.
12 Gera diena
– Graži man ši diena, Gelovine, Įsiminsiu. Yra dalykų, kuriuos atsimenu, kad ir be rašto pasilikęs.
Manu, kad šį diena prisidės prie jų.
– Ir man, Goliau, graži ši diena. Ir pas mane yra dalykų, kuriuos atsimenu, kuomet dar beraštė ir į juos raštais neparodyta. Kaip, pavyzdžiui:
Į krantą vieną, ir į kitą,
į pakraščius visus,
apkaišiotus mišku,
atsiremiu, kad kuo plačiau, erdviau
galėčiau vaizdą pamatyti
Ir... gyvenau.
Visaip, beje – laiminga ir rūsti,
Ir nemaniau, kad kurį kartą atsitiktų taip –
Poe į sielą pabeldė ir tarė:
– Žiūrėk, matyki, Gelovine,
Ne saulė šviečia properšoje debesų.
Tai žydi tavo brolių lelija.
Kas atsimins mums jų vardus
jeigu ne tu?
kas raiteli išgirs,
jo klausiant kelio į Merkinę?
– Neužrašyta tai, varnai. Ir man regisi, kad dabar tai daryti nereikia. Į kraują įėjo ir čiurlena taip.
– Klausei, ar esu keliavęs karieta? – surado vietą šnektelėti varnas. Ir dabar negaliu pasakyti. Lyg keliavęs, lyg ne. Kažkodėl neįsidėmėjo, kad nesuabejojęs pasakyčiau, taip ar ne. Tačiau blogiau, jog priverstas manyti, kad menkėjanti atmintis pirmiausia stengiasi išsilaisvinti nuo artimiausių realybės potyrių. Ryte pavalgęs, vakare jau nežinai, ką valgęs.
– Karietą siūlau ne dėl to, važiavęs tokia transporto priemone ar nebe . Tikiuosi, kad sudomins jos vežėjas. Tau jis, kaip girdėjau, senis, o man? Na, na, sakyk. Klausiu: o man
– Ar manai, kad kitai galėjęs pasakyti?
– Nesijuok, Goliau, ir nepamanyk, kad vaidinu. Man jis dar netgi kaip reikiant nesusitupėjęs.
– Kaip ir Kristus, – sparnus kilstelėjo varnas. – Sakei, kad Seneka su juo iš to paties laiko. Kaip žmonėse sakoma, iš mūsų eros pradžios
– Taip, kaip ir Jėzus Kristus, – neginčijo ji ir atsidusdama: – Dieve, Dieve, kas pasakys Gelovinės laiką, kai ji ten, prie Subartonių. Kas?
Tačiau tai nebuvo klausimas ir Golius ramiai palaukė, tikėdamas išgirsiąs, ką ji pati apie tai mananti:
– Jos laikas nuo Senekos laiko nusistūmęs atgal taip toli, kad nėra su kuo bepalyginti, bet atsitiko taip, kad Seneka aplenkė Gelovinę raštu. Per raštą pats atsimena save, kitiems parodo ir, kaip suprantu, nelaukia vakarienės, kol užmirš, kaip atrodo savo dienoje..Atiduoda ją saugoti Abėcėlei. Pasitaiko, kad ten užklysta ir Poe (poezija), bet kur kas daugiau bendrystės, supratino su Pro (poza). O Gelovinė?
Akmenys paplentėm kauks.
Sužaliuos lazda.
Lauk manęs, kai nebelauks
Niekas niekada...
– Ji laukė. Ir patikiu, kad lazda pradeda žaliuoti
– Čia, regis, Salomėja
– Taip, Goliau, čia Salomėja Neris. O sužaliuojančios lazdos vaidmenį ryžtuosi prisiimti sau. Ir tai pajutau tuomet, kai .išgirdau tave kranksantį ant šulinio svirties. Tomui įkritus į šulinį Šklėrių Tamošius, jeigu ne tu, Goliau, nebūtų iš jo iškeltas.
– Nežinau. Net negalvojau apie tai, bet kad krankiau, tai pirmą kartą taip gyvenime. Ir ne tik nuo šulinio svirtis. Krankiau ir nuo jo rentinio, krankiau krisdamas ant žemės ir kildamas į dangų. Ir į patį šulinį leisdamasis. Visą Šklėrius sodžių ant kojų sukėliau, kaip pavojaus signalas. Dievas, matyt, tuomet irgi buvo šalia, o gerklė kaip garvežio švilpynė.
