v
1939 – 2019 ( jubilijiniai)
Сообщений 91 страница 100 из 124
Поделиться922016-11-26 15:10:22
Vidinis
5.Tas mano AŠ: iš tikrųjų, Dieve, padėk...
-------------------------------------------------------------
Žiūriu į žvirbliais aptūpusį krūmą ir, neatitraukdamas akių, galvoju, kaip jie atpažįsta vienas kitą. O atpažįsta gi, atpažįsta... Kažin, kaip jie mato mus, žmones? Galbūt, kaip mes juos? Visi jiems esame į vieną panašūs.
Nesiimčiau sakyti, kad jų gyvenimas peržengia ribas, kurias mato, jaučia, žino žmogus. Tačiau numanau, kad ten, Savęsp (i), jie irgi turtingesni savimi, savo būtimi. Galbūt net vienas kitą vardais šaukia. Galbūt dalijasi pasapnuotais sapnais. Galbūt savas nuoskaudas ar sumanymus išsipasakoja, galbūt... Taip, taip – galbūt, galbūt. Beje, jau ir pats pradedu vis geriau įeiti į Savęsp gyvenimą. Ir– ką? Jis gyvas ir po užmerktų akių vokais. Ir krutantis, ir judantis, ir nuostabu, kad jautiesi, jog ten mirties nėra. Bet gal - ne, gal teisingiau taip tarti: ten galima mirti, bet galima ir nemirti. Arba numirus galima vėl prisikelti. Žinoti, kaip tai atsitiko ir nežinoti. Atsiranda supratimas, kad toks žmogaus matymo, jo pajautų pasaulis galėtų būti sumontuotas pagal Dievą sumanymą, jo patirtį. Štai pasakė, kad sutvėrė žmogų pagal savo paveikslą ir todėl dabar žmogus pats, gal to net gerai nesuvokdamas, savo pasaulį kuria pagal Dievo patirtį – elgiasi ar mokosi jame būti panašiai, kaip jis.
O žvirbliai, žvirbleliai, iš tiesų esame nebagai (vargšai, nelaimėliai). Regis, net neturime laiko pamąstyti, kaip iš toli ir nežinia iš kur einame, kad va, aptūpę alyvos krūmą lyg ir nenorime toliau matyti: o kaip gi jie iki jo? Jau kuris laikas, kai atėjęs į parduotuvę įpratau nusipirkti pigesnį batoną žvirbliams palesinti. Ot, dabar jie ir aptūpę krūmą. Tikrai sotūs ir reikia manyti, kad laimingi.
– O Pranas vis dėlto nedorėlis – vėl paėmęs jo knygelę paburbuliuoju panosėje. Palikti ją tokią, kokia ji paleista iš po jo plunksnos, jau man, pasakysiu, sąžinė neleidžia. Nesuvirškinta kaip reikėtų, neiškalbėta. Gaila, oi gaila, kad patingėjau pabūti knygelės bendraautoriu. Bent jau neatrodytų tokia naivi. Tačiau jau ne paslaptis, kad Pranas, vos pradėjęs ją rašyti, nemelavo ir atvirai sakęs, kad už mane, Vidinį, jos rašyme darbuojasi mano kodas. Jis žinojo, kaip padaryti, kad pats įsilaužčiau į knygą ir kaip bendraautorius, ir kaip jos personažas. Dabar šis „kodas“ vis aiškiau atsiveria suvokimu, kad Pranucis specialiai paliko nemenką dalį knygos man parašyti. Gavus ją kaip palikimą, ne kur pasidėsi. Ak, Pranai, Pranai, kur tu? Tačiau nemanyk, kad mūsų keliai jau nesusitiks.
