Trys pelėdos

Èíôîðìàöèÿ î ïîëüçîâàòåëå

Ïðèâåò, Ãîñòü! Âîéäèòå èëè çàðåãèñòðèðóéòåñü.

Âû çäåñü » Trys pelėdos » TEBŪNIE KNYGA (1939 - 2019) » 1939 – 2019 ( jubilijiniai)

1939 – 2019 ( jubilijiniai)

Ñîîáùåíèé 61 ñòðàíèöà 70 èç 124

61

:idea:                           :flag:                          http://s3.uploads.ru/t/hJPRi.jpg

22 Šilinių Šešiasdešimt Septintoji...   
   – Sensti? – vos pamatęs Golių ir net užmiršęs pasisveikinti, pratarė Vidinis-kunigas.
   –Tu – ką? Galima buvo senti, kai laiko turėjau daug. Dabar, kai jo  nedaug, tai, kunige, būtų nusikaltimas. Mąstau, Vidini, mąstau, kunige. Ir man  tai net nesunku.
   –  Mat  kaip! Ir net  nesunku.
   – Ne vienas mąstau, – įsismaginęs  kalbėjo  varnas  Golius, jausdamas, kad tokia kalba kelia gerą nuotaiką. Panašiai, kaip  kažkada, kada jis jaunesnis, anekdotai. Tačiau dabar jų sąmoningai vengė ir savo šnekas stengdavosi papuošti kitaip, dažniau citatomis ir posakiais. Ne visuomet pavykdavo, kaip norėdavosi, bet... senatvė gi, ko iš  jos per daug norėti. Tačiau šįkart buvo įsitikinęs, kad  Prancūzijos karalius  Liudvikas XVI jam padės. – Taip, taip, ne vienas mąstau, o su  valstybe, – buvo reikšmingas varnas Golius. – Jeigu į save kaip valstybę nebūtų parodęs Liudvikas (L`Etat, c`est  moi), šis reikalas vis tiek nebūtų  pasimetęs. Matydamas, tave, Vidini, ir  būtent tokį, kokio anksčiau niekuomet  netekę pamatyti, jaučiuosi valstybe.
  –  Maniau, varnai, kad gal tik aš kartais  taip būnu prisigėręs, kad net neatsimenu, kaip tai sugebu padaryti. Betgi prieš save  matau dar vieną tokių dalykų  meistrą. Būk , drūtas, bičiuli, būk smagus, būk  drūtas. O aš  tikrai tavęs pasiilgau. Bent jau labiau kaip karaliaus  Liudviko.  Ėgi, kada  mes paskutinį kartą matėmės? Sakyčiau, būtent čia, kai pirmą kartą  įkūrėme laužą, įžiebtą titnago ugnimi. Turbūt taip... Ir tai buvo Sausio 13-oji.
   – Turbūt, kunige. Tačiau dabar, išgirdęs mane, pakartok, ką pasakysiu. Garsiai, kad kuo toliau miškas girdėtų.
   – Hm. Ir žvėrys, žinoma.
   „Laikas sustojo arba jis buvo toks, kad jo savimi nemokėjome jausti“, – pateikė Vidiniui užduotį varnas Golius.
   – Kartoti? Na, ką gi. Nemanau, kad tai sunku. Ne valstybę savyje kurti, – pasakė šis ir neslėpdamas ironijos ir pamėgdžiodamas varno tarseną, gan garsiai atkartojo  jo iškalbėtą sakinį. Tačiau Goliui tiek nepakako. Jis tuoj pat citavo dar vieną sakinį, būtent:
  „Visi buvome lemties sumesti į krūvą ir atrodė, kad esame būtent ten, kur reikia būti, kai asmeniniai reikalai atitolsta ir nemenka jų dalis persikvalifikuoja, persiformuoja  ir tampa TAVO – MANO – VISŲ,  kitaip sakant, tampa  sudėtine dalelyte visumos, kuomet jie ten svarbiausi“.
   – Ir vėl kartoti? O,  tai jau sunkiau.
   – Aha, Vis dėlto  neužmiršta  pasakyti:visi  buvome  lemties sumesti  į krūvą. Taigi ir mes tada buvome toje krūvoje, – nežinia kaip ir iš kur atsirado raidžių A, Bė ir Joto trijulė. – Sveiki gyvi. Tikimės, kad  prisimenate ir mylite, – pakalbėjo Bė, – tačiau tai jūsų reikalas, o mūsų... Jotai, neužmik...
   – Taip, taip, aš  tuoj, – atsiliepė Jotas. Ir tarė kaip į publiką: – O dabar paklausykite, kaip toliau atrodo  dėdės  varno Goliaus pasiūlytas tekstas. Taigi dėmesio, ponai,– paprašė Jotas ir tyliai, lėtai kaip belgas, bet kartu ir solidžiai: – Girdėkite, ponai, girdėkit.
   Ir, žinoma, ponai girdėjo:
   „Tačiau patikėti šitaip užrašytu tekstu irgi nebūtų protinga. Nebuvo laiko, o tuokart net ir poreikio vienas kito klausti ar per save domėtis, kokie vaizdiniai atsiranda sieloje, kuomet ji atsišaukia į fiziškai juntamus, bet mažai įtikėtinus dalykus. Visi kas kaip, bet daugiausia akimis ieškojome netikėtai dingusio Geltonžandžio, tačiau net nesuradę jo, vargu ar kuris gebėjome pagalvoti, kad jo čia nėra. Buvo lengviau manyti, kad ir dingęs, kad ir nematomas, tačiau jis, žaltys, yra kartu ir dabar stebi mus, norėdamas išgirsti ir matyti, kaip kas atrodome šioje sausio tryliktosios dienoje prie užkurto titnago  ugnimi aukuro“.
   –  Aukuro tai nėra. Minutėlę, ponai. Kai  yra titnagas, tai ne bėda, – šokosi  prie darbo raidė A.
   – Betgi  šiandien, ponai, ne Sausio 13 -ji. Tačiau tai irgi  ne bėda. Sakau, ne bėda , nes toji diena tokia, kad ją reikia kaip ugnį kūrenti.  Visąlaik. Pastoviai. Per  visas dienas.  Ir saugoti kaip kad vaidilutės šventąją ugnį, kad tik neužgestų, –    kažkas pasakė, bet balsas  neįsiminė. Jis tuo pat  persitvarkė į aidą ir plačiai  į visas  puses nuaidėjo per visus šilinius.
    – Kas čia taip protingai, a? – dairėsi aplink Vidinis-kunigas. Ar tik ir v4l ne jis, Geltonžandis. Taip ir Šešiasdešimt   Septintoje   Biblijos knygoje  parašyta:

Kažkas paskambino, pračiaupęs lūpas,
Ir nuvilnijo it skaudi daina:
„Marcinkonys – biedni žmonės
Po Zervynas prašė blynų“...

Taip, regis, verkauja šilų smėlynai,
Bet ašarų ir čia nėra.
Tik šypsena sulig ausų.
Gerumas vaikščioja jų žodžiais –
Gyvenime kaip dainoje:
„Jiems Zervynos negailėjo
Pilnas terbas privelėjo“...

Ir pamenu, kaip kranktelėjo varnas:
– Ateik! Nors vaikis dar,
Bet blynus valgai nedykai.
Ir atsimink,
Kad mano vardas – GoliusŠklėrius.
Kai reiks iš  mirusių nubusti,
Atėjęs pažibėk žvake...

– Beje, ponai, prašau neužsimiršti. Šilinių karalystėje veikia Šešiasdešimt  Septintoji  Biblijos knyga, – dar pasakė Vidinis-kunigas ir tuoj it varmo kirstas:  – O  Viešpatie! Tai štai kodėl  tavo angelai  mane  aprengė  kunigo drabužiais. O kaip kitaip?  Nuo čia  prasidėjo ji,  Šešiasdešimt  Septintoji, ir tebūnie jos  šventas vardas...

Nugulę kryžiai. Daug.
Net žemė neišlaiko, –
    dar bandė  atsiminti Vidinis, bet šįsyk jam  tai buvo per sunku.

Moderatorius (-ė): Pakeleivis Sukurta:      2016-09-07 14:40:43 Oje, kiek balsų.
Tikrai visi sumesti į krūvą... Galima ir nuklysti, ypač paskui A, Bė ir Joto trijulę. Visgi nutvėriau gerą mintį-pamąstymą. Tekstu tikėti neprotinga? bet ir nepaneigsi: vaizdiniai atsiranda sieloje, kuomet ji atsišaukia į fiziškai juntamus, bet mažai įtikėtinus dalykus, – o tai reiškia, kad reikia pamatyti ir suvokti tai, kas yra visada (fiziškai, jutimiškai, neįsisąmoninus dar, bet...). Šilinių karalystės terminais kalbant, tenka pripažinti visur esantį nematerialų Geltonžandį (žaltys, yra kartu ir dabar stebi mus).
Ne veltui Šilinių karalystėje veikia Šešiasdešimt  Septintoji  Biblijos knyga.

Bet įsirašytų ir Goliaus jaunystės anekdotai (citatos ir posakiai niekur nepabėgs). Jei ir ne visada viskas būtų suprasta, tai juokdarys gali būti ir monarchas... Atmintis, nuolat kurstoma ugnis – taip, brandą pasiekus tai vis labiau aiškėja, bet juk valstybė kuriama ir iš visokių keistenybių. Bet kokiu atveju Geltonžandis irgi turi humoro jausmą, žinau.
(štai ir mano filosofijos driekiasi Goliaus jaunystės takais, tik pušelė ne toliau savos kaktos... taip sakė Nadežda ir Potjė, persirengusios geniu).

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas     Sukurta: 2016-09-07 19:29:23
Protingos Goliaus mintys:
„Laikas sustojo arba jis buvo toks, kad jo savimi nemokėjome jausti“...
„Visi buvome lemties sumesti į krūvą ir atrodė, kad esame būtent ten, kur reikia būti, kai asmeniniai reikalai atitolsta ir nemenka jų dalis persikvalifikuoja, persiformuoja  ir tampa TAVO – MANO – VISŲ,  kitaip sakant, tampa  sudėtine dalelyte visumos, kuomet jie ten svarbiausi“.
Abejoju, ar bent kiek atitinka tikrovę, kad Marcinkonyse būtų buvę biednesni žmonės už Zervynose gyvenusius. Begrybaudama už Marcinkonių, buvau užėjusi "Žiguliuką" įverstą į duobę (panašu, kad tai buvo partizanų bunkeris). Pasijaučiau nelabai kaip, lyg mane stebėtų kas nors. Bematant atsiradau prie savo mašinos. Biedni mašinų nemėto bet kur.
Jeigu Šilinių karalystėje veikia Šešiasdešimt  Septintoji  Biblijos knyga, tai nieko keisto - Geltonžandžio trasformacija.
Su įdomumu perskaičiau.

Vartotojas (-a): spika   Sukurta: 2016-09-07 20:20:02
Visuomet man įdomu skaityti Jūsų kūrybą. Ačiū.

0

62

;)  :writing:  :yep:  :flag:                http://sg.uploads.ru/t/bv0wf.jpg

23 Kai dziedulis norėjo sysysy     

Po atmintį paneršti įniko ir Raulas. Ir jam tai nebuvo lengva. Tarkim, – mąstė  jis, – kad iš tikrųjų negerai, kai įvykiai vienas po kito šliaužia  per smegenis ir jie nestabdomi. Šliaužia, nušliaužia, dingsta. Erdvė laisva, niekuo neužimta ir niekas  netrukdo joje regzti, kurpti vėl kažkokį darinį, kuriam reikalinga pradžia. Tarkim, šilinių krašto ar Šklėrių sodžiaus. Arba kad ir Grigų (Raulų)  sodybos. O! Raulai, Raulai, kur  tu? Tas,  tikrasis Raulas, pirmasis atėjęs būti va čia, kur vėl miškas auga.
   Netoli, tik už Miselio balelės, suošė  pušelė.
   Tačiau kita vertus, ar daug džiaugsmo – mąstė Raulas – jeigu tokie būtovės  reiškiniai smegenyse sustabdyti ir savo panorama išlieka tokie patys. Būtent tokie, kokie Tada – nei samanėle, nei žolele per nesimatymo laiką neapaugę. Kaip amžini – be bet kokio judėjimo savyje. Nesvarbu, fizinio, biologinio ir bet kokio.
   Pušelė už Miselio  balelės ir vėl suošė.
   Gali būti, kad taip liudija, jog neprotinga manyti, kad ji kažkaip neveiktų tavęs, kad net  savo pamąstymuose gebėtum pasilikti tik pats sau. Tačiau vis dėlto neišgirskime jos ošimo ir tebūnie viskas  taip, kada čia buvo ateita tą sausio  23-iąją, kuomet  šioje, titnaginėje įsikūrusioje sodyboje susirinkusi pažįstamų ir nepažįstamų  kraštiečių  kompanija pirmą kartą  kurstė titnagu įžiebtą aukuro ugnį

