijuntu laimingu, nes galiu numanyti, spėlioti, įtarti, norėti sužinoti: kažin, be kelių varžtelių savo knygelę „ Tas mano AŠ“  rašė Pranas? Apie tai joje nekalba, tačiau lyg atsimenu, kad kažkur  skaitęs, kažkur rašęs apie tai.
  – Ir, regis,  rimtai tai  daręs, – atsiliepė į mano mintis ant palangės nutūpęs  varnas.
– Tu, Goliau? Kaip tu čia? Kokie vėjai atpūtė? Seniai matėmės, – regisi, tiek pat  kartų iškalbu tuos pačius pasisveikinimo žodžius, kiek  jis ant šios palangės tūpė. Niekuomet nebuvo dažnas. Ir nereikėjo. Susitikdavome daug kur.
– Nori pasakyti, kad jau sunkiai skraidau? Yra kaip yra. Ir Pranas  rašo: „Varnas Golius nutūpė į savo lizdo pušį ir iškvėpdamas nuovargį atsiduso “...
  – Fantazuoja?
  – Nuovargio neiškvėpsi. Ir tokie supratimai manęs nevargina, bet... Labas, Vidini.  Sakei, kad  seniai matėmės. Įdomu, kada?
  – Labas. Tu - ką?  Neprisimeni?  Netoliau už gegužę. Tarkim, apie  Jonines. Bet argi reikia stebėtis. Aš jau neprisimenu, kaip  mano  pusryčiai atrodę
  – Butelį gersim? – ūmai klausdamas atsiliepė varnas ir nuo palangės  stryktelėjęs prie kompiuterio, dar netikėčiau iš po skverno išsitraukė butelį „Bajorų“. O sako, kad stebuklų nebūna. Golius su degtinės  buteliu!
  Žiūrėjau į butelį kaip nepažįstamą žvėrį ir, ko gero, pirmą kartą taip aiškiai suvokiau, koka stiprybė jame tūno, kokie ugnikalniai kūrenasi. Ir šie keli žodžiai ne tuoj atsirado
  – Goliau, ir tu? – veptelėjau. O  jis:
  – Įpilk, tuomet ir durnų klausimų neatsiras.
  Įpyliau.  Sau irgi nemažiau. Tačiau dingo ne tik klausimai, bet ir  žodžiai. Tokia gera tyla užgriuvo, kad... be žodžių supratau,  jog dar  reikia po vieną.
    Tylos, regisi, irgi nesumažėjo, bet matau, kai akyse atsiverčia  kalendoriaus  lapelis. Tas pats, su  nupiešta trispalve ir  su užrašu:

Sausis. 2019
Saulė teka 08: 42, leidžiasi 16: 02, d. ilgumas 7. 20
Delčia, 25 mėnulio diena

