Trys pelėdos

Èíôîðìàöèÿ î ïîëüçîâàòåëå

Ïðèâåò, Ãîñòü! Âîéäèòå èëè çàðåãèñòðèðóéòåñü.

Âû çäåñü » Trys pelėdos » TEBŪNIE KNYGA (1939 - 2019) » 1939 – 2019 ( jubilijiniai)

1939 – 2019 ( jubilijiniai)

Ñîîáùåíèé 51 ñòðàíèöà 60 èç 124

51

:glasses:                                                     http://s6.uploads.ru/t/NXASP.jpg

14. Prie Grigų sodybos  

Netoli Grigų sodybos nekaip prasidėjęs pušelės įnamių pašnekesys  ir jo pabaigoje nieko gero nežada, nors prognozės tokiuose reikaluose nedaug reiškia. Juolab, kad stengtasi iškalbėti teisybę.
   – Ką? Pušelė iš  namų išvijo ar kaip, kad drybsai, pilvą išvertęs, – pritūpė prie žalčio varnas. –  Aš neužmyniau, bet ar daug reikėję. Netyčia.
   – Ar ir tyčia galėtum?
   – Nepriekabiauk, Geltonžandi. Argi mažai kas gali užminti. Sodyba pašonėje.
   – Sodyyyyba? – pratisai ištarė žaltys. – Likučiai  jos čia, užaugantys mišku ir žole. Anė vieno  žmogaus joje, o žolės tiek... Nors Ygaga būk ir ganykis pasižvengdamas
   –   kalbėk. Ko nutilai?  Buksuoja kalba? Nuo liežuvio  nuslysta.
   – Labai įtariu, Goliau, kad nežinomo autoriaus  raštai, bent  didžioji jų dalis, parašyti čia, šioje sodyyyboje.
   – Tu vėl  man apie raštus.  Neužhipnotizuosi. Baik, nes galiu ir labiau supykti.
   – O kad autorius nežinomas, tai vėlgi nerimta. Regisi, kad  ir tu, ir aš, ir Tamošius, ir visas Šklėrių sodžius žino. Kabelių prapijos kunigas Pranciškus  Čaglys jau nuo 1939 metų žinojo.. .
   – Pažįstamų čia daug. Visų neišvardinsi, bet kai kalbi apie raštus nežinomo autoriaus, darosi įdomu.. Bet tai tik spėlionė.
   –Tarkim, kad spėlionė, tačiau ne tik.
Moderatorius (-ė): Pakeleivis Sukurta: 2016-08-23 21:53:15 Pradžioj tikrai kažkaip buksuoja, žaltelis lyg nervingas, lyg kokiom užuominom kalba.
Bet netrukus jose pasigirdo mintis apie matymą:
Patys pagalvokim, kaip atsitinka, kad žmogus tiek nemažai išvaikščiojęs, nepamato karalių, nemato Tamošiaus, tavęs – manęs...
Subtilios Geltonžandžio nuorodos (Goliui kaip mokykla po atviru dangum prie Grigų sodybos): ne žalčio muliažą matai, ne šliužą… Dvasinius takus ar matai?
Golius mato, nes: jis važinėjosi karieta, skraidė į pušelę, šnekėjo su debesėliu, na o dabar geba išsilaikyti pašnekesyje.
   – Tau  irgi pasakysiu, ko nežinai. Aš, Geltonžandi, dairausi  mokyklos.
   – Taip? Nežinojau, bet tikėjau, kad susiprasi. Tačiau dabar paklausyk, gal tai pravers ir besidairant tau  mokyklos.
   – Rimtai? – sukluso Golius, sužiuręs į kelis saulės  atokaitoje pametėtus lapelius, o žaltys:
   – Tai va, – kalbėjo jis,– juose užrašytas tėvo ir  sūnaus pokalbis. Tikėtina, kad kažkiek padedant Poe, bet  neabejotina, kad nemenkiau pasitarnavo ir Pro. Pašnekesį  pradeda tėvas ir jis taip užrašytas.

Karalių žeme!
Ar matai,  sūnau?
Graži kaip  pasaka
Smėlynais, upėmis ir ežerais prausta.
;
  – Gal neginčykim, Goliau. Gražiai pradėta. Nes  teisingai pradėta, bet  klausyk, kaip toliau. Ogi taip:

Na, o  karalių neieškok –
Nelyg ledynai tirpo ir ištirpo,
Į  praeitį iššliaužę kaip žalčiai

–  Pakartok, Goliau, ką dabar perskaičiau ir galvok, kokia didelė neteisybė parašyta. Labai aklai  parašyta. Betgi parašyta, betgi jau ir mano  pasakyta, kad parašyto ir kirviu neiškaposi. Tačiau  argi galima taip palikti? Ir kaip tai padairyti, kad nebūtų palikta?
    – Taip tėvas. O sūnus? – parūpo varnui
    – Tėvas dar nebaigė. Dar jis reiškiasi  pirmame  plane. Tačiau man  regisi privalau tave patikinti,  pasakyti, kad, Goliau, ne žalčio muliažą  matai. Ne  jis su tavimi  šnekasi apie nežinomo  autoriaus  raštus.
   – Na ne, tikrai – ne. Ta liudiju sau ir pušelei galėsiu  pasakyti, kad nesi muliažas.
– Galėsi, nors nereikia. Ji žino daugiau. Tačiau klausyk, ką  tėvas  sūnui kalba, rodydamas į  Karalių žemę:

Bet  ar yra, sūnau,
Kas ateitim šios žemės tiki,
Karališka gerove tiki jos?

– Čia ir vėl nekvailai paklausta, varnai. Labai nekvailai. Tačiau liūdna, kad tėvo matymų  peizažas dar liūdnesnis

Nelyg žaltys aš ją iššliaužiojęs esu.
O nuoskauda giliau į sielą gulė..
Atrodo, akys nešviečia,
Mintis nelaimina,
net Dievo vardas liūdnas,
Kaip mūkelės pakelių….

– O sūnus, a? Ką tėvui sūnus atsako? – vėl varnas.
   – Neskubėkim. Patys pagalvokim, kaip atsitinka, kad žmogus tiek nemažai išvaikščiojęs, nepamato karalių, nemato Tamošiaus, tavęs – manęs...
  – Užtat mato štai šitą sodybą, šį taką, įžėlusį žole kaip pieva. – ryžtingai įsiterpė varnas, – O juk taip, anksčiau nebūta. Joje triukšmo, energijos būta daugiau negu turguose.  Žinau ją, atsimenu daug  metų, bet dabar stengiuosi neatsiminti. Sunkus darausi kaip akmuo ir pradėjau baimintis, kad kada iš skrydžio nenukrisčiau,
  – Karietos reikia, varnai. Ygagos reikia.– mestelėjo užuominą  Geltonžandis ir paskubėjo skaityti sūnaus atsakymą  tėvui.

Tačiau gyvena žmonės,. tėve, o garbė
Galbūt šioj žemėj reiškia – išgyventi.
Tik pažiūrėk, kokia švari dangaus gelmė –
Aukšta, gili, kelias į begalybę atsirėmusi.
Ko benorėti dvasiai dar daugiau?
Giedok, širdie!
Bet, žinoma, į bėdą ir giesmė išvirsta,
Jei protas stengiasi aplinkkeliais tiesas apeiti
Jaučiu, kaip sieloje žvaigždynai žiebias
Ir patikėk -  jų iš manęs
Nebegalės  atimti  niekas
Aš  augsiu, bręsiu, ir (padėk man,  tėve)
Mylėti tai, ką jauno akys mato

– Štai ir sūnus susimovė.. Nedaug tos akys mato,– nepatenkintas buvo Geltonžandis.– Tfu! Kaip ir tavo, Goliau. Nors  tavo  akys  net ir ne  jauno. Žiūri į karalių, o mato šliužą.
----------------------------------

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas   Sukurta: 2016-08-23 15:49:01
Trys G, tai Golius, Geltonžandis ir Gelovinė. Graži jų draugystė. Jie vienas kitą papildo. Pušelė - globėja.
Taiiip. Daug tokių sodybų, kaip Grigų.
Liūdnas Goliaus ir Geltonžandžio pašnekesys, nors ir protingas.
Įdomus, savitas kūrinys. Ačiū.

Moderatorius (-ė): Pakeleivis   Sukurta: 2016-08-23 21:53:15
   Pradžioj tikrai kažkaip buksuoja, žaltelis lyg nervingas, lyg kokiom užuominom kalba.
Bet netrukus jose pasigirdo mintis apie matymą:
Patys pagalvokim, kaip atsitinka, kad žmogus tiek nemažai išvaikščiojęs, nepamato karalių, nemato Tamošiaus, tavęs – manęs...
Subtilios Geltonžandžio nuorodos (Goliui kaip mokykla po atviru dangum prie Grigų sodybos): ne žalčio muliažą matai, ne šliužą… Dvasinius takus ar matai?
Golius mato, nes: jis važinėjosi karieta, skraidė į pušelę, šnekėjo su debesėliu, na o dabar geba išsilaikyti pašnekesyje.

0

52

:rofl:           :glasses:                                   http://s3.uploads.ru/t/ktT6i.jpg

15 Ko šaukė krankė varnas Golius

Geltonžandis pats sau netikėjo, kad  jo žodžius varnas Golius galėtų praleisti pro ausis. Anas gi, nervingai sukrutęs, apsisuko kartą, kitą, neužmiršęs pasižiūrėti į tolimą padangės horizontą, kur susitiko su debesėliu  apsigaubusia Gelovine. Tačiau  netrukus vėl sugrįžo į ankstesnę pozą.
     – Hm, –kimtelėjo savyje Geltonžandis, – negi iškentės?
    Ne, varnas Geltonžandžio žodžių pro ausis nepraleido. Labiau pyktelėjo dėl bakstelėjimo į jo senatvę: girdėk, varnai,  ne jaunas, ne jaunas. Tai tiesa, kad ne jaunas, tačiau todėl savaime suprantama, kad, tokiu būdamas, esi įpareigotas atidžiau žiūrėti kas kur kaip padėta ir geriau suvokti reikalus, į kuriuos žiūri. Na, o dėl to, kad žalčiui nepatinka, jog varnas Golius  jo asmeny nemato karaliaus, argi naujiena? Tačiau  gal bent vieną kartą palepinti jį, a? Gal atsiliepti: o, karaliau, atsiprašau, kad tavo vietoje  šliužą matydavau, bet va senatvė ir , prašau, akys, akylesnės..
   Ne, taip nepasakė. Tarė kitaip:
    – Betgi mudu čia apie tėvą ir sūnų, apie  jųdviejų  pašnekesį, karaliau.
    – „Karaliau“? – šoktelėjo žaltys. Išsitiesė kaip lazda. – „Karaliau“? – perklausė. – Varnai, tu esi dievų siųstasis. Jau nebeprisimenu, kas paskutinį kartą mane karaliumi pavadino. Tu rimtai taip? Tu, Goliau, be ironijos?
  – Be ironijos, karaliau,  be, – nedrįso nesumeluoti varnas. Ir, beje, taip pat nemokėjo atsiminti, kada ir kam jis taip melavęs. Nusigręžė į žole užeinančią Grigų sodybą, kad pašnekovas nematytų jo akių ir per jas  nesužinotų teisybės. O Geltonžandis dar vis kone ant galiuko uodegos stovi it įbestas į žemę. Koks gražus, koks dvasiai nepaprastas ir mielas reginys!  Pamatęs tokį, jau nepasakysi, kad šliužas. Tai kelias į dangų. Bent  jo pradžia.
   –Tu neabejoji, Goliau? – dar vis nesiliovė klausti žaltys, o paskui šit ir prašymas. – Apie tėvą ir sūnų dar suspėsim pakalbėti. Ir apie nežinomą  autorių taip pat. O dabar, būk  mielas, ką nors pasakyk apie save, varnai, ko aš nežinau.
   – Ko nežinai? Iš  kur  man žinoti, ko  apie  mane  nežimai?
   – Aš labai rimtai.
   Gal dar kažką  pameluoti? Bet – ne!  Ne, ne, ne, – kratėsi minties Varnas. – Te nebūna daugiau taip, o šį melagystė irgi kaip nors te bus išdejuota, bet vėliau, vėliau. Ir taip  skauda, žiūrit į tokią sodybą. O buvo... Dabar  jau  sunku  patikėti, kad taip galėję
    – Labai norėjau išmokti švilpauti, Geltonžandi. Pats  sau netikėjau, kad sugebėsiu. Apie kitus net  nekalbu. Anieji kitaip ir  nemokėję. Padrąsindami net sumeluoti  nemokėję.. Kaip  susitarę: jau švilpauji, Goliau, niekus  švilpauji,  tačiau  vis tiek neatlyžau.  Buvau atkaklus. Ir vieną kartą  girdžiu, kad švilpauju. 
   – Švilpauji?
   – Eilėraštį švilpauju. Tekstas i it pažįstamas, it į mane, Golių,  juo parodantis. Klausyk:

Ir  man  prie jo truputį teko būti,
Pažioplinėti po vaikystę jo
Ir jau nepaisyti labai
Kam rūpi  kas
Ar  niekas neberūpi – _...
Tegu  mintim,  tačiau kaip jis,
Kaip varnas, mosteliu  sparnais
Ir – ką?:
Kerojas platuma
Supas viršūnėmis šilai,
Paskęsti ir atrodo
Buvo Taip,
                   Yra
                          ir  Bus.