Iš Prano užrašų:
    Ugnis negeso, net neparagindami vienas kito suspėdavom laiku į aukurą pakrauti malkų, paimtų iš sodybos pūvančių pastatų. Reikalas šventai svarbus, bet jis tvarkėsi savaime, lyg netyčia ir nemanėme, kad kiti, gal ne menkiau svarbūs dalykai yra užblokuoti. Tačiau suvokti, kokios priežastys sąlygojo tokį neįprastą reiškinį – renginį, nesisekė. Smegenims  nebuvo leista suprasti, kas iš tikrųjų čia vyksta. Atrodo, tingėjosi net paspėlioti ir aktyviausiai sava mąstysena reiškėsi papūgėlės. Suklegusios galvoje, jos  paverždavo mano dėmesį sau ir tuomet kuriam laikui tekdavo „pasitraukti“  iš kompanijos ir pasilikti tik su jomis. Būtent jos pirmos pranešė, kad į miško keliuką nuo plento įvažiavo dengtas sunkvežimis. Ir šį kartą, kaip dažniausia, žinią pranešė kalbėdamosi dialogu: 
   – Nemanau, kad grybų ieško. Žiema juk, bet ieško, – pasakė viena.
    – Gal prireikė sysysy?
    – Tu ką, Eženai? Dėl sysysy tokią mašiną iš plento sukti? Baik niekus taukšti. O dėl žiemos... Tik kalendoriuje ji. Grybai nepaiso. Bent voveraitės. Net spauda stebisi ir rašo: dygsta, auga, dzūkai grybauja, – piešė vaizdelį Nadežda.
    – Aš taip mąstau. Gal šaukim dziedulį? – pasiūlė Eženas,  bet šaukti manęs nereikėjo: visus keliukus į šį vienkiemį gerai žinojau. Visi jie apkrėsti pušų spygliais, apaugę samanomis, bet dar nebuvo užspringę medžiais, kurie mišku sustoję šalikelėse žalias viršūnes siūbavo viršum jų ir keliukai panašėjo į šviesos tunelius – šviesos, saulės, net vėjo čia daugiau. Ir, žinoma, triukšmo, nes, žiūrėk, kažkas dar važiuoja jais. Dažniausiai rudenį, kuomet į miškus išeina  grybautojai.
   – Girdžiu, girdžiu, – skubėjau mintyse atsiliepti papūgėlėms, – ir ša! ša, kad jus kur, begalvės! – tramdžiau jas. Dar vis viešumai nedrįsau  prisipažinti, kokį nešioju turtą galvoje. Ir nesinorėjo, kad  jas kas nors išgirstų. Vidinis jautė, numanė, kad mano galvoje kažkas ne taip, bet tylėjo. Netgi nesiteiravo – kas?
    – Tu kur? – paklausė pajautęs, kad  atitrūkstu  nuo kompanijos. 
    – Dziedulis sysysy nori.  Ne į kelnes gi, – pasakė papūgėlė, pamaniusi, kad girdėsiu ją tik aš su Nadežda..
    – Na, žinoma, ne į kelnes, – pakuždėjo Vidinis, o aš pasijutau atsipalaidavęs – lengva, gera. Lyg pats būčiau nusitaikęs paošti mišku.
    – Atsiprašau, dzieduli. Maniau, kad mane girdėsi tik tu. Kaip čia taip atsitikę, kad ir dėdė Vidinis? Taip neturėjo būti. Tikrai, neturėjo taip būti. Mes, papūgos, apdairios, – paapgailestavo Potjė. – O pajuokauti juk sveika.
   – Sveikata reikia rūpintis,–- pritarė jam Nadežda.
   – Šis dėdė viską girdi. Taip kad atsargiau, konspiratorės, – neskubėjau atsiliepti papūgėlėms, įsižiūrėdamas į miško tuneliu nušliaužiantį apleistą, bet savotiškai mielą keliuką, kuriuo kitados vingiavo giliai smėlėtoje žemėje įsirėžusios vežimo vėžės su tarp jų  arklių kanopomis įspraustu taku. Jį atsimenu, kai nei plento, nei miško nebuvo. Juo važiuodavo į miškelį, įsikaišiusį vidur atviro ir plataus, titnagais nuberto lauko, kur giliai iškastose duobėse, supildavo iš bulviakasio atvežtą derlių. Vėliau šis smėlyno plotelis buvo paliktas miškui, o duobės  bulvėms žiemą  laikyti, iškastos arčiau sodybos. Kaip tik dabar buvome atėję į jų vietą, bet jokių ankstesnės būtovės pėdsakų plikai akiai neišlikę. Visur augo miškas, ošė, tik atrodė, kad  dabar  jo daugiau – ošė ir tas, kurį čia nešiau savo atsiminimuose.  O Poe (poezija) irgi nepatingėjo nubusti.

Ramu, tylu
Todėl manau,
Kad galim pakalbėti
nuo pamatų nunykusioje pirkioje
Kuomet  peizažus į save
ar atmintį nešu,
ji kaip gyva
ir durys trankosi
dar slenksčio nepražengus

Aš neužaugau Lenkijai,
tačiau
mano varde
ir
Lietuvos juk
negirdėti.

Man sako,
kur gimiau –
ten Lietuvos nebuvo.
Tiktai vietovardžiai
tyri kaip dzūkų kopų smėlis:
Darželiai, Margionys, Kabeliai...
O Šklėriai
kryžius kėlė
kuo aukščiau,
kad pamatytų Musteika
ir Marcinkonys.
Ir raistai Čepkelių.

Nuo čia
lig Gardino
kaip lig kalėjimo – netoli.
Ir ten gimtadienį sūnaus sutiko tėvas.
Dabar, kuomet kalbuos su savimi,
tai guli prieš akis
eilutės laikraščių nereikalingos.
Bet ačiū joms.
Jos mano paspirtis.
Kai šalia jų, labiau tikiu,
kad praeitis – ne vien tik praeitis.
Iš jos į dabartį nešu
ir eilutes,
kurios
neleido tėčiui (Vincui) pamatyti
tą sausio naktį
gimusio sūnaus..

„Iš Vilniaus  krašto lietuvių, buvusių politinių kalinių  sąrašo
   Pavardė, vardas?
   – Karlonas Vincas.
   Sprendimas?
   – 12 metų.“

Lig Gardino
Kur kas toliau lig vardo – Pranas.
Ot, ir užaugau toj šalyj
į vietą jo lopšyj
Františeku įkeltas.

Ne Lenkijai užaugau, ne
tačiau mano varde
ir Lietuvos nesugirdėti 

– Toliau neisiu. Jeigu ieško, o ne  grybauja – suras, – pagalvojau apie keleivius automobilio, išvažiavusio  nuo plento į  miško keliuką.
   – Suras. Ten pasiųsta mano vyrų žvalgyba, bet skubėti nereikia, – išgirdau šalimais jauną balsą.–- Tegu pasižvalgo, kad ir  paklydinėję po mūsų kraštą. Pakvėpuoja juo.
   Tai buvo jis, Raulas, ir pirmas mudviejų su juo susitikimas šalia Grigų sodybos – mano motinos gimtinės. Galbūt ir mano. Gal...
   Pelėda 2016-09-09 08:18:43

Moderatorius (-ė): Pakeleivis       Sukurta: 2016-09-09 14:04:42
     Raulas šliaužia per smegenis… per erdvę… Tačiau kita vertus – tikrai būtovės  reiškiniai smegenyse sustabdyti ir savo panorama išlieka tokie patys. Būtent tokie, kokie Tada – nei samanėle, nei žolele per nesimatymo laiką neapaugę. Kaip amžini – be bet kokio judėjimo savyje.

Nežinau, kaip perduoti aiškesnę žinią į mišką – bet nusprendžiau per savo Etjeną ir Liusjeną.
O tai yra: kai pasikliauji savo papūgomis, Vidinis nueina gražiausiais takais. Va ir dabar matome: dziedulio Eženas saugo kelnes, kviečia į tankmę.
(gal čia papūgėlių humoras, o gal sysysy čiurlena su Poe – it dziedulio ašaros... kartais to reikia).

Gražios apylinkės, būtieji keliukai. Užsiminta, kad  ankstesnės būtovės pėdsakų plikai akiai neišlikę, o iš tikro?.. Visur augo miškas, ošė, tik atrodė, kad  dabar  jo daugiau – ošė ir tas, kurį čia nešiau savo atsiminimuose.

Ir Poe atneša iš tolumų…
Dabar, kuomet kalbuos su savimi,
tai guli prieš akis
eilutės laikraščių nereikalingos.
Bet ačiū joms.
Jos mano paspirtis.
Kai šalia jų, labiau tikiu,
kad praeitis – ne vien tik praeitis.
Paspirtis, regimasis ramstis, o tai, kas svarbiausia – dziedulio-Vidinio kraitelėje.

Prašalaičiai tegul grybauja.
Jeigu ieško, o ne  grybauja – suras…

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas     Sukurta: 2016-09-10 01:17:13
Įdomus pastebėjimas dėl padidinto miško ošimo. Na, taip. Girdėti šalia esančio miško ošimas ir ošimas atgijęs prisiminimuose.
Šaunuolė Poe, kad pabudo ir padeklamavo savo eilėraštį.
Nieko nuostabaus, kai karo ir pokario audros laužė žmonių likimus, kad vaikai augo ne ten kur gimė. Dažnai net nesužinodavo užaugę, kodėl taip atsitiko, o ypač jeigu žūdavo tėvai.
Labai taikliai pasakyta:
Lig Gardino

0

63

.                          :canthearyou:                  http://sg.uploads.ru/t/WJwd1.jpg

24 Teisybės visi bijomės     

Vidinis vartė Šešiasdešimt  Septintąją  Biblijos knygą ir stebėjosi tuo, kas ir anksčiau jį vertė taip daryti: taigi stebėtis. Knyga nemenka, tačiau daug lapų tušti, nepaisant, kad jie sąžiningai pažymėti skaičiais. Ir priešingai – nemažai tekstais užpildytų puslapių  tokios skaičiuotės neturi. Kodėl taip, a? – pats vienas apie  tai galvojo ir kitų klausė Vidinis, tačiau pažinimo reikalai nejudėjo. Netgi išplėšti – kad ir tuščią,– tačiau įskaičiuotą į Bibliją puslapį, neatrodė drąsu.  Drąsiau atrodė –  kad ir pieštuku – surašyti  puslapius, kurie užimti  tekstais, tačiau  protas  priešinos ir tokiai korektūrai; jam reikėję  pasiaiškinti, kodėl taip yra, iš kur toks didelis Biblijos leidėjų aplaidumas.
    Labai įdomu matyti, kad į priekį iškeltas tekstas apie sudužusią Radijo karietą. Tikėtina, kad ką nors žinantys apie ją ar bent girdėję buvus ją, nesuks  galvų dėl priežasties, kad toks tekstas nenusimetė, tačiau  kaip suprasti, kodėl būtent juo atverčiama knyga, kuo jis reikšmingas, kad  pelno tokį pagarbų  jos leidėjų pripažinimą. Ir kodėl Vidinis, ne kartą ją laikęs  savo rankose, atsiminęs  ją, ūmai pašaukia:
    – O Viešpatie! Tai štai kodėl  tavo angelai  mane  aprengė  kunigo drabužiais. O kaip kitaip? Nuo čia  prasidėjo ji,  Šešiasdešimt  Septintoji, ir tebūnie jos  šventas vardas.
     Va va, išgirskim – tebūnie! Vadinasi, kažkoks  procesas dar vyksta, kad Šešiasdešimt  Septintoji  tarp kitų  Biblijos knygų būtų sava. Ką gi, tebūnie ir  mums įdomu, dabar jau žinantiems, dėl ko taip darome, perskaityti šį pradinį (gal įžanginį) Biblijos tekstą.     

„DAR PRIEŠ GAIDGAIDYSTĘ išgirdau švarų, stiprų vyrišką balsą:
    – Kas buvo – buvo, karieta sugriuvo ir niekas jos ant ratų, seni, pastatyti nepadės. Bet ar reikia? Ne į jos šipulius žiūrėk gailėdamasis. Susirask veidrodį ir pasižiūrėk į save. Gal suvoksi, kodėl taip kalbu. Džiaukis, seni, kad dar atsiminti sugebi. Nors kaip pro rūką, pro miglas, bet ačiū Dievui, jau pradedi atsigauti.
    Balsas švarus. Žodžiai aiškūs, įtaigūs ir, juos girdėdamas, negalėjau net suabejoti, kad tikrovėje gal ne viskas taip, nors žinojau, kad pasaulyje neblogai suvokta, jog niekas taip skaudžiai savęs neapmeluoja, nepaniekina, kaip pats žmogus. Tačiau balsas ne mano, kalba įtaigi ir nėra abejonių: taip, jau senis, atmintis ir akys vis giliau skęsta miglose. Kad ir kokį veidrodį paimčiau, kad ir nedaug iš jo malonių prašyčiau, o neatsitiks stebuklas ir iš jo stiklo nepažvelgs bent apyjaunis Pranas, dar turintis teisę į ateitį, svajones ir, žinoma, teisę į keliones „Džene“.
   – Kas buvo, seni, buvo, Radijo karieta sugriuvo, – į mano mintis ramiai atsiliepė Balsas.