– Dievas tuomet tikrai buvo šalia. Anksčiau sumaniusi rašyti laiškus kaip Seneka kad mielajam Lucilijui, išgirdau savo „mielojo Lucilijaus vardą. .
– net jeigu jis beraštis? Nemoka skaityti?
– Ne mano rūpestis, kaip tu juos skaitysi ir ar skaitysi. Labiausiai tai dabar reikalinga man. Tas laikas, kuri turi Seneka su Kristumi, palyginus su Gelovinės laiku, tėra tik dramblio uodega. Sakau taip apeidamas protą, nes suprantu, kad tokio supratimo jis nepakelia. Manau, kad vienintelė viltis, į kuria dar įsitvėrusi laikosi Gelovinė, yra Poe. Tikimės, beje, prisikalbinti ir Pro.
Kažin, ar pastebėjo varnas Golius Gelovinės kalboje, kad ji nesutapatino savęs, esančios debesėlyje su Gelovine prie Subartonių, apsigaubusia vandeniu.
–Taip, taip, – pakinkavo galva Golius, nedrįsdamas esmingiau įsiterpti į pokalbį, nors būta akimirka, kai jis ketinęs prisipažinti, jog girdi savyje, kad ten irgi kažkas „ir skaito, ir rašo“.
– Ačiū, Gelovine, už pasiūlytą karieta, taip pat, žinoma, ir jos vežėją, Tačiau šį kartą man labiau reikalinga įsiminti svetainėje tavo padeklamuotą eilėraštį. Tą, trečiąjį...
Kuomet dangus sudunda griaustiniu
ir debesys žemi aptemsta...
– Ir kiti man patinka, tačiau šis dabar man labiausiai reikalinga. Labiau negu karieta, labiau negu jos vežėjas Seneka. Prašau, dar kartelį jį man padeklamuok.
Gelovine nesibrangino, ir:
....nebūna taip, kad
kaip bažnyčia šaukčiausi maldos,
žegnonės kryžiumi pasaugočiau save,
prašyčiausi pasigailėti.
Labiau atrodo – vėl jauna
audrota, kad lengviau į ranką
imti kalaviją,
kartu su broliais žirgą pabalnoti
tarytumei – ne moteris,
tarytum – vyras.
Kas pasakys, kad negebėjau būti juo?
Na, iš tiesų sakau –
į vyrą lydžiausi ugny
ir mokiausi kartu su jais drąsos
piliakalniais apgindama Merkinę
Galbūt todėl ir pasiliko taip –
kažkas mane Gelovine
kažkas Geloviniu vadina.
Ir vis dėlto,
kai praperšose debesų
pražysta lelija
ne kalaviją paimu į ranką;
į ranką paimu leliją –.
gimdyti noriu, panašius į brolius,
tačiau kuomet žinai,
kad tai dievų duota dalia,
netingiu, kaip bažnyčia poteriaut maldas
žegnotis kryžiumi,
prašydama Aukščiausią
Vardan Merkinės, Dieve,
segu tau prie krūtinės brolių gėlę
ir vėl te raitelis išjos
surasdamas visus kelius į ją...
---------------------------------
Moderatorius (-ė): Pakeleivis Sukurta: 2016-08-20 17:30:48 Ar man šiandien sunkiau su galva, ar kas, bet skaityti nėra lengva.
Nieko, kažką nutvėriau, bet jei pakliūčiau į tokį pokalbį, norėčiau būti Golius. Nes Gelovinės matavimai… kažkur už Kristaus, už Senekos... o kad kažkas jai nesusitupėjęs… ne tik filosofė, poetė, bet ir šelmė truputį.
Na bet ir Golius turi patirties, pavyzdžiui, ant šulinio svirties, rentinio, jis irgi Dievo palytėtas, tik kalba paprasčiau. (Užtat Seneka jam ir atrodo senis).
Tas laikas, Goliau, kuris žymi Seneką su Kristumi, palyginus su Gelovinės laiku, tėra tik dramblio uodega. Sakau taip apeidama protą, nes ir jis tokio supratimo kol kas nepakelia. Geroji viltis, kurios įsitvėrusi laikosi Gelovinė, yra Poe. Tikimės, beje, prisikalbinti ir Pro.