1
                ANTRADIENIS

– Nepyk, Vidini, –prakalbo varnas Golius, bet atėjau pas tave ne  geriausių  ketinimų paskatintas. Pirmas  kartas mano gyvenime toks, kad nenujaučiu, kada Pranas sugrįš.  Žinau, supai jį, išsupai, bet vis  dažniau išgirstu ir  tavo nerimą, tarkim, skundą, kad nežinai, kas tave išsupo. Daug apkalbų, tačiau numanai jų pobūdį ir į tikrovę nepriimi.  Va, ir pats mąstai apie pasakų rašytojus. Garbė jiems. Tačiau visi  tingi  pagalvoti, kas  atsitinka, kai galvoje kelias varžteliais  per daug.
  – Ar ir taip būna?
  – Nežinau. Ir neįsivaizduoju, kaip tie varžteliai atrodo.
Todėl nei giriu, nei  peikiu, kad pradėjai neršti Prano knygą. Juolab, kad ji kaip paveldas tau palikta. Taip juk?
  – Yra  dokumentai, Goliau. Vadžios antspaudais užtėkšti.
  – Na va. Ir dokumentai yra, – pasikartojo žinią varnas Golius, nors  nepamaniau, kad jis to nežinojęs. –  Yra, yra, – atsiliepiau  dar kartą. – Ne dovana gi, o būtent paveldas. Man  tai solidžiau atrodo.
  – Man irgi, kaip sakai,  solidžiau atrodo. O  dabar klausyk, Vidini, ir  spęsk: atėjau tavęs paprašyti leidimo būti man prie jos redagavimo. Prano knygoje būtinai reikia surasti vietų ir jas įkuždėti taip, kad jos neatrodytų pasakomis. Suprask, Vidini, suprask – įkuždėti tai, kas ne  tik tau, man, Pranucui ar dar kažkam, bet ir visam šilinių kraštui labai rūpi. Ar  bent privalėtų  rūpėti. Kad nebūtų tokių nuoskaudų dėl  nežinojimo, kas, kur Vidinį supo. Kaip atrodęs jo lopšys, kaip...
  Neatrodė, kad varnas Golius skubėjo tokią kalbą sakyti. Neatrodė, kad ji paini ir kad  nesuprantu apie ką jis kalba, tačiau mano akys it iečių antgaliais  įsibedė į varną ir anas sunerimo.
  –Trečiosios, Vidini, nekelsiu. Ne žemes keliukais šliaužioju, o  dangumi skraidau. Ir vis dėlto, gerbiamas  redaktoriau, ką atsakysite  į  mano prašymą.
  – Nepasitiki manimi?
  – Nepasitikiu, Vy Vidini.  Pranucu taip pat. Ir nė vienu, palikusį šĮ kraštą. Žiūrėk, tai vienas, tai kitas pargrįžta, neretai netgi slapstydamiesi ir net iš kapų kaip  kurmiai iškapsto artimiausių  žmonių  palaikus. Viešpatie, atleisk  jiems, bet man, varnui Goliui, taip  padaryti neįmanoma.
  – Patylėsiu, Goliau.
  – Tai ne  geriausias dalykas.  Štai,  matau  ant  tavo  stalo  popieriaus lapas. Irgi  tyli.  Tačiau krustelėk, pabudink.  Ir ką išgirsim? Na, pabandyk Tu geriau skaitai.

0

97

8. Tas mano AŠ : velnias  tu, Goliau, užtat  ir juodas...
  Suprantu, kad  nereikėję  daryti  pauzės, o šį tekstą atskirti  nuo  ankstesnio. Peizažas pasiliko  tas pats: varnas Golius,  aš ir, žinoma, jo atplasnotas butelis „Bajorų“ degtinės, privertęs  patikėti, kad stebuklai egzistuoja. Šis dalykas man esmingesnis, negu galėtų  atrodyti žmogui, atėjusia prie šio  teksto. Tai  todėl, kad ir iki varno vizito turėjau galimybę ir teisę rodyti į  stebuklą, bet tai padaryti nebuvo drąsu. Net ir pasaulyje, regis, nedaug kas, žinoma, neišskiriant ir paties Trampo, tikėjosi, kad jis bus išrinktas keturiasdešimt  penktuoju Amerikos prezidentu. Man tai neatrodė, kad  labai  svarbu, bus ar nebus, tačiau  dabar pagalvoju, kad ir  laike yra sankaupų, salų apibrėžtys, kurių įtakoje intensyviau pasireiškia   mažiausiai nuspėjami dalykai. Jau kuris laikas, kai, nepaisant  patarimų  ir savo paties  proto,  nesugebu atsikratyti  poreikio kaip  būtinybės turėti kalendoriaus lapelį su užrašu:

Sausis. 2019
Delčia, 25 mėnulio diena

1
                ANTRADIENIS

Juokinga?
  O dieve, kaip  – ne, bet  varno vizitas ir iš po skverno  ištrauktas  butelis  degtinės, irgi stumtelėjo kaip  į naujų metų sutikimo šventę. Gera nuotaika linksmais kipšiukais sušoko į  akis, plūstelėjo į krutinę.ir  mintyse buvau  paruoštas  pašaukti:
   – Būsim, Goliau. Reikia būti.
  Tačiau reikalai kryptelėjo kitaip. Golius reiškia nepasitikėjimą ir  tiesiai šviesiai pasakius, peršasi būti mano redaguojamų (bent jau Prano) raštų  cenzoriumi. Ir vėl gi  – esą, tai  daro, rūpindamasis šilinių kraštu.
   – Galiau,– kiek pakentęs paklausiau,– pasakyk, ar ką nors esi  girdėjęs apie popiežiaus žmoną?
Dabar  jau  varnas  įsibedė savo akimis į mane.
  –  Žinoma, - pasakė  nemirksėdamas.
  – Tikrai? Panašu, kad neišgirdai, ko klausiu.
  – Išgerk ir trečią, Vidini. Šį kartą  be manęs, bet užtat su Dievu. Kaip  žinai,  jis trejybę  myli, – pasakė  ir mačiau, kaip sukritusios ant jo kaktos raukšlės pradėjo krutėti, judėti, banguoti.
  – Suprantu, nori pasakyti, kad esu varnas, kurį žioplai nesunkiai ir danguje  sugauna. Pranas apie tai sąžiningiau, nes  aiškiau  parašė:
Katinėlis raštą rašė // o pelėda  paštą nešė // Tik tas varnas kvailas  buvo // skaityt nemokėjo.  Ir tikra tiesa, kad Prano raštus neblogai  pažįstanti ir popiežiaus duktė. Netgi juos redagavusi.
  – Prano raštus?
Tarkim, jo  eilėraštį „ Aitvarai“.
  – O žinai, Goliau, kad  aš  pasigėriau. Sakyk, kuo, kokiomis  žolelėmis pastiprinęs tą savo „ Bajorų“. Išties, kokie  aitvarai tau jos parūpino?.

Mažyčiai aitvarai po sielą sklando,
Bažnyčias pakelia.
Net dangų.
Vienas parodo, iš kur saulė teka,
Išbudina, kad rytas nepaliktų tamsoje  akių.
Kitas vėl šypsosi - kam kojos,
Jeigu jas lazdomis ramstau?
O šeštas ir dešimtas
Irgi išdaigų pilni ---
Atėję meldžiasi
Ir, vandenį iš čiaupo leisdami,
Nuo kojų nuodėmes nuplauna.
Paskambina raktais
Ir juokiasi:
- Dabar,
            vyruti,
                        eik!

O ten ir aitvaras, kuris
Ant slenksčio sėdi ir posmuoja:
-Ir aš, Pranuci, noriu rojaus,
Jeigu jis Vilniuje
Ar Palangoj.

Tiek aitvarų, kad Dieve, Dieve!..
Net atsidusęs supranti:
Kuomet pasaulį vaikštai širdimi -
Netikras jis,
Jame tiesos nerasi.
Kaip Kristus
              prikalta
                        ji vinimis
Bet paprašyk... ir aitvarai,
Parneš su kryžiumi ir ją
Tik būk su jais,
Tik jų klausyk.
– Vadinasi, – pašokau  ant  kojų  dar  nežinodamas   kodėl, - vadinasi...
– O dabar  štai  išgirsk, ką ir kaip  rašo  popiežiau duktė,– kėlė  sau  prie  akių raštą  varnas Golius, bet man buvo svarbiau, kuo greičiau  pasakyti:
–  Velnias  tu, Goliau.  Užtai  ir juodas. Bet – o, dangau! – kaip  gerai, kad esi.