Miestų naktys nebūna ramios. Net ir tuomet, kai jos įsigobia tarp storų mūrų sienų, neramybėje žmonės ir miega, ir sapnuoja, ir neretai pasijaučia, kad jie šiame  pasaulyje vienut vienutėliai. Dažniau po vieną, po vieną, kiekvienas sau, sau...
   – O Dieve! Dieve! – atsikvėpiau tamsiame miegamojo kampe. Širdyje tokia tuštybė, kokia tegalėjusi būti tik pasaulio sutvėrimo pirmąją dieną. Prieš akis irgi kažkas, ko gerai nepagaunu. Lyg parašas ant popiergalio: atėjo laikas, kuomet jau ir „Radijo karietos“ vežėju nesugebu būti.
   – Ir vis dėlto, kas buvo – buvo, Radijo karieta pražuvo, – nerimo naktyje balsas. – Va, kiek nemažai praėjo laiko, o tu, seni, net nesugebi atsiminti, kaip, iš kur ir kodėl Radijo karieta pas tave atsirado. Nesigink! Per tuos metus, kai buvai  kartu su ja, galėjai nuvažiuoti bent į jos atsiradimo laiką ir vietą. Bet ar nuvažiavai?
    Ir teko sąžiningai prisipažinti, kad nenuvažiavau, nes vis pamanydavau, kad dar suspėsiu, dar užteks laiko apkabinti karietos atsiradimo pradžią ir padėkoti jos  meistrui ir tai žemei, kur ji atsiradusi. Bet laikas išseko ir yra kaip yra. O balsas:
   – Ką čia girdžiu tavo širdgėloje, sena kaip žmogus. Nesu didelis poezijos žinovas, bet kelias eilutes apie širdį, regis, sugebėsiu pacituoti:   

O širdie, širdie, išvarginta sunkiausios ne vilties!
   Atsitiesk, į priešą smoki, krūtine atremdama,
   apsupty arti kenkėjų, pasipriešink atkakliai!
   Niekuomet, kai nugalėsi, nesidžiauk labai viešai.
   nesigraužk nei nugalėta, verkdama kažkur namie:
   ne per daug dėl džiaugsmo džiūgauk,
                                         neliūdėk per daug skausme.
   Koks būdingas žmogui saikas, visados gerai žinok, –
              padeklamavo balsas Archilocho eilutes ir sekundėlę padelsęs pridūrė:

– Tai tiek, seni. Kvėpuoji, vadinasi, dar gyveni. Taip žmonėse sakoma, bet nebūk patiklus. Žmogaus lavonas neretai prasideda dar jam nepraradus kvėpavimo. Apsidairyk, įsiklausyk ir matysi: visi kvėpuoja, bet ar dažnas jų gyvena? Tai klausimėlis, į  kurį tik pats, padedant Dievui, gal tegalėsi atsakyti.

Galėsiu atsakyti? Padedant Dievui? Ką  tai galėtų reikšti?
   Kažin, ar žmogui reikia tokiais klausimėliais užimti galvą, juolab kai niekas jo to daryti neverčia, bet mane tai nuteikė optimistiškai, nes potekstėje išgirdau, kad nepaisant mano senatvės, bet vis dėlto žadamas, na... jei ne gyvenimas, tai bent kvėpavimas. 

... Praėjo metai. Kiti. Dar kiti. Jaučiu, kad vis daugiau atsiranda ryžto pareikšti, jog ne tik kvėpuoju, bet ir gyvenu. Argi pats noras padaryti geriau negu gebi, daužymas  to, kas ne taip iš po rankų  išeina, argi deginimas savų dar nesuspėjus parašyti knygą ar jos puslapių  išdraskymas, argi ligota psichika ir nesėkmės kelionėje į Dangų, į Dievą, į Save (Savęsp) –- ne gyvenimo reiškinys?
   Gyvenu, ponai, gyvenu, o teisybės visi  bijomės, nes ji gabalais nesimėto. Pelėda

Moderatorius (-ė): Pakeleivis     Sukurta: 2016-09-11 11:17:40
    Mintys nedrumstos, jokių Amnezijos išėstų plyšių. Parašyta aiškiai, svari pabaiga.
Šįsyk dalis rimtoji, juokeliams ne vieta. Todėl pradžioj norėjosi nuvyti Balsą: šalin tą veidrodį, jis visada rodo blogai. (Nesmagu žmogui save regėti, bet kitaip pavertus, kaitaliojantis liūdesiui bei išminties šviesai – Pranas gali save regėti ne apyjaunį, o jauną ir keliaujantį karieta – kas uždraus?)

Kažin, ar žmogui reikia tokiais klausimėliais užimti galvą, juolab kai niekas jo to daryti neverčia... >
o kuo svarbesniu tada užimti tą galvą? Man rodos, Geltonžandis kaip tik apie šiuos klausimus visą laiką ir vejasi. Būna, kad norisi kažkokių korektūrų savoje Biblijoje, bent jau pieštuku lapus sužymėti, bet kam... viskas yra viena – banguojantis gyvenimas...

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas Sukurta: 2016-09-12 05:58:26
Pas Jus niekada netrūksta minčių - "perliukų'. Su įdomumu perskaičiau kūrinį. Ačiū.

0

64

:flag:  :flag:  :mybb:                  ;)  :writing:  :yep: http://se.uploads.ru/t/U9JlD.jpg

25 Pušelė siuntė muziką       

Raidė A, stengdamasi titnagu įkurti laužą, buvo atkakli, tačiau prieštara jos įgeidžiui buvusi didesnė – ugnis nesikabino į pakurą ir geso. „Betgi kodėl taip, a? Argi pirmas kartas? Ir visuomet titnagas paklusdavo“, – pradėjo kalbėti savyje.
– Matyt, neiškentė ir titnagas, kai kuriame laužą, o rodome kaip į aukurą. Kad ir titnagas, o kantrybė, matyt, ir jo išsenka.
– Betgi ne pirmas kartas, Jotai.
Jotas truktelėjo pečiais.
– Atsiprašau, kas padės man įkurti aukurą, – pašaukė atokiau besišnekučiuojantiems Varnui Goliui ir Vidiniui.
– Neskubėkim, dukrele. Tokia puiki diena, su saulute ir...
– Ir vis dėlto, kas padės man užkurti ugnį, – neatlyžo raidė A.
– Neplyšauk, sese. Dėl menkniekio taip nereikia. Tegu vyrai pasišneka. Jie ten Bibliją varto. Nagi duokš tą titnagą. Atsimink, kad kiekvieną darbą reikia daryti su meile, – miela ir išvaizda, ir kalba atrodė raidė B. Tačiau jai norėjosi būti dar mielesnei.
– Girdėk, akmenėli, kaip čia gražiai apie tave pagiedama, – paimdama iš A titnagą pakalbėjo jam raidė B ir padainavo:

Žingsnis po žingsnio –
Stukt ir stukt lazda –
Einu pas Dievą
Ir šventą ugnį saujoje nešu
Į titnagą įdėtą.

Titnagas kibirkščiavo, darėsi neramesnis ir Joto nereikėjo šauktis į pagalbą. Sukluso jis. Sukluso ir Golius su Vidiniu.
– Sakiau gi, kuriame laužą, o rodome į aukurą. Taip negalima.
– Tai kad ir mums nelaimė. Neliūdėkime arba tuo liūdesiu pasidalinkime visi. Golius štai įtikinėja, kad pradinis Biblijos tekstas sunykęs, pasilikęs be pabaigos.
– Aš neįtikinėju. Sakau, ką žinau. Kažkur dingo nemenkas teksto gabalas.Geriau gal tik Pranas težino. Tačiau aš irgi žinau, kad jis pasakytų tai, ką ir aš sakau.
– Ir ką būtent? – pasidomėjo Jotas.
– Rašyk, Jotai. Ar bent kas...
– Į knygą – ne. Tai vis tik Biblija, – apsikabino ją ir prie krūtinės priglaudė Vidinis.
– Čia jau ne mano pupos. Tačiau aš tai atsimenu. Ir net tikiu, kad bent viena iš raidžių irgi atsimins. Kadangi, pasak tavęs, Vidini, tai vis tik iš Biblijos.
– Nagi, nagi. Pabandysim. Kad ir aš, – vėl Jotas.
Varnas nutūpė aukščiau ant Vidinio peties ir...
...

NEŽINAU, KAIP NUTILUS balsui ilgai tęsėsi tos man atmintinos nakties tyla. Tai nebuvo mirtina tyla, kadangi po ją daužėsi, trankėsi nebegalinti krūtinėje sutilpti širdis. Ir tik brėkštant aušrai supratau, kad prasideda dar viena rugpjūčio mėnesio pabaigos diena. Tuo laiku Lietuvoje rytas jau neskuba nusišviesti, bet medžiai žali, sulapoję, dar gyvybės syvai neišsekę jų šaknyse. Vaismedžiai, vaiskrūmiai gi apsikarstę vaisiais ir bendrai – tai turtingas metas. Ir prisimenu, kai ant palangės nutūpė karvelis ir tuoj:

Mirsiu bra, nebūsiu.
Mirsiu, bra, nebūsiu.

Laukiau, kada atskris kitas ir paguos, nuramins:

Nemirk, bra, būūūk,
Nemirk, bra, būūūk.

Tačiau antrasis neatskrido. Šisai irgi nenumirė. Pasiskundė, paaimanavo, nepatenkintas lestelėjo snapu į skarda apkaltą palangę ir nuplasnojo vis labiau baltuojančioje aušron, Vilniaus Santariškių ligoninių pusėn. Iš ten į kambarį jau smelkėsi jos atšvaitai. Nakties tamsa tirpo nyko ir buvo aišku, kad gera vieta tuščia nebūna.
Suklusau panūdęs vėl išgirsti balsą, kuris, atrodo, nenorėjo žinoti nei mano vardo, nei pavardės. Balsas tylėjo, o kambario kampas šviesėjo, bet išbrėkštančio ryto šviesoj jį atsiminiau nuolat kartojantį: kas buvo – buvo, Radijo karieta, seni, sugriuvo... Šalia nieko, tik ji, senstančio žmogaus senatvė ir netvarkingai užgriozdintas stalas mažmožiais, kurie vis dėlto atrodė reikalingi. Gal iš tikrųjų jie didino viltį, jog, pasak Ovidijaus „Dievas arba prakilnesnė būtis“ vienąkart juos sudėlios taip, kad atsigautumei nuo pesimizmo ir nežinojimo. Ir man lyg pasivaideno, kad tarp tų netvarkingai sumestų mažmožių yra ir sudužusios karietos šipulių. Tokiame chaose viltis, kad sugebėsi pereiti iš slogios būsenos į kitą, geresnę, yra labai trokštama. O nutilęs balsas kantriai tylėjo, bet taip, kad aiškiai girdėjau jo kvėpavimą į sielą ir neabejojau, kad jis yra ir nebūti jo tiesiog negali.
O iš ten, kur nuskrido nuo palangės paburkavęs karvelis, iš Santariškių pusės sklido nejauno žmogaus džiaugsmas ir kūdikio laimingas spiegimas. Kas gi čia per „dzyvų dzyvai“? Ir tik purpt, vėl girdžiu atsiradusias A ir B.
A: Taigi juokias Vytautas Sirvydis. Ten visi medikai juokiasi, bet jis džiaugsmingiausiai.
B: O tas, kuris klykia, tai – estukas. Iš Estijos. Jo vardas Joosepas. Mažuliukas toks. Džiaugiasi, kad nereikės mirti.
A: Medikai atliko dvi širdies operacijas. Šiandien išvažiuos į namus. Dieve, kaip gražu! Sako, bijok žmogaus su peiliu. Kokia neteisybė!
B: Joosepas jau ir kvėpuoja, ir valgo mamos pieną.
A: Buvo pašalintas aortos susiaurėjimas, o po kelių dienų atstatė į vietą susikeitusias pagrindines širdies kraujagysles, – džiaugėsi išdykėlės A ir B. Ir švito ne tik už lango; švito ir širdyje.

– Manęs čia nemini, – nutilus Goliui pirmasis atsiliepė Jotas, – bet prašau patikėti, kad tuomet ir mano širdyje švito. O galvoje turbūt raukšlėjosi smegenys, kad bent lig šios dienos išliktų tokia atmintis.
– Ačiū, Jotai, – padėkojo Vidinis, o paduodamas jam savo titnagą, taip: – Šituo titnagu peržegnojau kiemo vartus. Jie atsidarė. Nemačiau, kad pro juos būtų šliaužęs Geltonžandis, tačiau anapus vartų sutikau miško žmogų.
– Labai panašius į kryžių.
– Kodėl „panašus“.
– Aš apie titnagą, kunige. Esi teisus. Tai kryžius. O  tai reiškia, kad jis tamstos darbo įrankis. Ačiū, – grąžindamas titnagą padėkojo Jotas. O varnui, dar vis pozuojančiam ant Vidinio peties: – Stebiuosi tamstos atmintimi, Goliau. Tai fenomenalu. Fenomenas esi, Goliau. Ir netikiu aš tavo neraštingumu. Netikiu. Čia kažkas ne taip, labai ne taip. Na, pasakyk ką nors į Bibliją, tiesiai į Bibliją, Goliau.
– Tai kad, pasirodo, ir Biblija nepatikima. Ir ji suvelta, kaip mūsų gyvenimai, – pasakė varnas Galius, o tuomet – gal į Bibliją, gal ne– bet pušelė iš už Miselio balutės siuntė jam muziką: nesikuklinki, Goliau.