Na bet geroji viltis ir ta, kad po filosofijų Gelovinė pereina į artimesnes kategorijas, link Merkinės.
Gražus pabaigos eilėraštis, aprėpia laiko ir dvasios ne menkiau už karietos vežėją, kuris betgi aplenkęs Gelovinę raštu.
Gera diena. Golius turbūt susiorientavo, kaip atrodo savo dienoje... Arba dar galvoja, ir aš kartu.
Jeigu dėl manęs abejoji, tai jo tikrai nežadus užspausti Tačiau nęs abejoju, tai jo tikrai nežadu užspausti. Bet lankstytis jam- o be. Man į dangu karietos neraii. Dar savais sparnais pasikeliu.jjeigeifu
Tada siulau miela susitikima Seneka. O karieta tebus kaip priemone, kad susitikimas paslauga. ..
O varnas?
Ė, Tamošiau varną pamiršai,
Kol jis yra
kol surrankia bent karta
neleista būti pranašias
net ir tamošiam
jau įsliuogusiems į šimta metų...
jau
Grigaliau kalendoriai ir Šiliniu krašte buvo atversti, tačiau ne jie , o jis varnas atsimena, kaip vienkiemio mažas žmogus netikįtai žvilgterėjęs į šulini, įemai, giliai p-o kojomis pamatė dantu. Tomas jq ji pažino. regis žinojo,
tačiau galvoju, kad gal anžinybe nebnaū anė sena, anė jauna.
Va, sakei, jeigu mokįtu rašyti, skaityti, tai ir raštai atsirastų Seneka, manau, galėtų padėti. Man padėjo.
Vargi ar be jo paramos būęiau paėkusi Ir jam matant Poe prie manes prisiglaudėb
.. ir, i joje ir Šklėiš Tamošius, sugrižės atgal .
Ir vis dėlt..
Ir galvoti, mąstyti, trūpinti, kad bažnyčių statybos neužspaustų žalčio..Nelengva, ji buvi įkalbeti atsigyventi tikiam aukšty,e bet... bet, b žinai, gi, Tomas į debesėli skrido per šulini..
Beprotis..
Neskubėk teisti. Dar teismo diena neatėjusi..
e kai žalčio neužspausti bažnučių statybomis, - atsiliepš gelovinė
..
----------------
– Neklausk, manęs, Gelovinę.
/ atsiminti Štai ir Tomas pretai , Nesame tapačios. Ji mano buties priešastis, aš jo produktasAš jos ė, o, deja, neratai yra toli gražu netapatu Gelovinei? Kad esu kitokios lemties priežastis. pagalvoji, kad yra gelovinė kaip priežastis, Nėra tokio Gelovinės, kuria čia matai.
Anksčiau jau tariusi esu: dvasia, o jaučiu. Supratau, kad neišgirdai. Anq karta.
..suprantu kitaip.galvoje Sakau vienaip, o galvoju kitaip. Bet kaip čia tau pasakius, kad ir tu pagalvotume kaipęia taip? Argi gali šitaip būti,taip pagalvotum?. Ir Ir vis dėlto, nesu įsitikinusi, kad jo čia nėra., Tačiau , Ir čia jo nėra..
– Yra jis čia, yra. Aną kartą įsigeidžiau turėti jį piešinėlyje šalia savęs Piešiu ir niūniuoju, bet piešinys veliasi, o niūniavimas netikėtai išvirto į žodžius. Jaučiu, kad ir muzikos kuose kažkiek..
Oi, ačiū, ačiū, vėl matau,
tarp debesų, tarp debesėlių properšoj dangaus
pražydo lelija...
Tomo akys, žiūrint jam į dangų, pasidarydavo didesnės Net būta .laiko, kuomet jis tikėjo, kad ATSITIKS GI VIENĄ KARTĄ TAIP, kai ir jis sumos sparnais, na, o tuomet..
Ž Projai pasitaikius, gal pats paklausk, o kas tuomet...
–Nežinojo Tomas, kad gyvenimas paprastesnis –
Et,debesėlis neatina pas mane, tai aš .
, gi aįjo, kad š,t nuo savo būties, .
Na, ką man šklėtiu tamošiu pasakysi. Saky, ko dar girdžiu.. Pakalbėki su manimi...