0

98

9. Tas  mano AŠ: o  vis  dėlto Amerika savo prezidentu pasirinko Donaldą  Trumpą
   Už ankstaus ryto lango truputis – tik po kojomis – -sniego, bet dar snaiguriuoja. Manosi, kad greitai padaugės.  Dar truputis šaltuko, it padūsaujant – būti  ar ne. Gal jį ir girdžiu: taip nebūna,  taip  nebūna...
  Kitur  gal – ne, o Vilniaus Naujininkuose būna ir taip, kaip nesinori ar  neturėtų  būti.  Už lango dar vis tyla, dar net ir aerouostas  snaudžia,  bet – antai –  Vėtra , paėmusi smuiką ,  slidinėdama sniegeliu,   čirpindama jį ir dainuoja:..

Juk  kartais  reikia  tiek  nedaug
  Tu  tik  vardu mane  pašauk
  Kai  bus ir  liūdna, ir  nyku
  Vienatvės tyloje...

Ir  jeigu  jai, ir  daug  kam popiežius  Grigalius XIII savo  kalendoriumi  rodo į  2016 - 12- 05 laiką, tai vis  dėlto  – kad ir kaip bebūtų  nesuprantama –  ne visiems  taip.  Ir man  ne  taip. Kaip vakar, užvakar, kaip dar anksčiau, jis ir šiandien iš  pat  ankstaus  ryto įsišviečia informacija. Akis galiu  užkloti,  užmerkti. Tai visai  man  netrukdo  regėti ir perskaityti:

Sausis. 2019
Delčia, 25 mėnulio diena

1
                ANTRADIENIS

– Goliau,  kur tu?
  – Sakiau,  kad  neišeisiu, kol negausiu sutikimo būti  prie  redaguojamų Prano  raštų. Tau, regisi, patinka rodyti į mane kaip  cenzorių?  Rodyk, Vidini, rodyk, bet vis dėlto Amerika savo prezidentu išsirinko  Donaldą  Trumpą.  Ar tai blogai?
– Radai į ką  rodyti. Antai, kur Amerika su Vašingtonu ir štai kur  Lietuva su Vilniumi, –  sakau jam įtardamas, kad  jau pradeda jį erzinti  ir  mano  per  naktį neišblėsęs  džiaugsmas. Nesibodėdamas galiu  kartoti  jam  pasakytus džiugius žodžius ir neatrodo, kad jie galėtų nusidėvėti. Ne batai gi.  O aitvarai išnyko ir reikia prašyti, kad varnas Golius pakartotų savo  deklamaciją. Kažkodėl taip atsitikę, kad  knygoje„ Tas mano AŠ“  šito eilėraščio „Aitvarai“ Pranas neužrašė.  O ir  negalėčiau tarti, kad  ypatingiau  jais domėjosi. Jam artimesnis pasakų  kūrėjas Kęstutis Kasparavičius. Pasakų jo irgi  bemaž neskaitė, bet  saugojo iš  jo perimtą įsitikinimą, kad, girdi, pasakų rašyti  neišmoksi  net jei  labai  norėsi, bet, –  vėl  pasak jo o –  jei  trūksta  kelių  varžtelių, tai  gali bandyti  rašyti.
Jam  buvo smagu  žinoti, kad yra  realybės  pasaulis, sumišęs su  dvasia. O  tai kartu reiškia, kad ir  prieigos  prie  jo kitokios.  Einšteinai ir aukštoji  matematika tokiai būčiai  atrasti nereikalingi. Gali jie būti, tegu, tai  nepatrukdo, bet vis dėlto Savęsp ar  Savęsp(i), Ašašai  prasideda nuo Aš ir nežinia kaip toli.
     Greitai po „ Lietuvio kalendoriaus“ žlugimo, Pranas mėgino jo gerą vietą užimti „Šilinių kalendoriumi“. Pasitaręs su Tamošiumi, neužtruko į METŲ pirmos  dienos lapelį įkelti  sakinius iš Biblijos   „Pradžios knygos“:
   Ir Dievas tarė:
Tepasidaro šviesa! Ir pasidarė šviesa. Ir Dievas matė, kad šviesa buvo gera, ir jis atskyrė šviesą nuo tamsybių; ir praminė šviesą Diena, o tamsybes Naktimi; ir pasidarė vakaras ir rytas — pirmoji diena .     