Baltas vaike šilų,
Neužmiršk, ką dabar
Ar kada tau kalbėsiu –
Jau stiprybė pranyksta iš mano sparnų.
Po sparnais – ir šiliniai ne tie.
Aitvarai išneša laiką toli Vakaruos
Ir Šklėriai – matai gi! –
Gyvi negyvi...
Čia kadais Karlonų, kaip šunų,
O dabar jau nė vieno nėra.
Atsikvėpk. Pagalvok.
Aš skrendu,
Kol dar nenutildė mirtis,
Kol dukrų kasomis
Išnešiota pušis
Dar dabina gražiai šilinius
Ir sotina varganą duoną.
Bet reikia, o baltas vaike šilų,
Pasirūpint, kol laikas dar mūsų,
Kad būtų kažkas paskutinis,
Katras šilinius pagiedos... Pelėda 2016-09-12 21:45:33

Moderatorius (-ė): Pakeleivis Sukurta: 2016-09-13 10:34:04

Raidžių pašnekesys labai sudėtingas. Ir burkuonėlės jos, ir raštininkės...
Bet ilgiau pasisteibelijus (kaip avinui į naujus vartus), atsiranda nuojauta, kad taip žiebiama ugnis.
Ir tikrai – netrukus šviesėja – Santariškių pusėje, vyresnės, kiek pailsusios, ir visai mažos širdies tvinksniuose, mirties klony ir gyvenimo aušroje;
nuo čia mintys aiškyn, o pabaiga išvis nušvinta. Kaip aukuras.
Sirvydis savo instrumentais, Pranas savo (su visų pagalba Titnagu šventina širdies kraujagyslių tinklą).
Pušelė siuntė muziką? Na taip, per raides, per Vidinio Bibliją, o galiausiai per Goliaus širdies, proto ir balso stygas.

Golius štai įtikinėja, kad pradinis Biblijos tekstas sunykęs, pasilikęs be pabaigos. – Bet esmė likusi. Galima pridėti psalmyną ir giedoti.
Kažkur dingo nemenkas teksto gabalas..Geriau gal tik Pranas težino. – žino.
Biblija nepatikima. Ir ji suvelta, kaip mūsų gyvenimai...  – bet yra gyvenimai.

0

65

;)  :writing:  :yep:

Vartotojas: Ražas    Sukurta: 2016-09-13 14:23:42 Ačiū gerasis žmogau už atmintį tavo. Kaip žydelis į kausimą klausimu: o kam dabar lengva artinantis prie Nežinios slenksčio? Noriu išsitrinti iš atminties, bet kaip matai — nesiseka, tai Dalija aplanko, tai Tu Šilinių Pelėda su Nadiežda ir Goliumi, gundydamas kleboniška. Kaip čia gali atsisakyti...į sveikatėlę Dzieduli, išmintingas kaip Pelėda...Kaip Žemės Dzievulis...Būkim

26 Pasimatymas pro šulinį      

Neteisinga kalbėti, kad Šešiasdešimt Septintoji Biblijos knyga kada nors buvo užmiršta. Tačiau tikra ir tai, kad tiek, kiek  jos pasilikę atmintyje, jau neatrodė reikalinga. Tačiau šit LYG netyčia, LYG atsitiktinai vėl sugrįžtama atgal, ir vėl LYG netyčia atmintyje krusteli  kažkas ir LYG regisi, kad dėl dvasinės pilnaties reikalingas siūlo galas, kuriuo prasidėjęs. kamuoliukas. Kažin, kas šitą siūlą kažkada įsėjo  linais, augino jį jais, kas juos rovė, krovė į pėdas,  džiovino jų stiebelius, mynė  mintuvais, šukavo jų pluoštą ir, sukdami  ratelį, suko į siūlą, į verpste, į  kamuoliuką.

– O aš vis dėlto žinau, kad ne netyčia čia ėjau, – pavaikštinėdamas po kitados būtą Grigų sodybos kiemą  su savimi šnekučiavosi Vidinis, dar vis užmiršdamas, kad išėjęs į kelionę, nesugebėjo pasilikti savimi. Kad Vidinis – na taip,  bet kad  jam  būtų primintas kryžius kaip jo darbo instrumentas, ogi  tai jau neįtikėtina. Nors liudininkų tokiam reikalui išpažinti,  liudyti nereikėję, nes ir pats Jotas, kartu  su savo bendradarbėmis A ir B niekur nedingęs. Pasiūlytą ugniai įžiebti kryžiaus formos titnagą,  sugrąžino atgal: girdi, tai tavo, bažnytiniais drabužiais apsirėdęs pone, darbo įrankis.
   Kažin, nuo kada? – pamąstė kone  atsitrenkęs į šulinio rentinį Vidinis. Pažiūrėjo į jo vidų – gilus, gilus, toks jis  niekuomet anksčiau nebuvo. Tačiau  giliu jo vandeniu plaukė debesis: tylus, gundantis nusileisti  į jo minkštą glėbį.. Žmonės kalbėję, kad po šilinių  padangę visuomet klajojo Tamošiaus  debesėlis. Kaip konkrečiai jis atrodo, niekas tiksliai nežinojo, tačiau ne vienam knietėjo į  jam patikusį  debesį  parodyti, kaip Tamošiaus. Vidiniui pasirodė  reikalinga priminti jam:

Ė, Tamošiau, varną  pamiršai,
kol jis yra,
kol sukrankia bent kartą
neleista  būti  pranašias
net ir tamošiams 

– Ne, ne. Tai ne Tamošius, Vidini. Tai Gelovinė. Netikėk, bet aš  buvau jos svečiu, – pakalbėjo sugrįžęs pasibūti su juo varnas.-.
  – Tamošius irgi ten buvo. Bent pabandė...
  – Tai kitas debesis. Jis labiau panašesnis į Vilko debesį. Panašiai kaip Tomas,  jis irgi įkrito
Į šulinį. Šuo  šoko  ir  peršoko, vilkas, besivydamas  jį, apsižioplini ir... pro šulinį  į debesį.
  – Arba į dangų – šyptelėjo Vidinis.
    – Ano šulinio jau nėra. Ir sodybos nėra, tačiau anuomet ji buvusi artimiausia kaimynė. Va,  truputį  aukščiau.  Link bradelio (brastos) Tai Jono Konstantinavičiaus sodyba. Dabar nėra ir  jos. Seniai, beje. Ėgi biesas.. Primiršau, kaip ją  žmonės  vadinę.
  – Tekstą iš  Biblijos kaip poterius  sukalbėjai, o...
  – Ša, ša. Nemanau, kad  dabar tą  tekstą bent  kaip sukalbėčiau... Beje,  Mackeliu... Taip, taip, Mackelio Jonu vadinę.
   – Kalbama, kad Geltonžandį esi  matęs su karūną.
   Varnas ruošės kažką pasakyti Vidiniui. Žvalgėsi, turbūt norėjo įsitikinti, kad nieko kito šalia nėra, bet  tuokart  išgirdo, kaip viršum jų galvų prabilo Gelovinės debesėlis.

Negesinki ugnies
ir namų, negesinki, Šventoji,
net tuomet, jeigu akys nemato,

– O aš laukiau  tavęs iš  dangaus, o  tu... Iš  šulinio tave, girdžiu. Ir taip  puikiai, kad, turbūt,  Merkinė  girdi. Labas, Gelovine. Daug  kartų  mojau  tau  kepurę, net ir tuomet, kai padangėje  nematydavau.
  – Va,  va, dar vienas  beprotis, – burbtelėjo panosėje Vidinis. Regėjosi, kad pirmą kartą matė  tokį  varno Goliaus džiaugsmą, kuris buvo pasiruošęs į jos glėbį įšokti  pro šulinį: – Atsimenu, ir  ką kalbėjusi, ir ką deklamavusi. Ir duok Dieve, kad tai neišnyktų. Bent  jau atmintis ne anksčiau, negu  aš. Ir  ypatingai dažnai po galvą pračiuožia:

Vardan Merkinės, Dieve,
segu tau prie  krūtinės brolių gėlę
ir vėl te raitelis išjos
surasdamas visus kelius į ją...

–  O dar  bandoma aiškinti, kad Dievo sutvertame pasaulyje Amnezija  nereikalinga, – vėl  burbtelėjo Vidinis.
   – Ačiū, Goliau. O kunigui Vidiniui linkiu sėkmės. Kaip suvokiu, jo dalia nebus, Varnai, lengvesnė  kaip  tavo.  Meldžiu Šventąją, kad  galbūt  kažkas ir iš mano Poe ateis į jos šventraštį. Vidinis turėtų paremti, nes  mano lemtyje, tikiuosi, kažką panašaus  suras. Gal tiek. Kada mano Poe danguje, tai ne ką  daugiau  galiu  pasakyti. Nebent paprašyti: atsiversk, Šventoji, ir denesėliams.. Tačiau  dar  svarbiau  būti  teisingai.

Nepaisyti savęs
turbūt jau laiko nebelieka,
bet, ačiū, kad ir šitiek nežinau.
Kuomet padangę debesys užgriūva
ne aš prie kalno;
kalnas eina prie manęs...
Bevardė jam.
Esą, jis, Ledas, tėvas mano,
o aš – galbūt sūnus,
galbūt dukra

Peizaže, atsibusk.
Juk šitaip būt negali.
Nebent, jeigu poezijos
Nors trupinėlis dar išliko širdyje.

Užspaudžia žodį ašara kalnais aukšta
Argi labai svarbu,
kaip man atrodanti ranka
Pagalbai ar paguodai ištiesta ?
Imu, paglostau ir žinau –
Motulės vardas Šiaurė.

Gražu, kai atmintį dievai pasaugo.
Dar įstabiau, kai neaptemsta užmarštim tėvai

Dėkoju tau, poezijos mažyti trupinėli,
ir patikiu: su tavimi
dar atsiminsim daug.

Moderatorius (-ė): Pakeleivis       Sukurta: 2016-09-15 15:07:29
   Daug kas būna LYG netyčia –  patraukia kažkas nytį ir nueini… O linų takais, per verpstę atrodo ne tik ypač dailiai, bet ir sieliškai meiliai. Į tėviškę, pradžią, pas visus buvusius, esančius debesyse.
Vos nepuoliau aiškintis, kodėl gi Vidinis nesugebėjo pasilikti savimi. Keičiasi, aišku, bet kryželį gi neša visada, tai ir yra savimi visada. Tik staiga matau, kad štai jau prisistačiusios raidės, kryžius įgavęs titnago formą ir galią…
(Savo ruožtu truputėlį pagainiojau jotus ir jo draugužius, kažkokie įkaušę, o gal debesyse taip priimta? Todėl nevadinu to klaidomis).

Vidinio keliai nežinomi. Tiek neišsemto.
Pakarksi su polėkiu Golius, išnyra sodybos, vardai... Kai šuliny plaukia debesys, sklinda balsai, viskas gerai. Tokia beprotybė sava. Ir gili, ir aukštai. Šalin Amneziją, tegu gyvena ir ji, bet žiūri iš šono.
Dabar šulinio-debesų raštuose – Ledas ir Šiaurė... o Vidini, apšviesk ir sušildyk juos titnago ugnele.

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas Sukurta: 2016-09-14 20:56:42
Gelovinės debesėlis išreiškė gilią mintį.

Negesinki ugnies
ir namų, negesinki, Šventoji,
net tuomet, jeigu akys nemato,

Įdomus kūrinys.

0

66

:flag: ;)                                    http://se.uploads.ru/t/PdO6B.jpg

27 Proza nežino, kaip jai būti

Į kur einu?
Atgal, atgal,
ten, kur apvaikščioti šiliniai,
kur žydi  titnaginė
tartum grikių  laukas
ir dūzgia bitė.

Reik plūgo jau, kad ją, išsimurzojusią,
Iš žemės kaip anksčiau prikeltum,
kad išsipraustų lietumi
ir šviesoje  dangaus, čiobreliai medumi
bites darbymečiui pašauktų

Man miela būti ten, toli toli,
kur dar ir lazdos neužaugę  –
------------------------------------
į ten, į ten,
pasiramstydamas jomis
atgal einu.

Važiuokit,  traukiniai,
Aplenkite, automobiliai.
Nebus, kad pasakyčiau: parėjau.
Todėl argi svarbu, kad taip  lėtai
krypuoju miško keliuku.
Varpais bažnyčios skambina dažniau,
negu iš titnago kad aukurus degu.