Praėjo nedaug laiko, kai supratau, kad gerokai perdedu savo pyktį. Jo dozė gerokai mažesnė, negu man pradžioje pasirodė. Dar truputį užtrukus, pajutau, kad toks darbas man darosi vis labiau patrauklesnis ir man smagu suvokti, kad nunyks Prano išleista knygelė
„... tas mano AŠ
(AŠAŠAI – 1) “
Taip pat neatsiras jos vietoje ir kitas jo lyg netyčia parekomenduotas variantas:
„... tas mano AŠ
(AŠAŠAI – 2) “
Nebus taip, nebus, nes abi keliais variantais pabandys susilieti į vieną gerokai didesnės apimties knygą „Tas mano AŠAŠAI“ arba, tarkim, „Tas mano SAVĘSP“. Ir labai tikėtina, kad nei Pranas, nei aš jos savo rankose nepalaikysime. Tačiau dabar skaitau, kas jau parašyta ir nerangiai kilnodamas ištraukas, nelengvai suvokiu, kur jas padėti į būsimą knygą taip, kad neatrodytų lopiniais, montažais išmarginta. Norėtųsi, kad visas knygos tekstas nutekėtų kaip upeliukas, kalbėdamas, šnabždėdamas savo vandeniu, o žmogus, pamatęs jame savo atvaizdą, nebūtų šykštus jam palinkėti: [/i] Dieve, padėk jam... [/i]
Dabar taikausi atsargiai į knygą padėti Prano štai kokį užrašą:
„Lyg atsvara aprimstančiai rudenio gamtai žmoguje labai jautriai sukruta, sujuda, sunerimsta jo vidinis pasaulis . Iš ten ateina nuojautos, o dažnos jų panūsta persitvarkyti į kūną ir realizuotis fiziniu gyvenimu. “
Kur bepadedu šiuos du sakinius, vis pakimba, nesiderina, neišgirstu ką kalba upeliukas.
Iš tikrųjų, Dieve, padėk...
Поделиться932016-11-27 22:46:40
https://www.facebook.com/
http://zaliazole.lt/
https://mail.google.com/mail/?pc=carous … va=1#inbox
chrome://bookmarks/
Поделиться942016-11-29 17:04:20
Ką pasakyti man,
kai po mirties dešimtmečiai praeina?
Nuneigti gal –
nebuvo jos, nėra
ir subtiliau, išmintingiau į reiškinį pažvelgti,
esą, taip kūnu rengiasi žmogaus dvasia.
Beje, ir taip ne kartą esu daręs.
Paveikslų atminty susikaupė daugiau.
Į savo žemę – Lietuvą – atėjus Marija
sūnelį pasupa bažnyčiomis ir vienuolynas.
Tačiau arčiausia man lig jųdviejų,
gimtų namų palubėje,
kamputyje paveikslu įspraustų...
Už jų akiraty
dangus pagražintas žvaigždynais.
o netoli, atrodytų, prie pat širdies,
įskaudintomis akimis regiu, kaip...
(galbūt kamputyje, iš palubės)
kaip mano motina Stefanija (Stepa, Steputė)
Už savo sūnų meldžiasi.
Dabar jau po dešimtmečių
nuo jos mirties...
2.
Nurimo net laukimas,
o kas toliau dar bus
Tačiau kiti pasako: švaru, ramu
ir nieko, ką atsiminti reik nebuvo
Tai tik fantazijos atytis atspinrys,
Iįtirpęs po pasaulį vastosi
Pats tark, pats pasakyk
ar ne juokinga būtų,
jeigu Stefanija (Stepa, Steputė)
į šitokį peizažą nepakliūtų.
(Jei nepatinka žodis „nepakliūtų“,
ištark - „neįsitrintų“
Aš ne dėl to ši raštai atidžiai kuriu
kad, Dieve gink, nebūtų, kaip yra
Yra švenčiausioji mergelė Marija
Su Jezumi ant savo ranku
ir mane palaiko
tokia ji mano ir visų
Man ir pačiam tokie regėjimai netina ž
Pakeidžiu dintiž Dievem jei visur
Kur panaręs ją sutiksi...
Naujaug nesuboki i ar nematai
Aš matima regiu
Kamputyje
Ir palubėj
O Jęėzaus motinai ir ja,
Pasaulį atidavęs visa....
Nepyk, švenčiausiso,
Šitų namų kamputyje, Šveęiausioji ir, ša...
Ir inkvizizijos, prašau
Nekviesk į mano dvasia
I
Поделиться952016-11-29 22:57:04
Ant lapelio užrašyta:
Sausis. 2019
Saulė teka 08:42, leidžiasi 16:02, d. ilgumas 7.20
Delčia, 25 mėnulio diena
1
ANTRADIENIS
Į anų (2019) metų pirmosios dienos dangų pradėjau dėbčioti iš toli, atrodytų, atsitiktinai ir nesuvokdamas, kad jis man ne šiaip sau reikalingas. Gali būti, kad tai atsitiko jau bent prieš aštuoniasdešimt metų, kuomet ir pats neišmaniau, kad pasaulyje sudūmota laiką matuoti kalendoriais. Prisimenu, kad prisilietęs prie svetimo lopšio, netyčia pasigedau: kažin, o kur mano lopšys? Kada ir kas juo supo mane?
– Puiku, vyruk, kad tai tau parūpo. Pagaliau. – lyg man pasakė audimo staklėse įsisėdusi moteris. Nekaip atsimenu, kaip ji atrodžiusi, tačiau jos balsas pridusęs. Taip tarusi, nepakėlusi jo, per petį atsigręžė atgal ir vėlgi tarė kitai moteriai, sukančiai verpimo ratelį: – Įsimink, Poe, gal pravers. Vidinis pradeda ieškoti savęs..