– Tačiau va, karaliau, – liovėsi švilpauti Golius.– Štai Grigų sodyba. Nereikia  ir  rodyti. Patys  matote, kaip atrodanti. Aš ją atsimenu ir  žinau, kad  taip nebuvo, kaip dabar yra..O  kaip  bus,  a?  Kas mums  bepasakys, kaip  bus?
   –  Puikiai švilpauji, varnai. Labai. Nežinau į ką  parodyti..Gal į  varnėną?Sakau, kad ir karaliaus karūnai nebūtų gėda, jeigu pasiliktumei prie jos.
   – Ką! – vėl kranktelėjo varmas, beatsigręždamas į žalti, tačiau tai, kas įvyko, jau nebuvo  jo galioje...
   Laiko buvo  nedaug, kai varnas, nesidairydamas  dėbsojo į nelinksmai atrodančią sodybą,  bet  jo pakako, kad žalčiui ant galvos atsirasti karaliaus karūna, išdabinta trimis kryžiais ir jų kalnu. Neprataręs nė žodžio, lyg perkūnu  trenkas, pašoko  skrydžiui.
  – Muliažaaaas! Mumijaaaa! Miliažaaaas! Mumijaaaa! – šaukė, krankė kiek  beįstengdamas per apylinkę į pušelę skrisdamas varnas Golius, tačiau ir nutūpęs  joje, neišsilaikė: – Muliaaaažas! Mumijaaaa, –  aidėjo iki Grigų sodybos, iki Skersbalės  ir  toli toli link Čepkelių...
--------------------------------------

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas Sukurta: 2016-08-26 20:32:54 Šaunuolis Golius, kad Geltonžandžiui padarė malonumą, pavadindamas jį karaliumi. Juk tai nieko nekainuoja, bet Geltonžandžiui nuotaiką kilstelėjo visai dienai.
Patiko kūrinys. Įdomus. Prajuokinote su:
– Muliažaaaas! Mumijaaaa! Miliažaaaas! Mumijaaaa

Moderatorius (-ė): Pakeleivis    Sukurta: 2016-08-27 11:23:47
    Žaltys – puikus. Pamatęs tokį, jau nepasakysi, kad šliužas. Tai kelias į dangų. Bent  jo pradžia.
Kalba labai aptaki (žalčio įtaka?). Sakiniai vingrūs, daug minčių nuotrupų, nutylėjimų, kuriuos, tiesa, galima suprasti nuojauta.
Tenka pripažinti, kad tai paslaptingas Goliaus sąmonėjimo (t. y. sąmonės praskraidrėjimo) kelias.
Taip veriasi trečioji akis (kuri visada ir buvo, tik gal giliau, sodybose).
Debesėliška (Poe) susitikimo pabaiga: Laiko buvo  nedaug, kai varnas nesidairydamas  dėbsojo į nelinksmai atrodančią sodybą,  bet  jo pakako, kad žalčiui ant galvos atsirastų karaliaus karūna, išdabinta trimis kryžiais ir jų kalnu.

Pokalbis-nepokalbis-pašvilpavimas apie tai, kas Buvo, Yra ir Bus.

0

53

:yep:         :writing:              ;) http://s9.uploads.ru/t/viLOf.jpg

16 Pašvilpavimai iš pušelės        

Pušelė šyptelėjo. Nelinksmai. Paošė. Taip pat nelinksmai,. Be  žodžių ramino varno krankalą: muliaaaažas! mumijaaaa!. O vakaras  leidosi  vis žemiau ir saulės spinduliai žėravo, degė sukritę į , atrodytų, niekam nereikalingos Grigų sodinos tuščių  namų  langus. Taip būta jau anksčiau, bet  neatrodė, kad tokie  peizažai  galėtų  įsiminti ar  kažkaip kitaip liudyti nelinksmą toli išmėtytų Šklėrių  sodžiaus vienkiemių būtį, kuomet ir  skauda  taip, kad netingu žiūrėti ir gražu matyti.  .
   Grigų sodyba nuo  pušelės netoli. Ji kraštutinė ir savo valako žemių  valda susieina su Margionių sodžiaus  žemės rėžiais, (šniūrais).Taip susisiekia  Šklėrių  titnaginė su Margionių titnagine.

Ugnies čia tiek,
Kad pragaras gal nepakeltų,
Karjerai iškasti sulig vandens
Ir net giliau.
Bet  pažiūrėkite, kaip žydi titnagai
Prie  Margionių ir Šklėrių!
Baltuoja, ganosi kaip avys
Ir  piemenų nereikia

Kita galybė jų,
Prigludus prie pušų šaknų,
Gilai įsirausia į žemę.
Ir nebaisu.
Ugnies iš titnago
Net ir perkūnas neįžiebs.
Baltasis žino vertę jos
Ne kartą mate
Kaip šiliniai degė.

Žingsnis po žingsnio
Stukt ir stukt lazda –
Einu į vakarą pas Dievą.
Ir nežinau ar dar ilgai  reikėsią eiti
Bet Dievas irgi moka kaip  aušra
į sielą,
        į akis,
               į širdį įsilieti,–

paošė  pušelė ir tarė:
   - Iš  tikrųjų, Goliau, žaltys tau tiesą sakė. Puikiai švilpauji. Į muziką, į savo muziką  tave imu. Į  rievę ir švilpavimą  įrašiau. Numaniau, kad taip galėtum, bet išgirdusi buvau laiminga ir net pamaniau, kad gal ne tu, o žaltys taip. Dabar dar laimingesnė, kad tiek daug talentų šiliniuose išnoksta.
   – Koks žaltys, pušele? Karalius. Savo akimis jį  su karūna ant galvos  mačiau. Juk ne muliažas ten, Gyvas. Kaip žaltys gyvas. Tačiau kai pamatai netikėtai, gerklė  išsižioja ir nemoka  užsičiaupti.
    – Išsikrank, Goliau, kiek tau patinka. Ir labai nepaisyk, kad karaliui irgi skauda. Kai kraštas  budi, neįsivaizduoju, kad kitaip galėtų  būti.
    – Jis netoli. Prie Grigų sodybos. Iš čia matosi. Vis  dar  su  karuna ant galvos. Labai panaši Trijų kryžių kalną
    – Todėl ir neprilaikiau, neįprašinėjau, kad pasiliktų ar kad sugrįžtų
    – Jis išėjo? Jis nesiruošia grįžti?.– neatlyžo klausti Golius
    – O kalbant  apie  nežinomą autorių, tai gal te jis ir  būna toks – Nežinomas, Nežinomasis, Ygrekas, Iksas ar kitaip neiškeltas į šviesą. Svarbu, kad jis yra. Tuomet neateina noras kirsti į akį, jeigu kažkas ne taip atsitinka.
   – Jis nesugrįš?  Taip?.
   – Paklausyk Goliau, kaip išeidamas  pašvilpavo  žaltys. Jis čia nebuvo karaliumi. Būdamas čia, jis negalėjo būti juo. Paklausyk.

Tas laikas  baigiasi,
Bet  ataidi lig šiol  garsai
Ir nesmagu  suvokt išgirdus
Kad ten,  iš Vakarų
Kur saulė leidžiasi,
Ir laiką sulesioja aitvarai
Ateina kryžiai žemei nusilenkti

Įsėlina jų medy nebūtis –
Ir kryžiuose, deja, mirtis
Ir kryžiais atmintis, deja,
Ne kažin ką prikelti  gali.

– Nežinau,kaip  reikia jį teisingai  suprasti. Paprašė, kad jam papasakočiau  tai apie  save, ko jis nežino. Pašvilpavau. Nuoširdžiai  maniu, kad jis nežino, kad gebu, bet regisi, kad  suklydau, – pasakė  varnas ir, įsiklausęs savyje girdėjo, kaip  ten irgi  kažkas švilpavo: Nežinomasis?

Netylėki, varnai,
Netylėk pušele ir žalty,
Ir tu, Tamošiau,  netylėk,...
nes reikia... Viešpatie, kaip reikia
Turėti  žmogui Pradžią  krašto
Nuo lopšio žiūrintį jam į akis.

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas Sukurta: 2016-08-27 21:56:25

Prasmingiausias paskutinis Nežinomojo pašvilpavimas.
Netylėki, varnai,
Netylėk pušele ir žalty,
Ir tu, Tamošiau,  netylėk,...
nes reikia... Viešpatie, kaip reikia
Nuo lopšio žiūrintį jam į akis.

Visas kūrinys geras su paslėpta potekste.

Moderatorius (-ė): Pakeleivis Sukurta: 2016-08-28 12:30:55 Apie titnagą viena ausim girdėjau anksčiau, menu kilusius regėjimus, o dabar juos papildo pušelės paošimai apie titnago galybę, tas gražu ir, jaučiu, giliai šaknyse, nors permatau ne visas pušelės rieves.
Nejaugi žaltys išėjo? Jis čia nebuvo karaliumi. Būdamas čia, jis negalėjo būti juo. Turbūt įsirangė į amžinybę?
Kryžių atmintis, Nežinomasis šių filosofijų suvokimą viltingai praplečia.
Bet ką aš, jei net Golius kartais suabejoja girdimu.

Nuo lopšio žiūrintį jam į akis. > žiūrinčią, žiūrinčio?