Aš nesakau, kad jiems šviesiau,
katrie traukiniuose,
automobiliuose kurie,
Tačiau savy, Savęsp... o! Die,
šventovės aikteli Žmoguj nubudusios,
proza nežino, kaip jai būti –
gal savimi, o gal Poe?

Pats sau ir savyje
darbymetį įteisinęs kaip pareigą
į praeitį, į žaltį Geltonžandį
miško takeliu...
Taip, taip, atrodo, iki šiol dar vis einu.

... o  prisiminimai? Štai ir tokie, kaip šie, jie irgi įsirusena kaip žarijos, šildo ir neužgęsta. Kaip ilgai?  Gal niekas nepasakys, bet Jis atsimena, kaip prieš aną laiką prie Grigų sodybos sutiko dziedulį su papūgomis jo galvoje. Šnektelėjo.  O anas tuoj jį kažkodėl Raulu vadina.
   – Kaip, kaip?  Raulas? – it neišgirdęs paklausė ir nusijuokė taip, kad akys suašarojo.
   – Ačiū, dzieduli. Nepamenu, kada taip skaniai juokiausi.
   – Galėtum ir dažniau. Sveikata ir Raului nepakenks.
   – O! Kad taip dažniau. Na, o pasakų, dzieduli, šitame krašte jau nebūna. Betgi pats tai ne blogiau žinai. Kitokia, dar nesuvokta būtis varo mus į sapnus, į savasties pertvarką, Savęsp(i), kur atsiveria kitokie peizažai ir metamorfozių įvairovė reikšmingai suaktyvėja. Intensyviau vienos būties formos persiorganizuoja į kitas ir štai atsitinka, kuomet vietoje to, kad paverktum, pradedi  juoktis.
    – Ar draudžia kas?
    – Nedraudžia, – sakau, – arba taip atrodo, kad esi bent sau karalius.
   Dziedulis pagavo mano akis savosiomis. Tyli. Ir atrodo, kad į jas įsispėtrojęs pasiruošė ištverti  amžinybę, jeigu neatsiliepsiu jam  suprantamu  žodžiu.
  – Ačiū, beje, kad eilėraščiu įkėlei žaltį aukščiausios pušies viršūnėje, kad jis tau šventuma, – pasakiau ir truputį teisinausi: – Ne viskas sekasi, ką sumanę, bet tikėk: stengiamės, kad tavo, dzieduli, paskutinis balius dar krestelėtų šį visą – deja, deja – nykstantį, mirštantį šilinių dzūkų kraštą.

Dziedulis neužmiršo ir vėliau apie mane parašė:
   „Miško žmogus kalbėjo santūriai, bet man atrodė, kad ir jam svarbu pakalbėti. Gal dar negreitai gebėsiu suvokti, kad ir mano protas sugeba įgauti kitokią kokybę: darosi šaltas, ir tas jam būdingas karščiuojančio išsišokėlio protrūkis,  arba, tarkim, kunkulas, aprimsta, ataušta. Tuomet jis irgi  nepasirodė. Ramiai kilstelėjau ranką prie jo ešerio spalvos aprėdo ir patapšnojau:
    – Štai ir atėjo laikas, kad jeigu po šituo aprėdu ir velnias pasirodytų, aš jo nebijočiau.
    – O jeigu gyvatė? – paklausė.
    – Gyvatė? Kodėl klausi? – akimirksniu  sureagavau, kartu atitraukęs nuo jo krūtinės ranką.
   Raulo lūpose įsibrėžė nelinksma šypsena.   
   – Gyvatės visuomet bijojau. Dabar irgi. Bet kodėl klausi? – įsispyręs sužiurau į Raulo akis.
   – Daug kartų pats esu muštas ir net užmuštas kaip gyvatė. Neretai save tenka pasaugoti kaip žaltį, bet kur kas dažniau kaip gyvatę, – pasakė nenumesdamas nuo lūpų liūdnos šypsenos. – Tačiau ekskursantai mus jau mato. Matyt, besijuokiantį išgirdo, – sukruto Raulas ir kyštelėjo atsisveikinimui ranką: –  Atsiprašau, bet kuriam laikui išnyksiu. Su Jonu iš  Griškabūdžio ten dvi  moterys, poetė ir fotografė. Abi seserys. Manau, bus įdomu. Iki, dzieduli. Jums, papūgėlės, irgi – iki, – atsisveikino  jis ir nueidamas sunkaus žmogaus negirdimais žingsniais niūniavo:
   – Žilvine, Žilvinėl...

Taip tada, o dabar, kai ir metai, ir kiti, ir daugiau praėję...

O  sonetų  nedaug  pas mane.
Vienas kitas, tačiau jie patinka  –
gieda paukščiai, sukritę aukštam danguje,
gieda tiesiai į širdį

Jau nemoku bijoti, kai skauda man ją.
Tiek  dangaus prigiedota, kad...
kaip neskaudės!

Susiliejo  dangus su žeme
ir geria arbatą iš mano puodelio
ir geria abu.
Be manęs...

Labas, ponai,
Tebūnie lemta įsiurbti į burną
Bent žodį apie... arbatą.

Betgi ne tik dėl jos skonio ar kvapo. Ne tik. Smagu  pamatyti, išgirsti, suvokti, kad esi lyg  ir vienas, o iš tikrųjų ne  vienas. Savęsp  pasaulis tokia pat  realybe, kaip  ir užantyje nešiojamas akmuo ar parneštas  kiškio iškeptas pyragas, kuriuo motinos, negalėdamos  daugiau nieko skanesnio paduoti, ir į duonos plutą parodo kaip pyragą..
   Ir skanu, skanu... Oi, kaip  skanu!
   Ir, regisi,  teisybė, kad nepraėjęs šventoriaus, neįeisi, Žmogau, netgi į nuosavą bažnyčią.
Pelėda 2016-09-16 03:31:58

Moderatorius (-ė): Pakeleivis         Sukurta: 2016-09-16 13:06:18

Tačiau savy, Savęsp... o! Die,
šventovės aikteli Žmoguj nubudusios,
proza nežino, kaip jai būti –
gal savimi, o gal Poe?

Pabūta savimi. Aišku, su Poe.
Dziedulis (Jis, Aš bei Kiti) pasikalba žmogiškai.  Ir miško žmogus toj draugėj dar gana apčiuopiamas, ir Raulas (padavęs ranką!) – su Pro (proto bei prozos) padėjimu:

Kitokia, dar nesuvokta būtis varo mus į sapnus, į savasties pertvarką, Savęsp(i), kur atsiveria kitokie peizažai ir metamorfozių įvairovė reikšmingai suaktyvėja. Intensyviau vienos būties formos persiorganizuoja į kitas ir štai atsitinka, kuomet vietoje to, kad paverktum, pradedi  juoktis.

Ne viskas sekasi, ką sumanę, bet tikėk: stengiamės, kad tavo, dzieduli, paskutinis balius dar krestelėtų šį visą – deja, deja – nykstantį, mirštantį šilinių dzūkų kraštą.

Gal dar negreitai gebėsiu suvokti, kad ir mano protas sugeba įgauti kitokią kokybę: darosi šaltas, ir tas jam būdingas karščiuojančio išsišokėlio protrūkis,  arba, tarkim, kunkulas, aprimsta, ataušta.

Daug kartų pats esu muštas ir net užmuštas kaip gyvatė. Neretai save tenka pasaugoti kaip žaltį, bet kur kas dažniau kaip gyvatę…

Bet ką čia citatos… Vienas sako, kitas patyli, kažkas dingsta, kažkas išnyra... Ilgi pavaikščiojimai, kol išryškėja skambioji gaida su kiškio pyragu, arbata ir Poe, paskui… ir vėl ateita į Pro protą:
… nepraėjęs šventoriaus, neįeisi, Žmogau, netgi į nuosavą bažnyčią.

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas Sukurta: 2016-09-16 21:31:40 

Gražiai derinama proza su poezija, vaizdingi išsireiškimai, ypatingai patiko: " Ir, regisi,  teisybė, kad nepraėjęs šventoriaus, neįeisi, Žmogau, netgi į nuosavą bažnyčią." Ačiū, kad esate.

0

67

:x                  http://s6.uploads.ru/t/gLcV1.jpg

28 Įsimintinas Raulo vizitas         

Per netrumpą laiką susidarė vaizdas,  kad Vidinis ir atvirai, ir užsislapstęs neretai panorėdavęs  atsiskirti ir laikytis toliau nuo Prano. Paskutiniu metu vaizdas keičiasi: Pranas lyg nepaiso, yra ar nėra kažkur arčiau Vidinis. Tačiau pasekmė dėl to nesikeičia: vis  dar atrodo, kad  yra kaip buvę. Įdomu tik, kad savo tikslų, atsiskirdami vienas nuo kito, jiedu siekia skirtingais metodais. Pranas atitolsta nuo Vidinio net nežinodamas, kad tai daro, nes neįkyriai tvarkosi taip, kas, atrodo, savaime priklauso, kol vėl ir vėl suskausta  dvasioje ir prireikia dar kartą  pabandyti įsėsti į karietą, būti jos vežėju. Tuomet ir vėl tenka sugrįžti prie darbo, patikėjus, kad bent šį kartą pavyks ir jis vėl karietos vežėjas. Vidinis, atkakliai ir ištikimai jam talkinęs, pradėjo abejoti sėkme, vis dažniau burbteli: gražus dangus, bet ne Tau, Martynai. Tačiau tai buvo paskata (gal net iššūkis) permąstyti karietos reikalus atsitolinus nuo jos buvusio vežėjo, kad neprireiktų  kalbėti apie sviestą ir įrodinėti, kad jis sviestuotas. Nenumanė, kad lazda atsisuks kitu galu ir bus priverstas nemenką dalį Prano reikalų priimti į savo  nuosavybę. Paguoda bent ta, kad į tokį paveldą  nepateko skiedrynas, kur buvo pabandyta sumeistrauti  „Dženę“,  tapačią senajai. Ir taip  atsitikę, kad šis skiedrynas, kažkada buvęs Grigų sodybos  tvarto gale, buvo ir jo, Prano, vaikystės pomėgių ir užsiėmimų vieta. Ir kol jis yra, matyt, reikia manyti, kad dar ne kartą iš jo bus pabandyta įeiti į „Dženę“, tikintis smagiai aiktelėti:
   – Ir vis dėlto „Radijo karieta“!
   – Gal ir ji  bus kada. Gal. Tačiau dabar čia aš, miško žmogus, atėjau pas  tave, – nelauktai atsiliepė Raulas. – Nežinau, ar dar kas, išskyrus  tave, Pranuci, tiek daug  į karietą vilčių sudėjo kaip aš. Deja, tik vilčių.
   – Į skiedryną  dar per anksti. Kad ir atrodo, jog sudaužytos karietos atstatymo darbas šį kartą bus  užbaigtas iki mažiausios smulkmenos.  Ne skiedryne ir ne kirviu dabar jį reikia dirbti. Darausi vis apdairesnis ir atsimenu, kad argi  anksčiau nebūta tokių pasvaičiojimų? Kas beatsimins, kaip beatrodo tokios pastangos. Net ir Tamošius  su  varnu  Goliumi nesiryžta. O galėtų...
   – Neskubinsiu tavęs, dzieduli. Tai vėliau padarysiu, o dabar kalbėt, ką sumanęs, kas ir sielai, ir širdžiai miela.
   – Taigi, taigi, „kabėk, ką sumanęs, kad miela“. Nesunku man  apie tai. Pakalbi ir atrodo, jog ir be karietos kaip karietoje. Taip, taip  būta anksčiau ir dabar pasitaiko tokių šventų akimirkų dvasioje. O kiek iš dvasios po žodį, po sakinį  traukta ištraukta? Tik kur jie? Antai pelija, dulksta po VISUR išmėtytas užrašų archyvas. Net  nepamenu, kur kas padėta ar numesta. O karieta? Bandyta pakeisti ją,  įsitaisius ir kitose, bet  jos –  ne „Dženė“. Kelias į ją dėl nesuprantamų priežasčių visuomet  išslysdavo iš po kojų. Liūdna, Raulai.
   Raulas šįkart  ilgiau patylėjo, bet užtat ir pokalbis kryptelėjo.   
   – Laikas rimčiau pamąstyti, kad gal tu, dzieduli, ne Pranas. Jeigu  tiesa, kad ateini iš toli,  tai gal ir reikia  pasakyti, kad ne  tuoj pat karietos vežėjas. O kas iki tol?
   – Va, skaityk.
   – Kai rodai į archyvą, tai matosi, kad popierių daug,  bet tai irgi nerimta. O kas iki archyvo?
   – Iki šimto metų dar man kažkiek bepalikę. Turėtum žinoti. Pats gi nusiteikęs iškelti šaunų jubiliejinį balių, kad ach, anot tavęs, tokio dar nematyta, neregėta.
  – Šimtas  bus 2039 metais, kai pirmą kartą atėjai į  bažnyčią. Kuo buvai iki tol?
  – Iki tol? Tau ir to reikia žinoti. Nežinomasis, matyt, buvau.
  – Vadinasi, galėjai būti varnu, zyle, angelu  ar velniu ir bet kuo, kas mudviem net  paspėlioti į galvą neateina, bet labiau  įtikėtina, kad esi buvęs žalčiu. Šio šliužo  požymių  žmoguje išsilaikė  daugiausia. Nesakau, kad kiekviename po lygiai ar netgi apytikriai po tiek, tačiau iš  mano pažįstamų  esi būtent tas, kuris žalčio savybėmis apdovanotas bene labiausiai. Įsitikinęs, kad  lengviau sugrįžti į žaltį ir juo pabūti negu į turėtą „Dženę“.
   – Tu – ką?
   – O  tu – ką? Tegu tavo „ką“ varnas Golius  krankia. Atsimink. „Dženės“ paskirtis buvusi pavažinėti, pakeliauti, pasidairyti po žmogus praeitį. Manau, kad atkristų tavo svarbiausias rūpestis, būtent – susigrąžinti aną karietą. Kitaip sakant, jos tau nereikia.
   – Aš žaltys? Aš – Pranas, Pranucis, Pranciškus,  Františekas, Pelėda...
   – Želigovskio sūnus.
   – Na taip, ir juo  buvau pašaukiamas. Betgi ne žaltys...     
   – Nesikarščiuok, nereikia, dzieduli. Žvilgtelėk į  mane. Žvilgtelėk atidžiau, nesumirksėjęs. Atkakliai, kad akys suašarotų, kad akių vokai nusileistų. Nagi, nagi... Aš nejuokauju ir nekranksiu kaip tavo bičiulis varnas Golius. Bent  pabandyk.. Girdėk, kaip  šaukia karieta.   `
   Ausis ir jųdviejų kalbą užgulė pušelės muzika...
   – Girdi? – vėl klausia Raulas.
   – Karieta, kaip tada. Tomą girdžiu. Tomą Vaisietą. Ką ne ką, o šį drūtą dzūką ir nenuleidęs akių vokų atsimenu. Geriausiai kaip tada, kai jis karietoje:
    „Ten sustabdai karietą, išlipęs  iš jos prisiklaupi ant kelių prie upės ir rieškučiomis atsigeri vandens, kuris jau nutekėjęs prieš šimtą ir daugiau metų.“
   – Klausyk ir nežiūrėk į mane. Mano akys dar nesušilo.
   „Antai žmogus. Tu pats ne kartą stovėjai prie jo kapo su vėlinių degančia žvakute, o štai čia tas žmogus gyvena. Jis pasitinka karietą, pakviečia  nelauktus svečius į savo būstą, sodina prie vaišių  stalo ir jam įdomu sužinoti, ar iš toli, iš kurio Lietuvos pakraštėlio jo svečiai.“
   – O tuomet?
   – Nagi baik, Raulai. Tu žinai, kad man skauda. Nuo tokios atminties pavargstu labiau negu malkas kapodamas  Nebūk Geltonžandis.
   – Dažniau Geltonskruosčiu pašaukia ir  tai teisingiau, bet dabar ne apie tai. Pasakyk, dzieduli, ar kada nors  esi atsiminęs  Šilinių radiją?
   – Turbūt. Nors neatsimenu, kaip ir kada. Kai vieną sykį nutilo, taip ir neatsigauna.
   – „Ir vis dėlto važiuoja! Ir vis dėlto  „Radijo karieta!“– šaukei kaip pašėlęs per visą Lietuvos eterį. Nors žiema ir man  ne  geriausias metas, bet  atsimenu, dzieduli.
   – Džene ją pradėjau vadint  vėliau, bet tai netrukdė minėti ją ir kaip Radijo karietą.
   – Netrukdė, vežėjau.  Tikrai, kad – ne. Ir paklausyti Šilinių radijo transliaciją  apie  pirmąją Radijo karietos  kelionę taip pat  niekas  netrukdė. O  kad  atmintis  greičiau  švistų, galima  tai padaryti ir dabar, netgi ir dainuojančią,– be  patoso ramiai  pakalbėjo Raulas. Matyt, specialiai, kad  dar smagiau  atrodytų  karietos  vežėjo daina.
      Buvo 1994 žiema. Taip, jos sausis ir jo penkioliktoji diena. Kelionė tik prasidėjo, Reali kelionė. Tikra.