– Kas jis, Vidinis? – pasiteiravau mintyse
– Va, va. kaipgi apie nesurastą pasakysi, kas jis. Ieškosim. Svarbu jausti, žinoti, kad jis yra. O ir pats, vyruk, ieškok. Ir šiandien, ir rytoj, ir visą gyvenimą.
– Ir ne tik lopšyje, juolab svetimame ieškok savęs, Vidini. Ne tik, – sustabdžiusi ratelį, atsiliepė verpėja, pavadinta Poe. – Jeigu nepasiektų prie jo kojomis ateiti, kinkyk ar balnok žirgą, jeigu ir žirgas neįstengtų prijoti, skrisk paukšiu, įsigudrink būti pasaka, mįsle, legenda...
– Va, va, – vėl atsiliepė iš staklių pirmoji, – čia daug smėlio. Pilk ir pilk į kalną, kad ir pats arčiau žvaigždžių pasikeltum ir žmogaus gyvenimą kilstelėtum. Ė, Vidini, Vidini, kur tu? Kitas dar pasako, kad esi kaip dvasia ir sugebi įsikurti žmoguje. Pasupk jį ir stebėk. Tai labai nedykas darbas išsupti, išnešioti žmogų. Pasupk, išnešiok. Ir, žinoma, neužmiršk, ką tau sako Pro ir Poe...
„Ką tau sako Pro ir Poe, - krustelėjo galvoje. Gal ne taip, kaip atsimena dabar po ilgų dešimtmečių, tačiau aplinkybės klostėsi taip, kad ir Amnezija prisieina tuoj pat atsiminti ir pasižadėti, kad ji bus prisiminta kaip puošni ir įtaigi dama. Pranas apie ją rašė, bet net neužsiminęs, kad pirmumo teisė jį ją nemažai malkų priskaldė mudviejų santykiuose. Labai tikiu, kad ne dėl kokių kitokių priežasčių, o tiesiog palikęs šį darbą padaryti man.
– Taigi, kantrybės, Vy, kantrybės Vidini, – tariu pats sau ir suvokiu, kad reikia priglusti prie popiežiaus Grigaliaus XIII kalendoriaus, bakstelėti taškeliu į 1939 metų sausio 1 dieną, ir pasižadėti: va, nuo čia prasideda mano raštai. Tai darau dėl kelių priežasčių.
Pirmoji te bus, kad tais metais prisiliečiau prie Prano lopšio. Jis gimė vėliau, jau po Vandenio ženklu, bet būtent jis įtikino, kad esu gimęs, kad ir ankstesniais metais, bet būtinai sausio 1-ją, nes tai geriausias laikas gimimui. Ir dabar atsiranda toks vaizdelis. Prano – gimimo metai. Sausio mėnuo –mudviejų su juo, o gimimo diena – mano.
– O kodėl manai, kad sausio 1-ji geriausiai tinka gimimui, –neužmiršau jo paklausti.
– Ne manau, o žinau. Tačiau neskubėk. Tau kai kurių įrodymų pateiksiu, – pažadėjo. Ir iš tiesų, netrukus dovanų gavau tokį jo eilėraštį.
I.1
Be vėjo plevėsuoji man.
Na taip, šiandieną vėliavos diena,
Bet... o! trispalve,
Maištauja mintys galvoje –
Juk man ir naktimis dienoji,
Net ir tada,
Kai dar manęs nedaug,
O tėvas pro kalėjimų grotas
Ir Vilniuje, ir Gardine
Į Lietuvą kaip Dievą ėjo,
Pakelėmis paglostydamas nokstančius rugius.
Gera tu man, gera,
Ir skaudanti, kaip Lietuvos buvimas
Ties praraja...
P. s:
Žinoma, norėčiau mieliau, įtaigiau parašyti, bet ilgiau rauginti , dailinti ar kitaip gerinti, jau mano amžiuje neprotinga. Pakeliu rankas o jos, nepasiekusios lubų, nusileidžia atgal. O Vidinis šypsosi: aukščiau bambos Pranuci, neiššoksi. O va žmoną jos gimtadienio proga, galėtumei pasveikinti.
— Nepavark, tėvulių gražiai išauginta,— sakau jai.