0

54

Raulas

Laikas sustojo arba jis buvo toks, kad jo savimi nemokėjome jausti. Visi buvome lemties sumesti į krūvą ir atrodė, kad esame būtent ten, kur reikia būti, kai asmeniniai reikalai atitolsta ir nemenka jų dalis persikvalifikuoja ir tampa tavo – mano – visų,  kitaip sakant - sudėtine dalelyte visumos, kuomet jie ten svarbesni. Tačiau patikėti šitaip užrašytu tekstu irgi nebūtų protinga. Nebuvo laiko, o tuokart net ir poreikio vienas kito klausti ar per save domėtis, kokie vaizdiniai atsiranda sieloje, kuomet ji atsišaukia į fiziškai juntamus, bet mažai įtikėtinus dalykus. Visi kas kaip, bet daugiausia akimis ieškojome netikėtai dingusio Geltonžandžio, tačiau net nesuradę jo, vargu ar kuris gebėjome pagalvoti, kad jo čia nėra. Buvo lengviau manyti, kad ir dingęs, kad ir nematomas, tačiau jis, žaltys, yra kartu ir dabar stebi mus, norėdamas išgirsti ir matyti, kaip kas atrodome šioje sausio tryliktosios dienoje prie užkurto titnagu aukuro. Jo ugnis negeso, net neparagindami vienas kito, suspėdavom laiku į aukurą pakrauti malkų, paimtų iš sodybos pūvančių pastatų. Reikalas šventai svarbus, bet jis tvarkėsi savaime, lyg netyčia ir nemanėme, kad kiti gal nemenkiau svarbūs dalykai yra lyg  užblokuoti, palikti priimti tik pojūčiais, nebandant juos aprėpti kaip visumą ir net tingint pagalvoti kokios priežastys paskatino turėti tokį  neįprastą reiškinį – renginį, kitaip tariant: smegenims nebuvo leista pabandyti suprasti, kas iš tikrųjų čia vyksta.  Atrodo, tingėjosi net paspėlioti ir bene aktyviausiai sava mąstysena reiškėsi papūgėlės. Suklegusios galvoje, jos kuriam laikui perimdavo mano dėmesį sau ir tuomet  tekdavo „pasitraukti“  iš kompanijos ir pasilikti tik su jomis. Būtent jos pirmos pranešė, kad į miško keliuką nuo plento įvažiavo dengtas sunkvežimis. Ir šį kartą, kaip dažniausia, žinią pranešė kalbėdamosi dialogu: 
     - Nemanau, kad grybų ieško. Žiema juk, bet ieško.
     - Gal prireikė sysysy?
     - Tu - ką? Dėl sysysy tokią mašiną iš plento sukti? Baik niekus taukšti. O dėl žiemos... Tik kalendoriuje ji. Grybai jos nepaiso. Bent voveraitės. Net spauda stebisi ir rašo: dygsta, auga.
     - Aš taip mąstau.
     - Gal šaukim dzieduli? - pasišnekėjo papūgėlės, bet šaukti manęs nereikėjo: visus keliukus į šį vienkiemį gerai žinojau. Visi jie apkrėsti pušų spygliais, apaugę samanomis, bet dar nebuvo užspringę medžiais, kurie mišku sustoję šalikėlėse žalias viršūnes siūbavo viršum jų ir  keliukai panašėjo į šviesos tunelius – šviesos, saulės, net vėjo čia daugiau. Ir, žinoma, triukšmo, nes, žiūrėk, kažkas dar važiuoja  jais. Dažniausia rudenį, kuomet į miškus išeina grybautojai.   
     - Girdžiu, girdžiu, - mintyse atsiliepiau papūgėlėms, - girdžiu, - ir padaviau Knygą Vidiniui.
     - Tu kur?
     - Dziedulis sysysy. Ne į kelnes gi, - pasakė papūgėlė, pamaniusi, kad girdžiu ją vienas.
     - Na, žinoma, ne į kelnes,- regis, patikėjo Vidinis, o aš pasijutau atsipalaidavęs – lengva, gera. Lyg pats būčiau nusitaikęs paošti mišku.
     - Atsiprašau, dzieduli. Maniau, kad mane girdėsi tik tu. Kaip čia taip atsitikę, kad ir dėdė Vidinis? Taip neturėjo būti. Tikrai, neturėjo taip būti. Mes apdairios, - pasakė papūgėlė. – O pajuokauti juk sveika.
     - Sveikata reikia rūpintis, - pasakė antroji.
     - Jis viską girdi. Taip kad atsargiau,- neskubėjau atsiliepti papūgėlėms, įsižiūrėdamas į miško tuneliu nušliaužiantį apleistą, bet savotiškai mielą keliuką, kuriuo kitados vingiavo giliai smėlėtoje žemėje įsirėžusios vežimo vėžės su tarp jų arklių kanopomis įspraustu taku. Jį atsimenu, kai nei plento, nei miško nebuvo. Juo važiuodavo į miškelį, įsikaišiusį vidur atviro ir plataus, titnagais nuberto lauko, kur giliai iškastose duobėse, supildavo iš bulviakasio atvežtą derlių. Vėliau šis smėlyno plotelis buvo paliktas miškui, o duobės, bulvėms žiemą  laikyti, iškastos arčiau namų. Kaip tik dabar buvome atėję jų vietoje, bet jokių ankstesnės būtovės pėdsakų plikai akiai neišlikę. Visur augo miškas, ošė, tik atrodė, kad dabar  jo daugiau - ošė ir tas, kurį čia nešiau savo atsiminimuose.     
     - Aš turbūt toliau neisiu. Kas ieško, suras.
     - Suras. Ten pasiųsti mano vyrai, bet skubėti nereikia, - išgirdau šalimais jauną balsą. - Tegu pasižvalgo po mūsų kraštą. Pakvėpuoja juo.
     Stebėtis jau turbūt atbukau. Tuoj pamačiau neaukštą, tvirtai sukaltą, žodžiu, kresną, apie keturių dešimčių metų mielo, bičiuliško veido išraiškos vyrą. Jo aprėdas žvalgus, it apaugintas tamsių ežerų žuvies žvynais. Labiausiai panašėjo į ešerį - spalva rūstoka, su plieno atspalviu. Netardamas nė žodžio it senam, geram pažįstamam padaviau ranką ir pajaučiau saujoje jo delną. Šaltas. Bet, matyt, tik sau, nes į mane jo šaltis nepersimetė. O pasakiau tai, ko lyg tol niekam nebuvau sakęs ir nežinojau, kad kažkur savyje  galėčiau turėti tokį sakymą.
     - Šaltas kaip žaltys.
     - Taip ir yra, dzieduli. Žaltys. Kiekvienas gyvename savo dalioje.
     - Betgi...
     - Betgi manau, kad tokia dalia ne amžina, - užbėgo į priekį kalbėti miško žmogus, - Šiandieną va taip, o rytoj ir vėl nežinia kaip. Prisimink kaip Eglė šaukusi: Žilvine, Žilvinėl/ jau saulelė žemai/ Žilvine, Žilvinėl, -/ Kur namučiai  namai...
     Žvilgterėjau per nukarusias medžių šakas į viršų ir net nepagalvodamas:
     - Mūsų saulė dar tik kyla, žmogau, - ir tik dabar atidžiau žvilgtelėjau į jo veidą, sutikdamas draugiškai šiltas akis ir nelinksmą, bet nesuvaidintą mažytę šypseną, kurią net praplėšius daugiau džiaugsmo neišsilietų. Ir tai, ką mačiau, jaučiau ir savyje - ir ten įsiskverbė atkartotas miške sutikto žmogaus atvaizdas, nedrumsdamas nieko, kas priklauso man ir susirasdamas ten niekieno neužimtą tuštumėlę. Net toptelėjo mintis, kad ir ten, Savęsp(i), galima gyventi plačiau, jaukai ir, kaip sakoma, visiems  šildytis ta pačia saule, jos niekam neuždengiant. Bet sutiktasis netikėtai atsargai pakėlė ranką man prie mano veido, lyg norėdamas nuimti kokią užkritusią šiukšlelę ir net tyliai pastukseno į smilkinį.
     - Na ir kaip? Išmokote Internacionalą giedoti? - Ir nelaukdamas, kokį atsakymą išgirs, jau man, net neįvardindamas papūgėlių:- Jos puikios, jos nuostabios. Ir sakau: nelengva man buvo skirtis su jomis, o ir joms su manimi. Daug dalykų tekę apmąstyti. Vis neatrodydavo, kad toks sprendimas protingas. Tačiau kaip neretai panašiais atvejais, į paramą atėjai pats.
     - Aš?
     - Taip, dzieduli, tu. Tavo apsisprendimas šioje elgetų karalystėje pragyvent šimtą metų, mums buvo priežastis galutiniam apsisprendimui.
     - Elgetų karalystėje?
     - Kasdienybėje ją vadinu ubagų karalyste, bet ši diena iš  kasdienybės iškrito. Na, pagalvok: Dievas sukuria žmogų. Ir net pagal savo atvaizdą. Apgyvendina Žemėje, o gyvenimui iš begalybės laiko atgnybia trupinėlį. Vis iki šimto ir šimto. Tai argi ne elgetos dovana? O tavo ryžtas pragyventi ne IKI šimto, o bent tiek, mums atrodė yra vertas ir pagarbos, ir paramos, kad taip neatsitiktų, kaip su Radijo karieta. Buvo, buvo, bet žybt ir nėra.  O priedo, kad jos ir pėdsako nebeliktų, dar ir panelę amneziją  padovanojo.  Esą, užmiršk, Pranuci, kad būta tavo gyvenime gražaus prakaito. Taip, jis sūrus, bet prakaito lašelis geriausiai atspindi žmogų jo esmėje.
     Miško žmogus kalbos neskubino. Jo kalbami žodžiai nesistumdė, nesigrūdo, nelenktyniavo ir kiekvienas sakinyje jautė savo vertę ir buvo garbus, solidus, reikalingas, suvokiantis, kad perduodami informaciją atlieka reikšmingą darbą. Deja, panašiai atsiliepti man nebuvo įmanoma – pritrūko išauklėjimo ar talento, o jo kaip vandens nepasemsi.
     - Ir ką tuo nori pasakyti, Raulai? Kad gyvenu pasakoje?
     - Kaip, kaip pasakei? Raulai? – po neilgos tylos perklausė jis ir tuoj mišku nuaidėjo jo smagus, užkrečiantis, iš akių ašaras spaudžiantis juokas. - Puiku! Tiesiog nuostabu! Nuo šiol aš Raulas, - kalbėjo pro juoką ir vėl, kaip anksčiau, atsargiai pabeldęs pirštais į mano galvos smilkinį. - Ar girdite, papūgėlės? Aš Raulas. Galvokit, mielosios, ir supraskite, kaip tai puiku! Nuo šiol namuose tesu tik Raulas, - dar kartą pasakė ir nusišluostydamas suašarojusias akis: - Ačiū, dzieduli. Nepamenu, kada taip skaniai juokiausi.
      - Galėtum ir dažniau. Sveikata ir Raului nepakenks.
      - O! Kad taip dažniau. Na, o pasakų, dzieduli, šitame krašte jau nebūna. Betgi pats tai neblogiau žinai. Kitokia, dar nesuvokta būtis varo mus į sapnus, į pertvarką savasties, į Savęsp(i), kur atsiveria kitokie peizažai ir metamorfozių įvairovė reikšmingai suaktyvėja. Intensyviau vienos būties formos persiorganizuoja į kitas ir štai atsitinka, kuomet vietoje to, kad paverktum, pradedi  juoktis.
     - Ar draudžia kas?
     - Nedraudžia. Arba taip atrodo, kad esi bent sau karalius, - pasakė ir pagavo akis akimis - Ačiū, beje, kad eilėraščiu įkėlei žaltį aukščiausios pušies viršūnėje, kad jis tau - šventenybė. Ne viskas sekasi, ką sumanęs, bet tikėk: slegiamės, kad tavo paskutinis  balius dar krestelėtų šį visą, deja, deja, nykstantį, mirštantį šilinių dzūkų kraštą.
     Miško žmogus kalbėjo ramiai, bet man, stokojant aiškumo, atrodė, kad jam svarbu pakalbėti. Dar negreitai gebėsiu suvokti, kad protas manyje įgauna kitokią kokybę - darosi šaltas ir tas, dažnai jį kankinęs ūmai įsiliepsnojantis protrūkio kunkulas nepasirodė. Ramiai kilstelėjau ranką prie jo ešerio spalvos aprėdo ir patapšnodamas:
     - Štai ir atėjo laikas, kad jeigu čia ir velnias pasirodytų, aš jo nebijočiau.
     - O jeigu gyvatė?
     - Gyvatė? Kodėl klausi? - greitai atitraukiau nuo jo krūtinės ranką.
     Raulo lūpose įsibrėžė nelinksma šypsena.   
     - Gyvatės visuomet bijojau. Dabar irgi. Bet kodėl klausi? - įsispyręs sužiurau į Raulo akis.
   - Daug kartų pats esu muštas ir net užmuštas kaip gyvatė. Dar neretai save tenka pasaugoti kaip žaltį, bet kur kas dažniau – kaip gyvatę, - pasakė nepamesdamas liūdnos šypsenos. - O! bet anieji mus jau mato, matyt, besijuokiantį išgirdo - sukruto Raulas ir kyštelėjo atsisveikinimui ranką - Atsiprašau, bet kuriam laikui išnyksiu. Su Jonu ten dvi  moterys, poetė ir fotografė. Abi seserys. Manau, bus įdomu. Iki, Dzieduli. Jums, papūgėlės, irgi – iki. Ir nueidamas sunkaus žmogaus negirdimais žingsniais niūniavo:
     - Žilvine, Žilvinėl...
  (iš „Sugrįžimų“) Pelėda 2012-03-23 07:50:02

Vartotojas (-a): nenumeruojant Sukurta: 2012-03-23 12:36:58 Žvilgterėjau per nukarusias medžių šakas į viršų ir net nepagalvodamas: --- taip turi būti, ar trūksta žodžio „tariau“?
Ir nelaukdamas, kokį atsakymą išgirs, jau man, net neįvardindamas papūgėlių:- Jos puikios, jos nuostabios. --- ši vieta neaiški, tokio skyrybos ženklo :- nėra; tačiau ją patikau keliose vietose.
Yra daug gražių vietų, visų ir neišvardinsiu ;) originalus, savitas rašymio braižas, lemiantis teksto vertę. Skaitytojas visad turi būti budrus: kuriama savotiška intriga, niekad nežinai, kur pasirodys lemtinga, svarbi detalė, kuri bus raktas tekstui suvokti.
Dialogai būna ypatingi ir reikšmingi, susiję su kažko svarbaus atradimu. Apskritai, iš jų sklinda didelė šilumas, meilė, tačiau tai išjausta žmogiškai, giliai, ne nuvalkiotai ar paviršutiniškai.