Po Tamošiau keėlionės į šulini, jau daugiau niekas neįkrito- išskyriu vilka – Tamošius grė vandeni ne iš įulini; gėrė ji iį dangaus
– Todėl ir Tamošius sakydavo sau ir šypsopdavosi, šviesdavo veidu kadžiai kai džiūgaujantis vaikas
Štai tiek ir reikėjo, tik tiek –
Vėjui nurimus, malūnas sustojo
Syplyšę, nereikalingi jo vėjui sparnai
Liūdna bus/
Nors žinau – tai gyvenimas irgi
Tyai gal netgi daugiau
Kai akys tegali matyti
Patylėsiu šiandieną, vartinėdamas laiškus
Savimi parašytus.
Guosdamasis , kad ir tiek
Kas išėjo negrįžti..
Poezija, būtent nuo mano laiškų
Viskas keičiasi, Dievas taip pat
Ir Donkichotas mūzom laiminti taip pat
Kaip savęs, kaip kitų
Į net tic tac
Svarbiau neužsimiršti
Kad bažnyčia statau
Ir žalčia ja neužspausti.., nesu
Ką veikia paukštis danguje, sakyčiau, kad žmogui nedaug rūpi. Įsitikinęs, kad žino. Skrenda. Kaip kitaip ten pabūtų, jeigu liautųsi skristi? jame pabūsi, jeigu neskrisdamas. Sparnai jam ne todėl kad būtu, kad apsigyventų danguje. Jie jam, kaip susisiekimo priemonė – kaip žmogui kojos, karieta, traukinys, automobilis. Bent dalinai ir kojos.
, kaip.
O ką kalbėti apie debesį? Debesis? Ypatingai, kai jie tylūs, nežadantys škvalų, perkūnijų? Plaukia lėtai, neskubėdami, atrodytų, kaip apsvaigę nuo gero vyno tokia savo būtimi.
Tomo akys, žiūrint jam į dangų, pasidarydavo didesnės Net būta .laiko, kuomet jis tikėjo, kad ATSITIKS GI VIENĄ KARTĄ TAIP, kai ir jis sumos sparnais, na, o tuomet..
–Nežinojo Tomas, kad gyvenimas paprastesnis –
Et,debesėlis neatina pas mane, tai aš .
, gi aįjo, kad š,t nuo savo būties, .
Na, ką man šklėtiu tamošiu pasakysi. Saky, ko dar girdžiu.. Pakalbėki su manimi...
Po Tamošiau keėlionės į šulini, jau daugiau niekas neįkrito- išskyriu vilka – Tamošius grė vandeni ne iš įulini; gėrė ji iį dangaus
– Todėl ir Tamošius sakydavo sau ir šypsopdavosi, šviesdavo veidu kadžiai kai džiūgaujantis vaikas.
Kažkiek kažkaip
Tie „mano“, „manyje“
kažkiek kažkaip ir Tau priklauso,
nes be Tavęs
savęs aš tokio neturėčiau.
Dažnai peizažais ateinu ant delno
ir, Dieve, nesupyk –
po jį tarytumei po dangų vaikštau.
Ir būna, kad tikiu, žinau –
net Bibliją nuo jo kažkas nurašė.
Kada ir kaip tai atsitiko
man ne per daug svarbu,
bet iš tiesų sakau:
nuo jo, nuo šito delno,
ir tu, dzievuliau, pakilai į dangų,
bet vėlgi te kažkam į galvą neateina reginys,
jog aš galėčiau be tavęs, Žmogau,
va šitoks šičia būti:
tas mano AŠ nebūna Viename,
kažkiek, kažkaip ir Tau priklauso.
P.s: kažkiek kažkaip - patiko:) Kažkiek kažkaip drąsesnieji ir Bibliją interpretuoja, sako, jog aramėjiškai "jauna ir nekalta" - sinonimai:) Kas kaip nori, kam kas kažkiek kažkaip patogiau - taip ir varto tą Testamentą...)) / autside/
Dėl ko į Dievą panašus
Kuomet kalnai aukšti,
net ir menka slinktis,
kad ir atgal,
vis tiek į dangų kelia.
O jie, šitie kalnai, išties tokie
ir jų dairytis man kitur nereikia –
nešu ir tiek,
nepaisau šauksmo, kad, girdi,
negali šitaip būti.
Negali, bet yra.
Juose, beje, ir laikas toks, kuomet būtis