Поделиться962016-12-02 23:33:59
Vidinis
7. Tas mano AŠ: o sako, kad stebuklų nebūna. Antai, Golius su degtinės buteliu!
Jaučiu, girdžiu, atsimenu kiekvieną žodį, bet iš kur tai, kieno jie? Atmintyje miglojasi ir tik vėliau apniukusioje erdvėje neskuba įsišviesdamas įsiterpti žmogaus siluetas: galva žila, panosėje trumpai pakirpti ūsiukai, švarkas atlapotas ir matosi spalvotais kvadratais „išrašyti“ baltiniai, o ant kaklo – palaidai, nevaržomai užrištas žalias, lengvas šalikas. Dar vis neatpažįstu, bet girdžiu:
– To turbūt neišmoksi, net jei labai norėsi, bet jei trūksta kelių varžtelių, tai gali bandyti rašyti.
Ak, atsiminiau. Tai pasakų kūrėjas Kęstutis Kasparavičius. Būtent taip išgirstu, taip matau jį, atsakantį į klausimėlį: kas įkvepia rašyti pasakas? Ir pasijuntu laimingu, nes galiu numanyti, spėlioti, įtarti, norėti sužinoti: kažin, be kelių varžtelių savo knygelę „ Tas mano AŠ“ rašė Pranas? Apie tai joje nekalba, tačiau lyg atsimenu, kad kažkur skaitęs, kažkur rašęs apie tai.
– Ir, regis, rimtai tai daręs, – atsiliepė į mano mintis ant palangės nutūpęs varnas.
– Tu, Goliau? Kaip tu čia? Kokie vėjai atpūtė? Seniai matėmės, – regisi, tiek pat kartų iškalbu tuos pačius pasisveikinimo žodžius, kiek jis ant šios palangės tūpė. Niekuomet nebuvo dažnas. Ir nereikėjo. Susitikdavome daug kur.
– Nori pasakyti, kad jau sunkiai skraidau? Yra kaip yra. Ir Pranas rašo: „Varnas Golius nutūpė į savo lizdo pušį ir iškvėpdamas nuovargį atsiduso “...
– Fantazuoja?
– Nuovargio neiškvėpsi. Ir tokie supratimai manęs nevargina, bet... Labas, Vidini. Sakei, kad seniai matėmės. Įdomu, kada?
– Labas. Tu - ką? Neprisimeni? Netoliau už gegužę. Tarkim, apie Jonines. Bet argi reikia stebėtis. Aš jau neprisimenu, kaip mano pusryčiai atrodę
– Butelį gersim? – ūmai klausdamas atsiliepė varnas ir nuo palangės stryktelėjęs prie kompiuterio, dar netikėčiau iš po skverno išsitraukė butelį „Bajorų“. O sako, kad stebuklų nebūna. Golius su degtinės buteliu!
Žiūrėjau į butelį kaip nepažįstamą žvėrį ir, ko gero, pirmą kartą taip aiškiai suvokiau, koka stiprybė jame tūno, kokie ugnikalniai kūrenasi. Ir šie keli žodžiai ne tuoj atsirado
– Goliau, ir tu? – veptelėjau. O jis:
– Įpilk, tuomet ir durnų klausimų neatsiras.
Įpyliau. Sau irgi nemažiau. Tačiau dingo ne tik klausimai, bet ir žodžiai. Tokia gera tyla užgriuvo, kad... be žodžių supratau, jog dar reikia po vieną.
Tylos, regisi, irgi nesumažėjo, bet matau, kai akyse atsiverčia kalendoriaus lapelis. Tas pats, su nupiešta trispalve ir su užrašu:
Sausis. 2019
Saulė teka 08: 42, leidžiasi 16: 02, d. ilgumas 7. 20
Delčia, 25 mėnulio diena
1
ANTRADIENIS
– Nepyk, Vidini, –prakalbo varnas Golius, bet atėjau pas tave ne geriausių ketinimų paskatintas. Pirmas kartas mano gyvenime toks, kad nenujaučiu, kada Pranas sugrįš. Žinau, supai jį, išsupai, bet vis dažniau išgirstu ir tavo nerimą, tarkim, skundą, kad nežinai, kas tave išsupo. Daug apkalbų, tačiau numanai jų pobūdį ir į tikrovę nepriimi. Va, ir pats mąstai apie pasakų rašytojus. Garbė jiems. Tačiau visi tingi pagalvoti, kas atsitinka, kai galvoje kelias varžteliais per daug.
– Ar ir taip būna?
– Nežinau. Ir neįsivaizduoju, kaip tie varžteliai atrodo.
Todėl nei giriu, nei peikiu, kad pradėjai neršti Prano knygą. Juolab, kad ji kaip paveldas tau palikta. Taip juk?
– Yra dokumentai, Goliau. Vadžios antspaudais užtėkšti.