Na, pagalvok: Dievas sukuria žmogų. Ir net pagal savo atvaizdą. Apgyvendina Žemėje, o gyvenimui iš begalybės laiko atgnybia trupinėlį. Vis iki šimto ir šimto. Tai argi ne elgetos dovana? --- nuostabu :)

Patiko šis labai.

0

55

:flag:  ;)  :writing:  :yep:                                 http://s6.uploads.ru/t/wP9lk.jpg

17 Nagi atkelk, Raulai, vartus   

Getonžandis į čia pat, jo pašalėje, esančią sodybą šliaužė taip lyg sumanęs prašliaužti visą šilinių kraštą.
   Visą?
   Taigi kad yra taip, jog ne visi jį parodo vienu  paveikslu. Kita vertus, šilinių kraštas neturėtų paisyti valstybinės sienos, būti jos apibrėžtyje, jos, tarkim, belaisviu. Tokia siena jam neturėtų  egzistuoti, tačiau šitaip čia neatsitikę.
  – Grįžtu. Vienas. Vienas  už visus. Va, matykite visi. Ir, žinoma, pirmiausia tu, pušele, daug giesmių paošusi ir suteikusi prieglobstį. Aukštai buvau įkurdintas. Kaip danguje, – pats į save kalbėjo žaltys ir tikėjo, kad tai aktualu. Gal labiau, negu varno Goliaus nenuspėjami apsireiškimai. Tačiau savo iškalbose į save Geltonžandis jau irgi negalėjęs be jo apsieIti. Šis kartas net išimtimi negalėjo būti: – Ir tu, Goliau, matyk.  Beje, neužmiršk dėkoti pušelei, kad nors beraštis, o mokslus baigęs tokius, kad pavydėti ne sarmata. Girdi, Goliau, ką tau sakau? Privalai išgirsti, privalai. 
       Būta laiko, kai Grigų sodybą juosė tvora, milžino glėbiu aprėpusi nemenką kiemą su nemenkais pastatais. Net ir vartų joje prisiėję  turėti  daugiau, tačiau pagrindiniai, labiau prižiūrimi buvo įkelti Šklėrių sodžiaus pusėn. Sodžiaus nesimatė. Į jo pusę tyliai, ramiai, pakeldama lauką vis aukščiau, kopė nedidelė įkalnė, bet netrukus laukas vėl lyginosi – lygu lygu iki pat ties Mackelio bradeliu atsišakojusios balos rankovės ir nusitęsusios  per puskilometrį iki merkyklos. Lygu lygu ir balta balta, kaip ir dera  laukui, apsėtam titnagine. Tačiau dabar  ne tai rūpėjo Geltonžandžiui; rūpėjo sodybos  tvora, kurios ne tik kad nėra, bet netgi nedaug kas beprisimena ją buvus. Tačiau toks, atrodytų, esminis būties dalykas Geltonžandžio matymuose  neegzistavo.  Atrodė, savo akimis geba pasišviesti būtu laiku.
   – Tai va, – prišliaužęs prie vartų į save pratarė Geltonžandis, – sugrįžau, ponai. Šeimininkas  sugrįžo.  Nelaukėte? Na taip. Kai vartai užkelti, tai ar bereikia klausti.

Nes vis dėlto.
Čia sugrįžtu vėlai,
Nelyg eilėraščių nepaisęs į poemą taikaus
Ir net  pačiam nelengva pasakyti atvirai,
Kad šitokiai poezijai ir aš – beraštis.
Bet varnas irgi juk nesyk mane,
Sapnu paduodamas, vaišino pupom –
Prisiglaudžiu prie to, kuo buvom,
Ir atmintis, įkibusi į žandus,
Neleidžia tyluma užlopyti žodžius:
O vartai! Raulas grįžta.
Prašau  lig galo atsiverti,
Nes iš tiesų ne vienas aš,
Tačiau  kol kas,
Kas konkrečiai ir kiek,
Dar reikia atpažinus suskaičiuoti..
Išmot išeiti iš savęs
Išeiti su visai, kas ten yra
Jei ne iškart, tai bent po vieną...

– Ak, sugrįžai! Pagaliau! Gerai, kad ir po vieną, – išgirdo senokai girdėtą Vidinį. – Vijausi  tave kaip beįmanydamas, bet greitas gi. O kur karūną paslėpęs? – neužmiršo  šyptelėti.
  – Ten, kur Napoleonas auksą, Vidini.
  – Aš, Raulai, ne dėl to čia, kad pirmas pro vartus į Grigų sodinos kiemą įeičiau. Neypatingai domėjausi šio vienkiemio  gyvenimu ir  man labai nereikėję. Juk prisimeni Pranucį. Va, su juo, kaip sako, buvome  ranka rankon. Išmokau kaip bažnyčia poterius jį, o jis – mane. Nebuvo mums problemų gyvenant atskirai tuo pat  metu jaustis, kad esame drauge, esame kartu. Maniau, kad taip išliksią. Taip ir  toliau būsim. Deja, Pranucis dingsta. Ir mudviejų susišnekėjimas, įtaigojamas telepatijos, jau, galima sakyti, nebeįmanomas. Tačiau aš irgi ne todėl čia. Man labai svarbu, kad  būtent tu, žalty...
   – Raulai...
   – Atsiprašau, kad būtent tu, Raulai, žinotume, jog visus Prano reikalus perėmiau tvarkyti aš. Tai jau įteisėta, o viešai pasakyta  netgi  gerokai anksčiau. Manau, kad žinai.
   – Lyg, Vidini. Lyg.
   – To neklausčiau, jeigu tai nebūtų paskelbta internete. Ten irgi juodomis raidėmis  ant balto, bet (kaip įprasta) ne ant balto popieriaus, o ant balto ekrano. Šiokie tokie skirtumai yra.
   – Žinojimui, turbūt, nesvarbu, kaip jis ateina pas mane, tave, Golių  ar pušelę. Dievo keliai nežinomai, – sakydavo Pranas.
   – Aš irgi stengiuosi nesipykti su Viešpaties  keliais. Ir mano viešas laiškas – patikinimas atrodęs būtent tokiu pavidalu:

VIEŠPATIES KELIAI NEŽINOMI

Prano reikalus (skolas taip pat) „Rašyk“ erdvėje šiandieną
               t. y. 2016 m. gegužės mėn. 29 d. skubos tvarka perėmiau aš,
               taigi Vidinis. Džiaugtis dėl to  nerekomenduoju, o nusiminti juolab.

– Šiandien gi?..
   – Šis skaičius ir Prano žymi. Jis bent kiek paskubino šį nesmagų  man  darbą. Tačiau ir tai ne taip svarbu. Spėjam, kad jis gimė Grigų sodyboje.
   – Sakai,  spėjam. Ar ir jis, Pranas,  nežino?
   – Jeigu nespėliotų jis, nereikėtų dabar spėlioti man. Tokie jo reikalai mane ir surengė surasti  tave, prie šitų namų. Niekas tuomet  Šklėriuose jų  nevadinę Grigo ar Grigų namais. Rodė ir sakė, kad čia gyvena Raulai. Raulų namai.
  – Tuo gali neabejoti, Vidini.
  – Tuo tikrai neabejoju. Nagi atkelk, Raulai, vartus. Ir tebūnie čia tau geri. Didelių namų būta, o kiemo dar didesnio...
  – Yra jie,  yra, Vidini, tikrai  yra...
-----------------------------------

Moderatorius (-ė): Pakeleivis     Sukurta: 2016-08-29 22:19:10
   Ne tik Dievo keliai nežinomi, bet kartais ir balsų šnekos sunkiau sugaudomos.
Nuo puikaus Grigų sodybos vaizdo gerai, o pradžia – įšliaužiamoji. Įdėmiai sekant mintis išnyra, bet taip norisi… a, maža ko norisi. Svarbiausia, kad žaltys savo akimis geba pasišviesti būtu laiku.
Miglos yra, bet Pranucis nedingsta. Niekas gi nedingsta. Sodžius atminty ir Dievo kely, Pranucis pakeitęs telepatijos kanalą.

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas   Sukurta: 2016-08-30 07:41:13
Įdomūs atsinaujinimai, atsivertimai, grįžimas į praeitį.
Lauksim pasakojimo apie Raulus.

0

56

:shine:      :mybb:                      :flag:                 http://s6.uploads.ru/t/58CAf.jpg

18 Žegnonė titnagu         

– Laukiau tavo tokių žodžių ir... bijojau. Buvę, panašių buvę ir anksčiau, bet tai – buvę. Anot žmonių, tik  atsiminimai. Nors  rodyti į juos ir sakyti „tik“ yra labai neteisinga. Labai nekaip. Kad ir todėl, jog jais iškalbamas žinomas  ar  nuspėjamas gyvenimas.
  Taip čia –  gal Vidiniui, gal sau –  pakalbėjęs Geltonžandis, bet tai nebuvo svarbus  dalykas, nes jo galvoje nokinosi mintys, kuriomis reikėję  pasikliauti, priimant greitesnius sprendimus. jau dabar.
   – Pasakiau  „atkelk, Raulai, vartus“. Tik tiek, – atsiliepė Vidinis, supratęs Raulo pakalbėjimą kaip priekaištą sau. – Man tokių vartų atkelti nereikia. Einu ir praeinu, neužkliudydamas. Jų nematau. Turbūt dvasia  kaip šitas kiemas žole užaugęs, o tu... Suprantu, kad  tai, kas trukdo tau įšliaužti, ir bevadini  tvora, vartais ar gal valstybės siena. Kiekvienam savo...
  –  Man įšliaužti nereikia. Man reikia įeiti, – atsiliepė Vidiniui pašnekovas. – Raulas čia reiškėsi kaip žmogus ir suprantu, kad prieš atkeliant vartus į kelionę ar iš jos sugrįžęs, jis juos peržegnodavęs. Juk taip, a? O kaip man pasielgti? Taip, kaip tu, katalike, aš negaliu daryti. Jeigu tai atsitiktų, visa šilinių krašto praeitis mane prakeiktų. Supranti? Ir tuomet...  Et, kas bepasakys, kas tuomet. Panašu, kad dar ilgai varnas nerš šią padangę, o jam, užlošę galvas, žioplinėjantys šiliniai  giedos, plos katutes, šauks bravo, bravo. O ir tu, Vidini, perėmęs  Prano reikalus, irgi... Taip, taip, ir tu, nori  nenori, o plosi. Kaip kitaip, jei geriau už mane žinai, kad Pranucis jam nešykštėjo pagiedojimų.