Yra pasaulyje  dalykų
Labai  tikrų, bet daug ir – ne.
Kaip atmintis apie jaunystę
Galvoj girgždena karieta... 

– Prisimenu, kai juokėsi, juokavo,  pokštavo Tomas Vaisieta: Kaip čia  taip, vežėjau? „Galvoj girgždena karieta? Kad ir nemažai  gyvenimo matęs, bet  patikėk, tokios galvos dar neteko matyti. Esą, Dievui kažkas kortas sumaišė, jog atsitikę taip, kad Lietuva pasirinko  prezidentu Algirdą  Brazauską, o ne karietos vežėją?
   – Pokštauti, matyt, ir Dzievuliui sveika, bet tai iš būto laiko. O štai kaip Šilinių radijas atrodo iš esamo laiko, kartu  pagalvojant ir apie  būsimą. – Vėl buvo greita žinia,  greita  informacija. Net nuščiūti labiau neteko, nes ir Poe greita.

Tiek daug žvakučių! O dangau, kiek daug!.. 
Pyragas iškeptas ir laukia stalas.
Nedrąsiai po savus kampus dairaus –
Galva baltai keliais plaukais nubalus.

Sonete, jubiliejinis greit būsi,
Kuomet net žvakės metelius skaičiuoja,
Neklausiu net savęs, ko ir iš kur
Svečiai į Aukštą Šalį atvažiuoja.

Nuo žvakių negaliu nukelt akių ---
Kaip jos sutilps ant iškepto pyrago?
Ir ar užteks per visą sodžių stalo,
Kad vaišės nesigėdytų svečių?

Šaukliais kviečiu į šimtamečio puotą,
Kur lygina it karstas net kuprotą. Pelėda 2016-09-18 07:35:51
KomentaraiVartotojas (-a): nei_sis_nei_tas Sukurta: 2016-09-18 19:50:43 Malonūs prisiminimai ir nelabai malonūs. Tačiau Poe skelbia didžiulę linksmybę su žvakutėmis, su didžiuliu pyragu ir daugybe svečiu.
Labai įdomus kūrinys, parašytas su didele išmone. Ačiū.Moderatorius (-ė): Pakeleivis Sukurta: 2016-09-18 18:22:50 Pranas atsiskiria nuo Vidinio?
Negali būti. Kažkiek tikėtina tik tada, kai Pranas išeina ar išvažiuoja  tikrais keliais. „Radijo karieta“, kaip suprantu, susijusi su radiju, konkrečiais žmonėmis. O skiedrynas su Prano vaikyste.
Kai Pranas vadelioja,  Vidinis gali būti kiek prisnūdęs (jis budriausias turbūt su žalčiu ar varnu), bet paskui atsibudęs viską atsimena.
Prano ir Vidinio veiklos metodų skirtumai ir, atrodytų, atsiskyrimai bendru reisu patraukia nejučiom, sunku ir atskirti, kur kuris.
Jaučiamas pavažiavimas atgal. Kartais atrodo, kad stogo, bet čia ryškėja skiedrynas, archyvai, ikikarietinis, ikiarchyvinis tolis…
Laiko įprasminimas mintimi ir raštu.
Pranas + Vidinis = žaltys.

Vadinasi, galėjai būti varnu, zyle, angelu  ar velniu ir bet kuo, kas mudviem net  paspėlioti į galvą neateina, bet labiau  įtikėtina, kad esi buvęs žalčiu. Šio šliužo  požymių  žmoguje išsilaikė  daugiausia. Nesakau, kad kiekviename po lygiai ar netgi apytikriai po tiek, tačiau iš  mano pažįstamų  esi būtent tas, kuris žalčio savybėmis apdovanotas bene labiausiai. Įsitikinęs, kad  lengviau sugrįžti į žaltį ir juo pabūti negu į turėtą „Dženę“.

0

68

:mybb:                                          http://sa.uploads.ru/t/915Ri.jpg

29 Raulo dovanos      

Raulas jau buvo išėjęs. Kitais kartais tai buvę paprasčiau – uždaro duris ir vizitas baigtas. Šį kartą durys irgi buvo uždarytas, bet dzieduliui neatrodė, kad iš tikrųjų taip. Net prireikė ateiti prie jų ir atidarius iš naujo jas uždaryti, kad dėl to nepasiliktų jokių abejonių.
   – Kaip visuomet, – pasakė apie Raulą, paskui save nepaliekantį neuždarytų durų.
   Tačiau ne „kaip visuomet“ buvo tai, kad Raulas padovanojo jam kaklaraištį ir baltinių apykaklę, kur viename jo galiniame pakrašty išsiuvinėta pušelė ir skaičius „100“, o kitame – kalniukas su miško keliuku ir juo į sodybą pareinančiu žmogumi. Nesuvokdamas tokios Raulo elgsenos paklausė:
   – O kur baltiniai?
   – Nenorėk, dzieduli, kad dar ir kelnes dovanočiau. Gal kada, gal. O dabar mokėk džiaugtis tuo, ką taip mielai dovanoju. Dar taip man netekę. Gyvenimas įdomus netikėtumais.
   – Būtum girtas, paprašyčiau nekvailioti.
   Raulas išėjo neatsiliepęs, tačiau suabejoti jo nuoširdumu nebuvo dora ir, žinoma, labai smalsu įspėti dovanos mįslę. Paėmęs į rankas apykaklę, sužiuro į išsiuvinėtus piešinius, pirmiausia pakalbindamas į sodybą pareinantį žmogų.
   – Nagi, nagi kas esi?
   Žmogus šyptelėjo, neskubindamas savo eisenos, tačiau paskui save nepalikdamas nueito kelio. Dziedulis pažiūrėjo į mišką, iš kurio atbėga keliukas:
   – Dieve, visas gyvenimas ten, – palingavo galva. O pušelė iš kito apykaklės pakraščio, nelaukusi, kol bus paklausta:
   – Šilinių Radijas irgi su mumis. Paklausykim, dzieduli. O geriausia taip padaryti, užsidėjus kaklaraištį.
   – Taip taip, – prisipažino lyg sau. Ir galvoje buvo šviesu kaip sakiniuose:

„O žaltys buvo suktesnis už visus kitus laukinius gyvulius, kuriuos VIEŠPATS Dievas buvo padaręs. Jis paklausė moterį: „Ar tikrai Dievas sakė: 'Nevalgykite nuo jokio medžio sode!'?“ 
Moteris atsakė žalčiui: „Vaisius sodo medžių mes galime valgyti. Tik apie vaisių medžio sodo viduryje Dievas sakė: 'Jūs nuo jo nevalgysite nei jo liesite, kad nemirtumėte!'“

Šviesu galvoje. Ir tyloje. Pasirodo, kad Šilinių radiją gebu girdėti kaip karietoje.
   Va tau,  pagalvojo nenorėdamas patikėti, kad paslaptyje gali užsilikti toks paprastas ir aiškus dalykas. Pastūmęs nuo savęs kitus darbus, pasiruošė išgirsti bet kokiam sakymui, bet rankos lengviausios buvo užsidėti kaklaraištį. Mazgo rišti neprireikė. Kaklaraištis modernus ir jį reikėję užsidėti per galvą. Ačiū, kad ir tai numatyta. Antraip, vargu ar dziedulis būtų atsiminęs, kaip jis užrišamas. Dabar, užsidėję kaklaraištį, smagiai šypsojosi ir aplink kaklą vyniojo apykaklę. Smagu. Tinka. Kaip ir sakė Raulas: tiks prie bet kokių baltinių. Prie šitų net labai...
   – Dėl mundyriuotės nebijokite, dzieduli. Ji visuomet bus tvarkinga, – paošė pušele. O radijas visuomet su kaklaraiščiu.

Neklausinėk, kodėl skuba užkrito
Tik taip atrodo, kad pasaulis mažas
Ir šimtas metų laiko jūroj – lašas,
Bet kaip žinot, ar jo užteks lig ryto?.

Ir štai šauklių trimitai neša žinią
Nuo Čia lig Ten, iš Ten jau vėl Toliau...
Nedaug pasaulyje kas Šklėrius žino,
Betgi norėčiau, kad visi žinot

Jau suprantu, kodėl naktim nemiega
Ir kalbasi atėję su manim sapnai.
Esu iš tų kelių, kurie dar liekam,
Kaip adresai kitiems namo pareit.

Nelengva žengt į paskutinę puotą,
Bet kaip kitaip, jei šitaip sudūmota.