– Na va. Ir dokumentai yra, – pasikartojo žinią varnas Golius, nors nepamaniau, kad jis to nežinojęs. – Yra, yra, – atsiliepiau dar kartą. – Ne dovana gi, o būtent paveldas. Man tai solidžiau atrodo.
– Man irgi, kaip sakai, solidžiau atrodo. O dabar klausyk, Vidini, ir spęsk: atėjau tavęs paprašyti leidimo būti man prie jos redagavimo. Prano knygoje būtinai reikia surasti vietų ir jas įkuždėti taip, kad jos neatrodytų pasakomis. Suprask, Vidini, suprask – įkuždėti tai, kas ne tik tau, man, Pranucui ar dar kažkam, bet ir visam šilinių kraštui labai rūpi. Ar bent privalėtų rūpėti. Kad nebūtų tokių nuoskaudų dėl nežinojimo, kas, kur Vidinį supo. Kaip atrodęs jo lopšys, kaip...
Neatrodė, kad varnas Golius skubėjo tokią kalbą sakyti. Neatrodė, kad ji paini ir kad nesuprantu apie ką jis kalba, tačiau mano akys it iečių antgaliais įsibedė į varną ir anas sunerimo.
–Trečiosios, Vidini, nekelsiu. Ne žemes keliukais šliaužioju, o dangumi skraidau. Ir vis dėlto, gerbiamas redaktoriau, ką atsakysite į mano prašymą.
– Nepasitiki manimi?
– Nepasitikiu, Vy Vidini. Pranucu taip pat. Ir nė vienu, palikusį šĮ kraštą. Žiūrėk, tai vienas, tai kitas pargrįžta, neretai netgi slapstydamiesi ir net iš kapų kaip kurmiai iškapsto artimiausių žmonių palaikus. Viešpatie, atleisk jiems, bet man, varnui Goliui, taip padaryti neįmanoma.
– Patylėsiu, Goliau.
– Tai ne geriausias dalykas. Štai, matau ant tavo stalo popieriaus lapas. Irgi tyli. Tačiau krustelėk, pabudink. Ir ką išgirsim? Na, pabandyk Tu geriau skaitai.
Поделиться972016-12-04 15:00:43
8. Tas mano AŠ : velnias tu, Goliau, užtat ir juodas...
Suprantu, kad nereikėję daryti pauzės, o šį tekstą atskirti nuo ankstesnio. Peizažas pasiliko tas pats: varnas Golius, aš ir, žinoma, jo atplasnotas butelis „Bajorų“ degtinės, privertęs patikėti, kad stebuklai egzistuoja. Šis dalykas man esmingesnis, negu galėtų atrodyti žmogui, atėjusia prie šio teksto. Tai todėl, kad ir iki varno vizito turėjau galimybę ir teisę rodyti į stebuklą, bet tai padaryti nebuvo drąsu. Net ir pasaulyje, regis, nedaug kas, žinoma, neišskiriant ir paties Trampo, tikėjosi, kad jis bus išrinktas keturiasdešimt penktuoju Amerikos prezidentu. Man tai neatrodė, kad labai svarbu, bus ar nebus, tačiau dabar pagalvoju, kad ir laike yra sankaupų, salų apibrėžtys, kurių įtakoje intensyviau pasireiškia mažiausiai nuspėjami dalykai. Jau kuris laikas, kai, nepaisant patarimų ir savo paties proto, nesugebu atsikratyti poreikio kaip būtinybės turėti kalendoriaus lapelį su užrašu:
Sausis. 2019
Delčia, 25 mėnulio diena
1
ANTRADIENIS
Juokinga?
O dieve, kaip – ne, bet varno vizitas ir iš po skverno ištrauktas butelis degtinės, irgi stumtelėjo kaip į naujų metų sutikimo šventę. Gera nuotaika linksmais kipšiukais sušoko į akis, plūstelėjo į krutinę.ir mintyse buvau paruoštas pašaukti:
– Būsim, Goliau. Reikia būti.
Tačiau reikalai kryptelėjo kitaip. Golius reiškia nepasitikėjimą ir tiesiai šviesiai pasakius, peršasi būti mano redaguojamų (bent jau Prano) raštų cenzoriumi. Ir vėl gi – esą, tai daro, rūpindamasis šilinių kraštu.
– Galiau,– kiek pakentęs paklausiau,– pasakyk, ar ką nors esi girdėjęs apie popiežiaus žmoną?
Dabar jau varnas įsibedė savo akimis į mane.
– Žinoma, - pasakė nemirksėdamas.
– Tikrai? Panašu, kad neišgirdai, ko klausiu.