Skrenda varnas: šva! šva! šva!
Moja sunkiai sparnais.
Bet kol skrenda
Ir aš užsimiršęs, laimingas skrendu.
Gal sapnais? Gal atodūsiais?
Gal iliuzijomis
Bent kiek paauksuotomis,
Ak!..  šva! šva! šva!..
Skrendu.

– Ir, žinoma,  nereikia tikėtis, kad taip skraidydamas su varnu kažką daugiau gebėtumei pamatyti. Iliuzijas, iliuzijas...  Ir anoms dar prireikia aukso, kad pasibrangintų, – komentavo Geltonžandis pagiedotą tekstą, bet nepiktai, neužmiršęs pripažinti, kad, girdi, dar stiprūs, dar galingi varno sparnai, o senatvė turtinga. Todėl dar labiau peiktinas Golius, kad šitaip ištuštėjusi,  nusialinusi Grigų sodyba pasidariusi jam atgrasi, nerūpima; – skrisdavo ir  praskrisdavo netgi nekrankterėjęs.
  – Goliaus aš nepapeiksiu, – atsiliepė Vidinis. – Tai  man irgi neleidžia išsipareigojimai, perėmus  Prano reikalus, kaip palikimą. Gal tik Tamošius Goliui artimesnis.
   – Va! Va! – apsidžiaugė žaltys (atsiprašau – Raulas) ir paprašė:
   – Pabūk, Vidini, kunigu. Ir peržegnok. Gal tai  ne geriausia išeitis, bet... peržegnok. Vartus,  Vartus... Žinoma, vartus, Vidini.
   – Sakai? – sukluso Vidinis. – Sakai „peržegnok“. Įdomu. Nebūtum žaltys. Nešnypšk, nešnypšk! Čia ne apie tave, Raulai. Pamatę painesnį reikalą  sėkmingai išnarpliojusį žmogelį, šiliniai tuoj smagiai ir laimingai rodo kaip į žaltį, esą: išsipainiojai, išsinarpliojai, išsisukai. Gudrus esi kaip žaltys.
   – Nedelsk, Vidini. Jeigu  manai, kad peržegnodamas vartus darai didžią nuodėmę, aš ją sau prisiimu.
  Vidinis neatsiliepė. Pasilenkęs, nuleidęs galvą sukruto vaikščioti po apžėlusį lauką. Ėjo ten, šen, ieškojo akimis, kėlė iš  po kojų vieną titnagą, kitą, trečią, kol pagaliau suradęs jam tinkamą, priglaudė jį prie širdies, paskui lėtai, neskubėdamas abiem rankomis pakėlęs  viršum galvos, tarė:
  –  Pranas  dar  ir taip:

O pakraštėli Lietuvos  skaudus
Apsikabinęs atmintį ir varną Golių,
Pasiramstydamas lazda,
Aplenkęs negandas,
Einu pas Dievą
Ir šventą ugnį saujoje nešu
Į  titnagą  įdėtą.

Atsigręžęs tvorai, kiemui, visai sodybai pagarbiai tarė žegnonės žodžius ir surastu  titnagu  žegnojo kiemo vartus.
   – Peržegnojau. Prašau, įeik, Goliau. Ir  visi, kas su tavimi, prašome ateiti, –- braukdamas nuo kaktos prakaitą  pratarė  Vidinis Rauliu.
   – Ačiū, Vidini.

Kaip nuostabu!
Tiek daug ugnies,
Čia pat, šilinių žemėje – – –
Gaisrais  tavęs ji nepalies –
Pušis ir titnagas gražiai susigyveno
Ne kur kitur, o čia,
Kur Margionių ir Šklėrių titnaginės,
Baltais pamatymais kur žydi akys,
Balti sapnai prisodrina krūtinę.

Ar girdi kas,
Kaip gieda angelai
Į titnagus parėję –
Į gimtinę?
O taip! Tai jų namai
Ir teneįtaria manęs piktai,
Kad šitaip baltą titnagą paglostau –
Pro jį praėjo tie seni laikai –
Pradžia būties žmogaus
Nuėjusio lig Dievo Tėvo
Ir sūnaus jo – Kristaus,
Ir gal, sakau, ir ten, labai aukštai,
Ką ligi šiol Paukščių Taku vadinam,
Tėra laimingi atspindžiai
Šilinių krašto titnaginių.
-------------------------------
Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas   Sukurta: 2016-09-01 00:27:53    Turbūt jau daugelis net nežino, kaip tas titnagas atrodo ir kaip su jais įskelti ugnį.
Originalumas yra Jūsų pati įdomiausia savybė.Moderatorius (-ė):

Pakeleivis       Sukurta: 2016-08-31 23:30:48
Man labai įdomūs išsipareigojimai (Tai  man irgi neleidžia išsipareigojimai, perėmus  Prano reikalus, kaip palikimą.).
Išsinėrimai ir išsiskaidymai? Turbūt.
Yra tai Prano šleifas, tai žalčio ar varno bendras, tai titnago rinkėjas. Viskas eina per Vidinį.
Pro sudėtingesnė, kai kada mintis ir nutrūksta (man čia, man), o Poe grynesnė.

0

57

Pečialindos arba Raulas II
          Raulas pasitraukė nesuprantant kaip - neatrodė, kad kaip šliužas jis nušliaužė ar kaip žmogus nuėjo,  nužingsniavo. Saujoje dar vis jutau jo šaltoką rankos paspaudimą, o ausyse paliktus žodžius – iki. Taigi,  iki kito susitikimo. Tačiau tuokart jautriausiai atrodė niūniavimas: Žilvinai, Žilvinėl...
    Diena dar vis trumpa, bet krizinis šviesos periodas pasibaigė su saulėgrįža, o gruodžio pabaigoje prieš Naujuosius metus pavalgius Kūčių vakarienę ir atšventus Kalėdas, saulė jau įstengdavo kasdien kilstelėti anksčiau ir leistis vėliau. Kitada tai žiemos, tai tvorų šalčiuose poškėjimo metas, bet tai kitada, o dabar va – grybai auga. Nors suvoki, kad žiema dar pasirodys, bet vis dėlto miela žvalgytis po kuždančias miško samanas ir atsiminti, kiek daug ko paslėpta po jų kilimais.
    - Dzieduli,  a - ūūū! Kur tu? – irgi galvoje panašiai kaip miške pašaukė papūgėlė.
    Šyptelėjęs mintimis atsiliepiau:
    - A – ūūū! aš čia! - ir tik dabar smegenys panoro kažką reikšmingiau suprasti. O ką? Ką būtent?
    Su Raulu pakalbėta apie tą ir aną, bet tokioje kalbos raizgynėje nė viena mintis nebuvo suprantamai suvokta - reikėjo atsirinkti kiekvieną ir išpainiojus, išnarpliojus suvynioti į atskyrus kamuoliukus. Tačiau ir toks minčių atrankos darbas irgi be aiškesnio supratimo.
    - Jie iš tikrųjų, dzieduli, grybauja. Ir fotografuoja,  fotografuoja. Voveraičių viena kita, bet kai jos nufotografuotos, kai visos nuotraukose, atrodo, kad jų daugiau negu bet kada čia tiek buvę.     
    Sunkus, dengtas, iš plento į miško keliuką įsukęs sunkvežimis man dar nedaug rūpėjo, o netikėtas, trumpas ir šaltokas susitikimas su Raulu po truputį vis labiau šilo. Ūmai pasidarė įdomu žinoti, kad  papūgėlės su Raulu gerai pažįstamos ir mano galvoje atsiradusios  ne dėl sutrikusios smegenų veiklos, o dėl kažkokių man nežinomų priežasčių. Atrodė, kad net vėl jaučiu prie  smilkinio miško žmogaus prisilietimus, jo pirštų pabaksnojimus klausiant papūgėlių, ar išmokusios giedoti Internacionalą. Nusliuogė į smegenis ir jo apie jas pasakyti žodžiai, kad, girdi, nelengva buvo skirtis ir kad, girdi, toks  sprendimas atsirado tik apmąsčius daug dalykų.
    Prisėdau ant audros išversto beržo kamino. Išvartų nemažai. Daugiausia pušų. O eglė pasitaikydavo čia retai, bet buvo smagu žinoti, kad ir ji nesvetima šitam kraštui. Įbedęs į žemę akis, įsiklausiau norėdamas išgirsti papūgėles, bet jos nuščiuvę. Ir, beje, neįmanoma  buvo patikėti, kad per visą bendravimo su Raulu laiką, jos išliko neįtikėtinai ramios – it prasmegusios tuštumoje.
    - Chė! Bet ir besarmatės esate! Maniau, kad pas mane savo valia atsiradusios. Betgi ne taip. Ir  va reikėjo susitikti Raulą, kad bent šiek tiek galėčiau daugiau sužinoti. Mižnės esate, mielosios, o ne papūgėlės. Ir – ša! 
    -Šie reikalai pernelyg subtilūs. Mudvi, dzieduli, niekuomet nebūname ten, kur būname be naudos. Kitaip sakant, būname, bet visuomet taip, it mūsų nebūtų.
    - Ar manote, kad galite spręsti, kur naudingos, kur ne? Man tikrai įdomu būtų žinoti, kokie santykiai jus sieja su žalčiu.
    - Kaip žaltys jis labai retai.
    - Gerai. Būkite, kaip jums patinka. Neprasta žinoti, kai žmogus gali apsieti be papūgų. Bent jau tų, kurios jo nuosavoje galvoje. 
    - Dzieduli, jeigu manai, kad pats sugebėjai jį pavadinti Raulu, tai atsiprašom, bet ne pats, - pasakė viena, o kita pridūrė: - Bet manyk, dzieduli, kad pats. Taip būti, taip gyventi prasmingiau. Gyvenimas neatrodo apytuštis ar net tuščias. Ir manykite dar, kad štai kažkas  sugalvojo tave atsiminti ir: viens, du, trys ir prašau - atvažiavo. Žmogus turi eiti per žemę tvirtai į ją įsikabindamas. Raului šitokia parama irgi reikalinga. Jau senokai save mintyse vadino Raulu, bet viešai nedrįso.
    - Mat kaip! Senokai  vadino Raulu? Ar ne nuo tada, kai šiuos namus paliko dėdė Jonas?
    - Aš sakiau, kad su dzieduliu nesunku susikalbėti, - sugargė papūgėlė savo bičiulei, prisiimdama įprastą kalbos manierą: reikšti mintis dialogu. Bet antroji nebuvo optimistė.
    - Dar pamatysim, kaip dugną dėsim, - atsiliepė jai.
    Nėra jau dėdės Jono. Jau ilgokas laikas, kai nėra. Aplenkęs Šklėrių kapines, nukeliavo į Druskininkus ir ten atgulė miesto kapinėse. Jos ten didelės. Ne bet kaip suveltos – ir pasivaikščioti galima, ir net kažkokį dvasios kilstelėjimą krūtinėje pajausti. Bet Dieve mano, kaip viskas keičiasi. Kodėl toks amžinas skubėjimas sukurti, o paskui kūrinį sunaikinti, nepaliekant vietoje net mirties pėdsakų. Dėdė Jonas  buvo paskutinis iš šitos Grigų, tačiau Raulais vadinamos sodybos.
    Jau nežinau, kaip ilgai sėdžiu ant beržo išvartos. Nesisukinėju, nesidairau, negirdžiu ką ošia miškas, tik atmintimi ir akimis vis giliau gręžiuosi į laiką, kur atsidengia tvora aptvertas vienkiemis, o vakarais visus Raulus  surenka į vieną krūvą ir susodina vakarienės prie dviejų vienas su kitu galais sujungtų stalų. O ne! jau ne pirmas kartas, kai nusiteikiu dar bent kartą surinkti juos visus po palubėje pakabintais šventųjų paveikslais, tačiau po tokių pastangų visuomet atsiranda priekaištų. Net būna, kai pagalvoju, kad kažkas į šiuos namus  per mano neišmanymą negeba pareiti. Bet šįsyk išgirstu, kaip smagiai  nusikvatoja miško žmogus, pavadintas Raulu.
    Iš tikrųjų, man vis dar nepavyksta sužinoti, kodėl šis vienkiemis pavadintas Raulų vardu, nors visi, kas čia beateitų, kas ką apie jį bekalbėtų, kitaip jo nevadina. O parodydami į jo gyventojus, irgi sakydavo: Raulų Vinca, Raulų Jonas, Raulų Ažbieta, Raulų Stepa... Penkis sūnūs ir aštuonias dukteris, taigi savo dėdes, tetas ir motiną, nesunkiai susodindavau prie dviejų galais sujungtų stalų, galustalėje jų pasodindamas savo senelį, o jų tėvą Šimą ir abi jo moteris -  Brigitą ir močiutę Marcelę. Ilijonas, senelio brolis, neskubėdavo prie stalo. Buvo viengungis ir gali būti, jog sieloje neretai jautė šaltuku įslinkusį ir ten šliaužiojantį žaltį- ne piktą, bet vis dėl šaltakraujį, savo vyro galias iššvaisčiusį be moters.
    - Na jau, na... Baik paistęs niekus, Pranuci, - sudraudžiu save panosės murmesiu, bet suprantu, kad skirtingai nuo ankstesnių kartų, šįkart labiausiai užkliūvo būtent jis, Ilijonas. Net darosi įdomu, kažin,  kaip būtų pasielgęs čia sutiktas dručkis, jeigu jį būčiau pavadinęs, ne Raulu, o Ilijonu. Tačiau ši mintis darosi vis baugesnė. Jau norisi jos greičiau atsikratyti, bet taip yra, kad daug dalykų, sukaišiotų žmoguje, nepaklūsta jam – paima kaip mažą vaiką už rankos ir vedžiojasi paskui save. Regis, mano savijauta parūpo ir papūgėlėms
    - O dziedulis, regisi, su pečialindomis po dangų nardo.
    - Irgi pasakei - „po dangų nardo“? Nebent sapnuodamas.
    - Iš tikrųjų, nebent sapnuodamas, - atsiliepiau mintyse ir, tingiai pamosikavęs kojomis, nuslydau nuo išvartos, tuoj apčiuopdamas kojomis samanotą miško žemę. 
    - O, atsargiau, dzieduli. Taip galima ir į duobę įkristi.
    „Į duobę? Nebent praskrodus praėjusių septyniasdešimties metų erdvę“? - atsiliepiu mintimis, bet tikrovė nepaslankesnė už vaizduotę; ši, atrodo, tik krusteli, tik mosteli kaip pečialinda greitu sparnu ir regiu, kaip viršum iškastų duobių dangus užspringsta urvinių kregždžių skrydžiais. Skraido, šaukia, rėkia. Ir taip visuomet, kai sumanydavau įslysti į duobes ir apieškoti ten įrengtus jų urvelius.
    - Ieškok, ieškok.  Kiaušinėlių pilni urvai, - girdžiu, kad galvoje dar labiau nerimsta papūgėlės: - Skania kiaušiniene svečius pavaišinsime.
    - Jūs- ką? Tyčiojatės? Atsiminti neleidžiate?
    - O gal tik padedame? - paklausė kažkuri, bet lyg kažko nepatenkinta: - Betgi kaip savo namuose pranašu nebūsi, taip ir „ačiū“ už paslaugą nesulauksi. Pasitik, jie jau čia. Svečiai.
  Pakėliau aukščiau galvą ir anapus kelių kadugių  priešais save pamačiau Joną iš Griškabūdžio.