Štai tokia  atmintis, atgijusi išgirdus varną  Golių deklamuojant „Aitvarus“ ir  nudžiugino  mane  taip, kad...na, nežinau, kaip  apie  tai  pasakyti. O kodėl  taip,  man kol kas nereikėjo klausti. Ir šįryt, kai    suvokiau, kad  laikas mus  gerokai aplenkė, o kartu su juo ir ne kurie mūsų AŠ sandaro reikalai, dar vis spirgėjau džiaugsmu, kad vyksta toks neįprastas dalykas. Žinoma, tuo džiaugtis  nereikėtų – galima  nutylėti, galima nuduoti, kad taip alkoholis smegenis paveikė ir todėl priverstos  išspinduliuoti haliucinacijas: girdi, aitvarai yra akivaizdi jo    pasekmė. Ot, išaušo rytas, ir kur dabar jie?
  – Kur? Negi, Vidini, manai, kad ir jie su manimi galėtų užsilikti  pas  tamsta? Ar ne per daug  garbės, a?
   Ir tuomet nuo slenksčio pasigirdo balsas:
   – Asmeniškai manau, kad  ponas  Vidinis  neparodys  į  mane kaip negarbingą. O ir tamsta, Goliau. Aš irgi pasilieku čia.
   Taip,  taip,  aš negalėjau  parodyti  į  ji kaip negarbingą, nes ir Prano eilėraštyje apie jį parašyta:

O ten ir aitvaras, kuris
Ant slenksčio sėdi ir posmuoja:

Visaip  vartaliodami žmogaus  būties  reikalus, suspėdavome daug  kur,  net ir po dangų, po žvaigždes ir žvaigždynus pasidairyti ir primiršome (ar pamiršome?), kad yra toks nepaprastas, dieviškai  įtaigus sutvėrimas, kaip namų slenkstis. Dabar  ant  jo  sėdįjo  Aitvaras, ir  neatrode žemiau, negų  būtų danguje.
– Aš  irgi, Vy. Vinini prašau , kad  ir mūzas paredaguotumėte.  Su savo lyra labai  ne  kaip atrodau . Kaip ne  lietuvis. o  juk. savo  burna  lyg kartus  su poetu  petru  Vaičiūnu, su  amreikiečių kompozitoriumi Antanu  Vanagaičiu,  nusmog uą kartu,

Ei Pasauli,  Mes  be  Vilniaus nenurimsim!
Nenurimsim  mes  be Vilniaus!
Senas Vilnius mūsų buvo, mūsų  bus!
Vilniui  gimėm ir tik Vilniui mes atgimsim!,
Mes  kaip  rytas saulėmis į jį nulimsim!
Vilniaus pilys savo vyčių susilauks!
„ Geležinis vilkas“ panery  sustaug!
Ė! O...!

nManau, kad  nebūtį  gerai, jeigu  pasakų  kūrėjas  pasigestų skokojančių  varžteliu. O  juo  laba,  jeigu  jis  juos  sursiratų pasakos pradingtų  iš  po  jo  plunksnos. /surastu  tuo  kelis  varštelisu,nes   anoto  jo:jie  nereikalingi, kad  galėtų  parašyti  geraė pasakas... Atrodo,  apnyko  ,  sumažėjo  aitvarš,  tačiau  anas,  sedintis   ant  slemmsčio nežinia  kiekaip ilgai, bet... ilgai. Ir  svarbiausia, kad  kaip  suvokiu , irgi  ne  vakar..
-  Maniau, Goliau, kad ir tu  aitvarus  užmiršai. kad  užmiršai ir tu, Goliau.o  O

Prastūmėm trisdešimta  antruosius.
Žvilgsniai  į  prieki  nukreipti
Ką  palydėjo į šaltuosius