– Išgerk ir trečią, Vidini. Šį kartą be manęs, bet užtat su Dievu. Kaip žinai, jis trejybę myli, – pasakė ir mačiau, kaip sukritusios ant jo kaktos raukšlės pradėjo krutėti, judėti, banguoti.
– Suprantu, nori pasakyti, kad esu varnas, kurį žioplai nesunkiai ir danguje sugauna. Pranas apie tai sąžiningiau, nes aiškiau parašė:
Katinėlis raštą rašė // o pelėda paštą nešė // Tik tas varnas kvailas buvo // skaityt nemokėjo. Ir tikra tiesa, kad Prano raštus neblogai pažįstanti ir popiežiaus duktė. Netgi juos redagavusi.
– Prano raštus?
Tarkim, jo eilėraštį „ Aitvarai“.
– O žinai, Goliau, kad aš pasigėriau. Sakyk, kuo, kokiomis žolelėmis pastiprinęs tą savo „ Bajorų“. Išties, kokie aitvarai tau jos parūpino?.
Mažyčiai aitvarai po sielą sklando,
Bažnyčias pakelia.
Net dangų.
Vienas parodo, iš kur saulė teka,
Išbudina, kad rytas nepaliktų tamsoje akių.
Kitas vėl šypsosi - kam kojos,
Jeigu jas lazdomis ramstau?
O šeštas ir dešimtas
Irgi išdaigų pilni ---
Atėję meldžiasi
Ir, vandenį iš čiaupo leisdami,
Nuo kojų nuodėmes nuplauna.
Paskambina raktais
Ir juokiasi:
- Dabar,
vyruti,
eik!
O ten ir aitvaras, kuris
Ant slenksčio sėdi ir posmuoja:
-Ir aš, Pranuci, noriu rojaus,
Jeigu jis Vilniuje
Ar Palangoj.
Tiek aitvarų, kad Dieve, Dieve!..
Net atsidusęs supranti:
Kuomet pasaulį vaikštai širdimi -
Netikras jis,
Jame tiesos nerasi.
Kaip Kristus
prikalta
ji vinimis
Bet paprašyk... ir aitvarai,
Parneš su kryžiumi ir ją
Tik būk su jais,
Tik jų klausyk.
– Vadinasi, – pašokau ant kojų dar nežinodamas kodėl, - vadinasi...
– O dabar štai išgirsk, ką ir kaip rašo popiežiau duktė,– kėlė sau prie akių raštą varnas Golius, bet man buvo svarbiau, kuo greičiau pasakyti:
– Velnias tu, Goliau. Užtai ir juodas. Bet – o, dangau! – kaip gerai, kad esi.
Поделиться982016-12-05 12:36:34
9. Tas mano AŠ: o vis dėlto Amerika savo prezidentu pasirinko Donaldą Trumpą
Už ankstaus ryto lango truputis – tik po kojomis – -sniego, bet dar snaiguriuoja. Manosi, kad greitai padaugės. Dar truputis šaltuko, it padūsaujant – būti ar ne. Gal jį ir girdžiu: taip nebūna, taip nebūna...
Kitur gal – ne, o Vilniaus Naujininkuose būna ir taip, kaip nesinori ar neturėtų būti. Už lango dar vis tyla, dar net ir aerouostas snaudžia, bet – antai – Vėtra , paėmusi smuiką , slidinėdama sniegeliu, čirpindama jį ir dainuoja:..
Juk kartais reikia tiek nedaug
Tu tik vardu mane pašauk
Kai bus ir liūdna, ir nyku
Vienatvės tyloje...
Ir jeigu jai, ir daug kam popiežius Grigalius XIII savo kalendoriumi rodo į 2016 - 12- 05 laiką, tai vis dėlto – kad ir kaip bebūtų nesuprantama – ne visiems taip. Ir man ne taip. Kaip vakar, užvakar, kaip dar anksčiau, jis ir šiandien iš pat ankstaus ryto įsišviečia informacija. Akis galiu užkloti, užmerkti. Tai visai man netrukdo regėti ir perskaityti:
Sausis. 2019
Delčia, 25 mėnulio diena
1
ANTRADIENIS
– Goliau, kur tu?
– Sakiau, kad neišeisiu, kol negausiu sutikimo būti prie redaguojamų Prano raštų. Tau, regisi, patinka rodyti į mane kaip cenzorių? Rodyk, Vidini, rodyk, bet vis dėlto Amerika savo prezidentu išsirinko Donaldą Trumpą. Ar tai blogai?