0

58

:mad:                                                                 http://s5.uploads.ru/t/IHMgC.jpg

19 Po viena saule ir ten, dvasioje      

Atrodo lyg ir nieko neįvyko.  Nagi pagalvokim: žaibai nešvysčiojo, perkūnas nesitrankė. Tik miškas neramiau  suošė. Ne taip seniai nebuvo jo čia. Nebuvo. Tuomet miškas nuo Grigų sodybos atitolęs, nepermatoma  siena ir ilgais varstais nuklydęs iki Druskininkų, iki Merkinės, iki Marcinkonių. O dabar?
   Tačiau – stop! O dangau, kaip labai mes neatsargūs. Taip ir neišmokstame  atidžiau  rodyti į laiką. Iš tiesų, ką reiškia: „o dabar“?  Kada jis, „dabar“, prasidėjęs? Koks laiko tarpsnis, koks skirtukas tarp „dabar“ ir „tuomet“? 
   Štai sodybos vartai peržegnoti, atkelti ir žaltys it įšliaužė. Šiapus vartų jo nėra. Tačiau nėra ir anapus jų. Kur jis dingo? Priešais Vidinį stovėjo  „miško žmogus“, tas pats, beje, apie kurį jau 2012 metų žiemoje  Prano ranka ir varno Goliaus jam dovanota plunksna  parašyta.

„Stebėtis jau turbūt atbukau. Tuoj pamačiau neaukštą, tvirtai nulipdytą ar suręstą kresną, apie keturių dešimčių metų mielo, bičiuliško veido išraiškos vyrą. Jo aprėdas žvalgus, it apaugintas tamsių ežerų žuvies žvynais. Labiausiai panašėjo į ešerį – spalva rūstoka, su plieno atspalviu. 
   Netardamas nė žodžio it senam, geram pažįstamui padaviau ranką ir pajaučiau saujoje jo delną. Šaltas. Tačiau, matyt, tik sau, nes į mane jo šaltis nepersimetė. O pasakiau tai, ko lyg tol niekam nebuvau sakęs ir nežinojau, kad kažkur savyje  galėčiau turėti tokį sakymą.
    – Šaltas kaip žaltys.
    – Taip ir yra, dzieduli. Žaltys. Kiekvienas gyvename savo dalioje.
    – Betgi...
     – Betgi manau, kad tokia dalia neamžina, – užbėgo į priekį kalbėti miško žmogus. – Šiandieną va taip, o rytoj ir vėl nežinia kaip. Prisimink, dzieduli, kaip Eglė šaukusi:

Žilvine, Žilvinėl,
    Jau saulelė žemai,–
    Žilvine, Žilvinėl,–
    Kur namučiai namai?

Žvilgterėjau per nukarusias medžių šakas į viršų ir net nepagalvojęs:
    – Mūsų saulė dar tik kyla, miško žmogau, – pasakiau ir tik tuokart atidžiau žvilgtelėjau į jo veidą, sutikęs iš  jo sužiurusias draugiškai šiltas akis ir nelinksmą, bet nesuvaidintą mažytę šypseną, kurią net plačiau praplėšius, daugiau džiaugsmo neišsilietų. Buvo akivaizdu, kad ir ten, ką  matau čia, jaučiau savyje, taigi ir ten protingai ir natūraliai įsiskverbė ir  įsitaisė būti žmogaus, sutikto miške  atvaizdas. Jis nedrumstė nieko, kas priklauso man. Susirado niekieno neužimtą tuštumėlę ir, prašau – YRA. Net toptelėjo mintis, kad ir ten, Savęsp(i), galima gyventi, būti ir, kaip sakoma, visiems  šildytis ta pačia saule, jos  neuždengiant, nepridengiant bet kam kitam. Taigi po viena saule ir ten, dvasioje. Ir šit  momentas, kai sutiktasis netikėtai atsargai pakėlė ranką prie mano veido, lyg norėjęs  nuo jo nuimti kokią užkritusią šiukšlelę, ir net tyliai pastukseno į smilkinį.
    – Na ir kaip, – stukseno ir klausė, – ar išmokote „Internacionalą“ giedoti? – Nelaukė, kokį atsakymą išgirs ar visai neišgirs. Atrodė, labiau rūpėjo pagirti nuščiuvusias papūgėles: – Jos puikios, jos nuostabios. Ir sakau, dzieduli, kad: nelengva man buvo skirtis su jomis, o ir joms su manimi. Daug dalykų tekę apmąstyti. Neretai abejodavome, ar  mūsų pamąstymai teisingi, tačiau kaip neretai  panašiais atvejais pasitaiko, į  paramą atėjai pats.
     – Aš?
     – Taip, dzieduli, tu. Tavo apsisprendimas šioje elgetų karalystėje pragyventi kaip minimumą šimtą metų, mums buvo priežastis galutiniam apsisprendimui.
     – Elgetų karalystėje?
     – Kasdienybėje ją vadinu ubagų karalyste, bet ši diena iš  kasdienybės iškrito. Na, pagalvok: Dievas sukuria žmogų. Ir net pagal savo atvaizdą. Apgyvendina Žemėje, o gyvenimui iš begalybės laiko atgnybia trupinėlį. Vis tik iki šimto, tik iki šimto metų.. Tai argi ne elgetos dovana? O tavo ryžtas pragyventi ne IKI šimto, o NE MAŽIAU kaip šimtą metų, (nors tai irgi nedaug), mums atrodė, yra vertas ir pagarbos, ir paramos.
     – Va, va, – neiškentusi savo burnoje tylos ir pritardama Raului iš  galvos atsiliepė Nadežda. Ir samprotavo: – Tačiau ir šiaip, kur nepažiūrėk, gyvenimuose daug negerų dalykų priviso. Imkime kad ir atsitikimą su Radijo karieta. Buvo, buvo, bet žybt ir nėra.
   – O priedo, kad jos ir pėdsakų nebeliktų, dar ir panelę Amneziją  padovanojo: esą: užmiršk, dzieduli, kad būta tavo gyvenime gražaus prakaito,– neiškentė nepakomentavęs jos bendražygis Potjė.
   – Taip, jis sūrus, bet prakaito lašelis geriausiai atspindi žmogų jo esmėje, – pasakiau ką  padūmojęs ir priekaištavau papūgoms: –  Betgi kas jus verčia čiauškėti? Patylėtumėt bent  tada, kai  tikrai reikia patylėt.
    – Gyvenimas, dzieduli, gyvenimas verčia, – vėl Nadežda
    – Ša, papūgos, – pyktelėjau“.

Taip čia iš raštų, parašytų Prano ranka ir  jam dovanota varno Goliaus plunksna. Ši atmintis dar buvo netolima, gyva kaip sidabras ir Vidiniui buvo labai nesmagu, kad šitame susitikime apsieinama be Pranucio. Bet vėlgi koks džiaugsmas pamanius,  kad tokioje vietoje toks jo ir Raulo susitikimas nepriklauso  atsitiktinumo kategorijai. Kažkas pasirūpina, kad taip atsitiktų, o jeigu taip, tai smagu, kad yra taip, kaip yra. Gautą iš Prano paveldą Vidinis protingai suvokė ne tik kaip įsipareigojimą tęsti jam paliktus neužbaigtus darbus, bet taip pat sugrąžinti jo įsiskolinimus.  Būtent akivaizdi nemenka Prano  skola Grigų sodybai suruošė ir stumtelėjo Vidinį į šią  kelionę. Ar tokios sėkmės jis  galėjęs  tikėtis?. Argi tai  nepanašu  į pasaką?
     Te dar niekieno taip neužrašyta, bet tiesos dėl  to nei daugiau, nei mažiau: į šį  kiemą  jis keliavo  verčiamas įsipareigojimų, kurie jo nejauną būtį užgriuvo perėmus Pranucio reikalus. Jų pasirodė tiek  nemažai, kad net išmoko senatvėje keiktis: tfu, tfu! Kad  nors  dabar neišsprūstų  koks kipšo  kištelėtas žodelis. Tačiau dabar jiedu – Vidinis ir Raulas – žiūrėjo vienas į kitą ir  juokėsi taip, kad vos galėję sutilpti tyloje.
    – Dieve, argi  gali  taip  būti? – klausė  Vidinis ir lygino: – Bet ar galėjo būt, kaip Prano parašyta? O  buvo...
    „Miško žmogus kalbos neskubino. Jo kalbami žodžiai nesistumdė, nesigrūdo, nelenktyniavo ir kiekvienas sakinyje jautė savo vertę ir buvo garbūs solidūs, reikalingi, suvokiantys, kad perduodami informaciją atlieka reikšmingą darbą. Deja, panašiai atsiliepti man nebuvo įmanoma – pritrūko išauklėjimo ar talento, o jo kaip vandens nepasemsi.
     – Ir ką tuo nori pasakyti, Raulai? Kad gyvenu pasakoje?
     – Kaip, kaip pasakei? Raaaauulai...
o neilgos tylos perklausė jis ir tuoj mišku nuaidėjo jo smagus, užkrečiantis, iš akių ašaras spaudžiantis juokas.
    – Puiku! Tiesiog nuostabu! Nuo šiol aš Raulas, - kalbėjo pro juoką ir vėl, kaip anksčiau, atsargiai pabeldęs pirštais į mano galvos smilkinį. – Ar girdite, papūgėlės? Aš Raulas. Galvokit, mielosios, ir supraskite, kaip tai puiku! Nuo šiol namuose tesu tik Raulas, – dar kartą pasakė ir nusišluostydamas suašarojusias akis: – Ačiū, dzieduli. Nepamenu, kada taip skaniai juokiausi.
    – Galėtum ir dažniau. Sveikata ir Raului nepakenks, – rašo  prisiminimuose  Pranas. Bet  dabar  ne laikas apie tai. Būti atsiminimai atgyja. Ir reikia, kad jų tęsinys nebūtų  prastesnis... Pelėda

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas Sukurta:          2016-09-03 07:21:23 Įdomus ir logiškas skaitytojo vedžiojimas po Grigų - Raulų sodybą, jų gyvenimus.