Kieno sparnai  jau  apkirpti
O  kas  iš gulbinas  plasnoja
Į  dar  nežinoma  rytojų
Iškėlės  galva  prieš  kliūtis.
Nes  jo,  jis  tikis, ateitis.
– Pasirašyt  ant  popieriau
– O  kodėl  gi  ne. Pasirašyk. Popierius  viską  iškenąia.
–  Baik,  Vidini. Aį  ji  Aš  ji neblogiau  pažįstu, kaip  tave  ir  Prana.

pasaulį - sutrumpėjęs vietininkas rašomas su y
dar klaidelė, ten, kur kalbate apie Kristų, žodyje prikaltas pamiršote s.
Pirmi du posmai man labai patiko, gražiai, šiek tieksu ironijažvelgiama į gyvenimą  , pabaigą reikėtų dar kartą gerai pataisyti.

_  Velias  tu, giliau.  Užtai  ir  juodas. Bet, o, dangau, kaip  gera, kad  esi. l

Mus  laikas  aplenkė  goliau, Ji  reikia  pasivyti. Ir  kuo greičiau, tuo  geriau. Noreįusi, kad  tai  butu padaryta u per  per

0

99

10. Tas  mano  AŠ:
  Naujai brėkštama diena užslinkusios tvarkos nekeitė. Nubudau ryte, bet dar vis nakties tamsoje, ankščiau už saulės  patekėjimą ir  matydamas tą  patį kalendoriaus lapelį  su  jo jau įsimintina informacija:
   Sausis. 2019
Saulė teka 08: 42, leidžiasi 16: 02, d. ilgumas 7. 20
Delčia, 25 mėnulio diena

1
                ANTRADIENIS

– Ką daryti, Viešpatie,– atsidusau, nemokėdamas suprasti naujai apsireiškusios savo būtyje esmės, tačiau  nuogąstavimų  dėl  to  neatsirado. Netgi priešingai, jaučiau, kad  nuojautose darosi erdviau ir  jų nepaisymas,  ir  jų nepaisymas parodo, kad žmogus savo  veikloje  neišnaudoja visų galimybių, kurios sukauptos  jo egzistencijoje. Norėjau parašyti,  jo Esatyje, tačiau štai  parašiau, kaip perskaitėte – Egzistencijoje. Iš  vakar dienos nesmagiai įsiminiau tik tai,  kad išgirdęs Aitvarą giedantį Vilniaus himną, negebėjau suprasti  žodžio „nulimsim“ prasmės (Mes kaip rytas saulėmis į jį n u l i m s i m), o pasitaikius progai, paprašaiau  Gaoliau paaiškinti- paprašiau, slapstydamsis, kad  neišgirstų  O  varnas  Golius visu  balsu, it  pavojų skelbdamas
- It nežinotu, Vidini, kad  kuštukai namus gadina. Pasakyk , Aitvarai, ponui Vidiniui,rai, k  reiškia  žodis  nulimsim.
   Koks  turtingas prasmėmis, o   nežinojau.,,,čTačiau  noris  būti  laisvas -  Ž Ir  va  Goliui .kuškuštelėjau   i  Vilniau i  Aįsiminiaue, kad  nišnaugoja  visu galimybiu, ,, tik  k muojautopse  daręsi  ervdiau  e esmėsje  esmės,kusios -.
beje,  su .. su
.

..,,,dabat  iį ten jos spinduliuoja ar dar kažkaip uždusinti  gerą  nuotaiką, bet...  l   jie,  atvarai  ne  dėl  liudėsio  čiam  sukrido,  susiėjo. Oi,  ne!
– Va,  goliau, lyg ir  gasdini  man, kad  neišeisi..tačiau  ar reikėtų  taip?
   Tlauak,  palau,  Vy  vidini. Išgirsy. Palauk  žmogau. Reikėtų  sakyti,  ne  ti  dėl liudėf.

0

100

https://www.facebook.com/
http://zaliazole.lt/
chrome://bookmarks/

0

Вы здесь » Trys pelėdos » TEBŪNIE KNYGA (1939 - 2019) » 1939 – 2019 ( jubilijiniai)