– Radai į ką rodyti. Antai, kur Amerika su Vašingtonu ir štai kur Lietuva su Vilniumi, – sakau jam įtardamas, kad jau pradeda jį erzinti ir mano per naktį neišblėsęs džiaugsmas. Nesibodėdamas galiu kartoti jam pasakytus džiugius žodžius ir neatrodo, kad jie galėtų nusidėvėti. Ne batai gi. O aitvarai išnyko ir reikia prašyti, kad varnas Golius pakartotų savo deklamaciją. Kažkodėl taip atsitikę, kad knygoje„ Tas mano AŠ“ šito eilėraščio „Aitvarai“ Pranas neužrašė. O ir negalėčiau tarti, kad ypatingiau jais domėjosi. Jam artimesnis pasakų kūrėjas Kęstutis Kasparavičius. Pasakų jo irgi bemaž neskaitė, bet saugojo iš jo perimtą įsitikinimą, kad, girdi, pasakų rašyti neišmoksi net jei labai norėsi, bet, – vėl pasak jo o – jei trūksta kelių varžtelių, tai gali bandyti rašyti.
Jam buvo smagu žinoti, kad yra realybės pasaulis, sumišęs su dvasia. O tai kartu reiškia, kad ir prieigos prie jo kitokios. Einšteinai ir aukštoji matematika tokiai būčiai atrasti nereikalingi. Gali jie būti, tegu, tai nepatrukdo, bet vis dėlto Savęsp ar Savęsp(i), Ašašai prasideda nuo Aš ir nežinia kaip toli.
Greitai po „ Lietuvio kalendoriaus“ žlugimo, Pranas mėgino jo gerą vietą užimti „Šilinių kalendoriumi“. Pasitaręs su Tamošiumi, neužtruko į METŲ pirmos dienos lapelį įkelti sakinius iš Biblijos „Pradžios knygos“:
Ir Dievas tarė:
Tepasidaro šviesa! Ir pasidarė šviesa. Ir Dievas matė, kad šviesa buvo gera, ir jis atskyrė šviesą nuo tamsybių; ir praminė šviesą Diena, o tamsybes Naktimi; ir pasidarė vakaras ir rytas — pirmoji diena .
Štai tokia atmintis, atgijusi išgirdus varną Golių deklamuojant „Aitvarus“ ir nudžiugino mane taip, kad...na, nežinau, kaip apie tai pasakyti. O kodėl taip, man kol kas nereikėjo klausti. Ir šįryt, kai suvokiau, kad laikas mus gerokai aplenkė, o kartu su juo ir ne kurie mūsų AŠ sandaro reikalai, dar vis spirgėjau džiaugsmu, kad vyksta toks neįprastas dalykas. Žinoma, tuo džiaugtis nereikėtų – galima nutylėti, galima nuduoti, kad taip alkoholis smegenis paveikė ir todėl priverstos išspinduliuoti haliucinacijas: girdi, aitvarai yra akivaizdi jo pasekmė. Ot, išaušo rytas, ir kur dabar jie?
– Kur? Negi, Vidini, manai, kad ir jie su manimi galėtų užsilikti pas tamsta? Ar ne per daug garbės, a?
Ir tuomet nuo slenksčio pasigirdo balsas:
– Asmeniškai manau, kad ponas Vidinis neparodys į mane kaip negarbingą. O ir tamsta, Goliau. Aš irgi pasilieku čia.
Taip, taip, aš negalėjau parodyti į ji kaip negarbingą, nes ir Prano eilėraštyje apie jį parašyta:
O ten ir aitvaras, kuris
Ant slenksčio sėdi ir posmuoja:
Visaip vartaliodami žmogaus būties reikalus, suspėdavome daug kur, net ir po dangų, po žvaigždes ir žvaigždynus pasidairyti ir primiršome (ar pamiršome?), kad yra toks nepaprastas, dieviškai įtaigus sutvėrimas, kaip namų slenkstis. Dabar ant jo sėdįjo Aitvaras, ir neatrode žemiau, negų būtų danguje.
– Aš irgi, Vy. Vinini prašau , kad ir mūzas paredaguotumėte. Su savo lyra labai ne kaip atrodau . Kaip ne lietuvis. o juk. savo burna lyg kartus su poetu petru Vaičiūnu, su amreikiečių kompozitoriumi Antanu Vanagaičiu, nusmog uą kartu,
Ei Pasauli, Mes be Vilniaus nenurimsim!
Nenurimsim mes be Vilniaus!
Senas Vilnius mūsų buvo, mūsų bus!
Vilniui gimėm ir tik Vilniui mes atgimsim!,
Mes kaip rytas saulėmis į jį nulimsim!
Vilniaus pilys savo vyčių susilauks!