Moderatorius (-ė): Pakeleivis     Sukurta: 2016-09-02 14:01:55
Po papūgų Nadeždos ir Potjė atakų, po Karietos pavežiojimų-pakratymų, Amnezijos apsilankymų ir kitų pagyvenimų, parašytų Prano ranka ir  jam dovanota varno Goliaus plunksna, dabar jau Vidinio raštai.

Gautą iš Prano paveldą Vidinis protingai suvokė ne tik kaip įsipareigojimą tęsti jam paliktus neužbaigtus darbus, bet taip pat sugrąžinti jo įsiskolinimus.  Būtent akivaizdi nemenka Prano  skola Grigų sodybai suruošė ir stumtelėjo Vidinį į šią  kelionę.
Pranucio susitikimas su Raulu neprikaluso atsitiktinumo kategorijai. Ne. Kažkas pasirūpina, kad taip atsitiktų.
Viskas po viena saule.

Pelėda Siųsta: 2016-09-03 07:40:20

Ačiū.
Nusiteikęs  surašyti  „šilinius“ į vieną gabalą. Todėl kažkiek  pataisęs  dėliosiu ir jau skelbtus  rašymus. Nepyk. Norius  ateiti  į vienetą, į  vienintėlį
Labai  gerbiu. Jeigu ne tu, abejoju, ar dar  kažką  rašinėčiau. Labai  nelengva, o biauriausia, kad  atmintis trūksa apie kažkaip paliestus  dalykaus. Apie parašytus -  taip pat. Greit užmištu ką tik parašęs. Seniau parašyti  dalykai kaip ir  atsimenamai, įsimena kur kas  geriau.
Sėkmės Tau ir gražiam  Tavo miestui.
Būk ir  būk! Klestėdama! 

Pakeleivis Sukurta: 2016-09-03 10:11:04 Ačiū. Prašom. :D
Nesvarbu, jei kas ir pasikartoja. Juk rašant mintys varijuojamos, mozaika iš ankstesnių gabalų gali sužaižaruoti naujai.
Sutinku, kad rašyti nelengva. Jeigu ieškai... (To viens du pilna svetainė). Bet ir pakomentuoti ne visada taip jau paprasta. O pagaliau viskam reikia laiko. Aš gilinuosi (kiek pajėgiu).
Nors dažnai replikuojama, kad svetainė merdi (įdomu, ar tai nepriklauso nuo pačių dalyvių?), verta nemerdėti. Tegul paprasčiausiai kasdieniškai pasidžiaugiant galimybe pamąstyti, apie ką rūpi, ir keliais sureaguojančiais.
Linkėjimai Kandžiui, tuo pačiu ir kitiems. Susitiksim debesėly.

0

59

:canthearyou:           :writing:  :yep:               http://sh.uploads.ru/t/3KnhD.jpg

20. Balta kraujo puta       

O žinai, Vidini, kad pradžioje tave pamatęs, pagalvojau, kad  Praną matau. Judu labai panašūs. Dvyniai ar  kaip?
    – Jis netgi jaunesnis. Jį lopšyje išsupau. Per daug  metų, matyt, supanašėjome, tačiau maniau, kad taip tik būdami žodyje, būdami dvasioje.  O kad taip, kaip  sakai – tai tik dabar išgirstu. Esi pirmas toks sakytojas. Dabar netgi nežinau kaip elgtis. Nors tai, kas įvyko, nenauja mano galvai, bet vis tiek it pirmą kartą girdėčiau:

Jei tu gyvas – atplauk
Balto pieno puta.
Jei  negyvas – atplauk
Juoda kraujo puta!

– O tu nenorėtum nusiimti bažnytinį drabužį, – išgirdo Vidinis iš savo pašnekovo. Ir tik dabar pamatė apsirengęs kunigo rūbais.
   – Sutaną? Iš kur čia ji? Niekuomet nesu dėvėjęs  bažnytinį  drabužį.
   – Sutana mums turbūt nebūtų  padėjusi. Tai arnotas, kunige, o  po  juo alba. To pakako, kad vartai atsikeltų. Ir todėl  perfrazuodamas S. Nėrį sakau:

Baltaskarių bangų
Vainiku  apsupta,
Atliūliavo...  Džiugu!
Balta kraujo puta

– Taip, taip. Jeigu aš kunigas, kažin, kur dingo Vidinis?
   – Niekur jis nedingo, bet savyje, arba kitaip tariant, jo Savęsp,  Savęsp(i)  pasaulis turėjęs ir kunigą. Ir štai, kai labai prireikė, jis atėjo į paramą.
   – Suprantu, kad  esu ir Vidinis, ir kunigas.
   – Ir kas bežino, kas dar besi. Gal visas  Lukiškių kalėjimas , o šalia jo Vilniaus Arkikatedros altorius.
   – O po juo kažkur ir žaltys.   
   – Irgi gali būti ir taip.
   – Betgi  čia atėjau  ne kaip  kunigas, o  kaip Vidinis ir, beje, Prano reikalais. Man iš  tikrųjų  labai rūpi, kad  mano įsipareigojimai jam  būtų  kuo geriau  atliekami. Šie namai – jo  motinos  namai, bet įtariu, kad jis čia gimęs. Kažkodėl  miglotas šis reikalas. Lyg kažkam  būtų  reikalinga, kad jis užsimirštų. Iš savo vizito tikėjausi paramos atminčiai. Kad  supęs žinau, tačiau toks žinojimas kaip iš sapno...
   – Kaip kunigas,žmogau, tikriausiai supranti, kam Dievui buvo reikalingas tvanas. Tačiau  tai brangus malonumas. Ir manau, kad  ateityje  taip nebus. Tvaną sėkmingai pakeičia užmarštis. Kad ir kaip žmonėse parodoma į Amneziją, bet tai didi valdovė dangaus reikalų. Tačiau ar  ne per ilgai užsikalbėjome? Beje, jeigu tau patinka kunigystė, prašau, aš galiu ją ir kasdienybėje iškentėti. Suprantu, žinau, kad  kunigu buvo, tarkime,  Maironis ar, tarkim, Juozas Tumas-Vaižgantas. Žinau, kad kunigystės reikalas nepakenkė jų  tarnystės plunksnai. Na gal ne varno Goliaus plunksnai, – šyptelėjo.
   – Dziedulis  prisimindamas  jus miško  žmogumi  vadindavo.
   – Pranas?  Na taip, vadindavo  miško  žmogumi, bet ne tik. Jo raštuose irgi ne tik miško žmogus. Žaltys taip pat. Seniai su  juo  besimatėm. Savęsp pasauliui nebuvo abejingas, tačiau labai greitai pasimesdavo jame. Taip ir atrodydavo, kad tuoj tuoj  išgirsi šaukiantį kaip kadaise iš karietos:

– Sveiki gyvi! Dėkui, kad girdite! Tai Radijo karietos šaukinys. Ir turbūt prasminga  pasakyti, kad ginčų dėl jos atsiradimo nebuvo: – Ponai, jeigu Jūs tikite savo karieta, tai prašom, važiuokite!
   Tai tiesiai šviesiai buvo pasakyta.
   – O  ką  reiškia „jeigu tikite? – pats savęs klausia ir pats paaiškina:
   – Mūsų atveju šis tikėjimas ne visai įprastas. Todėl štai ir  mano klausimas jums: ar tikite, kad įmanoma pagaminti karietą, kuria žmogus galėtų pakeliauti  po  praėjusius laikus? Sakysim, pasikinkai žirgą Ygagą ir važiuoji atgal vis giliau ir giliau per praėjusius  šimtmečius. Ar tikite?

– Tai jau buvo vėliau. Karieta gerokai  vėliau. Iš šitų namų Pranas jau  buvo išėjęs, – žinojo tiesą ir ją sakė Vidinis.
   – Kūnu – gal. O dvasia? – neatlyžo kitaip ir, regis, plačiau pamąstyti įsigeidęs į žmogaus stotą  tvirtai įsispyręs Raulas. Ir ką  jam pasakyti, kuomet  suvoki, kad jis  žino nemažai. Fiziškai žmogus gali  būti  išėję  ir prieš metus, ir prieš daug  metų, tačiau  dvasioje  pasilikęs kaip  anksčiau, vis  įsispyręs  į gimtinę. Ir kodėl, tarkim, nepamanyti, kad ir jie abu dvasioje – ir Vidinis,  tapęs kunigu, ir žaltys, tapęs Raulu. Na, kodėl? O miškas ošia taip, lyg muzika būtų nurašyta iš natų.

Mielos dukros, sakau,
Dievas žino, ką daro,
Ne bažnyčioje jo,
O širdy paprašiau,
Kad ateitų pušis,
Pažadėdamas jai,
Kad  įpinsiu į jūsų kasas.
Jūs atleiskite  man už netaktą,
Kad įnikęs bėdoj
Nedaug ką mačiau,
O tik tai,
Kas skaudžiausia.

Jūs šilinės, o dukros,
Mergos grybų ir uogų,
Apie  jus ir daina
„Jei ne grybai ir ne uogos
Dzūkų mergos būtų nuogos“,
O pušelė ir vėl užmiršta.
Ir galbūt ne todėl,
Kad be meilės palikus –
Ji gieda, dainuoja,
Ji rauda ir verkia,
Ji moka liūdėti ir būti linksma.
Net ir tuomet, kai ugny,
Krenta  į žemę iš jos pelenai
Ir duoną  augina.

Nesupykite, dukros –
Būti kitaip jau vėlu –
Dievas išgirdo,
Pušelė atėjo į jūsų kasas.
Džiugu man, kad numirti galėsiu,
Padėjęs rankas
Ant jūsų galvų prie žaliosios...

– Betgi, tėve, gražu, – tarė  viena
Ir paglostė pušelę.
Ir  kita:
   – Ačiū, tėve.
   – Leiski ir mums, dukterims,
Padėkoti tau, Dieve, –
Pasakė trečia.

O! Kaip noris ir man
Atsikvėpt kuo giliau pušele,
Ir ne žodžiais, o siela,
O širdim padėkoti.
Aš tikiu, jog ir dukros padės
Ją, pušelę, gražiai
Kasose panešioti.

Moderatorius (-ė): Pakeleivis   Sukurta: 2016-09-04 20:11:03
Regėjimai prasideda per miglas, paskui atkeliami vartai ir išnyra jau ir Pranas, ir praeitis su karieta...
Suprantu, kad esu ir Vidinis, ir kunigas.
   – Ir kas bežino, kas dar besi.

Iš Vidinio, kunigėlio beigi Raulo ištarmių į amžinybę, man rodos, vyksta tokios:
Tvaną sėkmingai pakeičia užmarštis. Kad  ir kaip žmonėse  parodoma į Amneziją, bet tai didi valdovė dangaus reikalų.