– Kaip atsitiko, radijau, kad tave užmiršęs. Kaip? Ir dabar netikiu, kad išlikai, nors girdžiu. Puikiai girdžiu. O vis tik nelinksma. Liūdna, kaip šilinio ašaroje.
Ant marškinių apykaklės išsiuvinėtas žmogus stabtelėjo. Dziedulio ir jo akys susitiko.
– O! It veidrodyje save matau, – pasakė vienas.
– Tai kad ir aš, – pasakė kitas.
– Kad kaip iš veidrodžio save matote, tai gal – ne, bet panašūs, panašūs. Netgi labai. Beje, nors nepasigirkite, kad tik pieną geriate, – pasakė ir pasergėjo Šilinių radijas. Pelėda 2016-09-20 11:16:01
KomentaraiAtsiprašome: komentarus gali rašyti tik puslapio vartotojai. RegistruotisModeratorius (-ė): Pakeleivis Sukurta: 2016-09-20 15:56:53 Man tai ne visai šviesu galvoje. Gal todėl, kad kilimo ne nuo Šilinių. Ir žalčio pieną kartais supainioju su kitokiais gėrimais.
Bet jau tas žmogus, pareinantis keliuku… tas prilaikantis (nesančių baltinių) apykaklę kaklaraištis – ėgi apžavėjo ir mane tokie žalčio burtai. (Žaltys aiškiai su Poe už parankės).
Tik vienu momentu gal ne taip nugirdau radijo transliaciją. „O žaltys buvo suktesnis už visus kitus laukinius gyvulius, kuriuos VIEŠPATS Dievas buvo padaręs“ > žaltys irgi gyvulys? Kažkiek taip, bet jis gyvuliuoja kaip naminis žinduolis, pienamėgis menininkas. Radijas turėtų atsižvelgti į netikslumą.

0

69

:flag:             :writing:       http://se.uploads.ru/t/ye40a.jpg

30 Kai Edeno sodas galvoje       

Mintis pirmą kartą tokia, niekuomet bent kiek panašesnių į ją nepasitaikė. Ir dabar ji nebuvo aiški, suprantama. Netgi aiškesnė darėsi, kai išnyko arba  bent  stengėsi pavaizduoti, kad jos  nėra, o savo vietoje palikusi galvoje  suformuotą darinį panašų į Edeno sodą. Stop, Pranuci, stop – pats  save stabdė buvęs karietos vežėjas –. reikia prisėsti, nurimti ir pamąstyti iš kur taip atsiranda, kodėl tokie vaizdiniai. Edeno sodas?  Galvoje? Ne Dievo gi, o žmogaus, išėjusio įželti į senatvę. Šitokį  procesą reikėtų žegnoti bažnyčia, nerodant iš jos, kas Edeno sode gera, o kas bloga. Ką reikia jame  užlaikyti, o ką išmesti, kaip kad pasielgta su Ieva ir Adomu.  Ar ne per žaltį, beje, a?
   Pranucis atsisėdo, užsimiršęs  paglostė Raulo padovanotą kaklaraištį, pakaklėje netyčia spustelėjo jo mazgą, o iš ten:

Tu, išnokusi mano būtie,
pasakyk ir kitiems
ką abudu jau žinome.
Netiesa, kad Vakarė žvaigždė
liūdesį siunčia.
Ji mįslinga, kaip laukiamas laikas,
kas už horizontų regėsis.
Aš tikiu, kad sutiksiu ten Šklėrių,
gimto sodžiaus kūrėją
ir bijausi, kad pažiūrėjęs
kaip veidrodis mums į akis
nepaklaustų:
kas nutiko, kad Šklėriai išnyko?
Vienas kitas sodietis
Šklėrių sodžiaus nedaro...
Vėjas pučia pro juos,
Smėlį  pusto
Ir  miškas  užaugo...

– Kaip tave nutildyti, a? – ramiai tarstelėjo Pranucis, bet ne iš reikalo, ne dėl priežasties, kad reikia. Panašiems netikėtumams buvo paruoštas sunokintas būties Pats  jautė  tai, dar labiau aplinkiniai, užmiršę pašaukti Prano vadu: vis dziedulis, dziedulis, o seneliu – irgi anė vienas. Kalbininkams tai nepatinka, bet gyvenimas savo syvais maitinasi, jis yra toks, koks yra ir nepaiso, koks galėtų būti, o juolab, koks jis buvęs.         
   – Ar girdi? Kokį mygtuką spausti? O vis tik gerai, kad išlikęs esi, Šilinių radijau.  Labai gerai. Tačiau  jeigu diena dienon su tavimi kaip dabar, tai... atsiprašau.
   – Prašau,– atsiliepė iš kaklaraiščio mazgo.– Čia mes apie Šklėrių, sodžiaus įkūrėją, bet šit paklausyk, kaip parašyta:

Čia kadais Karlonų kaip šunų,.
O dabar  jau nė vieno nėra,–
    pacitavo iš  kaklaraiščio  mazgo ir  taip:  .
   – Kur jie, a? Štai šitas, iš  miško  pareinantis keliuku žmogus, irgi yra Karlonas. Žinau, kad pažįsti ir  turbūt  dar vardo  neužmiršai.
  – Nereikia taip. Kaip galėčiau užmiršti savo  tėvo vardą. O tavo vardo, beje, taip ir  nesužinojau. Tačiau jo dabar kaip ir nereikia. Vadinsiu, kaip pradedu  įprasti – Balsu vadinsiu...                                     
   – Man tai netrukdo. Bent  kol kas. Tačiau jeigu kada  atsiminčiau, kad esu  Šklėrius, o  dangau, kaip būtų smagu. Pasijausčiau  kaip  sugrįžęs į Edeno sodą.
   – Ir iš kur pas žmones  tiek humoro, a?
   – O užmiršti. Pranuci, savo tėvo vardą irgi nesunku. Kur kas sunkiau žinoti, kas jis. Turi žmogus  tėvą, tačiau tai dar nereiškia, kad jį žino. Tačiau tai pusė bėdos, pusė bieso. Visas velnias pasirodo tuomet, kai sužinai, kad jo, tėvo, nežinai. O jis jau išėjęs į nuotraukas, piešinius, išsiuvinėjimus, į Edeno sodą...
   – Ir dar  blogau,  negu visas  velnias, Balsai, kai esi įsitikinęs, kad žinai, o tik vėliau supranti, kad tai  labai nedaug, kad tai tik  viralo garai, tik kavos  kvapas.
  – Ir kai į Šklėrių sodžių  rodom, o  juolab –į  šilinius, į šį visą jų  ir mudviejų kraštą, tai irgi tik kvapas. Ne šiaip sau dažniau ir net pikčiau rodau  į Karlonus. Jų Šklėriuose būta daugiau negu Čaplikų ar Svirnelių, Kvaraciejų  ar Trainavičių, Tartelių ar Balčių,  Pačkauskų ar Jakavonių, Vansevičių ar Mazgelių , Grigų  ar  Markišių...  Dabar irgi nė vieno arba  beveik – nė vieno. Tamošius jau ir pats užmiršo  savo pavardę. 
   – Jeigu  taip  ir į  eterįi, o  ne tik  į mano  ausis, tai jaučiuosi, kaip  radijo karietoje.

Su  pasaka išauga vaikas
Ir jo širdelėje gražu,
Kad žvaigždės  nekrenta, o laikos
Viršum  naktelės sutemų.

Širdis  svajinga pasiilgo
Kelionių pasakos gražios
Karietą seną pasikinkė
Kur reik liūdės, kai reik dainuos..

– Užbaik, vežėjau.  Dar vienas posmelis  užsilikęs.
   – Taigi kad  vienas ir, deja,  dainoje jis  paskutinis. O  man irgi  dar  norisi žinoti, kaip kas  Šklėriuose atsiradę,
Tačiau  suvokiu, kad savo bendrapavardžių kohortą  privalėtume geriausiai žinoti – ir  iš toli, nuo Adomo ir Ievos.
    – Deja, dažniau nežinome, iš kur ir kaip atėję, kur ir  kaip išėję. Kad ir Karlonai. Kur jie dabar? Va ir prisieina piešti, fotografuoti, siuvinėti ant apykaklių paveiksliukus ir  šitaip žadinti atmintį. Ot, kad ir tu. Ir metai, ir dveji,  ir... kiek,Pranuci, kai tavo akys po gimtą  kiemą. nedirstelėję. Ir jau neatrodo, kad tai greitai galėtų atsitikti. O ir negreitai irgi neatrodo.
     – Todėl šitos  dovanos  dėl  to? Ir radijas dėl  to? O  maniau, kad šį kartą mudu, Balsai, taikiai  skirsimės.
    – .Išsimėtę visi kas kur...Ne  tik  Karlonai,  ne tik Šklėrių sodžius, ir  net ne tik šilinių kraštas..

Ką dar galiu įterpt į mūsų šnektą,
Kad suvokimas aiškus ir teisus
Neklaidžiotų kaip šunkeliai po kraštą
Apie kurį kalbėti ketinu...

O taip, ne vienąsyk, rankas iškėlęs,
Svajonę glosčiau pakrašty dangaus,
Prašydamas išgirsti žodį Šklėriaus,
Kuris čia pirmas buvo kitados.

Bet net sapnai ir danguje nutyla -
Ne vieno žodžio apie jį, tik tiek: –
Štai Šklėrių sodžius... Argi reikalinga
Daugiau ir prasmingiau kažką kalbėt?

Tačiau dabar, kai šitaip Šklėriai miršta,
Net ir kape tikiuosi gyvą rast...

– Štai  kokos tokelės.
   – Nelinksmo tokelės, Pranuci. Todėl  karieta man  reikalinga, kaip ir tau. Daug jų turėta, bet  štai kaip  tamsta turėjęs, nesuradau  Sakau, gal  kartu  paieškosim? O  tuomet kartu iki pradžios Karlonų, iki  pradžios Šklėrių  iki... Oi, sunku  įsivaizduoti, kiek nemažai atsirastų panorusių  nuvažiuoti  iki savo pradžios.  Tai panašu, kaip  nukeliauti  iš  Šešiasdešimt  Septintosios  Biblijos knygos į  pirmą.  kur ne tik Deives su šešių dienų  darbymečiu ir  septintosios  poilsiu. Ten ir Ieva su Adomu, ten, beje  ir  žaltys... Ir  parašyta ten taip:

Bet žaltys tarė moteriai: „Jūs tikrai nemirsite!  Ne! Dievas gerai žino, kad atsivers jums akys, kai tik jo* užvalgysite, ir jūs būsite kaip Dievas, kuris žino, kas gera ir kas pikta“. Kai moteris pamatė, kad tas medis buvo geras maistui, kad jis buvo žavus akims ir kad tas medis žadėjo duoti išminties, ji skynėsi jo vaisiaus ir valgė, davė jo ir savo vyrui, buvusiam su ja, ir jis valgė. Tuomet abiejų akys atsivėrė ir jiedu suprato esą nuogi.

– Hm, nesuprantu, Balsai, kodėl Raulas  man  padovanojo  štai šituos kaklaraištį ir apykaklę be  baltinių....
    – Matyt, tai protingiau padaryta, negu kažkada kažkieno  tau padovanota Radijo karieta.  Atrodė  galima  pažaisti, tačiau  mintis  apie  Edeno sodo  galvoje turėjusi tave anksčiau nubudinti. Ji jau  turėjusi  atsirasti  kartu su papūgomis galvoje. Su jų mokymusi  giedoti „Internacionalą“. Daug laiko prarasta, bet ką bedarysi, kad taip

Jai nekalbėsiu, kad  nereikia
Tikėt žvaigžde, tikėt  svaja
Tik  apkabinsiu savi  laiką
Ir tą, kurs buvo prieš mane..…
------------------------------------------------------------------------------
*vaisiaus  medžio, kuris  yra  Rojaus viduryje

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas Sukurta: 2016-09-22 23:43:21
     Įdomu, jog Ieva ir Adomas tik tada apsičiupinėjo, kad yra nuogi, kai prisikirto pažinimo vaisių. Vis tik kokie ten vaisiai buvo? Gal jie jau buvo įrašyti į Raudonąją knygą ir greitai išnyko, todėl dabar ievos ir adomai nebeturi galimybės praregėti ir tik karta iš kartos belieka išpirkti iš Pramotės Ievos paveldėtą nuodėmę.
Lauksim tęsinio.

Moderatorius (-ė): Pakeleivis Sukurta: 2016-09-22 23:07:24 Kažkoks žaltys man sako, jog negali būti, kad mintis apie Edeno sodą užklydo pirmąkart. Ir ne papūgoms prabudus tai galėjo atsitikti. Edeno sodas supa visąlaik, tik įkliūvi ten vis kitaip. Kada tiesiogiai su Ieva ir obuoliu, kada jau pasiremdamas Biblijos gilumomis...

Tai gal tokia mintis kaip dabar pirmąkart suformuluota ir apžvelgta kaip bendra nuotrauka?
Prižadinta atmintis, aplankant tėvą, kuris jau išėjęs į nuotraukas, piešinius, išsiuvinėjimus, į Edeno sodą... paminint nesančiuosius-esančiuosius, save kažkur visame tame…
Yra seno sodžiaus kvapo, jaučiamo pro tolybės miglas, yra ir neišeinamo amžino sodo šviesos.