„ Geležinis vilkas“ panery sustaug!
Ė! O...!
nManau, kad nebūtį gerai, jeigu pasakų kūrėjas pasigestų skokojančių varžteliu. O juo laba, jeigu jis juos sursiratų pasakos pradingtų iš po jo plunksnos. /surastu tuo kelis varštelisu,nes anoto jo:jie nereikalingi, kad galėtų parašyti geraė pasakas... Atrodo, apnyko , sumažėjo aitvarš, tačiau anas, sedintis ant slemmsčio nežinia kiekaip ilgai, bet... ilgai. Ir svarbiausia, kad kaip suvokiu , irgi ne vakar..
- Maniau, Goliau, kad ir tu aitvarus užmiršai. kad užmiršai ir tu, Goliau.o O
Prastūmėm trisdešimta antruosius.
Žvilgsniai į prieki nukreipti
Ką palydėjo į šaltuosius
Kieno sparnai jau apkirpti
O kas iš gulbinas plasnoja
Į dar nežinoma rytojų
Iškėlės galva prieš kliūtis.
Nes jo, jis tikis, ateitis.
– Pasirašyt ant popieriau
– O kodėl gi ne. Pasirašyk. Popierius viską iškenąia.
– Baik, Vidini. Aį ji Aš ji neblogiau pažįstu, kaip tave ir Prana.
pasaulį - sutrumpėjęs vietininkas rašomas su y
dar klaidelė, ten, kur kalbate apie Kristų, žodyje prikaltas pamiršote s.
Pirmi du posmai man labai patiko, gražiai, šiek tieksu ironijažvelgiama į gyvenimą , pabaigą reikėtų dar kartą gerai pataisyti.
_ Velias tu, giliau. Užtai ir juodas. Bet, o, dangau, kaip gera, kad esi. l
Mus laikas aplenkė goliau, Ji reikia pasivyti. Ir kuo greičiau, tuo geriau. Noreįusi, kad tai butu padaryta u per per
Поделиться992016-12-06 08:29:58
10. Tas mano AŠ:
Naujai brėkštama diena užslinkusios tvarkos nekeitė. Nubudau ryte, bet dar vis nakties tamsoje, ankščiau už saulės patekėjimą ir matydamas tą patį kalendoriaus lapelį su jo jau įsimintina informacija:
Sausis. 2019
Saulė teka 08: 42, leidžiasi 16: 02, d. ilgumas 7. 20
Delčia, 25 mėnulio diena
1
ANTRADIENIS
– Ką daryti, Viešpatie,– atsidusau, nemokėdamas suprasti naujai apsireiškusios savo būtyje esmės, tačiau nuogąstavimų dėl to neatsirado. Netgi priešingai, jaučiau, kad nuojautose darosi erdviau ir jų nepaisymas, ir jų nepaisymas parodo, kad žmogus savo veikloje neišnaudoja visų galimybių, kurios sukauptos jo egzistencijoje. Norėjau parašyti, jo Esatyje, tačiau štai parašiau, kaip perskaitėte – Egzistencijoje. Iš vakar dienos nesmagiai įsiminiau tik tai, kad išgirdęs Aitvarą giedantį Vilniaus himną, negebėjau suprasti žodžio „nulimsim“ prasmės (Mes kaip rytas saulėmis į jį n u l i m s i m), o pasitaikius progai, paprašaiau Gaoliau paaiškinti- paprašiau, slapstydamsis, kad neišgirstų O varnas Golius visu balsu, it pavojų skelbdamas
- It nežinotu, Vidini, kad kuštukai namus gadina. Pasakyk , Aitvarai, ponui Vidiniui,rai, k reiškia žodis nulimsim.
Koks turtingas prasmėmis, o nežinojau.,,,čTačiau noris būti laisvas - Ž Ir va Goliui .kuškuštelėjau i Vilniau i Aįsiminiaue, kad nišnaugoja visu galimybiu, ,, tik k muojautopse daręsi ervdiau e esmėsje esmės,kusios -.
beje, su .. su
.
..,,,dabat iį ten jos spinduliuoja ar dar kažkaip uždusinti gerą nuotaiką, bet... l jie, atvarai ne dėl liudėsio čiam sukrido, susiėjo. Oi, ne!
– Va, goliau, lyg ir gasdini man, kad neišeisi..tačiau ar reikėtų taip?
Tlauak, palau, Vy vidini. Išgirsy. Palauk žmogau. Reikėtų sakyti, ne ti dėl liudėf.
Поделиться1002016-12-08 18:24:50
https://www.facebook.com/
http://zaliazole.lt/
chrome://bookmarks/