(žaltys) Savęsp pasauliui nebuvo abejingas, tačiau labai greitai pasimesdavo jame.

… ar tikite, kad įmanoma pagaminti karietą, kuria žmogus galėtų pakeliauti  po  praėjusius laikus? Sakysim, pasikinkai žirgą Ygagą ir važiuoji atgal vis giliau ir giliau per praėjusius  šimtmečius.

(į žmogaus stotą  tvirtai įsispyręs Raulas): Fiziškai žmogus gali  būti  išėję  ir prieš metus, ir prieš daug  metų, tačiau  dvasioje  pasilikęs  kaip  anksčiau, vis  įsispyręs  į gimtinę.

Ir Poe. Ne bažnyčioj kalbėta maldauta, kunigas pasitraukia gilyn pas Dievą, dvasią. Gimtinė priartėja.

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas      Sukurta: 2016-09-05 10:03:35
Viskas labai vaizdinga, puiku, su didele išmone papasakota ir apie karietą, keliaujančią per praėjusius laikus ir apie Vidinį - (keliese viename) ir... Taip galima vardinti ilgai, tačiau mano supratimas baigiasi ten, kur parašyta juodai ant balto t.y. perpasakota iš pušelės, kuri rašo metraštį, rievių. Štai klausimas: kodėl "atliūliavo balta kraujo puta"? Kur dingo raudonieji kraujo kūneliai, o liko tiktai plazma? Jei atliūliuotų žalia puta, reikštų, kad užkapota kokia nors jūros kirmėlė, nes jų kraujas - žalias, jei mėlyna puta - reikštų, kad šakės skorpionui arba aštuonkojui, nes jų kraujas yra mėlynas etc.

Pelėda Siųsta: 2016-09-05 11:55:08

Ačiū, Genute. O  dėl tų raudonųjų ar  kitokių kraujo kūnelių, tai kas juos žino. Manau, kad prozos ar poezijos  sakinyje ar eilutėje svarbu  jų spalva. O jeigu kalbėsime apie dvasinius  dalykus, tai ten  gyvybės  ar sutvėtimai  savaime tokie, be  jokio kraujo. Tarkime, kaip mintis ar vaiduoklis..
Sėkmės  gariausios linkiu.

Vartotojas: nei_sis_nei_tas Atsakyti Trinti Sukurta: 2016-09-05 13:23:33
Sveiki,
Apie eritrocitus (raudonuosius kraujo kūnelius) parašiau nei šį nei tą. Kūryboje viskas tinka. Atsiprašau.
Sėkmės Jums!

0

60

:flag:                     :mybb:

21 Dvasinis Vidinis?     

Gal aš ne realus, ne fizinis Vidinis, o – kaip čia pasakius? – gal aš dvasinis? – per daug nepaisydamas, koks jis iš tikrųjų yra, pamąstė Vidinis. Kartą. Kitą. Paskui ir vėl. – Pūstelėjai tokį ir nėra. Peržegnojai tokį ir jis dingsta. Kaip vaiduoklis. Ir argi reikėtų nustebti sužinojus, kad aš, tarkime, miręs. Gal vakar, gal seniau. Netikiu, kad numirėlis galėtų atsiminti savo mirtį, ir todėl natūralu, kad nesijaučiu, kad toks dalykas įvykęs. Parašyta ir įsisąmoninta juk:

Tas mano  AŠ...
Kartais ten senis ir lazda,
Kaip žirgas man
Kartais važiuoja traukinys
Ir nesmagu, kuomet sustot nemoka.

O kelionei į Šklėrius jis ruošėsi gan kruopščiai, apvaikščiojo ir pakampes, tikėdamasis surasti  kokį  nors labiau su Šklėrių sodžiumi įsiminusį daiktą. Daug nerado. Daugiausia Prano užrašų, bet juos  nuodugniau perversti trūko ir laiko, ir kantrybės. Juolab kad Prano užrašai jam buvo žinomi – girdėti ar paties skaityti, ar net komentuoti, recenzuoti, tačiau tai nebuvo priežastis jų mažiau  paisyti. Nedidelė problema ir kelionė, kai galima  nuvažiuoti maršrutiniu autobusu. Žodžiu, keliauk ir žvenk, tik ūpo turėk. Tačiau turtingiausiai jam  atrodydavo kelionės pėsčiomis. O pasitaikę po ranką Prano kelionių užrašai buvo savotiška paskata  ir jam pačiam nueiti bent tiek, kiek geba, taigi neskaičiuojant kilometrų ir nesiekiant rekordų. Kelionė  užtruko, bet užtat  nebuvo sunki.  Bet, – o Viešpatie! – išėjo į ją kaip nedidelės amplitudės korespondentas – pensininkas, o baigia ją – o  Viešpatie! – kaip kunigas.
    Baigia? Kažin. Tačiau kita vertus, tai ne tik  kelionė į Šklėrius. Labai panašu, kad tai kelionė  per žmogaus galimybes, kelionė per pažinimą, bandymą  suvokti,  kuo jis  panašus į savo Sutvėrėją.
    Taip, taip, jis čia, Grigų sodyboje, irgi buvęs. Ir, beje, ne vieną kartą. Tačiau laikas greitas ir, matyt, ne nuodėmė sakyti, kad jo paskutinė viešnagė jau irgi apsitrynė, apmūsijo, bet šit dabar jį pati ta, kuri padus kutena. Ir ne tik. Oi ne tik padus! Paskutinį kartą čia lankėsi, kaip dažniausia, su Pranu, tačiau dabar  žinok, kuris  kuriam  klausdamas kalbėjęs:

Negi manai, kad baigias mūsų laikas
Ir faktiškai jau šiam pasauliui svetimi?

Pasak Prano, taip šią frazę Vidinis tarė.
   Galbūt, galbūt... Tačiau ar galėčiau taip paliudyti, kaip parašyta? Deja, deja – ne. Netgi nepaisant, kad čia pat liudijami ir kiti dalykai. Irgi gan miglotai, kad ir išlukštenti nelengva.

Žinojau, savo nuomonę jis gins,
Nes juk retai senukų karas,
Palikęs ginčą, šliaužia pro duris
Bet kad ir keista, būtent jis
Mums reikalingas laikui krimsti
O pergalėję aušdavom kaip spirginiai
Į lėkštę iš keptuvės sumesti –
Riebu, turtinga sieloje ir galvoje,
Smagiau įsišviečia akių pasaulis,
Nors iš tiesų ten viskas pasilikę kaip lig tol 
Kai narsiai kilome į ginčų karą –
burna tuščia, dantų neturi
Liežuviui pasisukt sunku.
Ne taip kaip laisvėje,
Kur noriu, ten einu.

Ar išties viskas būta taip, kaip parašyta?– bando suprasti Vidinis, tačiau neginčija, kad jis, kaip ir varnas Golius, Prano  raštuose  neužmirštas.
   Varnas Golius? Kur  jis dabar?  Tikriausiai pušelėje. Kur jam daugiau būti?
  – Ėgėgė, Goliau. Kur  tu? Aūūūū... Ar girdi, senas krankly? Vidinis tavęs pasiilgo. Šva! šva! šva!.. Skrisk greičiau ir tūpk ant peties, kol dar galiu pakelti.     
  O pušelė? Betgi kada aš tave girdėjau, kada?

Nežinau, kaip jas puošti,
Nežinau, ko linkėti –
Moka juostomis juostis,
Moka dukros tekėti.
Ir jei kam kaip skriauda
Mano žodžiai įstringa
Ir atrodo jie perdėtai puošnūs –
Tegu bus, kaip to nori jų širdys.
Juk girdžiu, kad, esą,
Ir pelėdai savi pelėdžiukai
Visuomet gražesni už kitų...

O! nereiktų taip niekint gyvybės –
Driežas jis, pelėda ar rupūžė...
Esam patys gražiausi toj vietoj,
Kur paliepta būti.
Atsiminkime va,
Kaip atrodo Ūla –
Aš meldžiausi,
            meldžiuosi
                  ir melsiuos:
Tegu dega dvarai,
Bet išlieka dukra
Su pušim, apraizgyta kasom,
Gali būt, net sapne neištverčiau
Šiurpų vaizdą išvydęs akim užmerktoms –
– Ūla! o Ūla!..
Neprisimenu aš,
Kad prie kojų matyčiau tave –
Visuomet tavo veidą regiu danguose.

O Grūda?
Aš nusigeriu jos buvimu
Ir aukštielninkas, kojas dangun panarinęs,
Žiburiuoju akim –
Krintančioji žvaigždė!..
Meteoras esu!..
Dievas dar patapšnoja per petį ranka:
– Atsargiau! Nenukrisk!
Juk ne angelas dar
Ir skraidyti gerai neišmokęs.
Bet tebūna ir taip –
O akimirka sielai brangi!
Sušvytėtų gimtieji šilai
Ir žinočiau – PILNI JIE MANĘS.

Nežinau, kaip jas puošti,
Nežinau, ko linkėti –
Moka juostomis juostis,
Moka dukros tekėti,
Bet žinau, vai žinau,
Kad ir kelmas užgieda,
Prisilietęs akim prie šilų,
Kur pušelė dukrų kasose įsipynus,
Kur dalužė mana,
Kur šilinio tėvynė...

Vaikštinėjo Vidinis po pieva užaugusį kiemą, dairėsi  per mišką nieko nematydamas ir bijojo, kad kažkas atėjęs nepasakytų: išsipagiriok gi, išsipagiriok, žmogau. Čia taip viskas skausminga, o  tu...
-----------------------------------

Moderatorius (-ė): Pakeleivis Sukurta: 2016-09-05 21:20:52
… tai ne tik  kelionė į Šklėrius. Labai panašu, kad tai kelionė  per žmogaus galimybes, kelionė per pažinimą, bandymą  suvokti,  kuo jis  panašus į savo Sutvėrėją. Kitaip sakant, Vidinis ieško.
Dar jei anksčiau kai kada dialogai užnešdavo įtarimų, kad Vidinis, kokiu nors pavidalu esantis, gali būti maloniai truktelėjęs, tai čia ne. Ir todėl neišsipagiriok, juk iš meilės ir ilgesio ši kalba. Nereikia ir paskutinio sakinio, nes aišku ir taip.
Tegu vaikšto AŠ – senis su lazda, tegu važiuoja nesustodamas traukinys.
Tegul klajoja p. Vidinis ir kaip fizinis, kaip nedidelės amplitudės korespondentas – pensininkas, ir kaip kunigas, ir kaip tik pasitaikys. Maršrutai juk dvasiniai.

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas Sukurta: 2016-09-06 17:35:10 Kiekvienas mato iš savo varpinės kitaip, taip ir Vidinis - kunigas - pensininkas.
Čia senas, visiems žinomas anekdotas, kuriame matyti kiekvieno skirtingi matymo kampai t. y. - mato, ką nori matyti.
Keturios motinos katalikės sėdi prie kavos puodelio ir  šnekučiuojasi apie tai, kokie svarbūs yra jų vaikai.
Pirmoji pasakoja savo pašnekovėms: „Mano sūnus yra kunigas. Kai jis  įeina į kokią patalpą, jį žmonės sveikina sakydami: „Garbingasis kunigėli“
Antroji katalikė kužda: „Ogi mano sūnus yra vyskupas. Į jį žmonės  kreipiasi sakydami: „Jūsų ekscelencija“
Trečioji taria pasididžiuodama : „Nenoriu aš jūsų pažeminti, bet mano sūnus yra kardinolas. Į jį žmonės kreipiasi sakydami: „Jūsų eminencija“
Ketvirtoji katalikė geria tylėdama savo kavą. Pagaliau ji taria: „Mano sūnus yra aukštaūgis, 1,90 m, gražuolis striptizo šokėjas. Kai jis pasirodo, visi aikteli sakydami: „O Dieve!“
Atsiprašau, jeigu ką nors įžeis anekdotas.

0

Âû çäåñü » Trys pelėdos » TEBŪNIE KNYGA (1939 - 2019) » 1939 – 2019 ( jubilijiniai)