0

70

:playful:       :writing:  :yep:                      http://s3.uploads.ru/t/2Tedm.jpg

31 Su kaklaraiščio kilpa ant kaklo       
    Dziedulis  jau pats sau nemokėjo patikėti, kad taip yra. Nuėjęs nakvynės pasirūpindavo neužmiršti, kad ir nakvynėje pasiliktų su kaklaraiščio kilpa ant kaklo, o jo  mazgas pasmakrėje liestųsi prie gerklės. Tai nebūtina, kad Šilinių radijas būdrautų, neužsnūstų. Tą kartą dziedulis nekantriai laukė pasakojimo apie iš  numirusių prisikėlusį Vincą. Ne todėl, kad jis šklėriškis, kad tėvo bendravardis ir pats su  juo bendrapavardis. Nežinojo jo, nepažinęs, o pirmą  kartą  apie  jį  išgirdęs iš Mindaugo. Taip, to paties, apie  kurį jo paties parašyta  varno padovanota  plunksna: 
  – Jeigu tikrai sumanytume Šklėriuose statyti  bažnyčią, tai geriausia jai vieta – kunigo žemėje, – anąsyk, prieš šūsnį metų taręs Mindaugas.
   Dabar Pranucis  tikėjosi vėl jį išgirsti kaip tada. Ir štai vėl girdi jo balsą ir kadaise būtent taip pasakytą sakinį. Girdi iš Šilinių radijo, tačiau  vis tiek: iš kur Jis pas jį. Tačiau štai ir pats dziedulis su savo  žodžiais. Ne, ne,  tuomet dar jo dzieduliu niekas  nevadinęs. Žodžiai irgi, beje, pasilikę  kaip  tuomet. Ir matymas, net mąstymas irgi kaip tuomet.

„Mindaugas žvilgterėjo į mane lyg  paragindamas papildyti jo žinias apie Šklėrius. Deja, nežinojau, net ir nebuvau girdėjęs, kur  Šklėrių valdose yra  šitaip įvardinta žemė.
   – Pirmą kartą girdžiu apie ją, – prisipažinau. – Ir kodėl kunigo? Jeigu tokia yra, manau, turėtų būti vadinama bažnyčios žeme.
   – Tai tik mums taip atrodo, o daiktų įvardijimai paprastai neklysta. Kunigas – ne  bažnyčia. Ir  ne visuomet žmonės jį mato bažnyčioje.  Prisimeni Šklėriuose  gyvenus Svirnelių šeimą?
   – Lyg  pro ašaras. Namas, berods, ir dabar bestovi prilipęs prie žemės. Nelyg didelis  blynas ar  beišvirstąs iš koto senas grybas. O žemė? Ne, tikrai nežinau. Juolab kad dabar čia visa ir visų žemė, kieno  ji bebūtų, užaugusi mišku.
   – Negerai, kad  pirmą kartą apie ją girdi. Iš  tikrųjų, ne pirmą. Karves ten ganydavai. Tik už tėvų klojimo. O kunigo todėl, kad, kaip sakiau, kunigo. Man regis, kad Svirnelis tebuvo vienintelis  kunigas iš Šklėrių sodžiaus. Jeigu ne Amerika, tai ir jo nebūtų  turėję.
  – Iš  kokios enciklopedijos žinios?
  – Ne iš enciklopedijos. Tavo motina pasakojusi. Tiesa, nesakė,  kad  taip yra, kaip pasakojusi, bet  stengėsi  atsiminti.

Motina...
   Tų  metų balandžio devintą dieną ji  atšventė  aštuoniasdešimt penkerių metų jubiliejų.  Mes, keturi jos  vaikai, visi  akiniuoti, o ji vis dar be akinių ir kai skaito, ir kai siūlą  adaton veria. Akys išlaikė šviesą, bet galva  atminties – ne taip gerai. Nors žiūrėk, kiek pašliaužiojusi po pirkią netikėtai pasako: ogi atsiminiau. Ir tuomet jau netenka suabejoti, kad į jos atmintį rūpimi dalykai iš praeities išnyra be didesnio apdumblėjimo.
   – Tiek neilgai, Mindaugai, mudu čia, o, regis, greitai prisieis klausinėti tavęs, kas kur kažkada Šklėriuose  buvo padėta. Gėda. Ne ypatingai tokie dalykai man rūpėjo. Kunigo žemė rūpėjusi nė kiek ne daugiau. Tačiau iš kur toks sumanymas? Jeigu  dar sumanytumei pastatyti Šklėrių kapuose koplyčią, sakyčiau, tiek to, jos tikrai to vertos. Kapinės senos ir, matyt, atsitiks taip, kad  būtent  jos palaidos Šklėrius. Kiek  jau čia belikę
   – Nepatinka man tavo, žmogau, žodžiai. Matai juk, kad stengiamės, jog taip neatsitiktų Tai kodėl tokiomis  prognozėmis turėtume neigti savo  pačių pastangas. Todėl ir sumanymas  toks...

Ne pirmą kartą liūdesys širdy –
Tarytum kryžiai ten sugulę.
Parodo žmonės pirštais – o! verksnys...
Na, nejauku, bet ir neskauda.
Iš ašaros atsigeria žaltys,
Kai šilą iškankina karščiai.
Ir būdavo – ugny skandinosi ugnis
Ir gaisras geso.
Va ir dabar, kai žodį glostau,
Prašydamas, kad dar pabūtų su manim,
Ne debesys
Ir ne dangus –
Kažkas sunkesnio gula į akis,
Vaizdais matytais ar girdėtais.
Labai norėčiau nors akimirkai
Išgirsti savyje Poe,
Kuri gebėtų apsakyti juos,
užgriuvusius ugnim ir pelenais.

Ne pirmą kartą liūdesys širdy...
Atsimenu ir... vėl verksnys,
Vėl pirštais į mane parodo.
Bet gal Šilinio ašara
Bent kiek kitokia?

– Atsimeni? Čia iš „Šilinio ašaros“, – pakomentavo laidos vedėjas. – Ir dar vienas dalykas. Šiandieną Šilinių radiją jau girdi ir Grigų vienkiemis. Girdi, ką sakau?
   – Gerai, kad jis atsirado. Be  jo turbūt  jau nebūčiau  atsiminęs ir Mindaugo. Ir atmintis užžėlė užmarštimi kaip sodybą žolė...  Kas jį ten girdi? Miškas? Titnaginė? Gal varnas Golius. O apie Tamošių ne ką ir žinau. Ar bent gyvas?
  – Dar girdi ir  skiedrynas. Girdimumas  jo ten, beje,  geriausias. Girdi ir Tamošius. Girdi ir raidės A, B su Jotu. Tamošiau, ateik, – pašaukė laidos  vedėjas, – Dziedulis teiraujasi, ar  gyvas.
  – O ką  man daugiau  daryti? Vieną kartą prisikėlęs  daugiau mirti nežadu. Mudu, Mindaugai, tą gerai žinome, – išgirdau jo sakymą, bet prie mikrofono  nepriėjo.
   – Aga!  Mindaugas! Girdžiu, vedėjau, girdžiu.
   – Betgi girdi, Pranuci, iš Tamošiaus. O  Mindaugui pagarbos turiu ne menkiau kaip tamsta. Dar iš tų laikų, kai ir Kabeliai be  bažnyčios, ir melsdavosi nuėję į Ratnyčią  ar Marcinkonis. O tai  buvo seniai. Tuomet ir Šklėriai kaip Šklėriai – skaitlingi  sodybomis ir  tiršti  gyventojų. O dabar? Et...

Gyvensime, Dieve,
Net  jeigu padėt negalėtum.
Gyvensim  žinia, kad  esi.
Čia kopose sugulė smėlis,
Tvirtai prisirišęs pušų šaknimis.
Čia varno Goliaus pupos – sodžiai
Zervynos,Puvočiai,  Kašėtos,Šunupis,
Ašašnykai paežerėj

Teneužpyksta  poetai
Ir  kritikai gausūs,
Kad varno pupas vadinu čia vardais –
Nelinksma, kai bara
Bet... Viešpatie aukštas,
Šiliniai – juk kraštas.
Žemėlapius turi
Ir turi žemėlapiai  juos.

Prie Nemuno, Merkio, Ūlos
Gyvensime, Dieve,
Net jeigu  padėt negalėtum.
Bet nuovargis venose kraują  sustingdo –
Varno  pupos  pradėjo retėti.

– Taip, taip, tai  iš „ Varno pupos“. Atsimenu. Ir dar atsimenu, – ištarė  Pranas ir įnikęs akimis pradėjo skaityti neparašytos  knygos tekstą:

Tai, kas parašyta, sukrauta į ankstesnius puslapius, yra labai nedaug. Kaip ir prieš dešimt metų, niekas juose nesikeičia. Užrašų yra daugiau, bet ir jie parašyti prieš tuos dešimt, per kuriuos ir mano „Audi“ sunykusi visai išnyko. Tačiau argi tai nuostolis, jeigu štai reikia pasakyti, kad per tą laiką visiems laikams iš motinos gimtinės išnyko paskutinis Raulas, taigi dėdė Jonas, nešiojęs Grigo pavardę. Miškas užtvėrė sodybą, įėjo į kiemą liudydamas, kaip griūva, pūna, nyksta kažkada nemenkos sodybos pastatai. Ir jau nėra kam net iškritusį iš pastato rąstgalį supjaustyti, sukapoti pagaliais ir, sukrovus į krosnį, išlydėti dūmais aukštai, aukštai...
Nėra kam.
Išsigandusi vienatvės ir miško, aiktelėjo dėdienė Marė.
   – Jonai, kad nors Šklėrių kapinėse būtum.  O dabar antai  kur! – Druskininkuose. Kaip man tave ten aplankyti? Tau lengviau. Moki mano sapnais sugrįžti, o aš?
   Padejavo, padejavo ir, neilgai trukus, išvažiavo į Druskininkus pas sūnų Praną, arčiau vyro ir būsimo savo kapo.
   Šluostausi skaudžią gėlą nuo akių, pakeliu ranką, norėdamas peržegnoti savo vaikystės pirmą kiemą ir... stop.
   – Ne! Ne! – šaukiu. – Nežegnosiu! – ir išgirstu sunkių sparnų mojavimą. Oras sunkokai sušvokščia, užguldamas ausis, ir šalia atsiranda varnas Golius.
   – Goliau, tu? O dangau!
   – Kas atsitiko, kad „ak, Goliau –tu“? Abu senu. Sugrįžai?
   – Taip tik tau atrodo, kad sugrįžau, varnai. Labiau panašu, kad niekuomet iš čia nebuvau išvykęs.
   – Todėl ir miškas taip greitai išaugo. Net į kiemą atėjo. Ir aklas atėjęs mato, kaip čia gražiai gyveni.
   – Nejuokauk.
   – Nejuokauju, Pranuci. Kol dar tu alsuoji, kol aš plasnoju, tai atrodo, kad net ir visas Šklėrių kaimas dar gyvas. Bet kai tavęs- manęs nebus, greit sunyks ir jo likučiai, – neskubino kalbos varnas, o nurijęs kelis tylos trupinėlius, paklausė apie raidfes:
   –Kur padėjai savo išdykėles? Va, jos tai neišnyks, negali išnykti... 
    Pelėda 2016-09-24 08:31:04

Moderatorius (-ė): Pakeleivis    Sukurta: 2016-09-24 17:36:06
    Ten, pradžioj, gana  painu. (Turbūt Šilinių radijas pritilęs, o kaklaraištis smaugia?)
Bet taip dažnai būna kalbant savais dažniais… (pasiklausantis pašalinis, ne šilinis, kai nežino faktų, gali pasijusti vedžiojamas už ausies ir nosies). Visgi mintį susekti galima – gimtų žemių žvalgymas, užžėlusių takų prakapstymas...
Taip jau nutiko, o ir dėsninga, kad iš skiedryno girdimumas geriausias – turbūt pasitarnavo pradžių pradžios paprastumas (be minties raizgalynių ir eterio duobių).
Poe apima klajones geriau. Bet pabaigos Pro irgi šaunuolė. Išvis – prisiminimų, nuorodų, personažų visuma atsikloja skaitant lėtai… nesgi takai po laiko ir žemės velėna kai kada slypi itin giliai…

Vartotojas (-a): daliuteisk      Sukurta: 2016-09-24 12:02:37
    Nuostabus dalykas yra atmintis, leidžianti sugrąžinti praeitį - iki smulkmenų, iki varno pupų vardų, taip patikimai sugrąžinti, kad gali pats patikėti, kad nė nebuvai išėjęs. Kaip gera pabūti praėjusiam savo laike...

Vartotojas (-a): nei_sis_nei_tas        Sukurta: 2016-09-24 21:27:20             
   Kaip visada gražūs "perliukai", imponuojantys palyginimai. Su malonumu kiekvieną kartą skaitau. Ačiū.

0

Âû çäåñü » Trys pelėdos » TEBŪNIE KNYGA (1939 - 2019) » 1939 – 2019 ( jubilijiniai)